Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1176 από KERBEROS
Πρώιμα φρούτα με γεωθερμία

02.12.2011

Από τα σπλάχνα της γης προέρχονται οι ελπίδες για την ανάπτυξη του Δήμου Νέστου. Η αξιοποίηση της γεωθερμίας ανοίγει νέους ορίζοντες, δίνοντας σημαντικές προοπτικές στην τοπική οικονομία και κυρίως στον γεωργικό τομέα. Ο Δήμος Νέστου, με έδρα τη Χρυσούπολη, έχει από το 2007 τα δικαιώματα γεωθερμικού ρευστού βεβαιωμένου πεδίου έκτασης 14.000 στρεμμάτων και προετοιμάζεται για την εκμετάλλευσή του. Οπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης, δύο είναι τα σκέλη του σχεδιαζόμενου έργου γεωθερμίας:
- Η εκμετάλλευση των γεωτρήσεων, που θα οδηγήσει στην αγροτική τηλεθέρμανση, μέσω της οποίας θα εξασφαλίζεται ζεστό νερό στον κάμπο. Πρόκειται για καινοτόμο πρόγραμμα, που εξασφαλίζει την παραγωγή πρώιμων φρούτων και κηπευτικών (π.χ. φράουλες, καρπούζια, σπαράγγια). Ετσι δημιουργούνται νέες συνθήκες σε έναν εύφορο τόπο (έχει ήδη δυναμικές καλλιέργειες ακτινιδίων, σπαραγγιών). Τα παραγόμενα πρώιμα αγροτικά προϊόντα μπορούν να προωθούνται άμεσα μετά τη συσκευασία τους στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές λαχαναγορές, μέσω του αεροδρομίου της Χρυσούπολης. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχει δώσει έμφαση στο γεωθερμικό έργο εντάσσοντάς το στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, μετά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών από τον δήμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013, ώστε να τεθεί προς χρήση από την καλλιεργητική περίοδο του 2014. Την τηλεθέρμανση των αγροτών θα διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης.
- Η λειτουργία 19 ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών γεωτρήσεων, ισχύος 0,5 MW έκαστη. Ο δήμος έχει έτοιμη μελέτη και αναζητεί επενδυτή για την υλοποίηση του έργου.
Ο γεωθερμικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής φαίνεται ότι αφύπνισε το ελληνικό κράτος, το οποίο δημοπράτησε την έρευνα για εντοπισμό πεδίου σε έκταση 803 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τη νέα Καρβάλη, έως τα Αβδηρα. Ωστόσο, δεν απέφυγε την προχειρότητα, αφού, όπως μας λέει ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, τα 140 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασης αυτής ανήκουν σε προστατευόμενες περιοχές Natura και Ramsar, οπότε και να βρεθεί γεωθερμικό πεδίο δεν επιτρέπεται η εκμετάλλευσή του!
Ο Δήμος Νέστου επενδύει γενικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ετσι έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση 72 στρεμμάτων του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), προκειμένου να κατασκευαστεί μονάδα καύσης βιομάζας και συγκεκριμένα πράσινου αραβοσίτου (η συνολική παραγωγή των νομών Καβάλας και Ξάνθης υπολογίζεται σε 1.2000.000 τόνους). Η σχεδιαζόμενη μονάδα έχει προδιαγραφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 50 MW, η λειτουργία της αναμένεται να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα στους γεωργούς, ενώ τους μήνες που δεν θα καίει αραβόσιτο προβλέπεται να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη οργανικά απορρίμματα -μετά τη διαλογή τους στην πηγή- και λυμματολάσπη. Ομως, αντί αυτής της πρότασης ευρωπαϊκών προδιαγραφών του Δήμου Νέστου, προωθείται σχέδιο δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Ο Σάββας Μιχαηλίδης εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το ενδεχόμενο και κάνει λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Επιπλέον στον Δήμο Νέστου ανήκει η εκμετάλλευση των πηγών Παραδείσου, από τις οποίες υδροδοτείται και η Ξάνθη, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μονάδας εμφιάλωσης νερού, το οποίο θεωρείται εξαιρετικό.

Ο τομέας του οικοτουρισμού στο Δέλτα

Ενας άλλος τομέας που επιδιώκει να αναπτύξει ο δήμος είναι ο οικοτουρισμός στο Δέλτα του Νέστου, που με συνολική έκταση 500.000 στρεμμάτων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Πάντως σε αυτή την προσπάθεια αντιμετωπίζει τη δυσκαμψία του δασαρχείου, το οποίο καθυστερεί να εγκρίνει τη δημιουργία αναψυκτηρίου, ενώ φέρνει προσκόμματα και για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας στον Νέστο ποταμό, που θα εξυπηρετεί του Δήμους Νέστου και Τοπείρου Ξάνθης. Η δημοτική αρχή έχει ζητήσει από το τοπικό δασαρχείο και την παραχώρηση του κέντρου επισκεπτών Δέλτα Νέστου στη Νέα Καρυά, προκειμένου να το αναδείξει και να το καταστήσει πόλο έλξης επισκεπτών.

Δημήτρης Κυριακόπουλος (Δημοκρατία)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1312 από KERBEROS
Ιράν: Η τιμή του αργού θα ξεπεράσει τα 250 δολ., αν απαγορευθούν οι εξαγωγές

NAFTEMPORIKI.GR Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011 11:48

Αν η Δύση μπλοκάρει την ικανότητα της Τεχεράνης να εξάγει πετρέλαιο, η τιμή του αργού παγκοσμίως θα υπερδιπλασιαστεί, εκτιμά το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

Αν τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα τότε η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 250 δολάρια το βαρέλι, φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την Παρασκεύη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τροπολογία η οποία επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις σε ξένες τράπεζες που προβαίνουν σε «σημαντικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα του Ιράν».

Η Γερουσία προχώρησε στην κίνηση αυτή αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα πως το να απειλούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος να συμφωνήσουν να συνεργαστούν σε ενέργειες σε βάρος του Ιράν.

Στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν ότι πράγματι εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν αλλά με έναν λελογισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου ή να υπάρξει σύγκρουση με σύμμαχους χώρες.

Οι ΗΠΑ ήδη απαγορεύουν στις εγχώριες τράπεζες να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, κάτι που σημαίνει ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον θα έχουν στόχο να αποτραπούν οι συναλλαγές ξένων τραπεζών με αυτήν μέσω της απειλής του αποκλεισμού τους από το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Μια ημέρα πριν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, προσθέτοντας 180 εταιρείες και αξιωματούχους στον κατάλογο όσων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει και εκείνων στους οποίους έχουν απαγορευθεί τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1353 από KERBEROS
Στην ενέργεια επενδύει ο όμιλος Dionic

Σε μοχλό ανάπτυξης αναδεικνύεται για τον όμιλο Dionic ο τομέας της ενέργειας, ο νεότερος πυλώνας στον οποίο επενδύει ο όμιλος, μέσω της θυγατρικής του Dionic Energy. Ο εν λόγω τομέας δραστηριότητας του ομίλου βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, αφού ήδη προγραμματίζεται στους επόμενους μήνες η λειτουργία των πρώτων ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών πάρκων άνω των 2MW και, επιπλέον, δρομολογείται η υλοποίηση αιολικού πάρκου ισχύος 42MW. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια σειρά έργων προς αδειοδότηση και υλοποίηση συνολικής ισχύος άνω των 12MW, καθιστούν τον τομέα της ενέργειας έναν από τους ισχυρότερους του ομίλου.

Ολοκληρωμένες λύσεις από την Dionic Energy

Αναγνωρίζοντας τις τάσεις και τις προοπτικές της αγοράς, ο όμιλος Dionic επενδύει στρατηγικά στην ενέργεια, με αιχμή τη θυγατρική Dionic Energy, η οποία αποτελεί εμπορική και συμβουλευτική εταιρεία που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες turn key solution σε υποψήφιους επενδυτές. Με τη σύσταση κάθετων επιχειρηματικών μονάδων, της Dionic Solar που ειδικεύεται στην ηλιακή ενέργεια, και δύο νέων, της Dionic Wind στην αιολική ενέργεια και της Dionic Biomass στην αγορά βιομάζας, η Dionic Energy ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην αγορά παραγωγής ενέργειας, με ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Dionic Solar: Η Dionic Solar ξεκίνησε ήδη δυναμικά στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, με τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Το βασικότερο πλεονέκτημα για κάποιον που εγκαθιστά φωτοβολταϊκό σύστημα είναι ότι γίνεται παραγωγός ενέργειας και πουλάει ρεύμα, έχοντας έσοδα για 20-25 χρόνια. Η πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ για οικιακές εγκαταστάσεις γίνεται με σύμβαση διάρκειας 25 ετών και ετήσιο αφορολόγητο εισόδημα έως και 8.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι οικιακές εγκαταστάσεις χρηματοδοτούνται έως 100% από τα τραπεζικά ιδρύματα. Στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις η σύμβαση έχει διάρκεια 20 ετών και τα ετήσια έσοδα, για εγκαταστάσεις 100KW, κυμαίνονται στα 60.000 ευρώ (αναλυτικές πληροφορίες στο site: www.dionicenergy.com).

Η Dionic Solar, με την παρουσία της στα φωτοβολταϊκά, έρχεται να καλύψει την ανάγκη της αγοράς για παρουσία σοβαρών και αξιόπιστων προμηθευτών που μπορούν να προσφέρουν λεπτομερή και προσεγμένο σχεδιασμό φωτοβολταϊκών έργων, προμήθεια ποιοτικών και κατάλληλων προϊόντων και επαγγελματική υλοποίηση. Παρέχει τις υπηρεσίες της μέσω οργανωμένων δικτύων καταστημάτων (Praktiker και Electronet), καθώς και ενός διευρυμένου δικτύου μεταπωλητών σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, συμμετέχει σε κλαδικές εκθέσεις, όπως η πρόσφατη Energy-Photovoltaic 2011.

Dionic Wind: H Dionic Energy, έχοντας ήδη επιτυχημένη πορεία στην αγορά των φωτοβολταϊκών, επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην αιολική ενέργεια και, με την Dionic Wind, εστιάζει το ενδιαφέρον πέρα από τα μεγάλα αιολικά πάρκα, στις μικρές ανεμογεννήτριες κάτω των 50KW. Είναι αποδεδειγμένο πως η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη. Το προηγούμενο διάστημα, το επενδυτικό ενδιαφέρον μονοπωλήθηκε από προτάσεις σε μεγάλες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε περιοχές με πολύ υψηλό δυναμικό (κορυφές βουνών, νησιά).

Ωστόσο, εξαιτίας της απλοποιημένης διαδικασίας που πλέον ακολουθείται (καθώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας), αλλά και των σημαντικών κινήτρων που παρέχονται με τον Ν.3851/2010 για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών ισχύος έως 50 kW (τιμή πώλησης ενέργειας: 0,25 ευρώ/ΚWh), σήμερα δημιουργούνται προϋποθέσεις εγκατάστασης και από μικρομεσαίους επενδυτές.

Η Dionic Wind παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για την υλοποίηση επενδύσεων σε μικρές ανεμογεννήτριες, ξεκινώντας από την επιλογή του κατάλληλου αγροτεμαχίου, τη διεξαγωγή πιστοποιημένων μετρήσεων, την αρχική μελέτη και αξιολόγηση της επένδυσης μέχρι την τελική εγκατάσταση και σύνδεση με το δίκτυο, τη συντήρηση και τεχνική υποστήριξη

Dionic Biomass: Με τη νέα Υπουργική Απόφαση για την απελευθέρωση χρήσης βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη γενικότερη προσπάθεια απαγκίστρωσης από το πετρέλαιο, αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά βιομάζας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.

Η συμπιεσμένη βιομάζα σε μορφή pellet επιτρέπει τη διανομή και αποθήκευση των στερεών καυσίμων, καθιστώντας δυνατή τη χρήση τους για οικιακή θέρμανση ή θέρμανση κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων, όπως βιομηχανικών μονάδων. Η εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών έδειξε ότι η χρήση λεβήτων βιομάζας είναι έως και 50% φθηνότερη για τον καταναλωτή από αυτή του πετρελαίου, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες οικονομίες στις δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αντικατάσταση των λεβήτων πετρελαίων με αντίστοιχων λεβήτων βιομάζας έχει χρόνο απόσβεσης 3-5 χρόνια.

H Dionic Energy, με τη σύσταση της επιχειρηματικής μονάδας Dionic Biomass δίνει μια πλήρη πρόταση, τόσο στην εγκατάσταση λεβήτων βιομάζας όσο και στην υποστήριξη που θα χρειάζονται στην παροχή pellets και στη συντήρησή τους.


Γεωθερμία, Αφαλάτωση και μελλοντικές προοπτικές: Mε βάσει τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που παρουσιάζεται μέσα από τα συστήματα γεωθερμικού κλιματισμού, η Dionic Energy θα επιδιώξει μελλοντικά να παίξει ενεργό ρόλο και στην αγορά γεωθερμίας, καθώς μεγάλα ποσά ενέργειας του υπεδάφους της γης και των υπόγειων και επιφανειακών νερών παραμένουν ακόμα ανεκμετάλλευτα, αφήνοντας έτσι σημαντικά περιθώρια διείσδυσης στην αγορά αυτή.

Παράλληλα, η αφαλάτωση, ως η μοναδική εναλλακτική λύση για την ύδρευση νησιών και άλλων παραθαλάσσιων περιοχών με λειψυδρία, είναι μια διεργασία την οποία θα εξετάσει μελλοντικά η Dionic Energy. Αν και δεν είναι ΑΠΕ, η αφαλάτωση είναι τομέας δραστηριότητας που δείχνει σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Χρηματιστήριο

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1385 από KERBEROS
Θρασύτατοι κλέφτες αδειάζουν το πετρέλαιο από τις δεξαμενές των σπιτιών...

Δεν τους φτάνουν τα εξοχικά, τα οποία τα έχουν στεγνώσει από πετρέλαιο, τώρα αδειάζουν και δεξαμενές μέσα στα χωριά την ώρα που οι ιδιοκτήτες κοιμούνται.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου στις Ράχες Στυλίδας, ο ιδιοκτήτης ξύπνησε από.......
κάποιο περίεργο θόρυβο που άκουσε. Άναψε το φως και προσπαθούσε να καταλάβει από που προέρχονταν. Λίγο αργότερα άκουσε ένα αυτοκίνητο να φεύγει. Όταν κατέβηκε στην αποθήκη διαπίστωσε ότι είχαν παραβιάσει την δεξαμενή πετρελαίου και είχαν αφαιρέσει κάποια ποσότητα, ωστόσο δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους, αφού είδαν ότι ο ιδιοκτήτης άναψε το φως και έφυγαν.

Την ίδια νύχτα όμως, όπως ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής το LamiaReport, άδειασαν τις δεξαμενές σε τουλάχιστον 4-5 σπίτια στην Παραλία Ραχών, κλέβοντας τόνους πετρελαίου.

Οι άνθρωποι που πάνε τα Σαββατοκύριακα στα εξοχικά τους δεν γνωρίζουν πλέον αν θα βρουν πετρέλαιο ή όχι για να ανάψουν το καλοριφέρ, ενώ σε λίγο δεν ξέρουν αν θα βρουν τον καυστήρα με τον λέβητα, όπως συνέβη στον Θεολόγο τις προηγούμενες ημέρες, αφού έχουν αρχίσει να τα ξηλώνουν και να τα φορτώνουν και αυτά, μαζί με όλη την εγκατάσταση.

LamiaReport.gr.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1389 από KERBEROS
Πιο μικρά και πιο επικίνδυνα τα φονικά σωματίδια

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Ένα φονικό κοκτέιλ ατμοσφαιρικής ρύπανσης δημιουργεί η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές παθογένειες των ελληνικών πόλεων, καθώς τα μικροσωματίδια, που αποτελούν παγκοσμίως τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία, έσπασαν όλα τα ρεκόρ.
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, υπερβάσεις ορίων καταγράφηκαν σχεδόν σε καθημερινή βάση το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η στροφή των Ελλήνων στο τζάκι και τις ξυλόσομπες έχει εκτοξεύσει τις εκπομπές του επικίνδυνου ατμοσφαιρικού ρύπου, ο οποίος κάθε χρόνο ευθύνεται για περίπου 500.000 πρόωρους θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα τονίζουν πως τα μικροσωματίδια είναι πλέον μικρότερα σε μέγεθος, σε σχέση με μια δεκαετία πριν, και συνεπώς πολύ πιο επικίνδυνα για την υγεία, καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό!

Ρεκόρ 20ετίας

Οι μετρήσεις των αρμόδιων φορέων έδειξαν πως, το φετινό φθινόπωρο, η ποιότητα της ατμόσφαιρας στις ελληνικές πόλεις ήταν σε ένα από τα χειρότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας. Με το ανώτατο ημερήσιο επιτρεπτό όριο για την ανθρώπινη υγεία να είναι στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στην Αθήνα τα μικροσωματίδια άγγιξαν τα 70 μγ/κ.μ., στον Βόλο έφτασαν τα 189 μγ/κ.μ., ενώ στη Θεσσαλονίκη κυμάνθηκαν σε ιστορικά ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στα 220 μγ/κ.μ.! «Η Θεσσαλονίκη έχει παραδοσιακό πρόβλημα με τη ρύπανση κάθε Νοέμβρη, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στην ατμόσφαιρα να καθαρίσει», λέει ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Μάξιμος Πετρακάκης.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετικές. «Στα τέλη του φθινόπωρου έχουμε, όντως, μεγαλύτερη ρύπανση σε αρκετές ελληνικές πόλεις, λόγω μετεωρολογικών συνθηκών. Φέτος, όμως, ο κόσμος καίει τις διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες ξύλου μέσα στις πόλεις σε σχέση ακόμη και με την περσινή χρονιά.

Το γεγονός αυτό, μαζί με κάποια διαχρονικά προβλήματα που συναντώνται σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως το κυκλοφοριακό, η καύση των χωματερών και ο ελλιπής έλεγχος της βιομηχανικής ρύπανσης, ευθύνονται για τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα των μικροσωματιδίων που κατεγράφησαν τον Νοέμβρη», υποστηρίζει ο Αθανάσιος Κούγκολος, καθηγητής Σχεδιασμού και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Πιο επικίνδυνα

Το 2010 η Ελλάδα, με 36,8 μγ/κ.μ., κατετάγη στην τρίτη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περιεκτικότητα μικροσωματιδίων, πίσω μόνο από Βουλγαρία και Ρουμανία. Η ανησυχία των επιστημόνων, ωστόσο, επικεντρώνεται στον εντοπισμό ενός νέου τύπου μικροσωματιδίου, το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εισχωρήσει στον ανθρώπινο οργανισμό. «Μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα ασχολείται μόνο με δύο τύπους μικροσωματιδίων, τα ΡΜ10 και τα ΡΜ2,5. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουμε εντοπίσει και τα ΡΜ1, τα οποία έχουν διάμετρο μικρότερη από 1 μικροχιλιοστό», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Εξαιτίας του μικρότερου μεγέθους, τα μικροσωματίδια ΡΜ1 έχουν περισσότερες από 95% πιθανότητες να εισχωρήσουν στο αναπνευστικό σύστημα και, κατά συνέπεια, να προκαλέσουν επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία.

Ο εντοπισμός του νέου ατμοσφαιρικού ρύπου έχει οδηγήσει τους επιστήμονες του «Δημοκρίτου» στο συμπέρασμα ότι τα μικροσωματίδια στην Ελλάδα είναι πλέον περισσότερα, αλλά και πιο επικίνδυνα. «Οι γενικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα μικροσωματίδια στη χώρα μας έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαπενταετία. Αυτό, όμως, συμβαίνει επειδή μετρούμε τη μάζα τους και όχι τον αριθμό τους. Στην πραγματικότητα είναι πιο πολλά, πιο μικρά σε μέγεθος, άρα και πιο επικίνδυνα», δηλώνει ο Κ. Ελευθεριάδης.

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα οι επιστήμονες αδυνατούν να καταγράψουν το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουν οι ελληνικές πόλεις. Σταθμοί μέτρησης μικροσωματιδίων υπάρχουν μόνο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, καθώς και κοντά στα εργοστάσια της ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη. Αν και τα περισσότερα ελληνικά αστικά κέντρα έχουν τις ίδιες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα σε πόλεις όπως η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα και η Κοζάνη.

Κοκτέιλ μόλυβδου, αρσενικού και καδμίου η σύνθεσή τους

«Η επικινδυνότητα των μικροσωματιδίων συνίσταται στο φορτίο που μεταφέρουν», αναφέρει η Κωνσταντίνη Σαμαρά, καθηγήτρια Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για ένα μείγμα διαφορετικών συστατικών σε στερεά μορφή, τα οποία πολλές φορές κουβαλούν ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό, το κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα. Αυτά μπορεί να προκύψουν τόσο από την καύση πετρελαίου και βενζίνης, όσο και από τη βιομηχανική ρύπανση, κυρίως τις εκπομπές ρύπων από τις μεταλλουργίες. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η λεγόμενη σκόνη του οδοστρώματος, η οποία δημιουργείται από τη φθορά των ελαστικών και τα σωματίδια καυσαερίων που επικάθονται στην άσφαλτο». Τα μικροσωματίδια, όμως, μπορεί να προέρχονται και από την ίδια τη φύση, κάτι που παρατηρείται έντονα στην Ελλάδα. «Η σκόνη που μεταφέρεται από τη Σαχάρα είναι μια πολύ σημαντική πηγή ρύπανσης για τη χώρα μας, καθώς μεταφέρει μικροσωματίδια που μοιραία μεταφέρουν επικίνδυνο φορτίο», καταλήγει η καθηγήτρια του ΑΠΘ.

«Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ρύπανσης η Θεσσαλονίκη»

Την αντίδραση των επιστημόνων προκάλεσαν οι ισχυρισμοί αξιωματούχων του δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που απέδωσαν τα επίπεδα-ρεκόρ των μικροσωματιδίων στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την περίοδο. «Η Θεσσαλονίκη είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Κάθε δύο στις τρεις ημέρες έχουμε υπερβάσεις στα ασφαλή όρια μικροσωματιδίων που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

Ο καθηγητής υποστηρίζει πως το πρόβλημα είναι μόνιμο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αστεία» τα μέτρα προστασίας που έλαβαν οι φορείς, με το πλύσιμο δρόμων και πλατειών. «Το πρόβλημα είναι στην ατμόσφαιρα. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι πηγές, δεν θα υπάρξει βελτίωση. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Ολοι έχουν επιστρέψει στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή μικροσωματιδίων, ενώ θεωρώ ότι ο καινούργιος νόμος που απελευθερώνει την πετρελαιοκίνηση θα επιδεινώσει την κατάσταση», αναφέρει ο Κ. Φυτιάνος.

Ελληνική έρευνα- «οδηγός» για όλα της Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας τεσσάρων ελληνικών ερευνητικών κέντρων περιμένουν οι Βρυξέλλες για να συντάξουν την επόμενη κοινοτική οδηγία που θα στοχεύει στην πανευρωπαϊκή μείωση των μικροσωματιδίων. Επιστήμονες από τον «Δημόκριτο», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν αναλάβει να εντοπίσουν τις κύριες πηγές των μικροσωματιδίων. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, που δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. «Αυτό που κάνουμε είναι, στην ουσία, ένα είδος απογραφής των ρύπων. Μελετούμε τη χημική σύσταση των μικροσωματιδίων που επικάθονται σε ειδικά φίλτρα και από αυτό επιχειρούμε να βρούμε την προέλευσή τους», δηλώνει η Λίλα Διαπούλη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας του «Δημοκρίτου». Οι Ελληνες επιστήμονες βρίσκονται στον δεύτερο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με την ολοκλήρωση των ερευνών, το 2014, τα επιστημονικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν τη βάση για τα νέα όρια μικροσωματιδίων που έχουν προγραμματίσει να θεσπίσουν οι Βρυξέλλες μέσα στο 2015.

Μια προκαταρκτική μέθοδος εντοπισμού των πηγών των μικροσωματιδίων έχει εφαρμόσει η Κωνσταντίνη Σαμαρά από το ΑΠΘ. «Μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι το 2007 έχουν δείξει ότι οι πηγές των μικροσωματιδίων δεν είναι οι ίδιες στο κέντρο μιας πόλης και στα περίχωρά της. Οπως έχει φανεί από τις πρώτες έρευνες σε κεντρικά αστικά σημεία, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ευθύνεται περίπου για το 40% των επικίνδυνων ρύπων. Στα περίχωρα το ποσοστό πέφτει κάτω από 25%, ενώ διευρύνεται το ποσοστό των μικροσωματιδίων που προέρχονται από τις βιομηχανίες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό προέρχεται από την καταστροφική για το περιβάλλον πρακτική της καύσης των χωματερών».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ



πηγή: NewsKosmos.Com/www.real.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1405 από KERBEROS
ECOCITY: Βεβιασμένη η απελευθέρωση χρήσης βιομάζας

05/12/2011 17:11

Τα κενά στην έλλειψη ενημέρωσης, στις ελλείψεις του Κράτους για την προώθηση των ΑΠΕ και, κυρίως στην ανάγκη αξιολόγησης των εκπομπών ρύπων από τους καυστήρες pellets, με την εφαρμογή προτύπων εκπομπής από λέβητες και ποιοτικών ελέγχων των pellets, ανέδειξε η ημερίδα του ECOCITY για τη βιομάζα, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης BIOEXPO 2011.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ECOCITY, φάνηκε έντονο το κενό μιας βεβιασμένης απόφασης του ΥΠΕΚΑ να επιτρέψει την χρήση των καυστήρων βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς προηγουμένως να έχει βάλει προδιαγραφές και διαδικασίες ελέγχου στη συγκεκριμένη αγορά και κυρίως στην μέτρηση εκπομπής μικροσωματιδίων και οξειδίων του αζώτου από τους συγκεκριμένους καυστήρες.
Ο προβληματισμός της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY οδήγησε σε μια πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και της συγκεκριμένης επιχειρηματικής αγοράς με σκοπό την εκ των υστέρων εφαρμογή τρόπων και μεθόδων ελέγχων για την διάκριση των σωστών προϊόντων από προβληματικά είτε εισαγόμενα είτε παραγόμενα στη χώρα.

Η Ημερίδα περιείχε σημαντικές παρουσιάσεις που κράτησαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της Expo Athens που πραγματοποιήθηκε. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY, και είχε θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ – ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ : Το σήμερα και το αύριο» ξεκίνησε με την υποδοχή του Προέδρου του Δ.Σ. του ECOCITY Θάνου Ζαφειρόπουλου, και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου του ΠΣΧΜ Κώστα Βαφειάδη, του Προέδρου της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και καθηγητή ΕΜΠ Εμμανουήλ Κούκιου, του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY Ομ. Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Κουμαντάκη και του εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ κ. Αρτόπουλου.

Στην πρώτη ενότητα, που συντόνιζε η Καθηγήτρια Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Αγγελική Μουτσάτσου, μίλησαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Καθηγητής Δημήτρης Κέκος, που παρουσίασε τις δυνατότητες παραγωγής βιοαιθανόλης στην Ελλάδα, ακολούθησε ο Διευθυντής του Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Καθηγητής Νικόλαος Παπαγιαννάκος, που παρουσίασε τα βιοκαύσιμα ως υποκατάστατα του πετρελαίου τονίζοντας την περιβαλλοντική βελτίωση αλλά και τη συνεισφορά στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Στη συνέχεια τα μέλη του Εργαστηρίου Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ κ Καραογλάνογλου Λάζ. και κ. Σταματόγλου Αιμ. αναφέρθηκαν στην παραγωγή καυσίμων από βιομάζα. Ο Δημήτρης Τσάτσης, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, αναφέρθηκε στις εκπομπές αέριων ρύπων από την καύση pellets σε εγκαταστάσεις θέρμανσης κτηρίων και τόνισε τα πλεονεκτήματα έναντι του πετρελαίου σε CO2, καθώς και τα μειονεκτήματα σε εκπομπές Μικροσωματιδίων και Οξείδια Αζώτου, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας των pellets και της τεχνολογίας των καυστήρων. Η ενότητα έκλεισε με τον Δρ. Παναγιώτη Γραμμέλη, Μηχανολόγο Μηχανικό του ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ, που παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πολιτική και τις προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση της Βιομάζας,

Η δεύτερη ενότητα συντονίστηκε από τον Κων. Βαφειάδη, Πρόεδρος του ΠΣΧΜ και ο πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΛΛΕΒΙΟΜ, κ. Αντ. Γερασίμου, που παρουσίασε την εικόνα στην αγορά Βιομάζας στην Ελλάδα. Ακολούθησε η ομιλία του Κώστα Νασίκα, Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Βιομάζας και Σύμβουλος ALFA WOOD ΑΕΒΕ, ο οποίος παρουσίασε τη δυναμική στην χρήση της Πελλέτας, χωρίς να παραλείψει να τονίσει τα προβλήματα ποιοτικών προδιαγραφών και ελέγχων που είναι απαραίτητοι για τη σωστή διακίνηση των καυστήρων pellets. Η ενότητα έκλεισε με τον Ιωάν. Μπούκη, Δρα Χημικό Μηχανικό, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης Α.Ε. ΗΛΕΚΤΩΡ που μίλησε για την προώθηση της βιοενέργειας στην Ελλάδα.

Η τρίτη ενότητα της Ημερίδας,ήταν αφιερωμένη στην Παραγωγική Διαδικασία και τον συντονισμό έκανε ο Γιάννης Κουμαντάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ECOCITY. Ο πρώτος ομιλητής Κωνσταντίνος Αθανασίου Λέκτορας του Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφέρθηκε στο δυναμικό της βιομάζας και στις προοπτικές ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδας ως μια εκτίμηση βασισμένη στα οικονομικά της υφιστάμενης γεωργίας. Ο Ιωάννης Παππάς, Μηχανολόγος Μηχανικός, αναφέρθηκε στα έργα βιοενέργειας και αγοράς άνθρακα και ο Φίλ. Μπρέζας, Μηχανολόγο Μηχανικό, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της αριθμητικής διερεύνησης της ανταλλαγής πρωτονίων Υδρογόνου/Αέρα στην μεμβράνη καυσίμων τύπου (ΡΕΜ).

Ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους όπου συζητήθηκαν απορίες και εξετάσθηκαν θέματα σχετικά με τη χρήση pellets, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που πηγάζουν από την βιομάζα και τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Η Ημερίδα έκλεισε με την αναφορά των εκπροσώπων του ECOCITY για την αναγκαιότητα επέκτασης του διαλόγου για το θέμα και την εξέταση των επιδράσεων από την χρήση της Βιομάζας.

energypress

Τελικά ποιοι πίεσαν για αυτήν τη βεβιασμένη απόφαση; Οι επιστήμονες πάντως όχι... Λέτε από τα 'πετρελαϊκά' καρτέλ να πάμε στα 'πράσινα' καρτέλ;

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.097 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ