Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2393 από KERBEROS
Το πέλλετ απειλεί την κυριαρχία του πετρελαίου

Μείωση της δαπάνης για θέρμανση τουλάχιστον κατά 50% με τη χρήση πέλλετ. Επτά φορές μεγαλύτερη ζήτηση έχουν φέτος τα εναλλακτικά προϊόντα θέρμανσης

20 Δεκ 2011

Στα ύψη εκτινάσσει η οικονομική κρίση τις πωλήσεις των εναλλακτικών προϊόντων θέρμανσης, όπως σόμπες αέρα, τζάκια και λέβητες, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο πελλέτες.

Σε μια περίοδο που εξελίσσεται ο πόλεμος του πετρελαίου στις πολυκατοικίες της χώρας, η συγκεκριμένη επιλογή φαίνεται να προσελκύει όλο και περισσότερους καταναλωτές, καθώς συμφέρει πολύ περισσότερο οικονομικά έναντι του πετρελαίου, η τιμή του οποίου διαμορφώνεται σε ακριβότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές.

«Παρατηρείται τεράστια αύξηση στις πωλήσεις. Περίπου επτά φορές μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα εναλλακτικά προϊόντα θέρμανσης σε σχέση με άλλες χρονιές», σημειώνει στη Voria.gr ο κ. Μαυρίδης Ιωάννης από την εταιρεία ECO ΗΕPHAESTUS, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των βιοκαυσίμων, προσθέτοντας ότι «με τις σημερινές τιμές πετρελαίου ένα νοικοκυριό θα μειώσει τη δαπάνη για θέρμανση τουλάχιστον 50% με τη χρήση πέλλετ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, για να πετύχει κανείς τη θερμογόνο δύναμη που δίνει ένα λίτρο πετρελαίου απαιτείται να καύσεις 2 κιλά πέλλετ. Ωστόσο, η οικονομική διαφορά διαπιστώνεται στο γεγονός ότι τα δύο κιλά πέλλετ κάνουν 0,55 λεπτά, ενώ το ένα λίτρο πετρελαίου κάνει ένα ευρώ.

Όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης εναλλακτικών προϊόντων θέρμανσης, η τιμή κινείται σε λογικά πλαίσια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το οικονομικό κέρδος που αποφέρει η χρήση πέλλετ έναντι του πετρελαίου αγγίζει το 50%, ενώ σε χαμηλά επίπεδα τιμών κινείται και το κόστος συντήρησης των προϊόντων αυτών καθώς είναι κάτι το οποίο κάποιος, ως έναν βαθμό, μπορεί να το κάνει και μόνος του.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο κ. Μαυρίδης, το κόστος εγκατάστασης ενός τζακιού, μιας σόμπας αέρα ή ενός λέβητα σε μια μέση κατοικία των 100 τ.μ. ανέρχεται στα 1.200, 1.500 και 3.500 ευρώ αντίστοιχα, με την απόσβεση να έρχεται σε δύο χρόνια από τη στιγμή που ένα νοικοκυριό θα επιλέξει αυτόν τον τρόπο θέρμανσης.

Παράλληλα, εκτός από οικονομικό, η χρήση πέλλετ επιφέρει και οικολογικό όφελος, καθώς «είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και η βιομάζα δεν εξαντλείται στη φύση, σε αντίθεση με το πετρέλαιο το οποίο είναι σε συγκεκριμένη ποσότητα».

Στην Ελλάδα, παρά το οικονομικό και οικολογικό όφελος που προσφέρει η χρήση πέλλετ, παρατηρούνταν μέχρι πρόσφατα μία επιφυλακτικότητα των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα αυτά, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες οι καταναλωτές εδώ και αρκετά χρόνια προτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.

«Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία και η Σκανδιναβία παρατηρείται μερίδιο αγοράς πάνω από 50%, ενώ η εξάπλωση του πέλλετ έγινε συνειδητά ως επιλογή του καταναλωτή και όχι εξαιτίας της αύξησης τιμών του πετρελαίου ή της οικονομικής κρίσης», τονίζει ο κ. Μαυρίδης.

Αντίθετα στην Ελλάδα, σημειώνει ο ίδιος, οι αναστολές ξεπεράστηκαν λόγω οικονομικής κρίσης καθώς αποδεικνύεται ότι είναι μία πάρα πολύ συμφέρουσα λύση, με ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να στρέφονται στην αναζήτηση και υιοθέτηση φτηνότερων πηγών θέρμανσης, εγκαταλείποντας τον παραδοσιακό τρόπο του πετρελαίου.

VORIA.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2466 από KERBEROS
«Πράσινο» φως στην παραγωγή ρεύματος από βιομάζα στην Καρδίτσα

Εγκρίθηκαν οι άδειες των πρώτων δώδεκα εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από επεξεργασία βιομάζας, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος των εταιριών «Ελληνική Βιομάζα Α.Ε.» και «Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε.», Σταύρος – Αλέξανδρος Ευσταθίου. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης του προέδρου του ομίλου «Apollo Capital Group» στον οποίο εντάσσονται οι εταιρίες «Ελληνική Βιομάζα Α.Ε.» και «Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε.» και αγροτών στον Παλαμά Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα κατασκευαστούν οι δύο πρώτες μονάδες στην περιοχή της Θεσσαλίας με την υλοποίηση του συνόλου των εργοστασίων να ολοκληρώνεται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Για την κάλυψη των αναγκών των εργοστασίων θα χρειαστεί η καλλιέργεια 500.000 στρεμμάτων αγριαγκινάρας.

karditsanews.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2467 από KERBEROS
Πράσινο φως για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώραςΕλλάδα

21/12/2011 07:57

Το μεγαλύτερο ίσως αιολικό πάρκο της χώρας, πήρε χθες το «πράσινο φως» για την υλοποίησή του. Πρόκειται για επένδυση στον Καφηρέα της Εύβοιας, περιοχή που ως γνωστόν διαθέτει υψηλό αιολικό δυναμικό, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 140 Μεγαβάτ που ανήκει στο κοινό σχήμα της Ιταλικής Enel με τον όμιλο Κοπελούζου, που πήρε άδεια εγκατάστασης και μπαίνει σε πορεία προς υλοποίηση.

Η συνολική επένδυση φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει. Οι επενδυτές φέρονται να έχουν συμφωνήσει ήδη με τράπεζες του εξωτερικού για τη χρηματοδότηση του project.

Υπενθυμίζεται ότι η Enel βρίσκεται ήδη στην πρώτη πεντάδα των εταιρειών που διαθέτουν τα περισσότερα αιολικά μεγαβάτ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΛΕΤΑΕΝ, η κατάταξη στο τέλος Οκτωβρίου είχε ως εξής:

• EDF με 298,2 MW (18,4%)

• Iberdrola Rokas με 246,9 MW (15,2%)

• ΤΕΡΝΑ με 211,5 MW (13,05%)

• ENEL με 171,4 MW (10,6%)

• ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 127,05 MW (7,8%)

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, το σύνολο της αιολικής ισχύος που έχει εγκατασταθεί και έχει τεθεί σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία στη χώρα μας φτάνει τα 1621,27 MW. Η ισχύς αυτή κατανέμεται ως εξής:

Στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά : 281,02 MW

Στο Διασυνδεμένο Σύστημα: 1340,25 MW

Σε επίπεδο Περιφερειών η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 537 MW (33%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 267 ΜW (16,5%) που έχει πλέον περάσει την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 241 MW (14,9%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν αυτών των 1621,27 MW αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται επιπλέον αιολικά πάρκα πρόσθετης συνολικής ισχύος 155,1 MW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τέλος του έτους ή εντός του 2012, αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος σε 1776,37 MW.

energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2529 από KERBEROS
Απελευθέρωσαν την ντιζελοκίνηση, αναζητούν φόρους για το ντίζελ

Του Σπύρου Δημητρέλη

Αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων που σχετίζονται με την προγραμματισμένη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο κίνησης αλλά και την απελευθερωμένη πλέον κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων ΙΧ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συζητούνται στο υπουργείο Οικονομικών.

Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι η σταδιακή αύξηση της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων ΙΧ λόγω της σχετικής απελευθέρωσης θα μειώσει τα έσοδα από τη φορολογία καυσίμων, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια έχει αναδειχθεί στον καλύτερο αιμοδότη του δημόσιου ταμείου. Ο λόγος της ανησυχίας έγκειται στο γεγονός ότι η φορολογία του ντίζελ κίνησης είναι χαμηλότερη από την φορολογία της αμόλυβδης βενζίνης και ότι η κατανάλωση καυσίμου των πετρελαιοκίνητων ΙΧ είναι χαμηλότερη ανά διανυόμενο χιλιόμετρο σε σχέση με τα βενζινοκίνητα.

Τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν τα εξής:

- τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στο πλαίσιο της προγραμματισμένης για τον Οκτώβριο του 2012 εξίσωσης της τιμής μεταξύ των ντίζελ κίνησης και θέρμανσης. Στην περίπτωση που το ΥΠΟΙΚ προχωρήσει στην εξίσωση με βάση τα σημερινά δεδομένα τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτιναχθεί από τα περίπου 0,95 ευρώ ανά λίτρο που πωλείται σήμερα, στο 1,45 ευρώ ανά λίτρο. Πρόκειται για αύξηση που θα κάνει ακόμη περισσότερο εισοδηματικά απαγορευτική τη θέρμανση των νοικοκυριών με το συγκεκριμένο καύσιμο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να γίνει μια «σύγκλιση» των δυο τιμών κάπου στο μέσον με αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης. Με βάση αυτό το σενάριο η τιμή των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο 1,2 ευρώ ανά λίτρο.

- το παραπάνω σενάριο «πάσχει», ωστόσο, εισπρακτικά καθώς η αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο θέρμανσης θα περιοριστεί από τη σημαντική μείωση των εσόδων από το ντιζελ κίνησης, με δεδομένη και τη σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων ΙΧ στα δυο μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να εξισωθεί ο φόρος του πετρελαίου κίνησης με το φόρο της αμόλυβδης προκειμένου τα δυο καύσιμα να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους και το όφελος για τους κατόχους πετρελαιοκίνητων ΙΧ να περιοριστεί μόνο στη μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με την κατοχή ενός βενζινοκίνητου οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση ο φόρος στο πετρέλαιο θα αυξηθεί χωρίς όμως να εξισωθεί με το φόρο στο ντίζελ κίνησης.

capital.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2555 από KERBEROS
Ενέργεια από αγριοαγκινάρα

Επενδυτής ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.

Επενδυτικό σχέδιο που κατατέθηκε στη ΡΑΕ, προβλέπει τη κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 25 MW που θα λειτουργήσει στον νομό Κοζάνης. Ως πρώτη ύλη θα χρειαστεί η βιομάζα η οποία θα προέλθει από 100.000 στρέμματα ενεργειακών φυτών. Περίπου 75.000 στρέμματα θα είναι αγριοαγκινάρα μια καλλιέργεια ιδιαίτερα αποδοτική και με υψηλή θερμογόνο δύναμη .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος κατατέθηκε για αδειοδότηση. Με ενδιαφέρον αναμένουν τις εξελίξεις οι αγρότες στην Κοζάνη που ξεκίνησαν την καλλιέργεια της αγριοαγκιναρας πριν από τρία χρόνια , ωστόσο οι περισσότεροι απογοητεύτηκαν από τις καθυστερήσεις της ΔΕΗ. Τώρα , με την επένδυση της κατασκευής του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής να δημιουργηθούν νέες ελπίδες για την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Green Agenda

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2557 από KERBEROS
Υπέρυθρη Θέρμανση


Η υπέρυθρη θέρμανση είναι η μετάδοση της θερμικής ενέργειας με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών κυμμάτων. Πραγματική υπερυθρη θερμανση έχουμε όταν: Η μεταδιδόμενη θερμότητα εκπέμπεται ή ακτινοβολείται από το θερμαινόμενο αντικείμενο. Αυτό το αντικείμενο ή θερμαντικό σώμα, εκπέμπει θερμότητα σε μήκος κύμματος προς τη κατεύθυνση ενός αντικειμένου. Το αντικείμενο που δέχεται την θερμική ακτινοβολία, μπορεί να την απορροφήσει σε κάποιο μήκος κύματος, να την αντανακλά σε άλλα μήκη κύματος, ή και παράγει ακτινοβολία σε άλλο μήκος κύματος. Είναι η απορροφώμενη ακτινοβολία που προκαλεί θερμανση στο εσωτερικό του αντικειμένου.

Η θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία ποικίλει σε αποτελεσματικότητα, μήκος κύματος και ανακλαστικότητα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που την θέτουν από κλασικές εφαρμογές θέρμανσης.

Αντίθετα, είναι πιο αποτελεσματική για ορισμένες εφαρμογές σε σχέση με άλλους τύπους θέρμανσης.

Είναι δυνατόν να υπάρξουν διαφορετικά επίπεδα αποδοτικότητας στην θέρμανση υπέρυθρης (IR) ακτινοβολίας. Συχνά η απόδοση εξαρτάται από το υλικό της πηγής θερμότητας.

Ο βασικός δείκτης μέτρησης της αποτελεσματικότητας ορίζεται στη σχέση μεταξύ εκπεμπόμενης ενέργειας και απορροφούμενης ενέργειας. Ωστώσο και άλλα ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν τη μέτρηση αυτή. Το ένα είναι η τιμή εκπομπής της πηγής θερμότητας με βάση “μαύρο σώμα” με τέλειο επίπεδο εκπομπής το “1,0″.

Τα κεραμικά θερμαντικά σώματα είναι ικανά να αποδόσουν 90% καλύτερα σε αντίθεση με τις κατώτερες τιμές άλλων θερμικών στοιχείων.

Το χρήσιμο εύρος των μήκων κύματος για θερμανση με υπερυθρη ακτινοβολια εμπίπτει μεταξύ 0.7 και 10 microns (mm) σύμφωνα με το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και καλούνται βραχέα κύματα, μεσαίου μήκους ή μεγάλου μήκους κύματα. Τα μεσαίου μεγέθους κύματα είναι αυτά με το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις θέρμανσης, δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα υλικά που πρόκειται να θερμανθούν παρέχουν τη μέγιστη απορρόφησης στην περιοχή των 3 mm ​​έως 10 mm. Η ενέργεια από μια υπέρυθρη πηγή θερμότητας που εκλύει επίσης φως (βραχέα κύματα) θα εκπέμπουν συνήθως το 80% της ενέργειάς της γύρω από το 1 mm μήκος κύματος, ενώ κεραμικά θερμαντικά στοιχεία συνήθως θα εκπέμπουν το 80% της ενέργειάς της σε μήκος κύματος γύρο στα 3 mm.

Η αποτελεσματικότητα των εκπομπών ενός υπέρυθρου θερμαντικού στοιχείου δεν αρκεί από μόνη της, δεδομένου ότι αυτά τα θερμαντικα σωματα χρησιμοποιούνται μέσα σε ανασπόσπαστο εξάρτημα.. Η ανακλαστικότητα ττης σύνθεσης του εξαρτήματος συμβάλλει σημαντικά στην συνολική απόδοση της θερμαντικής συσκευής.

Θέρμανση.com

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.106 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ