Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2104 από KERBEROS
Η κρίση «γονατίζει» τα βενζινάδικα

Πρόβλεψη σοκ για το 2012, έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ ), που κάνει λόγο για «λουκέτο» σε 1.000 πρατήρια καυσίμων. Η κατανάλωση των καυσίμων έχει πέσει δραματικά και το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει απώλειες της τάξης του 50% .

«Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα: τα καύσιμα έχουν ακριβύνει, οι έμποροι δεν έχουν λεφτά να τα αγοράσουν και έτσι προβλέπουμε πως θα κλείσουν πολλά πρατήρια. Υπάρχει ακόμα και ένα πολύ μεγάλο παράνομο σύστημα διακίνησης καυσίμων και λαθρεμπορίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, κ. Μαυράκης Χαράλαμπος στη zougla.gr.

Η μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υπάρχει στον κλάδο των πρατηριούχων είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρατήρια καύσιμων σήμερα.

«Έχουμε σοβαρά προβλήματα τα οποία τα έχουμε απευθύνει άπειρες φορές στην πολιτεία. Η πολιτεία από τη μεριά της προσπαθεί να μας καθησυχάσει αλλά δε μας έχει πείσει πως έχει τη διάθεση να μας δώσει λύσεις. Καταξιωμένοι επιστήμονες του κλάδου μας έχουν κάνει πολλές έρευνες στα πολυτεχνεία μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυράκης.

Η ΠΟΠΕΚ μετά από διεξοδικές και εμπεριστατωμένες μελέτες που έχει κάνει, κατέληξε σε κάποια πολύ σημαντικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ Χαράλαμπο Μαυράκη τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ξεπεραστεί η κρίση είναι «Πρέπει η πολιτεία να αρχίσει να δώσει σημασία στα πρατήρια έτσι ώστε να κινηθεί η αγορά διασφαλίζοντας τα έσοδα του κράτους. Έχουμε πέσει θύμα ενός αθέμιτου, σκληρού ανταγωνισμού που υπάρχει στο χώρο μας, αυτό πρέπει να αλλάξει και τη θέση του πάρει ένας υγιείς ανταγωνισμός. Και τέλος πρέπει να διασφαλιστούν όλες οι στρεβλώσεις προς όφελος του καταναλωτή».

Zougla.gr

Πάντως στην περιοχή μου υπάρχει βενζινάδικο που πουλάει και πέλλετ. Σημεία των καιρών.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2105 από KERBEROS
Ακριβότερο το ρεύμα από την 1η Ιανουαρίου

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις-φωτιά που θα ισχύσουν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος το 2012.

Η ΔΕΗ ζητεί μεσοσταθμικές αυξήσεις τουλάχιστον 15%, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να εγκρίνει αυξήσεις της τάξεως του 10% με 12%, αφού πρώτα εξετάσει και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργεια, η ολομέλεια της οποίας συνεδρίασε την Πέμπτη.

Η ΔΕΗ, θύμα και αυτή της συνεχιζόμενης ύφεσης, ανακοίνωσε ζημίες για το τρίτο τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

«Το τέταρτο τρίμηνο θα είναι κακό, όπως ήταν και το τρίτο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίσει την αναχρηματοδότηση χρέους ύψους 1,2 δισ. ευρώ που λήγει το 2012, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ περίπου λήγουν στα τέλη του πρώτου τριμήνου, πρόσθεσε ο κ. Ζερβός.

Η ΔΕΗ ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει εντός του Δεκεμβρίου τις προτεινόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες θα βοηθήσουν την επιχείρηση να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο ίδιο συνέδριο δήλωσε ότι τα νέα τιμολόγια θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων 10 ημερών.

Σημειώνεται ότι αν εγκριθεί η πρότση της ΡΑΕ για εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, τότε θα γίνουν αυξήσεις σε δύο φάσεις, μία τον Ιανουάριο και άλλη μία τον Ιούλιο.

ΤΑ ΝΕΑonline

Κι άντε εμείς μπορούμε να βρούμε και πιο φθηνό πέλλετ ή κι αν μας τη βιδώσει να το φτιάξουμε μόνοι μας. Όσοι πλακώθηκαν στα κλιματιστικά τι θα κάνουν στο μέλλον;

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2113 από KERBEROS
Εγκατάσταση και Συντήρηρη καμινάδας

Πριν την εγκατάσταση της καμινάδας ο εγκαταστάτης θα πρέπει να εκπονήσει μελέτη διαστασιολόγησης και να υπολογίσει κάθε ιδιαιτερότητα της κατασκευής. Επειδή όμως η διαστασιολόγηση γίνεται με χρήση πινάκων, η κατασκευή θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο μοντέλο βάσει του οποίου αυτοί έχουν συνταχθεί.

Η όδευση της καμινάδας θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποφεύγονται τα οριζόντια τμήματα και οι γωνίες, και στο βαθμό που είναι εφικτό η να γίνεται υπό μικρή κλίση από τον κάθετο στο έδαφος άξονα, και με αμβλείες καμπύλες για να διευκολύνεται η ροή του αερίου.

Στο κατώτατο σημείο της καμινάδας θα πρέπει να τοποθετείται ένας συλλέκτης συμπυκνωμάτων για να ελέγχεται η καλή λειτουργία της καμινάδας και να αποφεύγεται η εισροή των τοξικών και διαβρωτικών αυτών στοιχείων στο εσωτερικό της μηχανής καύσης.

Μέσα από την καμινάδα διέρχεται αέρας υπό πίεση που προκαλεί κραδασμούς και θόρυβο. Η καμινάδα θα πρέπει να στηριχτεί επαρκώς και να μονωθεί, ειδικά στις περιπτώσεις όπου οδεύει κοντά σε ζώντες χώρους διαμερισμάτων. Η μόνωση εξάλλου είναι απαραίτητη και για την βελτίωση του ελκυσμού και την μείωση των υγροποιήσεων.

Στο ανώτερο τμήμα της καμινάδας θα πρέπει να τοποθετείται καπέλο και να μην βρίσκεται κοντά σε κάθετες ή παράλληλες επιφάνειες που θα δυσχεραίνουν την έξοδο των απαγόμενων καυσαερίων. Η καμινάδα θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο ενός πλήρως ελεύθερου από εμπόδια χώρου όγκου 10 κυβικών μέτρων, να απέχει δηλαδή τουλάχιστον δύο μέτρα από οποιοδήποτε επιφάνεια.

Ο εγκαταστάτης θα πρέπει επίσης να προβλέψει κατά την εγκατάσταση του αγωγού τις συστολοδιαστολές του υλικού ώστε αυτές να απορροφούνται από την κατασκευή.

Καλό είναι να τοποθετηθεί κατά την εγκατάσταση και μια θυρίδα επίσκεψης και καθαρισμού ώστε να είναι εφικτός ο οπτικός έλεγχος της καμινάδας. Η καλή λειτουργία της καμινάδας μπορεί να ελεγχθεί και από τον συλλέκτη συμπυκνωμάτων όπου μικρότερη ποσότητα υγρών σημαίνει καλύτερη λειτουργία. Η καλή λειτουργία επίσης της καμινάδας μπορεί να φανεί από την απόδοση και κατανάλωση του συστήματος καθώς και από την ένταση του θορύβου της καμινάδας.

Η συντήρηση (καθαρισμός) της καμινάδας πρέπει να γίνεται μια φορά κατ’ έτος για μια μέση χρήση. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που ο καθαρισμός της καμινάδας δεν είναι υποχρεωτικός, σε αναμονή του εναρμονισμού με την σχετική οδηγία της Ε.Ε. που επιβάλει τον ετήσιο έλεγχο. Ο καθαρισμός της καμινάδας πραγματοποιείται με βούρτσισμα και χρήση ορυκτών καταλυτών και διαρκεί λιγότερο από μία ώρα

Kaminada.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2117 από KERBEROS
Γ. Παπακωνσταντίνου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της υλοτόμησης


Αν διαπιστωθεί ότι τα δέντρα μετατρέπονται από κάποιους ανεξέλεγκτα σε καυσόξυλα


Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της υλοτόμησης σε κάποιες περιοχές της χώρας αν διαπιστωθεί ότι τα δέντρα μετατρέπονται από κάποιους ανεξέλεγκτα σε καυσόξυλα, άφησε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παραδεχόμενος ότι η οικονομική κρίση έχει φέρει και αυτό το πρόβλημα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και χαρακτήρισε ακραία την πρόταση του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής Κώστα Καρτάλη, καθώς, όπως εξήγησε θα βλάψει και όσους βγάζουν νόμιμα το ψωμί τους από την υλοτόμηση, εντούτοις δήλωσε ότι το θέμα θα το δει η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου σε συνεργασία με τα κατά τόπους Δασαρχεία. «Αν δούμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει δεν αποκλείεται να φτάσουμε και σε αυτό το μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΚΑΙ.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2118 από KERBEROS
30% της έκτασής τους χάνουν τα δάση!


Τα δάση είναι ξέφραγα στην παράνομη υλοτομία και χάνουν μέχρι και το 30% της έκτασής τους εξαιτίας της. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει η δεινή οικονομική κρίση, που λόγω του αυξημένου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, οδηγεί τους απλούς πολίτες να παίρνουν ένα αλυσοπρίονο, ν' ανεβαίνουν στο βουνό και να μετατρέπουν πολύτιμα δέντρα σε καυσόξυλα για να ζεσταθούν.

Στους απελπισμένους προστίθενται οι δήθεν επιτηδευματίες από τους συνεταιρισμούς και οι εισαγόμενοι λαθροϋλοτόμοι από Αλβανία και άλλες γειτονικές χώρες. Δυστυχώς για την κατάσταση αυτή φταίνε οι ανύπαρκτες πολιτικές γύρω από την προστασία των δασών, η φιλοσοφία του κέρδους και η επικράτηση της παρανομίας».

Ετσι, περιγράφουν την κατάσταση στην «Ε» ο Γιάννης Ντασμάνης, πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, και ο Κων. Χαϊδευτός, πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών Μακεδονίας-Θράκης. Και οι δύο εκπρόσωποι των συγκεκριμένων επαγγελματικών φορέων όλο αυτό το διάστημα πάλευαν όπως λένε με μια Λερναία Υδρα προβλημάτων.

«Η Δασική Υπηρεσία στην Αθήνα διαθέτει περίπου 200 δασολόγους και αντί να τους επιστρατεύσει για τη γενικότερη δασική πολιτική, τους έχει μετατρέψει σε τοπογράφους. Οι εφεδρείες, αλλά και οι τρίμηνες συμβάσεις δασολόγων στις δασικές υπηρεσίες αποδιοργανώνουν το σύστημα, διότι μέχρι να προσανατολιστούν οι εργαζόμενοι στην προστασία του δάσους, φεύγουν», τονίζει ο Γ. Ντασμάνης.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και ο Κ. Χαϊδευτός: «Το κακό είναι διμέτωπο. Από τη μια, υπάρχουν οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες, που δημιουργήθηκαν με το νόμο Σημίτη, και από την άλλη, δρουν τα κυκλώματα από τις γειτονικές χώρες, που έρχονται και λαθροϋλοτομούν στα βουνά για χάρη του κέρδους. Σκεφτείτε ότι οι δασάρχες του Κιλκίς, της Καστοριάς και άλλων νομών φέτος έχουν καταθέσει τόσες μηνύσεις για παράνομη υλοτομία όσες έχουν κατατεθεί την περασμένη δεκαετία. Το φαινόμενο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, τώρα που η θερμοκρασία πέφτει. Αυξάνονται διαρκώς αυτοί που προμηθεύονται και χρησιμοποιούν μηχανήματα κοπής ξύλων και τα χρησιμοποιούν σε διάφορες περιοχές».

enet.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2136 από KERBEROS
Τηγανέλαιο, το νέο ντίζελ;


Παγκόσμια καινοτομία που αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη μετατρέπει το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο σε φθηνό και άκρως αποδοτικό καύσιμο, το οποίο μπορεί να καλύψει έως και το 10% των αναγκών της χώρας σε ντίζελ!

Όπως αναφέρει το voria.gr η καινοτομία αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, πριν από τέσσερα χρόνια η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών (ΙΤΧΗΔ) του ΕΚΕΤΑ με επικεφαλής την Στέλλα Μπεζεργιάννη είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει το τηγανέλαιο, που καταλήγει κατά τόνους στα σκουπίδια, για την παραγωγή βιοντίζελ δεύτερης γενιάς.

Οι προσπάθειες της ομάδας, με τη χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα «Life+», οδήγησαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το βιοντίζελ που κατάφεραν να παράξουν είναι φθηνότερο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και καλύτερης απόδοσης.

«Μπορούμε να παράγουμε βιοντίζελ από κάθε είδους χρησιμοποιημένο λάδι (πχ σπορέλαιο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο κοκ). Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε τηγανέλαιο που αυτή τη στιγμή πετιέται στα σκουπίδια για την παραγωγή βιοντίζελ. Μάλιστα από το σύνολο του αρχικού προϊόντος το 92% μετατρέπεται σε βιοντίζελ, ενώ το υπόλοιπο 8% σε μαζούτ», λέει η κα Μπεζεργιάννη.

«Το βιοντίζελ που παράγεται μέσα από τη διαδικασία που έχουμε αναπτύξει είναι καθαρή καύσιμη ύλη. Έτσι έχει κατά 16% καλύτερη απόδοση από τα συμβατικά καύσιμα, ενώ εξασφαλίζει και εξοικονόμηση καυσίμου της τάξης του 10%. Επίσης επιβαρύνει αισθητά λιγότερο το περιβάλλον», προσθέτει.

Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, η Ελλάδα εκτιμάται ότι κάθε χρόνο απορρίπτει 280.000 τόνους χρησιμοποιημένου τηγανέλαιου.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 2 εκατ. βαρέλια βιοντίζελ που αποτελούν το 9,5% των αναγκών της χώρας μας σε ντίζελ ετησίως.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα μπορούσε με μια μόνο μέθοδο να πιάσει τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΕ για παραγωγή του 10% του συγκεκριμένου καυσίμου από Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2020.

Επιπλέον, αφού η πρώτη ύλη για την παραγωγή του βιοντίζελ είναι τα απορρίμματα των νοικοκυριών, το νέο καύσιμο θα είναιπροφανώς φθηνότερο από το συμβατικό, καθώς η εκάστοτε εταιρεία διύλισης θα επιβαρύνεται μόνο με το κόστος της περισυλλογής των απορριμμάτων και της παραγωγής.

Η καινοτομία έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων του χώρου και ήδη υπάρχει συνεργασία της ομάδας με τα Ελληνικά Πετρέλαια για το νέο καύσιμο.

Σημειώνεται ότι η ομάδα του ΙΤΧΗΔ ήδη συνεργάζεται με το δήμο Θεσσαλονίκης για την τροφοδοσία με καύσιμα του πρώτου απορριμματοφόρου που θα καίει βιοντίζελ με πρώτη ύλη το τηγανέλαιο.

Το όχημα θα κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της πόλης το 2012, όταν θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για παραγωγή 2 τόνων βιοντίζελ στο πλαίσιο του έργου.

Η ερευνητική ομάδα απέσπασε για τη δουλειά της βραβείο καινοτομίας στον διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που διοργάνωσαν την Τρίτη από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG.

Πηγή: newsit.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": jose pelleto

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.101 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ