Τα νέα των Καυσόξυλων

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31921 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Όψιμο το ενδιαφέρον για την λαθροϋλοτομία!


Εκπρόθεσμο και άνευ ουσίας κρίνεται το ενδιαφέρον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικης Μακεδονίας, για την προστασία των δασών από την λαθροϋλοτομία, όπως αυτό εκφράστηκε από τον γενικό γραμματέα Ηλία Θεοδωρίδη, κατά την πρόσφατη σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δ. Σαββόπουλου.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ύστερα από ένα “θερμό” καλοκαίρι, όπου η λαθροϋλοτομία από αλβανούς και έλληνες ξυλοκόπους, έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί με αφανισμό τον δασικό πλούτο της περιοχής!
Η σύσκεψη, που έγινε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, περιορίστηκε σε απλές διαπιστώσεις, για το μέγεθος της καταστροφής, όταν από τις αρχές της άνοιξης, η εφημερίδα μας, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Η απειλή του δασικού πλούτου εστιάζεται σε τρεις κυρίως άξονες: Ο ένας είναι οι αλβανοί λαθροϋλοτόμοι, που αφού ξεκλήρισαν τα δικά τους δάση, εισέρχονται στην αφύλακτη πλέον μεθόριο και ρημάζουν τα δάση του Γράμμου, χωρίς να εξαιρούν από την μανία του αλυσσοπρίονου, ούτε το δάσος “Μπαρούγκα” με μαύρη πεύκη, που ανακηρύχθηκε “μνημείο της φύσης” από τις διεθνείς συνθήκες.
Ο άλλος άξονας, είναι οι εγχώριοι εποχιακοί υλοτόμοι, που ανακάλυψαν αίφνης, μια νέα προσοδοφόρα αλλά παράνομη δραστηριότητα, προμηθεύτοντας τον κόσμο με φθηνότερα ξύλα και χωρίς τα παραστατικά της εφορίας!
Τελευταία αποκαλύπτονται ότι γύρω από αυτή την δραστηριότητα, αναπτύσσεται ένα παράνομο κύκλωμα διακίνησης καυσοξύλων, που εξαπλώνεται σε όλα τα Βαλκάνια και τροφοδοτεί τον αγορά με ξύλα για όλα τα βαλάντια.
Τέλος υπάρχουν πάμπολλοι συμπολίτες μας που αδυνατούν να προμηθευτούν τα ξύλα τους, δια της νομίμου - ή λιγότερο νομίμου - οδού και επιχειρούν οι ίδιοι την νύχτα στα πλησιέστερα δάση, κάτω από ανεξέλεγκτες συνθήκες και με οποιοδήποτε μέσο βρίσκεται πρόχειρο στην διάθεσή τους...
Αυτή την τάση, εκτός από την τιμή του πετρελαίου, τροφοδοτεί και η αναλγησία του κράτους, το οποίο προτιμάει να εκποιεί τα ξυλεύσιμα δάση σε εμπόρους, από το να προσφέρει φθηνό ξύλο σε όλους τους κατοίκους της Π.Ε. Καστοριάς, ανεξάρτητα από την ορεινότητα του τόπου κατοικίας των.
Μάστιγα για τα ελληνικά δάση της μεθορίου, έγιναν πλέον τα τελευταία χρόνια, αλβανοί επιδρομείς, οι οποίοι αφού εισέρχονται παράνομα από τα αφύλακτα σύνορα (!) υλοτομούν λαθραία με... την άνεσή τους, τα δάση του Γράμμου!

Στην συνέχεια μεταφέρουν την ξυλεία εντός του αλβανικού εδάφους και αφού την τεμαχίσουν σε καυσόξυλα, τα... εξάγουν στην χώρα μας ως δικά τους, με τιμές "ανταγωνιστικές" προς αυτές που ισχύουν στην εγχώρια αγορά!
Παλαιότερα η μεταφορά των ξύλων γινόταν με μουλάρια και η ζημιά που προκαλούσαν στα δάση ήταν περιορισμένη. Τελευταία όμως αποθρασύνθηκαν από την έλλειψη φύλαξης των συνόρων και αφού άνοιξαν δρόμους στο βουνό με δικά τους μηχανήματα, μεταφέρουν πλέον τα ξύλα με τρακτέρ ή φορτηγά αυτοκίνητα!
Μόλις την τελευταία εβδομάδα συνελήφθησαν από άνδρες της συνοριοφυλακής, τρεις αλβανοί που υλοτομούσαν παράνομα στο Γράμμο, κοντά στον οικισμό Μονόπυλο και κατασχέθηκαν δύο τρακτέρ με πλατφόρμες και ένα φορτηγό αυτοκίνητο καθώς και αλυσσοπρίονα που χρησιμοποιούσαν στην κοπή των δένδρων.
Εν τω μεταξύ, όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι του Γιαννοχωρίου, απέναντι από το χωριό τους, στην θέση "Ψωριάρικα" υπάρχουν σε στίβες αρκετές εκατοντάδες κυβικά ξύλων, (βλ. φωτογραφίες) τα οποία σαπίζουν εγκαταλειμμένα τα τελευταία τρία χρόνια, με άμεσο τον κίνδυνο της ανάφλεξης από τις αυξημένες θερμοκρασίες, που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Την ίδια στιγμή που οι Δήμαρχοι της περιοχής δηλώνουν αδυναμία, να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων για τον χειμώνα της ακρίβειας που έρχεται.
Μήπως μια πιο ορθολογική διαχείριση των δασών, με παράλληλη περιστολή της λαθροϋλοτομίας από την πλευρά των αλβανών επιδρομέων, θα μπορούσε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια αγορά, σε προσιτές τιμές για όλους τους κατοίκους;

kastoriani-estia.blogspot.gr

ΠΗΓΗ: svouranews.blogspot.com/2012/10/blog-pos...6.html#ixzz29HowFFXG

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #31964 από Nasikas
Απαντήθηκε από Nasikas στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων

KERBEROS έγραψε: Καυσόξυλα με το κιλό ή το κυβικό; Ενα αποκαλυπτικό βίντεο


www.tovima.gr/society/article/?aid=479048


διαβαστε τα σχόλια για το άθλιο αυτό κατασκευασμα της ασχετης κόρης.
Που απλά έπρεπε κατι να ανεβασει και της εδωσε ο κλεφτεμπορας θεμα..

Προτείνει να μην αλλαξει ο νομος για πωληση κατ όγκον.
Λες και οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοι ειναι ηλιθιοι και μονον εμείς οι εξυπνοι στην υφηλιο


Χαίρομαι που όλοι έγιναν ειδικοί στο πέλλετ.
Χαίρομαι που βλέπουν με δέος καθε ξενικό όνομα που κυκλοφορεί.
Επιβεβαιώνομαι.
Πάντα...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoTa

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #32007 από nivosgr
Απαντήθηκε από nivosgr στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων
Αν το προβλημα της υγρασιας στα ξυλα ειναι να τα ποτιζεις με το λαστιχο τα αγοραζω όλα. Εδω μιλαμε προφανως -για να μιλαμε σοβαρα- για ξυλα που δεν ειναι ξερα και διατηρουν μεχρι και 50% υγρασια.

Αυτα τα ξυλα κανονικα δεν θα επρεπε να πωλουνται. Ενα τετοιο ξυλο ζυγιζει πολυ μα παρα πολυ και φυσικα ολους εμας μας συμφερει να αγοραζουμε με το κυβικο οπως σε ολες τις υπολοιπες χωρες, οσα κενα και να εχουν στο στιβιασμα.

Υ.Γ: Παρτε ενα ξυλο ξερο και ποτιστε το με το λαστιχο. Βαλτε το διπλα στο τζακι οσο αυτο καιει. Την επομενη μερα θα ειναι παλι ξερο.

Παρτε και ενα που ειναι υγρο και πωλειται χωρις να ειναι ξερο και αφηστε το για καμια δεκαρια μερες διπλα στο τζακι. Παλι υγρο θα ειναι.

Εκει ειναι το προβλημα του ρεπορταζ με το λαστιχο. Τριχες ...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #32134 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #32295 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων
Με τσεκούρια και πριόνια ψάχνουν λύση για την θέρμανση


Η παράνομη κοπή ξύλων έχει πάρει διαστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα πριν ακόμη πέσει σημαντικά ο υδράργυρος και οι τοπικές Αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δασικές εκτάσεις.

Τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στα δάση της ανατολικής Μακεδονίας έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, όταν ήδη το πρόβλημα ήταν παρόν. Οπως επισημαίνουν οι δασάρχες Καβάλας και Δράμας Ζωή Γεωργούση και Έλσα Κωνσταντινίδου μόνο χάρη στους συνεχείς ελέγχους και στην ετοιμότητα των υπηρεσιών αποτρέπονται εκτεταμένες προσπάθειες παράνομης υλοτόμησης.
Πέρυσι, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς είχαν ασκηθεί 80 μηνύσεις σε παραβάτες για λαθροϋλοτομία, ενώ το 2012, στα 2/3 της περιόδου, έχει κατατεθεί ο ίδιος ακριβώς αριθμός μηνυτήριων αναφορών, όπως τονίζει ο δημόσιος κατήγορος του Δασαρχείου Καβάλας Απόστολος Κωστέλης.
Η δασάρχης Καβάλας, Ζωή Γεωργούση, σημείωσε ότι φέτος υπάρχουν αρκετά κρούσματα, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας, ωστόσο συμπλήρωσε πως ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος, περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειωθεί πως μόλις πριν από μια εβδομάδα το Δασαρχείο Καβάλας επέβαλε συνολικό πρόστιμο 5.000 € σε οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου κι έναν ερασιτέχνη υλοτόμο γιατί από κοινού έκοψαν παράνομα και μετάφεραν ξυλεία χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες.
Η δασάρχης Δράμας, Έλσα Κωνσταντινίδου, επισημαίνει ότι και φέτος εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα λαθροϋλοτομίας, με τις μηνύσεις να έχουν φτάσει τις πενήντα μια και τους παραβάτες να προέρχονται κυρίως από την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Δράμα. Επισήμανε όμως κι αυτή πως δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα από την παράνομη δασοξύλευση, αφού οι έλεγχοι είναι εκτεταμένοι και συνεχείς.
Τα Δασαρχεία Καβάλας και Δράμας ασκούν ελέγχους επί 24ωρου βάσεως και οι έλεγχοι, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, έχουν εντατικοποιηθεί. Η υλοτομία διέπεται από αυστηρούς κανόνες ώστε το ξύλο που βγαίνει από το δάσος να είναι απόλυτα νόμιμο.
Τα Δασαρχεία από 1/10/12 έως τις 20/12/12 έχουν ορίσει περίοδο δασοξύλευσης, σε δασικές περιοχές και όχι κοντά σε πόλεις άνω των 3500 κατοίκων, όπως επίσης και σε περιοχές όπου κατά το παρελθόν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές από τη λαθροϋλοτομία. Τα ξύλα που κόβονται πρέπει να είναι αποκλειστικά για οικιακή χρήση και όχι για κοινόχρηστους χώρους και μαγαζιά.

ΑΠΕ - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...4DVyJ1uP98t6lbDdMpEQ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #32727 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα νέα των Καυσόξυλων
Κατασχέθηκαν καυσόξυλα


Οι υπάλληλοι του δασαρχείου Αμφιλοχίας έχουν ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους, προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη υλοτόμηση και μεταφορά καυσόξυλων.

Ειδικότερα, χθες κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης, κατέσχεσαν 10-15 τόνους ξύλων που προέρχονταν από δασική έκταση του Βάλτου και τον οικισμό Αριάδα, της τοπικής κοινότητα Αμπελάκι, Δήμου Αμφιλοχίας. Τα καυσόξυλα τα οποία προέρχονται από παράνομη υλοτομία θα τεθούν προσεχώς σε πλειοδοτική δημοπρασία προς εκποίηση.

Οι αρμόδιες αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες να μην αγοράζουν ξύλα από παράνομη κοπή και πάντα να ζητούν παραστατικά. Να καταγγέλλουν δε τους εμπόρους που παρανομούν, «αφού η λαθροϋλοτομία, αφορά όλους μας, γιατί τα δάση ανήκουν σε όλους, είναι δημόσια περιουσία και δεν μπορεί να την καταστρέφει κανείς προς ίδιο όφελος», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...LvGysj6Ez89agYfhRLtQ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.150 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ