Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156585 από popovitis
Απαντήθηκε από popovitis στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
@ dimlyk
Εδώ εχω διαβάσει αρκετό κοσμο να δουλεύει συνεχώς τα τζάκια μέχρι και σαν κυριως θέρμανση (π.χ. oliwia, zuzia, invicta κ.α.). Αυτά δεν είναι συνεχους λειτουργίας;

Χωρις να είμαι ειδικός υποθέτω ότι εάν έχουμε τέλεια καύση τότε με 50 βαθμούς καυσαερίων (χωρίς απώλειες στην καμινάδα) θα έχουμε πραγματι διαστημικό τζάκι.

Όσο για το 50% που ανέφερες πάλι δεν είμαι ειδικός αλλά μου φαίνεται πολύ λίγο. Με 50% απόδοση το πετρέλαιο γίνεται ανταγωνιστικό ενώ στο αυτό το φόρουμ έχω διαβάσει τόσο κόσμο που σταμάτησε το πετρέλαιο και έβαλε ενεργειακό να εξυμνεί την οικονομία που κάνουν. Εκτός βέβαια αν έχουν δικά τους ξύλα.

Πετρέλαιο: πλέον περίπου 1ευρώ το λίτρο που ειναι 11,9kw και με απόδοση 90% δίνει 10,71kw. Δλδ 1/10,71 = 0,93 ευρώ/kw

Ενεργειακο με μπρικέτα που δίνει 5kw/kg και κοστίζει 0,3 ευρώ/κιλό. Με απόδοση 50% έχουμε 2,5 kw/kg δλδ 0,3/2,5 = 0,12 ευρώ/kw. Το ξύλο θα βγαίνει λίγο πιό κάτω, αλλά όχι πάρα πολύ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156597 από popovitis
Απαντήθηκε από popovitis στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να κάνω επεξεργασία. Εκ παραδρομής έγραψα στο πετρέλαιο 0,93/kwh ενώ είναι 0,093/kwh

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156598 από popovitis
Απαντήθηκε από popovitis στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
@parth
Η λέξη "αντιφατικά" που χρησιμοποίησα μάλλον ήταν λάθος.

Τελικά όμως αν καίμε το τζάκι μας στο 50 η και 40% της ισχύς του τότε πέφτει η απόδοση και αν ναι πέφτει πολύ;

Σκεφτόμουν τώρα τους εναλλάκτες inox με μοτέρ που ουσιαστικά κλεβουν θερμοτητα από τα καυσαέρια. Λογικά αυτή η "παρλεμβασή μας γίνεται εκτός της εστίας και δεν θα πρέπει να την επηρεάζει ως προς την αποτελεσματικότητα της καύσης, σωστά; Αν λοιπόν μπορούσαμε με κάποιο μετρητή θερμοκρασίας να ξέρουμε τη θερμοκρασία των καυσαερίων και να αυξάνοε την ένταση του μοτέρ έως το σημείο λίγο πριν την υγροποίησή τους τότε δεν θα είχαμε το μέγιστο της απόδοσης; Είναι δυνατόν στο σημεό αυτό η απόδοση να είναι μόνο 50 η και 60 η και 70% σε μία καλή εστία;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156608 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
πολυ απλα θα μηδενισεις τον ελκυσμο και η αποδοση θα πεσει στο 30% .
ο πολυς κοσμος νομιζει οτι οι μονωμενες καμιναδες χρησιμοποιουνται μονο για να μην εχουμε υγροποιησεις κι αυτο ειναι εν μερει σωστο...το υπολοιπο της απαντησης ειναι οτι βοηθουν στην οικονομια
τα τζακια που ανεφερεςε σιγουρα δεν ειναι συνεχους λειτουργιας και σιγουρα δεν δουλευουν 24 ωρες ουτε στην μεγιστη ισχυ
ο τροπος για να μεγιστιποιησεις την αποδοση δεν ειναι να παγωσεις τα καυσαερια με καποιο εναλλακτη οχι οτι δεν βοηθαει αλλα η συνεισφορα του ειναι περιορισμενη ...αλλα να παρεις ζεστο αερα απο το ιδιο το τζακι κι εδω ειναι τα δυσκολα γιατι το τζακι για να κανει σωστη καυση πρεπει να ζεματαει
ο τροπος κου καποιοι μιλανε για αποδοσεις 80%+ δεν ειναι να μειωνουν την θερμοκρασια των καυσαεριων (ποσοχαζοι ειναι οι κατασκευαστες ) αλλα να καινε το CO κι αυτο γινεται σε θερμοκρασιες πανω αοο 350 βαθμους και σιγουρα οχι με τσιτωμενο το τζακι και με κλειστους αδρησες αρα μικρη ποσοτητα καυσαεριων σε σχετικα υψηλες θερμοκρασιες κι οχι το αναποδο ...ποσες κατασκευες νομιζεις οτι το καταφερνοθυν για να μιλανε για αποδοσεις πανω απο 70% ...αρα οι υπολοιποι ειναι απο κει και κατω
και συγριτικα με τους λεβητες ο λεβητας μπορει να εχει βαθμο αποδοσης κοντα στο 90 οσο ειναι καινουριος αλλα η εγκατασταση μπορει να πεφτει και κατω του 70 ειδικα οι παλιες


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": popovitis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156621 από popovitis
Απαντήθηκε από popovitis στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
Αν καταλαβαίνω καλά το κλειδί της απόδοσης είναι κυρίως στην αποτελεσματική καύση. ΄

Σχετικά με τη συνεχή λειτουργία, αν αυτή είναι σαφώς κάτω από την ονομαστική ισχύ (π.χ. αντί για 18kw να το καίω στα 10kw) υπάρχει κίνδυνος για την εστία αν καίει π.χ. 18 ώρες κάθε ημέρα;

Από τη στιγμή που το τζάκι πιάσει καλή θερμοκρασία, μετά μία συντήρησή του με λίγη καύσιμη ύλη δεν δίνει καλή απόδοση; Επίσης ο εναλλάκτης της kratki συν την καμινάδα μαύρου χάλυβα πόσο πιστεύεις ότι προσθέτει περίπου;

Θα με ενδιέφερε πολύ να κάνω τεστ/πείραμα ως προς την πραγματική απόδοση της εστίας μου (προφανώς σε συγκεκριμένες συνθήκες). Σκεφτόμουν τα παρακάτω:
1) δεδομένου ότι δεν γνωρίζω ακριβώς τι ανάγκες σε kw έχει το σπίτι μου σε συγκεκριμένες συνθήκες (κυρίως εξωτερική θερμοκρασία) ίσως έχει νόημα να κάνω σύγκριση σε σχέση με το μεγάλο κλιματιστικό που βρίσκεται στο σαλόνι ακριβώς δίπλα από το τζάκι και με σχεδόν ίδια φορά. Έχω και μετρητή κατανάλωσης στον πίνακα οπότε μπορώ να μετράω τις kwh του σε μία ημέρα. Με κάποιες παραδοχές για το (SCOP) του συγκεκριμένου aircondition στις συγκεκριμένες θερμοκρασίες θα μπορούσα να υπολογίσω πόσα KW χρειάζεται π.χ. το σαλόνι για συγκεκριμένες θερμοκρασίες.
2) Θα αγοράσω μόνο πιστοποιημένες μπρικέτες ώστε να υπάρχει σχετική ακρίβεια στην ενεργειακή τους απόδοση.
3) Η μέτρηση του τζακιού θα γίνει αφού έχει ζεσταθεί καλά και μόνο με κλειστό τάμπερ και φυσικά σε ίδιες εξωτερικές/εσωτερικές συνθήκες (έχω αρκετά θερμόμετρα ;-) ). Η διάρκεια δοκιμής και του κλιματιστικού και του τζακιού θα γίνουν σε αρκετές ώρες διάρκειας.
4) Προφανώς είναι αδύνατο να έχω ακρίβεια στα αποτελέσματά μου αλλά τουλάχιστον μεγάλες αποκλίσεις από την ονομαστική απόδοση θα τις δω. Δλδ αν αντι για 79% η απόδοση του τζακιού είναι πραγματικά 50% τότε λογικά θα το δω στα αποτελέσματα.
5) ΄Ισως αξίζει να κάνω και το εξής (επιπλέον των άλλων). Να έχω κάποιες ώρες ανοιχτό το aircondition με σταθερή θερμοκρασία (μία ημέρα με μικρή αυξομείωση της εξωτερική θερμοκρασίας) και αφού υπολογίσω kwh να το σβήσω και να ανάψω το τζάκι και αφού πιάσει καλά να το σταθεροποιήσω (πάλι με ίδια εσωτερική). Κάτι σαν μετάβαση από το ένα στο άλλο αν και έχει τη δυσκολία της φάσης μέχρι να ανάψει καλά το τζάκι. Το αντίστροφο λογικά δεν έχει νόημα (από το τζάκι μετάβαση σε κλιματιστικό)

Έχει νόημα ένα τέτοιο πείραμα η ψάχνω ψύλλους στα άχυρα; Αν έχεις άλλες ιδέες θα χαρώ να τις ακούσω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156625 από Savvas
Απαντήθηκε από Savvas στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
Θα κάνεις μια τρύπα στο νερό. Δεν θα μπορέσεις να βγάλεις κανένα πραγματικό συμπέρασμα και θα ξοδέψεις άδικα το χρόνο σου. (είναι χάσιμο χρόνου ακόμα και το να σου εξηγήσω τώρα γραπτώς το γιατί).
Υπολογισμό απόδοσης μπορείς να κάνεις μόνο αν έχεις τη δυνατότητα να εκτελέσεις μέτρηση στα καπναέρια, οτιδήποτε άλλο είναι άδικος κόπος και το πολύ, πολύ να βγάλεις ένα συμπέρασμα που θα το πιστέψεις λόγο του επιστημονικοφανούς τρόπου που κατέληξες σε αυτό. Την αλήθεια και πάλι δε θα τη γνωρίζεις, θα γατζωθείς απλώς πάνω σε μία πεποίθηση.

Δε χρειάζονται οι απώλειες του σπιτιού. Ο υπολογισμός της απόδοσης προκύπτει απο το τι το ταϊζεις και τι διαφεύγει απο την καμινάδα.
φιλικά και με διάθεση να βοηθήσω στον προβληματισμό σου.

Απο την άλλη αυτό που ψάχνετε σε συστήματα μη τυποποιημένα και με ανεξελεγκτη τροφοδοσία για καμπύλες και αποδόσεις σε φάσμα λειτουργίας είναι άνευ πραγματικού νοήματος. Και η ιδανική καύση δεν έχει να κάνει με την ποσότητα της καύσιμης ύλης, αλλά με τις αναλογίες... ;)
Last edit: 7 Χρόνια 3 Μήνες πριν by Savvas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": dryianni, popovitis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.066 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ