Συζήτηση επί του άρθρου: "Πότε θ' αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη;"

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #85168 από tas
Είναι δύσκολη απόφαση να αλλάξεις επάγγελμα και τρόπο ζωής. Κι αντί το κράτος να σε βοηθήσει, εκείνο βάζει διαρκώς εμπόδια και τρικλοποδιές. Θαρρείς θέλει να σε εκδικηθεί. Ενδιαφέρον κείμενο που εστιάζει στη γραφειοκρατία και το θέατρο του παραλόγου...


Πικάντικα βιολογικά και καυτές απορίες
της Χριστίνας Ταχιάου
Συνάντησα την Λίλιαν Κουίδου στη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων στην Καλαμαριά να πουλάει τις καυτερές σάλτσες και τα τσάτνεϊ που παράγει. Δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι πολύ λίγα χρόνια πριν, εκείνη και ο σύζυγός της, Νίκος Ιωάννου, ήταν παιδιά της πόλης και διατηρούσαν το παλαιότερο κατάστημα κόμιξ στη Θεσσαλονίκη. Οδηγήθηκαν στην αγροτική παραγωγή λόγω της ανεργίας που έβλεπαν να έρχεται. Και το παλεύουν με πάθος.

Οι εισαγωγές από την Αμερική όπου η κρίση ήρθε νωρίτερα από την Ελλάδα, ακρίβυναν πολύ κάποια στιγμή. Σκέφτηκαν ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα κι αναζήτησαν τη λύση στο αγροτεμάχιο που έχουν στους Νέους Επιβάτες, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Έκαναν αίτηση για να το εντάξουν σε καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας, περίμεναν την απαραίτητη τριετία κι άρχισαν ερασιτεχνικά να καλλιεργούν σε ένα μικρό θερμοκήπιο και εξωχώραφα.

Τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τα καυτερά, έριξαν το βάρος στις καυτερές πιπεριές, σάλτσες και τσάτνει. Εκτός από αυτά όμως καλλιεργούν «περίεργα» για τους ασυνήθιστους λαχανικά. Πράσινες και πορτοκαλί ντομάτες, πορτοκαλί κουνουπίδι, μωβ και πορτοκαλί καρότο. Επίσης, baby leaf –τα μικρά φύλλα- από άγριες ρόκες, μουστάρδα –το φυτό-, κινέζικο και ασιατικά γενικά λάχανα. Και micro greens, βλαστούς λαχανικών. Μάλιστα, η Λίλιαν τονίζει ότι οι βλαστοί του μπρόκολου, ας πούμε, έχουν πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά από το μεγάλο φυτό, ότι η baby ρόκα είναι πολύ πιο γευστική κι ότι το baby ραπανάκι, το παντζάρι ή το σπανάκι είναι πολύ πιο δυναμωτικά. Μιλάει με μεγάλη αγάπη και με λεπτομέρειες για τα λαχανικά τους και τις σάλτσες τους και με επιμέλεια δίνει στους πελάτες της λαϊκής να δοκιμάσουν ενώ τους συμβουλεύει στην επιλογή του συνοδευτικού για το κρέας ή τα ζυμαρικά. Μιλώντας για τα εξωτικά χρώματα των λαχανικών, εξηγεί γιατί η ντομάτα στη Ρωσία είναι μαύρη κι ότι ο Κολόμβος έφερε από την Αμερική στην Ευρώπη πορτοκαλί ντομάτα. Τα έμαθαν «διαβάζοντας». «Διαβάσαμε πάρα πολύ, γιατί δεν υπήρχε κάποιος να μας καθοδηγήσει. Και τα καταφέραμε!»

Ως καλλιεργητές, δεν μπορούν οι ίδιοι να παρασκευάζουν τις σάλτσες και τα τσάτνεϊ: είναι υποχρεωτικό αυτό να γίνεται σε βιολογικό μεταποιητήριο. Έτσι, με δικές τους συνταγές, γίνεται σε πιστοποιημένο χώρο η επεξεργασία της πρώτης ύλης, ο τεμαχισμός, το βράσιμο και η συσκευασία.
Της αρέσει η στροφή στην καλλιέργεια, αν και έγινε αναγκαστικά, λόγω δυσχερειών στην «άλλη» τους ζωή. Τα παιδιά μεγαλώνουν στη φύση, ζουν οικογενειακά μια υγιεινή ζωή, η επαφή με τη γη αναζωογονεί. «Πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε πράγματα βατά, για να επιβιώσουμε και να περνάμε καλύτερα», λέει. Είναι αποφασισμένοι, το παλεύουν και το χαίρονται.

Ωραία ως εδώ. Πάμε τώρα στα παραπέρα, που βγήκαν μέσα από τη συζήτηση και την ανθρώπινη ιστορία, αποτελούν και δικές μου παρατηρήσεις και απορίες και θα φροντίσω να μεταφερθούν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Νίκος και η Λίλιαν αποφάσισαν να καλλιεργήσουν το χωράφι των 7 στρεμμάτων. Άρχισαν να ρωτούν από υπηρεσία σε υπηρεσία και για μήνες δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη με τη διαδικασία.
Υπάρχει φορέας να δώσει υπεύθυνα ολοκληρωμένες πληροφορίες για τη γραφειοκρατία που συνεπάγεται η ένταξη στο επάγγελμα του αγρότη;
Προκειμένου ο Νίκος να εγγραφεί στον ΟΓΑ, έπρεπε να περάσουν 6 μήνες από τη διαγραφή του από το ΤΕΒΕ. Κι άλλοι 6 μήνες για να τον εγκρίνει ο ΟΓΑ ως αγρότη. Σε αυτό το διάστημα ήταν ανασφάλιστος. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποιου είδους πρόνοια σχετική;

Ο Νίκος και η Λίλιαν είναι νέοι αγρότες. Όχι με την έννοια της ηλικίας, αλλά νέοι στο επάγγελμα.
Όταν η πολιτεία επιζητά και ισχυρίζεται ότι προμοτάρει την επιστροφή στη γεωργία, δε θα έπρεπε να σκεφτεί ότι αυτή θα γίνει από ανθρώπους 30, 40, 50 ετών, τους οποίους δεν πιάνουν οι όροι επιδότησης ή «προστασίας» νέων αγροτών;
Τα μηχανήματα είναι απαραίτητα στη γεωργία. Πλην όμως, επιδοτείται μόνον η αγορά καινούργιων. Γιατί να αγοράσουν ένα καινούργιο τρακτέρ ή ένα καινούργιο Navara, τη στιγμή που μπορούν να βρουν μεταχειρισμένο στο ¼ της τιμής του καινούργιου; Για να μη μιλήσουμε και για το θέμα των εισαγωγών.

Γιατί να μην επιδοτείται η παραγωγή κηπευτικών, τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία; Είναι πιο λογικό να γίνονται εισαγωγές βελγικής ή πολωνικής ντομάτας;
Για το θέμα της καθοδήγησης ως προς το τι να καλλιεργήσει κάποιος που το σκέφτεται, δεν κάνω αναφορά γιατί εντός των ημερών θα σας έχω είδηση από το Υπουργείο.
Αυτά τα λίγα, προς το παρόν, συμπεράσματα και απορίες που βγαίνουν μέσα από μια ιστορία δυο ανθρώπων με πάθος για δουλειά και πρωτοτυπία. Εύχομαι σύντομα να γίνει και success story!

(Bostanistas.gr)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #85176 από stratis 1
Γιατί να μην επιδοτείται η παραγωγή κηπευτικών, τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική γεωργία; Είναι πιο λογικό να γίνονται εισαγωγές βελγικής ή πολωνικής ντομάτας

Μα για να γινεται εισαγωγη βελγικης και πολωνικης ντοματας!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #85327 από mastoras
Να μην αγγίζει κανείς πολωνική η βέλγικη ντομάτα.

Να μην αγγίζει κανείς οτιδήποτε εισαγόμενο την στιγμή που μπορεί να βρει το ίδιο σε Ελληνικό.

Γνωρίζω πως δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό, αλλά εάν προσπαθήσουμε όλοι να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία [αναζήτησης κατανάλωσης Ελληνικών προϊόντων] θα μας γίνει μια ωραία συνήθεια, που στο τέλος αυτήν την συνήθεια θα την διασκεδάζουμε, και μακροπρόθεσμα θα έχουμε συμβάλει στην μικρή, μεγάλη η καθόλου ανάπτυξη.

Και τίποτα να μην γίνει, θα έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας, γιατί τα όσα χρήματα που μας έχουνε απομείνει και καταναλώσαμε έμειναν στον τόπο μας.

Το ψωμί πήγαν να το χώσουν στα super market, έφαγαν παπάρα γιατί ο Ελληνας γουστάρει ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς του. Τα λαχανικά το ίδιο, γιατί σαν την λαϊκή δεν υπάρχει.

Στο κρέας έγινε το μεγάλο γέλιο με τις πολυεθνικές.......ακόμα τραβάνε τα μαλλιά τους με του Ελληνες.

Τα γλυκά δεν το συζητάμε, δεν τους πέρασε καν από την σκέψη. Βλέπε lidl ....τα πετάνε, μαζί με τα γερμανικά λουκάνικα. :lol:

Τα υπόλοιπα είδη διατροφής Ελληνικής παραγωγής, είναι όντως ακριβά. Η υψηλή φορολογία δεν δίνει την δυνατότητα στους παραγωγούς-κατασκευαστές-παρασκευαστές να διοχετεύσουν στην αγορά φθηνό τρόφιμο, με σκοπό να αγοράσουμε το εισαγόμενο.

Εκεί θέλει να δείξουμε την μαγκιά μας. :)
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by mastoras.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ, tas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #85335 από dimlyk
μαλλον ξεχασες τους μεσαζοντες :)


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #85369 από stergiosbik
Μπράβο στην FIX….

Προσλήψεις και μπόνους σε προσωπικό εν μέσω κρίσης στην FIX…Μωρέ μπράβο ,να και κάτι καλό!!!
Κι όμως,σε μια εποχή που η χρηματοοικονομική κρίση έχει προκαλέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας…, με πρώτους τους εργαζόμενους να υφίστανται δυσμενείς επιπτώσεις και να οδηγούνται σε εργασιακή ανασφάλεια, υπάρχουν υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις… που αποτελούν παράδειγμα προς… μίμηση.
Κόντρα στο πνεύμα των καιρών, η διοίκηση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, πετυχαίνοντας να αυξήσει το τζίρο της κατά 80%, μοιράζεται την επιτυχία με τους εργαζομένους της, οι οποίοι όχι μόνο δεν είχαν μειώσεις στις αποδοχές τους αλλά έλαβαν και success bonus για τη γενική θετική επίδοση της εταιρείας.
Επιπλέον, το 2012, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία δημιούργησε 30 νέες θέσεις εργασίας ενώ εντός του 2013 η εταιρία σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω το προσωπικό της, κατά 10%.
H FIX, μετρώντας 150 χρόνια ιστορίας στην Ελλάδα, συμπλήρωσε μόλις τρία χρόνια κάτω από την ομπρέλα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και επιβεβαιώνει την προσφορά της στην ελληνική επιχειρηματικότητα αποσπώντας ένα μεγάλο μπράβο.
Επιτέλους μία καλή επιχειρηματική είδηση, που αφορά μάλιστα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εθνικά brands. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Ας ελπίσουμε το παράδειγμά της να μιμηθούν και άλλοι.

anti-ntp.net/2013/02/%CE%BC%CF%80%CF%81%...%84%CE%B7%CE%BD-fix/

Aντε τωρα να εξηγησεις σε καποιους γιατι πρεπει να προτιμουμε Ελληνικα προιοντα κ να στηριζουμε Ελληνικες επιχειρησεις! ;)

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": mastoras, ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ, erimitis, tas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #85425 από dimlyk
οι γενικευσεις παντα οδηγουν σε λαθη ;)


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.210 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ