Εκμετάλλευση ζεστού αέρα που εγκλωβίζεται στο ταβάνι

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #111450 από pontios74
Καλησπέρα με χαρά φέτος έβαλα το κλασσικό selenic 700 και όντως ζεσταινόμαστε μια χαρά άν και δεν αρχίσαν για τα καλά τα κρύα!!Και σήμερα διαπίστωσα πως στο ταβάνι είχα 43 βαθμούς και 70 εκ.πάνω απο το πάτωμα 27 αυτές οι τιμές απο τη μία πλευρά του δοκαριού που βρίσκεται και το τζάκι το δοκάρι απέχει 2 μετρα απο την εστια κι έχει υψος 45 εκ.απο την πίσω πλευρά του δοκαριού που είναι και μεγαλύτερος ο χώρος είχα μικρή διαφορα 28 επάνω 24 κάτω δείτε και τη φωτογραφία για να καταλάβεται φαίνονται και τα καλώδια που έβαλα για να καταλάβετε τι εννοώ!
Συνημμένο αρχείο:

στο τζάκι έχω τούνελ και ο θερμός αέρας πάει μακρυά και περνάει κάτω απο τα δοκάρια η ζεστη απο το παταράκι πιστεύω πως πάει στο ταβάνι αντε κι ενα ποσοστο απο το τουνελ...
Συνημμένο αρχείο:

μόλις έβαλα έναν ανεμιστήρα να φυσάει προς τα πάνω και να γυρίζει η θερμοκρασία απο τη μερια που βρίσκεται το τζακι είχε κάπως εξισοροπιστει είχε 2 βαθμους διαφορά 29 πανω 27 κατω
στο βάθος εκει που είναι το ψυγείο είχα 24 πανω 23 κατω εκει οι θερμοκρασιες είτε έχω τον ανεμιστήρα σε λειτουργια είτε όχι είναι ίδιες.εκει οπου είναι το ρολοι υπάρχει ενα μικρο χωλ,2 δωματια και η τουαλέτα οι χώροι θερμαίνονται κανονικα έχω 20 βαθμους!!το βασικο προβλημα ειναι το πρώτο δοκάρι!!θα βαλω κι εναν ανεμιστηρα οροφης και θα ξαναμετρησω να δω αν ειναι καλυτερα.
Με τον ανεμιστηρα που εχω 1.5μετρο πανω απο το πατωμα παρατηρησα το εξης η θερμοκρασια ισοροπησε στο συγκεκριμενο σημειο αλλα πηγαινε στην αλλη μερια και κουρνιαζε η ζεστη δηλ. θα πρεπει να ειχα 2 ανεμιστηρες εναν αριστερα κι εναν δεξια απο την εστια επίσης όταν γύριζε ο ανεμιστηρας έδιωχνε και τον αέρα εισαγωγης απο το τζάκι και η φλόγα έπεσε λές και είχα κάποια ανοιχτη πόρτα απ οτι καταλαβα έδιωχνα μαζι με τον ζεστο και τον κρυο αέρα που δεν τον άφηνε να τον ρουφήξει το κάτω τούνελ.Δέν ξέρω αν έχω το ιδιο πρόβλημα με τον ανεμιστηρα οροφης..
Ακόμα ήθελα να ρωτήσω τον συμφορουμίτη που έφτιαξε την πατέντα με το κουτι αν έχει 50 βαθμους στις άκρες(γωνίες)του δοκαριού απ οτι μπορω να υπολογισω το κουτι του πρέπει να έχει πλάτος 80-90εκ.ρουφάει όλο τον θερμο αέρα απο το δοκάρι?ή μόνο απο εκει που βρισκετε!
μου έδωσε την ιδέα να κάνω στο δοκαρι ενα κουτι 15εκ.σε ολο το δοκαρι που θα είναι ανοιχτο απο επάνω και απο κάτω να βάλω σε σειρά με απόσταση 1.5 μετρου μεταξυ τους ανεμιστηράκια 12βολτα ωστε να ρουφαει απο το ταβανι τον αερα και να τον περναει απο την αλλη πλευρα.
Last edit: 10 Χρόνια 6 Μήνες πριν by pontios74.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #111456 από Gdevil
@pontios74
Δοκίμασε να βάλεις σε διάφορες θέσεις τον ανεμιστήρα που έχεις ήδη.
Αν κατάλαβα καλά τον έβαλες κάπου κοντά στην εστία.
Δοκίμασε κάπου στην μέση (κοντά στο δοκάρι δλδ) ώστε αφενός να τραβάει από τον ένα "χώρο" και αφετέρου να σμπρώχνει στον άλλον την ζέστη.
Δοκίμασε αν θές να τον βάλει ακόμα ακόμα να "στέλνει" προς το χώλ που έχεις τα δωμάτια.
Αυτά στα λέω γιατί είναι σχετικά εύκολο να δείς (αν υπάρξουν) διαφορές.


@Alex_nous
Μία δοκιμή που νομίζω δεν έχεις κάνει είναι η εξής
Κάποιος ανεμιστήρας να φυσάει χαμηλά από το κρύο δωμάτιο προς τα έξω.
Το σκεπτικό μου είναι το εξής.
Από την σκάλα κατεβαίνει κρύος αέρας.
Που θα πάει?
Όπου βρεί πιο έυκολα.
Προς τον ενιαίο χώρο δεν πάει γιατί υπάρχει ροή αέρα που τον πιέζει.
Αρα πάει προς το δωμάτιο που κρυώνει.
Αν εσύ "σμπρώξεις" χαμηλά αυτόν τον αέρα προς τα έξω τότε αναγκαστικά από καπου θα μπεί αέρας μέσα στο δωμάτιο. Και αφού εσύ "διώχνεις" από χαμηλά τότε από ψηλά (και άρα ζεστά) θα μπεί αέρας μέσα.
Μπορεί απλά να είναι βλακείες όλα αυτά που γράφω αλλά μία δοκιμή μπορείς να την κάνεις με κάποιον ανεμιστήρα εύκολα και ανέξοδα φαντάζομαι.
Αυτό που έγραψες για κάποιον ανεμιστήρα να "πιέζει" αέρα από τον πάνω όροφο προς τα κάτω στην περιοχή της σκάλας νομίζω πως θα λειτουργήσει ανάποδα. Δλδ θα σου "κατεβάζει" πιο πολύ κρύο.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #111477 από gkesi
Μιας και το ξαναθίγεται το θέμα να σας πω πρώτα τις εντυπώσεις μου απο την πατέντα, που όλος τυχαίος δοκιμάστηκε εχθές το απόγευμα.
Το τζάκι άναψε στις 15:30
Η θερμοκρασία στο ταβάνι ακριβώς στην είσοδο του αέρα στο κουτί ήταν 20,5 βαθ.
Στις 15:55 πήρε μπροστά το βεντυλατέρ του θερμοθαλάμου του τζακιού ρυθμισμένο να ξεκινάει στους 75 βαθ. και σταδιακά ανέβαζε θερμοκρασία ο αέρας και στροφές το βεντυλατέρ. ( το βεντυλ. το ρύθμισα απο το μενού να ξεκινάει στους 75 αντί 45 που είναι προρυθμισμένος ο θερμοστάτης επίτηδες, ώστε να ανεβάσει μεγαλύτερη θερμοκρασία ο αέρας που εξέρχεται απο την ελεύθερη περσίδα τέρμα επάνω στην γυψοσανίδα)
Στις 16:40 το θερμόμετρο που τοποθέτησα στην είσοδο του αέρα στο κουτί έδειχνε 42 βαθμούς και πήρε μπρός το μοτέρ του κουτιού. Μετά απο λίγο πήγε μεχρι 43,5 β. Η θερμοκρασία του χώρου προς το χώλ που σπρώχνει αέρα το μοτέρ ήταν 20 βαθμοί.
Η πατέντα δούλευε ασταμάτητα με το θερμόμετρο στην εισαγωγή (τερμα πάνω στο ταβάνι δηλαδή) να δίχνει 42 βαθμούς έως ότου αρχισε σιγά σιγά να πέφτει.
Περνούσες απο το χώλ και ένοιωθες ότι σε φυσάει αέρας σαν A/C περίπου.
Στους 39 βαθμούς και ώρα 19:20 έκοψε ο θερμοστάτης του μοτέρ και σταμάτησε.
Ο θερμοστάτης του χωλ έδειχνε 29,5 β.
Ο θερμοστάτης του τζακιού (μιλάω για τον δικό του θερμοθάλαμο και όχι της γυψοσανίδας) έδειχνε 90 β.
Όλα αυτά βέβαια έγιναν με το πρώτο αρχικό γέμισμα και άναμα της εστίας, με περίπου 12 κιλά ξύλα.
Και για απαντήσω στον φίλο pontios 74 να πω ότι δεν μέτρησα θερμοκρασία σε διαφορετικά σημεία του ταβανιού αλλά κατάλαβα ότι το κουτί ρουφάει αέρα απο τέρμα ψηλά και συνεχώς έρχεται να τον αναπληρώσει ζεστός αέρας που είναι είδη "ταβανωμένος". Δηλαδή είναι σαν να ρουφάει ότι ζεστό αέρα εξάγει η περσίδα εκτόνωσης της γυψοσανίδας και όχι μόνο.
Οι συνθήκες που έγινε το test όμως δεν είναι ακόμα χειμωνιάτικες γι` αυτό επιφυλάσομαι για επόμενο test πιο πραγματικό.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": pontios74

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #111488 από Stavrax
Τάσο το πείραμα με το τούνελ και την υψηλή πίεση λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας θεωρώ ότι δεν πέτυχε και ο αέρας σε σημαντικό βαθμό εγκλωβίζεται από το δοκάρι. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να περάσεις έναν αγωγό στον πλαϊνό τοίχο για να μοιράζεται κάπως η θερμότητα και στον άλλο χώρο. Η κατασκευή είναι σχετικά εύκολη να γίνει και το πιθανότερο είναι να λειτουργεί με φυσική ροή, αλλά μπορείς να προσθέσεις και ένα μοτερ υψ.θερ. στην έξοδο για να το βοηθάει. Ακόμα εγώ θα άνοιγα λίγο την έξοδο για να έχω πιο χαμηλή θερμοκρασία. Οι 200° είναι πολύ εντυπωσιακοί αλλά με τους 100° θα αισθανόμουν πιο ασφαλής. Οι επεμβάσεις δεν είναι πολύ δύσκολες και αν χρειαστείς πληροφορίες για την διαδικασία, ρώτησε :)


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συνημμένα:
Last edit: 10 Χρόνια 6 Μήνες πριν by Stavrax.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": pontios74

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #111557 από pontios74
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας στο επόμενο άναμμα θα κάνω κι άλλες μετρήσεις και θα βάλω και οροφης ανεμιστηρα και θα μετακινω και τον ήδη υπαρχον για να δω!Σταύρο οι 200 βαθμοί είναι άν κάνω το τούνελ στα 60εκ.το είχα στενέψει επίτηδες για να πετάει πιο μακρυά τον αέρα μήπως και δεν εγκλωβίζετε όταν το έχω 90 εκ.τότε η θερμοκρασία σε νορμάλ επίπεδα με 4 κιλα ξυλο πάει στους 120-130 η αλήθεια είναι πως ζεσταινόνταν τα απομακρυσμένα δωμάτια πιο γρήγορα ο εγκλωβισμός πιστεύω πως είναι απο το παταράκι που βγάζει 70 βαθμούς κι όταν φουλάρω την εστία πάει 90-100 όχι παραπάνω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #111563 από pontios74
εκει που τελειώνει το κουρτινόξυλο στο τζάκι βγαίνει ο αέρας απο το παταράκι επειδή δέν έκανα μετρήσεις όταν άναψα για πρώτη φορά το τζάκι την επόμενη φορά θα βάλω σε 4 σημεία θερμόμετρο να δω πως θα πάει η ροη του θερμου αέρα άν φευγει απο το παταρι και πηγαίνει προς τ αριστερα πρώτα.
Επίσης αριστερά πάνω απο την πόρτα υπάρχει ένα πατάρι που μπροστά το έκλεισα με γυψοσανίδα σκέφτηκα να περάσω μια σωλήνα εύκαμπτη να βγεί για 20 εκατοστά έξω απο το σπίτι και να την πάω αριστερά που βγαίνει στην κρεβατοκάμαρα!η όλη απόσταση με εναν πρόχειρο υπολογισμό δεν πιστεύω να είναι πάνω απο 2 μέτρα την εύκαμπτη θα την μονώσω με πετροβάμβακα για να έχω όσο μπορώ λιγότερες απώλειες.Δεν ξέρω άν ο αέρας φευγει με φυσική ροή ή θα πρέπει να βάλω κανένα μικρό μοτέρ χαμηλών στροφών (αν υπάρχει δε ξερω) τύπου σαλιγκαρου .
Οπότε πρώτα τσεκάρω τη ροή θερμου αέρα απο το πατάρι με ποια κατευθυνση πηγαινει δηλ.
μετα σπάω τη γυψοσανιδα και περναω ευκαμπτη μονωμενη και ξαναμετραω να δω αν υπάρχει ροή κι αν δεν υπάρχει βλεπουμε τι ειδους μοτερ μπορω να βαλω
Αντι να προσπαθησω να το περασω κατω απο τα διοκαρια θα τον στελνω αλλου πιστευω πως δεν θα κουρνιαζει απο την αλλη μερια ζεστος αερας
ποσταρω και 2 φωτο για να δειτε πως πανε τα δοκαρια ..αν κατω απο ενα δοκαρι βαζω και ανεμιστηρα ..στο τελος καφενειο θα το κανω! :P :P :P :P

Συνημμένο αρχείο:

Συνημμένο αρχείο:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.096 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ