Τζάκια Ενεργειακά

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15785 από erimitis
Απαντήθηκε από erimitis στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
DAFGEO αντε ελα για καφε απο κοντα να στα πουμε νεοπα ε νεοπα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15788 από Pamino
Απαντήθηκε από Pamino στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

Οι κασέτες δεν θέλουν φούσκα, έχουν δικό τους θερμοθάλαμο μέσα στον οποίο διακινούν τον ζεστό αέρα. Η διαφορά στις δύο εστίες είναι η διακόσμηση από κρύσταλλο και τίποτα άλλο. Αν του πατέρα σου δεν ζεσταίνει σωστά, ψάξε την αιτία στην καμινάδα του. Εσύ έχεις νέα σωστού μεγέθους διπλού τοιχώματος, ενώ του πατέρα σου τι είναι, καμιά Φ250 της παλιάς εστίας με συστολή σε Φ160 που απαιτεί το τζάκι, οπότε έχει πιό αργή έξοδο καυσερίων. Ή ακόμα χειρότερα καμιά τετράγωνη αμιάντου που ο μάστορας έκανε αλχημεία για να την συνδέσει με την νέα εστία.

Συν τοις άλλοις, μπορεί τα δύο σπίτια να έχουν διαφορετική μόνωση και του πατέρα σου να μην του φτάνουν τα 9kW αν είναι παλιό το σπίτι...

Αστέρη κι όμως πάνω από την κασέτα που τοποθέτησα στο δικό μου τζάκι, δημιούργησα κανονική φούσκα 'οπως ακριβώς θα ήταν σε κανονικό τζάκι. Η ζέστη που βγάζει από την εκτόνωση ψιλά είναι τόση πολύ που δεν μπορείς να κρατήσεις το χέρι σου μπροστά από την περσίδα για περισσότερο από 20 δεύτερα. Αν δεν έφτιαχνα τη φούσκα ( που δεν την έχει το τζάκι του πατέρα μου) όλη αυτή τη ζέστη θα την έχανα. Φτιάχνοντας τη φούσκα, εκμεταλλέυομαι κ τη θερμοκρασία της καμινάδας που περνάει μέσα από αυτή.
Last edit: 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν by Pamino.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15789 από valsam
Απαντήθηκε από valsam στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

erimitis έγραψε: Valasm Γιατι ρε φιλε μαχαιστε τα δεδομενα ο Αστερης ειναι ιδιωτης και σας λεει την πασα αληθεια καθως και οσοι ειμαστε εδω μπαινουμε για την φαση μας κατι σαν καφενειο ρε αδερφε.Οσο για αυτο που λες συγνωμη αλλα λες να μην πω.Περισυ εκαψα πετρελαιο και ημουνα σταθερα 23 βαθμους λογο παιδιων.Αρχες φλεβαρη καταφερα να κανω να δουλεψει το τζακι της φωτογραφιας το οποιο ειναι ελληνικο.Το σαλονι ειχε 29 βαθμους και ακουγα την γυναικα μου στον πανω οροφο να λεει Αχ τι καλη ζεστη να μην βιαζεσαι να αλλαξεις το μωρο.Σημειωση το σπιτι μου ειναι απεναντι ιδιο με του αστερη.
Ακουστε για μια φορα και μην το παιζεται εξυπνακηδες.118 σελιδες γραφτηκαν δεν φτανουν για να καταλαβεται οτι ελληνικα τζακια και φασον δεν κανουν τιποτα γιατι πολυ απλα οι τυποι δεν εχουν γνωσεις.Διαβασε να δεις την ιστορια μου και πως εφτιαξα το δικο μου.
Αν και μετα απο αυτα εσυ θα κανεις φασον τζακι λεβητα τοτε με τις υγειες σου ρε φιλε

Φιλε δεν τον μαχομαι τον Αστερη,ισα ισα που με εχει βοηθησει και μου εχει λυσει αρκετους προβληματισμους μου και τον ευχαριστω και πραγματικα πιστεψε με οι ερωτησεις που κανω ειναι γιατι ειμαι ακομη στο ψαξιμο,ο αδελφος μου πηρε τον Βουλγαρικο τζακολεβητα αλλα δεν τον εχει βαλει ακομη(καθετε στην αυλη)και δεν ξερω καταναλωσεις αλλα συμφωνα με τον πωλητη και επισης με την φυσικη θα θελει στην καλυτερη περιπτωση 40-50 κιλα ξυλα την ημερα δηλ. 5 με 6 ευρω ημερισιος ο γειτονας εβαλε κλιματιστικα (εσκασε στην ζεστημου ειπε με 22-23 βαθμους συνεχεια) και αποδεδειγμενα μου εδειξε τις μηνιαιες καταναλωσεις του για τον Φεβρουαριο και Μαρτιο και ειναι στα 162 και 167 ευρω τον μηνα (ο ανθρωπος ειναι tech freak και εχει μετρητες σε καθε κλιμαtistiko και προγραμα στο pc με ωριαιες αποδωσεις, πραγματικες αποδωσεις, χρεωσεις ΔΕΗ,κλιμακες κ.τ.λ) και ειμαι ανεμεσα στις 2 λυσεις και δεν εχω αποφασισει ακομη!
Περσυ εκανα αυτο το αεροθερμο τζακιου και δουλεψε για να ζεστανει το σαλονι στους 21 βαθμους (55τ.μ)αλλα κακα τα ψεματα ηθελε 40+ κιλακια ξυλο την ημερα που ειναι 5 ευρουλακια, ο γειτονας με τα κλιμα για τον ιδιο χωρο και το ιδιο ακριβος σπιτι αλλα με 23 βαθμους την ιδια εποχη ειχε καταναλωση 2,6 ευρω την ημερα,και λεω αντε και εβαζα ενα σαν του Αστερη και απο 30% αποδοση που ειχα με το μαραφετι μου να παει στο 70% με το invicta π.χ και αντι για 5 ευρω την ημερα γινοταν 2,5 συμφερει?
Αφου σχεδον τα ιδια θα δοσω με κλιμα και ξεκουραστα,ετσι δεν ειναι?
Εγω δεν εχω κολλημα με τον εναν η αλλο τροπο θερμανσης και μακαρι και ολοι εσεις εδω μεσα να μην εχετε το κολημα του τυπου ντε και καλλα το αεροθερμο τζακι ειναι το καλυτερο γιατι "ετσι", "αφου ξοδευτικα και το'βαλα ειναι το καλυτερο" το μονο που θελω ειναι να βρω ποιος τροπος θερμανσης ειναι τελικα ο ποιο συμφερον σε συνδυασμο παντα με το κοστος αποκτησης και εγκαταστασης!
Τεκμηριωμενα το ποιο συμφερον και με διαφορα δεν πα'ν'ανεβει και 30% η ΔΕΗ ειναι οι αντλιες θερμοτητας (και τα κλιματιστικα ειναι αντλιες θερμοτητας αλλα που παραγουν αερα)αλλα ποιος εχει 10 χιλιαρικα να δοσει!
Last edit: 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν by valsam.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15832 από erimitis
Απαντήθηκε από erimitis στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
valsam φιλε δεν εχουμε κολημα με το ενεργειακο τζακι εχουμε κολημα και μεις με την τσεπη μας που ειναι αδεια.Μακαρι οπως ειπες και συ να ειχαμε φραγκα και να βαζαμε αντλιες θερμοτητας.
Αυτο που λεμε σε αυτες τις σελιδες ειναι οτι κατι το οποιο δεν εχει πιστοποιησεις δεν προκειται να λειτουργησει σωστα και καλως η κακως ακομα και τωρα που ειμαστε στον κυκλωνα της κρισης καποιοι θυσαυριζουν πουλωντας φουμαρα και επειδη εμεις(εγω) καημαμε θα θελαμε να μην την παθετε και εσεις για αυτο μιλαμε και λεμε τις εμπεριστατωμενες πλεον μετα τον φετινο χειμωνα αποψεις και εντυπωσεις μας.
Οσον αφορα τον γειτονα σου που ειναι freak και εχει καταφερει να ζεσταθει με τα κλιμα μαγκια του.
Οπως ειπα δεν επιβαλουμε σε κανεναν τιποτα απλα συζηταμε και λεμε τις αποψεις μας.
Κατσε στο νημα και θα δεις παλι φετος πολλους κατεστραμενους αυτο το χειμωνα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15864 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

valsam έγραψε:

Asteris έγραψε: Έχω τριόροφη μεζονέτα των 180τμ. Τελείως ανεξάρτητη από όλες τις πλευρές, με καλές μονώσεις και κουφώματα. Έχω δύο τζάκια, ένα στον μεσαίο και ένα στον κάτω όροφο. Το μεσαίο έχει και εναλλάκτη θερμότητας στην καμινάδα και βεντιλατέρ 500κμ/ώρα με θερμοστάτη και αισθητήρα θερμοκρασίας θερμού αέρα. Ζεσταίνει τον μεσαίο στους 24-25 βαθμούς και τον πάνω στους 20-21. Αν μπορούσα να στείλω πιό γρήγορα αέρα στον πάνω όροφο (τώρα ανεβαίνει μόνος του από σκάλα πλάτους 1.15m), θα είχα και παραπάνω θερμοκρασία. Αν ανεβάσω ισχύ, μπορώ να έχω 22-23 πάνω, αλλά θα έχω και 27 στον μεσαίο και δεν γίνεται. Μετά τις πρώτες 2-3 ώρες λειτουργίας, καίει περίπου 2.5 κιλά την ώρα, άρα όπως το υπολογίζω, το σπίτι ζητάει 7-8kW θερμότητα για τους δύο πάνω ορόφους (με εξωτερική θερμοκρασία 5-7 βαθμούς). Το τζάκι είναι 14kW ονομαστική, 28kW max για περιορισμένη ώρα.

Ο κάτω όροφος έχει επίσης ένα ίδιο τζάκι, αλλά χωρίς βεντιλατέρ, μόνο φυσική ροή. Μετά από 1-1.5 ώρα, η περσίδα του φυσάει όπως το πάνω στην σκάλα 3 του βεντιλατέρ. Ο κάτω όροφος ζητάει max 4-5kW, οπότε το τζάκι ακόμη και στο τέρμα χαμηλό (περίπου 7-8kW), κάνει τον χώρο σάουνα, οπότε και αναγκάζομαι να ανοίξω την πόρτα της σκάλας προς τον μεσαίο όροφο. Αν ανοίξω λίγο ισχύ, μπορώ να κρατήσω τον μεσαίο στους 21-22 βαθμούς χωρίς να καίει το πάνω τζάκι.

Ο μάστορας που μου τα πέρασε, έλεγε να βάλω μόνο ένα τζάκι με βεντιλατέρ στον κάτω όροφο και θα ζέσταινε τα πάντα. Όπως το βλέπω τώρα, όντως οι τρεις όροφοι την βγάζουν με 13-14kW με 5-6 βαθμούς εξωτερική, αλλά αφενός δεν υπάρχει περίπτωση να είχα ομαλή κατανομή θερμοκρασίας στους 3 ορόφους και αφετέρου δεν θέλω επουδενί να οδηγώ ένα τζάκι επί μονίμου (10-14 ώρες ημερησίως για 4-5 μήνες) στο full της λειτουργίας του.

Το μόνο πρόβλημα που έχω, είναι ότι τα τζάμια θολώνουν ελαφρά, αλλά αυτό έχει να κάνει με την υγρασία των ξύλων, παρά με το ίδιο το τζάκι. Άλλωστε το ίδιο πρόβλημα είδα και σε τζάκια φίλων, άλλης κατασκευής.

Τα τζάκια είναι το Selenic 700 της Γαλλικής Invicta, με flamma verte, EN13229, 74% απόδοση, continuous use και κόστισαν 600€ το καθένα (το δίφατσο του μεσαίου 700€) απο το Leroy Merlin. H tοποθέτηση κόστισε 400€ το καθένα (μαζί με περσίδες, σωληνώσεις, πετροβάμβακα, ενθέματα μαρμάρου για γύρω-γύρω), ενώ εναλλάκτης θερμότητας, βεντιλατέρ και θερμοστάτης για τον τζάκι του μεσαίου βγήκαν άλλα 400€. Η τοποθέτηση έγινε σε μιά μέρα για το καθένα, αντικαθιστώντας υπάρχοντες ανοιχτές μαντεμένιες εστίες, χωρίς να πειραχτεί καθόλου η μαρμαροπέτρινη διακόσμηση που είχαν ήδη.

Έχω πάρει και ένα τροχήλατο καροτσάκι Keter για ξύλα με 20€ και μιά σκούπα στάχτης με 35€. Το καροτσάκι χωράει 25-30 κιλά ξύλα και συνήθως φτάνει για όλη μέρα στο ένα τζάκι. Έχω κάψει και 20 λίτρα πετρέλαιο μέχρι τώρα στους 2 μήνες, κυρίως για να ζεστάνω γρήγορα τον πάνω όροφο, όταν γυρίζουμε σε κρύο σπίτι και πρέπει να βάλω τον μικρό για ύπνο νωρίτερα από ότι θα προλάβαινε το τζάκι να ζεστάνει επάνω.

Ρε Αsteris σορρυ αλλα εχω μια απορια,τα τζακια σου ειναι αερος αρα εχουν ολα τα ελλατωματα που εχουν και τα κλιματιστικα οπως οτι ξηραινουν την ατμοσφαιρα εκτος του προτερηματος και της ζεστασιας μεσο της ακτινοβολιας της φλογας που προσφερουν τα τζακια αλλα απ'την αλλη τα κλιματιστικα εχουν φιλτρα που καθαριζουν τον αερα και ιονιστες και ακομη και υγραντηρες?
Αρα εφ'οσων ειναι και τα δυο με αερα(κλιμα-τζακια αεροθερμα)προσφερερουν περιπου την ιδια ποιοτητα ζεστης σωστα?
Λες οτι για τους 2 οροφους χρειαζεσε περιπου 25-30 κιλα ολη μερα για να ζεσταθουν (10 ωρες περιπου καταλαβαινω οτι το καις αφου λες οτι Μετά τις πρώτες 2-3 ώρες λειτουργίας, καίει περίπου 2.5 κιλά την ώρα και φυσικα τις 2-3 πρωτες ωρες καις περισσοτερα)αρα καις καταξερο ξυλο τουλαχιστον ενος χρονου για να σου βγαλουν τα 30 κιλα συνολικα 90-95kw που χρειαζεσε!
(Το ξύλο με υγρασία max=17% που σημαίνει ξύλο κομμένο τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και αποθηκευμένο σε αεριζόμενο χώρο και σκεπασμένο εχει ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ 4,2kw)
Αρα 30 κιλα ξυλα με τιμη 120 ευρω τον τοννο σου λεω = 3,6 ευρωπουλα την ημερα δηλ. τζαμπα πραμα!
Μηπως ομως δεν ειναι ετσι?
Το τζακι του μεσαιου οροφου σου βγηκε κομπλε 1500 ευρω σωτα?
Αν ειχες 2 inverter κλιματιστικα αντι για το τζακι που και αυτα λογο της φυσικης θα εστελναν τον ζεστο αερα και στον επανω οροφο με ιονιστη και αντιαλερκικα φιλτρα και υψηλο COP π.χ για τον χωρο που εχεις ποσο πιο ακριβα θα σου εβγαιναν λες?
1500 ΕΥΡΩ παρακαλω!
Για να παραγει ενα κλιμα τελευταιας γενιας 95kw με εξωτερικη θερμοκρασια 5-7 βαθμους θελει να καταναλωσει 22,61(COP 4,2 σ'αυτη την θερμοκρασια!)επι 16 λεπτα η kw στην ακριβοτερη κλιμακα μας κανει 3,61 ευρω!
Εφ'οσων μιλαμε για θερμανση με αερα ποιος ο λογος να προτιμησει καποιος να κουβαλαει τοννους ξυλα να πεταει σταχτες να καθαριζει τζαμια και προπαντων να ειναι συνεχεια καποιος σκοπος στο να τροφοδοτει ξυλα?
Θα μου πεις μου αρεσει να βλεπω την φλογα,ναι και'μενα αλλα το αποτελεσμα ειναι οτι παιρνουμε ζεστο αερα, εαν ηταν για τζακι λεβητα τοτε ναι το καταλαβαινω αλλο πραγμα η ζεστη που βγαζουν τα σωματα και χαλαλι ολο το χαμαλικι!


Έχω κλιματιστικά Inverter Samsung 12αρια, το black mirror, με ιονιστή και όλα τα καλά. Ένα στον μεσαίο, ένα στον επάνω. Δεν βγάζουν την ζέστη του τζακιού (φυσάνε αέρα 40-45 βαθμών) και το κυριότερο, η εξωτερική θερμοκρασία εδώ στην Λητή, σπάνια καθότανε στους 6-7 βαθμούς, φέτος τον χειμώνα πιό πολύ προς το μηδέν καθότανε και μερικές μέρες είδαμε έως και -7. Οπότε το COP δεν θα ήταν 4.2. Από κει και πέρα όλο τον χειμώνα έκαψα 6 τόνους ξύλα περίπου 25% υγρασίας, δύο τόνους 35% και 100 λίτρα πετρέλαιο. Συνολικό κόστος 800 τα ξύλα και 100 το πετρέλαιο. Άντε να βάλω και 20-30 ευρώ ρεύμα, γιατί στο τέλος του Απριλίου δεν έλεγε για τζάκι, ήθελε 2-3 ώρες A/C το απόγευμα προς βράδυ.

Να διευκρινήσω ότι η κατανάλωση του ξύλου θα ήταν 1-2 τόνους λιγότερη, αν τάϊζα εγώ αντί για την γυναίκα, που όντας ελαφρώς κρυουλιάρα και βρίσκοντας φτηνό καύσιμο, πήγαινε τον κάτω όροφο έως και 26-27 βαθμούς αν δεν φώναζα ή όταν έλειπα. Επίσης το ξύλο το βρίσκω ελαφρώς πιό σταθερό καύσιμο (και φέτος 90-100€ τον τόνο θα αγοράσω), σε σχέση με την ΔΕΗ που όποτε της λείπουν, ανεβάζει τα τιμολόγια.

Το γέμισμα και οι στάχτες έγιναν γρήγορα καθημερινή συνήθεια, η οποία σκεφτόμενος το κέρδος που μου έφερνε το τζάκι σε σχέση με το πετρέλαιο, έγινε γρήγορα και ευχάριστη. Η αίσθηση της φλόγας μέσα στο σαλόνι ήταν ένα καλό bonus στην όλη υπόθεση. 5-10 φορές μόνο δυσανασχέτησα με την διαδικασία κουβάλα ξύλα, βάλε φωτιά, κυρίως κάποια πρωϊνά του Απριλίου, λόγω ασθένειας που πέρασα και ήμουνα μόνος στο σπίτι. Έτσι και κάηκαν τα 100 λίτρα πετρέλαιο, αλλιώς ούτε θα άναβε καθόλου ο καυστήρας.

Όταν τελειώσει το πετρέλαιο στην δεξαμενή (έχω άλλα 850 λίτρα που όπως φαίνεται θα με πάνε 4-5 χρόνια αν το θελήσω), θα τον αντικαταστήσω με πελλετολέβητα, ώστε να έχω και την ευκολία να ζεσταίνω το σπίτι το πρωί πιο άνετα, με την ίδια σχεδόν ευκολία που ζεσταίνει και το πετρέλαιο. Ευελπιστώ κάποια στιγμή να καίω 1-1.5 τόνο πέλλετ, 4-5 τόνους ξύλο και λίγο A/C φθινόπωρο-άνοιξη. Ή ακόμη καλύτερα να αξιωθώ να βάλω και 4-5 ηλιακούς συλλέκτες παρέα με ένα δοχείο buffer.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15865 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

Pamino έγραψε:

Οι κασέτες δεν θέλουν φούσκα, έχουν δικό τους θερμοθάλαμο μέσα στον οποίο διακινούν τον ζεστό αέρα. Η διαφορά στις δύο εστίες είναι η διακόσμηση από κρύσταλλο και τίποτα άλλο. Αν του πατέρα σου δεν ζεσταίνει σωστά, ψάξε την αιτία στην καμινάδα του. Εσύ έχεις νέα σωστού μεγέθους διπλού τοιχώματος, ενώ του πατέρα σου τι είναι, καμιά Φ250 της παλιάς εστίας με συστολή σε Φ160 που απαιτεί το τζάκι, οπότε έχει πιό αργή έξοδο καυσερίων. Ή ακόμα χειρότερα καμιά τετράγωνη αμιάντου που ο μάστορας έκανε αλχημεία για να την συνδέσει με την νέα εστία.

Συν τοις άλλοις, μπορεί τα δύο σπίτια να έχουν διαφορετική μόνωση και του πατέρα σου να μην του φτάνουν τα 9kW αν είναι παλιό το σπίτι...

Αστέρη κι όμως πάνω από την κασέτα που τοποθέτησα στο δικό μου τζάκι, δημιούργησα κανονική φούσκα 'οπως ακριβώς θα ήταν σε κανονικό τζάκι. Η ζέστη που βγάζει από την εκτόνωση ψιλά είναι τόση πολύ που δεν μπορείς να κρατήσεις το χέρι σου μπροστά από την περσίδα για περισσότερο από 20 δεύτερα. Αν δεν έφτιαχνα τη φούσκα ( που δεν την έχει το τζάκι του πατέρα μου) όλη αυτή τη ζέστη θα την έχανα. Φτιάχνοντας τη φούσκα, εκμεταλλέυομαι κ τη θερμοκρασία της καμινάδας που περνάει μέσα από αυτή.


Αυτήν η ζέστη που λες, είναι αρκετά μεγάλη σε θερμοκρασία όπως λες, αλλά πολύ μικρή σε όγκο-ροή, γιατί ουσιαστικά είναι οι παράπλευρες απώλειες του θερμοθάλαμου της κασέτας και της καμινάδας. Φυσικά και καλά έκανες και έβαλες περσίδα και την διοχετεύεις στον χώρο, μιά περσίδα εκτόνωσης την θέλουν όλα τα τζάκια ψηλά στο ταβάνι, ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα δομικά στοιχεία της άνω κατασκευής (γυψοσανίδα, κουπαστή, γύψινο). Για να στο πω αλλιώς, δεν είναι δυνατόν εσύ με 85% απόδοση να ζεσταίνεσαι full και ο μπαμπάς με 80% να είναι κομσί-κομσά, κάτι άλλο φταίει στην εξίσωση...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Pamino

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.512 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ