Tζάκι & κατανάλωση: αερόθερμο VS υδραυλικό

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #24069 από mastoras
Από προσωπική εμπειρία σε ανοιχτό τζάκι νερού [χαλύβδινο λέβητα] δεν υπήρξε ποτέ η παραμικρή συσσώρευση κρεόζωτου στα τοιχώματα του και στα τούμπα.

Επίσης δεν χρειάστηκε ποτέ να χρησιμοποιηθεί συρματόβουτσα για τον καθαρισμό του...... ούτε καν τις καμινάδας.

Ενώ το αντίθετο συμβαίνει τώρα με τον μαντεμένιο ξυλολέβητα που έμπλεξα......κάθε τρεις ημέρες εάν δεν τον καθαρίσεις.....ζέστη δεν βλέπεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #26053 από ΛΕΩΝ
κρεοζωτο ?
τι ειναι
και πως καθαριζεται ?
τα φωτα σας
ευχαριστω

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #26081 από KERBEROS

ΛΕΩΝ έγραψε: κρεοζωτο ?
τι ειναι
και πως καθαριζεται ?
τα φωτα σας
ευχαριστω


Δες αυτό:
Καύση των Ξύλων-Αιθάλη

Ως γνωστόν, από την καύση των ξύλων, εκτός της θερμότητας που εκλύεται, παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα (CO2) μαζί με ένα μικρό ποσοστό υδρατμών σε μορφή καπνού.Ο σχηματιζόμενος απο την χημική αυτή αντίδραση καπνός, διαφεύγει στη ατμόσφαιρα δια μέσου της καμινάδας, συσσωρεύοντας με αυτόν τον τρόπο στα εσωτερικά της τοιχώματα αιθάλη ή αλλιώς κρεόζοτο.

Η εναπόθεση της αιθάλης στα τοιχώματα της καμινάδας αλλά και στο θόλο αυτής, είναι μια σταδιακή φυσικοχημική διεργασία-αποτέλεσμα της καύσης των ξύλων- και από άποψη φυσικοχημικών ιδιοτήτων, περιλαμβάνει 3 μορφολογικά, διακριτά μεταξύ τους, στάδια:
■Το πρώτο στάδιο αποτελεί την γνωστή σε όλους μας "καπνιά" , όπου το κρεόζοτο έχει την μορφή κονιορτομερίδιων σκόνης.
■Στο δεύτερο στάδιο, το κρεόζοτο αποκτά κοκκιωδή πορώδη μορφή
■Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο,έχει πραγματοποιηθεί πλήρης κρυσταλλοποίηση της αιθάλης και έχει την εικόνα "μαύρου κατόπτρου-γυαλιού"

Η βαθμιδωτή μετατροπή της αιθάλης είναι μια φυσική διεργασία που οφείλεται στις μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας που λαμβάνουν χώρα κατα την καύση των ξύλων και υπο τη μορφή του τρίτου σταδίου είναι εξαιρετικά επικύνδινη για την ασφάλεια μας, καθότι η κρυσταλλοποιημένη αιθάλη είναι εξαιρετικά ευφλεκτη.

Καθαρισμός Καμινάδας και Ασφάλεια

Όσο χρησιμοποιούμε το τζάκι μας,το ποσό της αιθάλης-κρεόζοτου που επικάθεται στα εσωτερικά τοιχώματα της καμινάδας, συνεχώς αυξάνεται.Η συνεχής αυτή εναπόθεση,έχει ως φυσικό-λογικό επακόλουθο την μείωση της διατομής της καμινάδας καθώς και την αλλαγή στην υφή των τοιχωμάτων της, τα οποία γίνονται περισσότερο "αδρά-άγρια" .

Κατ'αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται πλέον σωστός-αποτελεσματικός ελκυσμός του καπνού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το γνωστό φαινόμενο "το τζάκι μου μυρίζει",το οποίο γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό κατα τους θερινούς μήνες και σε μέρες έντονης υγρασίας, ενώ σε περιπτώσεις πλήρους απόφραξης της καμινάδας παρατηρείται το φαινόμενο "το τζάκι μου καπνίζει".

Ένα άλλο συχνό πρόβλημα,λιγότερης σημασίας αλλά πολύ ενοχλητικό, που οφείλεται στην παντελή ή μη σωστή συντήρηση του τζακιού είναι η έντονη παρουσία νανόκοκκων και μικροσωματιδίων σκόνης στο σαλόνι μας.Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι,σε περιπτώσεις παρουσίας καθοδικών ρευμάτων από την καμινάδα,ο εισερχόμενος καθοδικός αέρας,αποκολλά απο την καμινάδα τα υπολλείματα αιθάλης και τα εισαγάγει δια της ίδιας οδού εντός της οικίας.

Ανάφλεξη καμινάδας τζακιού

Τέλος, αναλύοντας τη σχέση μεταξύ καθαρισμού της καμινάδας και της ασφάλειά σας και ως λογική συνέχεια των όσων προείπαμε, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε, ότι η αιθάλη, αν δεν απομακρυνθεί εγκαίρως, είναι πολύ πιθανόν να αναφλεγεί εντός της καμινάδας και να αναπτύξει πολύ υψηλές θερμοκρασίες.Κατ'αυτόν τον τρόπο,τίθεστε σε κινδύνους όπως: πυρκαγιά, καταστροφή τεντών σε πολυκατοικίες από τις φλεγόμενες καυτρες που πετάγονται, αλλά και ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες των όμορων διαμερισμάτων, εξαιτίας των μεγάλων διαστολών και θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στους τοίχους.

Τρόποι Καθαρισμού Τζακιών

Υπάρχουν δύο μεθοδοι για τον καθαρισμό του τζακιού και της καμινάδας και διακρίνονται σύμφωνα με τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επιτέλευση τους σε:
■Χημικό Καθαρισμό: Οπως προδίδει και το όνομα του, περιλαμβάνει τη χρήση χημικών μέσων όπως διάφορων εμπορικών χημικών παρασκευασμάτων, σκόνης,ή και χρήση ξύλων-κούτσουρων. Η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να απομακρύνει την συσσωρευμένη αιθάλη απλά μπορεί να επιτύχει μια μικρή αποσάρθρωση αυτής ούτως, ώστε να μπορέσει να ανασταλεί προσωρινά η απόφραξη της καμινάδας,ενώ σε περιπτώσεις άλλων αιτίων απόφραξης της καμινάδας όπως η παρουσία φωλιών πουλιών,είναι παντελώς αναποτελεσματικός.
■Μηχανικό Καθαρισμό: Γίνεται απο εξειδικευμένο προσωπικό,με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, όπως ντίζες,βούρτσες,συνδεόμενα κοντάρια από ανθρακονήματα και άλλων ειδικών εργαλείων και τεχνολογιών και είναι ο μόνος απόλυτα αποτελεσματικός τρόπος για τον καθαρισμό της καπνοδόχου από πάσης φύσεως αίτιο.Ο μηχανικός καθαρισμός τζακιών δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε καμία περίπτωση από τον χημικό καθαρισμό καμινάδας και επιβάλεται ακόμη και σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί ο χημικός,καθότι είναι ο μοναδικός τρόπος απομάκρυνσης των επικαθίσεων της αιθάλης,ιδιαίτερα όταν αυτή βρίσκεται υπό τη μορφή κόκκων ή κρυστάλλων.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά χημικά προϊόντα τα οποία υπόσχονται δήθεν πολλά,που ωστόσο όμως είναι πλήρως αναποτελεσματικά ιδιαίτερα σε χρόνια κλίμακα και η λογική των οποίων επί της ουσίας δεν έχει καμία βάση.

Η αποτελεσματική απομάκρυνση της αιθάλης μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω του μηχανικού καθαρισμού καμινάδας και αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αποδοτική λειτουργία του τζακιού και πάνω απ'όλα ασφαλιστική δικλείδα για την υγεία μας από τις αρνητικές επιπτώσεις της συσσωρευμένης παραγόμενης αιθάλης.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #26128 από ΛΕΩΝ
εισαι απολυτος
Ευχαριστω

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.066 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ