Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1666 από KERBEROS
ΟΒΕ : Κατά 50% στη περιφέρεια, και 25% στην Αττική έχει μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης !

08/12/2011 14:40

Ξεπερνά το 50% η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στην περιφέρεια, ενώ φτάνει το 25% στα αστικά κέντρα, λόγω της τιμής στην οποία έχει φτάσει, εξαιτίας των αυξήσεων των φόρων, επισημαίνουν οι βενζινοπώλες.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, ζήτησε από το υπ. Οικονομικών να μην προχωρήσει η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης και να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα. Και επεσήμανε ότι η αύξηση των φόρων έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης, περιορισμό των εσόδων του κράτους αντί για αύξηση, ένταση του λαθρεμπορίου, κλείσιμο πρατηρίων και στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικά καύσιμα αλλά και στη λαθραία υλοτόμηση.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρός της Μ. Κιούσης, "στο Νευροκόπι Δράμας τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης έχουν μειωθεί από 650 σε 10, ενώ η μείωση στην περιφέρεια υπερβαίνει το 50% και στην Αττική το 25%".

Τα παραπάνω έρχονται ως συνέπεια της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο η οποία ισχύει από τον Οκτώβριο ενώ, όπως επισημαίνει o ο πρόεδρος της ΟΒΕ, οι συνέπειες θα γίνουν ακόμη χειρότερες σε περίπτωση που προχωρήσει η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης.

Μάλιστα, εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σε περίπτωση που προχωρήσει η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, θα ξεπεράσει το 1,4 ευρώ το λίτρο από 0,93-1 ευρώ που είναι τώρα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΒΕ εκτιμά ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για είσπραξη επιπλέον φόρων ύψους 269 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο του 2012 δεν πρόκειται να επαληθευτούν καθώς θα συνεχιστεί η μείωση της κατανάλωσης και η φυγή των καταναλωτών σε άλλα καύσιμα

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ επεσήμανε, τέλος, ότι το λαθρεμπόριο και η παράνομη διακίνηση καυσίμων έχουν ενταθεί καθώς με την αύξηση των φόρων έχει αυξηθεί και το κέρδος των παράνομων κυκλωμάτων ενώ, όπως εξήγησε, από το 1,6 ευρώ το λίτρο που κυμαίνεται η τιμή της βενζίνης το 1,05 είναι φόροι.

energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1692 από KERBEROS
Γενικές πληροφορίες για τις οικιακές ανεμογεννήτριες

Οι οικιακές ανεμογεννήτριες είναι ένα είδος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που μετατρέπουν την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική και απευθύνονται βασικά στα νοικοκυριά και όχι σε μεγάλα πάρκα αφού πρόκειται για μικρές ανεμογεννήτριες. Το μέγεθός τους ποικίλλει διότι οι μικρότερες έχουν διάμετρο μικρότερη του ενός μέτρου και ισχύ μικρότερη του ενός Kw ενώ οι μεγαλύτερες έχουν διάμετρο που φτάνει και τα 20 μέτρα με ισχύ 50 Kw. Μία ανεμογεννήτρια των 50 Kw είναι ικανή να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε πάνω από 60 σπίτια αφού είναι ικανή να παράγει 250 MWh το χρόνο. Όσον αφορά τον θόρυβο που κάνει, αυτός προκαλείται από το μηχανισμό της αλλά και από τη κίνηση των φτερών. Έτσι αν τοποθετηθεί σε απόσταση 65 μέτρων από τη κατοικία θα ακούγεται όσο ακούγεται και ο αέρας ενώ σε απόσταση 150 μέτρων δεν ακούγεται πλέον καθόλου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ανεμογεννήτριες δεν εκπέμπουν καμία ακτινοβολία ή καυσαέριο που θα μόλυνε το περιβάλλον. Αντίθετα παράγουν πράσινη ενέργεια και αποτρέπουν την έκκληση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Διαδικασία εγκατάστασης των οικιακών ανεμογεννητριών

Καταρχήν πρέπει να γίνει σωστή επιλογή της ανεμογεννήτριας όχι μονάχα από την ισχύ που αναγράφεται πάνω της αλλά και από το πόσο μπορεί να αποδώσει και το πόση ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παράγει. Για να τοποθετηθεί θα πρέπει να είναι σε απόσταση το λιγότερο 35 μέτρων από μεγάλες εθνικές οδούς για λόγους ασφαλείας καθώς και τουλάχιστον 150 μέτρων από κατοικίες για λόγους ακουστικών ενοχλήσεων. Η έκταση του χώρου που θα τοποθετηθεί, ακόμη και για τις μεγαλύτερες οικιακές ανεμογεννήτριες των 50 Kw, μπορεί να είναι έως και 15 x 15 μέτρα. Η περιοχή πρέπει να είναι ανεμώδης και να έχει πρόσβαση κοντά σε δίκτυο και καλό είναι να μην υπάρχουν ψηλά κτίρια καθώς και δέντρα που κόβουν αισθητά τον άνεμο.

Σχετικά με την διαδικασία άδειας

Μόλις ο επενδυτής εξασφαλίσει την ιδιοκτησία ή το δικαίωμα χρήσης του χώρου που θα τοποθετηθεί η ανεμογεννήτρια θα πρέπει να καταθέσει μελέτη για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις υπηρεσίες της περιοχής του. Ακόμη θα πρέπει να καταθέσει αίτημα σύνδεσης της ανεμογεννήτριας στη ΔΕΗ. Μόλις τελειώσουν αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να συμπληρώσει αίτηση για τις αναγκαίες οικοδομικές άδειες από την αρμόδια πολεοδομική αρχή. Η απόσβεση της επένδυσης αλλά και το κέρδος που θα επιφέρει εξαρτάται κυρίως από το κόστος της επένδυσης. Για παράδειγμα για μία εγκατάσταση μέσου κόστους η απόσβεση μπορεί να γίνει σε 5 χρόνια. Βέβαια για εγκαταστάσεις μικρού κόστους η απόσβεση ολοκληρώνεται σε παραπάνω από 5 χρόνια, ωστόσο τα έσοδα και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγάλα.

Πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την άδεια των οικιακών ανεμογεννητριών είναι πολύ μικρότερος από το χρόνο που χρειάζεται για να παρθούν οι άδειες για τις μεγάλες ανεμογεννήτριες διότι οι οικιακές ανεμογεννήτριες δεν χρειάζονται άδεια για την εγκατάσταση, τη παραγωγή, και τη λειτουργία τους όπως οι μεγάλες ανεμογεννήτριες. Από τον Ιούνιο του 2010 βρίσκεται σε ισχύ νέος νόμος για τις ΑΠΕ όπου γίνεται ειδική αναφορά για τις οικιακές ανεμογεννήτριες.

Ανεμογεννήτριες και επιδότηση

Ο νόμος αυτός είναι ο 3851/2010 και εισάγει για τις οικιακές ανεμογεννήτριες ειδική επιδοτούμενη τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και μια πολύ πιο απλή και ξεκάθαρη διαδικασία εξασφάλισης της άδειας. Έτσι σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο για τις μικρές ανεμογεννήτριες υπάρχει ειδική επιδότηση που διευκολύνει πάρα πολύ τους υποψήφιους επενδυτές και ίσως στο άμεσο μέλλον υπάρξουν και εξτρά επιδοτήσεις. Τέλος ο επενδυτής υπογράφει συμβόλαιο 20 ετών με την ανώνυμη εταιρία Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς της Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και αυτό το συμβόλαιο προστατεύεται από το Ελληνικό νομοθετικό σύστημα. Στη διάρκεια αυτών των 20 ετών η ΔΕΣΜΗΕ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το ρεύμα που παράγει η οικιακή ανεμογεννήτρια στη προβλεπόμενη τιμή.

ecotimes

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1721 από KERBEROS
Ελπιδοφόρα μηνύματα για την ελληνική αγορά pellet

09/12/2011

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το μικρότερο επίπεδο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων (παραγωγικών και εμπορικών) που σχετίζονται με pellets. Συγκεκριμένα το 2008, και σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Pellets Atlas, η Ελλάδα παρήγαγε συνολικά περίπου 27.800 τόνους pellets ενώ η εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ανερχόταν στους 87.000 τόνους.

Η συνολική κατανάλωση ανήλθε στους 11.100 τόνους, ενώ, συνεπαγόμενα, η κατά κεφαλή κατανάλωση ήταν περίπου 1 kg, μία από τις χαμηλότερες της Ευρώπης. Αξιολογώντας τις τιμές αυτές αξίζει να αναφέρουμε πως η Σουηδία, που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκά ανάπτυξη του τομέα των pellets, παρήγαγε, το 2008, περίπου 1.4 εκατομμύρια τόνους pellets, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωσή τους ανερχόταν στα 201,5 kg. Η κατανάλωση δεν καλυπτόταν από την εγχώρια παραγωγή και, συνεπώς, απαιτούνταν η εισαγωγή περίπου 445.000 τόνων.

Πρέπει ακόμη να επισημανθεί πως στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, τα pellets δεν αξιοποιούνταν σχεδόν καθόλου σε εγκαταστάσεις θέρμανσης οικιακής κλίμακας, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απαγόρευση καύσης βιομάζας σε εστίες θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σαλαμίνα) που ισχύει εδώ και 18 χρόνια. Σήμερα, σύμφωνα με το Σχέδιο ΚΥΑ "Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού" προβλέπεται η άρση της προαναφερθείσας απαγόρευσης και, ως εκ τούτου, αναμένεται η αύξηση της αξιοποίησης των pellets σε εγκαταστάσεις θέρμανσης οικιακής κλίμακας.

Το 2008, μία μικρή ποσότητα των παραγόμενων pellets αξιοποιούνταν από εγχώριες βιομηχανικές μονάδες. Βάσει των ανωτέρων, λοιπόν, παρατηρούνταν μία πλεονάζουσα ποσότητα, της τάξης των 17.000 τόνων, της παραγόμενης ποσότητας pellets, η οποία εξαγόταν, κυρίως στην Ιταλία.

Η πρώτη μονάδα παραγωγής pellets στην Ελλάδα λειτούργησε το 2006 και φαίνεται πως 5 ακόμη μονάδες κατασκευάστηκαν μέχρι και το 2010. Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, πως σύμφωνα με αναφορά του κ. Νασίκα, μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας, στην Καθημερινή (1/10/2011), σήμερα κτίζονται άλλες 14 μονάδες παραγωγής pellets σε όλη την Ελλάδα που έχουν ως στόχο να καλύψουν την αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Έτσι, για πρώτη φορά, οι εξελίξεις στον τομέα των δραστηριοτήτων (παραγωγικών και εμπορικών) που σχετίζονται με τα pellets καθίστανται αρκετά ελπιδοφόρες για την ανάπτυξή του. Αυτή η εκτίμηση υποστηρίζεται ακόμη και από τα εξής:

1. Τον εθνικό σχεδιασμό για την ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας: Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Νόμο 3851/2010 (στο πλαίσιο υιοθέτησης συγκεκριμένων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών πολιτικών που καθορίζονται από την Οδηγία 2009/29/ΕΚ), ο εθνικός στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 20%, ο οποίος και εξειδικεύεται σε 40% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, 20% σε ανάγκες θέρμανσης-ψύξης και 10% στις μεταφορές. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το Άρθρο 10 («Εφαρμογή ΑΠΕ στα κτίρια») του προαναφερθέντος Νόμου, το αργότερο έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής τους με συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε αντλίες θερμότητας. Για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τις 31.12.2014.

Σήμερα η συνολική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στη χώρα εκτιμάται στους 22,4 Μtoe. Οι ΑΠΕ, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ για το 2010, κατέχουν ποσοστό περίπου 9% επί της συνολικής καταναλισκόμενης ενέργειας (η βιομάζα και τα βιοκαύσιμα αποτελούν, μαζί, περίπου το 5% του συνόλου). Με την επίτευξη των εθνικών στόχων για την αξιοποίηση της βιομάζας στον κτιριακό τομέα αναμένεται μία μερική απεξάρτηση από το πετρέλαιο και συνακόλουθα η εξοικονόμηση συναλλάγματος (αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ). Σε αυτό λειτουργεί υποστηρικτικά η άρση της απαγόρευσης καύσης βιομάζας στις εγκαταστάσεις θέρμανσης των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

2. Τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών: Στην Ελλάδα ο αγροτικός τομέας είναι αρκετά ανεπτυγμένος και συμβάλλει άνω του 5% στο ΑΕΠ, πολύ περισσότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (1.8%). Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, η συνολική γεωργική γη έχει έκταση 3,82 Mha και καλύπτει περίπου το 30% των συνολικών εδαφών της χώρας. Οι αρόσιμες γαίες καταλαμβάνουν το 16% της συνολικής έκτασης ενώ οι μόνιμες καλλιέργειες το 9% (δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ-27 μαζί με την Ιταλία).

Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως κάθε χρόνο παράγονται ως παραπροϊόντα των γεωργικών δραστηριοτήτων σημαντικές ποσότητες φυτικής βιομάζας, η οποία διαχειρίζεται ως ύλη μηδενικής αξίας και απορρίπτεται. Η αγορά των pellets μπορεί να τροφοδοτηθεί από αυτή την πρώτη ύλη, να της προσδώσει προστιθέμενη αξία και, κατ’ επέκταση, να την καθορίσει ως σημαντική εθνική ενεργειακή πηγή.

3. Τη δυνατότητα εξαγωγών: Στην ΕΕ-27 η συνολική κατανάλωση pellets δεν καλύπτεται από τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής και, συνεπώς, μεγάλες ποσότητες pellets εισάγονται εκτός Ευρώπης. H Σουηδία, η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία εισήγαγαν το 2008, αθροιστικά, σχεδόν 3 εκατομμύρια τόνους για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Επίσης, η Ιταλία, προς την οποία η Ελλάδα παρουσιάζει εξαγωγική δραστηριότητα, παρουσίασε το ίδιο έτος εισαγωγές της τάξης των 200.000 τόνων.

Βάσει των προαναφερθέντων, δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές μονάδες παραγωγής pellets να δραστηριοποιηθούν και εκτός των συνόρων της χώρας. Τονίζεται, όμως, πως αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό αποτελεί η υψηλή ποιότητα του πρoϊόντος και η διαπίστευσή των pellets βάσει προτύπων (ΕN 14961-2, κυρίως, και DIN 51731, DIN plus, ÖNORM M1735 ή, αναλόγως την αγορά, και άλλα).

(biomassenergy.gr)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1724 από KERBEROS
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15% ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΜΕ

Ζημιές θα παρουσιάσει το επόμενο έτος η ΔΕΗ στην περίπτωση που οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι χαμηλότερες του 15%, προειδοποίησε ο πρόεδρος της εταιρείας, Α. Ζερβός, σε επιστολή του στο ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, στην επιστολή του ο κ. Ζερβός επισημαίνει ότι αυξήσεις μικρότερες του 15% στο ρεύμα θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της μετοχής της ΔΕΗ, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και τη μη υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης.

Ανεξάρτητα πάντως από το αίτημα της ΔΕΗ, τα βασικά σενάρια σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος συγκλίνουν στο 12%, καθώς το ΥΠΕΚΑ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μεσοσταθμικών αυξήσεων 19%.

Σε ό,τι αφορά τη ΡΑΕ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ανεξάρτητη αρχή προσπαθεί να μειώσει όσο περισσότερο μπορεί τα ποσοστά που απορρέουν από τα κοστολογικά στοιχεία που της έχει αποστείλει η ΔΕΗ, ενώ φαίνεται να κινείται επίσης προς την κατεύθυνση του 12%.

Πάντως, η γνωμοδότησή της, που αναμένεται να αποσταλεί στο ΥΠΕΚΑ την επόμενη εβδομάδα, δεν θα αναφέρεται σε τιμολόγια αλλά στο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012.

econews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1725 από KERBEROS
Ενεργειακά τζάκια: τύποι και διαφορές

Πλέον τα ενεργειακά τζάκια προτιμούνται πολύ από το ευρύ κοινό διότι αποδίδουν πολύ στη καύση με μικρό συνολικό κόστος και επίσης είναι πολύ ωραία και οπτικά. Καλό είναι πάντως η αγορά ενός ενεργειακού τζακιού να γίνεται από μία γνωστή και εγγυημένη εταιρία που να παρέχει ασφάλεια και όλα τα απαραίτητα εφόδια δηλαδή τεχνική υποστήριξη, κατάλληλο σέρβις καθώς και εγγύηση διαρκείας 5 ετών συνήθως. Επίσης πρέπει να δίνεται προσοχή στο είδος των ξύλων που πρέπει να μπαίνουν στο τζάκι καθώς και στις οδηγίες καθαρισμού της καμινάδας για να έχουν τα ενεργειακά τζάκια καλή απόδοση για τους κατόχους τους.

Ενεργειακά τζάκια – καλοριφέρ

Τα ενεργειακά τζάκια – καλοριφέρ είναι ουσιαστικά λέβητες ξύλου που ζεσταίνουν νερό με μεγάλη ισχύ και απόδοση, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί στα κλασσικά σώματα ενός σπιτιού. Μπορεί να θερμάνει ακόμα και πολύ μεγάλους χώρους, έως και 200 τ.μ. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι χάρη στο ειδικού τύπου τζάμι διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και τα ενεργειακά τζάκια μπορούν να λειτουργούν μέρα νύχτα χωρίς να χρειάζεται να επιβλέπονται από κάποιον.

Αερόθερμα ενεργειακά τζάκια

Τα απλά ενεργειακά τζάκια αντί να ζεστάνουν νερό ζεσταίνουν αέρα και τον διοχετεύουν μέσω περσίδων, ενώ χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, αυτά του μονού τοιχώματος και αυτά του τριπλού τοιχώματος. Του μονού τοιχώματος είναι περιορισμένης θερμικής απόδοσης και μπορούν να ζεστάνουν χώρους μέχρι το πολύ 70 τ.μ. ενώ του τριπλού τοιχώματος είναι πολύ μεγαλύτερης θερμικής απόδοσης και μπορούν να ζεστάνουν χώρους μέχρι και 170 τ.μ. Τα τζάκια αυτά λέγονται αερόθερμα και θερμοδυναμικά.

Ενεργειακά τζάκια εναντίων παραδοσιακών

Πάντως σε γενικές γραμμές τα κλειστά ενεργειακά τζάκια είναι πιο ωφέλιμα από τα κλασσικού τύπου τζάκια. Τα κλειστά κάνουν χρήση περίπου του 80% της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου ενώ τα ανοικτά κάνουν αντίστοιχη καύση γύρω στο 13%.Έτσι τα κλειστά καταναλώνουν μικρή ποσότητα ξύλων ενώ τα ανοικτά πολύ μεγάλη. Ακόμη τα κλειστά εκπέμπουν ελάχιστα επίπεδα ρυπογόνων ουσιών ενώ τα ανοικτά εκπέμπουν υψηλά επίπεδα με συνέπεια να μολύνουν το περιβάλλον. Επειδή τα κλειστά έχουν πόρτα στην είσοδο του τζακιού θερμαίνουν αποδοτικότερα το σπίτι από τα ανοικτά που επειδή δεν έχουν τη τζαμένια πόρτα η καμινάδα ρουφάει μεγάλα ποσά αέρα μέσα από το σπίτι με αποτέλεσμα να μη το θερμαίνει αρκετά. Επίσης τα κλειστά τζάκια επειδή μπορούν να θερμαίνουν τον αέρα γύρω από τα τοιχώματά τους θερμαίνουν και για αυτό το λόγο καλύτερα το χώρο στον οποίο βρίσκονται.

Τέλος τα κλειστά τζάκια δεν προκαλούν πυρκαγιά σε αντίθεση με τα ανοικτά που έχουν αυξημένες πιθανότητες να προκαλέσουν ατύχημα.

ecotimes

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1750 από KERBEROS
Από την βιομάζα το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ενέργειας

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2011 14:24

Πάνω από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ενέργειας θα μπορούσε να παρέχεται από βιομάζα, χωρίς να καταστρέφεται η παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση από το Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας του Ηνωμένου Βασίλειου (UKERC).

Η έκθεση, στην οποία εξετάζονται περισσότερες από 90 παγκόσμιες μελέτες, διαπιστώνεται ότι ο κύριος λόγος που οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με τον πιθανό ρόλο της βιομάζας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, είναι ότι κάνουν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τον πληθυσμό, τη διατροφή, και τη χρήση γης.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο διαφωνίας είναι η ταχύτητα με την οποία η βελτίωση της παραγωγικότητας των τροφίμων και των ενεργειακών καλλιεργειών μπορεί να ξεδιπλωθεί.

"Αν κάνουμε την καλύτερη χρήση των γεωργικών υπολειμμάτων, ενεργειακών καλλιεργειών και των υπολειμμάτων παίρνοντας έτσι το ένα πέμπτο της τρέχουσας παγκόσμιας ενέργειας από βιομάζα είναι μια λογική φιλοδοξία", δήλωσε ο Δρ Raphael Slade, επικεφαλής της έκθεσης και ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι παίρνοντας περισσότερο από αυτό που είναι τεχνικά δυνατό, αλλά απαιτεί παραδοχές σχετικά με την παραγωγή τροφίμων και τις αλλαγές στη διατροφή που μοιάζουν όλο και πιο δύσκολες, ειδικά καθώς οι άνθρωποι στην Ασία και τη Λατινική Αμερική αρχίζουν να υιοθετήσουν τη διατροφή των δυτικών με υψηλά ποσοστά κρέατος, όσο τα εισοδήματα αυξάνονται.

"Όσο περισσότερο βιοενέργεια θέλετε τόσο πιο δύσκολο γίνεται να συμβιβάζεται η ζήτηση για την προστασία των τροφίμων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος", λέει ο κ. Slade.

Αντικαθιστώντας όλα τα ορυκτά καύσιμα με βιομάζα θα ήταν ισοδύναμο με όλη την παγκόσμια γεωργία και την εμπορική δασοκομία, και θα είναι δυνατή μόνον εάν περισσότερα τρόφιμα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε λιγότερη γη.

Τεχνική πρόοδος θα μπορούσε να είναι η λιγότερη αμφιλεγόμενη διαδρομή για την αυξημένη παραγωγή βιοενέργειας, αλλά η πολιτική θα πρέπει να ενθαρρύνει την καινοτομία και τις επενδύσεις. Δίνοντας έμφαση στην αύξηση των τροφίμων και των ενεργειακών καλλιεργειών θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρία, αρκεί να γίνεται χωρίς να καταστρέφεται τη γονιμότητα του εδάφους ή καταστρέφοντας τους υδάτινους πόρους.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις δυνατότητες της πολιτικής για την προώθηση της μάθησης, ενθαρρύνοντας, τώρα, την ανάπτυξη της βιώσιμης βιομάζας, αντί να περιμένει την οριστική απάντηση για το απόλυτο δυναμικό.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη των επιστημόνων που εργάζονται πάνω στα τρόφιμα και τη γεωργία για στενότερη συνεργασία με τους ειδικούς της βιοενέργειας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η διαθεσιμότητα του νερού και η προστασία του περιβάλλοντος. Εάν η βιομάζα απαιτηθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος, οι σχέσεις μεταξύ της βιοενέργειας και της παραγωγής τροφίμων θα γίνουν πάρα πολύ σημαντικές για να εξεταστούν μεμονωμένα.

"Η βιοενέργεια μπορεί να χρειαστεί να παίξει ρόλο σε ένα μελλοντικό ενεργειακό μείγμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα", δηλώνει ο Dr Ausilio Bauen, επικεφαλής της βιοενέργειας στο Imperial College του Κέντρου Πολιτικής Ενέργειας και Τεχνολογίας.

"Εξασφαλίζοντας βιοενέργεια, τα τρόφιμα και τα δάση δεν θα ανταγωνίζονται για γη. Αλλά, αν χρησιμοποιήσουμε τη γη πιο παραγωγικά, και κάνοντας καλύτερη χρήση των διαθέσιμων φυτικών υλικών, θα είμαστε απολύτως ικανοί παράγοντας βιοενέργεια, να τρέφεται ένας αυξανόμενος πληθυσμός και διατηρώντας το περιβάλλον ταυτόχρονα", ανέφερε τέλος ο κ. Bauen.



Πηγή: Green Business

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.101 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ