Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4536 από KERBEROS
Τελαίθριον: η πρώτη οικολογική κοινότητα στην Ελλάδα


Η ανάπτυξη της πρώτης οικολογικής κοινότητας στη χώρα μας είναι γεγονός! Πρόκειται για την κοινότητα Τελαίθριον η οποία βρίσκεται στο όρος Τελέθριον της Βόρειας Εύβοιας και η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει υπόδειγμα αειφορίας και παράδειγμα τρόπου ζωής απόλυτα εναρμονισμένου με το φυσικό περιβάλλον.

Το εγχείρημα Τελαίθριον, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του, έχει ως στόχο τη δημιουργία της πρώτης, απόλυτα αναγκαίας, οίκο-κοινότητας στην Ελλάδα η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρήσης καθαρών και αποτελεσματικών Μέσων Μεταφοράς, συνεχούς έρευνας και εκπαίδευσης σε όλα τα σχετικά θέματα και τεχνολογίες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς όλους.

Η κοινότητα χωρίζεται σε τρία μεγάλα βασικά τμήματα. Στο κέντρο της θα βρίσκεται το Συγκρότημα Γεωδαιτικών Θόλων που λειτουργεί ως η καρδιά του εγχειρήματος και θα αποτελείται από πέντε αλληλοσυνδεόμενους γεωδαιτικούς θόλους, ο καθένας εκ των οποίων θα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό. Ο κεντρικός θόλος θα έχει επιφάνεια περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα και οι τέσσερις θόλοι που θα τον περιβάλλουν θα είναι επιφάνειας 50 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας. Οι θόλοι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι προς όλους, θα λειτουργούν σαν κοινοί χώροι εστίασης και θα υποστηρίζουν εκπαιδευτικούς χώρους, χώρους επικοινωνίας και υποστήριξης, χώρους τέχνης και μουσικής, χώρους ερευνών και επιστήμης, αθλητικούς και χώρους διασκέδασης.

Οι Yurt Ενότητες

Για οικιακούς και σκοπούς στέγασης θα χρησιμοποιηθούν τρεις ατομικές Yurt Ενότητες. Κάθε Yurt Ενότητα θα αποτελείται από έξι αλληλοσυνδεόμενα ατομικά yurt. Στο κέντρο ένα yurt επιφάνειας περίπου 45 τετραγωνικών μέτρων θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για τα υπόλοιπα πέντε, καθένα εκ των οποίων θα έχει επιφάνεια 16 τετραγωνικών μέτρων. Στο κοινό yurt θα υπάρχει κεντρική θέρμανση, μπάνια, μικρή κουζίνα, βιβλιοθήκη, τερματικό και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις. Τα πέντε μικρότερα yurt θα χρησιμοποιούνται για προσωπική χρήση, με μεγάλες κρεβατοκάμαρες, γραφεία κ.α. Στόχος του σχεδιασμού είναι ο υποπενταπλασιασμός των αναγκών σε ενέργεια και υλικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις πρώτες «γιούρτες» εμπνεύστηκαν οι νομάδες Μογγόλοι κατά τον 13 και 14ο αιώνα ως ελαφριά, μεταφερόμενη και ταυτόχρονα στιβαρή κατασκευή, την οποία θα μπορούσαν να στήσουν εύκολα και γρήγορα για να διανυκτερεύσουν στη σιβηρική στέπα. Με άλλα λόγια είναι ένα πρόχειρο και προσωρινό κατάλυμμα. Οι πρώτες γιούρτες ήταν φτιαγμένες από πρωτόγονα υλικά, κλαδιά δέντρων, σκοινιά και χαλιά ή άλλα υφάσματα.

Ο Δασόκηπος

Το σύνολο της κοινότητας θα είναι βυθισμένο μέσα σε έναν φανταστικό δασόκηπο. Αυτός ο κήπος θα αναπτυχθεί βάσει της μεθόδου της Φυσικής Καλλιέργειας. Πολλά ρυάκια θα περιβάλλουν αυτή την ζώνη για να αρδεύεται το δάσος αλλά και για να προσφέρουν βιώσιμο κλίμα τόσο για τα φυτά όσο και για τους ανθρώπους. Θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σπόροι βιολογικής καλλιέργειας , χωρίς επικίνδυνα λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Τα περισσότερα φυτά και δέντρα στον κήπο θα είναι εδώδιμα καλύπτοντας σημαντικό μέρος των διατροφικών αναγκών της κοινότητας. Επίσης προβλέπονται επιπλέον υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες εργαλείων, εγκαταστάσεις κομποστοποίησης κ.α. που θα τοποθετηθούν γύρω από την κοινότητα.

Προς το παρόν το Εγχείρημα Τελαίθριον συγκεντρώνει χρήματα για την κατασκευή του κεντρικού Γαιοδετικού Θόλου ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η οικολογική κοινότητα και θα λειτουργήσει ως χώρος για τη διοργάνωση πρακτικών σεμιναρίων, φεστιβάλ ανταλλαγής ικανοτήτων, φόρουμ ευαισθητοποίησης και οικολογικών εργαστηρίων.

Zougla online

Αν μπορεί κάποιος, ας κατεβάσει και το βίντεο.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4572 από KERBEROS
Μαύρα φωτοβολταϊκά για μεγαλύτερες αποδόσεις


Στη σύναψη συμφωνίας με την εταιρία Natcore Tecnology Inc. για την ανάπτυξη σειράς μαύρων προϊόντων πυριτίου, η χρήση των οποίων εξασφαλίζει μεγαλύτερη απόδοση φωτοβολταϊκών, προχώρησε το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) των Η.Π.Α.

Όπως εξηγεί το NREL, η συγκεκριμένη μέθοδος μειώνει την αντανάκλαση του φωτός από τις μονάδες πυριτίου σε κάτι λιγότερο από 2%, επιτρέποντας στις φωτοβολταϊκές κυψέλες να απορροφούν το 98% της ηλιακής ακτινοβολίας, σε σύγκριση με το 95% των σημερινών ηλιακών κυψελών.

Η συμφωνία έχει υπογραφεί για την ανάπτυξη εμπορικών πρωτοτύπων, βασιζόμενα στις εφευρέσεις μαύρου πυριτίου και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του NREL, τα οποία αναπτύχθηκαν έπειτα από μελέτες που απέδειξαν ότι οι μαύρες ηλιακές κυψέλες πυριτίου, οι οποίες έχουν επεξεργαστεί χημικά για να φαίνονται μαύρες, απορροφούν καλύτερα την ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Dennis Flood, Διευθυντή Τεχνολογίας της Natcore, η εταιρία έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τις μαύρες κυψέλες πυριτίου χρησιμοποιώντας την τεχνολογία υγρής εναπόθεσης φάσης (LPD).

"Αυτό ήταν το στοιχείο που έλειπε. Είναι αυτό που θα ενδυναμώσει το μαύρο πυρίτιο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4573 από KERBEROS
Medwood 2012: Η οικολογική δόμηση στο επίκεντρο της διεθνούς έκθεσης για το ξύλο


Η οικολογική δόμηση για άλλη μια φορά αποτελεί το επίκεντρο στην 4η διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης για το ξύλο και τα υλικά επιπλοποιίας, Medwood, η οποία πραγματοποιείται από 29/3 έως 01/04/12 στο Metropolitan Expo.

Στόχος της φετινής έκθεσης είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη καινοτόμων υλικών και εφαρμογών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως είναι γνωστό το ξύλο είναι ένα κατεξοχήν δομικό υλικό που εφαρμόζεται στη δόμηση και τη διακόσμηση.

Όπως σε κάθε διοργάνωση, η Medwood καινοτομεί με παράλληλες εκδηλώσεις (ελεύθερη είσοδος) για αρχιτέκτονες, μηχανικούς, designers, εμπόρους δομικών υλικών ξύλου, χρωμάτων, μηχανημάτων, εργαλείων, υλικών επιπλοποιίας, και ιδιώτες που αναζητούν οικολογικές επιλογές. Kατά τη διάρκεια της έκθεσης θα κληρωθούν δώρα όπως σειρές/εγκυκλοπαίδειες με έργα αρχιτεκτονικής κλπ.

H έκθεση υποστηρίζεται από τις Πολυτεχνικές Σχολές Ελλάδας και Αυστρίας, από επίσημους φορείς όπως είναι ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος και από κλαδικά μέσα του χώρου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.medwood.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4629 από KERBEROS
Αντιδράσεις στην Ικαρία για το αιολικό του Μυτιληναίου


Σε αναβρασμό βρίσκεται η ικαριώτικη κοινωνία με αφορμή τη δρομολογούμενη εγκατάσταση στο νησί αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια επένδυση-μαμούθ της εταιρείας «Ικαρος Ανεμος Α.Ε.», συμφερόντων του Ομίλου Μυτιληναίου, για την οποία έχει ήδη δοθεί η σχετική άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Συγκεκριμένα, η με αριθμό 4ΑΣ0ΙΔΞ-ΖΦΖ άδεια που χορηγήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, προβλέπει την εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 330 MW σε έκταση 28 τ.χλμ. στον Αθέρα (αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο της κορυφογραμμής του νησιού), ο οποίος θα αποτελείται από 110 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW εκάστη, ύψους 150 μέτρων και με διάμετρο ρότορα 90 μέτρα. Η άδεια προβλέπεται να έχει ισχύ για 25 χρόνια με πρόβλεψη ανανέωσης για άλλα 25 χρόνια.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα παραχθεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμη πηγή. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το αντισταθμιστικό όφελος για το δήμο θα φτάνει τα 1,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, η τοπική κοινωνία αλλά και η δημοτική αρχή της Ικαρίας ισχυρίζονται ότι ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εταιρείας από τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διαύγειας. «Ούτε ρωτήθηκε ο δήμος ούτε βέβαια προηγήθηκε κάποια συζήτηση με την τοπική κοινωνία πριν ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης», αναφέρει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου κ. Ηλίας Γιαννίρης, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει διαδικτυακά -και όχι μόνο- εναντίον της χωροθέτησης των 110 ανεμογεννητριών.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει καταστροφική τη συγκεκριμένη επένδυση. Οπως αναφέρει, οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε εύθραυστα οικοσυστήματα σε περιοχές μεγάλης σπουδαιότητας για την ορνιθοπανίδα, ενώ θα είναι ορατές από χιλιόμετρα μακριά, αλλοιώνοντας το τοπίο. Η περιοχή όπου προβλέπεται να αναπτυχθούν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Δάσος του Ράντη, περίφημα ιστορικά μονοπάτια και πέτρινους φραγμούς, πηγές νερού και περιοχές Natura 2000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ικαριώτες δεν τάσσονται συλλήβδην εναντίον των αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Εδώ και χρόνια άλλωστε έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στην Ικαρία επτά ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ, ύψους 30 μέτρων, στη θέση Φυρή Ασπα, στον Αγιο Κήρυκο, και παρότι κοντά στον οδικό άξονα, οι κάτοικοι θεωρούν ότι έχουν ενταχθεί ομαλά στο τοπίο, θυμίζοντας σύγχρονο τεχνολογικό έργο. Οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες μπορούν να καλύπτουν το 12% των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας, ενώ τίθενται σε πλήρη λειτουργία των Αύγουστο λόγω των αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Υβριδικός σταθμός

Η νέα επένδυση, φυσικά, μπορεί να υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, ακόμα και το καλοκαίρι. Η μέγιστη προβλεπόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκαπενταύγουστο είναι 9 MW. Ηδη στον Αγιο Κήρυκο λειτουργεί θερμοηλεκτρικός σταθμός ισχύος 12,5 MW, 600 KW παράγονται από ανεμογεννήτρια ιδιώτη, ενώ κατασκευάζεται πρωτοποριακός υβριδικός ενεργειακός σταθμός στη δυτική Ικαρία (Πέζι - Προεσπέρα), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,5 MW. Η εγκατάσταση δε μεγάλης μονάδας φωτοβολταϊκών από ιδιώτες, ισχύος 1 MW, μπορεί να προσφέρει ενεργειακή αυτονομία στο νησί.

Ο Δήμος Ικαρίας με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ.

Συγκέντρωση υπογραφών μέσω Ιντερνετ

Η πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών κατά των 110 ανεμογεννητριών της Ικαρίας τυγχάνει, πάντως, ευρύτερης αποδοχής. Από την ημέρα που δημοσιεύθηκε στο Iντερνετ (26 Νοεμβρίου 2011) μέχρι σήμερα, την ηλεκτρονική αίτηση έχουν υπογράψει περί τους 1.000 πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους και σημαντικές προσωπικότητες από την κοινωνία των πολιτών, την Αυτοδιοίκηση, τον πανεπιστημιακό και επιστημονικό χώρο. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει και έντυπη συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να ενισχυθεί η θέση υπέρ της διαβούλευσης με την κοινωνία της Ικαρίας για τη συγκεκριμένη επένδυση. Για να καλυφθεί το κενό της ενημέρωσης, έχουν πραγματοποιηθεί ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του Δήμου Ικαρίας. Η ηλεκτρονική αίτηση βρίσκεται στη διεύθυνση www.gopetition.com/petitions/ικαρία-υπογ...υμε-κατά-των-11.html.


(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4630 από KERBEROS
Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας: Ημερίδα από το ΚΑΠΕ

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας – ΚΑΠΕ υλοποιώντας το ευρωπαϊκό έργο GEO . POWER, διοργανώνει φόρουμ με θέμα: «Γεωθερμική ενέργεια και στρατηγικές ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα»

Το GEO . POWER στοχεύει στη διάδοση των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας, μέσω της κεφαλαιοποίησης της εμπειρίας που προέκυψε από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά προγράμματα ( GROUND – REACH , GROUNDHIT , GROUND – MED , LOW – BIN ), στον τομέα των τεχνολογικών εφαρμογών χαμηλής ενθαλπίας.

Το φόρουμ θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (ΓΑΘ) στην Ελλάδα: οφέλη, υποστηρικτικές δράσεις, εφαρμογές και μετρήσεις»του έργου SEPEMO για τη γεωθερμία, η οποία θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Αθηναΐς (Λεωφ. Β. Σοφίας 99, Πλ. Μαβίλη), στις 16 Ιανουαρίου 2012.

Κατά την ημερίδα θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν τα παρακάτω επιμέρους θέματα σε σχέση με τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας:

- Τεχνολογία

- Εφαρμογές

- Νομοθετικό πλαίσιο

- Επιδεικτικές δράσεις του ΕΣΠΑ

- Δράσεις επιδότησης και χρηματοδότησης εξοπλισμού

- Δράσεις υποστήριξης της αγοράς στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

- Υποστηρικτικές δράσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση

- Ενεργειακές μετρήσεις επιλεγμένων εφαρμογών

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μηχανικούς, γεωλόγους και λοιπούς επαγγελματίες ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, επενδυτές, πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων, στελέχη του εμπορικού τομέα, εκπροσώπους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.

econews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4631 από KERBEROS
Κινδυνεύει από την ανάπτυξη των ΑΠΕ η βιοποικιλότητα;


Κατά πόσο η ανάπτυξη της «πράσινης» τεχνολογίας «ανοίγει πληγές» στη βιοποικιλότητα του πλανήτη και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να επιλυθεί μία σειρά από μείζονα ζητήματα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας; Την απάντηση αυτή επιχειρεί να δώσει η νέα έκθεση «BirdLife Europe» 17 πρωτοπόρων ορνιθολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων...

«Διαχειρίσιμα» ρίσκα για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη έχει το 80% των επενδύσεων στην Ε.Ε. που θα διοχετευτούν σε τεχνολογίες ΑΠΕ έως το 2020, όπως οι φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί. Αντίθετα, τεχνολογίες όπως τα βιοκαύσιμα ή τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν αποδειχθεί πολύ υψηλού ρίσκου, με καταστροφικές επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της BirdLife Europe, οι κυβερνήσεις και στις δύο περιπτώσεις έχουν δείξει ανεπαρκή κατανόηση για τις σοβαρές επιπτώσεις των προβληματικών και πρόχειρα σχεδιασμένων έργων για τα πουλιά και τους βιότοπους της Ευρώπης, αλλά κυρίως έχουν δείξει έλλειψη πολιτικής βούλησης ώστε αυτές να αποφευχθούν. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει να πάρουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να γίνει η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πραγματικά «πράσινη»: Προσανατολισμός στον καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό και τη σωστή εκτίμηση των επιπτώσεων, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες διαβούλευσης.

Η ηλιακή και αιολική ενέργεια μπορούν να δαμαστούν με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς να βλάψουν τα πουλιά και την υπόλοιπη άγρια πανίδα και χλωρίδα της Ευρώπης, μόνο εφόσον εξαιρεθούν προληπτικά οι ευαίσθητες περιοχές.Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει η έκθεση 17 πρωτοπόρων ορνιθολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από τις εξής χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία.

Χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες, οι σημερινοί αυξανόμενοι ρυθμοί επένδυσης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα θα τις καταστήσουν σημαντική πρόσθετη απειλή για την ήδη φθίνουσα βιοποικιλότητα της χώρας, ενώ οι προσδοκίες για αξιόλογη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα μείνουν ανεκπλήρωτες. Είναι χαρακτηριστικό πως η ισχύουσα πολιτική χωροθέτησης αιολικών σταθμών έχει ως αποτέλεσμα περίπου το 30% των έργων να σταματά λόγω τεκμηριωμένων ενστάσεων των τοπικών κοινωνιών και προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στρατηγικός σχεδιασμός
Παρότι κάποιες χώρες, όπως η Σκοτία και η Γερμανία, έχουν ισχυρές πολιτικές ώστε να υλοποιήσουν στρατηγικό σχεδιασμό, άλλες, όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα, έχουν αποτύχει ή αδιαφορήσει σε αυτόν τον τομέα και προχωρούν στην αδειοδότηση εξόφθαλμα ζημιογόνων έργων. Η έκθεση τονίζει, επίσης, την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας προτού σχεδιαστεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα. «Η αύξηση του ποσοστού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελεί ένα σημαντικό στόχο για την Ελλάδα. Η επίτευξή του, όμως, απαιτεί τη ριζική αναδιάρθρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού. Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ -και κυρίως οι αιολικοί σταθμοί- δεν πρέπει να αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα. Η έκθεση της BirdLife Europe αποτελεί θεμελιώδες ανάγνωσμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ανά την Ευρώπη, καθώς οι ΑΠΕ βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής και θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε η ανάπτυξή τους να είναι συμβατή με την προστασία της φύσης και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», τονίζει ο Αποστόλης Καλτσής, πρόεδρος Δ.Σ. της Ορνιθολογικής.

Οι κύριες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα

Πάντως, για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι κύριες αρνητικές επιπτώσεις στα πουλιά είναι:

Άμεση θνησιμότητα, η οποία προκαλείται από πρόσκρουση των πουλιών στις ανεμογεννήτριες και τις σχετιζόμενες υποδομές.
Καταστροφή και απώλεια κατάλληλου αναπαραγωγικού βιοτόπου λόγω των επεμβάσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των σχετιζόμενων υποδομών (διανοίξεις δρόμων κ.ά.).
Εμπόδιο σε βασικές βιολογικές ανάγκες των πουλιών. Τα αιολικά πάρκα αποτελούν εμπόδιο μεταξύ των περιοχών τροφοληψίας, διαχείμασης, αναπαραγωγής, πτερόρροιας ή περιοχών κουρνιάσματος.
Ενόχληση και εκτοπισμός των πουλιών γύρω από τις ανεμογεννήτριες ή αποκλεισμός από όλη την επικράτεια του αιολικού πάρκου, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των ζωτικών λειτουργιών τους.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.161 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ