Οι τρέχουσες τιμές pellet

Περισσότερα
1 Χρόνος 7 Μήνες πριν - 1 Χρόνος 7 Μήνες πριν #177460 από DOOM_NX
Απαντήθηκε από DOOM_NX στο θέμα Οι τρέχουσες τιμές pellet

Αν δεν κάνω εγώ λάθος τότε κάνεις εσύ  

Το 80% (εδώ το φτάνουμε μέχρι και 87%)  που λες στο τζάκι του 4.1 KW του ξύλου  (με 20% υγρασία. και εδώ διαφωνώ γιατί προσωπικά εγώ και οι περισσότεροι πελάτες μου  έχουμε  με κάτω απο 10%)   μας κάνει 3.28 KW το ενα κιλό .Ένας τόνος ξύλα (αναλογικά με το κυβικό που πουλάνε )με  20% υγρασία με τιμές Αθήνας  κοστίζει 250€  .Άρα 250/1000 = 0,25€ το κιλό  Άρα τιμή ανα KW είναι 0.076 χ 1000 = 76€. Κάνω κάπου λάθος στους υπολογισμούς ?
Ακούω τις σκέψεις σου. Το 80% το διάλεξα ως μια ρεαλιστική κατάσταση για ξυλολέβητες και όχι ως best case scenario, με τον ίδια λογική που απέφυγα να χρησιμοποίησω 95% στα πέλλετ, 107% στα αέρια κ.ο.κ. Στην πράξη, επειδή στους ξυλολέβητες δεν υπάρχει modulation σπαταλάται μεγαλύτερη ενέργεια, ακόμα και με δοχείο αδράνειας. Μην ξεχνάς ότι πολύς κόσμος δε θα δει ούτε το 80% γιατί θα χρησιμοποιεί μια απλή ξυλόσομπα ή τζάκι που δεν είναι των προδιαγραφών σου ή ακόμα και μη ενεργειακό. Σκοπός δεν ήταν να το τραβήξω από τα μαλλιά ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, αλλά να δώσω μια ένδειξη.

Σχετικά με την υγρασία, το ξύλο δύσκολα φτάνει σε επίπεδο κάτω από 15% με φυσική ξήρανση (βλέπε  Εγχειρίδιο Καυσίμων Ξύλου  σελ.44 και  Οδηγό Διακίνησης Καυσόξυλων  σελ. 7). Όσα χρόνια και να μείνουν έξω, το φθινόπωρο αρχίζουν και ανακτούν την υγρασία από το περιβάλλον. Κάτω από 10% που αναφέρεις είναι κατηγορία υγρασίας για πέλλετ (M10), για τα οποία ξοδεύεται σημαντική ενέργεια την ξήρανση και το πρεσσάρισμα. Μπορεί ένα υγρασιόμετρο να διαβάζει κάτω από 10% στην επιφάνεια του ξύλου, αλλά αν το σκίσουμε και πάρουμε μέτρηση από την καρδιά του κούτσουρου θα δούμε ότι η πραγματικότητα είναι άλλη. Και ας μην ξεχνάμε ότι τα φθηνά υγρασιόμετρα χειρός δεν έχουν την ακρίβεια της εργαστηριακής μέτρησης στα χαμηλά ποσοστά. Σε κάθε περίπτωση, πήρα δύο ενδεικτικές κατηγορίες υγρασίας, M20 για ξερά ξύλα (ή αυτά που έχουμε αφήσει να ξεραθούν κατόπιν αγοράς) και M40 για φρέσκα ξύλα που διακινούνται στην ελληνική αγορά.

Στο παράδειγμα τώρα, η τιμή για το χωρικό κυβικό μέτρο χύδην είναι 130 € χωρίς ΦΠΑ στην Αθήνα.
Η φαινόμενη πυκνότητα για M40 είναι γύρω στα 400 kg/χκμ για πλατύφυλλα ( Οδηγός Διακίνησης Καυσόξυλων  σελ. 6). Οπότε η τελική τιμή τόνου βγαίνει:
130 × 1,24 ÷ 0,4 = 403 €/t 

Αν υποθέσουμε ότι αγοράζουμε M20 τότε η φαινόμενη πυκνότητα είναι 300 kg/χκμ και η τελική τιμή βγαίνει
130 × 1,24 ÷ 0,3 = 537 €/t

Με 4,1 MWh/t για τα M20 και απόδοση καύσης 80% έχουμε:
537 ÷ (4,1 × 0,8 ) = 164 €/MWh

Αν πάρουμε το best case scenario, όπου 130 € είναι με ΦΠΑ και η απόδοση καύσης 87%, όπως αναφέρεις, και η υγρασία των ξύλων μένει στο 17% για όλους τους κρύους/βροχερούς μήνες:
(130 ÷ 0,3) ÷ (4,2 × 0,87) = 119 €/MWh

Τα 76 €/MWh που υπολόγισες από τα 119 €/MWh απέχουν πολύ. Το υγραέριο σε αυτή τη φάση βγαίνει φθηνότερο από τα ξύλα, εκτός αν μπορείς να βρεις ξύλα σε πολύ χαμηλότερη τιμή ανά χκμ, αν είσαι σε δασικό συνεταιρισμό όπως έγραψε ένας φίλος σε προηγούμενη σελίδα ή τα κόβεις μόνος σου στο βουνό...
Last edit: 1 Χρόνος 7 Μήνες πριν by DOOM_NX.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Kostas7275, mikemtb

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
1 Χρόνος 7 Μήνες πριν #177461 από ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Παναγιώτη καταρχήν ευχαριστώ για την τόσο αναλυτική ανάλυση που μας έκανες . όπως είπα και πριν θα πάρουμε και αποδόσεις πολύ κάτω του 80% που έκανες τους υπολογισμούς σου . Η διαφορά μας απο ότι καταλαβαίνω προκύπτει από την διαφορά αγοράς του ξύλου . εγώ αγόρασα με 220€ τελική με φπα τον τόνο τον Απρίλιο και έβαλα +30€ με την αύξηση που έχει πάρει τώρα . Δεν αμφισβητώ τις τιμές που έβαλες απλά μου κάνουν τρομερή εντύπωση να έχει ανέβει η τιμή του ξύλου 130%
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
1 Χρόνος 7 Μήνες πριν #177462 από DOOM_NX
Απαντήθηκε από DOOM_NX στο θέμα Οι τρέχουσες τιμές pellet

εκανες που εκανες τον κοπο βαλε και τα κλιματιστικα παιζουν για πολλους και συμφερουν (δεν ξερω αν εχεις υπολογισει στοο ρευμα και τις αλλαγες στα ΥΚΩ που θα αλλαξει ελαφρα τα δεδομενα υποψιαζομει κυριως στις μικρες καταναλωσεις)

Ναι, έβαλα και αυτό το χαράτσι του 0,01 €/kWh. Η αλλαγή στις χρεώσεις ΥΚΩ που λένε να κάνουν και αφορά τις μεγάλες καταναλώσεις δεν έχει οριστικοποιηθεί νομίζω και δεν υπάρχει ακόμα στον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ. Τα κλιματιστικά δεν τα έβαλα στη σύγκριση, γιατί δεν πρόκειται για θέρμανση με καλοριφέρ και αλλάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αλλά λογικά θα πρέπει να βρίσκονται λίγο κάτω από τις αντλίες θερμότητας, όχι;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
1 Χρόνος 7 Μήνες πριν #177463 από john88s
Απαντήθηκε από john88s στο θέμα Οι τρέχουσες τιμές pellet
Για ρεύμα πρέπει να υπολόγισεις επιπλέον
1) ΥΚΩ
2) ΕΤΜΕΑΡ
3) ΔΙΚΤΥΟ διανομής 

καθώς αυτές οι χρεώσεις πάνε με τον αριθμό των kwh. Απ'εξω χωρίς να έχω μπροστά μου λογαριασμό νομίζω είναι 0,05 σύνολο . Το χαράτσι του επιπλέον 0,01 μπήκε στους μικρούς, για να ελαφρυνθούν οι βιομηχανίες. 
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
1 Χρόνος 7 Μήνες πριν - 1 Χρόνος 7 Μήνες πριν #177464 από DOOM_NX
Απαντήθηκε από DOOM_NX στο θέμα Οι τρέχουσες τιμές pellet
Ανέβασα εδώ το εξελάκι να κάνετε τις δικές σας παραμετροποιήσεις. Με πορτοκαλί χρώμα έχω τις τιμές που εισάγετε χειροκίνητα και αλλάζουν κάθε μήνα (ή μέρα). Πατήστε Αρχείο -> Λήψη -> Microsoft Excel για να το κατεβάσετε και να το επεξεργαστείτε.
docs.google.com/spreadsheets/d/1w0XoMxO6...7&rtpof=true&sd=true

Τα έχω συμπεριλάβει αυτά Γιάννη. Αν και το χαράτσι το ξαναέβγαλα, γιατί φαίνεται πώς θα μπει μαζί με τις αλλαγές στις ΥΚΩ και μάλλον μετά το Σεπτέμβρη.

Δημήτρη, για τις τιμές των καυσόξυλων, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ  η οξιά για παράδειγμα πήγε από 75 €/χκμ πέρυσι στα 110 €/χκμ. Αυτό για ξύλα υγρασίας 20% σημαίνει ότι πήγε από 250 €/t στα 366 €/t, 116 € αύξηση. Ανάλογα σε ποια περιοχή είσαι και πού θα ρωτήσεις θα βρεις ό,τι τιμή θες... Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος ούτε την πυκνότητα ξέρει να υπολογίσει ούτε την υγρασία θα τσεκάρει και τον ΦΠΑ θα του φουσκώσουν επιπλέον και στο τέλος ούτε λεφτά ούτε θέρμανση θα έχει... :(

ΥΓ: dimlyk, αν ξέρεις το COP του κλιματιστικού, μπορείς να το βάλεις στην αντλία θερμότητας να πάρεις μια ιδέα
Last edit: 1 Χρόνος 7 Μήνες πριν by DOOM_NX.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": mikemtb

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
1 Χρόνος 7 Μήνες πριν #177467 από pianoteacher
Απαντήθηκε από pianoteacher στο θέμα Οι τρέχουσες τιμές pellet

Κύριοι... Πλέον το θεμα κατάντησε κουραστικό... Υπάρχει παντού εκμετάλλευση πάρτε το χαμπάρι.. Να δικαιολογεί κάποιος μια αύξηση 30% αλλά εγω μιλάμε για 200% αύξηση.. Που είναι καθαρή κλεψιά... Πλέον το καλύτερο είναι να περιμένουμε τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης.. Γιατί αυτή την στιγμή έχουμε αναλογία pellet 700 ευρώ ο τόνος με αντίστοιχη περίπτωση το θέρμανσης χωρίς επιδότηση 900 ευρώ τα 500 λίτρα... Χωρίς επιδότηση.. Το πέλλετ πάει 1 προς 2 οπότε αναμένουμε... Επίσης κύριοι έμποροι να ξέρετε ότι έχουν γίνει καταγγελίες.. Για τα καρτέλ που έχετε στήσει.... Προσέξτε λοιπόν μήπως τα κέρδη τα πληρώνετε στα πρόστιμα...
Όντως! Οι τιμές κατάντησαν...@#$%!^
Για κάντε μια σύγκριση για να καταλάβετε για πόσο απάτη μιλάμε. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν με λιανική τιμή (και φπα) μπουκαλάκια νερό 500ml με 0,14. Εδώ και 2-3 χρόνια μέχρι σήμερα, αγοράζω δίπλα από τη δουλειά μου στην ίδια τιμή, άντε 0,01 ακριβότερα. Επίσης τα διαθέτει ΚΑΙ παγωμένα στο ψυγείο. Αυτοί οι παραγωγοί, που τα εμφιάλωσαν δεν καίνε πετρέλαιο; Δεν έχουν ΔΕΗ στο εργοστάσιο παραγωγής; Το νερό και το ξύλο είναι προϊόν της φύσης.ΔΕΝ γνωρίζουν πολέμους και αυξήσεις βενζίνης Άς αφήσουμε την αρχική τιμή διότι δεν έχουν καμία σχέση. Η παραγωγή, η διακίνηση σε αυτούς δεν αυξήθηκε λόγω πολέμου και ανατιμήσεων; Μόνο τα φορτηγά που κουβαλάνε πέλλετ έχουν αυξημένα κοστολόγια; Μόνο το μηχάνημα που παράγει πέλλετ έχει αυξημένη ΔΕΗ; Είναι καθαρά εκβιασμός και το πάνε σύμφωνα με το πετρέλαιο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stergiosbik

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.680 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ