Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #48101 από ACIDBLACK
Μεταλλαγμένα δέντρα αναπτύσσονται 40% ταχύτερα


Iσραηλινή εταιρία βιοτεχνολογίας ανέπτυξε και δοκιμάζει γενετικά τροποποιημένους ευκαλύπτους και λεύκες που αναπτύσσονται 40% ταχύτερα και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως για να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες «εκτοπίζοντας», όπως υποστηρίζει, ακόμη και τα ορυκτά καύσιμα.

Εξάγοντας ένα γονίδιο από το κοινό ζιζάνιο αραβιδόψις, το οποίο μεγαλώνει ταχύτατα, η FuturaGene άλλαξε τη δομή των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών, επιταχύνοντας τη φυσική διαδικασία ανάπτυξής τους. Έτσι, οι μεταλλαγμένοι ευκάλυπτοι φθάνουν τα 5 μέτρα μέσα σε ένα χρόνο, ενώ και το φύλλωμά τους είναι πυκνότερο κατά 20-30% σε σχέση με τα φυσιολογικά δέντρα. Σε διάστημα 5,5 χρόνων, το ύψος τους αγγίζει τα 27 μέτρα.

Οι ευκάλυπτοι της FuturaGene παράγουν μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 10 κυβικά μέτρα ξυλείας ανά στρέμμα, έναντι 8 κ.μ. που παράγουν οι κανονικοί ευκάλυπτοι, οι οποίοι καλλιεργούνται για βιομάζα στη Βραζιλία.

Τα τελευταία 11 χρόνια, η εταιρία δοκιμάζει χιλιάδες ευκαλύπτους και λεύκες σε εκτάσεις 10 στρεμμάτων έξω από το Σάο Πάολο καθώς και στο Ισραήλ και στην Κίνα. Τώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν από την καλλιέργεια για εμπορικούς σκοπούς.

«Τα δέντρα μας αναπτύσσονται ταχύτερα και γίνονται πλουσιότερα. Έχουμε προχωρήσει περισσότερο απ' όλους κι έχουμε δείξει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την απόδοση και τους ρυθμούς ανάπτυξης περισσότερο απ' οτιδήποτε καλλιεργείται με παραδοσιακές μεθόδους», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της FuturaGene Στάνλεϊ Χιρς.

«Δυνητικά, πιστεύουμε ότι [η τεχνολογία] μπορεί να εκτοπίσει ολόκληρη τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε είδους δέντρο. Μπορούμε να αποκτήσουμε μία εντελώς νέα πηγή καυσίμου. Ναι, θέλω να σώσω τον κόσμο.»

Η ισραηλινή εταιρία έχει αγοραστεί από τη βραζιλιάνικη βιομηχανία πολτού και χαρτιού Suzano Papel e Celulose. Οι Βραζιλιάνοι σκοπεύουν να επενδύσουν 800 εκατομμύρια δολάρια σε πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από τα μεταλλαγμένα δέντρα της FuturaGene, μόλις εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες από την αρμόδια αρχή της χώρας. Όπως εξηγεί εκπρόσωπός της, τα δέντρα που καλλιεργούνται με σκοπό την παραγωγή ενέργειας κόβονται μετά από 1,5 - 2,5 χρόνια, ενώ αυτά που προορίζονται για χαρτί και πολτό κόβονται έπειτα από 7 χρόνια.

Γενετικά μεταλλαγμένα δέντρα καλλιεργούνται πειραματικά εδώ και 25 χρόνια, όμως μόνο στην Κίνα επιτρέπεται η ανάπτυξή τους και για εμπορικούς σκοπούς. Εάν η FuturaGene πάρει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, θα μπορεί να καλλιεργεί τα δέντρα της από το 2015.


www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2255722

“Καλιά στα όρη άρχοντας, παρά στον κάμπο δούλος – θωρώ τον κόσμο από ψηλά κι είναι δικός μου ούλος”

ΝΕΟ Ε-ΜΑΙΛ το παλιο αρνηται απλα να λειτουργησει
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #48178 από theoilia
δέντρα "τέρατα"... Αρκεί να μην βγάλουν κάποια στιγμή δόντια και μας δαγκώσουν

φέτος καίμε πετρέλαιο...


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49211 από KERBEROS
Ξυλόσομπες και πέλλετ φουντώνουν το νέφος!


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...c-v3Gz8-w1yjL2-Q3zbw

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49215 από KERBEROS
Έρευνα ΕΚΕΤΑ για τα είδη βιομάζας


Το πυρηνόξυλο και τα πέλετ ξύλου βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου με τα καλύτερα βιοκαύσιμα, όπως διαπιστώνει το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), έχοντας αναλύσει περισσότερα από 200 είδη βιομάζας τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα μελετήθηκαν δείγματα από πέλετ που κατασκευάζονται από διαφορετικά είδη ξυλείας, από αγροτικά υπολείμματα, ελαιοπυρηνόξυλο, κουκούτσια από ροδάκινο, ακόμη και το κλάσμα του σκουπιδιού που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί (RDF).

Οι άριστες επιδόσεις του πυρηνόξυλου για την παραγωγή ενέργειας αναδεικνύουν από μόνες τους τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπολείμματος της επεξεργασίας της ελιάς για την παραγωγή λαδιού, από μια χώρα όπως η Ελλάδα, που αποτελεί μια από τις κύριες παραγωγικές δυνάμεις ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι παραγωγοί ελαιολάδου από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία εξάγουν αυτή τη στιγμή το πυρηνόξυλο στην Αγγλία και τις Σκανδιναβικές Χώρες, που το χρησιμοποιούν ευρύτατα για την παραγωγή ενέργειας», όπως επισημαίνει ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Παναγιώτης Γραμμέλης, με αφορμή τη συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο που φιλοξενεί στην Κοζάνη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιοενέργεια.

Ηδη, η Αυστρία, εκμεταλλευόμενη το δασικό της πλούτο, έχει «επενδύσει» ιδιαίτερα στον τομέα των πέλετ ξύλου και αποτελεί σήμερα πρωτοπόρα, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, χώρα, καθώς οι καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από καυστήρες πέλετ.

Στην Ελλάδα, πάλι και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, η πλειονότητα των κατοίκων που μένει εκτός των πόλεων που διαθέτουν συστήματα τηλεθέρμανσης (Κοζάνη και Πτολεμαΐδα) στρέφεται κυρίως στη λύση της ξυλόσομπας καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στις οικονομικές προϋποθέσεις για μια εγκατάσταση λέβητα πέλετ, που απαιτεί από 3.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την τεχνολογία και τον βαθμό αυτοματοποίησης στη χρήση. «Η νούμερο ένα λύση για τη Δυτική Μακεδονία, η πιο προτιμητέα και οικονομική είναι η ξυλόσομπα, μια λύση που μειώνει το κόστος της θέρμανσης, σίγουρα, όμως, επιβαρύνει περιβαλλοντικά την ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από την τηλεθέρμανση, λόγω του πλήθους των μονάδων στα σπίτια και της απουσίας μιας κεντρικής μονάδας», σημειώνει ο κ. Γραμμέλης.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...xuzHdDrp7KzvjTtCkenQ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49228 από KERBEROS
Βιομεθάνιο από οργανικά απόβλητα δίνει θέρμανση σε 56 χιλ. νοικοκυριά – “ξεκουράζει” χωματερές


Θέρμανση σε περίπου 56.000 νοικοκυριά στην Κομητεία του Ντόρσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας θα παράσχει η πρώτη μεγάλη, εμπορικά εκμεταλλεύσιμη μονάδα βιομεθανίου που θα συνδεθεί με το δίκτυο στη Μεγάλη Βρετανία.

Η μονάδα αναερόβιας χώνευσης Rainbarrow Farm την οποία λειτουργεί η JV Energen αποτελεί κοινή εταιρεία (joint venture) μεταξύ αγροτών της περιοχής και του Δουκάτου της Κορνουάλης και θα παράσχει ανανεώσιμο αέριο στο χωριό Πάουντμπερρυ.

Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιούνται 40.000 μετρικοί τόνοι οργανικής ύλης ετησίως για την παραγωγή βιοαερίου το οποίο θα διοχετεύεται απευθείας στο κεντρικό δίκτυο παροχής φυσικού αερίου. Την πρώτη ύλη θα παρέχουν τοπικές εταιρείες και φάρμες όπως η Dorset Cereals και η Express Potatoes.

Η μονάδα θα παράγει βιομεθάνιο το οποίο σχηματίζεται κατά την αποσύνθεση οργανικής ύλης υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βιομεθάνιο έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αναβαθμίζεται σε καθαρό μεθάνιο και μοιάζει πολύ με το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Μη-Βρώσιμων Καλλιεργειών της Βρετανίας, η αναερόβια χώνευση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην ενίσχυση των εσόδων από παραγωγή ενέργειας.

Εκτός από βιοαέριο, η διαδικασία παράγει ως υποπροϊόν χωνευμένο υλικό (digestate), ένα υγρό προϊόν που περιέχει θρεπτικά συστατικά για φυτά και οργανικούς χυμούς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα.

Παράλληλα, η αναερόβια χώνευση παρέχει μια περιβαλλοντικά φιλική επιλογή εναπόθεσης απορριμμάτων σε αγρότες και εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων περιορίζοντας τα οργανικά υπολείμματα πουν καταλήγουν στις χωματερές.

Στην περίπτωση του Rainbarrow, ο χωνευτής θα τροφοδοτείται από 24.000 μετρικούς τόνους αραποσίτου, 10.000 μετρικούς τόνους γρασιδιού, 4.000 μετρικούς τόνους υπολειμμάτων πατάτας και μικρές ποσότητες απορριμμάτων σοκολάτας και μούσλι.

Θα παράγει δε 859 κυβικά μέτρα βιοαερίου κάθε ώρα καθώς και 23.000 μετρικούς τόνους υγρού και 8.000 στερεού χωνευμένου υλικού ετησίως.


www.econews.gr/2012/11/27/biomethane-org...a-noikokyria-dorset/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #49233 από KERBEROS
Σε ενεργειακή φτώχεια οι Έλληνες


Ένα μεγάλο πλήθος Ελλήνων (έξι στους δέκα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία) βρίσκεται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του ενόψει χειμώνα.

Η έρευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έρχεται να καταγράψει και τους «ενεργειακά φτωχούς» Ελληνες. Τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε σε 814 άτομα στη Βόρεια Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει πιο δύσκολες κλιματικές συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο άσκησης ορθής πολιτικής. Ειδικά την περίοδο αυτή όπου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αλλά τα εισοδήματα έχουν υποστεί μείωση κατά 30% κι έπεται συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά τον ορισμό της «ενεργειακής φτώχειας», όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος για την έρευνα, καθηγητής Επαμ. Πανάς, «είναι μια κατάσταση του νοικοκυριού όπου θα πρέπει να πληρώνει περισσότερο από το 10% του εισοδήματός του για να έχει στο σπίτι του ένα αποδεκτό επίπεδο θερμοκρασίας. Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες ενέργειας (π.χ. φωτισμό, κ.λπ.). Με άλλα λόγια η ενεργειακή φτώχεια συνδέεται με την κατάσταση όπου κάποιο νοικοκυριό δεν έχει τη δυνατότητα να θερμάνει το σπίτι του έτσι ώστε να αισθάνεται υγιής».

Η θέρμανση επομένως συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα ζωής, αλλά και την υγεία του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Boardman (2010), η συνδετική σχέση ανάμεσα στην ενεργειακή φτώχεια και την υγεία περιγράφεται ως: «Αν τα άτομα δεν έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν ζεστή κατοικία και μένουν σε μια κρύα κατοικία, τότε αυτό είναι καταστρεπτικό για την υγεία… Εξ ορισμού, τα περισσότερα που γράφονται σχετικά με τις ασθένειες λόγω κρύου και για την υπέρβαση του αριθμού των θανάτων κατά το Χειμώνα, είναι μια περιγραφή της ενεργειακής φτώχειας.»

Το μέγεθος της υπέρβασης του αριθμού των θανάτων εξαρτάται από τη φύση του Χειμώνα, αλλά κυρίως κτυπά τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, δηλαδή τα άτομα που είναι κυρίως συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα και με δυσκολία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους για θέρμανση. Σύμφωνα με έρευνα για την περίοδο 1988 – 1997, στην Ελλάδα η θνησιμότητα τους χειμερινούς μήνες αυξάνει κατά 18% πάνω από τη μέση ετήσια θνησιμότητα. Στη Φινλανδία με χειρότερες καιρικές συνθήκες το ποσοστό είναι 10%, κάτι που σημαίνει ότι τα σπίτια εκεί είναι ενεργειακά θωρακισμένα.

Τα τελευταία χρόνια τα σπίτια κτίστηκαν με βάση το κέρδος γι’ αυτό και δεν έγινε η καλύτερη δυνατή θωράκισή τους με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας. Είναι εντυπωσιακό ότι στην Ελλάδα η μέση ενεργειακή κατανάλωση κτιρίων στην Αθήνα φτάνει τις 29 κιλοβατώρες το χρόνο ανά κυβικό. Στη Δανία ανέρχεται σε 13 κιλοβατώρες, στη Γερμανία 21 κιλοβατώρες και στην Ολλανδία 20 κιλοβατώρες. Οσο για τα δημόσια κτίρια, δαπανούν 450 εκατ. ευρώ για ενέργεια ετησίως.

Η έρευνα, λοιπόν, καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά για να έχουν μια ανεκτή ποιότητα ζωής και δείχνει το δρόμο στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να κάνει πέρα από την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης που, όπως φαίνεται, δεν αρκεί.

Τρεις είναι οι παράγοντες για τη δημιουργία της «ενεργειακής φτώχειας»:
1. Οι υψηλές τιμές ενέργειας. Σε σχέση με πέρυσι το Οκτώβριο το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 45,2% ακριβότερο, το φυσικό αέριο 17% και το ρεύμα 16,3%.
2. Το χαμηλό εισόδημα με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
3. Τα ενεργειακά σπάταλα κτίρια καθώς οι κατασκευαστές περιφρόνησαν τη διάσταση του ενεργειακού σχεδιασμού.

Ετσι, όσο αυξάνονται οι τιμές, πέφτουν τα εισοδήματα τα νοικοκυριά μειώνουν τις δαπάνες ενέργειας χαμηλώνοντας και το δείκτη της ποιότητας ζωής τους.

Όπως προκύπτει:
- Τα 64% των πολιτών δυσκολεύονται πολύ ή σχετικά, να πληρώσουν τους λογαριασμούς για τη θέρμανση του σπιτιού. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν το 65% των πολιτών ηλικίας 45 ετών και πάνω, οι μη εργαζόμενοι (72,7%), άνεργοι (72,5%), νοικοκυρές (70,1%), ενώ το 78,6% όσων η οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη έχουν πρόβλημα με τη θέρμανση.
- Το 62,4% δίνει περισσότερο από 10% του εισοδήματός του για θέρμανσης με τις νοικοκυρές (70,1%), αγρότες (68,8%), επιχειρηματίες (63,6%) να έχουν το πιο μεγάλο πρόβλημα.
- Σχεδόν οκτώ στους δέκα (78,6%) χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση απ’ ό,τι χρειάζονται επειδή δεν φτάνει το εισόδημά τους. Στο «κόκκινο» νοικοκυρές (89,6%), άνεργοι (82%) και συνταξιούχοι (81,1%).

Στην ερώτηση αν έχουμε επιστρέψει σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει και δε θα έχει τη δυνατότητα να θερμάνει το σπίτι του το 75,1% απαντά ότι το πιστεύει πολύ και το 18,7% ότι το πιστεύει. Επιμένως, 93,8% των πολιτών εκτιμά ότι γυρίσαμε σε άλλες εποχές. Στην ερώτηση για το αν είναι σωστές οι ρυθμίσεις για το επίδομα θέρμανσης, το 71,1% λέει «όχι» και μόλις 15% συμφωνεί.

energyin.gr/2012/11/27/%cf%83%ce%b5-%ce%...7%ce%bd%ce%b5%cf%82/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.128 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ