Συζήτηση επί του άρθρου: "Πότε θ' αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη;"

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #88743 από stergiosbik
Απαντήθηκε από stergiosbik στο θέμα Συζήτηση επί του άρθρου
Oσον αφορα το θεμα της δραχμης θεωρω οτι οτι θα ηταν η καλυτερη μας επιλογη μακροπροθεσμα.....
Για καποιο χρονικο διαστημα θα ζουσαμε καταστασεις αρκετα χειροτερες των σημερινων.
Ομως πιστευω οτι σχετικα συντομα θα εστρωναν τα πραγματα.
Φυσικα δεν εννοω οτι θα ξαναζουσαμε την ψευτικη ευμαρεια των προηγουμενων χρονων αλλα πραγματικα θα θελαμε να ξανακανουμε τα ιδια λαθη;
Ειμαι ερκετα μεγαλος για να θυμαμαι την δεκαετια του '80 που οι μπανανες,τηλεορασεις,αυτοκινητα π.χ. ηταν ειδος πολυτελειας κ κατ επεκταση ακριβα.
Ε και;
Δηλ.αν δεν εχουμε 3 αυτοκινητα κ 5 τηλεορασεις ειμαστε φτωχοι;
Αν δεν τρωω μπανανες κ τρωω τα φρουτα που εμεις παραγουμε θα παθω κατι;
Ομως τοτε ο κοσμος πηγαινε στο μπακαλικο κ ειχε 2 δρχ στην τσεπη κ ψωνιζε μια χαρα τα απαραιτητα κ ηταν αξιοπρεπης.
Τοτε μεσα με τελη δεκαετιας 70 οταν ειμασταν πιτσιρικαδες δουλευε μονο πατερας μου κ τα φερναμε βολτα μια χαρα.
Δεν περισσευαν αλλα ειμασταν ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
Τωρα σε ποιο σπιτι θα πεις οτι δουλευει μονο ενας κ τα φερνει βολτα;
Εχοντας εθνικο νομισμα εχεις τροπους αντιδρασης.
Μενοντας στο euro παντα θα εξαρτωμαστε απο την καθε Μερκελ.

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #88770 από Gdevil
Απαντήθηκε από Gdevil στο θέμα Συζήτηση επί του άρθρου
Είτε ευρώ είτε δραχμή η δύναμη μίας χώρας καθορίζεται από την οικονομία της.
Και όσο δεν έχουμε γερή πραγματική οικονομία θα είμαστε δέσμιοι είτε της Μέρκελ και της ευρωζώνης είτε των Αμερικανών.
Το πως θα αποκτήσουμε γερή πραγματική οικονομία εξαρτάται όχι από το νόμισμα που θα έχουμε αλλά από τις συνθήκες που θα έχουμε.
Με δεδομένο λοιπόν ότι δυνατή πραγματική οικονομία χρειαζόμαστε και όχι διαφορετικό νόμισμα ας δούμε τι θα μας έδινε η δραχμή και ποιές θα ήταν οι συνέπειες του δε πληρώνω τα χρεωστούμενα αλλά κάνω ότι γουστάρω, φεύγω και από το ευρώ και δε με κόφτει και τιποτα. Δεν χρωστάω, δε πληρώνω.

Με ποιά χώρα θα είχαμε συμφωνίες για εξαγωγές και για λογικούς δασμούς?
Αφού ουσιαστικά χρωστάμε στους πάντες. Είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Ποιά χώρα θα μας έλεγε.
"Μάλιστα κύριοι Ελληνες. Ευχαριστούμε για την τόγκα που μας αφήσατε. Τώρα που λέτε πως γίνατε καλά παιδιά μπορούμε να σας ξαναδανίσουμε και άλλα.
Δεν θέλετε χρήματα? Τα καταφέρνετε μόνοι σας? Το μόνο που θέλετε είναι να κάνουμε συμφωνίες για τους δασμούς. Πολύ ωραία. Τα τελωνεία μας είναι ανοιχτά για εσάς. Στην κατώτερη δασμολογική κλίμακα τα προϊόντα σας. Ετσι γιατί είστε ωραίοι. Κάντε όσες εξαγωγές θέλετε σε εμάς. Εμάς δε μας νοιάζει να μην αγοράζετε τα δικά μας προϊόντα και να προτιμάτε τα δικά σας είτε από νοοτροπία είτε επειδή μας βάζετε κάτι δασμούς που δεν μπορούμε να τους πληρώνουμε. Είμαστε υπεράνω."
Μιας και είναι αυτονόητο το ότι με καμία χώρα δεν θα είχαμε κάποιες συμφωνίες τότε τι θα είχαμε πετύχει? Αυτοαποκλεισμό. Χώρα του ότι παράγω καταναλώνω και απολύτως τίποτα άλλο. ΤΙΠΟΤΑ ξένο. Εμπάργκο μόνοι μας θα κάναμε στους εαυτούς μας. Και με όποιον συμφωνούσαμε κάτι θα ήταν δεδομένο πως θα παραδίδαμε κάτι που αυτός ήθελε. Γεωπολιτικά? Οικονομικά? Κάτι τεσπα θα παραδίδαμε.

Τώρα δεν το έχουμε κάνει αυτό το εμπάργκο? Δεν έχουμε περιορίσει τόσο τους μισθούς μας που ουσιαστικά στο ίδιο καταλήγουμε? Δεν έχουμε παραδώσει τα πάντα? ίσως αναρωτηθεί κάποιος.
Και όμως όχι.
Τώρα έχουμε την δυνατότητα ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ αλλάξουμε τις συνθήκες στην χώρα μας να ξαναγίνουμε χώρα με οικονομία και να πάψουμε να είμαστε χώρα με ανοιχτό χέρι που παρακαλάει για τα ψιλά που περισσεύουν.


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΘΕΟΔΟΣΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #88773 από stergiosbik
Απαντήθηκε από stergiosbik στο θέμα Συζήτηση επί του άρθρου
Μη μπερδευομαστε.
Κανεις δε λεει οτι με τη δραχμη θα σωθεις.
Απλως η δραχμη(οπως κ καθε εθνικο νομισμα) σου δινει επιλογες κ δυνατοτητες που με το euro δεν εχεις γιατι απλουστατα το euro ειναι ετσι φτιαγμενο για να εξυπηρετει τις δυνατες χωρες.
Αν τωρα εμεις ειμαστε αχρηστοι κ στερουμαστε κ της θελησης να χρησιμοποιησουμε τις δυνατοτητες της δραχμης δεν φταιει το νομισμα.
Νομιζω επισης οτι κανεις λογικος ανθρωπος θεωρει εφικτο το να μην πληρωσουμε οτι χρωσταμε γιατι ετσι μας γουσταρει.
Μπορεις ομως πολυ ευκολα να κανεις ερευνα σε βαθος,να βρεις ποιο ειναι το πραγματικο χρεος κ να πληρωσεις κανονικα.
Εκμεταλλευομενοι ομως καθε δυνατοτητα που εχουμε σα χωρα κ κυριως "παιζοντας" βρωμικα οπως κ οι λοιπες σοβαρες χωρες.
Γιατι ας μη γελιομαστε κ η Γερμανια δεν ειναι ατρωτη.
Τους θετεις π.χ. το θεμα των αποζημιωσεων κ θα σου πω εγω αν θα κατσουν να συζητησουν.
Η πας με τους Ισραηλινους,Κινεζους κ κυριως Ρωσους για υδρογονανθρακες κ ορυκτο πλουτο κ θα δεις πως βαζει η Μερκελ την ουρα στα σκελια. ;)
Μπορει βεβαια εγω να τα λεω απλοικα αλλα η ουσια ειναι οτι τροποι υπαρχουν.
Πολιτικοι με αρ..δια κ Ελληνικο φρονημα δεν υπαρχουν!

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #88780 από stratis 1
Απαντήθηκε από stratis 1 στο θέμα Συζήτηση επί του άρθρου
ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ έγραψε:
Αν όλο το θέμα είναι οικονομικό και πράξεις επί χάρτου, τότε θα βρεθούν πάρα πολλοί οικονομολόγοι της Ε.Ε. να πουν και ν αποδέιξουν (με κάποιο τρόπο) πως αντίθετα με αυτό που βγάζουμε εμείς, αυτό που καθόρισαν για μας είναι "σωστό" οικονομικά, είμαι σίγουρος γι αυτό.170 χρονια με δικο μας νομισμα σε περιοδο ειρηνης δεν ειχαμε παθει τετοια καταστροφη.10 χρονια με ξενο νομισμα πιασαμε πατο. Αλλα ετσι αλλιως το παραδεχτηκε το ΔΝΤ οτι ηταν λαθος η συνταγη.
Αν η λογική λέει πως έπρεπε (μέσω υποτίμησης) να μπορούμε ν αγοράζουμε λιγότερο, μέσω αξίας των χρηματων μας.. έκαναν το ίδιο μέσω μείωσης τους στους μισθούς και στα διαθέσιμα μας μέσω αύξησης φόρων.Η υποτίμηση ανεβαζει τις τιμες των εισαγωμενων δινοντας δουλεια στις ντοπιες επιχειρησεις.Η φορολογια μειωνει στη προκειμενη περιπτωση τη ρευστοτητα,γιατι πανε τα ομορφα ευρω πισω στη κεντρικη τραπεζα.Η λυση για εξοδο απο τη κριση ειναι να αγοραζουμε περισσοτερο και οχι λιγοτερο ντοπια προιοντα
Αν πιστεύουμε πως η λύση μας ήταν δραχμή, υποτίμηση και αύξηση έτσι της ανταγωνιστικότητας, μπορώ με απλά πράγματα να σου πω πως θα μπορούσε απλά να είναι δέκα φορές χειρότερο για μας τους ίδιους.
Θα αγοράζαμε πρώτες ύλες (που δεν έχουμε) 10 φορές ακριβότερα.Αν ειχε προ υποτιμησης της δραχμης 100 δολαρια το βαρελι το πετρελαιο,παλι 100 θα εχει
Θα πληρώναμε κάθε εισαγόμενο άλλο τόσο.Σε εξι μηνες με δυο χρονια θα ανθιζε η ελληνικη παραγωγη για αυτον ακριβως τον λογο
Το μόνο (σχετικό) κέρδος θα ταν οι φτηνές υπηρεσίες μας, η αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προιόντων, λόγω φτηνής τιμής και σχεδόν τίποτα άλλο.Θα μπορουσαμε να αξιοποιησουμε κλαδους που χρειαζονται μυαλο(καινοτομιες)
Σε μιά τέτοια περίπτωση, στο σημερινό κόσμο, πρέπει να υποθέσουμε πως θα υπήρχαν κάποιοι που θα εξακολουθούσαν να μας πουλάνε πετρέλαιο, αυτοκίνητα, όπλα, κι οτιδήποτα μαθαμε να χουμε για να ζούμε, με πληθωριστικές δραχμές.Παντα οι εξωτερικες συναλλαγές μας ηταν σε δολαριο η ευρω,τα οποια ερχονταν στα χερια μας μεσω τουρισμου και εξαγωγων
Αν η σημερινή μας κατάσταση θέλει έναν ικανό και πατριώτη πολιτικό να τη διαχειριστεί, αυτή των δρχ μάλλον θέλει ένα μάγο. Δυστυχώς ο πρετεντερης και η τρεμη εχουν κανει καλα τη δουλεια τους.Το κακο ειναι οτι αυτα που μας φοβισαν για τη δραχμη,θα τα ζησουμε ελλείψει ευρω
Υποτίμηση από μόνη της, μπορεί να αποδειχθεί η απολυτα μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή και το μεγαλύτερο ξεπούλημα σε τιμες απόλυτα πιό ξεφτίλα από τις σημερινές.Μπορουμε ακομα και αν το νομισμα μας ειναι δραχμη,να πουλαμε τις αποκρατικοποιημενες επιχειρησεις σε δολαριο η ευρω
Το "ξεπούλημα¨της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν είναι οικονομική συνθήκη, αλλά διάθεση ενός λαού να το ανταλάξει με αυτοκίνητα, μεγάλα σπίτια, τηλεοράσεις, εξοχικά, και iphone.Φταιει η παιδεια των τελευταιων 30 χρονων και η πιπιλα της παγκοσμιοποιησης(που η δραχμη ειναι η μεγαλυτερη εχθρος της).
Προσωπική μου άποψη, δεν είναι το ζητούμενο ευρώ ή δρχ... αλλά τρόπος και σχεδιασμός ικανών προσώπων που θα έχουν λαική υποστήριξη σ αυτά που θα πράξουν.
Ακομα και ο καλυτερος να κυβερνησει,πως θα πολεμησει χωρις οικονομικα οπλα??


Τα νομισματα ειναι φτιαγμενα για να υποτιμουνται.
Δητε τι αγοραζαμε με ενα ευρω η 1 δολαριο πριν 10 χρονια και τι σημερα.



Η Ελλαδα οπως και καθε μικρη χωρα ειναι καταδικασμενη να ξεκιναει καθε τοσο παλι απο την αρχη,για να μη γινει ανταγωνιστική ως προς τις κυριαρχουσες χωρες.
Το προβλημα τους ηταν πως θα μας ριξουν κατω,αυτη τη φορα χωρις πολεμο.
Γιατι χωρις πολεμο?
Πρωτον θελουν μια ποιο στενη σχεση Ελλαδας Τουρκιας και αν υπαρξουν θυματα η σχεση αυτη θα αναβληθει. για μια δυο γενιες.
Δευτερον,με εναν πολεμο στο αιγαίο εστω και ολιγοημερο,η ναυσιπλοΐα θα σταματουσε για 6 μηνες με ενα χρονο λογο των ναρκων που θα κολυμπαγαν αναμεσα στα εμπορικα πλοια που πανε και εχονται στη μαυρη θαλασσα.
ΤΡΙΤΟΝ θα μπορουσαν να αναδειχτουν ηγέτες που δεν θα ηταν τοσο διαχειρίσιμοι απο τους Ευροαμερικανους και μαζι με το λαικο αισθημα θα μπορουσε η Ελλαδα να οδηγηθει στην αγκαλια των Ρώσων.
Ετσι μεθοδευτηκε αυτο που βιωνουμε σημερα.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΟΝΙΑΔΕΣ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #88782 από stergiosbik
Απαντήθηκε από stergiosbik στο θέμα Συζήτηση επί του άρθρου
Καποτε ελεγαν στον λαο οτι αν βγουν οι κομμουνιστες θα σας παρουν τα σπιτια.
Τωρα τα σπιτια μας τα παιρνουν αυτοι που τα ελεγαν αυτα κ η αριστερα ειναι υπερ της ιδιωτικης περιουσιας! ;)
Θελετε κ αναπτυξη με αυτους τους πολιτικους; :angry:

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #88792 από aithio
GDevil όπως είπε και ο Θεοδόσης παραπάνω τα ποστ σου γίνονται όλο και καλύτερα...
Αν κατάλαβα καλά αυτό που διακρίνεις σαν αιτία του προβλήματος είναι η μη ανταγωνιστική οικονομία λόγο εσωτερικών δομών και συμφερόντων.
Δεν διαφωνώ καθόλου μαζι σου όπως δεν διαφωνώ και για το αίσθημα του δικαίου που αναφέρθηκες....
Αν όμως δεις ακόμα πιο μπροστά και πιο παγκοσμιοποιημένα η κρίση μπορεί να άγγιξε εμάς περισσότερο λόγο των προβλημάτων που είπαμε ίσως και να υπάρχουν και σκοτεινές πλευρές εκμετάλλευσης εσωτερικού πλούτου αλλά η κρίση είναι και παγκόσμια....
Ολοι χρωστάνε σε όλους....Αρα υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα υπερσυσσωρευσης πλούτου απο συγκεκριμένους ανθρώπους και ουτε καν κράτοι...

Gregori

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.092 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ