Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #39725 από KERBEROS
Σε θετική τροχιά η εταιρεία παραγωγής βιομάζας από άλγη


Ναι από τον Δήμο για
ξηραντήριο στο πρώην ΕΒΕΠ

Σε θετική τροχιά φαίνεται ότι μπαίνει η νέα εταιρεία παραγωγής βιομάζας από άλγη η οποία εγκαθίσταται στην Άρτα και αναμένεται να κόψει το πρώτο της τιμολόγιο στις 15 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία Παραγωγής Άλγης η οποία προχθές έλαβε ομόφωνα τη σύμφωνη γνώμη και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων προκειμένου να λειτουργήσει στο ιδιωτικό κτήριο κοντά στη γέφυρα Άρτας το ξηραντήριο της άλγης την οποία παράγει στην περιοχή Παχυκαλάμου.

(8/11/2012)

Αναλυτικότερα η ΙΚΕ Παραγωγής Άλγης (φύκια), συμμετείχε στον διαγωνισμό του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας όπου μεταξύ 271 προτάσεων καινοτόμων επιχειρήσεων έλαβε το πρώτο βραβείο. Κι αυτό διότι η βιομάζα από άλγη, δίνει ενέργεια αλλά είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή, την επεξεργασία μέχρι την καύση, δηλαδή δεν παράγει κανένα ρύπο ούτε στερεό, ούτε υγρό ούτε αέριο.

Βέβαια, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που είχε γίνει με αφορμή και την επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στην Άρτα το καλοκαίρι, όταν η εν λόγω βραβευμένη εταιρεία αποφάσισε μεταξύ τριών περιοχών στην Ελλάδα να εγκατασταθεί στο νομό μας, δεν είναι η πρώτη που παράγει βιομάζα από άλγη, όμως η καινοτομία τη συνίσταται στον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας που είναι απόλυτα φυσικός.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο παραβρέθηκε ο ιδιοκτήτης κ. Γιάννης Αντωνιάδης ο οποίος παρείχε σχετική ενημέρωση στο Σώμα για την απόφασή της εταιρείας να λειτουργήσει το πρώην χυμοποιείο ΕΒΕΠ δίπλα από τη νέα γέφυρα, το οποίο σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα Jessica ώστε να χρηματοδοτηθεί. Στο χώρο αυτό, όπως αναφέρθηκε θα γίνεται αφύγρανση του πολτού άλγης, που θα μεταφέρεται από τον χώρο παραγωγής στον Παχυκάλαμο με κλειστό βυτίο (αρχικά ποσότητας 10 τόνων ημερησίως). Εκεί ο πολτός θα διοχετεύεται στο εργοστάσιο μέσω κλειστού κυκλώματος και θα ξηραίνεται με τη χρήση εναλλακτή ζεστού νερού. Η πηγή θέρμανσης του νερού θα είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον και όπως σημειώθηκε πρόκειται για ηλιακά πλαίσια πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιούνται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Στη συνέχεια η ξηρή άλγη θα συσκευάζεται και θα προωθείται στην τελική κατανάλωση.

«Η σχεδιαζόμενη επένδυση είναι της τάξεως του 1 εκατομμυρίου ευρώ και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 50 νέες θέσεις απασχόλησης που θα καλυφθούν φυσικά από την τοπική κοινωνία είπε ο κ. Αντωνιάδης, προσθέτοντας ότι αυτές αφορούν μόνο την μονάδα ξήρανσης στο πρώην ΕΒΕΠ, καθώς νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από την εταιρεία και στην περιοχή Παχυκαλάμου όπου σκοπεύει να επεκτείνει την παραγωγή σε έκταση 100 στρεμμάτων που επιδιώκει να νοικιάσει από το Δήμο Νικ. Σκουφά.

Ανακατασκευή του πρώην εργοστασίου ΕΒΕΠ

Επίσης ανέφερε ότι μέσω της ένταξης του έργου για την ανακατασκευή του πρώην εργοστασίου ΕΒΕΠ στο πρόγραμμα Jessica, το οποίο άλλωστε επιλέγεται γιατί προϋπόθεση ένταξης του στο πρόγραμμα είναι να βρίσκεται στην περιοχή του εγκεκριμένου σχεδίου ΟΑΣΑ του Δήμου Αρταίων, η εταιρεία προτίθεται να κάνει και μια σειρά έργων στο χώρο αυτό ως αντισταθμιστικά οφέλη προς το Δήμου. Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης απέναντι από το σημείο του κτηρίου αυτού, υπάρχει ακάλυπτος χώρος ενός στρέμματος περίπου όπου θα κατασκευαστεί μια πλατεία, με οπτική επαφή προς το ποτάμι και πρόβλεψη για την κατασκευή αναψυκτηρίου για την εξυπηρέτηση του κόσμου και προς το δρόμο και προς το ποτάμι. Επίσης θα γίνει μια λεπτομερή αποτύπωση της περιοχής από το ιστορικό γεφύρι μέχρι τα φανάρια, δηλαδή μια λεπτομερή αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης ώστε να είναι έτοιμος ο Δήμος όταν μπορέσει να εξασφαλίσει χρήματα από κάποιο πρόγραμμα να προχωρήσει στην εφαρμογή της.

Το 1 εκατομμύριο ευρώ που κοστίζει η επένδυση θα καλυφθεί με το ποσό των 700.000 ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί με χαμηλότοκο δάνειο από το Jessica η επιχείρηση, 200.000 ευρώ από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και 100.000 ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Ο διαγωνισμός για την ενοικίαση αυτής της έκτασης από τον Δήμο Νικ. Σκουφά ήταν χθες στον αέρα και αναμένονταν η εταιρεία να καταθέσει πρόταση. Σε αυτό τον διαγωνισμό οφείλονταν και η σχετική καθυστέρηση παραγωγής και διοχέτευσης στην αγορά βιομάζας από την εταιρία αφού υπήρξε αρχικά μια μεταβολή στους σχεδιασμούς.

Συγκεκριμένα στον προηγούμενο διαγωνισμό ενοικίασης της Δημοτικής έκτασης στην περιοχή Παχυκάλαμος, υπήρξε ντόπιος ενδιαφερόμενος ο οποίος κατέθεσε προσφορά και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτή την διαδικασία στους ντόπιους δίνεται προτεραιότητα. Ως εκ τούτου προς στιγμήν η εν λόγω εταιρεία βρέθηκε να αναζητά άλλη έκταση ανάπτυξης της παραγωγής φυκιών και να δεν υπήρχε θα αναγκάζονταν σε αλλαγή σχεδίων, δηλαδή σε μετεγκατάστασης σε άλλη περιοχή της Ελλάδας,. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν αφού ο ντόπιος ενδιαφερόμενος, παραιτήθηκε από την προσφορά του και ως εκ τούτου ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχτηκε από το Δήμο Νικ. Σκουφά. Στην πρώτη προκήρυξη που έγινε την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας δεν προσήλθε να καταθέσει προσφορά κανένας ντόπιος που σε κάθε περίπτωση θα προηγούνταν. Η δεύτερη προκήρυξη του διαγωνισμού ενοικίασης της έκτασης με 33 ευρώ το στρέμμα κατ’ έτος και για διάστημα 12 ετών βρίσκονταν χθες στον αέρα και η εν λόγω εταιρεία σκόπευε –όπως μας πληροφόρησε ο κ. Αντωνιάδης- να συμμετέχει.

Εγκατάσταση στην Άρτα

Προφανώς όλα δείχνουν ότι θα εγκατασταθεί και θα αναπτυχθεί η μονάδα παραγωγής στην Άρτα και μετά την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων θα προχωρήσει και στην ανακατασκευή του παλιού χυμοποιείου ΕΒΕΠ κάνοντας την αφύγρανση της άλγης εκεί.

Το πρώτο φορτίο που παράχθηκε στα 5 στρέμματα στα οποία έχει από το περασμένο καλοκαίρι γίνει η δοκιμαστική εγκατάσταση της ΙΚΕ Παραγωγής Άλγης στον Παχυκάλαμο, θα διοχετευθεί στην αγορά στις 15 Νοεμβρίου, αντί στις 15 Οκτωβρίου που αρχικά υπολόγιζε η εταιρεία.

Το ενδιαφέρον των δημοτικών συμβούλων στην συνεδρίαση ήταν πασιφανές καθώς πολλοί ζήτησαν περαιτέρω πληροφόρηση για την ενεργειακή απόδοση της άλγης και άλλα. Ο κ. Αντωνιάδης ήταν πρόθυμος και έτοιμος να απαντήσει σε όλε στις ερωτήσεις, όπως και έκανε. Μεταξύ αυτών εκείνη του Χρήστου Παπάζογλου, για την θερμική απόδοση η οποία όπως ανέφερε είναι μεσαίες κατηγορίας και συγκεκριμένα εξήγησε ότι έχει 5.500 Κcal το κιλό και πρόσθεσε «Για όσους δεν είναι πολύ σχετικοί με το θέμα θα σας πω ενδεικτικά ότι το ξύλο βρίσκεται γύρω στις 4.500 το κιλό, το πετρέλαιο γύρω στις 8 Kcal το κιλό, ο λιγνίτης στις 3.500. είναι δηλαδή μια μέση τιμή απόδοσης και μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις άλλες πηγές ενέργειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπάζογλου και ως πρόεδρος του επιμελητηρίου Άρτας ανέφερε ότι για τη συγκεκριμένη καινοτόμο επιχείρηση το επιμελητήριο δέχεται πολλά τηλεφωνήματα απ’ όλη την Ελλάδα που ζητούν ενημέρωση για το πώς πάει, καθότι είναι γνωστή από την διαδικασία του διαγωνισμού του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου και πολλοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξή της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση της εταιρείας να εγκατασταθεί στην Άρτα πάρθηκε και για το λόγο ότι διαπίστωσε πως η άνθρωποι ήταν φιλικοί κάτι που ο κ. Παπάζογλου δήλωσε ότι προσδίδει ικανοποίηση και πως μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή και για άλλες επενδύσεις στην περιοχή του νομού.

Κι επειδή η ενέργεια ενδιαφέρει γενικότερα σήμερα, αξίζει να σημειωθεί ότι προϊόν έχει ήδη παραχθεί από την ΙΚΕ στην Άρτα και διοχετεύεται στις επιχειρήσεις της περιοχής ως καύσιμο για την λειτουργία κυρίως τυροκομικών μονάδων. Κι αυτό διότι όπως τονίστηκε δεν είναι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον είναι και πολύ πιο οικονομικό. Ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Σκορδής, μάλλον έθεσε το ερώτημα που πηγάζει από μόνο του δεδομένης της οικονομικής κατάστασης όλων των νοικοκυριών σήμερα. Ρώτησε τον κ. Αντωνιάδη να αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια για τη θέρμανση σε σπίτια. Οπότε έλαβε θετική απάντηση από τον κ. Αντωνιάδη.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...54l1_23Ha0I-vKpuwkFQ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #39830 από OANNHSEA
Από τα άλγη παράγουμε πετρέλαιο ρε!!!
Δεν τα κάνουμε βιομάζα!!!
100 χρόνια πίσω είμαστε... :unsure: :unsure: :unsure:

Bellum omneum contra omne...
Θάνατος στους πετρελαιάδες!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #41405 από KERBEROS
Επίδομα θέρμανσης: “ανοίγει” το συστημα – Τι γίνεται με την αυτόνομη θέρμανση


Με ένα μήνα καθυστέρηση ενεργοποιείται σήμερα η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την επιστροφή πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους.

Μεγάλος πονοκέφαλος της ΓΓΠΣ ήταν οι πολυκατοικίες με σύστημα αυτόνομης θέρμανσης, καθώς σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή φόρου δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί οριζόντια με βάση τα χιλιοστά.

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και έχουν αυτόνομη θέρμανση, δεδομένου ότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα, δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά.

Η λύση που δόθηκε προβλέπει ότι οι ένοικοι πολυκατοικιών με αυτόνομη θέρμανση θα δικαιούνται επίδομα -αντί επιστροφής φόρου- ανεξαρτήτως της κατανάλωσης πετρελαίου. Θα λαμβάνουν δηλαδή επίδομα ακόμα κι αν δεν ανάψουν καθόλου τα καλοριφέρ τους, ανάλογα με το ποσό της αγοράς πετρελαίου και τα χιλιοστά και όχι με βάση την κατανάλωση.

Όσοι έχουν αυτονομία θέρμανσης με πετρέλαιο, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ποσό της επιδότησης που δικαιούνται, δηλώνοντας υπεύθυνα πάνω στο έγγραφο της αίτησης ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, χωρίς να συμπληρώσουν ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση.

Σημειώνεται πως όσοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση, λόγω χαμηλού εισοδήματος δεν απαιτείται να υποβάλουν εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση για να λάβουν την επιστροφή φόρου για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μία υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί για εξαίρεση υποβολής φορολογικής δήλωσης (εισόδημά κάτω από 6.000 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους ή 3.000 ευρώ αν πρόκειται για λοιπούς φορολογουμένους όπως επαγγελματίες, επιτηδευματίες κτλ).

www.econews.gr/2012/11/12/epidoma-autonomi-thermansi/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #42174 από KERBEROS
Πετρέλαιο θέρμανσης: από Τετάρτη η χορήγηση του επιδόματος


Πιθανότατα από την Τετάρτη θα ενεργοποιηθεί η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για το επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές που πληρούν τα κριτήρια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν tanea.gr, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «ελπίζουμε από αύριο, Τετάρτη, να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πύλη».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και θα ακολουθήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταγραφή των δικαιούχων είσπραξης του επιδόματος.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τα διαμερίσματα πολυκατοικιών και τους πολίτες που δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση το 2012, τα δυο βασικά «αγκάθια» στη χορήγηση του επιδόματος, προκρίθηκαν οι εξής λύσεις:

-Οι ένοικοι πολυκατοικιών με αυτόνομη θέρμανση θα δικαιούνται επίδομα -αντί επιστροφής φόρου- ανεξαρτήτως της κατανάλωσης πετρελαίου. Θα λαμβάνουν δηλαδή επίδομα ακόμα κι αν δεν ανάψουν καθόλου τα καλοριφέρ τους, ανάλογα με το ποσό της αγοράς πετρελαίου και τα χιλιοστά και όχι με βάση την κατανάλωση.

Όσοι έχουν αυτονομία θέρμανσης με πετρέλαιο, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ποσό της επιδότησης που δικαιούνται, δηλώνοντας υπεύθυνα πάνω στο έγγραφο της αίτησης ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, χωρίς να συμπληρώσουν ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση.

-Όσοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση, λόγω χαμηλού εισοδήματος πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μία υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί για εξαίρεση υποβολής φορολογικής δήλωσης (εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους ή 3.000 ευρώ αν πρόκειται για λοιπούς φορολογουμένους όπως επαγγελματίες, επιτηδευματίες κτλ).

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr, όπου οι χρήστες πρέπει να αναγράψουν το ΑΦΜ τους, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους, τη διεύθυνση της κατοικίας και τα τετραγωνικά της κατοικίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος:

-Για τους άγαμους ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
-Για του έγγαμους χωρίς παιδιά ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ.
-Για τους έγγαμους με ένα παιδί ετήσιο εισόδημα 38.000 ευρώ, με δυο παιδιά 41.000 ευρώ και με τρία παιδιά 44.000 ευρώ.

Τα περιουσιακά κριτήρια θα είναι τα ακόλουθα:
-Για τους άγαμους ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 150.000 ευρώ.
-Για τους έγγαμους ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ

www.econews.gr/2012/11/13/epidoma-thermansis-tetarti/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #42178 από KERBEROS
Θεσσαλονίκη: Εγκαταλείπουν μαζικά την κεντρική θέρμανση


Τουλάχιστον οι μισές οικοδομές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εφτά στις δέκα σε ολόκληρο το νομό έχουν καταργήσει για φέτος την κεντρική θέρμανση. Δεν πρόκειται να βάλουν πετρέλαιο και θα ζεσταθούν με άλλους τρόπους.

Αυτό τόνισε στον «Α» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Αγγελος Πασαλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι και το υπόλοιπο 30% που θα χρησιμοποιήσει και φέτος κεντρικό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο είναι όσοι δεν προνόησαν ή δεν κατάφεραν να μαζέψουν τα χρήματα για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στα σπίτια τους.

Περίπου αντίστοιχη εικόνα για τον τρόπο που θα ζεσταθούν φέτος τα νοικοκυριά δείχνουν και τα στοιχεία που παραθέτουν στον «Α» εκπρόσωποι εταιριών διαχείρισης κοινοχρήστων της Θεσσαλονίκης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εκπρόσωπος της εταιρίας «Ερμής Line», Κυριακή Παπαδοπούλου, από τις 100 οικοδομές που τους ζητάνε να αναλάβουν τη διαχείριση των κοινοχρήστων, μόνον οι 4 – 5 εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο, όταν πέρσι το ποσοστό τους έφτανε το 20% – 25% και τα προηγούμενα χρόνια άγγιζε ή και ξεπερνούσε το 50%. «Είναι πραγματικά ελάχιστες μέχρι στιγμής φέτος οι οικοδομές που ζητούν τη συνδρομή μας για τα κοινόχρηστα και χρησιμοποιούν κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο. Οι πιο πολλοί μας ρωτάνε αν μπορούν να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση και αν θα τους κοστίσει κάτι αυτό. Πάντως, παίζει ρόλο και ο μέχρι στιγμής καλός καιρός. Πιστεύω ότι, όταν ”σφίξουν” τα κρύα, θα αυξηθεί και η χρήση του πετρελαίου», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.

Μπάχαλο στις οικοδομές

Την ίδια στιγμή, μπάχαλο επικρατεί σε πολλές οικοδομές, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν χωριστεί σε «αντίπαλα στρατόπεδα», αναφορικά με την κατάργηση ή μη της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο. Σε πολλές συνελεύσεις πολυκατοικιών οι αντεγκλήσεις και οι διαφωνίες για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ συχνό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να έχουν διαταραχθεί πολλές σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ σε άλλες οικοδομές συνεχώς αναβάλλεται η λήψη κάποιας απόφασης, αφού οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Κάποιοι, μάλιστα, ιδιοκτήτες αποφασίζουν από μόνοι τους να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση, δημιουργώντας επιπρόσθετα βάρη στους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ), Κώστα Χαϊδούτη, προχωρούν σε βιαστική κίνηση όσοι αποφασίζουν να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση, ενέργεια που στην ουσία οδηγεί σε απαξίωση της ακίνητης ιδιοκτησίας. «Υπάρχει το ρεύμα αποκοπής από την κεντρική θέρμανση, στο οποίο ο κόσμος οδηγείται εξαιτίας της αγωνίας του και της αναστάτωσης από τα συνεχόμενα επιβαρυντικά μέτρα. Πρόκειται κατ’ εμέ για βιαστική απόφαση, η οποία οδηγεί σε απαξίωση της ακίνητης ιδιοκτησίας όλων. Υπάρχουν πολλές οικοδομές με επαγγελματικούς χώρους, οι οποίες έχουν ”ερημώσει”, επειδή πάρθηκε απόφαση να καταργηθεί η κεντρική θέρμανση. Στη συνέχεια, οι ενοικιαστές εγκατέλειψαν τα εν λόγω κτίρια, διότι οι οικοδομές δεν μπορούσαν να ζεσταθούν. Αυτό ήδη έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στις οικοδομές με κατοικίες και κεντρική θέρμανση, στις οποίες έχουν ήδη αυξηθεί τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα. Γνώμη μου είναι ότι η επιβάρυνση των ιδιοκτητών από το πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι τεράστια σε σχέση με πέρσι, αν και έρχεται σωρευτικά με τα υπόλοιπα μέτρα. Η απόφαση για αποκοπή από την κεντρική θέρμανση θα γυρίσει μπούμερανγκ στους ιδιοκτήτες, ιδίως αν γίνεται μεμονωμένα. Είναι προτιμότερη η κατεύθυνση προς την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιοκτησιών μέσα από τα ισχύοντα προγράμματα, αφού σε βάθος χρόνου θα εξοικονομηθούν χρήματα για τους ιδιοκτήτες», είπε στον «Α» ο κ. Χαϊδούτης.

Προβλήματα με τις μισθώσεις

Οπως ανέφερε ο κ. Πασαλίδης, η εγκατάλειψη της κεντρικής θέρμανσης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μισθωτικές συμβάσεις ακινήτων. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι ήδη υπογράφονται μισθωτήρια συμβόλαια, στα οποία οι ενοικιαστές περιλαμβάνουν τον όρο, σε περίπτωση που η γενική συνέλευση της οικοδομής πάρει απόφαση να εγκαταλείψει την κεντρική θέρμανση, ο ιδιοκτήτης να είναι υποχρεωμένος άμεσα να προχωρήσει σε αντικατάσταση του τρόπου θέρμανσης.

«Ενα τέτοιο μισθωτήριο συμβόλαιο έκανα εγώ πριν από μία εβδομάδα. Η εγκατάλειψη της κεντρικής θέρμανσης δημιουργεί προβλήματα, όταν οι ενοικιαστές θέλουν να υπάρχει. Αυτοί είναι κυρίως μεμονωμένα άτομα, τα οποία ζητάνε κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο και ωρομετρητή. Το ζητούν αυτό, διότι πλέον τα σπίτια με κεντρική θέρμανση πετρελαίου δεν έχουν ζήτηση, οπότε ακόμη και τα προνομιούχα έχουν καλή τιμή ενοικίου. Σε κάθε περίπτωση, όταν έχει υπογραφεί μια μισθωτήρια σύμβαση με κάποια δεδομένα, δεν μπορείς ξαφνικά να πεις στον ενοικιαστή ότι δε θα έχει θέρμανση το ακίνητο», τόνισε ο κ. Πασαλίδης. «Οι ενοικιαστές μπορούν να γυρίσουν και να πουν στους ιδιοκτήτες ότι, εφόσον καταργήθηκε η θέρμανση, το ακίνητο έχει ελάττωμα κι έτσι θέλουν να καταγγείλουν τη σύμβαση και να φύγουν. Αυτό είναι απαξίωση της ακίνητης περιουσίας και μάλιστα έπειτα από απόφαση των ίδιων των ιδιοκτητών», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χαιδούτης.

(του Ρωμανού Κοντογιαννίδη, “Αγγελιοφόρος”, 13/11/2012)

www.thermansipress.gr/thermansi/%ce%b8%c...%ce%ac-%cf%84%ce%b7/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Sp4wN

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #42179 από KERBEROS
Καρπενήσι: H γεωθερμία θα εξαφανίσει τον παγετό από δρόμους και πεζοδρόμια

Η γεωθερμία θα εξαφανίζει πλέον τον παγετό από δρόμους και πεζοδρόμια στο Καρπενήσι.

Το έργο που είναι σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε δημόσιο χώρο, προβλέπει την κατασκευή συστήματος αγωγών που θα στέλνει το νερό σε βάθος 100 μέτρων, εκεί θα αποκτά θερμοκρασία 18 βαθμών, θα έρχεται στην επιφάνεια σε ειδικούς εναλλάκτες και θα αγγίζει τους 40 βαθμούς κελσίου.

Αυτό θα είναι αρκετό για να λιώνει τον παγετό στο οδόστρωμα και στα σημεία που παρουσιάζει απότομες κλίσεις το έδαφος, όπως στο κέντρο της πόλης.

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=6471

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.121 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ