Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1872 από KERBEROS
Αποθέωση για σόμπες, κλιματιστικά και αερόθερμα

Αφήνουν το πετρέλαιο και καίνε ηλεκτρικό


12/12/2011 13:24

Μια εντυπωσιακή αλλαγή στην καθημερινότητα των Ελλήνων αναδεικνύεται από στοιχεία "ρουτίνας" - τουλάχιστον ως τέτοια λειτουργούν στη διάρκεια της ύφεσης - που απεικονίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας που αναρτά στη ιστοσελίδα του ο ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, στη διάρκεια του Νοεμβρίου, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 7,27% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 4,25 εκατ. μεγαβατώρες.

Μάλιστα, η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (δίκτυο διανομής), ξεπερνά το 9,3%, ενώ στις βιομηχανίες συνεχίζεται η πτωτική τάση (-3,6%) που αποτελεί, επίσης, τον κανόνα στη διάρκεια της κρίσης.

Είναι, ουσιαστικά, η πρώτη φορά που καταγράφεται μία τέτοια εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2008, δηλαδή από την αρχή της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Οι μόνες δύο εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2010, καθώς ο συγκρινόμενος Μάρτιος του 2009 είχε σημαντικές διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω απεργιών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - και τον περασμένο Αύγουστο, σε μία εξέλιξη που είχε αποδοθεί στο ότι οι Έλληνες έμειναν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις πόλεις και στα χωριά (ο ΔΕΣΜΗΕ καταγράφει την κατανάλωση στο λεγόμενο διασυνδεδεμένο σύστημα) και δεν πέρασαν μέρες, προφανώς λόγω κρίσης, στα νησιά.

Παράγοντες της ΔΕΗ εκτιμούν ότι η εξέλιξη - η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν συμφέρει την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, από τη στιγμή που αρκετά από τα τιμολόγιά της (ειδικά στα ναοικοκυριά) στη διανομή δεν καλύπτουν το κόστος της - είναι αποτέλεσμα των περικοπών στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, ακριβώς λόγω της σημαντικά αυξημένης σε σχέση με πέρσι τιμής του.

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερο κατά 15% περίπου σε σχέση με την ίδια περσινή περίοοδο και λόγω της πορείας των διεθνών τιμών αλλά και λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τον Οκτώβριο. Έτσι, πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί στη χρήση αλλων μέσων, όπως τα κλιματιστικά, τα αερόθερμα, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, οι σόμπες κλπ που καίνε ηλεκτρικό, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουν χρήματα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Και, βεβαίως, έχει γίνει συνείδηση ότι έναν λογαριασμό της ΔΕΗ μπορείς να τον "τρενάρεις" ουσιαστικά σχεδόν κατά τρεις μήνες, κάτι που δεν συμβαίνει με την προμήθεια πετρελαίου και τα κοινόχρηστα, όπου για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν υπεισέρχεται οπωσδήποτε και ένα κοινωνικός παράγοντας "απομονωτισμού" σε σχέση με αυτούς που είναι συνεπείς σε μια πολυκατοικία.

Τώρα, βέβαια, τα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών δεν δεχίνουν τόσο μεγάλη μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με τα άλλα υγρά καύσιμα. Αλλά αυτό εξηγείται από το λαθρεμπόριο καυσίμων που ...ανθεί και που θέλει τους επιτήδειους να αγοράζουν ατελώς μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης και μα το μεταπωλούν ως πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα να καρπώνονται τον φόρο.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1885 από KERBEROS
ΗΛΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Αγαπητέ Κύριε
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείξατε για τις εφαρμογές της εταιρίας μας.
Σχετικά με την ηλιακή θέρμανση κατοικίας σας ενημερώνουμε τα εξής. Πρέπει να
υπάρχει μηχανολογική μελέτη που να απεικονίζει ακριβώς τις θερμικές ανάγκες της οικίας
σύμφωνα με την θερμομόνωση που χρησιμοποιήθηκε. Επίσης να υπάρχει λίστα θερμαντικών
σωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν ανά χώρο, με τι αποδόσεις τους. Επειδή η απόδοση των
θερμαντικών σωμάτων μετράτε σε συνθήκες 90ο C προσαγωγή λέβητα και 70οC επιστροφή
από τα θερμαντικά σώματα γίνετε αναγωγή της απόδοσής τους με θερμοκρασία προσαγωγής
55ο C(είναι η θερμοκρασία λειτουργίας των ηλιακών συστημάτων). Στους 55ο η απόδοση ενός
σώματος είναι περίπου η μισή, πράγμα που σημαίνει ότι τα σώματα, αναλόγως πως είχαν
επιλεγεί, μπορεί να χρειαστεί επανατοποθέτηση μεγαλύτερων σωμάτων.
Ένα ηλιακό σύστημα αποτελείτε α’) από τους ηλιακούς συλλέκτες (απαιτούνται για σπίτι
200m2 για 100% υποστήριξη 30m2 συλλεκτών και για 50% υποστήριξη 15m2) που πρέπει να
τοποθετηθούν σε κεραμοσκεπή ή στον περιβάλλοντα χώρο με νότιο προσανατολισμό και 45ο
κλίση, β’) το δοχείο αδρανείας χωρητικότητας από 750lt έως 1500lt, που τοποθετείται στον
χώρο του λεβητοστασίου, γ’) τους αυτοματισμούς γ1)που όταν υπάρχει ηλιοφάνεια
λειτουργούν οι κυκλοφορητές προς τα ηλιακά μεταφέροντας την θερμότητα στο δοχείο
αδρανείας γ2) που παρακολουθώντας την εξωτερική θερμοκρασία επιλέγουν την κατάλληλη
θερμοκρασία νερού που προσάγεται στα σώματα. Στα σώματα χρειαζόμαστε 55ο όταν η
εξωτερική θερμοκρασία είναι -5ο, όσο ανεβαίνει η εξωτερική θερμοκρασία π.χ. 10ο η ανάγκη
στα σώματα περιορίζεται στους 40οC στο νερό προσαγωγής.
Ενδεικτικά ένα σπίτι 200m2 καλά μονωμένο έχει θερμικές ανάγκες 26kw και η ετήσια
ανάγκη σε πετρέλαιο για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης είναι 5100lt. Ένα ηλιακό σύστημα
για εξοικονόμηση 50%, δηλαδή η προσδοκώμενη εξοικονόμηση είναι 2550lt επί
0,78λεπτά ανά λίτρο είναι 1989€ το έτος, κοστίζει με την εγκατάσταση του 12000€+ΦΠΑ.
Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τιμή του πετρελαίου περίπου 1€ το λίτρο
συμπεραίνουμε ότι η ετήσια εξοικονόμηση θα είναι 2500€ που σημαίνει απόσβεση της
επένδυσης σε 6 έτη και από εκεί και πέρα καθαρό κέρδος 2500€ το χρόνο.
Η εταιρία μας με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε ηλιακές εφαρμογές με
πιστοποίηση ISO 9001 του 2000 για την διαχείριση έργων μπορεί να εγγυηθεί την
επιτυχημένη εγκατάσταση ενεργειακών ηλιακών συστημάτων.
Σε περίπτωση που έχετε μηχανολογικό φάκελο με μελέτη μπορείτε να τον στείλετε στα
γραφεία μας μαζί με κατόψεις με σημειωμένες τις θέσεις των σωμάτων και λίστα των
σωμάτων και το μελετητικό τμήμα θα διαστασιολογήσει το σύστημα και θα σας δοθεί
οικονομική προσφορά χωρίς καμία επιβάρυνση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει
μηχανολογική μελέτη μπορείτε να στείλετε όλα τα υπόλοιπα και με κόστος 300€+ΦΠΑ να
γίνει η μελέτη-διαστασιολόγηση από το δικό μας τμήμα. Σε περίπτωση που απαιτείται για
οποιοδήποτε λόγο αυτοψία στον χώρο σας το κόστος της μελέτης-διαστσιολόγησης
διαμορφώνεται στα 400€+ΦΠΑ.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση συνεργασίας με την εταιρία μας το παραπάνω ποσό
πιστώνεται σαν προκαταβολή του έργου.

Με εκτίμηση
Το τμήμα μελετών

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1896 από KERBEROS
ΣΠΑΤΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του ανερμάτιστου Νεοέλληνα κατά την περίοδο της πλαστής ευημερίας υπήρξε η σπατάλη. Ένας από τους τομείς, στους οποίους υπήρξε αυτή έκδηλη, είναι αυτός της ενέργειας. Ζώντας το όνειρο δεν θέλαμε να μας ταράσσει η σκέψη ότι η ενέργεια είναι δαπανηρή και δεν είναι ανεξάντλητη. Ασφαλώς και στην περίπτωση αυτή στο κακό πρωτοστάτησε η Πολιτεία.
Η νομοθεσία περί την εξοικονόμηση ενέργειας υπήρξε πολύ φτωχή και ανεπαρκής, ώστε να εξαναγκάσει τον Έλληνα να σκεφθεί το συμφέρον του, καθώς στην περίπτωση της οικονομίας είναι οφθαλμοφανές το οικογενειακό συμφέρον.
Ενθυμούμαι ότι κατά επίσκεψή μου στη Βουλγαρία το 1974 είχα εντυπωσιασθεί από τη μέθοδο θέρμανσης μεγάλων συγκροτημάτων εργατικών πολυκατοικιών. Στο άκρο του κάθε συγκροτήματος είχε εγκατασταθεί λέβητας, ο οποίος κάλυπτε όλες τις ανάγκες σε ζεστό νερό των νοικοκυριών της περιοχής. Όσοι γνωρίζουμε τι σημαίνει οικονομία μεγέθους, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τα πολλά οφέλη από τη μέθοδο αυτή. Η εγκατάσταση λεβήτων σε κάθε οικοδομή αυξάνει κατά πολύ το συνολικό κόστος των αρχικών εγκαταστάσεων. Στο κόστος αυτό προστίθεται με την πάροδο του χρόνου και άλλο από την πλημμελή συντήρηση των εγκαταστάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν πληρούν τις απαιτήσεις των κανονισμών ως προς το λεβητοστάσιο.
Στη χώρα μας δώσαμε πλήρη ελευθερία στους εργολάβους, οι οποίοι εφεύραν τη μέθοδο της αντιπαροχής. Όχι μόνο πριν αλλά και μετά την πετρελαϊκή κρίση (1973) η αποκλειστική μέθοδος θέρμανσης ήταν με την καύση πετρελαίου. Ξαφνικά διαφημίστηκε στο έπακρο η «καθαρή» λύση της ηλεκτρικής θέρμανσης, η πλέον σπάταλη λύση. Η Πολιτεία άργησε δραματικά να στρέψει την προσοχή της στην υποχρεωτική μόνωση των εξωτερικών μερών των οικοδομών και παράλληλα στο να καταστήσει υποχρεωτική τη σύνταξη κανονισμού πολυκατοικίας. Είδαμε τότε σε κατοικούμενες οικοδομές να εκδηλώνονται διενέξεις μεταξύ των ενοίκων, ιδιαίτερα σε πόλεις κοντά σε ενεργειακά κέντρα της ΔΕΗ. Οι υπάλληλοι της επιχείρησης έχοντας το πλεονέκτημα του ειδικού τιμολογίου, που είχε χορηγηθεί αντί αυξήσεων των απολαβών, ήσαν από τους πρώτους που προέβησαν στην αγορά ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων. Οι εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης έπαψαν να λειτουργούν και οι λοιποί ένοικοι αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Κάποιοι παρασύρθηκαν από τις διαφημιστικές σειρήνες και προμηθεύτηκαν θερμοσυσσωρευτές, κάποιοι άλλοι εγκατέστησαν στον εξώστη τους λέβητα. Και στις δύο περιπτώσεις κερδισμένη βγήκε η γερμανική κυρίως βιομηχανία. Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να προβεί σε πολυδάπανες ενισχύσεις των δικτύων της, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση φορτίου, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι εργολάβοι οικοδομών με υπερηφάνεια δήλωναν στους υποψήφιου αγοραστές ότι είχαν επιλέξει την ηλεκτρική μέθοδο θέρμανσης χωρίς όμως να εγκαθιστούν τους ακριβούς θερμοσυσσωρευτές, το κόστος αγοράς των οποίων δεν υπολόγιζε κατά το συμβόλαιο ο ευδαίμων αγοραστής που εξασφάλιζε στέγη.
Και συνεχίζαμε για δεκαετία να σπαταλούμε την ενέργεια θερμαινόμενοι με ηλεκτρική μέθοδο και να προκαλούμε οι μεν τους δε. Ενθυμούμαι κάποια παραμονή Χριστουγέννων, που τα δίκτυα διανομής «γονάτιζαν» από τα φορτία, δέχθηκα τηλεφώνημα αγανακτισμένου πολίτη για την όντως μεγάλη ταλαιπωρία που αντιμετώπιζε. Προσπάθησα να του εξηγήσω το πρόβλημα εκ της υπερφόρτωσης του δικτύου, αλλά μου αντείπε: «Να τα πεις αυτά στους συναδέλφους σου, που έρχονται στο καφενείο και μας προκαλούν λέγοντας: “Όσα καίτε όλοι σας καίω μόνος μου”»! H ΔΕΗ έλαβε αρκετά καθυστερημένα το μέτρο του περιορισμού των καταναλώσεων των σπατάλων υπαλλήλων της. Αργότερα πολλοί κάτοικοι σε περιοχές ψυχρού κλίματος ανακοίνωναν ότι πωλούν μεταχειρισμένους θερμοσυσσωρευτές, για να καταλήξουν να τους προσφέρουν στο τέλος δωρεάν. Ούτε όμως και έτσι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, γιατί ο μύθος της φθηνής ηλεκτρικής θέρμανσης είχε καταρρεύσει. Η ηλεκτρική θέρμανση έκαψε την ελληνική οικονομία ουκ ολίγον.
Κατά την περίοδο της πλαστής ευημερίας θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε εγκαταστάσεις τηλεθερμάνσεων με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και όχι μόνο πετρελαίου. Δυστυχώς μόνο σε τρεις πόλεις, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, κατέστη αυτό δυνατό μετά από πολλούς κόπους και προσπάθειες. Η Πολιτεία που είχε αναγγείλει την προμήθεια θερμοκαμερών για τον έλεγχο των μονώσεων των οικοδομών ήδη από τη δεκαετία του 1980 αδράνησε απαράδεκτα. Και η σπατάλη συνεχιζόταν. Αποκοιμισμένοι δεν βλέπαμε το άθλιο παιχνίδι εκτίναξης των τιμών. Και δεν ήταν λόγος η αύξηση της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Απόδειξη το ότι τις μείωσαν, όταν διαπίστωσαν ότι έτρεφαν την εχθρική τους Ρωσία.
Όταν πλέον οι πόλεις μας είχαν καταστεί άθλιες λόγω της άναρχης δόμησης και η τιμή του πετρελαίου έγινε «καυτή» η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα αντιλαϊκά και ανόητα. Έθεσε σε εφαρμογή νέο οικοδομικό κανονισμό υπερβολικά αυστηρό, ώστε να εφαρμοστεί σε χώρα, στην οποία τόσα έχουν γραφεί για τη λειτουργία των γραφείων πολεοδομίας. Η διαδικασία έκδοσης νέων αδειών κατέστη εξαιρετικά χρονοβόρος και δίνει τη χαριστική βολή στον κλάδο της οικοδομής, που παρά τα όσα μειονεκτήματα προαναφέραμε, έδινε ζωή σε πλείστους παραγωγικούς κλάδους. Στη συνέχεια εξίσωσε τις τιμές πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης με συνέπεια να πληγούν υπέρμετρα οι πολίτες του βορειοελλαδικού χώρου. Ήδη σε αρκετές πολυκατοικίες προέκυψαν διαφωνίες ως προς τη λειτουργία των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης. Οι έμποροι βρήκαν ευκαιρία να θερμάνουν λίγο την κίνηση της αγοράς. Διαφημίζουν τους ατομικούς λέβητες πετρελαίου και πέρα από αυτούς τις αντλίες θερμότητας και τους ηλεκτρικούς λέβητες. Ναι επανερχόμαστε στην σπάταλη λύση της δεκαετίας του 1970. Οι τελευταίες οικονομίες των νοικοκυριών θα αναλωθούν για την αγορά του νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και στη συνέχεια θα αντιμετωπίσουν την αυξημένη δαπάνη εκ της λειτουργίας αυτών. Πάλι κερδισμένη βγαίνει η γερμανική βιομηχανία. Το κράτος παρακολουθεί απαθώς τις εξελίξεις ή μάλλον έχει αναλάβει ρόλο διαφημιστού της πράσινης ενέργειας προς χάριν της γερμανικής κυρίως βιομηχανίας και εκμαυλίζει τους πολίτες να εγκαταστήσουν στις σκεπές φωτοβολταϊκές συσκευές. Κάποιοι μάλιστα σπεύδουν να συνάψουν ακόμη και δάνειο για να προβούν στην αγορά τους!
Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που αδυνατούν να επιλέξουν «καθαρή» λύση θέρμανσης και επανέρχονται στην παραδοσιακή ξυλόσομπα. Αλλά αυτή είναι ξυλοβόρος και ήδη η υλοτόμηση, νόμιμη και λαθραία, έλαβε διαστάσεις, οι οποίες αναμένεται να καταστούν δραματικές κατά τα προσεχή έτη. Τα δάση που αναπτύχθηκαν, επειδή μειώθηκε αισθητά το ζωικό κεφάλαιο του Νεοέλληνα που τρεφόταν με εισαγόμενα κρέατα, απειλούνται και πάλι, όπως και κατά τον καιρό της κατοχής! Αλλά μήπως δεν βιώνουμε νέα κατοχή διαφορετικής μορφής; Αυτοί δεν απαιτούν τη μείωση των υπαλλήλων του Κράτους; Τι τους χρειαζόμαστε λοιπόν τους δασοφύλακες;
Πόσα θα είχαμε κερδίσει, αν από τη δεκαετία του 1970 είχαμε ξεκινήσει την τηλεθέρμανση από τους σταθμούς της ΔΕΗ, που έπρεπε να κατασκευάζονται με πρόβλεψη για την πρόσθετη αυτή λειτουργία. Πόσα θα είχαμε κερδίσει, αν επιβάλαμε αυστηρούς κανονισμούς θερμομόνωσης στις οικοδομές και αναπτύσσαμε την εγχώρια βιομηχανία κατασκευής μεγάλων λεβήτων μικτής καύσεως, ώστε να θερμανθούν με την πάροδο των ετών οι μικρές πόλεις και οι κωμοπόλεις με συμπληρωματικά του πετρελαίου καύσιμα, όπως κατάλοιπα επεξεργασίας ξύλων και καρπών, αλλά και βιομάζα. Πόσο θα είχαμε ωφεληθεί από την υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων;
Αλλά να που μετά από τη μακρά μυστικοπάθεια περί του αν υπάρχουν υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας, οι αρμόδιοι – αναρμόδιοι συζητούν επί τέλους σοβαρά το θέμα. Άραγε θα ωφεληθεί, έστω και στο ελάχιστο, ο ελληνικός λαός από την ανακάλυψή τους;
Βέβαια αρχίζουν να εμφανίζονται και κάποιοι που δεν τους αγγίζει το πρόβλημα που αναλύσαμε. Αυτοί κοιμούνται σε παγκάκια ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε κάποιο μη θερμαινόμενο υπόστεγο.

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»


Blog 'Το Βόιον'

Μακράν το καλύτερο κείμενο που έχω διαβάσει για το διαχρονικό πρόβλημα της ενέργειας στην Ελλάδα...

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1945 από KERBEROS
Εξοικονόμηση ενέργειας: 200.000 θέσεις εργασίας αναμένει ο Μανιάτης

Τουλάχιστον 200.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να φέρει μέσα στην επόμενη δεκαετία η προώθηση των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, όπως επισήμανε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Συνεδρίου ECOWEEK 2011.

Στην Ελλάδα, όπως τόνισε, σύμφωνα με το Νόμο 3851/2010, ο εθνικός στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας είναι 20%, ο οποίος και εξειδικεύεται σε 40% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, 20% σε ανάγκες θέρμανσης-ψύξης και 10% στις μεταφορές.

Με βάση τις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου, το αργότερο έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής τους με συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.

Για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τις 31.12.2014.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την άρση των περιορισμών στη χρήση σύμπηκτων βιομάζας, των γνωστών pellets, στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης στις περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που υπάρχει εδώ και 18 χρόνια, από το 1993. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τόνος πετρελαίου έχει τετραπλάσια τιμή από τον τόνο pellet, συνάγεται ότι η χρήση pellets μπορεί να προσφέρει έως και 50% εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης ενός κτιρίου.

Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι βασικό εργαλείο της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ είναι η θέσπιση Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και η έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) εφοδιάζοντας αφενός την αγορά ακινήτων με νέα ποιοτικά κριτήρια, άμεσα σχετιζόμενα και με την αξία των ακινήτων, αφετέρου τον πολίτη (ως ιδιοκτήτη ή αγοραστή ακινήτου ή μισθωτή) με μετρήσιμα στοιχεία του ετήσιου διαχειριστικού κόστους για θέρμανση και δροσισμό.

«Ήδη έχουν εγγραφεί περίπου 5.500 Ενεργειακοί Επιθεωρητές στο προσωρινό Μητρώο και έχουν εκδοθεί περίπου 50.000 ΠΕΑ», τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι, σύμφωνα και με τη νέα σχετική κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων οι στόχοι γίνονται πιο φιλόδοξοι και αφορούν και σε τομές σε νοοτροπίες και πρακτικές, καθώς από τις 31.12.2020, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

econews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1947 από KERBEROS
ΑΠΕλευθέρωση και Διαφάνεια στην Αγορά Ζητούν οι Επιχειρήσεις

του Χάρη Αποσπόρη

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Τις δυνατότητες ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας διερεύνησαν οι συμμετέχοντες στην εσπερίδα της KPMG που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα. Κοινός τόπος ήταν ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι στρεβλώσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα «επίπεδο» πεδίο ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τις απόψεις που ακούστηκαν, αν η χώρα μας διέθετε μια πραγματικά ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά, τότε οι επιδοτήσεις θα μπορούσαν πράγματι να απομακρυνθούν σε κάποια φάση.

Έντονο Ενδιαφέρον για τη Βιομάζα

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στα όσα παρουσιάστηκαν αναφορικά με τη βιομάζα, η οποία παρά τα προβλήματα δείχνει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά και του κοινού, αφού μετά την απελευθέρωση της χρήσης βιομάζας για θέρμανση, έχει παρατηρηθεί έντονη ζήτηση. Η τάση αυτή εξηγείται, όπως τόνισε ο κ. Α. Γερασίμου, πρόεδρος της ΕΛΛΕΒΙΟΜ, από την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα pellets είναι ουσιαστικά ένα ελληνικό καύσιμο και ότι έχει νόημα για τη χώρα μας να επενδύει στην αγορά αυτού, παρά ξένου πετρελαίου. Μάλιστα, το ενδιαφέρον για pellets και για καυστήρες αυτού του είδους είναι τέτοιο, ώστε οι παραγωγοί δεν προλαβαίνουν να εφοδιάσουν την αγορά.

Από εκεί και πέρα, οι ομιλητές σχολίασαν ότι οι αγρότες προς το παρόν δεν έχουν υιοθετήσει την καλλιέργεια ελαιοκράμβης και συνεπώς οι άλλες, πιο συνήθεις καλλιέργειες διατηρούν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό ήδη υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά βιομάζας μέσω πλοίων, κάτι που έχει νόημα από τη στιγμή που η Ευρώπη είναι ελλειμματική και χρειάζεται να εισάγει ποσότητες.

Τι Είπαν για Τέλος ΑΠΕ και Επιδοτήσεις

Στο επίμαχο ζήτημα των επιδοτούμενων τιμών, η κα Γ. Λ. Γληνού, Συντονίστρια Ομάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΡΑΕ, σχολίασε ότι γνώμονας της Αρχής είναι να μην οδηγεί η ταρίφα σε υπερκέρδη. Ο κ. Α. Ζαχαρίου, πρόεδρος του ΣΕΦ, χαρακτήρισε στρεβλό τον τρόπο υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ από τη στιγμή που στηρίζεται στην ΟΤΣ. Ως εκ τούτου, το τέλος δεν ανταποκρίνεται στο κόστος, ενώ δεν συμπεριλαμβάνει και το κόστος του λιγνίτη.

Ο κ. Π. Παπασταματίου, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, τόνισε την ανάγκη για απελευθέρωση της αγοράς και παρατήρησε ότι εκτός από τις ταρίφες στις ΑΠΕ, υπάρχουν και de facto ρυθμισμένα έσοδα για τους συμβατικούς παραγωγούς, με το σύστημα που εφαρμόζεται. Αναφορικά με την επιστολή που έστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ για τους πόρους του ΕΣΠΑ, ο κ. Παπασταματίου σχολίασε ότι η ένωση ρώτησε αν τα χρήματα από το ΕΠΠΕΡΑΑ είναι ακόμη διαθέσιμα για τις ΑΠΕ και αν όχι, για ποιο λόγο.

Τέλος, ο κ. Γ. Σπύρου του ΕΣΗΑΠΕ υπογράμμισε ότι είναι ότι χειρότερο να δημιουργούνται αμφιβολίες στην αγορά όσον αφορά το ρυθμιστικό καθεστώς. Υπενθύμισε ότι σε άλλες χώρες που έγιναν απότομες και σπασμωδικές αλλαγές των διατάξεων, αυτό οδήγησε σε στασιμότητα τις επενδύσεις.

energia.gr.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1960 από KERBEROS
Ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή και διάθεση βιοαιθανόλης

12.12.2011 | 16:39

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 εκτιμάται ότι θα προωθηθούν σταδιακά οι απαιτούμενες νομοθετικές και άλλες διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή και διάθεση βιοαιθανόλης στην Ελλάδα, παρά την αναταραχή -λόγω της κρίσης- στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας μας, όπως υποστηρίζει ο Δρ μηχανολόγος μηχανικός, Κώστας Κωνσταντίνου, συντονιστής του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΚΜ)/ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.

Σύμφωνα με τον Δρα Κωνσταντίνου, ο λόγος για την ταχεία προώθηση των ρυθμίσεων έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η Ελλάδα, «για την αντικατάσταση τουλάχιστον του 10% των συμβατικών καυσίμων μεταφορών με βιοκαύσιμα» μέχρι το 2020, ο οποίος δεν μπορεί -κατά τον ίδιο- να καλυφθεί μόνο με βιοντίζελ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο της ομάδας εργασίας, που συστάθηκε τον Αύγουστο του 2011, με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντικείμενο την εισαγωγή και προώθηση της βιοαιθανόλης στην ελληνική επικράτεια (η οποία επρόκειτο να παραδώσει τη γνωμοδότησή της για το ρυθμιστικό πλαίσιο μέχρι το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου).

Κατά τον Δρα Κωνσταντίνου, το γλυκό σόργο αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για την παραγωγή βιοαιθανόλης στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε μη γόνιμες περιοχές, ενώ δεν χρειάζεται πολύ νερό, σε αντίθεση με το καλαμπόκι (από το οποίο επίσης παράγεται βιοαιθανόλη).

Ο Δρ Κωνσταντίνου υπενθύμισε ακόμη ότι την περίοδο 2000-2006 η παραγωγή βιοαιθανόλης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 300% κι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 218 εργοστάσια.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, όπου η ετήσια κατανάλωση βενζίνης ανήλθε σε 4.381.000 χιλιόλιτρα για το 2010, η διάθεση βιοαιθανόλης ήταν στο ...0%, ενώ το ίδιο έτος, καταναλώθηκαν 2.027.620 χιλιόλιτρα πετρελαίου για μεταφορές, με τις ποσότητες βιοντίζελ που διατέθηκαν να διαμορφώνονται στα 132.000 χιλιόλιτρα, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΕ, Ιάκωβος Σαρηγιάννης.

Οι ενεργειακές καλλιέργειες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους τελευταίους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), στον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμούν την έκταση ενεργειακών καλλιεργειών σε περίπου 730.000 στρέμματα το έτος 2010. Οι ενεργειακές καλλιέργειες αφορούν κατά κύριο λόγο τον ηλίανθο και δευτερευόντως την ελαιοκράμβη, ενώ λίγες εκτάσεις καλλιεργούνται με σόγια και ελάχιστες με ατρακτυλίδα.

Η παραγωγή εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή που εκτείνεται από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, ενώ αξιοσημείωτη είναι η καλλιέργεια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που αντιστοιχεί στο 70% περίπου της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας μας (ειδικά ο νομός Έβρου αποτελεί περίπου το 50% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης στη χώρα μας).

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε επίσης μια σειρά από μέτρα εσωτερικής πολιτικής για την προώθηση των βιοκαυσίμων. Μεταξύ αυτών, η έμμεση στήριξη της παραγωγής εντός της ελληνικής επικράτειας από εγχώριους ή ξένους επενδυτές που θα χρησιμοποιούν την παραγόμενη πρώτη ύλη, από έλληνες γεωργούς, των κατάλληλων ενεργειακών καλλιεργειών (γλυκό σόργο, κλπ) ή της δεύτερης γενιάς βιοκαυσίμων. Παράλληλα, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μικρού και μεσαίου μεγέθους μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, που βρίσκονται κοντά στα κέντρα παραγωγής πρώτης ύλης και με εύκολη πρόσβαση σε λιμενικές εγκαταστάσεις και να καθιερωθεί ελάχιστο ποσοστό ανάμιξης της βιοαιθανόλης στα καύσιμα κίνησης.

Η κατάσταση στην ΕΕ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται σήμερα 1.743.000 τόνοι βιοκαυσίμων -βιοντίζελ και βιοαιθανόλη- με τις κοινοτικές χώρες να δείχνουν προτίμηση στο πρώτο. Τις μεγαλύτερες ποσότητες βιοντίζελ παράγουν οι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία (715.000, 357.000 και 273.000 τόνοι αντίστοιχα), ενώ υπ΄αριθμόν ένα παραγωγός βιοαιθανόλης είναι η Ισπανία (180.000 τόνοι) και ακολουθούν Γαλλία (77.200) και Σουηδία (52.300), σύμφωνα με στοιχειά που παρουσίασε ο Δρ Δήμας Κίτσος, αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Τα πλεονεκτήματα του γλυκού σόργου

Απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα του γλυκού σόργου ως πρώτης ύλης για την παραγωγή βιοαιθανόλης, ο ίδιος ανέφερε τη μεγάλη παραγωγή βιομάζας, την υψηλή απόδοση ζύμωσης (90%-92%, έναντι 85%-88% για το ζαχαροκάλαμο), την απαίτηση χαμηλής ενέργειας (1/4), τα λιγότερα απόβλητα μετά την παραγωγή αιθανόλης, σε σχέση με τα σιτηρά και την ανώτερη ποιότητα/υψηλά οκτάνια (μέχρι 25%).

Οι αποδόσεις του γλυκού σόργου σε βιομάζα κυμαίνονται συνήθως από 1,8 έως 10 τόνους ανά στρέμμα, ενώ με τη ζύμωση μπορούν να παραχθούν 380-560 λίτρα βιοαιθανόλης ανά στρέμμα.

Οι τρεις κύριοι είναι εισηγητές σε ενημερωτικά σεμινάρια αγροτών για την παραγωγή βιοαιθανόλης από γλυκό σόργο, τα οποία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Sweethanol» του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη». Συνολικά θα πραγματοποιηθούν περίπου 20 σεμινάρια, ενώ το αμέσως επόμενο θα λάβει χώρα στο Λιτόχωρο(αίθουσα δημοτικού συμβουλίου) στις 14 Δεκεμβρίου (από τις 11 το πρωί).

ΠΑΣΕΓΕΣ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.102 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ