Μεικτή λύση με Α/Θ + Α/C;

Περισσότερα
1 Χρόνος 3 Μήνες πριν #179354 από Haldol
Μεικτή λύση με Α/Θ + Α/C; δημιουργήθηκε από Haldol
Καλησπέρα παίδες, και καλως ήρθα! :)

Κτίσμα 4 επιπέδων στην Αττική (βόρεια). Τα επίπεδα -1 και 0 είναι δικά μου, αλλά το -1 δεν κατοικείται. Οπότε το πάτωμά μου εφάπτεται με κενό και μη- θερμαινόμενο χώρο. Το επίπεδο 1 κατοικείται, αλλά θερμαίνεται 2-3 ώρες ημερησίως, συνεπώς... το ταβάνι μου εφάπτεται κι αυτό με "σχετικά" κρύα επιφάνεια.

Κατασκευή του 2000 με την αντίστοιχη μόνωση. Συγκεκριμένα DOW 5 εσωτερικά των τοίχων, τίποτα εξωτερικά. Κουφώματα ξύλινα, αλλά τουλάχιστον με διπλά τζάμια. Δυστυχώς δε προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις στη μόνωση, οπότε και όλες οι προσπάθειες θα κατευθυνθούν στο να "πάρουμε" παραπάνω ενέργεια από τα (όποια) μηχανήματα.

Το επίπεδο 0 είναι ~100 τ.μ. ενώ θερμαίνεται και ψύχεται με 2 καλούτσικα κλιματιστικά (22K + 10K BTU/h). Toshiba EDGE. Συμπληρωματικά υπάρχει καλοριφέρ πετρελαίου το οποίο δεν ανάβει σχεδόν ποτέ. Μόνο εάν πέσει πολύ η θερμοκρασία και τα κλιματιστικά "ζοριστούν". Επίσης υπάρχει (παραδοσιακό) τζάκι και πρόσβαση σε φτηνά ξύλα (έχω ελιές στο χωριό), αλλά επίσης ανάβει σπάνια. 

Η ιδέα ήταν να φύγουν τα κλιματιστικά και να μπει Α/Θ χαμηλών, ώστε ν' αναλάβει θέρμανση + ψύξη, αφού αλλάξουν και τα σώματα με FCU. Αλλά πρόσφατα ανακάλυψα ότι για αντλία χαμηλών, θέλουμε ειδικές σωληνώσεις, ώστε να μην περάσει υγρασία στο πάτωμα από τη συμπύκνωση του κρύου νερού! Ισχύει; Αν ναι - προφανώς δε γίνεται να ξηλώσω όλο το σπίτι ενώ μένω μέσα, οπότε... πάει αυτό το σενάριο.

Η επόμενη ιδέα είναι να μπει ένα multi-split στους 2 εναπομείναντες χώρους (που είναι και δίπλα-δίπλα) ώστε να πάρω ακόμα ~18-20Κ BTU/h στο διαμέρισμα. Δε την έχω απορρίψει. Αλλά εάν η θερμοκρασία πέσει π.χ. στο -2 ... πάλι θα 'χω το ίδιο πρόβλημα. Θα βαράνε "κομπρεσέρ" όλη την ώρα τα air-condition χωρίς να 'χω ικανοποιητική ζέστη.

Μετά πάμε στην... μεικτή λύση. Μπαίνει το προαναφερθέν multi-split και κρατάμε και τα υπάρχοντα air-condition (μιας και μόνο αυτά θα κάνουν ψύξη) ενώ προσθέτουμε και μία μικρή Α/Θ (υψηλών αυτή τη φορά) σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ. Ο σκοπός της Α/Θ είναι να ενισχύσουμε τη θέρμανση στις "δύσκολες" μέρες, όχι ότι δε θα θερμαίνει μόνιμα και αυτή. Αν εξαιρέσουμε το "χαζό" του πράγματος να 'χω ... A/C μαζί με Α/Θ, "πάσχει" λειτουργικά κάπου αυτή η λύση;

Τη λύση της χρήσης του καλοριφέρ πετρελαίου θέλω να την αποφύγω. Όχι για το κόστος, αλλά διότι θέλω σταθερή θερμοκρασία 24/7 και το λεβητοστάσιο είναι δίπλα στην κρεβατοκάμαρα. Οπότε δεν είναι πολύ ωραίο το "ΜΠΦΦ-ΟΥΥΥ" στις 3 τη νύχτα. Είναι και μεγάλο το κτίσμα (600+ τ.μ. σύνολο) οπότε πρόκειται για μεγάλα μηχανήματα που κάνουν θόρυβο, όσο και να 'ναι. Στην περιοχή επίσης δεν υπάρχει Φ.Α., οπότε χάνουμε και αυτή την επιλογή.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
1 Χρόνος 3 Μήνες πριν #179356 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Μεικτή λύση με Α/Θ + Α/C;
ολες οι λυσεις ειναι εφικτες ...τα fcu θελουν ομως σωληνωσεις 3/4 
υπαρχει και αντλια μεσαιων θερμοκρασιων αν σ ενδιαφερει και η οικονομια αλλα οχι μονο γιατι η θερμανση μονο με ηλεκτρικο προυποθετει να εχουμε την αναλογη ισχυ απο το δικτυο ...η μικροτερη παροχη ειναι περιπου 7 kw τα 2 κλιματιστικα καταναλωνουν περιπου την μιση ...εκτος κι αν εχεις ενισχυμενη παροχη η τριφασικο ψαξτο αν τελικα  καταληξεις γιατι δεν ειναι παντα συντομη η διαδικασια 


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
1 Χρόνος 3 Μήνες πριν #179428 από Haldol
Απαντήθηκε από Haldol στο θέμα Μεικτή λύση με Α/Θ + Α/C;
Η ηλεκτρική ισχύς δεν είναι πρόβλημα. Είμαι με 3Φ - 25 kVA. Οπότε καταλαβαίνω λοιπόν ότι η Α/Θ υψηλών με FCU(s) δεν είναι εφικτή με το υπάρχον δίκτυο των κλασικών σωμάτων. Άρα, αν επιμείνω στην Α/Θ για τη θέρμανση, μένουμε με τα σώματα, σωστά;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
1 Χρόνος 3 Μήνες πριν #179442 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Μεικτή λύση με Α/Θ + Α/C;
σωστα αν και ενας τεχνικος ισως μπορουσε να προσθεσει μια γραμμη για 1 η 2 fcu με κυριο σκοπο την γρηγορη αρχικη θερμανση 


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
1 Χρόνος 2 Μήνες πριν - 1 Χρόνος 2 Μήνες πριν #179666 από dryianni
Απαντήθηκε από dryianni στο θέμα Re:Μεικτή λύση με Α/Θ + Α/C;
Με σώματα ξεχνάμε την ψύξη από την Α/Θ. Ακόμη και FCUs να τοποθετηθούν, πρέπει να μονωθούν οι σωληνώσεις του δικτύου διανομής για την αποφυγή υγροποιήσεων κατά τη λειτουργία ψύξης.
Όπως "ζορίζεται" το A/C (τοπική αντλία θερμότητας άμεσης εξάτμισης) όταν καλείται να ζεστάνει με ακραίες εξωτερικές θερμοκρασίες (αυξημένη Δt, μειωμένο COP), κατά τον ίδιο τρόπο ακριβώς "ζορίζεται" (μειωμένο COP) και η "κεντρική" Α/Θ.
Το 'μυστικό" βρίσκεται στην επιλογή τοπικής Α/Θ (A/C), η οποία θα πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται για την κεντρική. Δηλαδή με το φορτίο σχεδιασμού θέρμανσης για την κλιματική ζώνη που μας αφορά και όχι με τα BTU.
Και εξηγούμαι:
Ένα a/c 12000 btu έχει φορτίο σχεδιασμού στην ψύξη απο 3,2 ως 3,6 kW, ενώ στη θέρμανση αυτο είναι από 2,4 ως 2,6 kW για το μεσο κλίμα (περίπου αυτό που συζητάμε εδώ -το μέσο ευρωπαϊκό κλίμα έχει ακόμη χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες) και φθάνει για το θερμό κλίμα από 2,7 ως 3 kW.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ το καλοκαίρι καλύπτει τις απώλειες της τάξης των 3 kW ενος δεδομένου χώρου, το χειμώνα αυτό δεν είναι εφικτό. Έτσι παρατηρείται ακριβώς το φαινόμενο που περιγράφετε: να δουλεύει ο συμπιεστής συνέχεια και στην πλήρη συχνότητα και από θέρμανση τίποτα.
Με σωστή διαστασιολόγηση τα κλιματιστικά είναι η πιο αξιόπιστη, οικονομική και καθαρή λύση θέρμανσης.
Last edit: 1 Χρόνος 2 Μήνες πριν by dryianni.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.071 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ