Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2242 από KERBEROS
Σύγκριση λέβητα και αντλίας θερμότητας


Χρήση Αντλιών Θερμότητας για Θέρμανση: Αξιόπιστη & Πολύ Οικονομική Λειτουργία


Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλο τον τεχνικό κόσμο ότι η χρήση των αντλιών θερμότητας για θέρμανση το χειμώνα, αποτελεί την πλέον οικονομική λύση θέρμανσης για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η αυξανόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος από την καύση (ιδιαίτερα σε αστικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο σε ρύπους) επιβάλλουν την επανεξέταση του συμβατικού τρόπου θέρμανσης των κτιρίων και την επιλογή λύσεων που εξοικονομούν ενέργεια & πόρους από το περιβάλλον.

Ο λόγος που η θέρμανση με χρήση αντλιών θερμότητας είναι σημαντικά οικονομικότερος από τη συμβατική θέρμανση με καύση οφείλεται στην άντληση θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον.

Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται δεν μετατρέπεται σε θερμική, (όπως συμβαίνει στις ηλεκτρικές θερμάστρες) αλλά χρησιμοποιείται για την κίνηση ενός ηλεκτρικού συμπιεστή και την άντληση θερμότητας από & προς το περιβάλλον.

Ο λόγος της αντλούμενης θερμικής ενέργειας προς την απορροφούμενη ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή ο βαθμός αποδοτικότητας COP (Coefficient of performance) στις σύγχρονες αντλίες θερμότητας κυμαίνεται από 2,5 έως 4, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται (Inverter – hi-efficiency heat exchangers – control) & τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια γεωγραφική περιοχή όπου η θέρμανση μέσω της άντλησης θερμότητας μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα.

Για να ποσοτικοποιήσουμε την οικονομικότητα της χρήσης των αντλιών θερμότητας ας δούμε το ακόλουθο παράδειγμα, που αφορά τη μέση κατοικία στην Ελλάδα, με επιφάνεια 90 τετρ. μέτρα και θερμικές απώλειες 10 kW.

Παρατηρούμε ότι με την χρήση των αντλιών θερμότητας για θέρμανση έχουμε οικονομία έως και 64% σε σχέση με συμβατικό λεβητοστάσιο με καύση πετρελαίου!!

Εύκολα αντιλαμβανόμαστε την σημασία επιλογής μιας κλιματιστικής μονάδας με υψηλό βαθμό απόδοσης & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ Α, που ενώ έχει υψηλότερο κόστος αγοράς, εξασφαλίζει πολύ χαμηλότερο ετήσιο κόστος λειτουργίας.

Ειδικότερα αν η μέση ετήσια ενέργεια που απαιτείται για θέρμανση μιας κατοικίας είναι 8000 ~ 9000 kWh/έτος (που ισοδυναμεί με ετήσια κατανάλωση πετρελαίου 1000 λίτρα), το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλίας θερμότητας και βαθμό αποδοτικότητας COP 4,8 είναι 220 €. Από την άλλη πλευρά μια αντλία θερμότητας με χαμηλό βαθμό COP 2,5 θα έχει διπλάσιο ετήσιο κόστος ήτοι 425 €.

Πόσο τελικά συμφέρει η αγορά μιας αντλίας θερμότητας no-branded και χαμηλού βαθμού απόδοσης και αξιοπιστίας;

Ελάχιστα έως καθόλου αν υπολογίσουμε ότι το υψηλότερο κόστος αγοράς αντλιών θερμότητας με υψηλό COP/ΕΕR αποσβένεται σε λιγότερο από 5 πέντε έτη, από την εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους που προσφέρει σε σχέση με την ίδιας ισχύος μονάδα με χαμηλό COP/ ΕΕR (ακόμα και αν είναι 30%~40% φθηνότερη).


Αντλία Θερμότητας = Εξοικονόμηση Ενέργειας

Η θέρμανση των χώρων σας με απόλυτη θερμική άνεση χωρίς την ύπαρξη θερμαντικών σωμάτων, γίνεται;
Και βέβαια με την χρήση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι περισσότεροι, αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι και ο δροσισμός των χώρων μπορεί να γίνει με χρήση του ενδοδαπέδιου συστήματος και μόνο αν απαιτείται σε κάποιους χώρους, ο κλιματισμός να ενισχυθεί με την διακριτή παρουσία κρυφών fan coil.

Η HITACHI δημιούργησε τις αντλίες θερμότητας αέρος νερού ειδικά για ενδοδαπέδιες εφαρμογές. Ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα με συμπιεστές περιστροφικού τύπου scroll και οικολογικό ψυκτικό R410A, έχουν βελτιστοποιηθεί για την λειτουργία σε θέρμανση και επιτυγχάνουν υψηλό βαθμό απόδοσης COP 3,5 έως 4,06

Οι μονάδες είναι ικανές να παράγουν ζεστό νερό θερμοκρασίας έως 50οC για την ενδοδαπέδια θέρμανση σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος έως τους -20οC.

Οι αποδόσεις τους κυμαίνονται από 6,2kW~16kW και είναι ιδανικές για κατοικίες από 50~200 τ.μ

Για μεγαλύτερες εφαρμογές, χρησιμοποιούνται σε συστοιχία και μπορούν να ικανοποιήσουν αξιόπιστα τα αυξημένα ψυκτικά & θερμικά φορτία.

Σήμερα οι αντλίες θερμότητας αέρος νερού είναι 40% πιο οικονομικές στην λειτουργία τους έναντι της χρήσης λέβητα πετρελαίου και από 20~25% πιο οικονομικές στην λειτουργία τους έναντι της χρήσης λέβήτα φυσικού αερίου.

Έχει αποδειχθεί ότι διατηρώντας την θερμοκρασία μιας κατοικίας σταθερή όλο το 24ώρο, με την συνεχόμενη λειτουργία της θέρμανσης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και καλύτερο επίπεδο άνεσης στους χώρους.

Με την χρήση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, συνιστάται η 24ώρη λειτουργία των μηχανημάτων αυτών, που βελτιστοποιεί την άνεση των χώρων με σταθερή θερμοκρασία όλο το 24ώρο και αυξάνει περαιτέρω την οικονομία χρήσης (έως και 40%).

Ταυτόχρονα με τις αντλίες θερμότητας εξασφαλίζεται και ο δροσισμός της κατοικίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την χρήση του ενδοδαπέδιου υδραυλικού δικτύου. Ο κλιματισμός σε χώρους με έντονη ακτινοβολία που παρουσιάζουν μεγάλα ψυκτικά φορτία μπορεί να ενισχυθεί με την χρήση τερματικών μονάδων νερού (fan coil units).

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2243 από KERBEROS
Θέρμανση απο ηλιακή ενέργεια στην Κρήτη

Έρευνες για εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης

Εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης κατοικιών με εναλλακτικά καύσιμα, που αποτελούν και ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους, όπως η ηλιακή ενέργεια, η βιομάζα και η αβαθής γεωθερμία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μερική ή ολική θέρμανση μιας κατοικίας, αλλά και για την ψύξη της το καλοκαίρι, παρουσίασε χθες ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Παραρτήματος Χανίων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Γιάννης Βουρδουμπάς, στη διάρκεια εσπερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

Την εσπερίδα διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, σε συνεργασία με τους υπευθύνους καινοτόμων δράσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.


Ο κ. Βουρδουμπάς επεσήμανε αρχικά ότι «η φετινή, αλλά και η μελλοντική, αύξηση των τιμών του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, σε συνδυασμό με την τρέχουσα οικονομική κρίση. Στα πλαίσια αυτά, αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για τις δυνατότητες θέρμανσης των κατοικιών και των κτηρίων είτε με εναλλακτικά καύσιμα εκτός από τα ήδη χρησιμοποιούμενα είτε με νέες καινοτομικές τεχνολογίες».



ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναφερόμενος στην ηλιακή ενέργεια, ο κ. Βουρδουμπάς τόνισε ότι «μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παθητικά ή ενεργητικά συστήματα για τη θέρμανση κατοικιών. Παθητικά συστήματα που ενσωματώνονται στην κατασκευή της κατοικίας μπορούν να αξιοποιήσουν επωφελώς την ηλιακή ενέργεια για τη μερική θέρμανση και το μερικό δροσισμό της κατοικίας. Στα ενεργητικά ηλιακά συστήματα οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να τοποθετηθούν στην ταράτσα της κατοικίας και το παραγόμενο θερμό νερό κυκλοφορώντας σε κατάλληλες σωληνώσεις, να θερμάνει τον χώρο. Ενα τέτοιο σύστημα θέρμανσης μπορεί να καλύψει μέρος μόνο των αναγκών θέρμανσης μιας κατοικίας και θα πρέπει να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με κάποιο άλλο σύστημα».

ΑΒΑΘΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
Ο κ. Βουρδουμπάς αναφέρθηκε και στη μέθοδο της αβαθούς γεωθερμίας, σημειώνοντας ότι «η θερμότητα του υπεδάφους σε μικρό βάθος από την επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση και την ψύξη των κατοικιών με κατάλληλες αντλίες θερμότητας. Η θερμοκρασία του υπεδάφους σε μικρό βάθος από την επιφάνεια είναι σχετικά σταθερή και ίση με τη μέση ετήσια θερμοκρασία του αέρα. Πρόκειται για εξαιρετικά αποδοτικές συσκευές, οι οποίες αντλούν θερμότητα από το υπέδαφος και τη μεταφέρουν στο εσωτερικό της κατοικίας. Το καλοκαίρι μπορούν να δροσίσουν την κατοικία αντλώντας θερμότητα από το εσωτερικό της και διοχετεύοντάς την στο υπέδαφος. Καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και για κάθε ηλεκτρική κιλοβατώρα (KWH) που χρησιμοποιούν, παράγουν 3 - 4 θερμικές (ή ψυκτικές) κιλοβατώρες. Τα συστήματα αυτά ονομάζονται γεωθερμικές αντλίες θερμότητος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν το καλοκαίρι και για την ψύξη της κατοικίας».

ΒΙΟΜΑΖΑ
Σε ό,τι αφορά τη βιομάζα, ο κ. Βουρδουμπάς επεσήμανε ότι «διάφορα είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση κατοικιών στην Κρήτη και συγκεκριμένα: Διάφορα είδη ξύλων, το ελαιοπυρηνόξυλο (το οποίο παράγεται στα πυρηνελαιουργεία), τα πέλετς ξύλου (και πρόσφατα ελαιοπυρηνόξυλου) και η βιοαιθανόλη (δηλαδή οινόπνευμα που παράγεται από φυτά). Από αυτά, διάφορα είδη ξύλων και το ελαιοπυρηνόξυλο είναι διαθέσιμα στην Κρήτη ενώ τα πέλετς ξύλου και η βιοαιθανόλη δεν παράγονται στο νησί», σημείωσε ο κ. Βουρδουμπάς, υπογραμμίζοντας ότι «η καύση της βιομάζας για την παραγωγή θερμότητος γίνεται σε τζάκια, σόμπες, κατάλληλους καυστήρες/λέβητες και εστίες καύσης της βιοαιθανόλης. Ποικιλία τέτοιων συστημάτων είναι διαθέσιμα στην αγορά σε διάφορες τιμές. Πρόσφατα, βιομηχανίες της Κρήτης προχώρησαν στην παραγωγή πέλετς από ελαιοπυρηνόξυλο».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Ο κ. Βουρδουμπάς υπογράμμισε, ακόμη, ότι «η χρήση ηλιακής ενέργειας, αβαθούς γεωθερμίας ή βιομάζας στη θέρμανση κατοικιών έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 που εκλύονται κατά τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Το CO2 που εκλύεται κατά τη καύση της βιομάζας θεωρείται ότι επαναδεσμεύεται από την ατμόσφαιρα από τα φυτά κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για θέρμανση σε κατοικίες έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων για τον σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται τοπικά νέες θέσεις εργασίας για την κατασκευή και τη συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης. Οσον αφορά τη βιομάζα, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται για την παραγωγή, την τυποποίηση και τη μεταφορά της βιομάζας στον τόπο χρήσης της».

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ
Ο κ. Βουρδουμπάς υπογράμμισε ότι «μία μέθοδος θέρμανσης μιας κατοικίας για να είναι αποδεκτή θα πρέπει: να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική, το κόστος του συστήματος θέρμανσης να είναι ελκυστικό, το κόστος του καυσίμου να είναι ελκυστικό, να ελαχιστοποιούνται οι όποιες οχλήσεις στο περιβάλλον και να είναι εύχρηστη». Παράλληλα, αναφέρθηκε στα παραδοσιακά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των κατοικιών στην Κρήτη, ενώ τόνισε ότι «η σωστή θερμομόνωση μιας κατοικίας αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για τη μείωση των αναγκών θέρμανσης ή ψύξης της. Εφόσον η κατοικία μονωθεί κατάλληλα, είτε στη φάση κατασκευής είτε αργότερα, τότε μειώνονται οι ανάγκες θέρμανσης και ψύξης της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Συνεπώς, η επιλογή της μεθόδου θέρμανσης καθώς και του καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να εξεταστούν σε συνδυασμό με την ενδεδειγμένη θερμομόνωσή της».

Rethymnoguide.gr

Αυτή είναι πραγματική ενημέρωση για τους καταναλωτές...

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2299 από KERBEROS
Χρήσιμες γνώσεις για την θερμομόνωση

Μαυρίλες στους τοίχους και το ταβάνι

Εσωτερικά του σπιτιού στην συμβολή των τοίχων με το ταβάνι πολλές φορές παρατηρούμε να δημιουργούνται μαυρίλες – μούχλα. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο σύνηθες σε βορινά τοιχία.
Μαυρίλες- μούχλα μπορούμε επίσης να βρούμε και χαμηλά, πίσω από καναπέδες, ντουλάπες, σκρίνια και γενικά πίσω από έπιπλα που ακουμπούν σε εξωτερικούς τοίχους. Επίσης κοντά σε θερμαντικά σώματα.

‘Όταν το ταβάνι από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι η τελευταία πλάκα του σπιτιού πολύ πιθανόν να εμφανιστούν μαυρίλες σε όλη την επιφάνεια του ταβανιού, ή να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά τετράγωνα με μαυρίλες.
Όλα αυτά μπορεί να μην οφείλονται σε υγρασία που εισχωρεί απ' έξω. Το πιθανότερο είναι να έχουν δημιουργηθεί από συμπύκνωση της υγρασίας του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού.
Το φαινόμενο αυτό εξηγείται στη Φυσική με την θεωρία της θερμοκρασίας δρόσου.
Η εξήγηση είναι απλή: η υγρασία που περιέχει ο αέρας στο σπίτι, όταν έρχεται σε επαφή με μία ψυχρή επιφάνεια, υγροποιείται κολλάει πάνω στην επιφάνεια και σιγά-σιγά αναπτύσσονται μύκητες. Ένας τρόπος ελέγχου είναι να προσπαθήσετε με ένα συρμάτινο σφουγγάρι να καθαρίσετε τις μαυρίλες. Αν οι μαυρίλες είναι έντονες μπορεί να χρειαστεί να τις ψεκάσετε πρώτα με ένα αντιμουχλικό σπρέι. Αν αυτές είναι επιφανειακές και φεύγουν δεν χρειάζεστε υγρομόνωση, χρειάζεστε θερμομόνωση.
Η διαφορά θερμοκρασίας και η υγρασία του αέρα δημιουργούν το φαινόμενο. Γι' αυτό παρατηρείται σε σπίτια χωρίς θερμομόνωση ή με ελλιπή θερμομόνωση, όταν αντικαθιστούμε τα ξύλινα κουφώματα με αλουμινίου (αεροστεγή) ή όταν τίθεται γιά πρώτη φορά σε λειτουργία σύστημα θέρμανσης.
Προσωρινά μέτρα ανακούφισης που μπορείτε να πάρετε είναι να αερίζετε καλά το σπίτι χειμώνα-καλοκαίρι και να χαμηλώνετε όσο μπορείτε την θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού το χειμώνα.Η οριστική λύση βέβαια είναι η θερμομόνωση.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2301 από KERBEROS
Θερμομόνωση (Σημαντικός παράγοντας στην Οικολογική Δόμηση)

Το ανθρώπινο είδος (homo sapiens) κατά τη διάρκεια της ιστορίας και της εξέλιξής του, ανέπτυξε διάφορες στρατηγικές και τεχνικές για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που δημιουργούσαν η ζέστη και το κρύο.
Νομάδες στη αρχή, χωρικοί - καλλιεργητές στη συνέχεια, αστοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πιο μετά, μέχρι τις αρχές του αιώνα μας, οι άνθρωποι ακολουθούσαν την εξής στρατηγική για το ξεπέρασμα του κρύου, στα σπίτια - κελύφη που κατασκεύαζαν:
Θέρμαιναν μόνο ένα χώρο, μι μια σόμπα ή ένα τζάκι. Εκεί περνούσαν τις περισσότερες ώρες τους και όταν ερχόταν η ώρα του ύπνου, όσοι δεν χωρούσαν να κοιμηθούν κοντά στην εστία ζέστης, χρησιμοποιούσαν διπλανά και μη θερμαινόμενα δωμάτια, στα οποία καλύπτονταν με βαριά μάλλινα ή δερμάτινα παπλώματα.
Οι αγρότες είχαν και μια συμπληρωματική στρατηγική. Ενσωμάτωναν, συνήθως στη βορινή κάτοψη του σπιτιού τους, μια αποθήκη ή ένα στάβλο και έτσι δημιουργούσαν ένα χώρο ανάσχεσης σε επαφή με τον κύριο χώρο κατοικίας, που βοηθούσε στην επίτευξη καλύτερων συνθηκών θερμικής άνεσης. Οι τοίχοι των κτηρίων αυτών είχαν δε ικανοποιητικό πάχος (πολύ μεγαλύτερο των σημερινών), οπότε ο συντελεστής χρονικής υστέρησής τους, ήταν σαφώς καλύτερος από τους σημερινούς.
Σ' ένα τοίχο πέτρινο των 60 και 80 εκατ. η ζέστη ή το κρύο, αντίστοιχα, "έμπαιναν" χοντρικά σε διπλάσιο ή τριπλάσιο χρόνο, σε σχέση με έναν σημερινό των 10 ή των 20 εκατ. τοίχο από τούβλα, με ελαφριά μόνωση!
Η τακτική αντιμετώπισης της ζέστης ήταν περίπου αντίστοιχη και επιτυγχάνετο και με τη χρήση ιδιοκατασκευών (αιολικές καμινάδες, κάλαφ, σκίαστρα, στέγαστρα, πέργκολες κ.λ.π.)
Όλα όμως ανατράπηκαν, πρώτα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους να συρρεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα (για λόγους ασφαλείας) και να αναζητήσουν στέγη σε πολυώροφα (και συχνά κακοκτισμένα κτήρια!) και μετά, αμέσως μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, που έβαλε, για πρώτη φορά στην αμέριμνη ανθρωπότητα, τα διλήμματα σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της γης.
Στα 1974 εμφανίζονται, λοιπόν και οι πρώτοι κανονισμοί θερμομόνωσης στις Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία) με στόχο μέσα από την σωστή θερμομόνωση κτηρίων την εξοικονόμησης ενέργειας. Στην Ελλάδα, η συζήτηση ξεκινάει το 1979 (χρονική υστέρηση 5 χρόνων, άρα καλά σχετικά!) και στις 04/07/1979 (ΦΕΚ 362) επιβάλλεται η θερμομόνωση όλων των νέων κτηρίων. Σταδιακά όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 80, η Ευρώπη ανακαλύπτει, (μαζικά!!) και μια άλλη συνιστώσα πέρα από την θερμομόνωση, που είναι η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική.
Αυτή μας διδάσκει, όχι μόνο να θερμομονώνουμε τα σπίτια, αλλά και να τα προσανατολίζουμε σωστά σε σχέση με τον ήλιο (χειμωνιάτικο και καλοκαιρινό) αλλά και με τους επικρατούντες ανέμους. Τέλος στα τέλη της δεκαετίας του 80, η Ευρώπη, βάζει και μιαν άλλη τελευταία συνιστώσα, που δεν είναι άλλη από την οικολογική δόμηση, που με απλά λόγια μας λέει, ότι: "τι νόημα έχει να εξοικονομήσουμε ενέργεια, όταν τα υλικά (θερμομονωτικά π.χ.) που χρησιμοποιούμε είναι καρκινογόνα για τους κατοίκους χρήστες ενός κτηρίου.

Πως δημιουργούνται οι απώλειες θερμότητας μιας κατοικίας

Ένας κλειστός χώρος που θερμαίνεται ακτινοβολεί θερμότητα στο ψυχρότερο περιβάλλον που είναι γύρω του. Ταυτόχρονα η θερμότητα διαφεύγει από τις ατέλειες του περιβλήματος. Οι απώλειες αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους διάφορους τρόπους μόνωσης. Πρέπει να τονιστεί ότι με το φράξιμο των χαραμάδων και τον περιορισμό της αθέλητης διείσδυσης αέρα δεν πρέπει να εμποδίζεται ο απαραίτητος αερισμός της κατοικίας. Για την υγεία των χρηστών, είναι απαραίτητο να ανανεώνεται ο αέρας που βρίσκεται στο εσωτερικό μιας κατοικίας.
Μια σωστή θερμομόνωση που απαιτεί περίπου το 2 - 5% του αρχικού κόστους κατασκευής του κτηρίου, μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και το 50% του κόστους λειτουργίας της θέρμανσής του.
Ο αερισμός των κατοικιών πρέπει να είναι γενικός και μόνιμος ακόμη και στην περίοδο που η εξωτερική θερμοκρασία υποχρεώνει να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα. Η κυκλοφορία του αέρα πρέπει να γίνεται ανεμπόδιστα, σε όλους τους χώρους διαβίωσης. Όλοι οι κύριοι χώροι πρέπει να έχουν ανοίγματα για την είσοδο του αέρα και όλοι οι χώροι υπηρεσίας εξαερισμούς. Μεταξύ των κυρίων χώρων υπηρεσίας πρέπει να υπάρχουν ελεύθερα περάσματα για κυκλοφορεί ο αέρας μεταξύ τους. Τόσο η εισαγωγή όσο και η απαγωγή του αέρα από το εσωτερικό των κατοικιών, μπορεί να γίνεται με τρόπο φυσικό ή μηχανικό ή με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Τα ανοίγματα όμως που υπαγορεύει ο φυσικός αερισμός (παράθυρα, φεγγίτες, χαραμάδες κάτω από πόρτες), όσο και ο μηχανικός εξαερισμός (στόμια και συναρμογές σωληνώσεων, καμινάδες κλπ) πρέπει να προστατεύονται σωστά για να μη διαφεύγει άσκοπα θερμική ενέργεια από το κτήριο.
Ανάλογα προβλήματα δημιουργεί ο αερισμός και στον τομέα της ακουστικής άνεσης. Η σωστή θερμομόνωση σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικό σύστημα κλιματισμού, εξασφαλίζει την άνετη διαμονή μέσα στην κατοικία. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα προστατεύει τον εσωτερικό χώρο από το κρύο και κατά το καλοκαίρι από την υπερβολική ζέστη. Εξασφαλίζει οικονομία στην αρχική δαπάνη εγκατάστασης και στις δαπάνες λειτουργίας της θέρμανσης, μειώνοντας τις ανταλλαγές θερμοκρασία με το εξωτερικό περιβάλλον ή με χώρους που έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες. Εξοικονομεί χρήματα από τα έξοδα συντήρησης και αυξάνει το χρόνο ζωής της κατοικίας, συμβάλλοντας στην προστασία της από φθορές και βλάβες.
Οι κατά καιρούς έρευνες απέδειξαν ότι μια σωστή θερμομόνωση, που απαιτεί περίπου το 2 - 5% του αρχικού κόστους κατασκευής του κτηρίου, μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 50% του κόστους λειτουργίας της θέρμανσής του.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διάφορων τεχνικών θερμομόνωσης

Οι τοίχοι μπορούν να μονωθούν με τέσσερις κυρίως τεχνικές:
Α) Από το εσωτερικό μέρος τους.

Στην περίπτωση αυτή το μονωτικό υλικό τοποθετείται από την πλευρά του εσωτερικού χώρου και προστατεύεται από κάποιο στερεό δομικό υλικό που λειτουργεί όπως και το επίχρισμα.

Ο τρόπος αυτός θερμομόνωσης έχει τα εξής αποτελέσματα:

Έχει περιορισμένο χρόνο κατασκευής

Αποτελεί φθηνότερη λύση σε σχέση με την εξωτερική θερμομόνωση

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προστασία των μονωτικών από τις εξωτερικές επιδράσεις.

Έχει απλή κατασκευή

Θερμαίνεται πολύ γρήγορα ο χώρος

Η κατασκευή μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

Η θερμομόνωση των τοίχων από την εσωτερική πλευρά έχει τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

Περιορίζεται ο εσωτερικός χώρος

Ο χώρος ψύχεται πολύ σύντομα. Μένει ανεκμετάλλευτη η θερμοχωρητικότητα του εξωτερικού τοίχου.

Δε λύνεται το πρόβλημα των θερμογεφυρών.

Τα δομικά στοιχεία κινδυνεύουν από συστολές και διαστολές από τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Κίνδυνος ρηγματώσεων και εισροής βρόχινου νερού.

Υπάρχει μικρό πρόβλημα στην τακτοποίηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Β) Από το εξωτερικό μέρος τους.
Στην περίπτωση αυτή το μονωτικό τοποθετείται στο εξωτερικό μέρος του τοίχου. Με την κατασκευή αυτή εμφανίζονται τα εξής πλεονεκτήματα:

Ο χώρος διατηρεί τη θερμότητα και μετά τη διακοπή της θέρμανσης από τη θερμοχωρητικότητα των τοίχων.

Στους νότιους ειδικά χώρους των κτηρίων διατηρείται η θερμότητα από το ηλιακό θερμικό κέρδος γιατί αποθηκεύεται στους βαρείς εσωτερικούς τοίχους.

Δεν εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του εσωτερικού χώρου κατά την κατασκευή της εσωτερικής θερμομόνωσης.

Δε μειώνεται ωφέλιμος κατοικήσιμος χώρος.

Οι εξωτερικές επιφάνειες των τοίχων προστατεύονται από τις συστολές και διαστολές.

Εξασφαλίζεται κάλυψη των θερμογεφυρών ιδιαίτερα στις πλάκες σκυροδέματος, στα δοκάρια και στις κολώνες.

Τα μειονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι:

Η κατασκευή της εξωτερικής θερμομόνωσης είναι ακριβότερη σε σχέση με τη θερμομόνωση της εσωτερικής πλευράς του τοίχου.

Δεν είναι πολύ εύκολη η εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης στην περίπτωση που οι τοίχοι έχουν πολλές αρχιτεκτονικές προεξοχές.

Υπάρχει αδυναμία εφαρμογής της εξωτερικής θερμομόνωσης σε κτήρια με έντονο εξωτερικό μορφολογικό ενδιαφέρον όψεων.

Απαιτούνται σκαλωσιές για τις εργασίες κατασκευής σε πολυώροφα κτήρια.

Χρειάζεται ειδική προστασία των υλικών διαφόρων στρώσεων για προστασία από τις εξωτερικές καιρικές επιδράσεις.


Γ) Θερμομόνωση με χρήση ειδικών τούβλων.


Στην περίπτωση αυτή ο τοίχος κτίζεται με ειδικά θερμομονωτικά τούβλα που με τον τρόπο κατασκευής τους, το σχήμα τους, τις διαστάσεις τους κλπ. πρέπει να εξασφαλίζουν τις τιμές του συντελεστή θερμικής διαπερατότητας Κ που επιβάλλει ο κανονισμός θερμομόνωσης. Αν απαιτείται να αυξηθεί ο συντελεστής αυτός προστίθεται μονωτικό που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εκ κατασκευής ενσωματωμένο στο θερμομονωτικό τούβλο. Η κατασκευή αυτή εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζεται με σωστή κατασκευή των επιχρισμάτων η σωστή στεγανότητα ώστε να μην υγραίνεται η μάζα των θερμομονωτικών τούβλων.


Δ) Θερμομόνωση στον πυρήνα μεταξύ δύο τοίχων.

Αποτελεί μέθοδο τοποθέτησης θερμομόνωσης που χρησιμοποιείται πολύ στη χώρα μας. Συνήθως το μονωτικό υλικό τοποθετείται μεταξύ δύο δρομικών τοίχων και αυτό ίσως αποτελεί το κύριο μειονέκτημα της μεθόδου. Εξασφαλίζεται δηλαδή η θερμομόνωση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι εξασφαλίζεται επαρκώς και η στατική αντοχή του συστήματος και ιδιαίτερα η αντοχή που απαιτείται από τον αντισεισμικό κανονισμό. Η κατασκευή αυτού του τύπου θερμομόνωσης έχει περιθώρια βελτίωσης έστω και αν δημιουργηθούν στη χειρότερη περίπτωση θερμογέφυρες από την κατασκευή των σενάζ.


Ιδιότητες των μονωτικών υλικών


Συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας:

Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας δεν είναι σταθερό μέγεθος αλλά μια γραμμική συνάρτηση που αυξάνεται σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία. Συνήθως, χαρακτηρίζεται από μια μέση τιμή. Η θερμική αγωγιμότητα επηρεάζεται αρνητικά από την υγρασία, γεγονός που εξηγείται εύκολα αν σκεφτούμε ότι η θερμική αγωγιμότητα του νερού είναι 0,57 W/mk, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από αυτή του ακίνητου, ξηρού αέρα. Οι τιμές των συντελεστών θερμικής αγωγιμότητας που δίνονται από τις διάφορες εταιρείες ισχύουν συνήθως με μια ανοχή 5 - 10% ανάλογα με το είδος του υλικού. Η προσαύξηση αυτή λαμβάνει υπόψη της λάθη μετρήσεων και την ανομοιομορφία των περισσότερων μονωτικών. Στην πράξη, στις κατασκευές, τα θερμομονωτικά υλικά απορροφούν υγρασία παρά τη χρήση φράγματος υδρατμών. Επίσης λόγω των ιδιοτήτων τους και του τρόπου κατασκευής τους τα περισσότερα μονωτικά υλικά γερνάνε εξαιτίας μηχανικών αλληλεξαρτήσεων και θερμοκρασιακών αλλαγών. Έτσι αλλοιώνεται η αρχική ισορροπία των στερεών και των αέριων συστατικών. Παρά τις έρευνες που γίνονται στον τομέα αυτόν οι μηχανισμοί γήρανσης των θερμομονωτικών υλικών παραμένουν σε μεγάλο άγνωστοι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας πάντοτε αυξάνεται και ποτέ δεν μειώνεται.


Ο Συντελεστής αντίστασης στη διάχυση υδρατμών (μ):

Όπως ήδη αναφέρθηκε τα θερμομονωτικά υλικά πρέπει να είναι και να παραμείνουν στεγνά. Αυτό επιτυγχάνεται ευκολότερα όσο μεγαλύτερη αντίσταση παρουσιάζει ένα υλικό στη διάχυση υδρατμών και καθορίζεται από τον αδιάστατο συντελεστή αντίστασης στη διάχυση υδρατμών μ. Ο συντελεστής αυτός είναι σχετικό μέγεθος αδιάστατο και δίνει κατά πόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση στη διάχυση υδρατμών ενός στρώματος του υλικού σε σχέση προς το στρώμα αέρα ίσου πάχους. Όσο μικρότερος λοιπόν είναι ο συντελεστής αυτός τόσο πιο ευαίσθητο είναι ένα υλικό στην υγρασία.


Η μηχανική αντοχή:

Η μηχανική αντοχή που απαιτείται για μια κατασκευή προσδιορίζει το σύστημα θερμομόνωσης που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι υλικά με μεγάλη μηχανική αντοχή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτοφερόμενα, αλλά με μικρότερη αντοχή μπορούν να μπουν σε ένα φέρον πλέγμα και άλλα με πολύ μικρή ως υλικά πλήρωσης. Η αντοχή σε συμπίεση είναι ένα καθοριστικό μέγεθος στις θερμομονώσεις δαπέδων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι χρήσιμη και η γνώση των ενδιάμεσων παραμορφώσεων μέχρι τη θραύση από μερικές φορτίσεις, που δεν καταστρέφουν το υλικό αλλά μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολικές καταπονήσεις σε φέρονται στοιχεία ή επενδύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται πληροφορίες για την αντοχή των υλικών σε κάμψη ή σε εφελκυσμό. Αυτό απαιτείται ιδιαίτερα σε εσωτερικές θερμομονώσεις ορόφων με μεγάλα ανοίγματα ή σε αυτοφερόμενες κατασκευές που καταπονούνται από τις καιρικές συνθήκες.


Η σταθερότητα στις διαστάσεις:

Σε θερμομονωτικές πλάκες που κατασκευάζονται με θερμικές διεργασίες μπορούν να διαφοροποιηθούν οι ονομαστικές διαστάσεις κατά το στάδιο της ψύξης και η κατάσταση να επιδεινωθεί εξαιτίας της γήρανσης. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τεχνική γήρανση κατά τη φάση της παραγωγής έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν οι διατάσεις. Μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές έχουν ως αποτέλεσμα μια αξιόλογη γραμμική συρρίκνωση σε όλα τα στερεά μονωτικά υλικά. Τέλος ορισμένα θερμομονωτικά υλικά έχουν μεγάλους συντελεστές διαστολής, τους οποίους πρέπει να λάβει υπόψη του ο κατασκευαστής κατά την τοποθέτηση. Ακόμη πρέπει να ελέγχονται και οι ανοχές που μπορεί να εμφανίζουν οι διαστάσεις ώστε να ελέγχεται η συμπεριφορά τους.


Η Αντίσταση στη φωτιά:

Η συμπεριφορά των θερμομονωτικών υλικών στη φωτιά μπορεί να έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις. Γενικά παρά το αυξημένο κόστος τους, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο θερμομονωτικά υλικά που δεν αναφλέγονται ή τουλάχιστο δύσκολα ή μέτρια αναφλεγόμενα. Γενικά την καλύτερη συμπεριφορά στη φωτιά έχουν το αφρώδες γυαλί, τα ινώδη υλικά, ο περλίτης κλπ.


Το ειδικό βάρος:

Το ειδικό βάρος αποτελεί μια ακόμη χρήσιμη ιδιότητα διότι ακόμη και στην ίδια κατηγορία υλικών μπορεί ένα ελαφρότερο υλικό να έχει χειρότερες θερμομονωτικές ιδιότητες από βαρύτερο επειδή έχει μεγαλύτερες και πυκνότερες κυψέλες.


Τα οικολογικά θερμομονωτικά υλικά

Καταρχάς οικολογικά θεωρούνται εκείνα τα θερμομονωτικά υλικά, που καλύπτουν τα εξής κριτήρια:

α) Δεν απαιτούν μεγάλη ενέργεια για την παραγωγή τους.
β) Είναι ανακυκλώσιμα
γ) Δεν μολύνουν το περιβάλλον κατά τη διάρκεια παραγωγής τους.
δ) Δεν περιέχουν τοξικούς / καρκινογόνους ρύπους, επικίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου και δεν εκλύουν τέτοιους ρύπους κατά τη διάρκεια εφαρμογής τους και μέχρι την καταστροφή τους.


Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

1) Εξηλασμένη πολυστερίνη

- Προέρχεται από μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (υδρογονάνθρακες)

- Γκρίζα ενέργεια (ενεργοβόρος η παραγωγή της) 450 KWh/μ3, έως 850 KWh/μ3

- Μόλυνση: Διαφυγή τοξικών πτητικών αερίων στο περιβάλλον, όπως CFC (χλωροφθοράνθρακες) και πεντανίου (καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος και ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

- Μη ανακυκλώσιμα

- Επιπτώσεις στην υγεία: Διαφυγή στυρενίου στην ατμόσφαιρα (ουσία νευροτοξική, που ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις). Σε περίπτωση φωτιάς, παραγωγή τοξικών βρωμιούχων αερίων, εξ αιτίας των ουσιών που περιέχει για την καθυστέρηση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ανάπτυξη ισχυρών ηλεκτροστατικών πεδίων. Καμία δυνατότητα διαπνοής του κτηρίου.



2) Πολυουρεθάνη

- Προέρχεται από μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

- Γκρίζα ενέργεια: 1.000 KWh/μ3 έως και 1.200 KWh/μ3

- Οι HCFC που αντικατέστησαν τα CFC ενοχοποιούνται επίσης για την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος

- Μη ανακυκλώσιμη

- Επιπτώσεις στην υγεία: Οι ισοκυανάτες που προέρχονται από μια σύνθετη διαδικασία παραγωγής με βάση το χλώριο, απελευθερώνουν στο περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό του κτηρίου) αμίνες, ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Σε περίπτωση δε πυρκαγιάς παράγεται κυάνιο, ουσία φοβερά τοξική.

- Καμία δυνατότητα διαπνοής του κτηρίου.


3) Υαλοβάμβακας / πετροβάμβακας

- Μη ανανεώσιμα (εκτός της ύαλου) που προέρχονται όμως από υλικά σε αφθονία στη φύση (άμμος, βασάλτης κλπ).

- Γκρίζα ενέργεια: 150 KWh/μ3 έως 250 KWh/μ3.

- Κύρια μόλυνση: Μόνο στις μονάδες παραγωγής (λόγω του διοξειδίου του άνθρακα CO2 ) και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

- Επιπτώσεις στην υγεία: Το I.A.R.C. (διεθνές κέντρο για την έρευνα του καρκίνου) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κατατάσσει στα εν δυνάμει καρκινογόνα υλικά !! που επιδρούν στον άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Σε αντίθεση με τις ίνες αμιάντου, οι ίνες των υλικών αυτών δεν διαχωρίζονται κατά το μήκος τους, αλλά σπάνε κάθετα στη μάζα τους και σύμφωνα με το I.A.R.C. η επικινδυνότητά τους έγκειται στις διαστάσεις τους (μήκος ανώτερο των 5 micron και διάμετρος μικρότερη των 3 micron.

Στη Γερμανία απαγορεύτηκε η χρήση τους σε δημόσια κτήρια και στα μικρότερα έργα επιτρέπεται μόνο όταν στεγανοποιηθούν απόλυτα !!

Το I.A.R.C. επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο αναπνευστικών μολύνσεων, λαρυγγίτιδων, φαρυγγίτιδων κλπ σε χώρες όπου εφαρμόζονται αυτά τα υλικά.

Ακόμη, οι συνδετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και που έχουν βάση τη φορμόλη και την ουρία, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικής φορμαλδεΰδης.


4) Περλίτης

- Μη ανανεώσιμη πηγή, με μεγάλη όμως διαθεσιμότητα στη φύση.

- Γκρίζα ενέργεια: 230 KWh/μ3

- Μερική ανακύκλωσή του.

- Επιπτώσεις στην υγεία: Ο περλίτης (ηφαιστειακής προέλευσης), δεν απελευθερώνει τοξικές ουσίες, κατά τη χρησιμοποίησή του.

- Προσοχή όμως στη χρησιμοποίησή του σε σύνθετες κατασκευές με σιλικόνες και πολυουρεθάνη !!

- Επίσης σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν απελευθερώνει τοξικά αέρια.

- Γενικά προτείνεται σαν ένα καλό θερμομονωτικό υλικό.


5) Το Ερακλίτ (Heraklith)

- Αποδεκτό υλικό

- Ανανεώσιμο όσον αυτό το ξυλόμαλλο, λιγότερο για το μαγνησίτη.

- Γκρίζα ενέργεια: Απαιτεί λιγότερη (αλλά παρόλα αυτά αρκετή) ενέργεια για την παραγωγή του, μικρότερη πάντως, των άλλων υλικών.

- Σημαντικό η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός μαγνησίου !!

- Εύκολα ανακυκλώσιμο.

- Επιπτώσεις στην υγεία: Όλα τα υλικά στα οποία ανήκει και το Ερακλίτ δεν παρουσιάζουν προβλήματα για την υγεία των κατοίκων ενός κτηρίου. Καίγονται δύσκολα σε περίπτωση πυρκαγιάς και δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες. Παρουσιάζουν μικρή, όμως αγωγιμότητα στα ηλεκτρικά πεδία, εξαιτίας του τσιμέντου (γι αυτό και επιμένω στις σωστές γειώσεις του οπλισμού του σκυροδέματος).

Στην Ευρώπη βρίσκουμε 3 υλικά: το Heraklith, το Fibralith, και το Eco-lith. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μόνο το πρώτο


5) Ο διογκωμένος φελλός

- Ανανεώσιμη πηγή.

- Γκρίζα ενέργεια: Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή του 80 έως 90 KWh/μ3

- Ανακυκλώσιμο, κατά 100%.

- Επιπτώσεις στην υγεία:Απόλυτα φιλικό και υγιεινό. Προσοχή όμως γιατί κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κατά την τοποθέτησή του, συνθετικές κόλλες, που περιέχουν φορμαλδεΰδη !! Γι αυτό να ζητάτε πάντα πιστοποιητικά σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Δυστυχώς αρκετά πιο ακριβό, από άλλα υλικά. (Πάντα, είχα την απορία, γιατί η Ελλάδα δεν προωθεί μια πολιτική φυτέματος φελλόδενδρων, που ανήκουν στην οικογένεια των quertus - βαλανιδιών. Σήμερα η Πορτογαλία παράγει το 70% των αναγκών της Ε.Ε. ...)


Έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια στη Γαλλία κι έχοντας σχεδιάσει κτήρια και στην Ελβετία και στην Βόρειο Ιταλία, πάντα απορούσα γιατί στην Ελλάδα δεν μπορεί να βρει κανείς τα εξής εξαίρετα και οικολογικά θερμομονωτικά υλικά, τα οποία μπορεί κανείς, να βρει εύκολα σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες:

1) Λιναρόμαλλο

2) Ρολό από ίνες κοκκοφοίνικα

3) Μονωτικό ρολό από υπολείμματα βαμβακιού (τύπου ISO COTTON)

4) Τζίβα (σε φύλλα και λωρίδες) και τέλος

5) Διογκωμένο (σε κόκκους) άργιλο

Και τα πέντε παραπάνω υλικά, κοστίζουν ελάχιστα, είναι 100% ανακυκλώσιμα, και 100% φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει και λινάρι και βαμβάκι και άργιλο. Δεν διαθέτει όμως ακόμη την κατάλληλη αγορά και ακόμη χειρότερα οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης οι έλληνες μηχανικοί αγνοούν, ακόμη τραγικά την διάσταση της οικολογίας στα υλικά που χρησιμοποιούν στις οικοδομές τους...

Κ. Τσίπηρα Πολιτικός Μηχανικός

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2390 από KERBEROS
Οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών πληρώνουν την ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας για την παραγωγή βιοντίζελ (20/12/2011 11:00)

Απλήρωτοι παραμένουν οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών αφού ούτε τα διυλιστήρια απορροφούν τις ποσότητες που πρέπει να απορροφήσουν αλλά ούτε και οι εισαγωγικές εταιρείες. Όπως είχαμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο πραγματοποιήθηκε στις 16/12/2011 η συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων του πανελλαδικού και συνδέσμων εργοστασίων βιοντίζελ.

«Οι εκπρόσωποι των εργοστασίων παραγωγής βιοντίζελ δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους για την εξόφληση των παραγωγών βάση των συμβολαίων που είχαν υπογράψει. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσίασαν στη συνάντηση, δεν τηρήθηκαν αντίστοιχα και τα συμβόλαια των εργοστασίων παραγωγής βιοντιζελ με τα διυληστήρια Motor Oil και ΕΛΠΕ», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γκόντιας, επικεφαλής της Ομάδας Παραγωγών ηλίανθου νομού Δράμας και γραμματέας πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών. Και προσθέτει ο κ. Χρήστος Γκόντιας:
«Τα διυλιστήρια καθώς και οι εισαγωγικές εταιρείες Shell και Jet Oil δεν πήραν απορρόφησαν τις ποσότητες βιοντίζελ που σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να πάρουν σύμφωνα με τη νομοθεσία. Βέβαια ευθύνονται και οι τράπεζες, που φέτος δεν προχωρούν στη χρηματοδότηση των μεταποιητών, ώστε και αυτοί να εξοφλήσουν τους αγρότες.
Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε απέναντι μας τις επιχειρήσεις παραγωγής βοιοντίζελ αλλά τις θέλουμε υγιείς, για να μπορούν να υπογράφουν συμβόλαια μαζί μας και να μας πληρώνουν».

Το δελτίο τύπου της πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών αναφέρει τα εξής:

«Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ, αντιπροσώπων του πανελλαδικού και συνδέσμων εργοστασίων BIODISEL στις 16/12/2011.
Αναζητώντας τον λόγο καθυστέρησης πληρωμής της παραγωγής από τα εργοστάσια biodiesel, διαπιστώθηκαν τα εξής:
Οι εταιρίες MOTOR OIL A.E. και οι εισαγωγικές εταιρίες SHELL, JET OIL αρνούνται να τηρήσουν την συμφωνία παραλαβής για τις ποσότητες από τους Έλληνες παραγωγούς biodiesel όπως αυτή δημοσιεύτηκε. (Δ1/Α/23603).
Αποτέλεσμα μια συμβολαιακή καλλιέργεια που μπορεί να δώσει λύσεις σε αγρότες –μεταποιητές-εμπόρους και ώθηση στην Ελληνική οικονομία, να κοντεύει να τιναχτεί στον αέρα από λάθος πολιτικές.
Η ΜΗ εφαρμογή του νόμου μας βρίσκει άκρως αντίθετους και μας αναγκάζει να μποϊκοτάρουμε τις συγκεκριμένες εταιρίες εάν δεν συμμορφωθούν ΤΩΡΑ με τον ισχύων νόμο. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Ο νόμος είναι για όλους όχι μόνο για τους μικρούς.
Επιτέλους εφαρμόστε τον.
Με τιμή πανελλήνια συντονιστική επιτροπή αγροτών».

agrotypos.gr

Κι αλλού άρχισαν τα όργανα...

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2391 από KERBEROS
Δωρεάν Θέρμανση με Ηλιακό Αερόθερμο- Εξοικονόμηση καυσίμου θέρμανσης από 50-80%

Το καινοτόμο προϊόν AIRSOL, που θερμαίνει άμεσα και αποτελεσματικά οικίες και επαγγελματικούς χώρους με ζεστό αέρα από τον ήλιο, κυκλοφόρησε από τις αρχές Δεκεμβρίου στη διεθνή και στην ελληνική αγορά.

Το AIRSOL είναι υβριδικό προϊόν, το οποίο ενσωματώνει τη Γερμανική πρωτοποριακή τεχνολογία της επιλεκτικής απορροφητικής επιφάνειας (selective absorption) από οξείδια τιτανίου για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και τη μετατροπή της σε θερμότητα, μαζί με φωτοβολταϊκό στοιχείο για την παροχή του ζεστού αέρα μέσα στο θερμαινόμενο χώρο.

Το AIRSOL είναι 100% αυτοτελές, δηλαδή χωρίς καθόλου χρήση ηλεκτρικής ή άλλης κοστοβόρου ενέργειας και μπορεί να εξοικονομήσει από 60% έως και 80% του συμβατικού καυσίμου για τη θέρμανση σπιτιών μόνιμης κατοικίας ή εξοχικών, γραφείων, σχολείων, κλπ φιλτράροντας και θερμαίνοντας φρέσκο αέρα μέχρι και στους 60°C.

Η εγκατάσταση του είναι εξαιρετικά απλή και μπορεί να γίνει σε τοίχο, ταράτσα ή κεραμίδια ακόμη και από τον ίδιο τον καταναλωτή.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν δύο μοντέλα που ενδείκνυνται για οικιακή χρήση, όπως το AIRSOL 10 το οποίο είναι κατάλληλο για χώρο 10 έως 40 τ.μ. και το AIRSOL 20 που είναι κατάλληλο για χώρο 20 έως 60 τ.μ.
Για μεγαλύτερους χώρους υπάρχει το επαγγελματικό AIRSOL 35, το οποίο σε συστοιχίες μπορεί να καλύψει κάθε χώρο όσο μεγάλες κι αν είναι οι ανάγκες θέρμανσης. Η εγγύηση για όλα τα προϊόντα AIRSOL είναι 10 χρόνια.

Η τιμή του AIRSOL 10 είναι €550,00 + ΦΠΑ και €900,00 + ΦΠΑ για το AIRSOL 20.

Το AIRSOL διατίθεται από την ΣΟΛΕ Α.Ε. (www.eurostar-solar.com) μέσω επιλεγμένων καταστημάτων ειδών θέρμανσης.

isotimia.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.109 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ