Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #37502 από KERBEROS
Επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης με επιστροφή φόρου σε 4 εκατ. νοικοκυριά


Με τη μορφή της επιστροφής φόρου, περισσότερα από 4.000.000 νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα προμηθευτούν κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το παραπάνω νούμερο προκύπτει από τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα:

Το όριο του ετήσιου εισοδήματος αυξάνεται:

-στα 25.000 ευρώ από 14.000 ευρώ για τους άγαμους.
-στα στα 35.000 ευρώ από 23.350 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί έως και τρία για τους έγγαμους.

Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας:

- 150.000 ευρώ αντί 100.000 ευρώ για τους άγαμους
-200.000 ευρώ αντί 150.000 ευρώ για τις οικογένειες.

Η επιφάνεια της κύρια κατοικίας για την οποία γίνεται η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

—έως 120 τ.μ. θα καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό της επιστροφής,
—πάνω από 120 τ.μ. το ποσό της επιστροφής περιορίζεται στο τμήμα που αντιστοιχεί στα πρώτα 120 τ.μ.

Μέσω ειδικής φόρμας που έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή αυτή, οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση του επιδόματος (δείτε για την ηλεκτρονική υποβολή στο econews).

Κάθε επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 10 ως 15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Η ΓΓΠΣ θα διασταυρώνει τα αναγραφέντα στην αίτηση στοιχεία του δικαιούχου με τα στοιχεία όσων έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

—Υπολογισμός στις πολυκατοικίες

Ο υπολογισμός της επιστροφής φόρου που πρέπει να καταβληθεί στον κάθε δικαιούχο ένοικο πολυκατοικίας θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του αριθμού των λίτρων πετρελαίου θέρμανσης που αγόρασε η πολυκατοικία επί τα χιλιοστά του διαμερίσματός του δικαιούχου και στη συνέχεια επί το ποσό των 0,28 ευρώ.

www.econews.gr/2012/11/02/epidoma-petrel...sis-2012-noikokyria/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #37887 από theoilia
Παρουσίαστηκε σε εκπροσώπους Δήμων της Πέλλας και Ημαθίας
Παραγωγή βενζίνης και κηροζίνης από σκουπίδια με μέθοδο της πυρόλυσης



Την μέθοδο της πυρόλυσης, η οποία αφορά την παραγωγή βενζίνης και κηροζίνης από τα οργανικά υπολείμματα των αστικών απορριμμάτων, παρουσίασε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη Σκύδρα, σε εκπροσώπους δήμων της Πέλλας και της Ημαθίας, γερμανική εταιρεία.
Στη σύσκεψη που έγινε παραβρέθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας της Νάουσας και μέλος του δ.σ του ΕΣΔΑ Ημαθίας κ. Μανώλης Βαδόλας, ο οποίος ζήτησε από τους εκπροσώπους της παρουσιάστριας εταιρείας να ενημερώσουν όλους τους δήμους που ανήκουν στη δύναμη του ΕΣΔΑ της Περιφερειακής μας Ενότητας.
Ο κ. Βαδόλας μας ενημέρωσε ότι η μέθοδος δεν αφήνει καθόλου υπολείμματα, ούτε και εκλύει επικίνδυνους ρύπους , ενώ αφορά αυτόνομες μονάδες που επεξεργάζονται καθημερινά έως 30 τόνους σκουπιδιών και μπορούν να στηθούν παράλληλα, η μία στην άλλη, για μεγαλύτερη επεξεργασία απορριμμάτων. Μέσα της μεθόδου της πυρόλυσης, η οποία στηρίζεται σε ρώσικη τεχνολογία, διασπάται εντελώς το οργανικό υπόλειμμα και παράγεται βενζίνη, αλλά και κηροζίνη!
«Στη Σουηδία που εφαρμόζεται η μέθοδος ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την εισαγωγή απορριμμάτων από το εξωτερικό» τόνισε στον «Λαό» ο αντιδήμαρχος Νάουσας, ο οποίος θα φέρει την πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΑ.

πηγή: www.laosver.gr/news/local/43658.html#.UJU9j2lrab0

φέτος καίμε πετρέλαιο...


Last edit: 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν by theoilia.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #38471 από KERBEROS
ΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΠΕΛΛΕΤ ΠΟΥΛΑΝΕ, ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ


Όπως ήταν φυσικό, οι εταιρίες που εμπορεύονται λέβητες πέλλετ έχουν πάρει φωτιά καθώς με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, τα στερεά αυτά καύσιμα φαντάζουν ως η βέλτιστη λύση οικονομικής θέρμανσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης έχουν καταγράψει τρομακτική μείωση, σε αντίθεση βεβαίως με συσκευές όπως τα air condition ή οι σόμπες πέλλετ που βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Σχετικά, με το πετρέλαιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή:

Δραματικά είναι τα στοιχεία για τις πρώτες δύο εβδoμάδες διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Στην Aττική, οι παραγγελίες ήταν σχεδόν μηδενικές, ενώ ακόμη και στη βόρεια Eλλάδα, όπου ο χειμώνας έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του, η ζήτηση έχει υποχωρήσει κατά 80%-90% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο της περσινής σεζόν.




Eταιρείες εμπορίας και πρατήρια, αν και συνεκτιμούν τον παράγοντα των καλών καιρικών συνθηκών, αναπροσαρμόζουν τις αρχικές τους προβλέψεις για τη μείωση της ζήτησης από το 40% στο 50% με 60% το δίμηνο Nοεμβρίου - Δεκεμβρίου, ανάλογα με την ένταση του χειμώνα. H εξέλιξη εκτιμάται ότι θα θέσει εκτός αγοράς το 40%-50% των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης προκαλώντας αλυσιδωτές πιέσεις σε εταιρείες εμπορίας και διυλιστήρια.




H υψηλή τιμή που προέκυψε από την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ), σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, «πάγωσε» τις παραγγελίες πετρελαίου από όσους καταναλωτές δεν είχαν «φουλάρει» από τον Aπρίλιο με τη χαμηλή τιμή του EΦK. Oι πρώτες χειμερινές θερμοκρασίες, όμως, εξαπλώνονται σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα για να θέσουν υπό δοκιμασία τις αντοχές των λεηλατημένων οικογενειακών προϋπολογισμών και μαζί τής αγοράς καυσίμων που στην τριετία της κρίσης έχει απολέσει το 30% του τζίρου της.




O γενικός γραμματέας της ΠOΠEK Bαγγέλης Kώτσος προβλέπει ότι από τις 7.000 διακινητές πετρελαίου θέρμανσης που δραστηριοποιήθηκαν την περσινή χρονιά, θα βρεθούν εκτός αγοράς γύρω στις 3-3,5 χιλιάδες, λόγω δραματικής μείωσης της ζήτησης και έλλειψης ρευστότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έχει βάλει «λουκέτο» το 25% των διακινητών.




Πρόκειται, όπως εξηγεί στην «K», για πρατήρια ή παραγγελιοδόχους που διακινούσαν περιορισμένους όγκους καυσίμου και διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να βγάλουν τη σεζόν με τη μεγάλη μείωση της ζήτησης.




Aντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις των εταιρειών εμπορίας. Σύμφωνα με τον γ.γ. του Συνδέσμου Eταιρειών Eμπορίας Πετρελαιοειδών Γιάννη Aληγιζάκη, τον Oκτώβριο το σύνολο των εταιρειών είναι ζημιογόνο από τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη νότια Eλλάδα και στην Aττική οι παραγγελίες είναι ανύπαρκτες και στη βόρεια Eλλάδα μειωμένες κατά 80% σε σχέση με τον Oκτώβριο του 2011.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, καταγράφονται πάντως οι πρώτες θετικές επιπτώσεις από τη μείωση στον ΕΦΚ. Mέσα στις 15 ημέρες εφαρμογής του νέου φόρου, η ζήτηση στο κίνησης έχει ανεβεί γύρω στο 4%-5%, ποσοστό που αποδίδεται κατά ένα μέρος και στο γεγονός ότι σταμάτησε να γίνεται διακίνηση θέρμανσης ως κίνησης, πρακτική που ευνοούσε το προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης.

Σε ό,τι αφορά πάντως τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, σύμμαχος αυτή την περίοδο είναι η συγκυρία της χαμηλής διακύμανσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που έχει κρατήσει τη λιανική τιμή στην εγχώρια αγορά στο 1,3-1,35 ευρώ το λίτρο, έναντι των αρχικών προβλέψεων για 1,40 με 1,60 ευρώ το λίτρο με την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τιμής το επόμενο δίμηνο, η αγορά εκτιμά ότι μάλλον θα κινηθεί ανοδικά λόγω της παρατεταμένης χαμηλής διακύμανσης της διεθνούς τιμής το προηγούμενο διάστημα.

Oσοι από τους καταναλωτές προσβλέπουν στη χρήση κλιματιστικών για θέρμανση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος θα είναι ανεβασμένο σε σχέση με πέρυσι. Aν και το ύψος της αύξησης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, οι πρώτες εκτιμήσεις το προσδιορίζουν στο 9%-11%. Tο φυσικό αέριο ωστόσο, για όσους έχουν δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο, θα είναι φέτος κατά 35% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης έναντι 19% πέρυσι.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...uVBu2k6odiTdsn1QHLrQ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #38486 από KERBEROS
Γεννήτριες για παραγωγή ρεύματος στο εξοχικό


Καλύπτουν ανάγκες από θερμοσίφωνα, ψυγείο, ανεμιστήρα και φωτισμό

Εναλλακτικούς τρόπους ρευματοδότησης αναζητούν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων για τα ρευματοδοτούμενα ακίνητα, κυρίως όσον αφορά την εξοχική κατοικία.
Πολλοί ιδιοκτήτες επισκέπτονται το εξοχικό τους λίγες ημέρες τον χρόνο και η διατήρηση μόνιμης σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ φαντάζει πλέον ασύμφορη, καθώς το φορολογικό κόστος είναι υψηλό. Ασφαλώς, τα παραπάνω δεν θα ισχύουν από το 2013, με την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, που δεν θα συνδέεται με την ύπαρξη ή όχι ρεύματος στο ακίνητο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτό, η αποσύνδεση της εξοχικής
κατοικίας από το δίκτυο της ΔΕΗ, δεδομένου ότι κάποιος το χρησιμοποιεί το πολύ δύο εβδομάδες τον χρόνο, έχει οικονομική λογική, καθώς μόνο τα πάγια που καλείται να καταβάλλει για τους υπόλοιπους μήνες που δεν το χρησιμοποιεί ανέρχονται σε αρκετά ευρω.

Εφ' όσον οι ανάγκες σε ρεύμα δεν είναι μεγάλες, η λύση της χρήσης ηλεκτρικής γεννήτριας φαντάζει ιδανική για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών. Μια μεσαίου μεγέθουε γεννήτρια είναι σε θέση να καλύψει ανάγκες όπως φωτισμός, θερμοσίφωνας, ανεμιστήρες και ψυγείο, βασικές λειτουργίες που θα χρειαστεί κανείς. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μη γίνεται χρήση όλων των παραπάνω συσκευών ταυτόχρονα, γιατί μπορεί να απειληθεί η ίδια η γεννήτρια (υπερφόρτωση κ.τ,λ.).

Παράλληλα, μια γεννήτρια είναι ιδανική λύση για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, που ειδικά το καλοκαίρι είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως σε περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παραθεριστών. Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, λειτουργίες όπως ο φωτισμός σε απογευματινές - βραδινές διακοπές ρεύματος, η λειτουργία του ψυγείου ή ακόμα η λειτουργία της τηλεόρασης είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα χρήσης των γεννητριών ρεύματος σε ένα σπίτι.

Κατά την αγορά μιας γεννήτριας πρέπει να είμαστε προσεκηκοί, ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της είναι ουσιαστικά η ταυτότητά της.

To βασικό χαρακτηριστικό μιας εφεδρικής γεννήτριας είναι η μέγιστη απόδοση. Κάθε συσκευή του σπιτιού καταναλώνει κάποια ισχύ. Η μέγιστη απόδοση μιας γεννήτριας μας δείχνει το ποσό ισχύος το οποίο μας επιτρέπει να καταναλώσουμε, δηλαδή ποιες συσκευές μπορούμε να συνδέσουμε. Η τιμή της μέγιστης απόδοσης συνήθως δίνεται σε kVA (κιλοβολταμπέρ - βολταμπέρ σε χιλιάδες). Οι συσκευές, όμως, που ενδεχομένως θέλουμε να τροφοδοτήσουμε μας δείχνουν την ισχύ που καταναλώνουν σε W (βατ). Για να μετατρέψουμε τα kVA σε kW (χονδρικά), τα πολλαπλασιάζουμε με τον αριθμό 0,8 (πχ. αν έχουμε μια γεννήτρια η οποία έχει μέγιστη απόδοση 2 kVA θα προκύψει 2 kVA x 0,8 = 1,6 kW ή 1.600 W). Ετσι, αφού πρώτα προσδιορίσουμε τις συσκευές που θέλουμε να τροφοδοτήσουμε σε περίπτωση διακοπής, υπολογίζουμε το σύνολο, την απαιτούμενη ισχύ (τα W τα οποία θα καταναλώνονται) και έτσι επιλέγουμε την κατάλληλη για τις ανάγκες μας γεννήτρια.

Οσον αφορά το κόστος, μια μέση γεννήτρια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού, κοστίζει περίπου 1.000 ευρω. Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα μοντέλων, διαφόρων εταιριών, ακόμα και γνωστών από την παρουσία τους στην αυτοκινητοβιομηχανία (κυρίως ιαπωνικές εταιρίες), καθώς ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό των γεννητριών, που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, αφορά το καύσιμο που χρησιμοποιεί η γεννήτρια. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε γεννήτριας αναγράφεται η χωρητικότητα του ντεπόζιτου και η κατανάλωση ανά ώρα. Συνεπώς, πρέπει εκτός από τα έξοδα αγοράς να υπολογίσουμε και τα έξοδα λειτουργίας, δηλαδή τη δαπάνη για την αγορά του καυσίμου, είτε πρόκειται για ντίζελ είτε για βενζίνη.

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=6381

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #39269 από KERBEROS
Κλείνουν σχολεία στη Β.Ελλάδα λόγω έλλειψης πετρελαίου


Σήμα SOS εκπέμπει η τοπική αυτοδιοίκηση της Βόρειας Ελλάδας για να βρεθεί λύση σχετικά με την αδυναμία των σχολείων να καταβάλουν τα απαιτούμενα ποσά για πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως επισημάνθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Παρασκευή το βράδυ, και άλλα σχολεία, πέραν αυτών της Φλώρινας, αναμένεται να κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της αδυναμίας αυτής.

Το αίτημα της ΚΕΔΕ -αλλά και πολλών δημάρχων μεμονωμένα- προς το υπουργείο Οικονομικών, να επιστρέφεται ο φόρος πετρελαίου για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, παρέμεινε μέχρι στιγμής αναπάντητο.

Έτσι, στην Καστοριά, τα Γρεβενά, η Έδεσσα και άλλες περιοχές της Μακεδονίας όπου η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή τα σχολεία θα κλείσουν, καθώς η κατάσταση θα καταστεί αβίωτη για τα παιδιά. Μια από τις λύσεις που προκρίνονται είναι οι ξυλόσομπες, αλλά πέραν των δαπανών εγκατάστασης, η άνοδος της τιμής στα καυσόξυλα το τελευταίο διάστημα είναι ραγδαία.

www.thermansipress.gr/thermansi/%ce%ba%c...-%ce%ad%ce%bb%ce%bb/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #39271 από KERBEROS
Έρευνα σοκ: Ενεργειακή φτώχεια και στα μεσαία εισοδήματα


Τους χειρότερους οιωνούς για την εφετινή, ακόμα πιο δύσκολη χρονιά, προδιαγράφουν τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησαν πέντε ελληνικά πανεπιστήμια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι καταναλωτές τις ανάγκες θέρμανσης κατά τον περυσινό βαρύ χειμώνα.

Η εφετινή μεγάλη αύξηση των φόρων (και συνεπώς της τελικής τιμής) στο πετρέλαιο θέρμανσης, οδηγεί μεγάλο αριθμό καταναλωτών στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Το κυρίαρχο φαινόμενο, ωστόσο, φαίνεται ότι θα είναι τα… ημιθερμαινόμενα ή και καθόλου θερμαινόμενα σπίτια, αν κρίνει κανείς από την τάση που καταγράφηκε ήδη από πέρυσι, χρονιά με πολύ βαρύ χειμώνα και ενώ οι τιμές του πετρελαίου δεν είχαν φτάσει στα τωρινά υψηλά επίπεδα.

Ο λόγος για τη δραματική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης το χειμώνα 2011 – 2012 που κατέγραψε έρευνα την οποία πραγματοποίησαν, σε συνεργασία, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς και Δυτικής Ελλάδας, τα Πολυτεχνεία Κρήτης και Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τον περυσινό χειμώνα παρατηρήθηκε πραγματική μέση μείωση ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση, άρα και μέση μείωση του επιπέδου θέρμανσης των κατοικιών, κατά 35%. Ιδιαίτερα στα χαμηλά εισοδήματα (έως 10.000 ευρώ ετησίως) καθώς και στα μεσαία (20.000 με 30.000 ευρώ ετησίως) παρατηρήθηκε ακόμη μεγαλύτερη μείωση, η οποία έφθασε το 42,5% και το 41% αντιστοίχως. Στην κατηγορία μάλιστα των χαμηλών εισοδημάτων, υπάρχει για πρώτη φορά ένα ποσοστό 3% των νοικοκυριών που δεν χρησιμοποίησε κανένα σύστημα θέρμανσης για όλον τον χρόνο!

Φαίνεται, δε, ότι οι καταναλωτές προτίμησαν να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης περισσότερο από άλλες (προφανώς πιο ανελαστικές) οικογενειακές δαπάνες, καθώς στα ίδια νοικοκυριά που η ενεργειακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 35%, η μείωση του καθαρού μέσου οικογενειακού εισοδήματος ήταν μικρότερη, και κυμάνθηκε γύρω στο 14%.

«Η κρίση και η συμπίεση των εισοδημάτων οδηγεί πλέον σε ενεργειακή φτώχεια και μάλιστα με ρυθμούς ταχύτερους από άλλους τομείς, Φανταστείτε τι θα γίνει τον εφετινό χειμώνα που τα εισοδήματα έχουν συμπιεστεί περεταίρω και οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί» υποστηρίζει, μιλώντας στο energypress ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Μάνθος Σανταμούρης.



Βαρύς χειμώνας

Ο χειμώνας 2011-2012 ήταν για όλη τη χώρα, αλλά κυρίως για τη Βορειοδυτική Ελλάδα, ο πιο βαρύς των τελευταίων πενήντα χρόνων (από το 1961 οπότε υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία της ΕΜΥ ως σήμερα). Στα βόρεια της χώρας οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες συνοδεύθηκαν και από χιονόστρωση που έφθασε ακόμη και τις 70 ημέρες. Παρόλα αυτά, με βάση την έρευνα, η ενεργειακή κατανάλωση, αντί να αυξηθεί, μειώθηκε κατά 10,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η οποία ήταν επίσης «χρονιά κρίσης».

Ειδικότερα, με βάση την κατανάλωση του πρώτου χειμώνα 2010-2011 (η μέση κατανάλωση ήταν 122,5 kwh ανά m²) και τις θερμαντικές ανάγκες του δεύτερου χειμώνα (2011- 2012), που ήταν βαρύτερος, η μέση ενεργειακή κατανάλωση αναμενόταν να είναι 167,7 kwh/m².

Ωστόσο η μέση κατανάλωση του δεύτερου χειμώνα ήταν μόλις 109,6 kwh/m², δηλαδή περίπου 10,5% μικρότερη σε απόλυτες τιμές και περίπου 35% μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι επιστήμονες με βάση τις κλιματικές συνθήκες. Η οικονομική κρίση μείωσε την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση κατά το ένα τρίτο σε σχέση με αυτό που φυσιολογικά αναμενόταν.

«Αποδεικνύεται ότι υπάρχει πλήρης αντιστοιχία ανάμεσα στη μείωση του εισοδήματος και στη μείωση της κατανάλωσης για θέρμανση, με πολύ βαριές όμως συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς αυτό μεταφράζεται σε μείωση του χρόνου θέρμανσης κατά 35% μέσα σε μια τυπική ημέρα, καθώς και μείωση των επιπέδων στα οποία ρυθμίζεται ο θερμοστάτης μέσα στο σπίτι» υποστηρίζει ο κ. Σανταμούρης. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα (έως 10.000 ευρώ) η ενεργειακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 42,5%, με πολύ μεγάλο αριθμό νοικοκυριών να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις ελάχιστες ανάγκες θέρμανσης.«Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτού αποτελείται από ευπαθείς και ανήμπορους πολίτες, αντιλαμβάνεται εύκολα το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί» συμπληρώνει.

Η μέση κατανάλωση τη χειμερινή περίοδο 2010-2011 γι’ αυτά τα χαμηλά εισοδήματα ήταν 82,7 kWh/m² . Τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος ήταν πολύ πιο βαρύς, η κατανάλωση έπεσε στις 64,9 kWh/m², ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, αναμενόταν λογικά να αυξηθεί και να φθάσει λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις 113 kWh/m² τον χρόνο. Αντιστοίχως, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα 20.000 – 30.000 έφθασε το 41%.

Ανισότητες

Ούτως ή άλλως βέβαια, η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις ήταν και είναι σε απόλυτη τιμή και ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας περίπου η μισή απ’ ό,τι στις υψηλές τάξεις.
Η έρευνα δείχνει ότι και στα μεσαία εισοδήματα υπήρξε επίσης σημαντική μείωση της ενεργειακής δαπάνης.
Αντίθετα, στα υψηλά και στα πολύ υψηλά εισοδήματα η κατανάλωση αυξήθηκε τον περασμένο χειμώνα ως και 10% σε σύγκριση με εκείνον του 2010-2011, γεγονός πλήρως αναμενόμενο δεδομένου ότι οι ομάδες αυτές του πληθυσμού δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση.

Κάτι αντίστοιχο καταγράφει η έρευνα για τις διαφορές ανάμεσα στις μονοκατοικίες και στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών. Στα διαμερίσματα η μείωση της ενεργειακής δαπάνης ήταν 17% σε απόλυτες τιμές, η οποία αντιστοιχεί σε μείωση κάλυψης των πραγματικών αναγκών θέρμανσης κατά 40%. Στις μονοκατοικίες η μέση ενεργειακή κατανάλωση περιορίστηκε κατά 9,3% σε απόλυτες τιμές, που αντιστοιχεί σε μείωση κάλυψης των αναγκών θέρμανσης κατά 32%. Προφανώς πολλές πολυκατοικίες έχουν τα γνωστά προβλήματα με κοινόχρηστα που δεν καταβάλλονται κ.λπ.

«Τρύπια» και σπάταλα τα ελληνικά κτήρια

Με βάση την έρευνα των Πανεπιστημίων, ελάχιστοι πολίτες αντιμετώπισαν την προοπτική βελτίωσης του κελύφους των κτιρίων τους ώστε να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση. Η βελτίωση των κουφωμάτων, η πιθανή προσθήκη μόνωσης, η αντικατάσταση του καυστήρα αποτελούν λύσεις που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση στο μισό και για πάντα. Εντούτοις η έλλειψη οικονομικών πόρων, αλλά και η άγνοια των πολιτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, δεν βοηθούν ώστε να επιλεγούν λύσεις μακροχρόνιας απόδοσης.

Το πρόβλημα, δε, στην Ελλάδα, όσον αφορά την θερμομόνωση των κτηρίων είναι τεράστιο. Όπως σχολιάζει ο κ. Σανταμούρης, ο οποίος ως πρόεδρος του ΚΑΠΕ ήταν ο εμπνευστής των προγραμμάτων επιδοτούμενης ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων (εξοικονομώ, εξοικονόμηση κατ΄οίκον κ.λπ.) «άσχετα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τον βαρύ χειμώνα, η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση στα ελληνικά νοικοκυριά είναι, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, εξαιρετικά υψηλή και σχεδόν αγγίζει τιμές κατανάλωσης βόρειων ευρωπαϊκών κτιρίων, και μάλιστα μέτριας κατασκευαστικής ποιότητας».

Σύμφωνα με την Εurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά παρουσιάζουν, με κλιματική αναγωγή, την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη, περίπου 30% μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας και περίπου διπλάσια από την κατανάλωση της Πορτογαλίας, ενώ είναι σημαντικά μεγαλύτερη από χώρες με ψυχρότερο κλίμα όπως το Βέλγιο και οι Σκανδιναβικές χώρες. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση ενέργειας των εμπορικών κτιρίων είναι εξαιρετικά υψηλή, και σχετικές στατιστικές έχουν διαπιστώσει ότι η ενεργειακή κατανάλωση των γραφείων στην χώρα μας είναι συγκριτικά η μεγαλύτερη ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Αιτία γι’ αυτή τη σπατάλη ενέργειας; «Η επί δεκάδες χρόνια αδράνεια της ελληνικής Πολιτείας να θεσπίσει νόμους και προδιαγραφές για τη θερμική ποιότητα των κατασκευών και η έλλειψη ενδιαφέροντος από την ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία που προσθέτει σήμερα μια τεράστια «ποινή» στα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να καλύψουν – στη μέση της πιο μεγάλης οικονομικής κρίσης – τις παραλείψεις των κυβερνώντων» δηλώνει στο energypress ο καθηγητής κ. Σανταμούρης.

www.thermansipress.gr/thermansi/%ce%ad%c...-%cf%83%cf%84%ce%b1/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.134 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ