Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1025 από KERBEROS
Βιομάζα: Έννοια, είδη, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η βιομάζα είναι μία ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας που είναι σε θέση να αντικαταστήσει με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας. Με τον όρο βιομάζα εννοείται εκείνη η πηγή ενέργειας που προήλθε από τη φωτοσυνθετική διαδικασία των φυτών. Δηλαδή η χλωροφύλλη των φυτών μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια μαζί με το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα και μαζί με ανόργανα στοιχεία από το έδαφος, σε βιομάζα. Μόλις σχηματιστεί λοιπόν η βιομάζα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως ενεργειακή πηγή. Στη βιομάζα συμπεριλαμβάνονται οι φυτικοί οργανισμοί που προέρχονται από φυτικά οικοσυστήματα όπως τα δάση και τα φυτά καθώς και οι ειδικές καλλιέργειες δασικών και γεωργικών ειδών όπως ο ευκάλυπτος και το καλάμι.

Βιομάζα - πηγή ενέργειας

Ακόμη συμπεριλαμβάνονται τα λύματα και τα σκουπίδια των μεγαλουπόλεων που υπέστησαν βιολογική επεξεργασία. Επίσης βιομάζα είναι και τα κατάλοιπα της ζωικής, αλιευτικής, φυτικής και δασικής παραγωγής όπως τα κτηνοτροφικά απόβλητα, τα κλαδιά των δέντρων, τα στελέχη του βάμβακος, τα φύκια και τα κατάλοιπα που προέρχονται από την επεξεργασία των παραπάνω καταλοίπων τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν βιομάζα όπως το πριονίδι και τα ελαιοπυρηνόξυλα. Βέβαια η χρήση της βιομάζας στην Ελλάδα δεν είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής αφού μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα χρησιμοποιούνταν τα καυσόξυλα που ήταν βιομάζα της τότε περιόδου.
Το θέμα είναι ότι η βιομάζα παγκοσμίως παραμένει σε γενικές γραμμές ανεκμετάλλευτη. Έτσι κατά μέσο όρο σε όλο το πλανήτη γίνεται εκμετάλλευση του 14% περίπου της συνολικής βιομάζας ενώ στην Ελλάδα γίνεται συνολική εκμετάλλευση μόλις του 3%! Η βιομάζα στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των θερμοκηπίων, στη παραγωγή των ελιών, για το μαγείρεμα, για τη θέρμανση των σπιτιών, και σε περιορισμένη ποσότητα στις βιομηχανίες. Παρότι ακόμη η παραγωγή βιομάζας στην Ελλάδα κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, το μέλλον διαφαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξο γιατί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ανεκμετάλλευτες που μπορούν να μετατραπούν σε βιομάζα και οι τιμές της βιομάζας μπορεί να είναι αρκετά πιο συμφέρουσες για τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών από τις συμβατικές πηγές ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης βιομάζας

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση της βιομάζας είναι η ανεξαρτητοποίηση της χώρας από το να δεσμεύεται να παίρνει ενέργεια από χώρες του εξωτερικού, η αποθήκευση συναλλάγματος, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις αγροτικές και επαρχιακές περιοχές με αποτέλεσμα τη καταπολέμηση του φαινομένου της αστικοποίησης. Ακόμη η βιομάζα καταπολεμάει το φαινόμενο του θερμοκηπίου αφού μπορεί κατά τη καύση της να παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο όταν παραχθεί και με τη βοήθεια του φαινομένου της φωτοσύνθεσης συγκρατούνται ιδιαίτερα σημαντικές ποσότητες αυτού του ρυπογόνου. Επίσης επειδή η βιομάζα περιέχει ελάχιστη ποσότητα διοξειδίου του θείου, μπορεί να καταπολεμάει και το φαινόμενο της όξινης βροχής.

Τα μειονεκτήματα της χρήσης βιομάζας

Όμως η βιομάζα έχει και ορισμένα μειονεκτήματα με κυριότερο το ότι οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που απαιτείται για τη παραγωγή βιομάζας κοστίζει περισσότερο από τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η βιομάζα καταλαμβάνει μεγάλο όγκο και περιέχει πολύ αυξημένα επίπεδα υγρασίας. Αυτό συμβάλλει στη μεγάλη δυσκολία να συλλεχθεί, να αποθηκευθεί, να μεταφερθεί, και να μεταποιηθεί σε σύγκριση με τις άλλες μορφές ενέργειας που έχουν πολύ πιο απλοποιημένες διαδικασίες. Ακόμη η βιομάζα δεν είναι συγκεντρωμένη αλλά είναι διεσπαρμένη και για να συγκεντρωθεί χρειάζονται μεταφορές και περισσότερα έξοδα. Τέλος η παραγωγή της δεν είναι μόνιμη αλλά είναι εποχιακή, δηλαδή η βιομάζα δίνει παραγωγή μονάχα ορισμένες συγκεκριμένες περιόδους και όχι συνέχεια.

Το μέλλον της βιομάζας

Φαίνεται ότι οι συμβατικές πηγές ενέργειας συνεχώς και εξαντλούνται και ο παγκόσμιος πληθυσμός σχεδόν διπλασιάστηκε με αποτέλεσμα οι ενεργειακές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες. Το αποτέλεσμα της εξάντλησης αυτών των πηγών ενέργειας που ο πλανήτης δημιούργησε εδώ και εκατομμύρια χρόνια είναι ότι ο άνθρωπος μέσα σε 2 αιώνες κατάφερε να εξαντλήσει αυτές τις μορφές ενέργειας με τεράστιες επιπτώσεις σε όλο το πλανήτη με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την όξινη βροχή κλπ. Έτσι η ανάπτυξη της βιομάζας ως πηγής ενέργειας είναι απαραίτητη παρόλα τα κάποια μειονεκτήματα που υπάρχουν και είναι η απαραίτητη η συμβολή και των πολιτών αλλά και της πολιτείας για να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα.
Τα θετικά από την αξιοποίηση της βιομάζας θα είναι συντριπτικά περισσότερα από τα αρνητικά τόσο για τη προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας αρκεί να γίνει ολική εκμετάλλευση των τεραστίων εκτάσεων ανεκμετάλλευτων ποσοτήτων βιομάζας καθώς και του εργατικού δυναμικού που μπορεί να ασχοληθεί για την αξιοποίηση αυτών των ποσοτήτων.

ecotimes 30/11/2011

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1026 από KERBEROS
Πρόστιμο για τα ξύλα

Αντιδήμαρχος του Δήμου Καβάλας είπε να πάει στο βουνό μια βόλτα και γυρνώντας γέμισε το αμάξι του και ξύλα για το τζάκι, με την σκέψη μην πάει χαμένη και τόση βενζίνη. Έλα όμως που εδώ και μήνες υπάρχει αυστηρή επιτήρηση από το Δασαρχείο με δεκάδες μπλόκα για να καταπολεμηθεί η παράνομη υλοτόμηση που φέτος χτυπάει «κόκκινο», οπότε και τον τσάκωσαν. Πλήρωσε το πρόστιμο και την επόμενη φορά που θα πάει στο βουνό πέρα από ραδίκια, άντε και κανένα κάστανο δεν πρόκειται να φέρει τίποτε άλλο από τα βουνό.

Εφημερίδα Χρονόμετρο

ΥΓ: Ξέρει κανείς πόσο είναι το πρόστιμο;

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1029 από stergiosbik
Εχε υπ οψην σου οτι αν σε πιασουν με ξυλα παρανομα εχουν δικαιωμα μεχρι κ το αυτοκινητο να σου κατασχεσουν!!!

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1030 από ΘΕΟΔΟΣΗΣ
Με το γαϊδουράκι να πηγαίνουμε!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1087 από KERBEROS
Κυρώθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Ελλάδας
Στην Αττική η διαδικασία έχει κολλήσει στην αποτύπωση των ορίων των εκτάσεων

Κυρώθηκαν με καθυστέρηση 35 ετών οι πρώτοι δασικοί χάρτες της χώρας σε Ανθεια Εβρου και Ξηριά Καβάλας. Επίσης, σε λίγες ημέρες, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να εξετασθούν οι υποβληθείσες αντιρρήσεις για τον μερικά κυρωμένο από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένη Διοίκησης δασικό χάρτη Λεχαινών Ηλείας.
Στην Αττική ωστόσο, η διαδικασία για την κύρωση των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Νέα και Παλαιά Πεντέλη προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Γιάννη Αμοργιανιώτη έχει προκύψει πρόβλημα στην αποτύπωση των ορίων των εκτάσεων κατά το στάδιο των αντιρρήσεων. «Κατά την επεξεργασία των αντιρρήσεων είδαμε ότι μια επιφάνεια "έπεφτε" πάνω σε άλλη. Ετσι πρέπει οι 3.000 αντιρρήσεις να εξεταστούν μία προς μία, ως προς τα όρια. Αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης στην κύρωση των δασικών χαρτών στην Αττική», επεσήμανε ο κ. Αμοργιανιώτης. Οπως ανέφερε η κύρωσή τους αναμένεται στις αρχές του έτους μαζί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Κηφισιά, της Δροσιάς, της Φυλής και της Σταμάτας.
Αλλο ένα «αγκάθι» για την Αττική, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας, αποτελούν οι αναρίθμητοι οικισμοί σε περιοχές (Αγιος Στέφανος, Ανθούσα, Νέα Μάκρη κ.ά.) οι οποίες κάποτε ήταν δασικές και έχουν πλέον χτισθεί. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητεί μια λύση για τους αυθαίρετους οικισμούς η οποία ωστόσο δεν μπορεί να δοθεί πριν από την κύρωση των δασικών χαρτών. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, πρέπει να προστατευθούν τα πραγματικά δάση και οι δασικές εκτάσεις και όχι οι εκτάσεις που «φαντασιωνόμαστε ως δάση».
Εντούτοις, ο υπουργός υποστήριξε ότι, η δυνατότητα παρέμβασης σημειακά είναι περιορισμένη με βάση τα όρια που θέτει το Σύνταγμα. Μπορεί όμως να αξιοποιηθεί η πρόβλεψη στον νόμο για τους δασικούς χάρτες σχετικά με την πολεοδόμηση περιοχών οι οποίες χτίστηκαν με ευθύνη της διοίκησης όπως π.χ. ο Αγιος Στέφανος. Ωστόσο, για τους υπόλοιπους αυθαίρετους οικισμούς, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πολεοδομικό σχέδιο ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Το επόμενο διάστημα θα σταλεί από το ΥΠΕΚΑ εγκύκλιος προς τους δήμους, η οποία θα αναφέρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα που πρέπει να προσκομισθούν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για τη ρύθμιση των αυθαίρετων οικισμών.
Σχετικά με τα αυθαίρετα τα οποία έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι αυτά δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία του και να ενταχθεί στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα με δική του ευθύνη και στην περίπτωση που δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη να έχει τις ωφέλειες του νόμου. Διαφορετικά θα χάσει τα χρήματα που θα έχει καταβάλλει για παράβολο και πρόστιμο.
Το επόμενο βήμα για το υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι ο εκσυγχρονισμός της δασικής νομοθεσίας. Ηδη ομάδα εργασίας επεξεργάζεται νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή τους επόμενους μήνες. [b]Επίσης, ετοιμάζεται ρύθμιση και για τους δασικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε δασικές εργασίες (υλοτομίες, ρητινοπαραγωγή κ.ά.). Μάλιστα όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιώτες για την αξιοποίηση των δασικών υπολειμμάτων για παραγωγή βιομάζας (π.χ. pellets).[/b] Για την προστασία των δασών ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Μπαλτατζής και το Πράσινο Ταμείο. Αλλα πέντε εκατομμύρια από το Πράσινο Ταμείο έχουν δεσμευτεί για την αποκατάσταση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #1164 από KERBEROS
Βιοντίζελ: Η οικολογική λύση του μέλλοντος στα καύσιμα!

Ως τώρα σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου χρησιμοποιούσαν τη συμβατική μορφή της βενζίνης ντίζελ στα μέσα μαζικής μεταφοράς μολύνοντας έτσι το περιβάλλον με μεγάλα ποσά ρυπογόνων ουσιών. Όμως εδώ και 3 δεκαετίες μια νέα οικολογική μορφή καυσίμων, το βιοκαύσιμο, έχει αρχίσει με αργούς βέβαια ρυθμούς να χρησιμοποιείται και το κυριότερο βιοκαύσιμο είναι το βιοντίζελ. Το βιοντίζελ είναι ουσιαστικά ένα άριστης μορφής υποκατάστατο του καυσίμου ντίζελ και τα συστατικά του προέρχονται από τη βιομάζα, δηλαδή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα φυτικά και ζωικά λίπη, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο.
Για να μετατραπούν αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε βιοντίζελ είναι κάτι πολύ απλό και όλοι είναι σε θέση να το καταφέρουν αφού χρειάζονται απλά μέσα για αυτό. Το δύσκολο όμως είναι να παραχθεί καλής ποιότητας βιοντίζελ διότι πλέον τα νέου τύπου μέσα μαζικής αναφοράς είναι ευαίσθητα ως προς το βιοντίζελ και πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας για να το δεχτούν.

Βιοντίζελ

Το βιοντίζελ παράχθηκε για πρώτη φορά το 1981 στη Νότια Αφρική. Πρώτα δοκιμάστηκε σε Αυστριακά αεροσκάφη το 1985 και αμέσως μετά στη Γερμανία. Κατά τη περίοδο του εμφυλίου πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία επειδή η Σερβία λόγω του εμπάργκο δεν έπαιρνε πετρέλαιο, έτσι για να μπορέσουν να αμυνθούν οι Σέρβοι δημιούργησαν κάποια μικρά εργοστάσια που παρασκεύαζαν βιοντίζελ για να διοχετεύουν με καύσιμα τα τεθωρακισμένα τους. Το βιοντιζελ έγινε το 1991 και επίσημα κατάλληλο για τη καύση των κινητήρων και στην Ευρώπη και σήμερα χρησιμοποιείται σε ποσοστό κοντά στο 20% των συνολικών καυσίμων κίνησης. Στις ΗΠΑ υπάρχουν θαλάσσιες περιοχές που όλων των ειδών τα σκάφη υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μονάχα βιοντίζελ για να μη μολυνθούν τα οικοσυστήματα και όταν τα πούλμαν ταξιδεύουνε σε Εθνικά πάρκα πρέπει να χρησιμοποιούν και αυτά μονάχα βιοντίζελ. Τέλος στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει πειραματικά η χρησιμοποίηση του βιοντίζελ σε λεωφορεία και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Ιδιότητες του βιοκαυσίμου βιοντίζελ

Το βιοντίζελ είναι το πιο δημοφιλές βιοκαύσιμο που χρησιμοποιείται είτε μονάχα το ίδιο είτε με μίξη κάποιες φορές με τα τυπικής μορφής καύσιμα. Δεν περιέχει καθόλου ή σχεδόν καθόλου τοξικές ουσίες, είναι καθαρό και βοηθάει πάρα πολύ το περιβάλλον. Οπουδήποτε και να βρεθεί το βιοντίζελ σε ολόκληρο το πλανήτη δεν προκαλεί καμία ζημιά διότι ουσιαστικά αποτελείται από ελαιόλαδο και το τρώνε οι μικροοργανισμοί των θαλασσών αφού αποτελεί για αυτούς τους μικροοργανισμούς τροφή. Με τη καύση του δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με διάφορες ενώσεις και εκπέμπει πολύ χαμηλές εκπομπές άκαυστων υδρογονανθράκων, αιθάλης, μονοξείδιου του άνθρακα και μονοξείδιου του θείου.
Ειδικότερα για το θείο, το συμβατικό ντίζελ επειδή κατά τη καύση του απελευθερώνει πολύ μεγάλες ποσότητες οξειδίου του θείου επιβαρύνεται σοβαρά η ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων με ρύπους. Αντίθετα το βιοντίζελ απελευθερώνει σχεδόν μηδενικές ποσότητες οξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα. Όσον αφορά τους άκαυστους υδρογονάνθρακες, την αιθάλη και το μονοξείδιο του άνθρακα αυτά απελευθερώνονται σε μηδενικές ποσότητες από το βιοντίζελ γιατί το βιοντίζελ περιέχει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου και έτσι η καύση του είναι πιο ποιοτική. Επίσης υπάρχουν διάφοροι τύποι βιοντίζελ με τους κυριότερους τύπους τον Β100 και τον Β20. Ο Β100 είναι τύπος 100% βιοντίζελ αλλά για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στους κινητήρες επιβάλλεται να τροποποιηθεί. Ο τύπος Β20 περιέχει 20% βιοντίζελ και 80% ντίζελ, δηλαδή είναι τύπος μίξης βίοντίζελ με ντίζελ και διαπιστώνεται πρακτικά ότι το αναμειγμένο βιοντίζελ είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό βιοκαύσιμο από το καθαρό βιοντίζελ.

ecotimes

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.142 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ