Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3278 από KERBEROS
Αγορά ενέργειας: Αποχωρούν οι ξένοι απογοητευμένοι


Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από πηγές της ελληνικής θυγατρικής, αναφέρουν ότι η ελβετική EGL αποφάσισε να αποσύρει τη λειτουργία των δραστηριοτήτων της από την Ελλάδα, διατηρώντας περιορισμένη παρουσία στις αγορές του ηλεκτρισμού και του αερίου, στις οποίες δίνει σήμερα το παρόν. Σχεδιαζόμενες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται επί του παρόντος να παγώνουν ή ακόμη και να ακυρώνονται οριστικά. Αντίθετα η εταιρεία θα συνεχίσει τις συναλλαγές στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η EGL περιλαμβάνεται μεταξύ των εταιρειών που είχαν στο παρελθόν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για τις στρεβλώσεις στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Ήταν μάλιστα και η μοναδική εταιρεία που είχε επισήμως καταγγείλει τη ΔΕΗ για χειραγώγηση της χονδρεμπορικής αγοράς με τη χρήση των υδροηλεκτρικών. Καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις φαίνεται να έπαιξε πάντως το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης.

Χρονιά - ορόσημο για τις ενεργειακές αποχωρήσεις ξένων εταιρειών πάντως, ήταν το 2009 όταν και έφυγαν από την αγορά καυσίμων οι δύο μεγάλοι διεθνείς παίκτες, η BP που παραχώρησε το δίκτυό της στα ΕΛΠΕ και η Shell που αντίστοιχα πούλησε στη Motor Oil. Η κρίση που βρισκόταν προ των πυλών αλλά κυρίως τα μεγάλα προβλήματα και οι στρεβλώσεις της αγοράς, που υφίστανται ακόμη και σήμερα (προστατευτισμός, περιορισμοί στα ωράρια, τις μεταφορές, υπερεπαγγελματισμός πρατηρίων, λαθρεμπόριο, νοθεία) φέρεται να είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τις δύο εταιρείες να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά. Το ίδιο είχαν κάνει παλαιότερα και άλλες ξένες πετρελαϊκές (Esso, Mobil, Total, Texaco).

Στον ηλεκτρισμό τα τελευταία χρόνια δύο μεγάλοι ξένοι επενδυτές έχουν αποχωρήσει από την αγορά, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Η Endesa επειδή άλλαξε βασικό μέτοχο και η Enel που εξαγόρασε την ισπανική εταιρεία θεώρησε ότι δεν περιλαμβάνεται στα επιχειρηματικά της σχέδια το ελληνικό joint venture. Σε αντίθεση με τους «εσωτερικούς» λόγους της Endesa, η αυστριακή Verbund αποχώρησε από την κοινή εταιρεία με την Energa στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού κατά βάση εξαιτίας των στρεβλώσεων στην αγορά και των εμποδίων που θεώρησε ότι υφίστανται για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Στην περίπτωση των Αυστριακών φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο η κρίση καθώς η αποχώρηση έγινε φέτος τον Ιανουάριο και ενώ πέρυσι καταγράφηκαν έντονες διαφωνίες των μετόχων ακόμη και για το σε ποια χώρα η εταιρεία θα διατηρούσε τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Αλλά και η Duke Energy που «κληρονόμησε» τη συμμετοχή της στην ΕΠΑ Αττικής μετά την εξαγορά που έκανε της εταιρείας Cinergy και αποφάσισε να προχωρήσει σε αποεπένδυση το Δεκέμβριο του 2009.

Πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις, πληροφορίες θέλουν μια σειρά από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην αγορά των ΑΠΕ αλλά και σε άλλους ενεργειακούς τομείς, να έχουν «παγώσει» σε πρώτη φάση τα σχέδια ανάπτυξης που έχουν για την Ελλάδα.

Πληροφορίες θέλουν μικρές και μεγάλες ξένες εταιρείες να επανεξετάζουν ακόμη και την παρουσία τους στην Ελλάδα, με δεδομένο το εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον, την απροθυμία των μητρικών και των μετόχων τους να επενδύσουν χρήματα στην ελληνική αγορά και φυσικά τα εγγενή προβλήματα των εγχώριων ενεργειακών αγορών. Το «ασφυκτικό» χρηματοοικονομικό περιβάλλον και το «ελληνικό ρίσκο» φαίνεται να απειλούν ακόμη και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς με εξαιρετικές αποδόσεις, όπως τα φωτοβολταϊκά. Πάντως σε περίπτωση που τελικά βρεθεί ικανοποιητική και βιώσιμη λύση για το πρόβλημα του ΔΕΣΜΗΕ και διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική ανεξαρτησία του διαχειριστή, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο για να βελτιωθεί το κλίμα.

capital.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3347 από KERBEROS
Κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα "βλέπει" το ΚΕΠΚΑ


"Μόνον οργή, στους καταναλωτές της Ελλάδας, μπορούν να προκαλέσουν, οι προκλητικές αυξήσεις, που ανακοινώθηκαν, στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. Έχουμε, πλέον, «χάσει το λογαριασμό», για το πόσες φορές αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι καταναλωτές καλύψαμε, επανειλημμένα, σπατάλες, ελλείμματα, δωρεές, επιχορηγήσεις, ζημιές της Δ.Ε.Η", τονίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) εκφράζοντας την κάθετη αντίδρασή του στην προγραμματισμένη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από το νέο χρόνο.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι καθολική υπηρεσία κι αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να το παρέχει, σε όλους τους πολίτες, με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε προσιτές τιμές» υπογραμμίζει το ΚΕΠΚΑ.

Κρούει δε, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο επέκτασης της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα. «Δεν κινδυνολογούμε. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέρσι το χειμώνα, πέθαιναν υπερήλικες, από το κρύο, μέσα στο σπίτι τους, γιατί δε μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς», συμπληρώνει και προσθέτει ότι έχει «χαθεί ο λογαριασμός για το πόσες φορές αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τα τελευταία πέντε χρόνια».

Το ΚΕΠΚΑ καλεί, τέλος, τη διοίκηση της ΔΕΗ να μάθει να εξοικονομεί χρήματα και να σταματήσει να προσφεύγει στην εύκολη λύση της αύξησης τιμών.

energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3553 από jnet

Nasikas έγραψε: μια φορά κι έναν καιρό, μπήκε σε Δημόσια Διαβούλευση μία ΚΥΑ (Κοινη Υπουργική Απόφαση τριων Υπουργείων)
www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads...1/09/kya_Pellets.pdf

Περνούσε ο καιρός και οι υπογραφές δεν επεφταν...

Ξαφνικά μέσα στην νύχτα, η ΚΥΑ έγινε ΥΑ και ο μαυρος όφις καταπιε το δηλητηριό του.

Περισσ'οτερα..μόλις δουμε το ΦΕΚ.


Δεν θυμάμαι κάποιος να το πέρασε ολόκληρο

Συνημμένο αρχείο:

Όνομα Αρχείου: 07_11_2011.pdf
Μέγεθος αρχείου:265 KB

Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3566 από Nasikas

jnet έγραψε:

Nasikas έγραψε: μια φορά κι έναν καιρό, μπήκε σε Δημόσια Διαβούλευση μία ΚΥΑ (Κοινη Υπουργική Απόφαση τριων Υπουργείων)
www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads...1/09/kya_Pellets.pdf

Περνούσε ο καιρός και οι υπογραφές δεν επεφταν...

Ξαφνικά μέσα στην νύχτα, η ΚΥΑ έγινε ΥΑ και ο μαυρος όφις καταπιε το δηλητηριό του.

Περισσ'οτερα..μόλις δουμε το ΦΕΚ.


Δεν θυμάμαι κάποιος να το πέρασε ολόκληρο

Συνημμένο αρχείο:

Όνομα Αρχείου: 07_11_2011.pdf
Μέγεθος αρχείου:265 KB

λες; Το έχω στείλει σε εκατοντάδες.
Και επειδή σε μη εγγεγραμένα μέλη δεν ανοίγουν συνημμένα.. www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=C...d=367&language=el-GR

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα στην Πτολεμαϊδα στις 17 Γενάρη:

Πτολεμαΐδα 3/1/2012


Θέμα: Πρόσκληση σε ημερίδα με θέμα «Pellets και συστήματα βιοενέργειας: Παραγωγή, πιστοποίηση και εφαρμογές στη Δυτική Μακεδονία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες»


Αξιότιμε/η κύριε/α
Η αγορά βιομάζας εξαπλώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι σημαντικό να αναπτυχθούν τυποποιημένα συστήματα ελέγχου ποιότητας, τα οποία βοηθούν στις αγοραπωλησίες των βιοκαυσίμων και εγγυώνται την αποδοτική χρήση τους σε νέες εγκαταστάσεις.
Το υποπρόγραμμα BIOPATH θα εφαρμόσει μια αξιολόγηση στον τομέα των φυσικών πόρων βιομάζας και της αλυσίδας αξίων που σχετίζεται με τη χρήση της για την ενεργειακή παραγωγή/ μετατροπή. Επιπλέον, θα εισαγάγει συστήματα ποιοτικής αξιολόγησης για τυποποίηση της βιομάζας, και των στερεών βιοκαυσίμων και θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας επικυρωμένης αλυσίδας αξίας. Η μέθοδος ανίχνευσης συγκεκριμένων χαρακτηριστικών θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την αξία των εμπορικών προϊόντων και την χρήση τους στα διαφορετικά εμπορικά πλαίσια. Η απόδοση και η αξιοπιστία των λεβήτων και η αποδοτικότητα της ενεργειακής μετατροπής στα βιολογικά καύσιμα εξαρτώνται σημαντικά από τα παρεχόμενα καύσιμα και το ενεργειακό τους περιεχόμενο. Λόγω αυτού, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν εκείνες οι παράμετροι της ποιότητας που επιτρέπουν τη βελτιστοποιημένη χρήση των βιολογικών καυσίμων έναντι της αποδοτικότητας, του LEC (ενεργειακό κόστος), και της περιβαλλοντικής επίδρασης. Ο πρώτος στόχος του υποπρογράμματος είναι η αξιολόγηση της προέλευσης, του προσδιορισμού της ποσότητας, της διαδρομής και των αντιπροσωπειών/συμμετεχόντων που έχουν έναν ρόλο στις διαδικασίες εμπορίου βιομάζας μέσω της αλυσίδας αξίων, από τους προμηθευτές στους τελικούς χρήστες. Αφετέρου το υποπρόγραμμα θα επικεντρωθεί στο πλαίσιο πολιτικής που αφορά τον συγκεκριμένο τομέα της ενεργειακής παραγωγής ή/και μετατροπής.
Στα πλαίσια των ανωτέρω δραστηριοτήτων, το ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ διοργανώνει διεθνή ημερίδα στις 17 Ιανουαρίου 2011 με αντικείμενο την παραγωγή, πιστοποίηση των pellets και τη χρήση του εν λόγω καυσίμου σε εφαρμογές θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην ημερίδα συμμετέχουν και οι άλλοι δύο εταίροι του υποπρογράμματος από Ιταλία (Ερευνητικό Κέντρο FBK- www.fbk.eu) και Ισπανία (Ίδρυμα CESEFOR- www.cesefor.com).
Λαμβάνοντας υπόψη τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο φορέας σας στην προώθηση νέων τεχνολογιών καθώς και το ευρύτερο ενδιαφέρον για τον τύπο και τις εφαρμογές αυτού του βιοκαυσίμου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, θα ήταν τιμή μας να παραστείτε στην εν λόγω ημερίδα.
Παρακάτω ακολουθεί το πρόγραμμα της εν λόγω ημερίδας:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012
Τίτλος ημερίδας: «Pellets και συστήματα βιοενέργειας: Παραγωγή, πιστοποίηση και εφαρμογές στη Δυτική Μακεδονία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

Τοποθεσία: Ξενοδοχείο Παντελίδης, αίθουσα συνεδριάσεων, Πτολεμαΐδα

9:30 Προσέλευση εισηγητών και συμμετεχόντων

10:00 Δρ. Νικόλαος Μαργαρίτης (Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων): Παρουσίαση του προγράμματος BIOENAREA και του υποπρογράμματος BIOPATH. Διαθέσιμη βιομάζα και προοπτικές αξιοποίησής της στη Δυτική Μακεδονία
10:20 Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης (Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων): Pellets: προτυποποίηση και εφαρμογές στη Δυτική Μακεδονία
10:40 κ. Κώστα Νασσίκας (ALFA WOOD S.A.): Στον τροπικό των pellets
11:00 κα. Κατερίνα Φίλιου (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας): Bιωσιμότητα βιομάζας

11:20 Διάλειμμα για καφέ

12:00 Δρ. Γεώργιος Νταλός (Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγρο-οικοσυστημάτων): Παραγωγή pellets από δασικά και αγροτικά υπολείμματα
12:20 Dr Luigi Crema (FBK): Pellets and current status in Province of Trento-Italy
12:40 Mr. Jorge Herrero (CESEFOR): Pellets and current status in Castilla y Leon-Spain
13:00 κ. Χρήστος Ζαφειρίδης (ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕ., KOMBI industry): Pellets και λέβητες βιομάζας

13:20 Συζήτηση, ερωτήσεις
14 :00 Τέλος ημερίδας


Χαίρομαι που όλοι έγιναν ειδικοί στο πέλλετ.
Χαίρομαι που βλέπουν με δέος καθε ξενικό όνομα που κυκλοφορεί.
Επιβεβαιώνομαι.
Πάντα...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by Nasikas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": jnet

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3936 από KERBEROS
Ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού σας προσκαλεί, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου και ώρα 7.00μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση & Δροσίνη, Πλατεία Σολωμού, Π.Ψυχικό), σε ημερίδα με θέμα «Ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας».

Η σύνθεση των ομιλητών συγκροτείται από μηχανικούς, επιστήμονες και οικονομολόγους που θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και τις ευκαιρίες εφαρμογής τους σήμερα σε οικιακό αλλά και κοινοτικό επίπεδο, με στόχο πιο βιώσιμα σπίτια και δήμους, φιλικότερες προς το περιβάλλον κατασκευές αλλά και οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους. Θα προηγηθεί χαιρετισμός του νέου δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού κ.Παντελή Ξυριδάκη και μετά το πέρασμα θα ακολουθήσει φιλικό κέρασμα και συζήτηση.

Την οργάνωση και εποπτεία της ημερίδας έχουν αναλάβει οι Αειφορία Green Solutions και Mecha OE.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3942 από KERBEROS
Τέσσερις νέες άδειες για ΑΠΕ σε Ήπειρο και Δυτ. Μακεδονία
Οι τρεις αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα και η μία αιολικό



• Τέσσερις νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χορηγήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης αλλά και την ενίσχυση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι τρεις από αυτές αφορούν Φωτοβολταϊκά Πάρκα στο Δήμο Φιλιατών, το Δήμο Πρέβεζας και το Δήμο Νεστορίου, ενώ η τέταρτη αφορά Αιολικό Πάρκο στο Δήμο Κοζάνης.
Η πρώτη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΜΕΔΩΝ Α.Ε.» για εγκατάσταση στην Τοπική Κοινότητα Τρικορύφου του Δήμου Φιλιατών, Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου, Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,992 MW.
Η δεύτερη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΖΟΝ ΟΝΕ Ε.Π.Ε.» για εγκατάσταση στην Τοπική Κοινότητα Λούρου του Δήμου Πρέβεζας, Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου, Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,948 MW.
Η τρίτη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ ΒΕΡΟΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙ­ΡΕΙΑ» για εγκατάσταση στη θέση «Φτελιά-Τσούκα» του Δήμου Νεστορίου, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 7,0 MW.
Τέλος, η τέταρτη άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΕΝΕΡ­ΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΥΜΥΛΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για εγκατάσταση στη θέση «Ζωοδόχος Πηγή» του Δήμου Κοζάνης, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 24 MW.

Πρωινός Λόγος
Ιωάννινα

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.136 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ