Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2911 από KERBEROS
Οικιακές ανεμογεννήτριες? Υπoλογίστε αν σας συμφέρουν!


Τα τελευταία χρόνια τα αιολικά πάρκα έχουν κερδίσει εξέχουσα θέση στο «τοπίο» της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεγάλα αιολικά πάρκα έχουν εγκατασταθεί σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, από βουνοκορφές μέχρι πεδιάδες. Επίσης, έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν σύντομα μεγάλα έργα για δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων που θα επωφελούνται από τους ανέμους της θάλασσας. Οι ανεμογεννήτριες καταλαμβάνουν μια μοναδική θέση μεταξύ των μεγάλων ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας: η τεχνολογία είναι ελεύθερα διαθέσιμη για οικιακή χρήση από τους καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά μοντέλα οικιακών ανεμογεννητριών.

Εντούτοις, η πρακτικότητα των ανεμογεννητριών για την οικιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι είναι πολλές φορές αμφισβητήσιμη. Η απόδοση και η οικονομική βιωσιμότητα μιας οικιακής ανεμογεννήτριας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η τοποθεσία, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, τη νομοθεσία, καθώς και τη δύναμη του ανέμου.

Μερικοί υπολογισμοί για την βιωσιμότητα της επένδυσής σας!

Προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ένα οικιακό αιολικό πάρκο (έστω και με μία ανεμογεννήτρια!) είναι μια καλή επένδυση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια βασική ανάλυση. Πρώτον, να καθορίσει αν μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού του από μια ανεμογεννήτρια.
•Μην βασίζεστε στη δήλωση του κατασκευαστή της ανεμογεννήτριας για την ενέργεια που μπορεί αυτή να παράγει Αυτή προϋποθέτει συνήθως πολύ υψηλότερες ταχύτητες ανέμου από ότι θα ρεαλιστικά θα υπάρχουν στην περιοχή.
•Ένας πρόχειρος τύπος για τον προσδιορισμό της παραγωγής ενέργειας μιας ανεμογεννήτριας είναι 0,01328 * D2* V3, όπου D είναι ίσος με τη διάμετρο των πτερυγίων (σε πόδια) και V είναι η μέση ταχύτητα του ανέμου σε πόδια ανά δευτερόλεπτο. Η εξίσωση αυτή δίνει την αναμενόμενη απόδοση ισχύος ανά έτος σε κιλοβατώρες.
•Στη συνέχεια, καθορίστε την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί εύκολα να υπολογιστεί πολλαπλασιάζοντας το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ενός μηνός επί 12, ή με την άθροιση των λογαριασμών του προηγούμενου έτους.
•Αν σκοπεύετε να τροφοδοτήσετε όλο το σπίτι με ηλεκτρικό ρεύμα από ανεμογεννήτρια, διαιρέστε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού με την παραγωγή ενέργειας των υπό εξέταση μοντέλων ανεμογεννητριών που σκέφτεστε να αγοράσετε ώστε να προσδιορίσετε τον συνολικό αριθμό που απαιτούνται.

Μόλις προσδιορίσετε τον αριθμό των ανεμογεννητριών που απαιτούνται μελετήστε αν η εγκατάσταση ανεμογεννήτριας ή ανεμογεννητριών είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα από την χρήση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος.

Πολλοί άνθρωποι εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες για λόγους άλλους από την εξοικονόμηση χρημάτων όπως περιβαλλοντικά προβλήματα ή τροφοδοσία απομακρυσμένου σπιτιού από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις εξακολουθεί να είναι χρήσιμο να εξεταστούν τα έξοδα. Για να προσδιορίσετε σε πόσο καιρό θα κάνετε απόσβεση της επένδυσής σας διαιρέστε το συνολικό κόστος της ανεμογεννήτριας (συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και της συντήρησης), με την τιμή της κιλοβατώρας kWh. Στη συνέχεια, διαιρέστε το αποτέλεσμα με την ετήσια παραγωγή της ανεμογεννήτριας. Αυτό θα σας δώσει το χρόνο απόσβεσης της ανεμογεννήτριας.

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι παράγοντες μπορούν να κάνουν αυτούς τους υπολογισμούς πιο περίπλοκους.. Πολλές χώρες προσφέρουν γενναιόδωρες επιδοτήσεις, όπως η φορολογική απαλλαγή, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, γεγονός που μειώνει το χρόνο απόσβεσης που απαιτείται για μια ανεμογεννήτρια Επιπλέον, εάν η ανεμογεννήτρια παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση χρειάζεται το σπίτι, υπάρχει πολλές φορές η δυνατότητα πώλησης αυτής της έξτρα ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος

Μια άλλη ιδέα είναι η συνεργασία με τους γείτονες σας για την κατασκευή ενός μικρού αιολικού πάρκου με πολλές ανεμογεννήτριες. Αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος που κάθε σπίτι πρέπει να καταβάλει.

Πιθανοί Προβληματισμοί

Κατά την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας υπάρχουν αρκετοί παράγοντες για προβληματισμό. Ο πιο σημαντικός είναι ο άνεμος της περιοχής. Υπάρχουν διάφορες συσκευές για τη μέτρηση της ταχύτητας του ανέμου. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να καταγράψετε την ταχύτητα του ανέμου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αποκτήσετε γνώση της μέσης ταχύτητάς του που θα σας βοηθήσει στους υπολογισμούς σας.

Επίσης, θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη τη νομοθεσία που προβλέπεται για την εγκατάσταση και χρήση ανεμογεννητριών, αλλά και αστάθμητους παράγοντες όπως τα ψηλά δέντρα στην περιοχή σας που μπορεί να μειώνουν την ταχύτητα του ανέμου.. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε είναι το κόστος επισκευών, η ανεμογεννήτρια μπορεί να χαλάσει και να απαιτηθεί επισκευή.

Τέλος, αν σκοπεύετε να τροφοδοτήσετε το σπίτι σας με ρεύμα αποκλειστικά από ανεμογεννήτρια, μια μικρή γεννήτρια ρεύματος θα ήταν μια καλή επένδυση σε περίπτωση ο άνεμος δεν παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για κάποιο χρονικό διάστημα.

‘Όπως και να έχει ο χρόνος που θα δαπανήσετε για τη μελέτη εγκατάστασης ή όχι μιας ανεμογεννήτριας στο σπίτι σας είναι σίγουρο ότι δεν θα πάει χαμένος. Θα έχετε αποκτήσει πολύτιμη γνώση για το περιβάλλον, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για το σπίτι σας αλλά και για την περιοχή σας!


Πηγή: Ecofinder.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2976 από KERBEROS
Ενδιαφέρον μου φάνηκε, αν και μπορεί να κάνω λάθος.


Δυνατότητες για επιδότηση για παραγωγή pellet


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα άρει τις απαγορεύσεις σχετικά με τη χρήση βιομάζας στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, επικαλούμενο την πρόοδο της τεχνολογίας καθώς και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία. Η κίνηση έρχεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στις 15 Οκτωβρίου σε τιμές κοντά στο 1 (ένα) ευρώ/λίτρο. Σε σύγκριση με το πετρέλαιο, η χρήση της βιομάζας εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος κατά 50%. Παράλληλα, τράπεζες ήδη χρηματοδοτούν ιδιώτες για να εγκαταστήσουν καυστήρες.

Η ErgoQ, αναγνωρίζοντας τη σημαντική ευκαιρία που παρουσιάζουν τα wood pellets για την θέρμανση, και θέλοντας να συμβάλλει ως ιδιωτικός φορέας στην καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, αναλαμβάνει να στηρίξει όσους ενδιαφέρονται να παράγουν pellets.

Η ErgoQ, προσφέρει επαγγελματική υποστήριξη στην:
•Επιλογή οικοπέδου για την μονάδα παραγωγής pellets
•Σχεδιασμό της μονάδας (εξοπλισμός, δυναμικότητα, κτιριακά)
•Αναζήτηση κεφαλαίων (ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός, ιδιώτες επενδυτές κλπ)
•Ανάπτυξη των πωλήσεων και δημιουργία πελατολογίου
•Επιλογή κατάλληλου λογισμικού οικονομικής διαχείρισης
•Πιστοποίηση των παραγόμενων pellet (EN 14961 -1 & -2) και υπηρεσιών σας (ISO 9001, ISO 14000)

Η εταιρεία μας, με συσσωρευμένη άνω των είκοσι ετών εμπειρία στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, μπορεί να σας προσφέρει τις σωστές επαγγελματικές συμβουλές που χρειάζεστε ώστε να αξιοποιήσεται αυτή την ευκαιρία που παρουσιάζεται στη σημερινή οικονομική κρίση. Είμαστε στη διάθεση σας για περισσότερες λεπτομέρειες και μη διστάσεται να επικοινωνήστε μαζί μας.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3007 από KERBEROS
Κερδίζει Έδαφος Διεθνώς η Ηλιακή Θέρμανση Νερού


Η Κίνα είναι πρώτη στον αριθμό ηλιακών θερμοσιφώνων παγκοσμίως, αλλά σήμερα η Κύπρος είναι πρωταγωνίστρια στον αριθμό τους ανά κάτοικο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η εν λόγω ηλιοθερμική τεχνολογία αναπτύχθηκε αρχικά στο Ισραήλ στη δεκαετία του 1950, αλλά στη συνέχεια κέρδισε έδαφος σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου έχει ιδιαίτερα οφέλη η χρήση της λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας.

Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος χαρακτηρίζεται από 0,79 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, έναντι 0,56 τ.μ. στην περίπτωση του Ισραήλ και μόλις 0,01 τ.μ. για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Κίνα διαθέτει σήμερα συλλέκτες που καλύπτουν έκταση 1,6 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, όπως τονίζει το sustainablebusiness. com.

Δείγμα της ανάπτυξης που χαρακτηρίζει τον κλάδο της ηλιακής θέρμανσης σε άλλες χώρες είναι ότι στη Γερμανία 2 εκατομμύρια κάτοικοι ήδη διαθέτουν ηλιακούς θερμοσίφωνες και στην Αυστρία το 15% του πληθυσμού τους χρησιμοποιεί. Παράλληλα, στην Ισπανία υπάρχει πλέον νομοθεσία που επιβάλει την εγκατάστασή τους σε όλα τα νέα κτίρια.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των συστημάτων αυτών είναι γνωστά εδώ και χρόνια στο ελληνικό κοινό, αλλά πλέον κεντρίζουν το ενδιαφέρον και άλλων χωρών, ιδίως στα αραβικά κράτη, τα οποία διαθέτουν υψηλή ηλιοφάνεια και μπορούν εύκολα να κάνουν απόσβεση των σχετικών επενδύσεων.


energia.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3126 από KERBEROS
Καυστήρες πέλλετ: Πως λειτουργούν, πόσο αποδίδουν και πόσο κοστίζουν


Οι συσκευές που καίνε πέλλετ είναι πιο απλές στη λειτουργία τους και πιο άνετες από άλλες συσκευές που καίνε ξύλινο υλικό, στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολες στη χρήση τους όσο και οι συσκευές που χρησιμοποιούν το αέριο, το πετρέλαιο ή τις ηλεκτρικές θερμάστρες. Αυτές οι σόμπες καίνε ξύλινα πέλλετ – συμπιεσμένα κομματάκια ξύλου στο μέγεθος ξηρών καρπών.

Οι καυστήρες πέλλετ βασίζονται σε περίπλοκους υπολογιστές και ηλεκτρονικούς πίνακες κυκλωμάτων για να καθορίσουν το πόσα καύσιμα πέλλετ πρέπει να καούν. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν τουλάχιστον δύο λειτουργίες καύσης και μερικά μοντέλα χρησιμοποιούν θερμοστάτες για να ελέγξουν αυτή την καύση. Χρησιμοποιούν επίσης ένα σύστημα πεπεισμένου αέρα για να διανείμουν τη θερμότητα. Οι καυστήρες πέλλετ είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί, δεν μολύνουν σχεδόν καθόλου το περιβάλλον και ανάλογα με το μοντέλο μπορούν να παράγουν μεταξύ 10.000 και 60.000 Btu ανά ώρα. Επειδή οι καυστήρες πελλετ καίνε το ξύλο τόσο αποτελεσματικά δεν χρειάζεται να υπάρχει μία κανονική καπνοδόχος αφού η εξαγωγή των καπνών μπορεί να γίνει μέσω μιας μικρής τρύπας στον τοίχο από ένα σωλήνα που καταλήγει σε εξωτερικό χώρο, αυτός ο σωλήνας αποτελείται από ένα ανοξείδωτο εσωτερικό και ένα αλουμινένιο εξωτερικό. Οι καυστήρες πέλλετ μπορούν να χρησιμοποιούσουν μία υπάρχουσα καπνοδόχο, αλλά συνήθως χρειάζεται να τροποποιηθεί έτσι ώστε να περνάει ο σωλήνας που θα γίνεται η εξαγωγή του καπνού.

Οι καυστήρες πέλλετ δεν χρειάζονται να ανεφοδιάζονται τόσο συχνά όσο άλλες συσκευές που καίνε ξύλα. Ο ανεφοδιασμός με πέλλετ ποικίλλει από μια φορά την ημέρα μέχρι δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με το μοντέλο καυστήρα και τις θερμαντικές σας ανάγκες. Για να γίνει ο ανεφοδιασμός απλά χύνετε τα πέλλετ σε μια χοάνη η οποία κρατά μεταξύ 15 και 60 κιλά και από εκεί ένας μηχανισμός τα μεταφέρει στο εσωτερικό του καυστήρα.

Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων τροφοδοσίας των καυστήρων, από το πάνω μέρος ή από μπροστά. Μερικά μοντέλα εκτός από τα πέλλετ έχουν την δυνατότητα να καίνε και καυσόξυλα ενώ άλλα είναι σε θέση να μπορούν να κάψουν και “χαμηλότερης” ποιότητας πελλετ, ένα καλό χαρακτηριστικό γνώρισμα για το μέλλον όταν τα πελλετ μπορεί να αποτελούνται από άλλα υλικά εκτός από το συμπιεσμένο πριονίδι.

Αντίθετα από άλλες συσκευές καύσης ξύλου οι καυστήρες πελλετ βασίζονται στα μηχανικά συστήματα τροφοδοσίας του αέρα που τον αντλούν από το περιβάλλον του σπιτιού, τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν έναν ανεμιστήρα που ωθεί τον αέρα στο εσωτερικό του καυστήρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα “ρεύμα” αέρα στο μέρος όπου γίνεται η καύση, το σύστημα μερικές φορές χρησιμοποιεί έναν ανεμιστήρα για να παρασύρει τον αέρα από την περιοχή καύσης μέσω του συστήματος εξάτμισης (το λεγόμενο σύστημα αρνητικής πίεσης).

Το κάψιμο των πέλλετ μέσα στον καυστήρα είναι συνήθως βολικό, τακτοποιημένο και ασφαλές, οι καυστήρες δεν απαιτούν ανεφοδιασμό περισσότερο από μία φορά την ημέρα και τα πέλλετ συμπιέζονται και τοποθετούνται σε σάκους για να μπορείτε να έχετε μία καθαρή και εύκολη αποθήκευση για την άνετη διαχείριση τους. Οι καυστήρες πέλλετ ουσιαστικά δεν βγάζουν καπνό και παράγουν λιγότερη μυρωδιά από άλλες συσκευές καύσης ξύλου. Επιπλέον, το εξωτερικό μέρος του καυστήρα δεν χρησιμοποιείται για την ακτινοβολία της θερμότητας και παραμένει σχετικά δροσερό αποτρέποντας σας να καείτε από ατύχημα αν τον ακουμπήσετε τυχαία.

Οι συσκευές καύσης των πέλλετ εντούτοις έχουν μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αγοράσετε καυστήρα, όπως ότι επειδή αποτελούνται από πολλά κινούμενα μέρη χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό για να λειτουργούν σωστά (μια φορά τον χρόνο πριν το χειμώνα) αλλά είναι σχετικά εύκολη και φτηνή και επειδή απαιτούν ηλεκτρικό πρέπει να υπολογίσετε το πόσο επιπλέον ρεύμα θα καταναλώνετε.

Οι περισσότεροι καυστήρες πέλλετ κοστίζουν από 1.700€ μέχρι 4000€. Εάν συγκρίνετε την τιμή ενός καυστήρα πέλλετ με μία συσκευή που χρησιμοποίει αέριο ή μια άλλη συσκευή παραγωγής θερμότητας καλό θα είναι να συγκρίνετε το συνολικό κόστος εγκατάστασης των διαφορών συστημάτων. Εάν ο καυστήρας πελλετ δεν χρειάζεται μια καπνοδόχο τότε το κόστος ολόκληρου του συστήματος μπορεί να είναι λιγότερο από αυτό ενός άλλου. Τα πέλλετ είναι διαθέσιμα σε σάκους των 15 κιλών, σε παλέτες των 70 σακιών βάρους 1050 κιλών και σε jumbo bags του ενός τόνου. Η μέση κατανάλωση στην Ελλάδα κυμαίνεται από 1-3 τόνους για περιστασιακή χρήση ενώ ανεβαίνει στους 6+ τόνους για κάποιον που θέλει να έχει πλήρη χρήση του καυστήρα πέλλετ για όλο το χειμώνα.

(πληροφορίες από pelletserron.gr)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3127 από KERBEROS
Ρεκόρ μονάδων ΑΠΕ το 2011, αβέβαιο το 2012

28/12/2011


Kάθε προηγούμενο ρεκόρ κατέρριψε το 2011 η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ένα ρεκόρ όμως που δεν αναμένεται να επαναληφθεί το 2012 αφού η χρηματοοικονομική στενότητα και το «ελληνικό ρίσκο» έχουν περιορίσει δραστικά την ανάπτυξη νέων έργων.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου εγκαταστάθηκε στη χώρα νέα ισχύς ΑΠΕ δυναμικού 613 MW, ανεβάζοντας τη συνολική «ανανεώσιμη» ισχύ στα 2.337,32 MW με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα στο τέλος του 2011 να εκτιμάται στα 2.500 MW. Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ προκύπτει ότι στο διασυνδεδεμένο σύστημα που αφορά στην ηπειρωτική χώρα και τα συνδεδεμένα νησιά το ενδεκάμηνο προστέθηκε νέα ισχύς 553 MW, εκ των οποίων τα 127,10 MW εγκαταστάθηκαν το Νοέμβριο. Επρόκειτο για αιολικά πάρκα ισχύος 85,50 MW και φωτοβολταϊκά ισχύος 41,60 MW.

Στα υπόλοιπα νησιά η συνολική ισχύς ΑΠΕ το ενδεκάμηνο έφθασε στα 60 MW, με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ.

Οι πρωταθλητές για το 2011 ήταν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία υπερδιπλασίασαν την ισχύ τους, από 153 MW στο τέλος του 2010 στα 400,25 MW στο τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ. Σε απόλυτους αριθμούς βέβαια τα αιολικά πάρκα κρατούν τα σκήπτρα, αφού το πρόσθετο δυναμικό στο ενδεκάμηνο έφθασε τα 291 MW.

Κατηγορίες

Στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές. Η ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών έμεινε καθηλωμένη για πέμπτο συνεχή μήνα στα 205,33 MW αφού στο διασυνδεδεμένο σύστημα δεν καταγράφηκαν άλλες νέες εγκαταστάσεις πέραν των 8,5 MW του Ιουνίου. Παρεμφερής είναι η εικόνα στο βιοαέριο/βιομάζα, που από τον Αύγουστο έχουν «κολλήσει» στα 44,53 MW, από τα 43,55 MW του Ιουλίου.

Η εγκατεστημένη ισχύς στις μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) έχει περιοριστεί στα 89,07 MW από 125,07 MW ως τον Απρίλιο. Οπως διευκρινίζει ο ΔΕΣΜΗΕ, τα στοιχεία αφορούν σε ΣΗΘΥΑ που πληρώνονται από το Διαχειριστή. Τα υπόλοιπα είναι ανενεργοί αυτοπαραγωγοί.

Τα «ώριμα» έργα

Το 2012 πάντως προβλέπεται αρκετά δύσκολο για τις ΑΠΕ. Τα περισσότερα από τα έργα που ολοκληρώθηκαν το 2011 ήταν αυτά που είχαν «ωριμάσει» τα προηγούμενα χρόνια και είχαν εξασφαλίσει στο παρελθόν τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, λόγω της δραστικής περικοπής του τραπεζικού δανεισμού και της μεγάλης αβεβαιότητας για την οικονομία της χώρας. Οι νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης, το οποίο επιδεινώνεται από την αβεβαιότητα για το αν ο ΔΕΣΜΗΕ θα είναι σε θέση να πληρώνει στους παραγωγούς τις εγγυημένες τιμές που έχουν συμφωνηθεί σε συνδυασμό με την προοπτική μείωσης των εγγυημένων τιμών για τις νέες ΑΠΕ που θα εισέλθουν στο σύστημα, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Οι επιδόσεις ανά κατηγορία

Οι πρωταθλητές για το 2011 ήταν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία υπερδιπλασίασαν την ισχύ τους, από 153 MW στο τέλος του 2010 στα 400,25 MW στο τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ.

Τα αιολικά πάρκα σε απόλυτους αριθμούς κρατούν τα σκήπτρα, αφού το πρόσθετο δυναμικό στο ενδεκάμηνο έφθασε τα 291 MW. Η ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών έμεινε καθηλωμένη για πέμπτο συνεχή μήνα στα 205,33 MW. Βιοαέριο/βιομάζα, από τον Αύγουστο έχουν «κολλήσει» στα 44,53 MW, από τα 43,55 MW του Ιουλίου.

(Πηγή: Ημερησία, 28/12/2011)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3128 από KERBEROS
Υπό «εξαφάνιση» το δάσος της Σαμοθράκης


Πρωτοφανές «πλιάτσικο» εις βάρος του δασικού -προστατευόμενου- πλούτου της Σαμοθράκης συντελείται ελέω οικονομικής κρίσης αλλά και αποψίλωσης της δασικής υπηρεσίας.

Οι Αρχές του νησιού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς βλέπουν την παράνομη ξύλευση να ανθεί, τη στιγμή που το Δασαρχείο υπολειτουργεί και κανείς δεν μπορεί –εξ αντικειμένου- να προστατεύσει τα 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, τα οποία προστατεύονται από τη διεθνή περιβαλλοντική συνθήκη, Natura 2000.

«Τα προβλήματα στο νησί είναι τεράστια» καταγγέλλει στη zougla.gr ο κ. Θανάσης Βίτσας, αντιδήμαρχος Σαμοθράκης. «Διαθέτει τεράστιο φυσικό πλούτο, τον οποίο σπάνια συναντάμε σε άλλα μέρη, ο οποίος όμως, δυστυχώς, δεν μπορεί να προστατευτεί» προσθέτει.

Δασαρχείο με δύο άτομα

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το Δασαρχείο της περιοχής «Νatura» όχι μόνο υπολειτουργεί, αλλά κινδυνεύει να βάλει λουκέτο στο άμεσο μέλλον. «Αδυνατεί να ελέγξει το εν λόγω πρόβλημα, επειδή έχει τρομερές ελλείψεις, λειτουργεί μόνο με μία δασονόμο (της οποίας η σύμβαση λήγει σε τρεις μήνες) και έναν μεταταγμένο υπάλληλο από την Αγροφυλακή» αναφέρει ο κ. Βίτσας και συνεχίζει: «Φορείς του νησιού έχουν δραστηριοποιηθεί αρκετές φορές, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματά μας, αλλά το κράτος μάς αγνοεί».

Παράνομη ξύλευση λόγω κρίσης

Αποτέλεσμα των «ανύπαρκτων» ελεγκτικών μηχανισμών είναι το φαινόμενο της υπερξύλευσης. Όπως καταγγέλλεται από τους τοπικούς φορείς, ένεκα της οικονομικής κρίσης αλλά και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να ζεσταθεί, κόβει παράνομα ξύλα από τα δάση.

«Ανέκαθεν ήταν πολλοί εκείνοι που μάζευαν ξύλα από το πλούσιο δάσος μας, για να τα χρησιμοποιήσουν για τη θέρμανσή τους. Τον τελευταίο καιρό όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, όλο και περισσότεροι κάτοικοι προχωρούν σε ξύλευση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται η δασική μας περιουσία» εξηγεί ο κ. Βίτσας.

Όπερ σημαίνει ότι η «φυσιογνωμία» του νησιού κινδυνεύει και ο –προστατευόμενος- δασικός πλούτος έχει ελαττωθεί, αφού κόβονται δέντρα χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

«Εδώ και δεκαετίες το δάσος μας έχει παραμεληθεί. Έχουν φθαρεί τα υπέροχα δέντρα μας και η περιουσία μας» καταλήγει ο αντιδήμαρχος του νησιού, ο οποίος ζητεί από την Πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, πριν να είναι πολύ αργά.

Zougla online

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.188 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ