Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3146 από KERBEROS
Εκπομπές από την καύση pellets σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης


Η ενεργειακή αξιοποίηση των pellets για θέρμανση κτιρίων παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και σε αρκετά κράτη της Ευρώπης έχει αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό ο τομέας της οικιακής θέρμανσης με συστήματα βιομάζας (κυρίως pellets).

Τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να συνοψισθούν στα ακόλουθα:

- Τα pellets αποτελούν μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και έτσι, με την προϋπόθεση της ορθολογικής διαχείρισης, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών δε μειώνεται.

- Η ενεργειακή αξιοποίηση των pellets συμβάλλει ελάχιστα στην όξυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Η καύση της βιομάζας δεν συνεισφέρει στην αύξηση της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα καθώς η ποσότητα που παράγεται κατά την καύση επαναδεσμεύεται μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης κατά την ανάπτυξη της φυτικής βιομάζας. Η μόνη συνεισφορά στην όξυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου επικεντρώνεται στα στάδια της παραγωγής και της μεταφοράς των pellets.

- Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας συμβάλλει στη μερική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην αντίστοιχη εξοικονόμηση συναλλάγματος.

- Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας μπορεί να προσφέρει τόνωση της αγροτικής δραστηριότητας και της αγροτικής οικονομίας.

Η Υπουργική Απόφαση 189533/7.11.2011: «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού», άρει την απαγόρευση της καύσης βιομάζας για τη θέρμανση κτιρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που ίσχυε από το 1993 (ΥΑ 10315/93). Ως εκ τούτου παρέχεται η δυνατότητα για την ανάπτυξη του τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ζήτημα των εκπομπών αερίων ρύπων από την καύση pellets και να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Το ζήτημα των εκπομπών αερίων ρύπων από την καύση pellets

Η καύση της βιομάζας είναι μια εδραιωμένη τεχνική θερμικής μετατροπής για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού. Δυστυχώς, όμως, παρουσιάζει μεγαλύτερες εκπομπές σε σχέση με τι πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στους εξής βασικούς ρύπους: CO, ΝΟχ και αιωρούμενα σωματίδια (PM).

Στις ακόλουθες παραγράφους εν περιλήψει αποσαφηνίζονται τα ζητήματα των προαναφερθέντων αέριων εκπομπών:



Εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO)

Οι εκπομπές CO συνιστούν δείκτη της ποιότητας της καύσης. Στην περίπτωση της στερεάς βιομάζας, γενικά, οι εκπομπές CO είναι υψηλότερες απ’ ότι στην περίπτωση της καύσης πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Υψηλές εκπομπές CO μπορεί να παρατηρηθούν σε διάφορες περιπτώσεις που αφορούν την κακή ποιότητα καύσης. Οι βασικότερες παράμετροι καύσης οι οποίες οδηγούν σε αύξηση των εκπομπών CO είναι οι εξής: χαμηλή θερμοκρασία καύσης, ανεπάρκεια οξυγόνου, φτωχή ανάμιξη καυσίμου με αέρα ή/και πολύ μικρό χρονικό διάστημα παραμονής των αερίων καύση στη ζώνη καύσης.

Οι εκπομπές CO διαφέρουν, επίσης, αναλόγως του είδους της στερεάς βιομάζας που χρησιμοποιείται. Τα pellets, σε γενικές γραμμές, παρουσιάζουν τις χαμηλότερες εκπομπές CO σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη στερεάς βιομάζας και πληρούν τα επιτρεπόμενα όρια των διαφόρων προτύπων (π.χ. ΕΝ 303.65). Αντίθετα, η καύση, για παράδειγμα, των wood chips παρουσιάζει αρκετά μεγαλύτερες εκπομπές CO. To γεγονός αυτό υποδεικνύει τα πλεονεκτήματα καύσης ομογενούς και ξηρής βιομάζας, όπως είναι τα pellets.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι αυξημένες εκπομπές CO φαίνεται να συνοδεύονται και με τις εκπομπές άλλων μη οξειδωμένων συστατικών: TOC, CH4, NMVOC, και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.

Εν κατακλείδι πρέπει να αναφερθεί πως η τεχνολογική βελτίωση και ο κατάλληλος σχεδιασμός του καυστήρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των εκπομπών CO από την καύση της στερεάς βιομάζας.

Eκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx)

Οι εκπομπές NOx από εγκαταστάσεις καύσης βιομάζας αποτελούν κυρίως προϊόν της μερικής οξείδωσης του αζώτου (Ν) που περιέχεται στο καύσιμο. Επιπροσθέτως, σε θερμοκρασίες άνω των 1.300 °C, περίπου το ατμοσφαιρικό άζωτο μπορεί να αντιδράσει με ρίζες οξυγόνου με αποτέλεσμα το σχηματισμό ΝΟ. Δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες σε καυστήρες βιομάζας είναι συνήθως χαμηλότερες από την προαναφερθείσα, ο σχηματισμός NOx από τον ατμοσφαιρικό άζωτο δεν λαμβάνει χώρα.

Οι εκπομπές NOx των εγκαταστάσεων καύσης βιομάζας είναι ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες των αντίστοιχων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά κυμαίνονται εντός των ορίων που συνήθως απαιτούνται (εκτός από τις περιπτώσεις παλαιών συστημάτων που τροφοδοτούνται με wood chips).

Αναλόγως του είδους της στερεάς βιομάζας παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στις εκπομπές NOx. Αυτές οι διαφοροποιήσεις οφείλονται στη διαφορετική περιεκτικότητα της πρώτης ύλης σε άζωτο και τέφρα, η οποία λειτουργεί ως καταλύτης για τον σχηματισμό NΟx κατά τη διάρκεια της καύσης. Παραδείγματος χάρη, τα pellets από φλοιούς δέντρων παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερες εκπομπές από τα pellets ξύλου. Το γεγονός οφείλεται στις υψηλότερες τιμές τέφρας και αζώτου που παρουσιάζει ο φλοιός των δέντρων εν συγκρίσει με το εσωτερικό του.

Εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων (PM)


Έχει διαπιστωθεί πως η καύση της βιομάζας συνδέεται με υψηλά επίπεδα εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (PM), μικρότερων από 2,5 μm, τα οποία συνιστούν σημαντικό δείκτη αέριας ρύπανσης. Η σύνδεση των αιωρούμενων σωματιδίων στις επιπτώσεις της ανθρώπινης υγείας έχει αναγνωριστεί από καιρό. Η αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα σχετίζεται με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, κυρίως σε ηλικιωμένους και σε άλλες ευπαθείς ομάδες.

Είναι γνωστό ότι η φύση των καυσίμων και οι συνθήκες καύσης έχουν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση των σωματιδίων και των εκπομπών τους. Τα τελευταία χρόνια, έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός μελετών με στόχο να κατανοηθεί ο μηχανισμός παραγωγής αιωρούμενων σωματιδίων κατά την καύση. Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες έχει υποδειχθεί πως ο τύπος των καυσίμων επηρεάζει τις εκπομπές PM περισσότερο από ότι οι συνθήκες λειτουργίας του καυστήρα

Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούνται από οργανικά συστατικά (κυρίως αιθάλη) και ανόργανα (τέφρα). Η ύπαρξη οργανικών ενώσεων στα αιωρούμενα σωματίδια οφείλεται στην ελλιπή καύση ενώ η ύπαρξη ανόργανων συστατικών οφείλεται στην περιεκτικότητα της τέφρας του καυσίμου. Έχει διαπιστωθεί, ακόμη, πως τα σωματίδια με μέγεθος μικρότερο από <1μm αποτελούνται κυρίως από K, S και Zn, και, σε μικρότερο βαθμό, από C, Ca, Fe, Mg, Cl, P και Na, ενώ τα σωματίδια μεγάλου μεγέθους συνιστούν συσσωματώματα άνθρακα (σωματίδια αιθάλης).

Διαφορετικοί τύποι στερεάς βιομάζας επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα και τα χαρακτηριστικά των εκπεμπόμενων σωματιδίων: π.χ. συνολική ποσότητα εκπεμπόμενων σωματιδίων, ποσότητα σωματιδίων μικρότερων από 1μm, σχήμα, μέγεθος κλπ. Ο τύπος του καυσίμου, επίσης, επηρεάζει το ποσοστό των ανόργανων και οργανικών συστατικών των σωματιδίων.

Εάν η καύση είναι πλήρης (αμελητέα περιεκτικότητα οργανικών στα αιωρούμενα σωματίδια) η περιεκτικότητα των αιωρούμενων σωματιδίων σχετίζεται άμεσα με την περιεκτικότητα σε τέφρα της βιομάζας. Υψηλή περιεκτικότητα σε τέφρα οδηγεί σε υψηλότερη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στα καυσαέρια. Έχει διαπιστωθεί πως το ανόργανο μέρος των αιωρούμενων σωματιδίων εξαρτάται γραμμικά από το ποσοστό των ανόργανων συστατικών της βιομάζας. Επίσης, η περιεκτικότητα της τέφρας σε K, Cl και S καθίσταται σημαντικός παράγοντας για τη σύνθεση των πολύ μικρών (υπομετρικών) σωματιδίων.


Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως στερεή βιομάζα με μικρή περιεκτικότητα σε τέφρα που ακολουθεί τα προβλεπόμενα πρότυπα ποιότητας, μπορεί να παρουσιάσει πολύ μικρές εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται ένα σύστημα καυστήρα-λέβητα ικανοποιητικών συνθηκών λειτουργίας.

Biomass Energy

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3242 από KERBEROS
Ο άνθρωπος που δεν είχε ανάγκη τη ΔΕΗ


50χρονος ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός έχει καταφέρει να αποκτήσει πλήρη ενεργειακή αυτονομία στο σπίτι του με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αλλά και να μετακινείται με καύσιμο από σάπια φρούτα

Τρία χρόνια έχει να πατήσει το πόδι του σε βενζινάδικο και 16 χρόνια να του έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και φυσικά ούτε τώρα του ήρθε το... χαράτσι!

Πρόκειται για τον 50χρονο «πολυμήχανο» ερασιτέχνη ερευνητή Μιχάλη Καλογεράκη, ένθερμο οπαδό της πράσινης ενέργειας, ο οποίος έχει εγκαταστήσει στο σπίτι του στις Γούρνες Ηρακλείου τη δική του «ΔΕΗ», το δικό του παρασκευαστήριο καυσίμου, αλλά και τους δικούς του αυτοσχέδιους... αντιδραστήρες, όπου προχωρεί σε διάσπαση υδρογόνου και οξυγόνου.

Ο Μιχάλης Καλογεράκης, ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, έχει καταφέρει επί χρόνια να έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία στο σπίτι του με τη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, στην αποθήκη του σπιτιού του παράγει το οικολογικό καύσιμο από ζαχαροκάλαμο και σάπια φρούτα, το οποίο, σε συνδυασμό με μια μικρή μετατροπή στον κινητήρα της μηχανής του, του έχει δώσει μέχρι σήμερα πάνω από 25.000 δωρεάν χιλιόμετρα.

«Εχω μετατρέψει την αναλογία καυσίμου - αέρα. Η βενζίνη θέλει περισσότερο οξυγόνο για να αναφλεγεί, ενώ το αλκοόλ πολύ λιγότερο», δηλώνει στο «Εθνος» ο ερασιτέχνης ερευνητής προσθέτοντας ότι η πατέντα του βασίζεται στην επεξεργασία του οινοπνεύματος από τα σάπια φρούτα και τη ζάχαρη και στη μετατροπή που έχει κάνει ο ίδιος στον κινητήρα της μοτοσικλέτας του. Το τελικό μείγμα, λέει, είναι σαν μια πολύ δυνατή ρακή, 75 βαθμών, και αν κάποιος το αραιώσει μπορεί να το πιει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η παραγωγή, όπως αναφέρει, γίνεται «από χαλασμένα φρούτα που έχουν ζάχαρη ή και από ζαχαροκάλαμα τα οποία χρησιμοποιώ. Λιώνουμε τα προϊόντα και βάζουμε λίγη μαγιά μαγειρικής και νερό. Μέσα σε λίγα 24ωρα έχουμε έτοιμο καύσιμο για απόσταξη αλλά χρειάζεται να ρίξουμε ακόμα και μαγειρική σόδα, η οποία διαλύει τα οξέα που είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, επικίνδυνα όμως για τα μέταλλα. Στη συνέχεια ακολουθεί η απόσταξη, η οποία γίνεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν καίμε δηλαδή καύσιμο, αλλά απλώς χρησιμοποιούμε το περίσσευμα από τα φωτοβολταϊκά».

Πειράματα
Καθημερινά, το σύστημα του 50χρονου μπορεί να παράγει πάνω από 10 λίτρα καυσίμου, ενώ έγινε γνωστό ότι τα ίδια καύσιμα μπορεί, πέρα από το μηχανάκι, να χρησιμοποιηθούν και για τα αυτοκίνητα αρκεί να γίνει η σχετική μετατροπή του κινητήρα τους. «Εχω κάνει πείραμα τροποποιώντας κινητήρα εσωτερικής καύσης, το οποίο πέτυχε, αλλά δεν έχω τα χρήματα να το χρησιμοποιήσω σε αυτοκίνητο», τονίζει.

Ο κ. Καλογεράκης έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στην αποθήκη του σπιτιού του τους δικούς του αυτοσχέδιους αντιδραστήρες, μέσω των οποίων το νερό παράγει ρεύμα και θέρμανση.

«Οταν έχεις ήλιο, νερό, αέρα, έχεις τα πάντα. Η χώρα μας έχει απλόχερα από τον Θεό όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και θα πρέπει οι πολιτικοί μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που βρίσκεται η χώρα μας, να δώσουν κίνητρα και κατευθύνσεις για την πράσινη ενέργεια ώστε να πάμε μπροστά», σημειώνει και προειδοποιεί ότι «πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα που το νερό θα αντικαταστήσει τα κλασικά υγρά και ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν τον πλανήτη».

Εξηγεί, μάλιστα, πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. «Ξεκινάμε με την κατασκευή ενός πολύ αποδοτικού αντιδραστήρα από ανοξείδωτο χάλυβα που θα διασπάσει το νερό στα συστατικά του. Οταν λέμε ''αποδοτικό'' σημαίνει ότι αποδίδει με μία κιλοβατώρα 200 λίτρα αερίου καυσίμου. Το υδρογόνο και το οξυγόνο αποθηκεύονται σε μια δεξαμενή.

Από τη δεξαμενή μέσω διαφόρων συστημάτων ασφαλείας μπορεί να καταλήξει σε ένα καυστήρα για θέρμανση, σε μια κουζίνα ή σε ένα αυτοκίνητο. Η ενέργεια που χρειάζεται ο αντιδραστήρας για να διασπάσει το νερό δίδεται από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτρια.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την απόλυτη σταθεροποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας». Ο Μ. Καλογεράκης κινεί το μηχανάκι του με καύσιμο που παράγει από ζάχαρη, ζαχαροκάλαμο και σάπια φρούτα

ΕΘΝΟΣ

Πώς γίνεται να αρχίσει να γράφει στο φόρουμ μας αυτός ο άνθρωπος;

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3244 από KERBEROS
Πράσινο φως για τις πράσινες ταράτσες


Το Σάββατο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το σχέδιο υπουργικής απόφασης όσον αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους


«Μέχρι τώρα ανάψαμε ελάχιστες φορές το καλοριφέρ, ενώ το καλοκαίρι δεν βάλαμε σε λειτουργία σχεδόν καθόλου το κλιματιστικό». Ο 48χρονος οικονομολόγος Μάρκος Κομουνδούρος μένει από τον περασμένο Μάρτιο με τη σύζυγό του Μαρία - Θάλεια και τα δύο παιδιά τους σε ένα διώροφο σπίτι κάτω από την Ακρόπολη. Η ταράτσα τους διαφέρει από τις ταράτσες των διπλανών σπιτιών αφού είναι γεμάτη από δυόσμο, δενδρολίβανο, ρίγανη, φασκόμηλο και άλλα φυτά. «Ο κήπος στην ταράτσα σε συνδυασμό με την καλή μόνωση μας έχει απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό από τα έξοδα για τη θέρμανση τον χειμώνα και την ψύξη το καλοκαίρι», λέει.

«Την άνοιξη η ταράτσα μοιάζει με μικρό πολύχρωμο λιβάδι», λέει η σύζυγός του. «Εκτός από το γεγονός ότι τα παιδιά ξετρελαίνονται να παίζουν στο χώμα, χρησιμοποιούμε τα φυτά και στο μαγείρεμα του φαγητού μας».

Οπως αναφέρει ο Αντριου Κλέμενς, υπεύθυνος για την εγκατάσταση του κήπου στη διώροφη κατοικία, «ο κήπος αποτελείται από φυτά που ευδοκιμούν στο ελληνικό οικοσύστημα. Δεν απαιτούν πολύ νερό και συγκρατούν την υγρασία. Επί της ουσίας είναι αυτοσυντηρούμενο σύστημα». Ο ταρατσόκηπος, όπως συμπληρώνει ο κ. Κλέμενς, λειτουργεί ως θερμοστάτης. «Στην πράξη είναι μια μεγάλη "κουβέρτα" που τον χειμώνα ζεσταίνει τον χώρο και το καλοκαίρι επιτρέπει τον αερισμό».

Το Σάββατο ολοκληρώνεται η διαβούλευση στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτιρίων. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες έως τον ερχόμενο Μάρτιο προκειμένου οι κήποι στις ταράτσες να καλύψουν το έλλειμμα σε χώρους πράσινου που παρατηρείται στις μεγαλουπόλεις.

«Οι φυτεμένες επιφάνειες μπορεί να είναι συνδεμένες με τη βελτίωση του μικροκλίματος των αστικών περιοχών, την ενίσχυση της μόνωσης και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μπορεί επίσης να αποτελέσουν και άνοιγμα προς τη γεωργία μικρής κλίμακας προκειμένου και οι κάτοικοι της πόλης να έχουν για παράδειγμα τα δικά τους φρέσκα φρούτα», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.

«Στην Ευρώπη ζηλεύουμε το γεγονός ότι μπορεί κάποιος 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης να δει καλλιεργήσιμο χωράφι. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει σήμερα στις ελληνικές μεγαλουπόλεις με την ασφυκτική δόμηση. Εκτός αν κατεδαφίσεις ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, λύση που ακόμη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη», συμπληρώνει.


Το κόστος. Οπως επισημαίνει ο γεωπόνος - κατασκευαστής πράσινων ταρατσών Κώστας Τάτσης, «το κόστος για έναν κήπο στην ταράτσα είναι λίγο μεγαλύτερο από το κόστος για μόνωση και τοποθέτηση ανθεκτικού πλακιδίου. Κυμαίνεται από 75 έως 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο». Η εκτίμηση είναι ότι για μια ταράτσα 100 τ.μ. το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 10.000 ευρώ.

Οσον αφορά το κόστος για την αγορά μικρών δένδρων και φυτών, αυτό εξαρτάται κυρίως από την ηλικία τους. Για παράδειγμα ελιές και λεμονιές έως δύο χρόνων κοστίζουν γύρω στα 11 ευρώ, ενώ αν είναι ηλικίας 15-20 χρόνων το κόστος μπορεί να φθάσει και τα 250 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα αρωματικά φυτά (για παράδειγμα λεβάντα και ρίγανη). Δυόμισι ευρώ για τα νέα και 20 ευρώ για τα μεγαλύτερα. Τι μπορεί να φυτευτούν; Σύμφωνα με τον κ. Τάτση, οι επιλογές είναι πολλές: από ντομάτες, λάχανα, κρεμμύδια, μαρούλια έως σπανάκι, ρίγανη, θάμνοι, αλλά και δένδρα (ροδιές, πορτοκαλιές, λεμονιές κ.ά.).

Ο ενεργειακός μηχανικός, καθηγητής στα ΤΕΙ Χαλκίδας Μιχάλης Βραχόπουλος επισημαίνει πως με την εγκατάσταση μιας πράσινης στέγης επιτυγχάνεται μείωση στην κατανάλωση ενέργειας έως 35% στον τελευταίο όροφο και 10%-20% στους λοιπούς ορόφους. Μάλιστα επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού.


Οι κίνδυνοι. «Οι κίνδυνοι από την εγκατάσταση ενός κήπου στην ταράτσα είναι, είτε να προκληθεί υγρασία από αστοχία της κατασκευής είτε να γίνει ζημιά στην ταράτσα από τις ρίζες των φυτών που έχουν φυτευτεί», λέει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κορκίδης. «Πρόκληση υγρασίας σημαίνει ότι πρέπει να ξηλωθεί όλος ο κήπος και να γίνει επισκευή της μόνωσης στην ταράτσα. Γι' αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην καλή κατασκευή του ταρατσόκηπου».

Σε ό,τι αφορά τη στατική επάρκεια του κτιρίου, ο κ. Κορκίδης συμπληρώνει πως «συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα αφού τα φορτία είναι πολύ μικρά στις στέγες (10 - 20 εκατοστά χώμα). Θα μπορούσε ωστόσο να προκληθεί ζημιά αν υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα απορροής της ταράτσας (αποστραγγιστικό σύστημα) με συνέπεια να μη φεύγει όλο το νερό της βροχής. Ετσι, παρουσιάζεται κορεσμός του εδάφους, το νερό αρχίζει να λιμνάζει στην ταράτσα (φαινόμενο της πισίνας) και αυξάνονται οι επιβαρύνσεις».

ΤΑ ΝΕΑ online

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3255 από jnet
Στην Σελίδα 5 Αρθράκι για την βιομάζα από το ΕΚΕΤΑ.

www.certh.gr/dat/2BD69D9B/file.pdf

Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3256 από Τάκης

jnet έγραψε: Στην Σελίδα 5 Αρθράκι για την βιομάζα από το ΕΚΕΤΑ.

www.certh.gr/dat/2BD69D9B/file.pdf


Ρε τι λένε οι άνθρωποι... 60% οικονομία επαγγέλλονται, ό,τι τους λένε οι έμποροι.

Για τον κόσμο του κεφαλαίου είμαστε όλοι ξένοι.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3275 από KERBEROS
«Πράσινο» φως στην παραγωγή ρεύματος από βιομάζα στην Καρδίτσα


Εγκρίθηκαν οι άδειες των πρώτων δώδεκα εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από επεξεργασία βιομάζας, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος των εταιριών «Ελληνική Βιομάζα Α.Ε.» και «Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε.», Σταύρος – Αλέξανδρος Ευσταθίου. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης του προέδρου του ομίλου «Apollo Capital Group» στον οποίο εντάσσονται οι εταιρίες «Ελληνική Βιομάζα Α.Ε.» και «Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε.» και αγροτών στον Παλαμά Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα κατασκευαστούν οι δύο πρώτες μονάδες στην περιοχή της Θεσσαλίας με την υλοποίηση του συνόλου των εργοστασίων να ολοκληρώνεται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Για την κάλυψη των αναγκών των εργοστασίων θα χρειαστεί η καλλιέργεια 500.000 στρεμμάτων αγριαγκινάρας.

ΠΗΓΗ: karditsanews.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.120 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ