Τζάκια Ενεργειακά

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15769 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

Pamino έγραψε: Να χαιρετήσω κι εγω την παρέα. Πολύ χρήσιμα τα όσα αναφέρετε. Κατοικώ σε σπίτι 110 τμ με διπλοτοιχία, παρ´αθυρα αλουμίνιο με μονό τζάμι. Πέρυσι τοποθέτησα την κασέτα La Nordica Crystal 70 από την αρχή και όχι σε παλιό τζάκι. Γενικά έμεινα ικανοποιημένος αφού ακόμη και στα δυνατά κρύα, με εξωτερική θερμοκρασία -5 βαθμούς, είχα εσωτερική 19-21 ανάλογα με τα δωμάτια. Ήθελα τη γνώμη σας αν θα με βοηθούσε σε κάτι η τοποθέτηση του εναλλάκτη στην καμινάδα. Μπορώ σ αυτόν να στείλω αέρα απευθείας από τα βεντιλατέρ της κασέτες; Εσωτερικά έχω εύκαμπτη καμινάδα ΙΝΟΧ , ενώ εξωτερικά μονωμένη διπλού τοιχώματος και ύψους 9 μέτρων. Επίσης, το τζάκι αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να το τροφοδοτήσω με εξωτερικό αέρα, μιας και έχει μια τρύπα ακριβώς κάτω από την εστία στην οποία προσαρμόζεται σωλήνα Φ120 νομίζω. Ο μάστορας που έφερα όμως , έκανε μια τρύπα στον τοίχο ακριβώς πίσω και κάτω από το τζάκι και το άφησε έτσι χωρίς να βάλει σωλήνα. Θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσω σωλήνα ή μήπως έτσι ο αέρας δεν θα προλαβαίνει να ζεσταθεί;


Το τζάκι σου είναι ήδη αρκετά απόδοτικό και βγάζει χαμηλή θερμοκρασία καυσαερίων, κάτω από 300 βαθμούς αν θυμάμαι καλά. Οπότε αν βάλεις εναλλάκτη θα πάρεις κάνα 5% ακόμα και δεν ξέρω αν αξίζει να ανοίγεις γυψοσανίδες μόνο για αυτόν τον λόγο και να δίνεις 400-500€. Τα εσωτερικά βεντιλατέρ είναι μικρά για αυτήν την δουλειά, θα χρειαζότανε ένα ξεχωριστό μοτέρ. Και θα έπρεπε να κλείσεις τις μποροστινές γρίλιες της εστίας, για να πηγαίνει ο αέρας προς τον εναλλάλκτη, αν σύνδεες κατευθείαν την εστία πάνω του.

Τώρα για τον σωλήνα, έτσι όπως το έκανε ο μάστορας, πάλι το τζάκι παίρνει τον αέρα που θέλει από την τρύπα, αλλά πιθανόν έχεις και διαρροή κρύου αέρα προς το δωμάτιο το βράδυ που σβήνει η εστία, ανάλογα την στεγανότητα που έχει η εστία σου με την διακόσμησή της. Αν συνδεθεί με σωλήνα, θα σφραγίσει 100%. Αν με σβηστή την εστία τον χειμώνα νιώθεις ροή κρύου αέρα τριγύρω από την εστία, βάλε σωλήνα, αλλιώς άστο όπως είναι...
Last edit: 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν by Asteris.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Pamino

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15770 από Pamino
Απαντήθηκε από Pamino στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Για να αναφέρω κι εγω την προσωπική μου εμπειρία σε όσους σκέφτονται να βάλουν κασετίνα της La Nordica. Πέρυσι τοποθέτησα στο σπίτι μου τη La Nordica Insert Crystal 70 με κατασκευή από την αρχή, σαν να είναι κανονικό τζάκι και ακριβώς μετά από μια εβδομάδα στον πατέρα μου τη La Nordica Insert 70 ( H οποία είναι νομίζω λίγο πιο παλιό μοντέλο και κοστίζει περίπου 200 Ε λιγότερα). Στον πατέρα μου η τοποθέτηση έγινε σε υπάρχον τζάκι, χωρίς να υπάρχει χώρος για τη "φούσκα". Δεν γνωρίζω για ν αναφέρω αν η έλλειψη "φούσκας¨ είναι που κάνει τη διαφορά, αλλά η διαφορά είναι τεράστια. Εγώ ζεσταίνω σχεδόν όλο το σπίτι και είμαι πολύ ευχαριστημένος ενώ ο πατέρας μου μόνο το καθιστικό. Δεν επέλεξα και για τον πατέρα μου το μοντέλο Crystal για λόγους αισθητικής, μιας και ταίριαζε περισσότερο με το κλασικό στυλ που έχει διακοσμημένο το σπίτι. Η εταιρία στη σελίδα της δίνει και στις δύο κασσέτες την ίδια απόδοση(9KW). Θα προσπαθήσω την ερχόμενη εβδομάδα εφ' οσον βρω τον χρόνο να σπάσω το τοίχωμα και να δημιουργήσω μια φούσκα και στο τζάκι του πατέρα μου, μήπως και έχω κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15772 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Οι κασέτες δεν θέλουν φούσκα, έχουν δικό τους θερμοθάλαμο μέσα στον οποίο διακινούν τον ζεστό αέρα. Η διαφορά στις δύο εστίες είναι η διακόσμηση από κρύσταλλο και τίποτα άλλο. Αν του πατέρα σου δεν ζεσταίνει σωστά, ψάξε την αιτία στην καμινάδα του. Εσύ έχεις νέα σωστού μεγέθους διπλού τοιχώματος, ενώ του πατέρα σου τι είναι, καμιά Φ250 της παλιάς εστίας με συστολή σε Φ160 που απαιτεί το τζάκι, οπότε έχει πιό αργή έξοδο καυσερίων. Ή ακόμα χειρότερα καμιά τετράγωνη αμιάντου που ο μάστορας έκανε αλχημεία για να την συνδέσει με την νέα εστία.

Συν τοις άλλοις, μπορεί τα δύο σπίτια να έχουν διαφορετική μόνωση και του πατέρα σου να μην του φτάνουν τα 9kW αν είναι παλιό το σπίτι...
Last edit: 11 Χρόνια 10 Μήνες πριν by Asteris.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15773 από dafgeo
Απαντήθηκε από dafgeo στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

Asteris έγραψε: Εναλλάκτη-μοτέρ-controller. Ξέρει αυτός. Και μεγάλες περσίδες να του πεις. Τουλάχιστον 60χ25.

Τώρα που το σκέφτομαι, μην βάλεις μοτέρ και εναλλάκτη για 65τμ, θα το κάνει φούρνο και με φυσική ροή. 65τμ είναι όλο το σπίτι, ή ο χώρος που θες να ζεστάνεις?


asteri 65 τμ ειναι ολο το σπιτι. Και οι 2 πορτες των δωματιων εχουν προσβαση στην σαλοκουζινα στην γωνια του οποιου ειναι το τζακι. Αλλα το 1 θα γινει παιδικο και αυτο επειδη ειναι βορινο και δε εχει και την καλυτερη μονωση το σπιτι αφου ειμαι 4ο οροφο κα πανω πλακα χρειαζεται αρκετη ζεστη για το μωρο. Ποποτε νομιζω οτι πρεπει να βαλω ενναλακτη - μοτερ - κοντρολλερ. Τι λες?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15782 από valsam
Απαντήθηκε από valsam στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

Asteris έγραψε: Έχω τριόροφη μεζονέτα των 180τμ. Τελείως ανεξάρτητη από όλες τις πλευρές, με καλές μονώσεις και κουφώματα. Έχω δύο τζάκια, ένα στον μεσαίο και ένα στον κάτω όροφο. Το μεσαίο έχει και εναλλάκτη θερμότητας στην καμινάδα και βεντιλατέρ 500κμ/ώρα με θερμοστάτη και αισθητήρα θερμοκρασίας θερμού αέρα. Ζεσταίνει τον μεσαίο στους 24-25 βαθμούς και τον πάνω στους 20-21. Αν μπορούσα να στείλω πιό γρήγορα αέρα στον πάνω όροφο (τώρα ανεβαίνει μόνος του από σκάλα πλάτους 1.15m), θα είχα και παραπάνω θερμοκρασία. Αν ανεβάσω ισχύ, μπορώ να έχω 22-23 πάνω, αλλά θα έχω και 27 στον μεσαίο και δεν γίνεται. Μετά τις πρώτες 2-3 ώρες λειτουργίας, καίει περίπου 2.5 κιλά την ώρα, άρα όπως το υπολογίζω, το σπίτι ζητάει 7-8kW θερμότητα για τους δύο πάνω ορόφους (με εξωτερική θερμοκρασία 5-7 βαθμούς). Το τζάκι είναι 14kW ονομαστική, 28kW max για περιορισμένη ώρα.

Ο κάτω όροφος έχει επίσης ένα ίδιο τζάκι, αλλά χωρίς βεντιλατέρ, μόνο φυσική ροή. Μετά από 1-1.5 ώρα, η περσίδα του φυσάει όπως το πάνω στην σκάλα 3 του βεντιλατέρ. Ο κάτω όροφος ζητάει max 4-5kW, οπότε το τζάκι ακόμη και στο τέρμα χαμηλό (περίπου 7-8kW), κάνει τον χώρο σάουνα, οπότε και αναγκάζομαι να ανοίξω την πόρτα της σκάλας προς τον μεσαίο όροφο. Αν ανοίξω λίγο ισχύ, μπορώ να κρατήσω τον μεσαίο στους 21-22 βαθμούς χωρίς να καίει το πάνω τζάκι.

Ο μάστορας που μου τα πέρασε, έλεγε να βάλω μόνο ένα τζάκι με βεντιλατέρ στον κάτω όροφο και θα ζέσταινε τα πάντα. Όπως το βλέπω τώρα, όντως οι τρεις όροφοι την βγάζουν με 13-14kW με 5-6 βαθμούς εξωτερική, αλλά αφενός δεν υπάρχει περίπτωση να είχα ομαλή κατανομή θερμοκρασίας στους 3 ορόφους και αφετέρου δεν θέλω επουδενί να οδηγώ ένα τζάκι επί μονίμου (10-14 ώρες ημερησίως για 4-5 μήνες) στο full της λειτουργίας του.

Το μόνο πρόβλημα που έχω, είναι ότι τα τζάμια θολώνουν ελαφρά, αλλά αυτό έχει να κάνει με την υγρασία των ξύλων, παρά με το ίδιο το τζάκι. Άλλωστε το ίδιο πρόβλημα είδα και σε τζάκια φίλων, άλλης κατασκευής.

Τα τζάκια είναι το Selenic 700 της Γαλλικής Invicta, με flamma verte, EN13229, 74% απόδοση, continuous use και κόστισαν 600€ το καθένα (το δίφατσο του μεσαίου 700€) απο το Leroy Merlin. H tοποθέτηση κόστισε 400€ το καθένα (μαζί με περσίδες, σωληνώσεις, πετροβάμβακα, ενθέματα μαρμάρου για γύρω-γύρω), ενώ εναλλάκτης θερμότητας, βεντιλατέρ και θερμοστάτης για τον τζάκι του μεσαίου βγήκαν άλλα 400€. Η τοποθέτηση έγινε σε μιά μέρα για το καθένα, αντικαθιστώντας υπάρχοντες ανοιχτές μαντεμένιες εστίες, χωρίς να πειραχτεί καθόλου η μαρμαροπέτρινη διακόσμηση που είχαν ήδη.

Έχω πάρει και ένα τροχήλατο καροτσάκι Keter για ξύλα με 20€ και μιά σκούπα στάχτης με 35€. Το καροτσάκι χωράει 25-30 κιλά ξύλα και συνήθως φτάνει για όλη μέρα στο ένα τζάκι. Έχω κάψει και 20 λίτρα πετρέλαιο μέχρι τώρα στους 2 μήνες, κυρίως για να ζεστάνω γρήγορα τον πάνω όροφο, όταν γυρίζουμε σε κρύο σπίτι και πρέπει να βάλω τον μικρό για ύπνο νωρίτερα από ότι θα προλάβαινε το τζάκι να ζεστάνει επάνω.

Ρε Αsteris σορρυ αλλα εχω μια απορια,τα τζακια σου ειναι αερος αρα εχουν ολα τα ελλατωματα που εχουν και τα κλιματιστικα οπως οτι ξηραινουν την ατμοσφαιρα εκτος του προτερηματος και της ζεστασιας μεσο της ακτινοβολιας της φλογας που προσφερουν τα τζακια αλλα απ'την αλλη τα κλιματιστικα εχουν φιλτρα που καθαριζουν τον αερα και ιονιστες και ακομη και υγραντηρες?
Αρα εφ'οσων ειναι και τα δυο με αερα(κλιμα-τζακια αεροθερμα)προσφερερουν περιπου την ιδια ποιοτητα ζεστης σωστα?
Λες οτι για τους 2 οροφους χρειαζεσε περιπου 25-30 κιλα ολη μερα για να ζεσταθουν (10 ωρες περιπου καταλαβαινω οτι το καις αφου λες οτι Μετά τις πρώτες 2-3 ώρες λειτουργίας, καίει περίπου 2.5 κιλά την ώρα και φυσικα τις 2-3 πρωτες ωρες καις περισσοτερα)αρα καις καταξερο ξυλο τουλαχιστον ενος χρονου για να σου βγαλουν τα 30 κιλα συνολικα 90-95kw που χρειαζεσε!
(Το ξύλο με υγρασία max=17% που σημαίνει ξύλο κομμένο τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και αποθηκευμένο σε αεριζόμενο χώρο και σκεπασμένο εχει ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ 4,2kw)
Αρα 30 κιλα ξυλα με τιμη 120 ευρω τον τοννο σου λεω = 3,6 ευρωπουλα την ημερα δηλ. τζαμπα πραμα!
Μηπως ομως δεν ειναι ετσι?
Το τζακι του μεσαιου οροφου σου βγηκε κομπλε 1500 ευρω σωτα?
Αν ειχες 2 inverter κλιματιστικα αντι για το τζακι που και αυτα λογο της φυσικης θα εστελναν τον ζεστο αερα και στον επανω οροφο με ιονιστη και αντιαλερκικα φιλτρα και υψηλο COP π.χ για τον χωρο που εχεις ποσο πιο ακριβα θα σου εβγαιναν λες?
1500 ΕΥΡΩ παρακαλω!
Για να παραγει ενα κλιμα τελευταιας γενιας 95kw με εξωτερικη θερμοκρασια 5-7 βαθμους θελει να καταναλωσει 22,61(COP 4,2 σ'αυτη την θερμοκρασια!)επι 16 λεπτα η kw στην ακριβοτερη κλιμακα μας κανει 3,61 ευρω!
Εφ'οσων μιλαμε για θερμανση με αερα ποιος ο λογος να προτιμησει καποιος να κουβαλαει τοννους ξυλα να πεταει σταχτες να καθαριζει τζαμια και προπαντων να ειναι συνεχεια καποιος σκοπος στο να τροφοδοτει ξυλα?
Θα μου πεις μου αρεσει να βλεπω την φλογα,ναι και'μενα αλλα το αποτελεσμα ειναι οτι παιρνουμε ζεστο αερα, εαν ηταν για τζακι λεβητα τοτε ναι το καταλαβαινω αλλο πραγμα η ζεστη που βγαζουν τα σωματα και χαλαλι ολο το χαμαλικι!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 10 Μήνες πριν #15784 από erimitis
Απαντήθηκε από erimitis στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Valasm Γιατι ρε φιλε μαχαιστε τα δεδομενα ο Αστερης ειναι ιδιωτης και σας λεει την πασα αληθεια καθως και οσοι ειμαστε εδω μπαινουμε για την φαση μας κατι σαν καφενειο ρε αδερφε.Οσο για αυτο που λες συγνωμη αλλα λες να μην πω.Περισυ εκαψα πετρελαιο και ημουνα σταθερα 23 βαθμους λογο παιδιων.Αρχες φλεβαρη καταφερα να κανω να δουλεψει το τζακι της φωτογραφιας το οποιο ειναι ελληνικο.Το σαλονι ειχε 29 βαθμους και ακουγα την γυναικα μου στον πανω οροφο να λεει Αχ τι καλη ζεστη να μην βιαζεσαι να αλλαξεις το μωρο.Σημειωση το σπιτι μου ειναι απεναντι ιδιο με του αστερη.
Ακουστε για μια φορα και μην το παιζεται εξυπνακηδες.118 σελιδες γραφτηκαν δεν φτανουν για να καταλαβεται οτι ελληνικα τζακια και φασον δεν κανουν τιποτα γιατι πολυ απλα οι τυποι δεν εχουν γνωσεις.Διαβασε να δεις την ιστορια μου και πως εφτιαξα το δικο μου.
Αν και μετα απο αυτα εσυ θα κανεις φασον τζακι λεβητα τοτε με τις υγειες σου ρε φιλε

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.517 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ