Hλιακά συστήματα συμπλήρωμα θέρμανσης κατοικιών

Περισσότερα
8 Χρόνια 11 Μήνες πριν #146893 από etsa67
Μια σύγχρονη πολλά υποσχόμενη αντιμετώπιση του θέματος της θέρμανσης ενός χώρου, είναι η χρήση ηλιακών συλλεκτών για την προθέρμανση του νερού των θερμαντικών σωμάτων και του ζεστού νερού χρήσης.
Χρησιμοποιούνται ηλιακοί επιλεκτικοί συλλέκτες τιτανίου τα τελευταία χρόνια. Το ζεστό νερό οδηγείται σε μια κατάλληλων διαστάσεων δεξαμενή αποθήκευσης με την οποία είναι συνδεδεμένος ο καυστήρας αερίου - πετρελαίου του καλοριφέρ ή η σόμπα, ή ο καυστήρας βιομάζας, και τα οποία και συμπληρώνουν την απαιτούμενη ενέργεια.
Το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που τελικά παίρνουμε για τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο έως Μάρτη) είναι περίπου 350 kwh/m2 (με απόδοση συλλεκτικής επιφάνειας 75%) αλλά ο φετινός Χειμώνας διαμορφώθηκε στα 300 kwh/m2.
Καταμετρήθηκαν 65 ημέρες ηλιοφάνειας με ή χωρίς συννεφιά από τις συνολικά 160 ημέρες της χειμερινής περιόδου.


Ας θεωρήσουμε ότι ένας κοινός λέβητας πετρελαίου με απόδοση γύρω στο 90% μας δίνει περίπου 10 kwh ενέργεια για κάθε 1 lt πετρέλαιο.
Συνεπώς οι 300 kwh/m2 ισοδυναμούν με 30 κιλά πετρέλαιου και για 55 κιλά πέλλετ ή για 100 κιλά καυσόξυλα.

Δηλαδή αν καταναλώνουμε 300 κιλά πετρέλαιο θέρμανσης χρειαζόμαστε 10 m2 συλλεκτών και για τις 160 ημέρες.


Συνεπώς χρειαζόμαστε περίπου 30 m2 για να καλύψουμε κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ίση με 900 κιλά ή 1040 λίτρα.
΄Βέβαια όλα αυτά αναφέρονται στη θεωρία και λιγότερο στη πράξη.
Μεγάλο ρόλο θα παίξει η χωρητικότητα του θερμοδοχείου (Tank in Tank).
Για κάθε 1 kw θερμικής ισχύος σωμάτων αντιστοιχούν στην Ελλάδα (από 38-40,5) παράλληλο 35 λίτρα ΄νερό αποθήκευσης θερμικής ενέργειας.
Αλλά σύμφωνα με την αναλογία τετραγωνικών συλλεκτικής επιφάνειας και χωρητικότητα δοχείου τα 30 μ2 απαιτούν περίπου 2 τόνους νερού στο δοχείο για να το ανεβάσουν με ηλιοφάνεια 6 ωρών στα 55-58c αρκετή έτσι?
Η Ενθαλπία των υγρών μας λέει ότι 1 κιλό νερού στους 100 c έχει πολύ λιγότερη θερμότητα από νερό 100 κιλών τους 40 c.
Q=m x k x dt= 100 kcal ενώ q=m x k x dt=100 x 1 x 40=4000 kcal.
Τώρα φανταστείτε 2000 κιλά νερό στους 40-55 c να αναρροφάται απο τον λέβητα στην επιστροφή ή να κυκλοφορεί στα σώματα με χρήση τετράοδης βάνας ανάμειξης.
Χρειάζεται χώρο στη οροφή του σπιτιού ή στη ύπαιθρο για όλους αυτούς τους Συλλέκτες και στο λεβητοστάσιο και αρκετά καλή συνδεσμολογία με διαφορικό θερμοστάτη αλλά και για συνεχόμενη συννεφιά, απομόνωση του δοχείου από τα σώματα.
Κάντε το δικό σας σχόλιο πάνω σε αυτό το θέμα για περισσότερη ανάπτυξη

Στάθης Μηχανολόγος Μηχανικός
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": jnet, blue

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 9 Μήνες πριν #147401 από Gdevil
Ηλιακοί συλλέκτες+Δοχείο+βάνες-απώλειες σωληνώσεως και δοχείου VERSUS καύση ξύλου σε εστία ή λέβητα απόδοσης 75%

Το σχόλιό μου στην ανωτέρω σύγκριση είναι πως το ξύλο υπερέχει γιατί έχει πολύ μικρό κόστος αρχικής εγκατάστασης.
Η ηλιακή θέρμανση με εργοστασιακά αγορασμένα πάνελ έχει απόσβεση πάνω από την δεκαπενταετία συγκρινόμενη με την καύση ξύλου. Αν πάμε σε DIY κατασκευές συλλεκτών και δοχείου τότε ναι. Θα έχει νόημα έστω και με μικρότερες αποδόσεις των συλλεκτών.

Αλλο ένα σχόλιο είναι το εξής.
Ειδικά στην Ελληνική πραγματικότητα το όλο θέμα της ενέργειας του ήλιου θα είχε νόημα όταν θα μπορέσει (πάλι το αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι το θέμα) να συνδυαστεί η χειμερινή προθέρμανση με την καλοκαιρινή ψύξη. Μόνο τότε θα αξιοποιούσαμε την ήλιο οικονομικά γιατί το να γίνει μία εγκατάσταση για 60 μέρες το χρόνο έχει διαφορά από το να γίνει για 250 μέρες το χρόνο.

ΥΓ. Δεν μιλάω για το πετρέλαιο ούτε για το πέλλετ που τα θεωρώ πολύ ακριβά στην χρήση. Ούτε για κλιματιστικά που με συντελεστές COP στο 3 και βάλε είναι πολύ αποδοτικά αλλά ένας Θεός ξέρει πόσο θα κοστίζει το ρεύμα σε ένα ή σε δύο ή σε πέντε χρόνια στην Ελλάδα)


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.065 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ