Λεβητας πελλετ - δοχειο αδρανειας

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #154844 από THEOSER
Απαντήθηκε από THEOSER στο θέμα ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΛΛΕΤ - ΔΟΧΕΙΟ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ
Το σπιτι μου ειναι διαμερισμα 110 τ.μ. και δεν εφαπτεται απο πουθενα με αλλο διαμερισμα, αραεχω απωλειες. Επισης απο κατω μου δεν μενει κανενας. Εχω βαλει ομως καινουργια κουφωματα pvc με ενεργειακα τζαμια. Το προβλημα που αντιμετωπιζω ομως με το δοχειο αδρανειας ειναι οι πολλες ωρες λειτουργιας του λεβητα, ενω ο θερμοστατης μου αναβει πολυ λιγοτερο (περιπου στους 21,5). Επισης αργει να φθασει η θερμοκρασια του λεβητα στους 65 βαθμους και σχετικα γρηγορα πεφτει παλι η θερμοκρασια και αναβει. Το δοχειο ομως ειναι πολυ καλο και διατηρει πολυ ωρα την θερμοκρασια. Εχεις να μου προτεινεις καποια ρυθμιση;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #154846 από etsa67
Απαντήθηκε από etsa67 στο θέμα ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΛΛΕΤ - ΔΟΧΕΙΟ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ
Υπαρχει λυση στο προβλημα σου.
Κατα αρχην θα βαλεισ τριοδη αναμιξησ μεταξυ δοχειου και σωματων.
Οταν ο θερμοστατησ χωρου θα πιανει θερμοκρασια επιλογησ θα πρεπει να απενεργοποιει τον κυκλοφορητη των σωματων.

Ο καυστηρασ θα ρυθμιστει να σβηνει στουσ 65 η μικρη φλογα οχι η μεγαλη. Για να κανει οικονομια.
Αν υπαρχει τριοδη φορτιου 55 c καλωσ αν ειναι μεγαλυτερη θα εχεισ μια επιπλεον καταναλωση.
Η τριοδη αναμιξησ θα ρυθμιστη για 10c εξωτερικη στο μισο. Και σε θερμοκρασιεσ πανω των 8c καλο θα ειναι η θερμανση να ειναι αμεση κατευθειαν στα σωματα παρακαμπτοντασ το δοχειο για οικονομια.

Στάθης Μηχανολόγος Μηχανικός

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #154861 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΛΛΕΤ - ΔΟΧΕΙΟ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ
κατ αρχην το να αφηνεις την θερμοκρασια του λεβητα να κατεβαινει στους 15 ειναι και αντιοικονομικο και ισως καταστροφικο μια και πιθανοτατα θα μαζεψεις πισσες και συμπυκνωματα κατεβαζοντας την αποδοση του λεβητα .
το οτι ο λεβητας δουλευει πολυ εχει σχεση με τις απωλειες του χωρου σου γι αυτο δεν μπορεις να κανεις κατι... αυτο που μαλλον μπορεις να κανεις ειναι να μην αφηνεις την θερμοκρασια του λεβητα να πεφτει χαμηλα ωστε και γρηγορη αποδοση ναχει και να αποφυγεις τα δυσαρεστα ,,,στην πραξη σε οσο χαμηλοτερη ισχυ τον δουλευεις τοσο καλυτερο (αρκει να μπορει να σε ζεστανει) .
απ οσα διαβασα παντως δεν εχω πεισθει οτι η αυξηση της καταναλωσης οφειλεται στο δοχειο που αν κι εχει καποιες απωλειες δεν νομιζω να ειναι τοσο ορατες ...


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #154864 από etsa67
Απαντήθηκε από etsa67 στο θέμα ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΛΛΕΤ - ΔΟΧΕΙΟ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ
Δημήτρη καλησπέρα.
Έχεις δίκιο ότι δεν ξέρουμε αν πρίν ζεσταινόταν και αναγκάστηκε να προσθέσει το δοχείο σαν μία λύση θερμιδικής αποκατάστασης του σπιτιού του.
Όμως θα σου γράψω τα εξής:
1. Ο καυστήρας πέλλετ σε όποια θερμοκρασία να τον ρυθμίσεις δεν αφήνει πίσσες (απλά υπάρχει κάποιο θερμική περιοχή που η καμπύλη απόδοσης -κατανάλωσης εφάπτονται). Φυσικά υπάρχει και η κατώτερη επιτρεπτή θερμοκρασία που απαιτεί ο ενναλάκτης του λέβητα αλλά και φυσικά και η καμινάδα ώστε να αποκτήσουν τον απαραίτητο ελκυσμό σε pa , για τη καλή μετάδοση θερμότητας της καύσης.
2.Η θερμιδική ανάγκη των χώρων αναλύεται με μελέτη και από αυτήν υπολογίζεται μέσω Κατωτέρας Θερμογ. Δύναμης του καυσίμου η θερμαινόμενη επιφ. του λέβητα και τελικά η ισχύς που θα προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από αυτήν και ο τύπος του καυστήρα με την κατάλληλη ισχύς.

3. Δεν γνωρίζω επίσης ούτε την περιοχή -υψόμετρο για να έχω καλύτερη εικόνα της κατανάλωσης του συγκεκριμένου σπιτιού.
4. Θα ήθελα επίσης την ισχύ του λέβητα, του καυστήρα, και των σωμάτων καθώς και την μελέτη απωλειών των χώρων για μία ακριβέστερη προσέγγιση των υπολογισμών.
5 Δεν γνωρίζω τις γνώσεις του κανενός , ή αν είναι κάποιος Μηχανολόγος ή τεχνικός ή απλός καταναλωτής.
6. Για να πεισθεί κάποιος πρέπει να κάνει καλή οικονομοτεχνική μελέτη χωρίς βεβαίως ακραίους υπολογισμούς αλλά απλούς και κατανοητούς από τους περισσότερους.
7. Η εμπειρία και η γνώση θα παίξουν τον σημαντικότερο παράγοντα για επίλυση προβλημάτων όπως το παραπάνω.
Συμφωνείς Δημήτρη? δεν σε ξέρω αλλά από τα γραφόμενά σου πιστεύω ότι και ξέρεις και προσπαθείς μέσω απο τη δικιά σου εμπειρία να βοηθήσεις.
Φιλικά Στάθης.

Στάθης Μηχανολόγος Μηχανικός

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #154871 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΛΛΕΤ - ΔΟΧΕΙΟ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ
σχεδον συναδελφοι ειμαστε :)
μονο που οι δικες μου εμπειριες απτονται περισσοτερο των ηλεκτρικων και ΚΚΜ και διαφορα περιεργα οπως περιεργως σε 30 χρονια ενασχολησης εχω εγκαταστησει αν θυμαμαι καλα μονο 2 -3 λεβητες .
κι αλλα τοσα εχω να κανω μελετη θερμανσης :evil:

στο θεμα μας τωρα δεν διαφωνω μ οσα εγραψες αν και θεωρω το δοχειο περιττο και θα προτιμουσα μια αντισταθμιση ειδικα αν περιλαμβανεται και στον κοντρολερ του λεβητα ....ομως υπαρχει οποτε δεν θελησα να αναφερθω παραπανω
θα διαφωνησω ομως μαζι σου στο θεμα της πισσας οταν οι θερμοκρασιες νερου ειναι χαμηλες κι απ οτι φαινεται και αρκετοι συμφοφουρμιτες εχουν τετοιο θεμα .
εκεινο που δεν καταλαβα με τον φιλο ειναι τι αλλαγες εκανε στον τροπο λειτουργιας περα απο την προσθηκη του δοχειου και περα του οτι η καταναλωση ειναι πολυ σχετικο μεγεθος ως εξαρτωμενη απο τις θερμοκρασιες καθε χρονου και φετος μαλλον ξεκινησαν τα κρυα λιγο νωριτερα κι ακομα δεν εχει περασει ο χρονος να ξερει την τελικη καταναλωση .
φυσικα οποια γνωμη για αποδοτικοτερη λειτουργια παντα ειναι ευπροσδεκτη


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #154876 από andros
Απαντήθηκε από andros στο θέμα Λεβητας πελλετ - δοχειο αδρανειας
Καλησπέρα Theoser,

Εχω καιρό να γράψω στο forum, επειδή όμως έχω περάσει τα ίδια με εσένα θα σου πώ μία ιστοριούλα.
Λοιπόν, το 2012 αποφάσισα να βάλω λέβητα πελλετ στο Περιστερι-Αθήνα. Το οίκημα είναι 3 ανεξάρτητα οροφοδιαμερίσματα των 100τμ, με 2 ηλιακούς 3πλης ενέργειας 160λτ και ένα ηλεκτρομποιλερ 120λτ που θερμαίνεται πάντα μαζι με τα σώματα (παλαια πατεντα). Η μέση ετησια κατανάλωση που είχαμε με πετρέλαιο ήταν 1600λτ, αναλόγως τον χειμώνα και για θερμοκρασίες δωματίου 21 C. Ο λέβητας που έβαλα είναι ο HKS Lazar Smartfire 41 KW και δοχειο αδρανειας Austria 800lt. Επίσης ο λέβητας χρησιμοποιεί τον controler Plum Ecomax 800P.
Για να μην μακρυγορώ, που θα μπορούσα άνετα να γράψω σελίδες επι σελιδων, τον 1ο χρονο έκαψα 5800kg πελλετ Golden Nuggets (μέσο όρο μήνας και τόνος), οπότε από τον Γενάρη του 2014 άρχισα και ψαχνόμουνα. Μετά από πολλές ανησυχίες κατέληξα ότι η συνδεσμολογία λέβητα-δοχείου ήταν τέτοια που το Ecomax-λέβητας δούλευε για το buffer και όχι για τα σπίτια (συνδεσμολογία 1). Επίσης αυτή η συνδεσμολογία με τα κρύα είχε το μειονέκτημα ότι αν άνοιγε ο ένας μετά τον άλλο (άσε το παράλληλα, κλάφτα Χαράλαμπε), γονάτιζε το δοχείο και όπως καταλαβαίνεις δεν υπήρχε real time απόκριση του λέβητα, αφού ο χρήστης έπαιρνε νερά από το δοχείο και όχι από τον λέβητα (μουλάρι το δοχείο). Όποτε επρεπε να το τουμπανιάζεις το δοχείο για να αντέξει.

Ψάχνοντας λοιπόν κατέληξα στη συνδεσμολογία 2 (μην ασχολήσε με τα ηλιακά), την οποία απαίτησα τεκμηριωμένα από την εταιρία. Το άσχημο είναι ότι παρόλο που την διορθώσαν, έλειπα εκείνη την ημέρα της επανεγκατάστασης (Φλεβάρης 2014) λόγω επείγουσας εργασίας και μου κάναν άλλες αδικαιολόγητες πατάτες με τους περιφεριακούς διακόπτες του δοχείου. Τεσπα. Το πλεονέκτημα αυτής της συνδεσμολογίας είναι ότι ανάμεσα στο δίκτυο και τον λέβητα δεν μεσολαβεί το δοχείο, υπάρχει αμεσότητα του λέβητα με τις ανάγκες του δικτύου και όταν σταματήσει κάποιος να ζητάει ζεστα νερά, ο λέβητας θα δουλέψει στο ρελαντί μέσω του Ecomax να πιάσει τις επιθυμητές θερμοκρασίες τους δοχείου, χωρίς όμως να χρειάζεται να το τουμπανιάσεις όπως χρειαζόταν πρίν, αλλά στην ουσία μεταφέρεις την αδράνεια του λέβητα εξασφαλίζοντας παράλληλα ικανοποιητικό χρόνο μέχρι την επόμενη έναυση του καυστήρα. Η αλλαγή στην κατανάλωση ήταν θεαματική. Ενδεικτικά σου λέω μόνο ότι πέρσι που ο χειμώνας ήταν ελαφρύς (οπου τις ζεστές ημέρες αναβόσβηνε άδικα μόνο και μόνο για δική του συντήρηση και του δοχείου, τρώγοντας γύρω στα 6-7kg ημερησίως), για το διάστημα 28/10/2015 έως 31/05/2016 έκαψα 2300kg Schwei = 640€. Με βοήθησαν βέβαια και κάποιες ρυθμίσεις που μπόρεσα να κάνω στο Ecomax και έκαναν πιο ομαλή την λειτουργία όλου του συστήματος. Πρακτικά, όταν σταματήσει να ζητάει κάποιος νερά, ο λέβητας δουλεύει βαθμιαία στο 50% και στο 25% της ισχύς για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να σβήσει, όπου θα έχει πιάσει ο λέβητας την ανώτατη των 75C και το δοχείο επάνω 62C και κάτω 45C. Στην επιστροφή ο λέβητας έχει και μία τρίοδη ανάμιξης στους 55C.
Πρίν δούλευε ο λέβητας συνέχεια για ένα θηρίο 800λτ συν το δίκτυο, ενώ τώρα δουλεύει για τα διαμερίσματα και για το δοχείο για την αδράνεια.
Και τώρα που τα βλέπω τα πράγματα με εμπειρία, μπορεί και το δοχείο να ήταν καλύτερα των 500λτ αντί των 800.





Σημειωτέον, εγώ είμαι ηλεκτρονικός μηχανικός. Η ενασχολησή μου όμως τα τελευταία 4 χρόνια με το πέλλετ και τους αυτοματισμούς θέρμανσης, με έκανε να μάθω αρκετά πράγματα και δεν είμαι εδώ για να διαφωνίσω με κανένα επαγγελματία, ούτε να το παίξω εξυπνάκιας. Εγώ καταθέτω μόνο την zipped εμπειρία μου και τίποτα άλλο, μήπως και σου φανεί πουθενά χρήσιμη.
Συνημμένα:
Last edit: 7 Χρόνια 3 Μήνες πριν by andros.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.124 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ