Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7290 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Re: Απ: Επικαιρότητα
"Τηγανοκίνηση": Πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολεία για μετατροπή τηγανέλαιων σε βιοντίζελ


Με την ονομασία «Τηγανοκίνηση», τέθηκε σε λειτουργία, σε σχολεία της Λευκωσίας, πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής βιοκαυσίμων με σχεδόν μηδενικό κόστος. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, οι μαθητές θα παίρνουν στο σχολείο τους τα τηγανέλαια που χρησιμοποιήθηκαν στα σπίτια τους και με ειδική επεξεργασία, θα τα μετατρέπουν σε βιοντίζελ, που θα χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τη θέρμανση των αιθουσών διδασκαλίας.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, μαθητές έδειξαν, στην ειδικά διαμορφωμένη κινητή μονάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τον τρόπο επεξεργασίας των τηγανέλαιων.

Την προώθηση του προγράμματος «Τηγανοκίνηση» στα σχολεία, ανέλαβε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «ΑΚΤΗ». Ο διευθυντής του οργανισμού, δρ. Μιχάλης Λοϊζίδης ανέφερε ότι η μετατροπή των χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων σε βιοντίζελ θα γίνεται σε ειδική κινητή μονάδα, που κατασκευάστηκε με κόστος περίπου 30.000 ευρώ. Η μονάδα αυτή θα πηγαίνει εκ περιτροπής στα σχολεία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι μαθητές θα παρακολουθούν τη διαδικασία μετατροπής του άχρηστου τηγανέλαιου σε χρήσιμο καύσιμο.

Η προσπάθεια αξιοποίησης των άχρηστων τηγανέλαιων υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με τη συνεργασία του Δήμου Αγλαντζιάς και με τη χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας ΜSD. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο 20.000 κυβικά μέτρα φυτικών ελαίων, τα οποία μετά τη χρήση τους καταλήγουν στο νεροχύτη, με αποτέλεσμα να βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον. Η απόρριψη τηγανελαίων, λόγω των φυσικοχημικών τους χαρακτηριστικών, δημιουργεί προβλήματα, όπως η ρύπανση των υδροφορέων, η φραγή των αποχετευτικών συστημάτων, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης από την απόρριψή τους σε χωματερές.

Από αυτά τα 20.000 κυβικά μέτρα, τα 10.000 χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια και τα υπόλοιπα σε νοικοκυριά.
Από τα 10.000 κυβικά μέτρα των νοικοκυριών, τα 6.000 τρώγονται από τους καταναλωτές (σε σαλάτες, πατάτες κ.ά.), ενώ τα 4.000 πετάγονται, μετά τη χρήση τους. Από αυτά, λοιπόν, τα 4.000 χρησιμοποιημένα κυβικά μέτρα τηγανέλαιων, θα μπορούσαν να παραχθούν 4.000 κυβικά μέτρα βιοντίζελ, ποσότητα που επαρκεί για τη θέρμανση όλων των σχολείων. Ταυτόχρονα, μπορεί να παραχθεί ως υποπροϊόν και μεγάλη ποσότητα γλυκερίνης. Το βιοντίζελ είναι φιλικό στο περιβάλλον, ανανεώσιμο, μη τοξικό και βιοδιασπώμενο και κατά την καύση του δίνει πολύ χαμηλές εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του θείου, αιθάλης, άκαυστων υδρογονανθράκων κ.ά.
Στα αυτοκίνητα, το βιοντίζελ μπορεί, όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, να αντικαταστήσει μερικώς ή πλήρως το πετρέλαιο κίνησης.

Είναι ασφαλέστερο στη χρήση εξαιτίας του υψηλού σημείου ανάφλεξής του, ενώ η μεγαλύτερη λιπαντική ικανότητά του παρατείνει τη ζωή του πετρελαιοκινητήρα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Η γλυκερίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή στερεού και υγρού σαπουνιού, κεριών, τούβλων καύσης, καλλυντικών και φαρμάκων.
Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους, μιλώντας στην παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος, είπε ότι στόχος είναι αυτό να επεκταθεί σε παγκύπρια βάση.

Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι η δυνατότητα να έχουν οι μαθητές, μέσω μιας κινητής μονάδας βιοντίζελ πειραματισμού τους με ειδικά όργανα, στα χέρια τους το τελικό προϊόν της εργασίας τους, η συνεργασία τους με ειδικούς επιστήμονες και η σύνδεση της δουλείας τους με το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «αποτελούν μερικά από τα στοιχεία της δράσης "Τηγανοκίνηση", που συνάδουν με το όραμα για το αειφόρο σχολείο».

ΑΠΕ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7297 από PARANOIA
Απαντήθηκε από PARANOIA στο θέμα Απ: Επικαιρότητα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7407 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: διευρύνεται το πρόγραμμα – Αλλαγές και βελτιώσεις


Βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» δρομολογεί το ΥΠΕΚΑ, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την απορρόφηση 400 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στις βελτιώσεις που προωθούνται περιλαμβάνεται η αύξηση της προκαταβολής σε ποσοστό 50%, από 30%, η ένταξη στο πρόγραμμα κατοικιών που κατασκευάστηκαν μετά το 1989, καθώς και η επέκταση της διάρκειας του προγράμματος από τέσσερα σε έξι χρόνια.

Επιπλέον, αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι εξοχικές κατοικίες, ενώ το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ απλοποιεί τις ειδικές προϋποθέσεις για να κριθεί μια πολυκατοικία επιλέξιμη και προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης συμβούλου που θα λειτουργεί συνδυαστικά με τον ενεργειακό επιθεωρητή.

Στις επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων περιλαμβάνεται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, η τοποθέτηση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και η τοποθέτηση συστήματος παροχής ζεστού νερού.

econews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7500 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Αγριαγκινάρα. Η νέα κερδοφόρος καλλιέργεια


Για τις δυνατότητες της καλλιέργειας της αγριαγκινάρας, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι αγρότες το επιθυμούν, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Αν. Μακεδονίας, την Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Δράμα.

Η ημερίδα με θέμα: Αγριαγκινάρα. Η νέα κερδοφόρος καλλιέργεια, θα διεξαχθεί την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 10.00 π.μ. στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ).

Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας μας δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης και μια διέξοδο στο τι μας συμφέρει να καλλιεργήσουμε ως αγρότες. Έχει χαμηλό κόστος παραγωγής, ασφαλισμένη πώληση προϊόντος και μειωμένους κινδύνους αποτυχίας. Με λιγότερο από 10 στρέμματα έκτασης και ένα απλό συγκρότημα οικιακής χρήσης (πρέσσα, 1.200-5.000€) ο καθένας θα μπορεί να παράγει τα δικά του pellets, την δική του βιομάζα για την οικιακή του θέρμανση, οικονομικά και οικολογικά.

Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα θα είναι ο κ. Καράτζος Κίμων, γεωπόνος ειδικός στην καλλιέργεια και τις χρήσεις της αγριαγκινάρας.
Θα μιλήσουν επίσης:
α) Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Μυστακίδης Ζαφείριος, γεωπόνος, με θέμα: Η βιομάζα μια μορφή ήπιας ενέργειας και
β) Ο γεωπόνος Αμπελίδης Θεόδωρος με θέμα: Τοπικές πρωτοβουλίες αξιοποίησης της βιομάζας.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας στο τηλέφωνο 25210-58175


agrotypos.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7503 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Στους 480 οι νεκροί από την κακοκαιρία στην Ευρώπη


Το πολικό ψύχος, που συνοδεύεται από έντονες χιονοπτώσεις και πού ισχυρούς ανέμους συνεχίζεται και σήμερα σε όλη την Ευρώπη, όπου περισσότεροι από 480 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες. Τα σοβαρότερα προβλήματα ωστόσο εξακολουθούν να καταγράφονται στα Βαλκάνια και την Ιταλία.

Στην Ουκρανία, μέχρι την Τρίτη είχαν αναφερθεί 136 θάνατοι, από τους οποίους οι 112 συνδέονται άμεσα με την κακοκαιρία. Από το πρωί τα χιόνια που έπεφταν προκάλεσαν προβλήματα στους οδικούς άξονες στα νότια της χώρας και εκατοντάδες οδηγοί έχουν αποκλειστεί μέσα στα οχήματά τους. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία μπορεί να πέσει μέχρι και τους -30 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Στην Πολωνία, οι νεκροί από το κρύο έφτασαν τους 74 αφού τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν άλλοι έξι θάνατοι από υποθερμία. Σ' αυτούς όμως θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 50 άνθρωποι οι οποίοι πέθαναν σε πυρκαγιές ή από ασφυξία λόγω ελαττωματικών θερμαντικών σωμάτων.
Η κακοκαιρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 23 ανθρώπους στη Λιθουανία, σε δέκα στη Λετονία και σε έναν στην Εσθονία. Στη Σλοβακία οι νεκροί είναι τρεις και στην Τσεχία 24.
Στη Μόσχα το θερμόμετρο σήμερα έδειχνε -22 βαθμούς ενώ στη Γιακουτία της Σιβηρίας ο υδράργυρος έπεσε στους -34 βαθμούς. Η Ρωσία μετρά φέτος 110 νεκρούς από το κρύο, εκ των οποίων οι 46 από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Στα στοιχεία αυτά πάντως δεν περιλαμβάνονται παιδιά κάτω των 18 ετών. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα το κρύο θα ενταθεί το σαββατοκύριακο.
Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σερβία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα αυτή σε 12. Περισσότεροι από 70.000 κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι εξαιτίας των χιονιών ενώ έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των πλοίων σε μεγάλο μέρος του Δούναβη καθώς τα νερά του ποταμού έχουν παγώσει. Στη Βοσνία, όπου η θερμοκρασία έπεσε μέχρι και τους -20 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον 15.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή
του Μόσταρ. Στη Ρουμανία αναφέρθηκαν άλλοι τρεις θάνατοι από υποθερμία το τελευταίο 24ωρο.
Η Βουλγαρία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη σφοδρή κακοκαιρία. Λόγω της χιονοθύελλας έχει παραλύσει η κυκλοφορία στα βόρεια και ανατολικά αλλά και στα νότια, εξαιτίας των πλημμυρών που στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ κατοίκους του χωριού Μπίσερ ενώ άλλοι δύο αγνοούνται. Η κυβέρνηση κήρυξε την Τετάρτη ημέρα πένθους για όλη τη χώρα.
Σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση μοιάζει χαοτική αφού υπήρξαν καταγγελίες ότι οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί και δεν έχουν καύσιμα, ούτε καμία πληροφόρηση, ενώ και ορισμένοι χωρικοί παραμένουν αποκλεισμένοι χωρίς τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Η μεθοριακή διάβαση Ρουσέ-Γκεοργκίου στο Δούναβη παραμένει κλειστή από την Τρίτη επειδή το 90% της επιφάνεια του ποταμού έχει καλυφθεί από πάγους. Κλειστά είναι και τα λιμάνια Βάρνα και Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι η χιονόπτωση και το πολικό ψύχος θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Στην Ουγγαρία τρεις άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 16 ενώ στη γειτονική Αυστρία ένας 70χρονος συνταξιούχος βρέθηκε νεκρός, παγωμένος από το κρύο, μπροστά στο σπίτι του.
Στη Γερμανία, όπου ο ανεπίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 4, προβλέπεται χιόνι και χιονόνερο το σαββατοκύριακο. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία σε ένα τμήμα του ποταμού Μάιν.
Στη Γαλλία, ένας 52χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του ενώ άλλοι τρεις νοσηλεύονται με σοβαρή δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Στην Τουλούζη χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς θέρμανση.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου η Ιταλία μετρά 40 νεκρούς, μετά τον εντοπισμό άλλων δύο ανθρώπων που πέθαναν από έμφραγμα ενώ προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα χιόνια από το αυτοκίνητο και το σπίτι τους. Στη Βενετία, το άγαλμα ενός ταύρου, ύψους 9 μέτρων, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Γκερίνο Λοβάτο για το Καρναβάλι, γκρεμίστηκε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα. Στο Τορίνο, εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας έσπασαν αγωγοί και τα νερά πλημμύρισαν τέσσερις σταθμούς του μετρό. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και στο
νότο εξαιτίας του χιονιού που στην Μπαζιλικάτα έφτασε μέχρι και τα τρία μέτρα.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ανατολικά της χώρας.
Στη Γενεύη της Ελβετίας από την Δευτέρα επικρατεί χάος καθώς έσπασε ένας αγωγός νερού εξαιτίας του κρύου, προκαλώντας σοβαρά μποτιλιαρίσματα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχιστούν.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7504 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Τεράστιο το ενδιαφέρον για αυτόνομες μονάδες πελετοποίησης στην Agrotica


Το σύνολο του τομέα της βιομάζας παρουσιάζει κατακόρυφη ανάπτυξη καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται στο συγκεκριμένο τύπο θέρμανσης με πέλετς πολλαπλασιάζεται καθημερινά.
Ενδεικτικό της όλης στάσης των καταναλωτών και των αγροτών είναι το ενδιαφέρον που τράβηξε στη φετινή Agrotica όποιο περίπτερο είχε κάποια πρόταση ή λύση στην προμήθεια πέλετς, καυστήρων, λεβήτων και μικρών μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας βιομάζας.
Ρεκόρ επισκεψιμότητας είχαν τα δύο σημεία παρουσίας της εταιρείας Agricon, όπως είπε στην Agrenda ο επιστημονικός της συνεργάτης, Κίμων Καράτζος: «Οι επισκέπτες ενδιαφέρθηκαν κυρίως για να δημιουργήσουν τις δικές τους μικρές μονάδες πελετοποίησης και στη συνέχεια, με έναν καυστήρα πέλετ να αποκτήσουν αυτονομία στη θέρμανση και να απεγκλωβιστούν από το ακριβό πετρέλαιο».
Γενικότερα, η δημιουργία μονάδων παραγωγής pellets, νέων βιομηχανιών κατασκευής καυστήρων με την παρουσία αντιπροσωπειών λεβήτων στην ελληνική αγορά σχεδόν από όλο τον κόσμο και οι νέες θέσεις εργασίας στον αναπτυσσόμενο κλάδο οφείλονται στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου και στην άρση της απαγόρευσης για τη χρήση καυστήρων βιομάζας στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Βέβαια, μέχρι τώρα η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει τόσο πολύ, ούτε στην Ευρώπη, ώστε να μπορεί κάποιος αγρότης να αποκτήσει τη δική του μονάδα πελετοποίησης για οικιακή χρήση, όπως μας πληροφορεί ο κ. Καράτζος. Εδώ και δύο χρόνια, οι εξελίξεις διεθνώς έχουν βοηθήσει στην ευκολότερη πρόσβαση των καταναλωτών και των αγροτών σε τεχνικές επεξεργασίας βιομάζας και παραγωγής πέλετς. Σύμφωνα με τον κ. Καράτζο, με έναν σπαστήρα μικρής κλίμακας και μία μικρή πελετομηχανή το αγροτικό νοικοκυριό μπορεί να αυτονομηθεί ενεργειακά από το πετρέλαιο. Όταν τον ρωτήσαμε πόσο συμφέρει έναν αγρότη να αξιοποιήσει τα υπολείμματα της καλλιέργειάς του μας είπε ότι «είναι προτιμότερο να σπείρει μερικά στρέμματα αγριαγκινάρα. Έχει μετρηθεί ότι οι δυνατότητα θέρμανσης από το πετρέλαιο είναι 9.800 θερμίδες/λίτρο, από πέλετς αγριαγκινάρας είναι 5.000 θερμίδες/λίτρο και από πέλετς γεωργικών υπολειμμάτων είναι 2.400-3.000 θερμίδες/λίτρο».

AgroNews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.129 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ