Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #20907 από KERBEROS
Γιατί υποβαθμίζεται συστηματικά δασικά η χώρα μας;



Χαράλαμπος Ζαφειρίου (*)


Κωμικοτραγική απάντηση:Γιατί έχει εμάς για κατοίκους. Δεν σας αρέσει ε!

Ας το δούμε ακόμη μία φορά από την αρχή. Στη λεκάνη της Μεσογείου λόγω των μεγάλων υψομετρικών διαφορών συναντάμε και μεγάλη ποικιλία δασικής βλάστησης, δάση κωνοφόρων δένδρων, αειθαλών δένδρων, φυλλοβόλων δένδρων και τέλος θάμνων.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα «το δάσος» και το «μη δάσος» εναλλάσσονται ανάλογα με τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες που επικρατούν. Στη συνέχεια η βιομηχανική ανάπτυξη οδηγεί σε εγκατάλειψη της πρωτογενούς οικονομίας με αποτέλεσμα την ανάκαμψη της φυσικής βλάστησης (καλό) αλλά και της ποσότητας καύσιμης ύλης (κακό) με αποτέλεσμα μεγάλες πυρκαγιές.

Συνέπεια εκτός από την αποψίλωση των εκτάσεων, η διάβρωση του εδάφους και οι καταστροφικές πλημμύρες. Από τα μέσα του 19ου αιώνα οι Ισπανοί αντιδρούν και αναδασώνουν 9 εκατομμύρια εκτάρια δηλαδή το 18% της δυνητικής δασικής γης, ακολουθούμενοι από του Γάλλους. Εκείνη την εποχή η φύτευση ήταν κυρίως χειρονακτική, κάτι σχεδόν αδύνατο σήμερα σε τέτοιου μεγέθους εκτάσεις.
Σκοπός της ύπαρξης των δασών και δασικών εκτάσεων είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η δέσμευση του άνθρακα. Απειλές για το δάσος είναι η φωτιά και η ερημοποίηση αφενός η υπερεκμετάλλευση και οι πολιτιστικοψυχαγωγικές δραστηριότητες αφετέρου.

Που βρίσκεται συνεπώς η ισορροπία;

Μαγικές λέξεις «αποκατάσταση της γης» δηλαδή διατήρηση του εδάφους (μη ανανεώσιμος πόρος) και διαχείριση του νερού (σπορά έκτακτης ανάγκης, κορμοπλέγματα, κλπ).

Οι τεχνικές αναδάσωσης δεν θα μας απασχολήσουν στο παρόν, τις αφήνουμε στους ειδικούς. (Μεσογειακά Ερημοποιημένα Τοπία των L. Rojo Serrano, A. Valtecantos, R. Vallejo Calzada)

Ελλάς 2007 (ΕΤΟΣ 0) 3.000 φωτιές, 3.000.000 στρέμματα καμένα. 78 νεκροί, 350.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα μεταξύ των οποίων ελαιόδεντρα, 80.000 απανθρακωμένα ζώα, 120 χωριά κατεστραμμένα, κινδύνεψε ακόμα και ο πολιτισμός.
Ελλάς 1983 – 2008 Ανά κάτοικο αυτή την περίοδο κάηκαν 1,2 στρέμματα. Αν σας αρέσουν οι αριθμοί: το 11% εμπρησμός (1.498.000 στρέμματα) 9% κάψιμο αγρών (1.225.000 στρέμματα).

Γράφει ο Κ. Λιαρίκος «αν και υπάρχουν θεσμοθετημένα έσοδα για τις απαραίτητες δράσεις, ο προβληματικός συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, η υπερβολική έμφαση στην αναποτελεσματική καταστολή με εναέρια μέσα, η ελλιπής οργάνωση και κινητοποίηση εθελοντών και πολιτών και η εξ' αρχής λανθασμένη προσέγγιση στη στρατηγική καταπολέμησης των πυρκαγιών είναι μερικά κομβικά προβλήματα που δυστυχώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Και βέβαια, η συνεχιζόμενη κρατική κωλυσιεργία για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα, καθώς δίνει κίνητρο για κακόβουλους εμπρησμούς και δυσκολεύει την περιφρούρηση των καμένων εκτάσεων».

Ωραία όλα αυτά, αλλά το Υ.Π.Ε.Κ.Α. τι λέει και κυρίως τι κάνει (λέει ότι κάνει);

Για την εξάλειψη όλων αυτών των κινδύνων η Δασική Υπηρεσία προβαίνει κάθε χρόνο στις παρακάτω ενέργειες:
* Στους καθαρισμούς των δασών από της ξερή βιομάζα κατά μήκος πολυσύχναστων δασικών δρόμων με την πρόσληψη δασεργατών τρίμηνης διάρκειας καθώς και την ανάθεση αυτών των εργασιών σε Δασικούς Συνεταιρισμούς.
*Στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και τη διάνοιξη νέων δρόμων εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες.
*Περιπολίες μέσα στο δάσος και συνεργεία επιφυλακής από δασικούς υπαλλήλους, επίσκεψη των επικίνδυνων περιοχών και εγκαταστάσεων (σκουπιδότοποι, κατασκηνώσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κοντά σε δάση κλπ)
*Ευαισθητοποίηση του κοινού με την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα.

Υπάρχει και σελίδα εθελοντών και εθελοντικών δράσεων (2 για 2010, 0 για το 2011) στις οποίες αφαίρεσαν ξερά κλαδιά από το δάσος. Για να μην κάνω τον έξυπνο ρωτάω μήπως είναι παράνομο;

Εν κατακλείδι:

Η χώρα μας υποβαθμίζεται δασικά διότι η πρόληψη ασχολείται με γλαστρούλες γραφείων και η καταστολή δεν έχει σχέδιο.

Διαβάζοντας τα σήματα καπνού της Χίου ...

(*) Ο Χαράλαμπος Ζαφειρίου είναι Πιστοποιημένος Διαχειριστής Εκτάκτων Αναγκών από το ΙΝ. ΕΠ. της Σ.Δ.Δ.Α.


Forest Firefighters

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #21091 από KERBEROS
Ευκαιρία να γίνει η καινοτομία πράξη


Η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει σταματήσει μερικούς στην Ελλάδα από το να σκέφτονται και να κινούνται προς τα εμπρός. Μετά τη νίκη τους στο διαγωνισμό "Κάνε την Καινοτομία, Πράξη" φέτος την άνοιξη, οι κ.κ. Ιωάννης Σπορίδης-Αντωνιάδης και ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος έχουν θέσει σε εφαρμογή την πρότασή τους για...


... παραγωγή βιομάζας φυκιών υψηλής θερμιδικής αξίας για χρήση ως εναλλακτικό καύσιμο.

Αυτά αναφέρονται σε ρεπορτάζ των Southeast European Times, που μάλιστα έχει υπέρτιτλους: «Από τα καύσιμα από φύκια μέχρι τον κυνηγετικό τουρισμό, οι Έλληνες κάνουν την καινοτομία πράξη» και «Οι εναλλακτικές ιδέες θα μπορούσαν να κάνουν την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, από οικονομικής άποψης».

Να υπενθυμίσουμε αρχικά ότι ο διαγωνισμός στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, και απένειμε στους δύο νικητές το βραβείο που υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ για την ιδέα τους. «Ο διαγωνισμός ήταν σημαντικός για εμάς. Το χρηματικό έπαθλο ήταν καλό, αλλά το Επιμελητήριο μας έφερε σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για να επεκταθούμε στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Σπορίδης-Αντωνιάδης.

Η ιδέα για το διαγωνισμό προήλθε από παρόμοια ιδέα που υλοποιήθηκε στην Ιρλανδία. «Αυτός ο διαγωνισμός είναι μια πρωτοβουλία του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να περάσουμε από τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σήμερα στην αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας», είπε ο κ. Γ. Γραμματίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στους SETimes.

Ο κ. Σπορίδης-Αντωνιάδης δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει ήδη προτάσεις από εργοστάσια και βιομηχανίες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη βιομάζα φυκιών για να αντικαταστήσουν το ξύλο και τον άνθρακα, επειδή καίει πιο αποτελεσματικά.

Να σημειωθεί, ότι και η πρόταση του κ. Χριστοφύλλη Δούραλη για χρήση της δεξαμενής Multitank αντί για βαρέλια στη μεταφορά εμπορευμάτων, επιτρέποντας έτσι την πολλαπλή επαναχρησιμοποίησή της, κέρδισε στην κατηγορία πράσινης ενέργειας. Οι δεξαμενές Multitank έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον από εταιρείες μεταφορών, επειδή είναι επαναχρησιμοποιήσιμες, ενώ μειώνουν τον χώρο που απαιτείται για αποθήκευση, την κατανάλωση πετρελαίου και τη ρύπανση.

Ενδιαφέρουσα επίσης είναι και η πρόταση στον τομέα μεταφορών-ναυτιλίας από την Inasco Hellas για τη χρήση ανθρακονημάτων υψηλής απόδοσης για τη μείωση του βάρους, ενώ ο νικητής του τομέα τουρισμού πρότεινε τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου, μιας κυνηγετικής περιοχής στη βόρεια Ελλάδα και ενός αγροκτήματος.

Ο κ. Γραμματίδης υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μυαλά που εργάζονται σε διάφορους τομείς, και τα περισσότερα από αυτά προσπαθούν να βρουν τρόπους να υλοποιήσουν τις ιδέες ή τα έργα τους έξω από την Ελλάδα, διότι μέσα στην Ελλάδα δεν υπήρχαν θεσμικά όργανα για να τους βοηθήσουν. «Δεν είναι πρόβλημα της ελληνικής νοοτροπίας αλλά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο εξαρτάται από τις τράπεζες και όχι από τα επιχειρηματικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της εκκίνησης επιχειρήσεων».

Ο δε κ. Σπιρτούνιας ανακοίνωσε ότι το Επιμελητήριο θα πραγματοποιεί τον διαγωνισμό κάθε δύο χρόνια και ότι ο νικητής θα είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει εβδομαδιαία έκθεση για την πρόοδο του εγχειρήματος. «Είχαμε ορισμένες πολύ καλές ιδέες, αλλά οι άνθρωποι δεν ήξεραν πώς να τις παρουσιάσουν», είπε, προσθέτοντας ότι ο διαγωνισμός, για την εγγραφή στον οποίο απαιτείται απλώς ηλεκτρονική αίτηση, παρείχε επιχειρηματικά σχέδια και συμβουλές.

«Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει. Υπάρχουν καλές ιδέες εκεί έξω, με μορφωμένους ανθρώπους, έτοιμους να προχωρήσουν ... σε κάθε ύφεση υπάρχουν πάντα ευκαιρίες. Το θέμα είναι να είμαστε αρκετά δυνατοί ώστε να τις ανακαλύψουμε», δήλωσε ο Σπορίδης-Αντωνιάδης στους SETimes.


ΚΑΡΦΩΤΙΚΟ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #21336 από KERBEROS

Οδηγός επιβίωσης

6 λύσεις-αντίδοτο στην εποχή του ακριβού πετρελαίου

Τα συν και τα πλην για τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται




Συμφέρει να ανάψω φέτος τον χειμώνα το κλιματιστικό αντί για το καλοριφέρ; Είναι φθηνότερο το φυσικό αέριο από ό,τι τα θερμαντικά σώματα που δουλεύουν με ρεύμα; Πόσο κοστίζει η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό; Τι είναι οι σόμπες πέλετ και γιατί οι καυστήρες βιομάζας έχουν εφαρμογή μόνο σε μονοκατοικίες και όχι σε πολυκατοικίες;

Ερωτήματα όπως αυτά απασχολούν όλο και περισσότερους καταναλωτές ενόψει της νέας χειμερινής σεζόν και της εξομοίωσης των φόρων στο πετρέλαιο, που αναμένεται από τον Οκτώβριο να εκτινάξει την τιμή του σε 1,45 - 1,50 ευρώ το λίτρο έναντι 1 ευρώ πέρυσι.

Η στροφή σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης που άρχισε πέρυσι, φέτος αναμένεται να γενικευτεί. Ηδη στοιχεία από τις τρεις εταιρείες αερίου (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία) δείχνουν ότι εν μέσω καλοκαιριού, παρά την κρίση, εκατοντάδες έσπευσαν να υπογράψουν συμβόλαια σύνδεσης με το δίκτυο.

Επίσης τεράστια ζήτηση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, εκδηλώνεται για ενεργειακά τζάκια, σόμπες που καίνε πέλετ (υπολείμματα ξύλου) και καυστήρες βιομάζας. Κάθε λύση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Το «Χρήμα» παρουσιάζει έναν οδηγό με τις κυριότερες από αυτές, συγκρίνοντας το μέσο κόστος εγκατάστασης και χρήσης καθεμιάς. Η σύγκριση έγινε με βάση τις ανάγκες μιας οικογένειας που διαμένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αττική. Το συμπέρασμα είναι ότι στην παρούσα συγκυρία το φυσικό αέριο, το κλιματιστικό και το ενεργειακό τζάκι είναι από τις καλύτερες λύσεις. Προσοχή όμως στην ποιότητα της θέρμανσης κάθε συστήματος. Τα θερμαντικά σώματα, τα καλοριφέρ και οι σόμπες προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα θέρμανσης από ό,τι τα κλιματιστικά.

Αν μια οικογένεια καταναλώνει 1.300 λίτρα πετρέλαιο τη χειμερινή σεζόν (Οκτώβριος - Μάρτιος), τότε με βάση τις εκτιμώμενες για φέτος τιμές (1,45 ευρώ) θα κληθεί να πληρώσει 1.885 ευρώ έναντι 1.300 ευρώ πέρυσι. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, όπου η μέση κατανάλωση υπολογίζεται στα 2.000 λίτρα και πάνω. Πέρυσι, μια οικογένεια στη Β. Ελλάδα που κάλυψε τις ανάγκες της μόνο με πετρέλαιο, πλήρωσε 2.000 ευρώ, ενώ φέτος θα χρειαστεί να ξοδέψει 2.900 ευρώ.
1Φυσικό αέριο

Εστω ότι οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου διαμένει η εν λόγω οικογένεια αποφασίζουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με φυσικό αέριο. Η κατανάλωση σε αέριο που αντιστοιχεί στα 1.300 λίτρα πετρέλαιο είναι 13.680 kWh και με τις σημερινές τιμές του αερίου, δηλαδή 7,7 λεπτά/kWh, η εν λόγω οικογένεια θα πληρώσει συνολικά για θέρμανση 1.053 ευρώ. Δηλαδή 832 ευρώ λιγότερο (-44%) από ότι με το πετρέλαιο.

ΚΑΤΑ

Το κόστος εγκατάστασης του καυστήρα, πόσω μάλλον αν απαιτείται αλλαγή λέβητα, είναι διόλου αμελητέο. Στην Αττική, το κόστος για την εσωτερική εγκατάσταση διαμορφώνεται σε 3.500 - 4.500 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα (οπότε το κόστος ανά διαμέρισμα ανέρχεται μέχρι 300 ευρώ). Σε περίπτωση που απαιτείται και αλλαγή λέβητα, το κόστος ανέρχεται σε 6.500 - 7.000 ευρώ (συμπ. ΦΠΑ). Επίσης, για τη μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης σε αερίου απαιτείται η συναίνεση του 50%+1 των ψήφων συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας. Συχνή είναι η αδυναμία συμφωνίας των ιδιοκτητών λόγω της ανάγκης επιμερισμού του κόστους.

ΥΠΕΡ

Η ΕΠΑ Αττικής μέσω ειδικών προγραμμάτων χρηματοδοτεί το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης, δηλαδή του καυστήρα μαζί με τις σωληνώσεις. Η χρηματοδότηση μπορεί να περιλαμβάνει και την αλλαγή του λέβητα, αν αυτή απαιτείται. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η πολυκατοικία μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο χωρίς αρχικά κανένας ιδιοκτήτης να χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, αφού η εξόφληση θα γίνει στη συνέχεια σε διμηνιαίες δόσεις (18 ή 30) πληρωτέες μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης. Η χρηματοδότηση ισχύει για κτίρια με εγκατεστημένη ισχύ λέβητα άνω των 140.000 Kcal/h. Το ανώτερο ποσό χρηματοδότησης φτάνει τα 12.300 ευρώ.

2 Ηλεκτρικά καλοριφέρ

Τι συμβαίνει αν η οικογένεια αυτή, αντί να ανάψει τα καλοριφέρ, αποφασίσει να θερμανθεί αποκλειστικά με ηλεκτρικά σώματα; Από πλευράς εξοικονόμησης, πρόκειται για τη χειρότερη λύση.

ΚΑΤΑ

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και γενικώς τα θερμαντικά σώματα έχουν πολύ υψηλό κόστος χρήσης. Ακριβώς επειδή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της οικογένειας αυξάνεται, μεταπηδά σε άλλη κλίμακα και χρεώνεται με υψηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε 1.300 λίτρα πετρέλαιο είναι 13.680 KWh, τα οποία θα προστεθούν στην υφιστάμενη κατανάλωση ρεύματος του συγκεκριμένου νοικοκυριού. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν η οικογένεια καταναλώνει υπό κανονικές συνθήκες, για παράδειγμα, 2.000 KWh το 4μηνο (με τιμή κιλοβατώρας 14 λεπτά), από του χρόνου τις επιπλέον 13.680 KWh θα τις πληρώσει με 19 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας τις 13.680 KWh με τα 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 2.599 ευρώ. Αν έχει νυκτερινό ρεύμα, τότε το ποσό μειώνεται στα 2.188 ευρώ. Στα προαναφερόμενα ποσά δεν περιλαμβάνονται τα πρόσθετα τέλη (π.χ., τέλος ΑΠΕ) που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

ΥΠΕΡ

Χαμηλό κόστος αγοράς. Οι τιμές αρχίζουν από 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 150 ευρώ, ανάλογα με το σώμα. Επομένως, για ένα σπίτι 100 τ.μ. όπου χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε τέτοια σώματα για να θερμανθεί αποκλειστικά με αυτά ο χώρος, το συνολικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 250 - 750 ευρώ.

3 Θέρµανση µε κλιµατιστικό

Σαφώς οικονομικότερη λύση, τόσο συγκριτικά με τα ηλεκτρικά σώματα όσο και με το πετρέλαιο, είναι η θέρμανση με κλιματιστικό. Και αυτό γιατί ένα καλό κλιματιστικό έχει υψηλή απόδοση, γύρω στο 1,7 με 2. Τι σημαίνει αυτό; Οτι για κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που ξοδεύουμε, ζεσταινόμαστε με θερμική ενέργεια σχεδόν διπλάσια της καταναλισκόμενης. Αρα χρειαζόμαστε να καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια από ό,τι, για παράδειγμα, στην περίπτωση του ηλεκτρικού καλοριφέρ. Συγκεκριμένα, θέλουμε μόνο 8.047 KWh αντί για 13.680 KWh. Ετσι, με τιμή 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 1.530 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν. Εάν μάλιστα επιλέξουμε σύστημα τελευταίας τεχνολογίας τύπου inverter, η οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

ΚΑΤΑ

Η ποιότητα θέρμανσης είναι υποδεέστερη εκείνης των θερμαντικών σωμάτων.

ΥΠΕΡ

Εκτός της υψηλής απόδοσης, στην αγορά μπορούμε να βρούμε ποικιλία συσκευών σε ικανοποιητικές τιμές. Συνιστώνται οι συσκευές τύπου inverter, που παρακολουθούν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και προσαρμόζουν ανάλογα τη λειτουργία τους, χωρίς να χρειάζεται να ανάβουν ή να σβήνουν όπως τα συμβατικά κλιματιστικά. Τα inverter όταν επικρατήσει στον χώρο η επιθυμητή θερμοκρασία συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά με αισθητά μειωμένο ρυθμό, με σκοπό τη διατήρησή της. Επομένως είναι οικονομικότερα.

4Σόµπα πέλετ

Ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εμπόριο είναι οι σόμπες που καίνε πέλετ. Το κόστος τους κυμαίνεται από 900 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο. Προσοχή όμως στο μέγεθος της σόμπας που θα διαλέξετε ώστε να καλύψει τις ανάγκες σας, γιατί σε κάθε σπίτι απαιτείται διαφορετικού μεγέθους σόμπα. Για όλη τη χειμερινή περίοδο απαιτούνται 4.000 - 5.000 κιλά πέλετ. Με μέση τιμή τα 28 λεπτά το κιλό, το κόστος για όλη τη χειμερινή σεζόν δεν ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, καθιστώντας τη μορφή θέρμανσης πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο, το αέριο και τον ηλεκτρισμό.

ΚΑΤΑ

Χρειάζεται χώρος για την αποθήκευση των πέλετ, που πολλά σπίτια δεν διαθέτουν. Επίσης για την εγκατάσταση μιας σόμπας πέλετ πρέπει να γίνουν κάποια μερεμέτια για την εξαγωγή των καυσαερίων, είτε στον τοίχο είτε στο ταβάνι, αν δεν έχει γίνει σχετική πρόβλεψη κατά την κατασκευή του σπιτιού.

ΥΠΕΡ

Εχουν πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης, 4 - 5 φορές υψηλότερη από αυτή της σόμπας ξύλου. Ενας από τους λόγους της υψηλής απόδοσης των πέλετ είναι ότι έχουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας, 4% - 8%, αρκετά χαμηλότερα από το ξύλο. Επίσης πολλές σόμπες πέλετ έχουν αυτόματα συστήματα τροφοδοσίας, όπου τα πέλετ τροφοδοτούνται αυτόματα για να καούν όταν χρειάζεται, χωρίς να απαιτείται επέμβαση του ιδιοκτήτη.

5Καυστήρας βιοµάζας

Ο καυστήρας είναι οικονομικότερος της σόμπας πέλετ. Με μέση τιμή 28 λεπτά/κιλό, ο κάτοχός του θα πληρώσει για θέρμανση μόνο γύρω στα 1.120 ευρώ. Συνιστάται για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, αλλά όχι για πολυκατοικίες λόγω του χώρου που απαιτείται για την αποθήκευση των πέλετ.

ΚΑΤΑ

Το κόστος αγοράς του δεν είναι αμελητέο και κυμαίνεται μεταξύ 2.500 - 5.500 ευρώ. Επίσης, χρειάζεται μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, καθώς ένας τέτοιος καυστήρας για διπλοκατοικία έχει μέση κατανάλωση γύρω στους 3 - 4 τόνους πέλετ για τη χειμερινή σεζόν. Για την αποθήκευσή τους απαιτείται χώρος γύρω στα 4 τ.μ. Επιπλέον ο καυστήρας χρειάζεται συχνή συντήρηση όπως είναι ο καθαρισμός της εστίας καύσης.

ΥΠΕΡ

Εκτός από το κόστος κατά τη χρήση του, ένας καυστήρας βιομάζας είναι οικολογικός και δεν απελευθερώνει ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο

6 Ενεργειακό τζάκι

Ακόμη μία λύση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Τι είναι το ενεργειακό τζάκι; Ενα τζάκι με πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό επειδή εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλλει την εστία του. Εχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλό ενεργειακό τζάκι) είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι). Η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας και καλύτερη καύση. Μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με τον λέβητα και το σύστημα διανομής ζεστού νερού. Πριν από οποιαδήποτε εργασία πρέπει να προηγηθεί μελέτη του χώρου από ειδικό.

ΚΑΤΑ

Η μετατροπή ενός συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό συνεπάγεται εργασίες διαρρύθμισης του συστήματος εντός ή και εκτός σπιτιού (μερεμέτια). Το μέσο κόστος μετατροπής και εγκατάστασης διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ, ακριβότερο από ένα συμβατικό.

ΥΠΕΡ

Ζεσταίνει τους τοίχους του σπιτιού και όταν σβήσει ο χώρος παραμένει ζεστός, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με ένα συμβατικό τζάκι. Η κατανάλωση μιας εστίας, με απόδοση 75%, ανέρχεται σε 4 - 6 κιλά καυσόξυλα την ώρα. Αυτό σημαίνει 40 - 50 κιλά την ημέρα ή 7 τόνους ξύλα για όλη τη χειμερινή σεζόν, εφόσον καίει για περίπου 8 ώρες ημερησίως. Με μέση τιμή για τα καυσόξυλα 20 λεπτά/κιλό, το κόστος χρήσης θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ, σαφώς χαμηλότερο από του πετρελαίου.


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...4sgMVBV3-ip6iXpNPeYQ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": liakjim

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #21612 από KERBEROS
Συχνές ερωτήσεις για να μην καείτε απο το πετρέλαιο


Γίνεται πολύ κουβέντα τον τελευταίο καιρό για την θέρμανση και πολλοι έχουν πάρει τις τελικές τους αποφάσεις. Τι θα τους συμβουλεύατε να προσέξουν πρίν προχωρήσουν στην αγορά τους.
Ξέρω ότι ακούγεται αστείο να μιλάμε για θέρμανση εν μέσω καύσωνα, αλλά δυστυχώς ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει τα κρύα για να προχωρήσει στις αγορές του.
Με το πετρέλαιο στα 1,3, που ακούγεται ότι θ’ανοίξει, μια μονοκατοικία 100 τμ θα χρειαστεί 4-4,5 χιλιάδες € οσο οικονομία και να κάνει. Αυτα τα λεφτά τα έχουν πιά ελάχιστα νοικοκυριά όπότε όλοι αφήνουν το πετρελαιο για κάτι άλλο. Το όλοι σημαίνει οτι στην Δράμα γύρω στα 3-4.000 κτίρια θα αλλάξουν σε ξυλο , πέλλετ Αντλίες θερμότητας, κλπ.
Ολη αυτή η ζήτηση θα πέσει μαζεμένη Σεπτέμβριο- Οκτώμβριο και όπως καταλαβαίνετε κανείς έμπορος δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλα αποθέματα. Αρα ότι αποφασίσει ο καθένας άς το κάνει γρήγορα.
Ακόμη κι αν έρθει ο εξοπλισμός θα προλάβετε να τα εγκαταστήσετε πρίν πιάσουν τα κρύα.
Οι περισσότεροι τεχνίτες καλούνται να περάσουν μηχανήματα και τεχνολογίες στις οποίες δεν έχουν επαρκή εμπειρία. Δεν έχουν εγκαταστήσει ήδη αρκετά συστήματα ώστε να βρουν και να λύσουν όλα τα προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν. Φανταστείτε τώρα ότι όλες αυτές οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να γίνουν με τεράστια πίεση χρόνου.
Θα υπάρχει επάρκεια ξύλου και πέλετ ?
Επάρκεια θα υπάρχει, για την ποιότητα ανυσηχώ η οποία είναι ΖΩΤΙΚΗ για την καλή λειτουργία του όποιου συστήματος. Στην αγορά κυκλοφορούν ευρέως ξύλα με υγρασία 40% ή πέλετ από κακής ποιότητας υπολείμματα, που θα σας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα.
Ας πούμε στο ξύλο η ανεκτή υγρασία είναι 15-20%. Για κάθε κιλό νερό που έχει το ξύλο, θέλετε κι ενα κιλό ανθρακα για να το εξατμίσετε. Δηλαδή στο 40% υγρασία ωφέλιμο σας μένει μόνο το 20%.
Επιπλέον όλη αυτή η καπνιά πέρυσι έκατσε στην καμινάδα και στεγνώνοντας έγινε κάυσιμη ύλη. Φετός με το που θα μπουμπουνίσει ο λέβητας για πρώτη φορά, όλη η καμινάδα θα πάρει φωτιά. Γιαυτό και η πυροσβεστική στις προειδοποιήσεις της τονίζει ότι ΚΑΘΕ χρόνο πρέπει να γίνεται καθαρισμός.
Να δούμε μια μία τις λύσεις κατά σειρά φτηνότερου κοστολογίου
Ας ξεκινησουμε με τζακολέβητα/Λέβητα ξύλου που αν δεν έχετε πρόβλημα να τον γεμίζετε είναι η φτηνότερη λύση και καθώς δεν είναι περίπλοκη τεχνολογία δεν θα ανησυχείτε ιδιαίτερα μην σας μείνει στο χέρι.
Μια καλή λύση ξεκινάει με 1200 ο λέβητας και ~800 για υλικά εργασία.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ασφάλεια του καθώς κανονικά πρέπει να μπεί ανοιχτό δοχείο διαστολής ή δοχείο αδρανείας. Τα απλά ασφαλιστικά που βάζουν οι περισσότεροι, δεν επαρκούν για να εκτονώσουν πιθανή υπερπίεση οπότε μπορεί να έχουμε εκρήξεις.
Με επιπλεόν 1100 € μπορεί να μπεί δοχείο αδρανείας και αντιστάθμιση που πέρα απο ασφάλεια θα προσφέρει και 30% οικονομία στα ξυλα.
Ξύλα θα βρείτε εύκολα και σταθερά σε τιμές από 90-140 €. Για να αντικαταστήσετε 3 τόνους πετρέλαιο θέλετε ~9 τόνους ΚΑΛΑ ξύλα, άρα το συνολικό κόστος θα σας βγεί κάτω από 1500 €
Η αντλία θερμότητας που προτείνεται πώς ακριβώς λειτουργεί
Οι αντλίες θερμότητας απορροφούν τη θερμική ενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα (αεροθερμία) ή στη γη (γεωθερμία) και παράγουν κρύο ή ζεστό νερό για την ψύξη ή θέρμανση κτιρίων και ζεστό νερό χρήσης.
Οι αντλίες θερμότητος είναι μηχανές μεταφοράς κυρίως (και όχι παραγωγής) θερμικής ενέργειας από ένα χώρο με χαμηλότερη θερμοκρασία, σε ένα χώρο με υψηλότερη. Βασίζονται στο φαινόμενο της ψύξης ενός υγρού όταν αυτό εξαερώνεται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το φιαλίδιο του υγραερίου που ψύχεται όταν το τοποθετούμε στο καμινέτο (εξαερώνεται το υγραέριο), ή το χέρι μας που ψύχεται όταν βάζουμε οινόπνευμα (εξαερώνεται το οινόπνευμα).
Η τεχνολογία δεν είναι και τόσο καινούρια, αλλά χρησιμοποιούνταν κυρίως για τις ανάγκες ψύξης (ψυγεία, καταψύκτες, κοινά κλιματιστικά ψύξης κ.ά), όπου όλο το ζητούμενο έργο παράγεται από τα μηχανήματα χωρίς επαφή ούτε και ωφέλεια από το περιβάλλον. Αν όμως αναστραφεί ο κύκλος λειτουργίας τους, τότε παράγουν αντί ψύξης θερμότητα και εφ' όσον έλθουν σε επαφή με το περιβάλλον, προσλαμβάνουν την απαιτούμενη θερμότητα από αυτό, (ατμόσφαιρα, γή, θάλασσα, υπόγεια νερά κλπ), χωρίς ουσιαστική δαπάνη για παραγωγή ενέργειας.
Υπό κανονικές συνθήκες το κόστος για τη μεταφορά της ενέργειας αποτελεί περίπου το 20%, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση του 80% τόσο των χρημάτων, όσο και φυσικών πόρων (καύσιμα), ενώ παράλληλα προστατεύεται το περιβάλλον από τη μείωση των καυσαερίων.
Και τι σημαίνει αυτό για την τσέπη του καταναλωτή.
Οι ~30 θερμικες MWh που χρειάζεται η μέση πολυκατοικία ,σημαίνουν 9 ηλεκτρικές MWh ή 1100 € με την σημερινή τιμή του ρεύματος. Αν υπάρχει και νυχτερινό ρεύμα τότε η κατανάλωση γίνεται 600€. Αν χρησιμοποιηθεί και η αντιστάθμιση τότε η κατανάλωση πέφτει ακόμη 20%.
H λύση της Green Action κοστίζει συνολικά 4800€ μαζί με την αντιστάθμιση. Αρα η απόσβεση της θα γίνει το πολύ σε δύο χρόνια
Με τους λέβητες πέλλετ τι γίνεται
Η μόδα της εποχής.
Εχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται τόσο συχνά τροφοδοσία και καθάρισμα.
Θα βρείτε από σόμπες μέχρι τζακολέβητες και από καθαρού πελετ μέχρι μεικτούς ξύλου –κουκουτσιού.
Δυστυχώς χρειάζεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσοχή στην επιλογή του μηχανήματος και του εγκαταστάτη. Ενας κακός ή κακορυθμισμένος λέβητας όχι μόνο θα σας δώσει την διπλή κατανάλωση, αλλά σε μια πενταετία θα έχει βουλώσει και αχρηστευτεί.
Σαν υπολογισμό θα λογαριάσετε ότι 3 τονοι πετ αντικαθίστανται από 6 τόνους πέλετ με ~ 250€/ τόνο δηλαδή συνολικά ~1500 €
Στην περίπτωση των μεικτών λεβήτων η ποιότητα του υλικού δεν παίζει τόσο μεγάλη σημασία.
Στην περίπτωση των λεβήτων καθαρού πέλετ όμως ιδιαίτερη σημασία έχει η τροφοδοσία με το κατάλληλο πελετ.
Τα 2 υπάρχοντα εργοστάσια (Νευροκόπι και Λάρισσα) έχουν γενικά ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες και βγάζουν καλή ποιότητα. Ξέρω επίσης για τουλάχιστον άλλες 3 μονάδες που θ’ αξιοποιήσουν τα γεωργικά υπολείμματα του νομού.
Και φυσικά οι εισαγωγές που κυμαίνονται από πολύ καλής ποιότητας Αυστριακό μέχρι άθλιας ποιότητας Σκοπιανό.


Για τους λέβητες ιόντων τι γνώμη έχετε?
ΜΑΚΡΥΑ. Στην πραγματικότητα, το μαραφέτι αυτό, είναι ένας ταχυθερμαντήρας νερού συνεχούς ροής, με ηλεκτρόδια αντί για αντιστάσεις. Απλά το αγοράζουν από την μόνη λιθουανική εταιρεία που το κατασκευάζει με 380 € και το πουλάνε 1300 οπότε το περιθώριο είναι μεγάλο. Η κατανάλωση του θα είναι 30MWh η 3500€


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...Ygkmo3jsHUaIPe6fqOSg

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #22250 από KERBEROS
Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης


Όλες οι μορφές, το κόστος εγκατάστασης, πόσα θα εξοικονομήσετε και πότε θα κάνετε απόσβεση

Εναλλακτικές και συμφέρουσες λύσεις ώστε να μειώσουν το κόστος θέρμανσης αναζητούν οι καταναλωτές που βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται δραματικά και το κόστος διαβίωσης να εκτοξεύεται.
Μέσα στα επώδυνα μέτρα, έρχεται πλέον να προστεθεί και η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα εξισωθεί με το κίνησης φτάνοντας το 1,50 ευρώ.
Οι καταναλωτές είναι σε απόγνωση και πολλοί είναι πλέον εκείνοι που αναζητούν νέους τρόπους για να ζεσταθούν το χειμώνα που έρχεται, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότιθα βάλουν στο σπίτι τους ακόμα και ξυλόσομπα.

Επαγγελματίες ωστόσο που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεστάνουμε στο σπίτι μας και με κόστος πολύ μικρότερο. Μπορεί το κόστος εγκατάστασης για ορισμένα να είναι μεγάλο, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς η απόσβεση θα γίνει μέσα σε δύο χρόνια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», αν μια οικογένεια καταναλώνει 1.300 λίτρα πετρέλαιο τη χειμερινή σεζόν (Οκτώβριος – Μάρτιος), τότε με βάση τις εκτιμώμενες για φέτος τιμές (1,45 ευρώ) θα κληθεί να πληρώσει 1.885 ευρώ έναντι 1.300 ευρώ πέρυσι. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, όπου η μέση κατανάλωση υπολογίζεται στα 2.000 λίτρα και πάνω.

Αναλυτικά λοιπόν:

Φυσικό αέριο:

Αν μια οικογένεια αποφασίσει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο με φυσικό αέριο, τότε η κατανάλωση σε αέριο που αντιστοιχεί στα 1.300 λίτρα πετρέλαιο είναι 13.680 kWh και με τις σημερινές τιμές του αερίου, δηλαδή 7,7 λεπτά/kWh, η εν λόγω οικογένεια θα πληρώσει συνολικά για θέρμανση 1.053 ευρώ. Δηλαδή 832 ευρώ λιγότερο (-44%) από ότι με το πετρέλαιο.
Το κόστος εγκατάστασης του καυστήρα διαμορφώνεται σε 3.500 – 4.500 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα (οπότε το κόστος ανά διαμέρισμα ανέρχεται μέχρι 300 ευρώ). Σε περίπτωση που απαιτείται και αλλαγή λέβητα, το κόστος ανέρχεται σε 6.500 – 7.000 ευρώ.
Ωστόσο η ΕΠΑ Αττικής μέσω ειδικών προγραμμάτων χρηματοδοτεί το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης, δηλαδή του καυστήρα μαζί με τις σωληνώσεις. Η χρηματοδότηση μπορεί να περιλαμβάνει και την αλλαγή του λέβητα, αν αυτή απαιτείται.

Σόµπα πέλετ

Ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εμπόριο είναι οι σόμπες που καίνε πέλετ. Το κόστος τους κυμαίνεται από 900 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον τύπο. Προσοχή όμως στο μέγεθος της σόμπας που θα διαλέξετε ώστε να καλύψει τις ανάγκες σας, γιατί σε κάθε σπίτι απαιτείται διαφορετικού μεγέθους σόμπα. Για όλη τη χειμερινή περίοδο απαιτούνται 4.000 – 5.000 κιλά πέλετ. Με μέση τιμή τα 28 λεπτά το κιλό, το κόστος για όλη τη χειμερινή σεζόν δεν ξεπερνά τα1.400 ευρώ, καθιστώντας τη μορφή θέρμανσης πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο, το αέριο και τον ηλεκτρισμό.
Στα αρνητικά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι χρειάζεται χώρος για την αποθήκευση των πέλετ, που πολλά σπίτια δεν διαθέτουν.
Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση, καθώς έχουν πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης, 4 – 5 φορές υψηλότερη από αυτή της σόμπας ξύλου.

Καυστήρας βιοµάζας

Ο καυστήρας είναι οικονομικότερος της σόμπας πέλετ. Η μέση τιμή του κυμαίνεται περίπου στα 28 λεπτά/κιλό, δηλαδή ο κάτοχός του θα πληρώσει για θέρμανση περίπου 1.120 ευρώ. Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», η συγκεκριμένη επιλογή συνιστάται για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, αλλά όχι για πολυκατοικίες λόγω του χώρου που απαιτείται για την αποθήκευση των πέλετ.
Βέβαια το κόστος αγοράς του είναι πολύ υψηλό και κυμαίνεται από 4.000 – 6.000 ευρώ. Επίσης, χρειάζεται μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, καθώς ένας τέτοιος καυστήρας για διπλοκατοικία έχει μέση κατανάλωση γύρω στους 3 – 4 τόνους πέλετ για τη χειμερινή σεζόν.

Ενεργειακό τζάκι

Ακόμη μία λύση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Το συγκεκριμένο τζάκι έχει πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό, καθώς εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλλει την εστία του. Έχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή του αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλό ενεργειακό τζάκι) είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι). Η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας και καλύτερη καύση. Μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με τον λέβητα και το σύστημα διανομής ζεστού νερού.
Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από 3.000 έως 4.500 ευρώ και απαιτούνται κάποιες εργασίες στο σπίτι, ορισμένα μερεμέτια, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση γυψοσανίδας ώστε να περάσει η θέρμανση μέσω αεραγωγών σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
Ζεσταίνει τους τοίχους του σπιτιού και όταν σβήσει ο χώρος παραμένει ζεστός. Η κατανάλωση μιας εστίας, με απόδοση 75%, ανέρχεται σε 4 – 6 κιλά καυσόξυλα την ώρα. Αυτό σημαίνει 40 – 50 κιλά την ημέρα ή 7 τόνους ξύλα για όλη τη χειμερινή σεζόν, εφόσον καίει για περίπου 8 ώρες ημερησίως. Με μέση τιμή για τα καυσόξυλα 20 λεπτά/κιλό, το κόστος χρήσης θα ανέλθει στα 1.400 ευρώ.

Ηλεκτρικό καλοριφέρ και κλιματιστικό

Στις εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνονται και η χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ και κλιματιστικού, ωστόσο το κόστος είναι τεράστιο και δεν συμφέρει καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και γενικώς τα θερμαντικά σώματα έχουν πολύ υψηλό κόστος χρήσης. Ακριβώς επειδή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της οικογένειας αυξάνεται, μεταπηδά σε άλλη κλίμακα και χρεώνεται με υψηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Αν η οικογένεια καταναλώνει υπό κανονικές συνθήκες, για παράδειγμα, 2.000 KWh το 4μηνο (με τιμή κιλοβατώρας 14 λεπτά), από του χρόνου τις επιπλέον 13.680 KWh θα τις πληρώσει με 19 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας τις 13.680 KWh με τα 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 2.599 ευρώ. Αν έχει νυκτερινό ρεύμα, τότε το ποσό μειώνεται στα 2.188 ευρώ.
Σαφώς οικονομικότερη λύση, τόσο συγκριτικά με τα ηλεκτρικά σώματα όσο και με το πετρέλαιο, είναι η θέρμανση με κλιματιστικό. Για τη χρήση του κλιματιστικού απαιτούνται μόνο 8.047 KWh αντί για 13.680 KWh που θέλουμε για το ηλεκτρικό καλοριφέρ. Με τιμή 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 1.530 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν. Εάν μάλιστα επιλέξουμε σύστημα τελευταίας τεχνολογίας τύπου inverter, η οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...eudYkD8zpWcY6bArAc6w

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #22372 από KERBEROS
Ο επίμονος γεωργός


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο “1ο ΘΕΜΑ¨στις 02.09.12

Έχοντας αποτύχει ως εκδότης-δημοσιογράφος και δημοσιογράφος- εκδότης περιοδικών για τις επιστήμες και την τεχνολογία πάει καιρός τώρα που προσπαθώ να επιστρέψω πίσω στη γη και κάνω κάτι, σε μία σχετικά μεγάλη έκταση γης (265 στρέμματα), που μου άφησε ο μακαρίτης ο πατέρας μου στον πλανήτη Άλφα του Κενταύρου. Επειδή, στη προηγούμενη μου ζωή καμία σχέση δεν είχα με το στάρι, το καλαμπόκι και το αμπέλι αποφάσισα να ζητήσω τη γνώμη των ειδικών για να μη κάνω καμία «στραβή» και φυτέψω φωτοβολταϊκά αντί να βάλω κάτι άλλο που θα μου προσφέρει τα προς το ζην αν, ω μη γένοιτο, η κυβέρνηση αποφασίσει να φορολογήσει τους εκδότες που έχουν καταθέσει πινακίδες. Μια και δυο λοιπόν ζήτησα τη γνώμη των ειδικών και συγκεκριμένα των Καθηγητών Γεωργίας και Περιβάλλοντος Ν.Δ και Ν.Μ, του Πανεπιστημίου της Mordor της Μέσης Γης. Αν και εφ’ όσον οι συμβουλές αποδειχτούν σωστές θα σας αποκαλύψω τα ονόματα τους για να μπορέσουν να α. συμβουλεύσουν αναγνώστες β. ειδικούς της κυβέρνησης Συν Ευθύνης που λένε ότι τα ξέρουν όλα

Δια να μην ομιλούμε δια τον εαυτόν μου ας υποθέσουμε ότι είμαι γεωργός με 200 στρέμματα στα οποία σπέρνω σιτάρι παράγοντας μία μέση σοδιά 300 κιλών ανά στρέμμα. Είμαι ευχαριστημένος; Όχι. Διατί; Διότι επενδύω 50 € ανά στρέμμα σε εργατικά, πετρέλαιο, σπόρους και αγροχημικά ήτοι 200Χ50=10000 € συν την προσωπική εργασία. Στο τέλος του χρόνου διαθέτω το προϊόν μου προς 0,25 € το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι, εισπράττω 75 € ανά στρέμμα, δηλαδή κερδίζω 25€/στρέμμα ή 5000 €. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, μέχρι σήμερα εισέπραττα και την επιδότηση των 35€/στρέμμα, δηλαδή άλλα 7000 ευρώ. Αν και είμαι ένας από τους τυχερούς γεωργούς κατέχοντας αρκετά μεγάλη έκταση (ο μέσος κλήρος στη Μέση Γη είναι μικρότερος από 200 στρέμματα), στο τέλος θα κερδίσω περί τα 12000 € από τα οποία όμως φέτος, και εδώ μπαίνουμε στο «ψητό», πρέπει να ξοδέψω περί τα 7000€ σε πετρέλαιο δηλαδή 5 τόνους επί 1400€/τόνο για τη θέρμανση της αγροικίας μου. Τι μπορεί να κάνει στη προκειμένη περίπτωση ένας άνεργος εκδότης, κάτοικος της Μέσης Γης στον Άλφα του Κενταύρου;

1. Να καλλιεργήσω 7 μόνο στρέμματα αγριαγκινάρας! Έτσι, θα παραγάγω 10 τόνους βιομάζας -που ισοδυναμούν με 5 τόνους πετρελαίου. Τη βιομάζα θα την κάνω πελλέτα για να την κάψω σε ειδικό καυστήρα που θα αγοράσω προς 3000€. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την «πελλετοποίηση» κοστίζει γύρω στα 4000€ και παράγει περί τον 1 τόνο την ημέρα (το 8ωρο). Άρα σε 10 μέρες θα έχω παραγάγει το καύσιμο της χρονιάς με τα ίδια περίπου χρήματα που θα ξόδευα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν το κάνω τη Δευτέρα από του χρόνου το καύσιμο θα «μου έρχεται» πρακτικά δωρεάν (κέρδος 7000€ το χρόνο). Οι Καθηγητές(*) λένε ότι, για μια κωμόπολη 1000 κατοικιών η ετήσια εξοικονόμηση πετρελαίου θέρμανσης θα ανέρχεται στα 7.000.000€ από τα οποία περί τα 2.000.000€ είναι συνάλλαγμα!. Και όλα αυτά αν αντικαταστήσουμε 7000 στρέμματα σταριού με αγριαγκινάρα!

2. Να σπείρω όλα μου τα στρέμματα με αγριαγκινάρα για να παραγάγω βιομάζα για παραγωγή πελλέτας. Το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας είναι το ίδιο με το κοστολόγιο του σταριού. Την πρώτη χρόνια θα παραγάγω γύρω στους 100 τόνους. Από τη δεύτερη χρονιά θα παράγω περί τους 260 τόνους με κόστος περί τα 20 €/τόνο ή 5200 €. Η τιμή του προϊόντος είναι 70€ . Άρα από τη δεύτερη χρονιά θα κερδίζω 260Χ70=18200-5200=13000€ συν το καύσιμό μου συν την επιδότηση των 7000€.

3. Όπως στο (2) αλλά θα παράγω πελλέτα και θα τη διαθέτω προς 180 €/τόνο. Θα παραγάγω περί τους 200 τόνους πελλέταςΧ180€ = 36000€. Το κόστος συγκομιδής είναι 4000€. Το κόστος μετατροπής (πλην ίδιας εργασίας) είναι 20 €/τόνο ή συνολικά 4000€. Αυτό σημαίνει συνολικό κέρδος περί τα 28.000€ συν το καύσιμό μου συν την επιδότηση των 7000€. Δηλαδή συνολικά 35000€ σε αντίθεση με τα 5000€ της περίπτωσης (1).

Την πελλέτα θα τη διαθέσω, ας πούμε, σε 20 οικογένειες που θα αγοράσουν ισοδύναμο πετρέλαιο προς 180€/τόνο πελλέτας συν ΦΠΑ ή, τελικά, περί τα 400€ ανά τόνο ισοδύναμου πετρελαίου οι οποίες όμωψς θα εξοικονομούν περί τα 5000€ ανά οικογένεια. Με βάση τα παραπάνω, λένε οι σύμβουλοί μου αν, από τα 40 εκατομμύρια στρέμματα του πλανήτη Άλφα μπορούσαν να καλλιεργηθούν άμεσα τα 4 εκατ. και να παραγάγουν 4 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης (δηλ. το 40% της χώρας) θα είχαμε εξοικονόμηση 4 δις. € και και, 1,5 δις € σε συνάλλαγμα. Αυτό, σύμφωνα με τον γράφοντα, λέγεται και πράσινη ανάπτυξη σε αντίθεση με τους Πρίγκιπες Γοδεφρείγο, Νικόλαο και Άντριου που λένε ότι, πράσινη ανάπτυξη είναι η «αξιοποίηση» των Αλυκών Αναβύσσου και του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού –πάντα στον Άλφα του αστερισμού του Κενταύρου.

Επίσης μία τέτοια «δράση» θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμα πρέπει να σημειώσω ότι αντικατάσταση π.χ. βαμβακιού και καλαμποκιού συνολικής έκτασης 4 εκατ. στρεμμάτων θα εξοικονομούσε περί τα 0,6 δις € σε συνάλλαγμα, γύρω στους 800 εκατ. τόνους αρδευτικού νερού (όσο ο άνω ρους του ποταμού Αχελώου ο οποίος ποταμός, λένε πηγές της Mordor, δεν θα εκτραπεί ποτέ για να μην αναπτύξει η Μέση Γη (μπορείτε να την πείτε και «Ελλάδα»), κτηνοτροφία και γίνει ανταγωνιστής της Γερμανίας και της Κάτω Χωρών στην παραγωγή 400.000 τόνων αζωτούχων λιπασμάτων και άλλων καρκινογόνων αγροχημικών το χρόνο. Αν φυτέψουμε, λένε οι Επίμονοι Καθηγητές, ένα εκατομμύριο στρέμματα αγριοαγκινάρας θα μπορούσαμε να καλύψουμε και τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα μη συνδεδεμένα νησιά αντικαθιστώντας το πετρέλαίο που κοστίζει στη ΔΕΗ 1 δις ενώ η δεκαπλάσια παραγωγή ρεύματος για την κάλυψη της επικράτειας κοστίζει λιγότερο από 0,8 δις € για την πρώτη ύλη (λιγνίτης). Από το 1 δις τα 300 εκατομμύρια θα πήγαιναν στη γεωργική οικονομία ενώ, η αντικατάσταση συμβατικών καλλιεργειών, θα εξοικονομούσε περί τα 150 εκατ. σε συνάλλαγμα.

_Κ.Καββαθάς.

(*) Τα ονόματα των Επίμονων Καθηγητών είναι στη διάθεση κάθε (σοβαρού) παράγοντα της πολιτικής ζωής στον Άλφα ή, όπως λένε κάποιοι, στη Μέση Γη που λέγεται και Ελλάδα.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%B2%CE...FIyfN8LaOoFFOQl9uaOg

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.104 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ