ΚΕΝΑΚ και παρελθόν

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #132849 από ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
lh4.googleusercontent.com/-RDgvH7NQ0VY/U.../20140222_091831.jpg

δεν ξέρω αν την έβαλα καλά την φώτο .....ήθελα να μάθω το KW/mq τι σημαίνει γιατί επί του θέματος είμαι λίγο άσχετος .αυτή την φώτο την τράβηξα σε ενα οικολογικό ξενοδοχείο που έμενα τώρα στην Ιταλία !!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #132850 από Savvas
Απαντήθηκε από Savvas στο θέμα ΚΕΝΑΚ και παρελθόν
Προφανώς στα ιταλικά mq = metro quadrato = m2

Είναι η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου σε κιλοβατώρες/τεραγωνικό μέτρο.
Last edit: 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν by Savvas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #132851 από ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
σωστά κάπως ετσι το έχω σκεφτεί και εγώ αλλά δεν ήμουν σίγουρος !!προφανώς μιλάει για τα τετραγωνικά εσωτερικά και όχι για την εξωτερική επιφάνεια έτσι ???αν ισχύει αυτό τότε έχουμε ......
40 Χ 60 τ.μ = 240 kwh / 365 = 6,5 kwh την ημέρα???

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #132852 από Savvas
Απαντήθηκε από Savvas στο θέμα ΚΕΝΑΚ και παρελθόν
Ναι, αυτή είναι η ανηγμένη ετήσια κατανάλωση ενέργειας (συνολικά για όλες τις χρήσεις που απαιτούν κατανάλωση ενέργειας).
Αντιστοιχεί στην κατηγορία Α+ του ΚΕΝΑΚ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #132853 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Απαντήθηκε από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ στο θέμα ΚΕΝΑΚ και παρελθόν
Μα Σάββα, αυτό λέω και εγώ ότι αυτό που έκανε η πιάτσα, ήταν λάθος. Δε σημαίνωει ότι επειδή το έκαναν όλοι, ήταν απαραίτητα και σωστό. Αυτό καυτηριάζω.

Για τα θερμοδοακοπτώμενα τώρα. Τότε, μπορεί η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ διαφορά να ήταν 50% ενώ τώρα είναι 20-30%. Και μπορεί να οφειλόταν είτε στην πολιτική των εταιρειών προφίλ, είτε στην πολιτική των αλουμινάδων. Και στις δύο όμως περιπτώσεις, ήταν μη πραγματικοί λόγοι, δηλαδή πολιτική ... που αυτή η πολιτική μας έχει καταστρέψει ως χώρα. Σαφώς λοιπόν υπερκοστολογημένα, και για λάθος ηλίθιους εμπορικούς λόγους.

Για τον ΚΘΚ: Διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ μαζί σου: Στο επάγγελμα είσαι υποχρεωμένος να κάνεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ότι λέει ο κανονισμός. Κανείς δε σου απαγορεύει να κάνεις το κάτι παραπάνω, το κάτι καλύτερο. Δηλαδή, θα με μαλώσει η πολεοδομία, αν αντί για C20/25 με Ν/Τ 0.67, σκυροδετήσω με C30/37 και Ν/Τ=0.45 και 400 kg τσιμέντου ανά κυβικό? Εδώ από την πολεοδομία περνάνε μελέτες για παραθαλάσσια κτίσματα με C20/25 και 270 kg τσιμέντου στο κυβικό. Ούτε καν τον ΚΤΣ-97 που μιλάει για 330 kg στο παραθαλάσσιο δεν τηρούνε. Και καλά οι ΔΥ της πολεοδομίας, οι μελετητές? Κάνουν σωστά που ακολουθούνε την τακτική της πιάτσας ή εγκληματούν όταν το έργο σε 15 χρόνια λόγω διάβρωσης θα ζητάει τα κέρατά του? Για για την εργολαβική πολυκατοικία, δεν περιμένω τον εργολάβο να ζητήσει το κάτι παραπάνω. Ίσα-ίσα δεν κάνει ούτε το ελάχιστο του κανονισμού, κλέβει από όπου μπορεί. Αλλά όταν βγαίνει η άδεια του αδερφού σου, κουμπάρου σου, μπατζανή σου, δεν μπορείς-πρέπει να του εξηγήσεις/καθοδηγήσεις/ξεστραβώσεις, κλπ? (Όχι εσύ προσωπικά, γενικά το λέω).

Εγώ πιστεύω ότι διδαχτήκαμε και τη θερμομόνωση και τις θερμογέφυρες. Άσχετα αν τόνιζαν ή όχι κάποιες λεπτομέρεις που όμως κάνουν τη διαφορά. Απλά όλοι είχαν επαναπαυτεί στο τι κάνει η πιάτσα. Αυτό που μου απάντησες για το U ακούστηκε λίγο "κάπως". Εγώ λοιπόν θα το σχολιάσω με ένα παράδειγμα: Το σπίτι μου που η μελέτη, με ΚΕΝΑΚ παρακαλώ, προέβλεπε 5 cm εξηλασμένη. Για σοβά 2 cm, τουβλίνα μπαντική 25 cm, XPS 5 cm, σοβά 2 cm, βγάζει U=0.49,<0,5 που απαιτείται. Με 8 cm εξηλασμένη, δίνει U=0,36 (W/m2/oK). 'Αρα τα 8 με τα 5 εκατοστά, έχουν διαφορά 100*(0.49-0.36)/0.49 = 27%. Άρα με τη μεγαλύτερη μόνωση έχεις 27% περισσότερες απώλειες, που πρέπει κάπως να τις καλύψεις. Πως βγαίνει το 3-10% και το 4-8% ?

Αν δεν τον ενδιαφέρει τι έχει στην πυλωτή και θέλει σανά, ας πρόσεχε. Αυτός εξάλλου δεν πληρώνει?
Όσο για τον άλλον που δεν τον ενδιαφέρει η επένδυση, πάλι δικό του πρόβλημα, αυτός πληρώνει. Το θέμα είναι, του τα είπαν-εξήγησαν όπως έπρεπε?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #132865 από Savvas
Απαντήθηκε από Savvas στο θέμα ΚΕΝΑΚ και παρελθόν
Δεν σου είπα ότι δεν περνάει απο την πολεοδομία το επιπλέον. Σου είπα ότι απο τη στιγμή που καλύπτεις τις απαιτήσεις του κανονισμού (εκεί θα μπορούσες να πεις ότι κάποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Το "εγκληματίας" που λες δεν το σχολιάζω), τυχόν επιπλέον υλικά είναι απόφαση του πελάτη αφού αυτός πληρώνει. Είναι δικαίωμα του να πάρει ότι απόφαση θέλει, δεν θα κάνω εγώ κουμάντο στη δική του τσέπη. Η δουλειά μας είναι να τον ενημερώνουμε σωστα. (Όμως τις εποχές που το πετρέλαιο είχε 0,30€) ότι τεχνοοικονομική μελέτη και να έκανες για τη σχέση κόστους οφέλους, δεν έβγαιναν τα νούμερα. Οι αποσβέσεις έρχονταν στην 20ετία. Πως να το κάνουμε τώρα? Πες το άλλου το 2004 να δώσει 15.000-20.000€ παραπάνω για μονώσεις για να τα πάρει πίσω σε 20 χρόνια και περίμενε να σε πάρουν στα σοβαρά.

Εδώ ο άλλος το 2008 έπαιρνε τη τζιπάρα 4.000 κυβικά και σε 2 χρόνια που έφαγε τεκμήριο στο κεφάλι και τη βενζίνη στο 1,70€ το λίτρο έψαχνε γκρεμό να το πετάξει και εν έτη 2004 θα κάναμε σενάρια με πετρέλαιο θέρμανσης στη δεκαετία στο 1.30€ ? Κανείς δεν περίμενε αυτές τις εξελίξεις, οπότε σήμερα καλούμαστε να δούμε τα πράγματα διαφορετικά.

Όσον αφορά το U, αφού ξέρεις απο αυτά, άνοιξε ένα πρόγραμμα και τρέξε ένα σενάριο με πραγματικές ανάγκες-καταναλώσεις ενέργειας, ΔΤ εσωτερικής - εξωτερικής θερμοκρασίας στην Ελλάδα και τις αντίστοιχες μονώσεις (απο 0 έως 10 cm).
Διαχωρίζουμε φυσικά Δώμα (όπου είναι πολύ πιο σημαντικό το πάχος μόνωσης) απο πλευρικούς τοίχους.
Βάζεις μέσα τους παράγοντες κόστος κατασκευής, υλικών και κόστος ενέργειας και μετά βλέπεις τι σου βγάζει.
Μην ξεχάσεις να λάβεις υπόψη και διαφορετικά σενάρια χρήσης (διακοπτόμενη-συνεχής). Και δες στο τέλος τα αποτελέσματα και μου λες. (Για να σε βοηθήσω έχουμε τρέξει σε matlab τέτοιο κώδικα βελτιστοποίησης και τα αποτελέσματα δεν ήταν έτσι όπως τα λες).
Τώρα βέβαια αυτά είναι γενικεύσεις και κάθε περίπτωση είναι κάπως διαφορετική, όμως η βασική αρχή ισχύει. Προ του 2010 με τον ΚΘΚ, δεν έβγαιναν τα νούμερα με τίποτα, όσο το κόστος της ενέργειας αυξάνει, τόσο μετατοπίζεται το σημείο ισορροπίας της καμπύλης κόστους-οφέλους. Τώρα με τον ΚΕΝΑΚ θες, δε θες είναι πιο αυστηρά τα πράγματα και σου προδιαγράφει άλλες τιμές.

Ρίξε μια ματιά καθαρά για το ισοζύγιο ενέργειας με το πάχος μόνωσης και σε αναλύσεις τύπου
[img size=100]http://www.deckerhomeservices.com/Insulation thickness.bmp[/img]
και

για να πάρεις μια ιδέα.


Υ.Γ. Και να σου δώσω το άλλο άκρο? Πριν απο 2 χρόνια, με φωνάζει ο κουμπάρος μου να πω μια γνώμη στο σπίτι ενός φίλου του (χωριό, κλιματική ζώνη Α) που έφτιαχνε τότε. Όλο καμάρι μας λέει ο τύπος το έκανα "τούμπανο" το σπίτι στις μονώσεις, 10cm εξωτερικές και 8 cm εσωτερικές μονώσεις. Μου πήγαν 20.000€ τα μονωτικά (μόνο οι πολυστερίνες) αλλά θα γίνει ωραίο!
Κοιτάζω και τι να δω, τον έβαλαν να βάλει 10άρα μονωση και κεραμοσκεπή στην Α ζώνη (παραθαλάσια περιοχή).
Ας το καταπιούμε αυτό, (που αν ήξερε ο άλλος ότι η έννοια του παθητικού σπιτιού είναι ότι κλιματίζεις όλο το χρόνο και δεν κρατάς 6 μήνες ανοιχτά τα παράθυρα επειδή ζείς σε καταπληκτικό κλίμα. Αλλά το παθητικό, παθητικό, λες μένει στον αρκτικό κύκλο...).
Όταν κατάλαβα τι εννοούσε εσωτερικές μονώσεις, μου έφυγε η μασέλα. Τον έβαλαν και μόνωσε τους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού, μεταξύ δωματίων.... :woohoo: Διπλές τοιχοποιίες, πολυστερίνες κτλ. Σφαγή.
Τι του λες τότε εκεί? Ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση.
Last edit: 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν by Savvas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.075 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ