Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4281 από KERBEROS
1η Ιουλίου του 2013 η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και στη χαμηλή τάση


Η επιστολή Ζερβού προς τον ΥΠΕΚΑ για τα τιμολόγια που διαβάσατε για πρώτη φορά στο EnergyPress, πιθανότατα θα είναι και η τελευταία φορά που διοικητής της ΔΕΗ απευθύνεται προς το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας για το θέμα των τιμολογίων. Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή την Τρίτη για τα επείγοντα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, η δυνατότητα του αρμόδιου υπουργείου να καθορίζει τα τιμολόγια της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση θα ισχύσει μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2013.

Ως γνωστόν, το μνημόνιο προέβλεπε την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ρεύματος ώστε αυτά να είναι κοστοβαρή και να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ήδη τα τιμολόγια της μέσης τάσης ( η υψηλή έχει απελευθερωθεί από το 2008) είναι ελεύθερα από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Ωστόσο για λόγους κοινωνικής μέριμνας, στη χαμηλή τάση είχε αποφασιστεί να δοθεί χρονική παράταση στη δυνατότητα να καθορίζονται τα τιμολόγια από το αρμόδιο υπουργείο.

Η διαδικασία αυτή θα αλλάξει καθώς όπως αναφέρει η σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο «τα τιμολόγια προμήθειας της ΔΕΗ για τη χαμηλή τάση μέχρι την 30/6/2013 εγκρίνονται μετά από γνώμη της ΡΑΕ με αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες δύνανται να έχουν αναδρομική ισχύ».

Μια πρώτη γεύση των αλλαγών που συνεπάγεται για τη ΔΕΗ η απελευθέρωση των τιμολογίων, δόθηκε από τις πρόσφατες αυξήσεις που εγκρίθηκαν. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει αυξήσεις 20% και η ΡΑΕ μετά από έλεγχο του αιτήματος της ΔΕΗ είχε εγκρίνει και είχε εισηγηθεί αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος 12,7% .Τελικά οι αυξήσεις που εγκρίθηκαν ήταν χαμηλότερες, αν και όπως διευκρινίστηκε από τον Α. Ζερβό τη Δευτέρα τα ποσοστά που ζήτησε η ΔΕΗ, εκείνα που ανακοινώθηκαν από τη ΡΑΕ και οι τελικές αυξήσεις που δόθηκαν δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα μεταξύ τους καθώς περιλαμβάνουν και άλλες χρεώσεις πλην του ανταγωνιστικού εσόδου της ΔΕΗ. Με απλά λόγια, με το άνοιγμα των τιμολογίων της χαμηλής τάσης, ανοίγει ο δρόμος για τη ΔΕΗ να διαμορφώνει ελεύθερα τα τιμολόγιά της σε όλες τις κατηγορίες, κάτι που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα ρευστότητας και χρηματοδότησης των επενδύσεών της.

Αναλυτές

Χαρακτηριστική της σημασίας που αποδίδουν οι αναλυτές στο θέμα των τιμολογίων ήταν η πρόσφατη έκθεση της J.P. Morgan που ανέφερε ότι «οι μελλοντικές εξελίξεις των τιμολογίων της ΔΕΗ έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις πρόσφατες αποφάσεις για τις αυξήσεις που ισχύουν. Ιδιαίτερα όσο παραμένει ασαφές κατά πόσον η διοίκηση της επιχείρησης θα μπορέσει να μεταφέρει στην κατανάλωση το επιπλέον κόστος από την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, σύμφωνα με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2013».

Αλλά και η UBS σε έκθεσή της που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ανέφερε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν είναι αρκετές. Τέλος και η Standard and Poors που υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ είχε κάνει ειδική μνεία στο θέμα των τιμολογίων, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ένα εφαρμοστούν οι αλλαγές του μνημονίου στα τιμολόγια της επιχείρησης τότε αλλάζουν επί το θετικότερο οι προοπτικές της επιχείρησης.

Εξάλλου και η μετοχή της εταιρείας μετά τις ανακοινώσεις των τιμολογίων αλλά και τις διευκρινίσεις Ζερβού τη Δευτέρα βρέθηκε να χάνει πάνω από 6% της αξίας της, εξέλιξη που αποδόθηκε από τους αναλυτές της αγοράς, ακριβώς στο ότι η ΔΕΗ δεν πήρε τις αυξήσεις που ήθελε, ενώ και ο ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε δηλώσεις αποκλείοντας νέες αυξήσεις μέσα στο 2012.

Είναι προφανές, ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή αλλάζει τα δεδομένα και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων ακόμη και σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ και την αξιολόγησή της από οίκους και αναλυτές.

energypress


Για όσους δεν κατάλαβαν οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα μόλις άρχισαν...

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4415 από KERBEROS
Ηλιακή μονάδα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τη νύχτα!


Ένα πρωτοποριακό ηλιακό εργοστάσιο που παράγει ενέργεια ακόμα και τηνύχτα εγκαινίασε ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι στρατηγός Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Η μονάδα ισχύος 19,9 megawatt στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, ονομάζεται Gemasolar , μπορεί να τροφοδοτήσει 25.000 νοικοκυριά και αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση εκπομπών ρύπων κατά 30.000 τόνους ετησίως.

Πρόκειται για κοινό εγχείρημα των ενεργειακών εταιρειών Masdar και Torresol Energy. Η καινοτομία της συγκεκριμένης μονάδας έγκειται στη χρήση δυο τεχνολογιών αιχμής στον τομέα των ΑΠΕ, που επιτρέπουν την παραγωγή ενέργειας όταν έχει συννεφιά ή ακόμα και τη νύχτα.

Ειδικότερα, η πρώτη τεχνολογία αφορά στην εγκατάσταση ηλιακών κατόπτρων σε έκταση 185 εκταρίων, που εστιάζουν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα μεμονωμένο σημείο, στην κορυφή ενός πύργου ύψους 100 μέτρων.

Η δεύτερη τεχνολογία είναι ένα σύστημα που αντλεί λιωμένο αλάτι για να απορροφήσει τη θερμότητα που παράγεται στην κορυφή του πύργου. Το αλάτι αποθηκεύεται σε μεγάλες δεξαμενές στο έδαφος και συνδέεται με μια γεννήτρια ατμού, απελευθερώνοντας ενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην ουσία πρόκειται για μια μπαταρία διάρκειας 15 ωρών.

Η μονάδα Gemasolar τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο και έχει ήδη καταφέρει να παράξει ενέργεια αδιάλειπτα για ένα 24ωρο.

GreenEnergyPlus

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4418 από KERBEROS
Η χρήση του ενεργειακού περιεχομένου της κοπριάς – Baltic Manure Project


Στο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Baltic Manure, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα είναι πλέον διαθέσιμα. Ο μακρυπρόθεσμος στρατηγικός στόχος του έργου Baltic Manure είναι να αλλάξει τη γενική αντίληψη για τη κοπριά και να τη μετατρέψει από ένα απόβλητο σε ένα ανανεώσιμο πόρο, προσδιορίζοντας επίσης τις εγγενείς επιχειρηματικές ευκαιρίες της με το σωστό χειρισμό των τεχνολογιών χρήσης της και του πλαισίου πολιτικής.

Θερμική Αεριοποίηση της κοπριάς

Η θερμική αεριοποίηση είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία για τη χρησιμοποίηση του ενεργειακού περιεχομένου της κοπριάςμε αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική καύση. Ενώ η τεχνολογία είναι έτοιμη για πολλά άλλα καύσιμα (π.χ. ξύλο, απόβλητα, βιομάζα), η αναπτυξή της για προβληματικά καύσιμα χαμηλής θερμογόνου δύναμης, όπως η κοπριά, είναι ακόμασε εξέλιξη. Η οικονομική βιωσιμότητα δεν έχει αποδειχθεί ακόμα και η περιβαλλοντική νομοθεσία εξακολουθεί να πρέπει να προσαρμοστεί για τις εγκαταστάσεις γεωργικής κλίμακας. Ωστόσο, η θερμική αεριοποίηση υπόσχεται πολλά για τη παραγωγή ενέργειας από την κοπριά, ταυτόχρονα προσφέροντας μείωση των εκπομπών (αυτών που βασίζονται στη κοπριά), παρέχοντας την αποθήκευση ενέργειας στο σύνθετο αέριο (syn-gas) που προκύπτει. Τέλος προσφέρει την επιλογή της επαναχρησιμοποίησης του φώσφορου και των ιχνοστοιχείων από την τέφρα.

Καύση κοπριάς: Η κοπριά ως καύσιμο σε μονάδα παραγωγής θερμότητας

Η καύση της κοπριάς διχάζει. Μπορεί να δείχνει σαν ένας αποδοτικός τρόπος της χρησιμοποίησης του ενεργειακού περιεχομένου της κοπριάς και να μείωσης τη ποσότητα της κοπριάς σε περιφερειακό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, δυνητικές εκπομπές από τη διαδικασία απαιτούν τη προσοχή με διαφορετικές απαιτήσεις ανά χώρα.
Αυτή η έκθεση με έμφαση στη καύση της κοπριάς σε διαφορετικού τύπου λέβητες συνοψίζει τα πιο σημαντικά που αφορούν τη καύση, ειδικά σε κοπριά αλόγου, περιλαμβάνοντας παράγοντες όπως η σύνθεση της κοπριάς, συνθετικά καύσιμα, τεχνικές προκλήσεις, νομοθεσία και εκπομπές. Μερικά αποτελέσματα δίνονται επίσης για τη καύση της κοπριάς των πουλερικών

Επισκόπιση της τεχνολογίας του βιοαερίου

Το βιοαέριο που βασίζεται στη κοπριά είναι γνωστή τεχνολογία. Το ενδιαφέρον για τη τεχνολογία του βιοαερίου αυξάνεται ανά τον κόσμο λόγω των απαιτήσεων για τη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και τη μείωση των βλαβερών εκπομπών. Αυτή η έκθεση αποτελεί μια επισκόπιση των τεχνολογιών βιοαερίου με στόχο την εισαγωγή σε ένα απλό, ευκολοδιάβαστο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της προ – και μετά επεξεργασίας της κοπριάς για τη επίτευξη των αναφερόμενων στόχων.
Το βιοαέριο πλούσιο σε μεθάνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με πολλούς τρόπους, οι οποίοι περιγράφονται στη παρούσα έκθεση. Επιπροσθέτως, η υπόλλειματική ύλη, το χωνεμένο υπόλλειμα, περιέχει όλα τα ιχνοστοιχεία της αρχικής πρώτης ύλης, προσφέροντας την ευκαιρία για ανακύκλωση. Η τεχνολογία του βιοαερίου είναι σήμερα ο πιο βιώσιμος τρόπος για την ενεργειακή χρησιμοποίηση της κοπριάς, ταυτόχρονα ανακυκλώνοντας τα ιχνοστοιχεία και ελαχιστοποιόντας τις εκπομπές.

Παραδείγματα καλών πρακτικών βασισμένα στη χρήση ενέργειας από κοπριά

Περιλαμβάνουν επιλεγμένες περιπτώσεις βιοαερίου, μονάδες καύσης και θερμικής αεροποίησης στη Περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Αρκετες περιπτώσεις βιοαεριοποίησης της κοπριάς περιγράφονται από την Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία χρησιμοποιόντας διαφορετικού τύπου κοπριά, διαφορετικά πρόσθετα βιομάζας και διαφορετικά μεγέθη μονάδων. Η χρησιμοποίηση της ενέργειας και της κοπριάς διαφέρει ανάλογα τη περίπτωση και με τη τοπική νομοθεσία . Η καύση κοπριάς αλόγου στη Σουηδία και η θερμική αεριοποίηση ινών κοπριάς στη Δανία είναι παραδείγματα λιγότερο διαδεμένων τεχνολογιών με μελλοντικές δυνατότητες.

Περισσότερες λεπτομέρειες balticmanure.odeum.com


Biomass Energy

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4419 από KERBEROS
Στήριξη της γεωργίας μέσω βιώσιμων αγροτικών πρακτικών


Αντίθετοι με τη παλιά τάξη πραγμάτων στις γεωργικές πρακτικές, μία ομάδα νέων Ευρωπαίων αγροτών ενθαρρύνει τη στροφή προς τη βιώσιμη γεωργία και ελπίζει πως και οι νομοθέτες των Βρυξελλών θα το λάβουν αυτό υπόψιν.

Οι ακτιβιστές αγρότες του κλίματος προωθούν γεωργικές πρακτικές οι οποίες διατηρούν τους φυσικούς πόρους, μειώνουν τις εκπομπές και βελτιώνουν τη γη μέσω της μείωσης της εντατικής χρήσης χημικών. Επίσης, επιδιώκουν να επηρεάσουν το μέλλον του προγράμματος στήριξης της γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Πολιτικές συζητήσεις και έρευνα στο τι μπορεί να γίνει ούτως ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής τροφίμων, συχνά δε μεταφράζεται σε χρήσιμη πληροφορία για τους αγρότες, υποστηρίζει ο Sander Kerkhoffs, ένας από τους ηγέτες αυτού του αγροτικού κινήματος.
“Μεγάλη έρευνα γίνεται από τα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα, όμως πολλά από αυτά τα αποτελέσματα από την έρευνα δε ταιριάζουν σε πρακτικά μέτρα στο επίπεδο της γεωργικής εκμετάλλευσης”, υποστηρίζει ο Kerkhoff. “Ώς εκ τούτου, θελήσαμε να εξετάσουμε πρακτικά μέτρα τα οποία ήδη υλοποιούν κάποιες φάρμες και τα οποία έχουν αποδείξει την επιδρασή τους στη μείωση των εκπομπών. ”
Το κίνημα των αγροτών έχει παράγει πληροφορίες σχετικά με βιώσιμους τρόπους καλλιέργειας στην Ιρλανδία, Ολλανδία και Σουηδία και θέλει να μοιραστεί αυτές τις πρακτικές σε όλη Ευρώπη. Ένας ιστότοπος ο οποιός υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών ξεκίνησε στο τέλος του 2011. Με το τρόπο αυτό οι αγρότες χρησιμοποιούν μελέτες περιπτώσεων για να δείξουν ότι μπορού να διαδραματίσουν ρόλο στη περικοπή των εκπομπών αερίων ρύπων, τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων και του λιπάσματος, καθώς και τη μείωση του αποτυπώματος του νερού με τη παράλληλη βελτίωσητης φυτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας.
Οι μέθοδοι είναι τόσο βασικές όπως η μείωση του οργώματος, η ανάμιξη των καλλιεργειών για τη αύξηση της οργανικής ύλης στο έδαφος και η ελεύθερη βοσκή των ζώων ούτως ώστε να εξαρτιώνται λιγότερο από εισαγόμενες τροφές. Επίσης σε μια φάρμα, η κοπριά χρησιμοποείται για τη δημιουργία βιοαερίου και τη παραγωγή ηλεκτρισμού ταυτόχρονα μειώνοντας τις εκπομπές μεθανίου.

www.euractiv.com


Biomass Energy

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4501 από N1k0s

KERBEROS έγραψε: Ηλιακή μονάδα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τη νύχτα!


Ένα πρωτοποριακό ηλιακό εργοστάσιο που παράγει ενέργεια ακόμα και τηνύχτα εγκαινίασε ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι στρατηγός Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Η μονάδα ισχύος 19,9 megawatt στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, ονομάζεται Gemasolar , μπορεί να τροφοδοτήσει 25.000 νοικοκυριά και αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση εκπομπών ρύπων κατά 30.000 τόνους ετησίως.

Πρόκειται για κοινό εγχείρημα των ενεργειακών εταιρειών Masdar και Torresol Energy. Η καινοτομία της συγκεκριμένης μονάδας έγκειται στη χρήση δυο τεχνολογιών αιχμής στον τομέα των ΑΠΕ, που επιτρέπουν την παραγωγή ενέργειας όταν έχει συννεφιά ή ακόμα και τη νύχτα.

Ειδικότερα, η πρώτη τεχνολογία αφορά στην εγκατάσταση ηλιακών κατόπτρων σε έκταση 185 εκταρίων, που εστιάζουν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα μεμονωμένο σημείο, στην κορυφή ενός πύργου ύψους 100 μέτρων.

Η δεύτερη τεχνολογία είναι ένα σύστημα που αντλεί λιωμένο αλάτι για να απορροφήσει τη θερμότητα που παράγεται στην κορυφή του πύργου. Το αλάτι αποθηκεύεται σε μεγάλες δεξαμενές στο έδαφος και συνδέεται με μια γεννήτρια ατμού, απελευθερώνοντας ενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην ουσία πρόκειται για μια μπαταρία διάρκειας 15 ωρών.

Η μονάδα Gemasolar τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο και έχει ήδη καταφέρει να παράξει ενέργεια αδιάλειπτα για ένα 24ωρο.

GreenEnergyPlus


Βρήκα και φωτογραφία , δεν πρέπει να είναι 185 εκτάρια , αλλά 185 στρέμματα !

άκυρο , 1850 στρέμματα είναι ...

To pellet με έσωσε
τα τριπλά τζάμια θα με σώσουν ;
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by N1k0s.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4534 από KERBEROS
Πόσο πίσω είμαστε!!!

Το 51% των ΑΠΕ της Γερμανίας βρίσκεται στα χέρια των πολιτών !


Μοιάζει με ψέμα για χώρες ενεργειακά - και όχι μόνο- υπανάπτυκτες σαν την Ελλάδα, ωστόσο είναι αλήθεια, το 51% της πράσινης ισχύος της Γερμανίας βρίσκεται στα χέρια των γερμανικών νοικοκυριών !

Σύμφωνα με το περιοδικό «Renewable Energy Magazine», το 2010, ποσοστό 51% από τα συνολικά 50.000 εγκατεστημένα πράσινα MW της χώρας ανήκε στα γερμανικά νοικοκυριά, με το 40% να αφορά σε μονάδες μεμονωμένων πολιτών και το 11% σε αγρότες. Πρόκειται για ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων (!), και στην ουσία αποτυπώνει -όπως εύστοχα σημειώνει ο συντάκτης του περιοδικού- «τον εκδημοκρατισμό της πράσινης ανάπτυξης που έχει καθιερωθεί στη χώρα, που σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια του λαού».

Ειδικά στην περίπτωση των αγροτών, οι οποίοι αποτέλεσαν και τους πρωτεργάτες του κινήματος της ιδιωτικής παραγωγής ενέργειας στη χώρα, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: 1.600 μονάδες βιοαερίου και 3.600 MW μονάδες φωτοβολταϊκών εγκατεστημένες από γερμανούς αγρότες, τη στιγμή που στις ΗΠΑ υπάρχουν μόλις 60 MW βιοαερίου και 2.200 MW συστήματα φ/β.

Που έχει τις ρίζες της η "επανάσταση"

Η «επανάσταση» αυτή έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και προήλθε από την αντίδραση των Βαυαρών αγροτών, οι οποίοι και είχαν απογοητευτεί από την αδυναμία να τροφοδοτήσουν το σύστημα με ενέργεια που οι ίδιοι παρήγαγαν από υα μικρά υδροηλεκτρικά που είχαν εγκαταστήσει.

Σαν αποτέλεσμα της γενικευμένης τότε αντίδρασης, το 1991 η συντηρητική κυβέρνηση του Χέλμουτ Κόλ ψήφισε νόμο που επέτρεπε την τροφοδοσία του εθνικού συστήματος με ενέργεια παραγόμενη από μονάδες αγροτών ή πολιτών, οδηγώντας σε μια πραγματική «επανάσταση» στον τρόπο παραγωγής ηλεκτρισμού στη Γερμανία. Ένα κίνημα που γρήγορα διαδόθηκε από τη Βαυαρία σε ολόκληρη τη χώρα.

Έτσι για πρώτη φορά οι γερμανοί αγρότες και πολίτες είχαν τη δυνατότητα α μιμηθούν τους Δανούς γείτονές τους και να παράξουν τη δική τους ενέργεια, μέσω ανεμογεννητριών κατά κύριο λόγο, την οποία μπορούσαν να διοχετεύουν στο δίκτυο, αποκομίζοντας ταυτόχρονα οικονομικό όφελος. Οι «αντάρτες» της ηλεκτρικής ενέργειας -όπως ονομάστηκαν- άρχισαν σταδιακά να εμφανίζονται σε όλη τη χώρα, ακόμη και στη μέχρι πρότινος ακόμη τότε κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία !

Πλέον, πολλές είναι οι χώρες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική που προσπαθούν να μιμηθούν το παράδειγμα της Γερμανίας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Οντάριο στον Καναδά, το οποίο το 2009 έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από κοινότητες αλλά και μεμονωμένους πολίτες, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει ακόμη τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Γερμανίας.

Κάθε καλοκαίρι μάλιστα, στις 3-5 Ιουλίου, διοργανώνεται στη Βόννη μια διεθνής διάσκεψη με το όνομα «Citizen Power», και θέμα τη συμμετοχή των πολιτών στην πράσινη ενέργεια. Η διάσκεψη οργανώνεται από την Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας (WWEA) και την Ένωση Γερμανών Ιδιοκτητών Ανεμογεννητριών (BWE), τη μεγαλύτερη ένωση αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ένωση που εκπροσωπεί πλέον χιλιάδες γερμανούς παραγωγούς αιολικής ενέργειας, ενδεικτικό της εξάπλωσης της αιολικής ενέργειας στη χώρα…

energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.161 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ