Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49237 από KERBEROS
Ενημερωτική εκδήλωση για την υπέρυθρη θέρμανση


Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την υπέρυθρη θέρμανση διοργανώνει η Ε.Ε.Φ. σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Πειραιά, την ΕΕΤΕΚ, τη Μαθηματική Εταιρεία
και το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστήμιου Aθηνών.

Ομάδα διακεκριμένων και ειδικών επιστημόνων θα παρέχει έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με θέματα όπως:

•Τι είναι υπέρυθρες ακτίνες.
•Τι είναι υπέρυθρη θέρμανση.
•Ποιες είναι οι εφαρμογές τους στη παραγωγή και στη μετάδοση θερμότητας.
•Πως αξιοποιείται η υπέρυθρη ακτινοβολία .
•Γιατί η υπέρυθρη θέρμανση είναι η οικονομικότερη πηγή της θέρμανσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 52


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 , ώρα 17.00 – 21.00
Προεδρείο: Φιλντίσης Παναγιώτης, Τριγκάκης Μιχαήλ.

16:30 – 17:00 Προσέλευση Κοινού.

17:00 – 17:30 Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων.
- Φιλντίσης Παναγιώτης, Α’ αντιπρόεδρος Ε.Ε.Φ.
- Χέλμης Κωνσταντίνος, Καθηγητής
- Χριστοφόρου Λουκάς, Ακαδημαϊκός
- Τσελές Δημήτρης, Δρ. Φυσικής, Αντιπρόεδρος Τ.Ε.Ι. Πειραιά
- Γουρδομιχάλης Γρηγόριος, Πρόεδρος ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.
- Αδριανουπολίτης Κωνσταντίνος, Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

17:30 – 18:00 Αγγελόπουλος Άγγελος, Καθηγητής Τμήμ. Φυσικής ΕΚΠΑ
Θέμα: « Διαχείριση της Ενέργειας».

18:00 – 18:30 Αγγελόπουλος Βασίλειος, Εκπ. Β/θμιας Εκπαίδευσης, Φυσικοθεραπευτής – Εργοθεραπευτής,
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
Θέμα: «Υπέρυθρες Ακτίνες και Υγεία».

18:30 – 19:00 Τσιτομενέας Στέφανος, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Φ., Ομότ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πειραιά.
Θέμα: «Υπέρυθρες Ακτίνες».

19:00 – 19:30 Καμμένος Γεώργιος, Μηχανολόγος – Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Β/θμιας Εκπ/σης
Θέμα: « Χρήσεις Τεχνολογίας και Υπέρυθρες Ακτίνες».



19:30 – 20:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
20:00 – 20:30 Ελμαλής Ελευθέριος, Απόφοιτος ΣΕΜΦΕ – Ε.Μ.Π.
Θέμα: « Εφαρμογές των Υπέρυθρων Ακτίνων στα κτήρια»

20:30 – 21:00 Ζιανίκας Βασίλειος, Μηχανολόγος Μηχανικός.
Θέμα: «Εφαρμογές των Υπερύθρων Ακτίνων στη Θέρμανση, υπάρχουσα κατάσταση, προοπτικές

21:00 – 21:30 Τριγκάκης Μιχαήλ, Φυσικός.
Θέμα: « Οικονομικά Στοιχεία για τη θέρμανση με υπέρυθρες »

21:30 – 22:00 Παλληκάρης Γεώργιος – Φιλντίσης Κωνσταντίνος,
Θέμα: «Ο Κόσμος των Υπέρυθρων Ακτίνων και ο άνθρωπων» (Έρευνα Μ.Μ.Ε.)

22:00 Λήξη Συνεδρίου.
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής: Γουρδομιχάλης Γρηγόριος, Πρόεδρος ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Ελμαλής Ελευθέριος
Κολέτσιος Γεώργιος
Καμμένος Γεώργιος
Φελουζής Ιωάννης
Κασίδης Αθανάσιος
Μπελεγράτη Δήμητρα
Κοσμάς Χάρης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ :
Τριγκάκης Μιχαήλ.

*Είσοδος ελεύθερη γι’ απλή παρακολούθηση ή χρέωση 10 ευρώ για βεβαίωση παρακολούθησης κι έντυπο υλικό.

www.thermansipress.gr/thermansi/%ce%b5%c...1%cf%85%ce%b8%cf%81/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49242 από KERBEROS
Στεγανωτικά και μονωτικά "ασπίδα" στο κρύο


Από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας, ιδίως για τη θερμομονωτική προστασία του, δηλαδή τη δυνατότητά του να συγκρατεί τη θερμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες και ταυτόχρονα να εμποδίζει την είσοδο κρύων ρευμάτων αέρα, είναι η μόνωση με τα κατάλληλα για κάθε περίσταση στεγανωτικά και μονωτικά υλικά.
Από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας, ιδίως για τη θερμομονωτική προστασία του, δηλαδή τη δυνατότητά του να συγκρατεί τη θερμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες και ταυτόχρονα να εμποδίζει την είσοδο κρύων ρευμάτων αέρα, είναι η μόνωση με τα κατάλληλα για κάθε περίσταση στεγανωτικά και μονωτικά υλικά.

Όπως κάθε άνθρωπος έχει ένα δελτίο ταυτότητας με κάποιο χαρακτηριστικό αριθμό, έτσι και κάθε υλικό χαρακτηρίζεται από ένα συγκεκριμένο μέγεθος, που ονομάζεται συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας και συμβολίζεται με το γράμμα λ. Ο συντελεστής όμως εκφράζει την ποσότητα θερμότητας που περνάει μέσα σε μία ώρα από ένα υλικό πάχους ενός μέτρου, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο παράλληλων επιφανειών του υλικού είναι ένος βαθμού Κελσίου. Ετσι, όσο πιο μικρός είναι ο συντελεστής ενός υλικού, τόσο λιγότερη θερμοκρασία περνάει μέσα από το συγκεκριμένο υλικό.

Πρακτικά, η ποιότητα ενός υλικού εξαρτάται από τον θερμικό συντελεστή λ, που αυξάνεται με το πάχος του υλικού και την υδροαπορροφητικότητά του. Δηλαδή ισχύει ο γενικός κανόνας ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος ενός υλικού, τόσο μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα έχει. To μειονέκτημα των περισσότερων θερμομονωτικών υλικών είναι ότι η επαφή με την υγρασία μειώνει τον αρχικό συντελεστή λ και σταδιακά χάνουν τις θερμομονωτικές τους ιδιότητες.

Τα κυριότερα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ), η εξηλασμένη πολυστερίνη και ινώδη υλικά, όπως ο πετροβάμβακας και ο υαλοβάμβακας.

Ο ακίνητος αέρας είναι το υλικό με τον μικρότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Γι αυτό και όλα τα θερμομονωτικά υλικά κατασκευάζονται έτσι ώστε να περιλαμβάνουν στον όγκο τους μεγάλο αριθμό πολύ μικρών πόρων (κυψελίδων), που περιέχουν παγιδευμένο αέρα.

Τα θερμομονωτικά υλικά διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

1. Ανόργανα υλικά

Τέτοια υλικά είναι ο διογκωμένος περλίτης (εμπορική ονομασία: Perlomin), ο υαλοβάμβακας, ο πετροβάμβακας, ο ορυκοβάμβακας, τα θερμομονωτικά τούβλα κ.λπ.

2. Οργανικά υλικά

Τέτοια υλικά είναι το ξυλόμαλλο (εμπορική ονομασία: Heraklith), η πολυμεθάνη, η φαινολική ρυτίνη, η διογκωμένη πολυστερίνη (εμπορική ονομασία: Felizol), η εξηλασμένη πολυστερίνη (εμπορική ονομασία: Styrofoam ή Fibrostir) κλπ.

3. Μονωτικά σκυροδέματα

Εχουν ως συνδετική ύλη το τσιμέντο και τα αδρανή υλικά ειδικά υλικά, που εξασφαλίζουν την παρουσία κυψελίδων αέρα. Τα σπουδαιότερα μονωτικά σκυροδέματα είναι το ελαφρομπετόν (εμπορική ονομασία: foam-mill), το περλομπετόν και το κισσηρομπετόν.

Στην Ελλάδα το δημοφιλέστερο είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη, που χρησιμοποιείται στο 80% των κατασκευών. Πρόκειται για ένα πολυμερή παράγωγο πετρελαίου, κλειστής κυψελωτής δομής. Αυτό το χαρακτηριστικό την καθιστά πολύ ανθεκτική στην υγρασία και επομένως της προσδίδει μεγάλο χρόνο ζωής. Επίσης, γι' αυτόν τον λόγο είναι κατάλληλη για μόνωση κτιρίων από μπετόν, που είναι ο συνήθης τρόπος κατασκευής στην Ελλάδα.

Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι ένα ακόμη πολυμερή παράγωγο του πετρελαίου, το οποίο όμως διογκώνεται με αέρα και μετά πρεσαρεται ώστε να πάρει τα γνωστή μορφή του φελιζόλ. Απορροφάει εύκολα υγρασία και έτσι χάνει τις ιδιότητές της με την πάροδο του χρόνου. Η πιο κατάλληλη χρήση της είναι για τη μόνωση διπλής τοιχοποιίας, σαν ενδιάμεσο υλικό, αν και σταδιακά μειώνεται η χρήση της.

Τα ινώδη υλικά (πετροβάμβακας, υαλοβάμβακας), που παράγονται από ίνεε ορυκτών, έχουν καλή θερμομονωτική συμπεριφορά και επιπλέον ηχομονωτικές και πυράντοχες ιδιότητες, ωστόσο είναι και αυτά ευαίσθητα στην υγρασία. Διατίθενται στο εμπόριο σε μορφή ρολών παπλωμάτων και σε πλάκες διαφόρων διαστάσεων και πυκνοτήτων. Παράγονται επίσης και με επικαλύψεις από ασφαλτικά υλικά ή φύλλα αλουμινίου.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η θερμοκρασία, η υγρασία και ο χρόνος είναι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τις θερμομονωτικές ιδιότητες των υλικών. Τα ανόργανα υλικά έχουν καλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Γι αυτό θα πρέπει να αναζητούνται κατασκευαστικές λύσεις για την προστασία των θερμομονωτικών υλικών από την υγρασία (υγρομόνωση). Τα υλικά με την καλύτερη αντοχή στην υγρασία είναι η διογκωμένη και η εξηλασμένη πολυστερίνη
και η πολυουρεθάνη.

Πηγή: "Καθημερινή"

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=6651

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49781 από stergiosbik
Έρευνα: "τρύπια" και σπάταλα τα ελληνικά κτίρια

Με βάση την έρευνα των πανεπιστημίων, ελάχιστοι πολίτες αντιμετώπισαν την προοπτική βελτίωσης του κελύφους των κτιρίων τους ώστε να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση.
Η βελτίωση των κουφωμάτων, η πιθανή προσθήκη μόνωσης, η αντικατάσταση του καυστήρα, αποτελούν λύσεις που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση στο μισό και για πάντα.

Εντούτοις η έλλειψη οικονομικών πόρων, αλλά και η άγνοια των πολιτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, 2010-2011 (η μέση κατανάλωση ήταν 122.5 kwh ανά τ.μ.) και τις θερμαντικές ανάγκες του δεύτερου χειμώνα (2011-2012), που ήταν βαρύτερος, η μέση ενεργειακή κατανάλωση αναμενόταν να είναι 167,7 kwh/τ.μ. Ωστόσο η μέση κατανάλωση του δεύτερου χειμώνα ήταν μόλις 109.6 kwh/τ.μ., δηλαδή περίπου 10,5% μικρότερη σε απόλυτες τιμές και περίπου 35% μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι επιστήμονες με βάση τις κλιματικές συνθήκες.

Ούτως ή άλλως βέβαια, η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις ήταν και είναι σε απόλυτη τιμή και ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας περίπου η μισή απ' ό,τι στις υψηλές τάξεις.

Η έρευνα δείχνει ότι και στα μεσαία εισοδήματα υπήρξε επίσης σημαντική μείωση της ενεργειακής δαπάνης. Αντίθετα, στα υψηλά και στα πολύ δεν βοηθούν ώστε να επιλεγούν λύσεις μακροχρόνιας απόδοσης.

To πρόβλημα δε στην Ελλάδα όσον αφορά τη θερμομόνωση των κτιρίων είναι τεράστιο. Η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση στα ελληνικά νοικοκυριά είναι, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, εξαιρετικά υψηλή και σχεδόν αγγίζει τιμές κατανάλωσης βορειοευρωπαϊκών κτιρίων.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά παρουσιάζουν, με κλιματική αναγωγή, τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη, περίπου 30% μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας και περίπου διπλάσια από την κατανάλωση της Πορτογαλίας, ενώ είναι σημαντικά μεγαλύτερη από χώρες με ψυχρότερο κλίμα όπως το Βέλγιο και οι Σκανδιναβικές χώρες.

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=6466

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #51264 από KERBEROS
«Ηλεκτροσόκ» με αύξηση 37% στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Νέο χτύπημα στους καταναλωτές θα προκαλέσουν από το νέο έτος οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ εισηγείται προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο περιβάλλοντος τη 13η επιβάρυνση των νοικοκυριών μέσα σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», η επιχείρηση εισηγείται την αύξηση 37% σε τρεις δόσεις.

Η επιβάρυνση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων της Τρόικας για απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων και προβλέπεται και στο προσχέδιο του Μνημονίου το οποίο έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές μας.

Οπως προκύπτει από το κείμενο, η αύξηση - σοκ θα πέσει σε τρεις δόσεις. Η πρώτη θα είναι την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και το ΥΠΕΚΑ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσουν τη σχετική απόφαση της αναπροσαρμογής των τιμολογίων, η δεύτερη δόση θα έλθει την 1η Μαρτίου και η τρίτη την 1η Ιουλίου, οπότε και τα τιμολόγια θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως.

Η κυβέρνηση, όπως υποχρεούται από το Μνημόνιο, αναμένεται να εξαιρέσει από αυτές τις αυξήσεις τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, με την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου ρεύματος, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σαφές αν σε αυτές τις κατηγορίες οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες ή μηδενικές.

www.protothema.gr/economy/article/?aid=240457

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #52217 από KERBEROS
Πετρέλαιο θέρμανσης σε άτοκες δόσεις


Η οικονομική κρίση δείχνει νέους τρόπους και καινούρια προϊόντα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως είναι η δυνατότητα κάλυψης του κόστους για το πετρέλαιο θέρμανσης σε έξι άτοκες δόσεις.

Οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς-ΑΤΕ, Eurobank, και Millennium, προσφέρουν τη δυνατότητα στους κατόχους των πιστωτικών τους καρτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και να το εξοφλήσουν μέχρι σε έξι άτοκες δόσεις. Η προσφορά των άτοκων δόσεων θα «τρέχει» μέχρι το τέλος Απριλίου και σύμφωνα με τις τράπεζες, είναι ένας τρόπος να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να καλύψουν τις ανάγκες τους για θέρμανση.

Ειδικότερα η Eurobank προσφέρει 6 άτοκες δόσεις για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Οι κάτοχοι όλων των πιστωτικών καρτών Eurobank, οι οποίοι θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης έως και τις 30 Απριλίου 2013 από επιλεγμένα πρατήρια της ΕΚΟ μπορούν να πληρώσουν με την κάρτα τους και να χρεώσουν το ποσό σε 6 άτοκες δόσεις, ενώ κερδίζουν και 3% επιστροφή επί της αξίας της αγοράς.

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς έχει σε ισχύ ανάλογο πρόγραμμα μέχρι το τέλος Απριλίου 2013, καθώς όλοι οι πελάτες της που έχουν πιστωτικές κάρτες Πειραιώς και ΑΤΕ μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης από όλα τα πρατήρια πετρελαίου και να εξοφλούν το ποσό της πληρωμής σε 6 άτοκες δόσεις.

Ωστόσο υπάρχει η εξής προϋπόθεση το ελάχιστο ποσό συναλλαγής είναι 500 ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης και 300 ευρώ για βιοκαύσιμα και να χρεωθεί εφάπαξ. Για τη μετατροπή της χρέωσης της εφάπαξ αγοράς σε δόσεις οι καταναλωτές πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα 18 2 18 έως και 5 ημέρες από την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

Η Alpha Bank στους κατόχους των πιστωτικών της καρτών Bonus προσφέρει τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης από τα πρατήρια ΒΡ και να το αποπληρώσουν σε 6 άτοκες δόσεις. Επιπλέον κερδίζουν 4 πόντους με κάθε 1 ευρώ συναλλαγής (που μπορούν να το εξαργυρώσουν σε μελλοντικές αγορές). Η προσφορά ισχύει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013, για προμήθεια πετρελαίου από επιλεγμένα πρατήρια ΒΡ ή για τηλεφωνικές παραγγελίες καλώντας στο 18199 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επίσης η Millennium bank σε συνεργασία με τη Revoil προσφέρει μέχρι 6 άτοκες δόσεις για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για ποσό παραγγελίας πάνω από 1.200 ευρώ και 3 άτοκες δόσεις για ποσό από 600 έως 1.200 ευρώ.

energyin.gr/2012/12/03/%cf%80%ce%b5%cf%8...3%ce%b5%ce%b9%cf%82/

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΛΛΕΤ ΚΥΡΙΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ! (πλην sugarboy)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #53224 από KERBEROS
900 εκατ. ευρώ θα χάσει το Δημόσιο από τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου


Η αγορά πετρελαίου είχε προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση: η εξίσωση του ΕΦΚ στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την καταπολέμηση της φοροκλοπής στα καύσιμα, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία θα οδηγήσει σε καταρράκωση της αγοράς και πιθανόν να φέρει λιγότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους, είχαν πει από το Σεπτέμβριο οι εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου.

Πράγματι, με το πρώτο δίμηνο της σεζόν να έχει ολοκληρωθεί η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Μετά από πτώση 90% τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης το Νοέμβριο βρίσκονται στο – 80% συγκριτικά με το Νοέμβριο του 2011. Και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ήδη καταγράφεται υστέρηση στα έσοδα από τον ΕΦΚ της τάξης των 600 – 800 χιλιάδων ευρώ, ενώ εφόσον συνεχιστεί η ίδια πορεία τότε σε ορίζοντα 12μήνου, η υστέρηση εσόδων από τον ΕΦΚ εκτιμάται ότι θα φτάσει έως και τα 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί.

Βεβαίως εκτιμάται ότι ένα ποσοστό για την πτώση του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, οφείλεται τόσο στις καιρικές συνθήκες όσο και στα αποθέματα που είχαν οι δεξαμενές των κατοικιών από πέρυσι. Ένα ποσοστό 50% της πτώσης οφείλεται στον ΕΦΚ, ένα 10 -15% στην αποθεματοποίηση και ένα 35 – 40% οφείλεται στον καιρό, αναφέρει πηγή της αγοράς στο EnergyPress εκτιμώντας ότι τελικά η αγορά του πετρελαίου θα «κάτσει» στο – 50% τον Ιανουάριο και εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ομαλές για την εποχή.

diesel κίνησης

Πάντως εάν η εικόνα για το θέρμανσης είναι αποκαρδιωτική, δε συμβαίνει το ίδιο με το diesel κίνησης, όπου τα σημάδια είναι θετικά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός αυτό καθαυτό της αύξησης κατά περίπου 8% της συνολικής κατανάλωσης diesel κίνησης στη χώρα, η οποία μάλιστα είναι μεγαλύτερη σε αγροτικές περιοχές και στη Β. Ελλάδα (της τάξης του 15 με 20%). Η αύξηση στο κίνησης δείχνει ότι με την εξίσωση των φόρων, έπαψε η φοροκλοπή καθώς δεν υπάρχει πλέον το κίνητρο της διαφοράς της τιμής μεταξύ του θέρμανσης και του κίνησης. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση στο κίνησης, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές όπου το φαινόμενο ήταν πιο εκτεταμένο. Ένα ποσοστό της αύξησης στο κίνησης πάντως οφείλεται στην άρση της πετρελαιοκίνησης στις μεγάλες πόλεις.

Πρέπει να κλείσουμε και το παράθυρο στο ναυτιλιακό καύσιμο και τότε είναι βέβαιο ότι θα περιοριστούν σημαντικά τα περιθώρια για φοροκλοπή, αναφέρει παράγοντας της αγοράς, που προσθέτει ότι για να υπάρξει αύξηση στα έσοδα του κράτους από τον ΕΦΚ θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιας μείωσης. Κάτι που έχει προαναγγείλει ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, σε περίπτωση που καταγραφεί αύξηση στα έσοδα του κράτους από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροκλοπής…

www.energypress.gr/news/900-ekat.-eyrw-t...tanalwshs-petrelaioy

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.122 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ