Τζάκια Ενεργειακά

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3437 από jimopoulos
Απαντήθηκε από jimopoulos στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

pantelis1973 έγραψε:

vasilisd έγραψε: Χρόνια πολλά σε όλους, καλή χρονιά εύχομαι! Είμαι νεο μέλος στο ενδιαφέρον κατα τα άλλα φορουμ σας, και έτυχε να παρακολουθήσω την συζήτηση γύρω απο τα ενεργειακά τζάκια.
Μιλάμε για ένα νεοσύστατο προιον στις αγορές, και λογικό είναι να υπάρχει άγνοια, προβληματισμοί μα καιμπόλικες απορίες, και φυσικά δε θα μπορούσε να λείψει και η εκμετάλλευση απο τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο.
Ας ξεκινήσουμε απο μια μεγάλη αλήθεια: Απο τις εστίες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο, λιγες είναι ενεργειακές. Το να βάλουμε σε μια χαλύβδινη ή μαντεμένια εστία μια μεγάλη πόρτα αυτό δε σημαίνει οτι το τζάκι έγινε ενεργειακό. Διέπεται απο πολλούς κανόνες ένα τζάκι, για να μπορέσει να χαρακτηρηστεί ενεργειακό, κανόνες που δυστυχώς τηρούν κάποιες άκριβές εστίες (και εδω είναι που οι εταιρίες εκμεταλλεόνται τον κόσμο). Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μια εστία Α κοστίζει 6000 €, ενώ μια φαινομενικά αντίστοιχή της κοστίζει πχ 1500 €;
Όπως σε κάθε τι καινούριο, λόγο άγνοιας υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση. Διάβασα απο κάποιο μέλος εδω του φορουμ για τις εστίες διακεκομένης και συνεχούς λειτουργίας.
Όλες οι εστίες, έχουν όριο ως προς την θερμοκρασία που μπορούν και αντέχουν να αναπτύξουν. Ακόμη και με γεμάτο τον θάλαμο όμως ξερά ξύλα, μια εστία πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ωστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα θερμικά φορτία που θα αναπτυχθούν. Αυτο ισχύει για τις περισσότερες εστίες.
Διαχωρίζονται σε δυο τύπους, χαλύβδινες και χυτοσίδηρες, η κάθε μια με τα πλεονεκτήματα, μα και τα μειονεκτήματα της. Ολες οι καλές εστίες κατασκευάζονται απο χάλυβα, λόγο της αντοχής τους στις θερμικές μεταβολές και τις δυνατότητες που προσφέρονται για την σωστή δημιουργία της φούσκας, με τις κατάλληλες διαδρομές - ανακλαστήρες κλπ. Κατά βάση επενδύεται ο χώρος καύσης με πυρίμαχο υλικό μεγάλης αντοχής και υψηλής θερμοχωρητικότητας, πυρότουβλο ή βερμικουλίτη. Σε αρκετές περιπτώσεις η επένδυση γίνεται με πλάκες μαντεμιού, που αναλαμβάνουν να πάρουν τα θερμικά φορτία. Το μειονέκτημα της χαλύβδινης εστίας είναι η μικρή θερμοχωρητικότητα που παρέχει ο χάλυβας, το πρόβλημα αυτό όμως αντισταθμίζεται εν μέρη με την παρουσία των πυρίμαχων υλικών που βρίσκονται εντος της εστίας.
Οι χυτοσίδηρες εστίες λόγο της μεγάλης τους αντοχής στη φωτιά, συνήθως δεν επενδύονται εσωτερικά με πυρίμαχο υλικό, αν και αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Στιβαρή κατασκευή, κινδυνεύει όμως να "κρασάρει" απο απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας (θερμικό σοκ). Στα κατά και η έλειψη (στις περισότερες εξ αυτών) κατάλληλης διαμόρφωσης της φούσκας, για την εκμετάλευση των θερμών καπναερίων. Σαφώς με καλύτερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με το χάλυβα, με μια σωστή επένδυση στο εσωτερικό του θαλάμου έχουμε ζεστή εστία για αρκετή ώρα ακόμη και μετά το σβήσιμο της φωτιάς.

Ας μιλήσουμε τώρα λοιπόν για τον όρο "διακεκομένη" και "συνεχής λειτουργίας" εστία:
Διακεκομένης κάυσης εστία ΔΕΝ σημαίνει πως μια εστία δε μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Μπορεί και παρα μπορεί, για αυτό είναι σχεδιασμένες άλλωστε. Διακεκομένη καύση σημαίνει πως το βράδυ που βάζουμε τα τελευταία ξύλα στο τζάκι πριν κοιμηθούμε, μοιραίως κάποια στιγμή αυτά θα καουν και θα σβήσουν, έχουν διάρκεια "συντήρησης" να το θέσω έτσι λιγότερο απο 6 ώρες. Συνεχόμενης καύσης είναι η εστία με θάλαμο αεροστεγής κλειστό, που στην ίδια περίπτωση λόγο του οτι στο θάλαμο εισέρχεται ελεγχόμενα λιγοστό οξυγόνο, η φωτιά, η θράκα μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των 10 ωρών. Το θετικό σε αυτό είναι πως το πρωί ξυπνώντας απλά βάζουμε ξύλα ξανά στη φωτια, χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να ανάβουμε εκ νέου το τζάκι, στα θετικά επίσης και ο ήδη θερμός θάλαμος της εστίας.

Άλλο ένα θέμα που συζητήθηκε, αυτό του πρωτογενή - δευτερογενή- τριτογενή αέρα:
Διαχωρίζουμε τις ενεργειακές εστίες σε "απλές" και σε "καταλυτικές". Σε όλες έχουμε πρωτογενή παροχή άερα (η κύρια ποσότητα αέρα που εισέρχεται απο τον πάτο συνήθως της εστίας για την δημιουργία της καύσης), στις περισσότερες δευτερογενή παροχή αέρα (ποσότητα αέρα που δημιουργεί μια "αεροκουρτίνα" μπροστά απο το τζάμι, αποτρέποντας έτσι το γρήγορο μαύρισμά του) και μόνο στις καταλυτικές τριτογενή ρεύμα αέρα (συγκεκριμένη ποσότητα αέρα σε συγκεκριμένο σημείο της εστίας, συνήθως πάνω απο τις φλόγες) για την καύση μέρους των καπναερίων, ανεβάζοντας έτσι την απόδοση της εστίας, και δημιουργώντας λιγότερους ρύπους.
Είμαι κατά των "κασσετων", αν κάποιος θέλει απόδοση στο χώρο πρέπει να θυσιάσει την όποια διακόσμηση και να επιλέξει ολοκληρωμένη εστια, με φούσκα. Ο θερμοθάλαμος είναι απαραίτητος για τις αερόθερμες εστίες, είμαι αντίθετος στο γεγονός πως πολλοί τζακάδες χρησιμοποιούν την γυψοσανίδα-μόνωση για θερμοθάλαμο.
Σας δίνω τις παραπάνω πληροφορίες με την ιδιότητα του κατασκευαστή ενεργειακών αερόθερμων και υδραυλικών εστίων. Δε κάνω διαφήμιση προς Θεού, για όποια απορία έχεται σχετικά με τις ενεργειακές εστίες ευχαρίστως να σας απαντήσω.


πολυ καλες πληροφοριες βασιλη και σε ευχαριστουμε και ελπιζουμε απο αυτο το τοπικ να μας βοηθησεις οσο μπορεις. Γιατι εισαι κατα των κασετων? και κυριως οταν δεν υπαρχει αλλη επιλογη εκτος απο το να γκρεμισουμε το τζακι απο την αρχη?

η κασσετα δν εχει ενσωματωμενο θερμοθαλαμο?
ετσι μου ειπ;αν για αυτην εδω που ενδιαφερομαι να την παραγγειλω αμμεσα www.tzakiioannina.gr/tzakia/clam-caminet...30-s-d--dx-o-sx.html καικατι ακομα τι διαφορα στον τροπο λειτουργειας(πλεονεκτηματα-μειονεκτηματα) εχει αν εχει εξωτερικη παροχη αερα για την δευτερογενη καυση και εσωτερικη για την πρωτογενη?

la nordica 600 tondo
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by jimopoulos.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3438 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

pantelis1973 έγραψε:

Asteris έγραψε: Ναι, ξέρω πως δουλεύει ο θερμοθάλαμος, έτσι τα έχω και τα δύο τζάκια μου, απέφυγα τις κασσέτες για αυτόν τον λόγο και για λόγους αντοχής (δεν μου γεμίζουν το μάτι για συνεχή χρήση 24/7, έχω την εντύπωση ότι λόγω μικρότερου θερμοθάλαμου, πιέζονται παραπάνω σε θερμοκρασίες, δεν εκτονόνωνται αρκετά). Η ερώτηση ήταν για την γυψοσανίδα-μόνωση που κακώς χρησιμοποιούν οι τζακάδες, τι άλλο μπορεί να μπει? Ή εννοείτε ότι την βάζουν σκέτη χωρίς μόνωση και την ζορίζουν οι θερμοκρασίες?


Δηλαδη παιδια αν καταλαβα καλα η ενσταση σας οσον αφορα τις κασετες αφορα στο γεγονος οτι η αντοχη τους ειναι υποδεεστερη λογω μικροτερου θαλαμου,και οτι μην έχοντας φούσκα μεγάλο μέρος της θερμοκρασίας των καπναερίων χάνεται κατα κάποιο τρόπο απο την καμινάδα,είναι άσκοπη απώλεια ενέργειας, που θα μπορούσε να είχε διοχετευτεί στον χώρο αντί να χαθεί στη καμινάδα.Αυτο ενδεχομενως δεν μπορει να διορθωθει ισως με την καμιναδα αεροθερμο που παρουσιασε ο αστερης στην πρωτη σελιδα?
Και κατι ακομα,μιλατε για την μονωση της φουσκας?δηλαδη τι παρεμβαινει μεταξυ αυτης και τις γυψοσανιδας ή του τοιχου? τι υλικο μπορει να χρησημοποιειθει?


Πετροβάμβακας 4-5cm με αλουμινόφυλλο προς την μεριά της εστίας. Στις απλές ενεργειακές θέλει 5-10cm απόσταση από την εστία, στις κασέτες νομίζω λιγότερο.

Αν βάζεις κασέτα, συνήθως δεν έχεις χώρο για παιχνίδια με την καμινάδα, το πολύ να χωρέσεις ανοξείδωτη μέσα από την τούβλινη. Να βάλεις εναλάκτη χωρίς να γκρεμίσεις μάλλον δεν γίνεται (θέλει χώρο για τους σωλήνες εισόδου-εξόδου). Αν είναι να γκρεμίσεις, βάλε απλή εστία.
Συνημμένα:
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by Asteris.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3440 από vasilisd
Απαντήθηκε από vasilisd στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Δεν τίθετε θέμα αντοχής στις κασσέτες, ο λόγος που τις απορρίπτω είναι γιατι όπως να το κάνουμε, είναι.. μισό τζάκι! Το θέμα είναι να εκμεταλλετούμε όσο το δυνατόν την ενέργεια που παράγεται απο την καυση του ξύλου. Η καμινάδα-αερόθερμο που προτάθηκε, δεν είναι πάντα εφικτό να μπεί χωρίς να σπάσουμε το υπάρχων τζάκι, και επίσης δε συγκρίνεται με την ολοκληρωμένη εστία.
Asteris, κάποιες εστίες δεν έχουν θερμοθάλαμο, σαν θερμοθάλαμο οι τζακάδες χρησιμοποιούν την επένδυση που κάνουν με την γυψοσανίδα, ο ζεστός αέρας δηλαδή κυκλοφορεί ανάμεσα στα τοιχώματα της εστίας και στην γυψοσανίδα-μόνωση. Αυτό είναι το λάθος, στη προκειμένη περίπτωση είναι προτιμότερο να φτιάξουμε σε ένα λαμαρινατζίδικο ένα "κλωβο", στον οποίο θα κυκλοφορεί ο θερμός αέρας.
Η μόνωση δεν γίνεται γύρω απο την εστία, ούτε γύρω απο την φούσκα. Η μόνωση (μιλάμε πάντα για ειδική πυράντοχη μόνωση απο πετροβάμβακα 5cm με την μια της πλευρά καλυμένη με φίλο αλουμινίου) εφάπτεται στους τοίχους και την γυψοσανίδα που διακοσμεί το τζάκι μας. Αυτή γίνεται για να προστατέψουμε απο τις θερμοκρασίες ότι περιβάλεται γύρω απο την εστία.
jimopoulos, όλες οι κασσέτες έχουν θερμοθάλαμο αναγκαστικά. Ο αέρας της δευτερογενούς καύσης εισέρχεται απο τα τοιχώματα της εστίας ωστε να προθερμανθεί και να μπορέσει να γίνει καλύτερη καύση των έφλεκτων καπναερίων. Οι περισότεροι τύποι κασσετων δεν μπορούν να πάρουν αέρα στο θάλαμο καύσης απευθείας απο τον εξωτερικό χώρο (που είναι και το πιο σωστό), αναγκαστικά χρησιμοποιούν την υπάρχων τρύπα που διοχέτευε αέρα και στην ανοικτή εστία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3441 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
@Jim

Οι κασέτες έχουν θερμοθάλαμο, μικρό και κοντά στην εστία καύσης. Γνώμη μου ότι για αυτόν τον λόγο η εστία υπόκειται σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες και θα έχει μικρότερη ζωή. Μην με ρωτήσεις πόσο, δεν ξέρω. Η θερμότητα φθείρει. Μπορεί και να είναι τόσο καλό κράμα, που να παρουσιάσει θέμα μετά από 20 χρόνια, οπότε ποιός ζει ποιός πεθαίνει. Ίσως απλά να είμαι υπερβολικός και ο φόβος φυλάει τα έρημα που λένε. Απλά είναι κάτι που θα το πάθω μετά από αρκετά χρόνια και ίσως τότε να μην έχω όρεξη ή δυνατότητα να διαλύω την εστία για να αλλάξω πχ μιά πλάτη, ή ίσως ακόμα και να μην υπάρχει σαν ανταλλακτικό, οπότε επενδύω από τώρα στην μεγαλύτερη δυνατή μακροζωία.

Πρωτογενής αέρας από μέσα, σημαίνει ότι το τζάκι θα κλέβει ζεστό αέρα του δωματίου. Ο οποίος θα αντικαθίσταται από κρύο, από όποιες χαραμάδες. Αν δεν έχεις αρκετές χαραμάδες, θα έχεις υποπίεση, έλλειψη οξυγόνου στην εστία και χειρότερη καύση. Δεν λέει...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3443 από vasilisd
Απαντήθηκε από vasilisd στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Asteris οι θερμοκρασίες εκτονόνωνται ουτος ή άλλως, εκτός και αν κάποιος έχει τη φαινή ιδέα να κλείσει τις περσίδες γιατι ζεστάθηκε πολύ το σπίτι (το έχω ακούσει και αυτό) και η θερμοκρασία εγκλωβιστεί εντος του θερμοθάλαμου. Η ζημιά στη παρούσα κατάσταση θα γίνει στον θερμοθάλαμο, που είναι κατασκευασμένος πάντα με λεπτή λαμαρίνα (μοντέλο της edilkamin έχει θερμοθάλαμο πάχους 0,6 χιλιοστα...!)
@Jim αν δεν υπήρχε θέμα με το υπάρχον τζάκι (να χρειάζεται να ανοίγεις πόρτες και παράθυρα για να "τραβήξει") δε θα υπάρχει ούτε με την κασσέτα. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο μάστορας που θα σου κάνει την τοποθέτηση να φέρει με κάποιο τρόπο αέρα κοντά στην εστία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3444 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

vasilisd έγραψε: Δεν τίθετε θέμα αντοχής στις κασσέτες, ο λόγος που τις απορρίπτω είναι γιατι όπως να το κάνουμε, είναι.. μισό τζάκι! Το θέμα είναι να εκμεταλλετούμε όσο το δυνατόν την ενέργεια που παράγεται απο την καυση του ξύλου. Η καμινάδα-αερόθερμο που προτάθηκε, δεν είναι πάντα εφικτό να μπεί χωρίς να σπάσουμε το υπάρχων τζάκι, και επίσης δε συγκρίνεται με την ολοκληρωμένη εστία.
Asteris, κάποιες εστίες δεν έχουν θερμοθάλαμο, σαν θερμοθάλαμο οι τζακάδες χρησιμοποιούν την επένδυση που κάνουν με την γυψοσανίδα, ο ζεστός αέρας δηλαδή κυκλοφορεί ανάμεσα στα τοιχώματα της εστίας και στην γυψοσανίδα-μόνωση. Αυτό είναι το λάθος, στη προκειμένη περίπτωση είναι προτιμότερο να φτιάξουμε σε ένα λαμαρινατζίδικο ένα "κλωβο", στον οποίο θα κυκλοφορεί ο θερμός αέρας.
Η μόνωση δεν γίνεται γύρω απο την εστία, ούτε γύρω απο την φούσκα. Η μόνωση (μιλάμε πάντα για ειδική πυράντοχη μόνωση απο πετροβάμβακα 5cm με την μια της πλευρά καλυμένη με φίλο αλουμινίου) εφάπτεται στους τοίχους και την γυψοσανίδα που διακοσμεί το τζάκι μας. Αυτή γίνεται για να προστατέψουμε απο τις θερμοκρασίες ότι περιβάλεται γύρω απο την εστία.
jimopoulos, όλες οι κασσέτες έχουν θερμοθάλαμο αναγκαστικά. Ο αέρας της δευτερογενούς καύσης εισέρχεται απο τα τοιχώματα της εστίας ωστε να προθερμανθεί και να μπορέσει να γίνει καλύτερη καύση των έφλεκτων καπναερίων. Οι περισότεροι τύποι κασσετων δεν μπορούν να πάρουν αέρα στο θάλαμο καύσης απευθείας απο τον εξωτερικό χώρο (που είναι και το πιο σωστό), αναγκαστικά χρησιμοποιούν την υπάρχων τρύπα που διοχέτευε αέρα και στην ανοικτή εστία.


Μα το πρόβλημα δεν είναι αν θα βάλουμε κανονική εστία, ή κασέτα. Σαφώς αν υπάρχουν τα 3000€ για την μονομπλόκο, συν ότι διακόσμηση διαλέξει κανείς, συν το γκρέμισμα του παλιού, πας για την μονομπλόκο. Αλλά εδώ μιλάμε για την όσο δυνατόν οικονομική αντικατάσταση πυρότουβλου από κασέτα, ή μαντεμένιας από απλή ενεργειακή.

Ο εναλλάκτης παρεπιπτόντως δουλεύει υπερ του δέοντος καλά. 80 βαθμούς αέρα βγάζει και παρέα με την παθητική ροή της εστίας, αυτήν την στιγμή έχω 26 βαθμούς με εξωτερική 2.2. Μμπήκε ένα 6κιλο κούτσουρο πριν 1,5 ώρα, το οποίο ήταν πιό ξερό από ότι φαινόταν και μέχρι να πάρω χαμπάρι τι έγινε, τώρα είμαι με τα εσώρουχα...

Τον λαμαρινένιο κλωβό δεν μπορείς να τον ταίσεις αέρα για να βάλεις βεντιλατέρ, δεν γίνεται αεροστεγής. Μόνο για φυσική ροή φαντάζομαι μπορεί να γίνει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.448 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ