Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #46697 από KERBEROS
Παυλώνια μια κερδοφόρα και σταθερή επένδυση

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...HsvB7b_2jHnFfdi2wSwQ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #46707 από KERBEROS
Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες μπορεί να είναι μια καλή λύση για θέρμανση λόγω της κρίσης, ωστόσο αυξάνουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.


Η στροφή σε παραδοσιακές μορφές θέρμανσης, όπως είναι τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, μπορεί να ευνοείται λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται σε περισσότερα νοικοκυριά, ωστόσο κρύβει κινδύνους, αφού η καύση κακής ποιότητας ξύλου αυξάνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Αυτό τουλάχιστον παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα καυσόξυλα σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη, με ψηλά κτίρια και στενούς δρόμους, κρίνονται απαγορευτικά ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν εμφανίζεται το φαινόμενο των θερμοκρασιακών αναστροφών και με συνθήκες άπνοιας οι ρύποι εγκλωβίζονται στα ζεστά στρώματα. Το φαινόμενο ατονεί με το ψύχος.
"Από την καύση ξύλων σε σύγκριση με το πετρέλαιο εκλύονται 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια. Το κακό είναι ότι εκπέμπεται βενζοπυλαίνιο, το οποίο είναι ένας πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας με αρνητικές συνέπειες για την υγεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο μηχανολόγος-μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα αέριας ρύπανσης, Χρίστος Βλαχοκώστας.
Και πρόσθεσε: "Παρατηρείται ελάττωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και μάλιστα σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, όπως στη Θέρμη και την Καλαμαριά, όπου είχαμε καθαρό αέρα. Αυτό οφείλεται στην καύση ξύλων, που μπορεί να μην προέρχονται από ξυλέμπορους αλλά από λαθροϋλοτομία. Μπορεί κάποιοι να καίνε ό,τι βρούνε, παλέτες, νοβοπάν, βαμμένα ξύλα που έχουν χημικά. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα, τι καίνε και σε ποιο βαθμό".
Στο ίδιο μήκος κύματος τα λόγια του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος στο δήμο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα: "Θεωρούμε ότι η καύση ξύλων συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο της ρύπανσης, διότι δεν έχουμε άλλους λόγους. Αυτό πιστοποιείται και από το γεγονός ότι καταγράφουμε αυξημένους αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Η κίνηση των αυτοκινήτων είναι μειωμένη, πολλά νοικοκυριά κάνουν χρήση φυσικού αερίου και είχε αρχίσει να παρατηρείται μείωση των τιμών ρύπανσης. Από πέρυσι που αυξήθηκε η χρήση ξύλου για θέρμανση εντάθηκε το φαινόμενο".

Πηγή: makthes.gr

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...LGh7hEG41vnPJk_vUu6A

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #46714 από KERBEROS
Θέρμανση με κάλτσες


Οι «άφραγκοι» της Βρετανίας (όπου φαίνεται ότι το κρύο έπιασε για τα καλά, αλλά οι τιμές αερίου και ηλεκτρικού έχουν πάρει την ανιούσα) ζεσταίνονται ή, τουλάχιστον, προσπαθούν να ζεσταθούν με κάλτσες, σχεδιασμένες για τον ύπνο.
Η βρετανική εταιρεία κατασκευής τους....
HJ Hall, ανακοίνωσε ότι, ενώ συνήθως πωλούσε 3.000 ζευγάρια τον μήνα μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου, φέτος, μόνο τον Οκτώβριο πώλησε 9.000 ζευγάρια. Και επειδή οι άνθρωποι παραξενεύτηκαν από την υπερβολική ζήτηση έκαναν και μια δημοσκόπηση, για να δουν τι συμβαίνει: και αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι το 86% των αγοραστών προμηθευόταν τις κάλτσες για να καθυστερήσει το άναμμα του καλοριφέρ. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το ότι πολλοί από αυτούς τους νέους πελάτες είναι νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, μεταξύ 20 και 30 ετών, οι οποίοι προσπαθούν να ζεσταθούν με αυτές και όχι ηλικιωμένοι, που συνήθως χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις κάλτσες.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...GIX44sHZ-JrGOIb-zNDw

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #47284 από KERBEROS
Πυρηνόξυλο και πέλλετ ξύλου στην κορυφή των καλύτερων βιοκαυσίμων


Στην κορυφή του καταλόγου με τα καλύτερα βιοκαύσιμα βρίσκονται το πυρηνόξυλο και τα...
πέλλετ ξύλου, όπως έχει διαπιστωθεί από τις αναλύσεις και τις έρευνες που διεξάγει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε περισσότερα από διακόσια είδη βιομάζας τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα μελετώνται δείγματα από πέλλετ που κατασκευάζονται από διαφορετικά είδη ξυλείας, από αγροτικά υπολείμματα, ελαιοπυρηνόξυλο, κουκούτσια από ροδάκινο, ακόμη και το κλάσμα του σκουπιδιού που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί (RDF).

Οι άριστες επιδόσεις του πυρηνόξυλου για την παραγωγή ενέργειας αναδεικνύουν από μόνες τους τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπολείμματος της επεξεργασίας της ελιάς για την παραγωγή λαδιού, από μια χώρα όπως η Ελλάδα που αποτελεί μια από τις κύριες παραγωγικές δυνάμεις ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι παραγωγοί ελαιολάδου από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία εξάγουν αυτή τη στιγμή το πυρηνόξυλο στην Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες που το χρησιμοποιούν ευρύτατα για την παραγωγή ενέργειας» τονίζει στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ Παναγιώτης Γραμμέλης, με αφορμή την συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο που φιλοξενεί στην Κοζάνη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιοενέργεια.

«Το πρόβλημα είναι ότι γίνονται στη χώρα μας αποσπασματικές προσπάθειες που τελικά δεν ευδοκιμούν. Αυτό συνέβη με την περίπτωση της χρήσης αγριοαγκινάρας στη μεικτή καύση με λιγνίτη που δοκιμάστηκε πριν από δύο χρόνια σε ατμοηλεκτρικό σταθμό της Δυτικής Μακεδονίας. Το πείραμα πέτυχε αλλά δεν προχώρησε λόγω αδυναμίας συνεργασίας των αγροτικών φορέων της περιοχής με τη ΔΕΗ» σημειώνει ο κ. Γραμμέλης και προσθέτει: «αν υπάρξει συνεργασία της πολιτείας με ερευνητικούς οργανισμούς και εταιρείες του κλάδου της βιομηχανίας, τότε είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια θα τελεσφορήσει».

Ήδη η Αυστρία, εκμεταλλευόμενη το δασικό της πλούτο έχει «επενδύσει» ιδιαίτερα στον τομέα των πέλλετ ξύλου και αποτελεί σήμερα πρωτοπόρα, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, χώρα καθώς οι καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από καυστήρες πέλλετ.

Στην Ελλάδα, πάλι και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, η πλειοψηφία των κατοίκων που μένει εκτός των πόλεων που διαθέτουν συστήματα τηλεθέρμανσης (Κοζάνη και Πτολεμαϊδα), στρέφεται κυρίως στη λύση της ξυλόσομπας καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αλλά και στις οικονομικές προϋποθέσεις για μια εγκατάσταση λέβητα πέλλετ που απαιτεί από 3.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την τεχνολογία και το βαθμό αυτοματοποίησης στη χρήση.

«Η νούμερο ένα λύση για τη Δυτική Μακεδονία, η πιο προτιμητέα και οικονομική είναι η ξυλόσομπα, μια λύση που μειώνει το κόστος της θέρμανσης, σίγουρα όμως επιβαρύνει περιβαλλοντικά την ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από την τηλεθέρμανση λόγω του πλήθους των μονάδων στα σπίτια και της απουσίας μιας κεντρικής μονάδας» σχολιάζει ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ.

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε στη εισήγησή του στο συνέδριο, η ευρωπαϊκή τεχνολογική πλατφόρμα για την ανανεώσιμη θέρμανση και ψύξη, ένα ευρωπαϊκό όργανο που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, προωθεί τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικότερα ασχολείται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για μικρούς λέβητες και βιομηχανικούς λέβητες με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους σε ενέργεια και την αξιοποίηση υλικών βιομάζας με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή πυκνότητα.

newsbeast.gr

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...ShkS1sGLojs_EWYLvMug

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #47285 από KERBEROS
ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Ρεπορτάζ : Λίνα Γιάνναρου
(από την Καθημερινή)

Αυτόνομη ή κεντρική; Οχι πια. Σήμερα χωριζόμαστε σε όσους διαθέτουν σόμπες πέλετ, θερμοπομπούς Νορβηγίας και κλιματιστικά, σε όσους καλύπτονται με καλοριφέρ λαδιού, σόμπες πετρελαίου και ταπεινά αερόθερμα και σε...
εκείνους που απλώς φορούν πιο βαριά ρούχα. Για τους περισσότερους στη χώρα, η θέρμανση του σπιτιού δεν είναι πλέον αυτονόητη, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα έχουν χτυπηθεί από την ενεργειακή φτώχεια. Ερευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, τον Νοέμβριο στη Β. Ελλάδα, αποκάλυψε ότι 64% των πολιτών θεωρούν δύσκολο έως πολύ δύσκολο να πληρώνουν τους λογαριασμούς για θέρμανση του σπιτιού, ενώ 62,4% καλούνται να καταβάλλουν πάνω από 10% του εισοδήματος για θέρμανση. Δεν είναι τυχαίο ότι 78,6% χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση απ’ όση χρειάζονται. Οπως αναφέρει ο κ. Πανάς, ενεργειακή φτώχεια είναι μια κατάσταση του νοικοκυριού όπου θα πρέπει να πληρώνει περισσότερο από το 10% του εισοδήματός του για να έχει στο σπίτι αποδεκτό επίπεδο θερμοκρασίας. Τρεις παράγοντες Οι παράγοντες που ευνοούν την ενεργειακή φτώχεια είναι το χαμηλό εισόδημα, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου και η αναποτελεσματική απόδοση κτιρίων, αναφέρουν οι ερευνητές. Τρία στα τρία. Από τη σύγκριση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Οκτωβρίου 2012 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2011 προκύπτει αύξηση κατά 45,2% στην κατηγορία «πετρέλαιο θέρμανσης», 17% στο φυσικό αέριο και 16,3% στον ηλεκτρισμό. Επιπλέον, η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων της Αθήνας φτάνει τις 29 κιλοβατώρες τον χρόνο ανά κυβικό, ενώ στη Δανία δεν ξεπερνά τις 14 κιλοβατώρες, στη Γερμανία τις 21 και στην Ολλανδία τις 20 κιλοβατώρες. «Τα νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες τους για ενέργεια. Ομως η μείωση της ενέργειας συνδέεται με τη μείωση της ποιότητας ζωής». Σε έρευνα που πραγματοποιούν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικής Ελλάδας, τα Πολυτεχνεία Κρήτης και Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βρέθηκε ότι το 2011 καταναλώσαμε κατά μέσο όρο 35% λιγότερο για θέρμανση απ’ ό,τι το 2010. Στα χαμηλά εισοδήματα (έως 10.000 ευρώ ετησίως) και στα μεσαία εισοδήματα (20.000 με 30.000 ευρώ ετησίως) παρατηρήθηκε μείωση κατά 42,5% και 41% αντιστοίχως, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκε ποσοστό 3% των νοικοκυριών που δεν χρησιμοποίησαν κανένα σύστημα θέρμανσης. Κρίνοντας από το ότι τα νοικοκυριά που μείωσαν κατά 35% τη θέρμανση είχαν υποστεί 14% μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, προκύπτει ότι επιλέγουμε να κλείνουμε το καλοριφέρ ώστε να αυξάνουμε το περιθώριο για άλλες δαπάνες.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...Rs4E9RsIE6l1fuftPnsA

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #47289 από KERBEROS
ΔΕΗ: γιατί αυξάνονται τα τιμολόγια ρεύματος (έως 40%) το 2013

Αυξήσεις που ενδέχεται να φτάσουν στα επίπεδα του 30% ακόμα και του 40% φέρνει το νέο έτος στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ.

Οι αυξήσεις θα λάβουν χώρα σε τρείς δόσεις, με την πρώτη να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο και τις υπόλοιπες δυο Μάιο και Ιούλιο.

Η πρώτη δόση δεν αποκλείεται να είναι διψήφια, της τάξης του 9% – 10%, ενώ για όλο το 2013 οι αυξήσεις ενδέχεται να φτάσουν και στα επίπεδα του 20% – 30%.

Μάλιστα από τον Ιούλιο, που θα τεθεί σε ισχύ και η τρίτη αύξηση, τα τιμολόγια απελευθερώνονται πλήρως, με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι αυξήσεις οφείλονται στους παρακάτω λόγους:

*η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ καθορίζεται εν πολλοίς από πολιτικές αποφάσεις οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα κοστολογικά στοιχεία της Επιχείρησης, αλλά κοινωνικά όπως οι “σταυροειδείς” επιδοτήσεις μεταξύ κατηγοριών καταναλωτών. Η αλήθεια είναι ότι βάσει κόστους παραγωγής, οι αυξήσεις που επιθυμεί η ΔΕΗ είναι πολύ υψηλές.

*υψηλό μισθολογικό κόστος, παρωχημένες μέθοδοι παραγωγής και εξόρυξης λιγνίτη, πολυάριθμο και ανορθολογικά κατανεμημένο προσωπικό, συνδικαλιστικά προνόμια εντοπίζονται ως μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν το κόστος που τελικά μετακυλύεται στους καταναλωτές.

*η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται παραμένει κενό γράμμα και πραγματοποιείται με στρεβλώσεις.

*από τον Ιανουάριο η ΔΕΗ θα ενταχθεί, μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, όπερ σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί με κόστος αγοράς των ρύπων που θα εκπέμπει (με τις παλιές λιγνιτικές μονάδες να θεωρούνται ιδιαίτερα ρυπογόνες).

econews

www.econews.gr/2012/11/23/dei-auxiseis-2013-aities/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.134 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ