Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1462 από KERBEROS
Αναπτυξιακό "μπουμ" στη βιομάζα, με νέες βιομηχανίες λεβήτων και pellets

06/12/2011 07:58

Θεαματική ανάπτυξη γνωρίζει τους τελευταίους μήνες ολόκληρος ο κλάδος της βιομάζας στη χώρα μας, καθώς όλο και περισσότεροι στρέφονται σε αυτό τον τρόπο θέρμανσης. Χαρακτηριστικό πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι δημιουργούνται όλο και καινούργια εργοστάσια παραγωγής pellets, αναπτύσσονται καινούργιες βιοτεχνίες και βιομηχανίες κατασκευής λεβήτων, ενώ στη χώρα μας αντιπροσωπεύονται πλέον επιχειρήσεις λεβήτων από... όλο τον κόσμο.

«Αν ερευνήσει κανείς το που δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, θα δεί ότι αυτές συγκεντρώνονται πλέον γύρω από τις δραστηριότητες της βιομάζας» υποστηρίζει παράγοντας του χώρου.

Το έναυσμα για το αναπτυξιακό «μπουμ» του κλάδου το έδωσαν δύο στοιχεία: πρώτον η θεματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και δεύτερον η άρση της απαγόρευσης για τη χρήση καυστήρων βιομάζας στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το energypress, η αγορά διαρθρώνεται πλέον ως εξής:

• Λειτουργούν ήδη επτά βιομηχανίες παραγωγής πέλλετ ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για κατασκευή νέων μονάδων ολοένα και αυξάνεται. Το τελευταίο διάστημα μπήκαν στην παραγωγή δύο νέα εργοστάσια στην Τρίπολη και την Πέλλα, ενώ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους τα παλαιότερα: Alfa Wood στο Νευροκόπι (που είναι το μακράν μεγαλύτερο), ΜΑΚΙ στη Λάρισσα, BIO ENERGY στο Συκούριο, Σακκά στον Παλαμά, Αγγελούση στο Βόλο. Παράγονται πλέον περί τους 70.000 τόνους πέλλετ, ενώ για το 2012 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για... 200.000 τόνους.

• Λειτουργούν επίσης 28 μικρές και μεγάλες μονάδες παραγωγής λεβήτων βιομάζας σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, έχοντας παράδοση στην καύση ελαιοπυρήνα, ήταν από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξε σοβαρή λεβητοποιία στερεών καυσίμων ενώ, ήδη, οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν προσαρμόσει την εστία καύσης και την φιλοσοφία των λεβήτων ελαιοπυρήνα, σε λέβητα πέλλετ. Οι συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής προμηθεύουν λέβητες για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών και μονοκατοικιών.

• Αντιπροσωπεύονται πλέον στη χώρα μας λεβητοποιίες από κάθε γωνιά του πλανήτη.: Τσεχία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Κίνα, Κορέα κ.λπ.

• Γνωρίζουν μεγάλη άνθηση τα ενεργεικά τζάκια και σόμπες, αλλά και τα συμβατικά παλαιού τύπου, ενώ το εμπόριο ξύλου αναπτύσσεται και οι τιμές αυξάνουν. Στα τζάκια και τις σόμπες ο κύριος όγκος προϊόντων είναι εισαγωγής, από διάφορες χώρες.

Τι είναι τα πέλλετ

Τα πέλλετ είναι μια μορφή βιομάζας αποτελούμενη ουσιαστικά από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, η οποία μέσω καύσης σε ειδικούς λέβητες ή σόμπες αξιοποιείται για κάλυψη θερμικών αναγκών. Θεωρείται σήμερα το πλέον ισχυρό αντίπαλο δέος του πετρελαίου καθώς, εν μέσω κρίσης, είναι ένα καύσιμο το οποίο μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός μέσου σπιτιού χωρίς χρήση άλλης θερμαντικής πηγής, με σημαντικά μειωμένο κόστος συγκριτικά με το πετρέλαιο – οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των πέλλετ κάνουν λόγο ακόμη και για οικονομία στην οικιακή θέρμανση της τάξης του 40%-50%.

Ωστόσο, εκτός από το οικονομικό κίνητρο, τα pellets συγκεντρώνουν μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων - σταθερή ποιότητα και υγρασία, καθαρά και εύκολα στη χρήση και την αποθήκευση - τα οποία τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά όχι μόνο απέναντι στο πετρέλαιο αλλά και ως προς παραδοσιακά καύσιμα όπως το ξύλο.

Αντικίνητρα

Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ευρώπης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα pellets αποτελούν τη βασική πηγή αντικατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης ενώ στις περισσότερες χώρες υπάρχουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση λεβήτων και σομπών pellets.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Γερμανία έκλεισε το 2009 με 102.000 λέβητες εν λειτουργία και με περισσότερες από 200.000 σόμπες ενώ στην Ιταλία, όπου κυριαρχεί η σόμπα pellets, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια.

Ωστόσο, και παρότι η βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κατέχει την τελευταία θέση, λόγω μιας σειράς «αντικινήτρων». Το βασικότερο αντικίνητρο που ήταν η απαγόρευση λέβητα pellets σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχει ήδη αρθεί αλλά παραμένει ο υψηλός ΦΠΑ στα εγχώρια pellets και η ανυπαρξία κινήτρων για την αγορά λέβητα – σόμπας βιομάζας σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27.

Έλλειψη ποιοτικών ελέγχων

Παρόλα αυτά, τα στελέχη του χώρου διαπιστώνουν και σήμερα κινδύνους, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη αξιολόγησης των εκπομπών ρύπων από τους καυστήρες pellets, τόσο με την εφαρμογή προτύπων εκπομπής από τους λέβητες, όσο και ποιοτικών ελέγχων στα pellets. Και τούτο διότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας έλεγχος, με αποτέλεσμα να εισάγονται pellets με υγρασία και καυστήρες ιδιαίτερα ρυπογόνοι.

Σε ημερίδα μάλιστα που έκανε το ECOCITY το Σάββατο, επιστήμονες έκαναν λόγο για «βεβιασμένη απόφαση» όσον αφορά την άρση απαγόρευσης καυστήρων βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς προηγουμένως να έχουν μπεί προδιαγραφές και διαδικασίες ελέγχου στη συγκεκριμένη αγορά και κυρίως στην μέτρηση εκπομπής μικροσωματιδίων και οξειδίων του αζώτου από τους συγκεκριμένους καυστήρες.

energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1495 από KERBEROS
Το E.Coli στην έρευνα για την παραγωγή βιοκαυσίμων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011, 23:35

Οι επιστήμονες που αναπτύσσουν τις νέες γενιές βιοκαυσίμων καταφεύγουν σε γενετικά μεταλλαγμένους μικροοργανισμούς, όπως το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli για να μετατρέψουν τη βιομάζα σε καύσιμη ύλη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοενέργειας του υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Department of Energy’s Joint Bioenergy Institute-JBEI) επεξεργάστηκαν βακτήρια E. Coli, τα οποία υπάρχουν στα έντερα όλων των ζώων, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, για να δημιούργησουν ένα στέλεχος που ζυμώνεται με βιομάζα από το αγροστώδες φυτό switchgrass με αποτέλεσμα την παραγωγή καθαρών καυσίμων τριών τύπων: βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και καύσιμο αεροσκαφών.

Ενώ η βιομάζα από μη βρώσιμους καρπούς και αγροτικά απόβλητα θεωρείται ευρέως ως βιώσιμη πηγή ανανεώσιμων υποκατάστατων των υδρογονανθράκων, είναι δύσκολη η επεξεργασία της και ως εκ τούτου το κόστος μετατροπής της σε καύσιμο δεν είναι ανταγωνιστικό.

Η σελλουλόζη και η ημισελλουλόζη που περιέχονται στη φυτική βιομάζα θεωρούνται πηγές σακχάρων που μπορούν να μετατραπούν σε καύσιμο, ωστόσο είναι δύσκολη η εξαγωγή τους, καθώς είναι ενσωματωμένα στο σκληρό, ξυλώδες υλικό λιγνίνη.

Όταν εξαχθούν αυτά τα περίπλοκης δομής σάκχαρα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω επεξεργασία για να μετατραπούν σε απλά σάκχαρα κατάλληλα για την παραγωγή καυσίμου. Για αυτές τις διαδικασίες γίνεται χρήση μιας σειράς μικροοργανισμών ή ενζύμων.

Οι επιστήμονες του JBEI επεξεργάστηκαν στελέχη του βακτηρίου E.coli που αναπτύσσονται στο switchgrass, καθώς και ένζυμα που τα βοηθούν στη ζύμωση με τη σελλουλόζη και την ημισελλουλόζη.

Στη συνέχεια έκαναν ένα ακόμα βήμα και δημιούργησαν τρεις τεχνητές “διόδους” μεταβολισμού για να παράξουν τρία διαφορετικά καύσιμα.Πρόκειται για την πρώτη φορά που παράγονται από βιομάζα και τα τρία βασικά καύσιμα μεταφορών με χρήση του κολοβακτηριδίου E.coli.

Πηγή:econews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1524 από KERBEROS
Προς εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο

Θανάσης Γκαβός 06/12/2011

Βρετανία και Γαλλία θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την Παρασκευή για να πιέσουν υπέρ της επιβολής πλήρους εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Μετά την επιδείνωση των σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση, στόχος των δύο χωρών είναι το εμπάργκο να αποφασιστεί στην επόμενη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών τον Ιανουάριο.

Η πρόταση που εκπορεύεται από το Λονδίνο δεν υιοθετήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω των ελληνικών ενστάσεων. Η βρετανική και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις αναγνώρισαν τη δύσκολη θέση της Ελλάδας που εισάγει από το Ιράν το 25% με 30% του πετρελαίου που χρειάζεται.

Σύμφωνα πάντως με Ευρωπαίο διπλωμάτη, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα να βοηθηθεί ώστε να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

ΣΚΑΙ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1560 από KERBEROS
Και φωτοβολταϊκά κανόνια

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

Ενα βήμα πριν από το «κανόνι» βρίσκεται η εταιρεία KLT Energy, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, απειλώντας να φεσώσει με εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον 90 πελάτες της από όλη την Ελλάδα και να οδηγήσει στην ανεργία τους 70 εργαζομένους της. Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία συνοδεύεται και από σχέδιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών της -ξεπερνούν τα 38 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα της βορειοελλαδικής εταιρείας, που έχει πάψει να χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, έφτασαν και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτηση διατυπώνονται σαφείς αιχμές τόσο για κακοδιαχείριση των χρημάτων που έχουν καταβάλει στην εταιρεία υποψήφιοι επενδυτές όσο και για τη στάση των τραπεζών, που ενώ γνώριζαν τα προβλήματα της εταιρείας δέχτηκαν τις επιταγές ως ενέχυρα και στη συνέχεια έκοψαν τις γραμμές χρηματοδότησης της εταιρείας.

Οπως αναφέρουν στην ερώτησή τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., κατά την υπογραφή των συμφωνητικών κάθε ένας από τους επενδυτές παρέδωσαν στην KLT επιταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, προκειμένου η εταιρεία να εξασφαλίσει τραπεζικά δάνεια για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι επιταγές θα εξοφλούνταν από τους επενδυτές μέσω τραπεζικών δανείων τα οποία είχαν ήδη εγκριθεί και θα εκταμιεύονταν μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Η KLT ενεχυρίασε τις επιταγές στις τράπεζες, ωστόσο τα ποσά που κατόρθωσε να εξασφαλίσει διατέθηκαν όχι για την κατασκευή των έργων, αλλά για να καλυφθούν προηγούμενες εκκρεμότητες. Οταν χρειάστηκε χρηματοδότηση για τα έργα, οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα του δανεισμού, με αποτέλεσμα όλο το πρόγραμμα να τιναχτεί στον αέρα.

Και ενώ, σύμφωνα με τους βουλευτές, οι επενδυτές διαπραγματεύονταν με την εταιρεία τρόπους υλοποίησης των έργων, «οι τράπεζες με πρωτοφανή σπουδή προέβησαν σε έκδοση διαταγών πληρωμής και δέσμευσαν περιουσίες ακόμη και από τραπεζικούς λογαριασμούς των επενδυτών και συγγενικών τους προσώπων».

Με την ερώτηση οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν οι ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των επενδυτών, αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης των φωτοβολταϊκών σε επενδυτικά προγράμματα ώστε να ολοκληρωθούν.

enet.gr.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1561 από KERBEROS
«Χάνουν το Τρένο» Φωτοβολταϊκά Έργα Λόγω Χρηματοδότησης

Tης Xρυσας Λιαγγου

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Aκαρπες κινδυνεύουν να παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες για την κατασκευή και λειτουργία 200 MW από φωτοβολταϊκά, λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησης των επενδύσεων. Πρόκειται για έργα με συμβάσεις για την αγοραπωλησία της ηλεκτρικής ενέργειας με το ΔEΣMHE κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Aυγούστου 2010 και με βάση τον νόμο θα πρέπει σε διάστημα 18 μηνών να έχουν κατασκευαστεί και να έχουν συνδεθεί με το σύστημα για να εισπράξουν τις εγγυημένες τιμές.

Eργα συνολικής ισχύος περί τα 200 MW, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔEΣMHE, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα που σημαίνει ότι δεν προλαβαίνουν να κατασκευαστούν μέσα στο 18μηνο που προβλέπει ο νόμος. H καθυστέρηση συνδέεται αποκλειστικά με το θέμα της χρηματοδότησης, που καθίσταται όλο και πιο δύσκολη ακόμα και γι’ αυτό τον τομέα επενδύσεων που μέχρι πρότινος -λόγω των εγγυημένων τιμών- αντιμετωπίζονταν από τις ξένες τράπεζες θετικά. Oι συγκεκριμένες μάλιστα επενδύσεις που κινδυνεύουν να «χάσουν το τρένο» έχουν διασφαλίσει τις πλέον υψηλές ταρίφες απορρόφησης, δηλαδή 392,04 ευρώ τη μεγαβατώρα για έργα άνω των 100 Kw και 441,05 ευρώ τη μεγαβατώρα για έργα μέχρι 100 Kw. Πηγές της αγοράς εμφανίζουν το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Yπολογίζουν ότι τα έργα που έχουν διασφαλίσει σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΔEΣMHE και δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω χρηματοδότησης ανέρχονται σήμερα σε 1.500 MW σε σύνολο 8.000 MW περίπου.

Aναφέρουν μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της αδυναμίας έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλη κινητικότητα αγοραπωλησιών αδειών σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, λόγω της μεγάλης προσφοράς αλλά και της πίεσης που ασκεί στους ιδιοκτήτες το 18μηνο. Aγοραστές, στην παρούσα φάση, εμφανίζονται μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα δανεισμού ή ιδιώτες που διαθέτουν ρευστό και βλέπουν τα φωτοβολταϊκά ως μια επένδυση με ασφαλή και εγγυημένη απόδοση και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση (20ετία).

Tο θέμα της αγοραπωλησίας αδειών όχι μόνο στα φωτοβολταϊκά αλλά και στα αιολικά απασχολεί και τη PAE (Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας) η οποία έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠEKA) τη φορολόγηση της μεταπώλησης αδειών, προτείνοντας ένα πάγιο τέλος υψηλό προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάθε τροποποίηση στο εταιρικό σχήμα των επενδύσεων ΑΠΕ. H PAE προτείνει μάλιστα τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος να αποτελέσουν πόρο του Eιδικού Λογαριασμού AΠE που κρατάει ο ΔEΣMHE για την αποπληρωμή των παραγωγών πράσινης ενέργειας.

Tο θέμα της χρηματοδότησης των ΑΠΕ απασχολεί και την πολιτική ηγεσία του YΠEKA η οποία βρίσκεται σε επαφές με την ETEπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) προκειμένου να ανοίξει πιστώσεις είτε προς τις ελληνικές τράπεζες είτε απευθείας σε επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στις ανανεώσιμης πηγές ενέργειας. Tο σενάριο που συζητείται είναι η δέσμευση πόρων του EΣΠA για την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες που θα χρηματοδοτούν έργα ΑΠΕ.

Tην ίδια στιγμή πάντως το YΠEKA αναζητεί λύση για ένα ακόμη θέμα που συνδέεται με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Πρόκειται για τη διασφάλιση της δυνατότητας του ΔEΣMHE να αποπληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ, θέμα που έχει πάρει αρνητικές διαστάσεις λόγω του τρέχοντος ελλείμματος του ΔEΣMHE. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το YΠEKA αναμένεται να οριστικοποιήσει τις επόμενες ημέρες σχέδιο για μείωση της εγγυημένης τιμής στα φωτοβολταϊκά κατά 10% και παράλληλα θέσπιση «μπόνους» για τους επενδυτές που θα χρησιμοποιούν εγχώρια ή και ευρωπαϊκή τεχνολογία. Θα θεσμοθετηθεί δηλαδή αυξημένη εγγυημένη τιμή για τις επενδύσεις που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ ελληνικής ή ευρωπαϊκής παραγωγής.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #1562 από Nasikas

KERBEROS έγραψε: ECOCITY: Βεβιασμένη η απελευθέρωση χρήσης βιομάζας

05/12/2011 17:11

Τα κενά στην έλλειψη ενημέρωσης, στις ελλείψεις του Κράτους για την προώθηση των ΑΠΕ και, κυρίως στην ανάγκη αξιολόγησης των εκπομπών ρύπων από τους καυστήρες pellets, με την εφαρμογή προτύπων εκπομπής από λέβητες και ποιοτικών ελέγχων των pellets, ανέδειξε η ημερίδα του ECOCITY για τη βιομάζα, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης BIOEXPO 2011.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ECOCITY, φάνηκε έντονο το κενό μιας βεβιασμένης απόφασης του ΥΠΕΚΑ να επιτρέψει την χρήση των καυστήρων βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς προηγουμένως να έχει βάλει προδιαγραφές και διαδικασίες ελέγχου στη συγκεκριμένη αγορά και κυρίως στην μέτρηση εκπομπής μικροσωματιδίων και οξειδίων του αζώτου από τους συγκεκριμένους καυστήρες.
Ο προβληματισμός της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY οδήγησε σε μια πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και της συγκεκριμένης επιχειρηματικής αγοράς με σκοπό την εκ των υστέρων εφαρμογή τρόπων και μεθόδων ελέγχων για την διάκριση των σωστών προϊόντων από προβληματικά είτε εισαγόμενα είτε παραγόμενα στη χώρα.

Η Ημερίδα περιείχε σημαντικές παρουσιάσεις που κράτησαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της Expo Athens που πραγματοποιήθηκε. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY, και είχε θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ – ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ : Το σήμερα και το αύριο» ξεκίνησε με την υποδοχή του Προέδρου του Δ.Σ. του ECOCITY Θάνου Ζαφειρόπουλου, και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου του ΠΣΧΜ Κώστα Βαφειάδη, του Προέδρου της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και καθηγητή ΕΜΠ Εμμανουήλ Κούκιου, του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY Ομ. Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Κουμαντάκη και του εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ κ. Αρτόπουλου.

Στην πρώτη ενότητα, που συντόνιζε η Καθηγήτρια Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Αγγελική Μουτσάτσου, μίλησαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Καθηγητής Δημήτρης Κέκος, που παρουσίασε τις δυνατότητες παραγωγής βιοαιθανόλης στην Ελλάδα, ακολούθησε ο Διευθυντής του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Καθηγητής Νικόλαος Παπαγιαννάκος, που παρουσίασε τα βιοκαύσιμα ως υποκατάστατα του πετρελαίου τονίζοντας την περιβαλλοντική βελτίωση αλλά και τη συνεισφορά στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Στη συνέχεια τα μέλη του Εργαστηρίου Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ κ Καραογλάνογλου Λάζ. και κ. Σταματόγλου Αιμ. αναφέρθηκαν στην παραγωγή καυσίμων από βιομάζα. Ο Δημήτρης Τσάτσης, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, αναφέρθηκε στις εκπομπές αέριων ρύπων από την καύση pellets σε εγκαταστάσεις θέρμανσης κτηρίων και τόνισε τα πλεονεκτήματα έναντι του πετρελαίου σε CO2, καθώς και τα μειονεκτήματα σε εκπομπές Μικροσωματιδίων και Οξείδια Αζώτου, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των pellets και της τεχνολογίας των καυστήρων. Η ενότητα έκλεισε με τον Δρ. Παναγιώτη Γραμμέλη, Μηχανολόγο Μηχανικό του ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ, που παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πολιτική και τις προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση της Βιομάζας,

Η δεύτερη ενότητα συντονίστηκε από τον Κων. Βαφειάδη, Πρόεδρος του ΠΣΧΜ και ο πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΛΛΕΒΙΟΜ, κ. Αντ. Γερασίμου, που παρουσίασε την εικόνα στην αγορά Βιομάζας στην Ελλάδα. Ακολούθησε η ομιλία του Κώστα Νασίκα, Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Βιομάζας και Σύμβουλος ALFA WOOD ΑΕΒΕ, ο οποίος παρουσίασε τη δυναμική στην χρήση της Πελλέτας, χωρίς να παραλείψει να τονίσει τα προβλήματα ποιοτικών προδιαγραφών και ελέγχων που είναι απαραίτητοι για τη σωστή διακίνηση των καυστήρων pellets. Η ενότητα έκλεισε με τον Ιωάν. Μπούκη, Δρα Χημικό Μηχανικό, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης Α.Ε. ΗΛΕΚΤΩΡ που μίλησε για την προώθηση της βιοενέργειας στην Ελλάδα.

Η τρίτη ενότητα της Ημερίδας,ήταν αφιερωμένη στην Παραγωγική Διαδικασία και τον συντονισμό έκανε ο Γιάννης Κουμαντάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY. Ο πρώτος ομιλητής Κωνσταντίνος Αθανασίου Λέκτορας του Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφέρθηκε στο δυναμικό της βιομάζας και στις προοπτικές ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδας ως μια εκτίμηση βασισμένη στα οικονομικά της υφιστάμενης γεωργίας. Ο Ιωάννης Παππάς, Μηχανολόγος Μηχανικός, αναφέρθηκε στα έργα βιοενέργειας και αγοράς άνθρακα και ο Φίλ. Μπρέζας, Μηχανολόγο Μηχανικό, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της αριθμητικής διερεύνησης της ανταλλαγής πρωτονίων Υδρογόνου/Αέρα στην μεμβράνη καυσίμων τύπου (ΡΕΜ).

Ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους όπου συζητήθηκαν απορίες και εξετάσθηκαν θέματα σχετικά με τη χρήση pellets, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που πηγάζουν από την βιομάζα και τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Η Ημερίδα έκλεισε με την αναφορά των εκπροσώπων του ECOCITY για την αναγκαιότητα επέκτασης του διαλόγου για το θέμα και την εξέταση των επιδράσεων από την χρήση της Βιομάζας.

energypress

Τελικά ποιοι πίεσαν για αυτήν τη βεβιασμένη απόφαση; :blink: Οι επιστήμονες πάντως όχι... Λέτε από τα 'πετρελαϊκά' καρτέλ να πάμε στα 'πράσινα' καρτέλ;

Βεβιασμένη όσον αφορά την μη θέσπιση ΜΗΤΡΩΟΥ λεβήτων και ΜΗΤΡΩΟΥ καυσίμου.(ΘΑ γίνει..είπαν)
Αν παρακολούθησες την ημερίδα, -εισήγηση-ερωτοαπαντήσεις μου- πιθανολογώ ότι δεν θα έγραφες το σχόλιο αυτό


Χαίρομαι που όλοι έγιναν ειδικοί στο πέλλετ.
Χαίρομαι που βλέπουν με δέος καθε ξενικό όνομα που κυκλοφορεί.
Επιβεβαιώνομαι.
Πάντα...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.102 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ