Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2673 από KERBEROS
S.O.S.

Μετρήστε μόνοι σας την κατανάλωση ρεύματος που έχετε και πληρώστε ακριβώς και όχι «έναντι» στη ΔΕΗ…

23/12/2011 15:38

Είναι συχνά τα παράπονα από καταναλωτές της ΔΕΗ, ότι στον έναντι λογαριασμό ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν κάθε δίμηνο, η χρέωση είναι «φουσκωμένη» και δεν αντιπροσωπεύει αυτό που πραγματικά κατανάλωσαν το συγκεκριμένο διάστημα.

Και έχουν δίκιο, αφού οι καταναλώσεις «έναντι», είναι κατ’ εκτίμηση, και γίνονται από το μηχανογραφικό σύστημα της επιχείρησης, με βάση τα ιστορικά στοιχεία του κάθε πελάτη, όπως για παράδειγμα, το τι ακριβώς κατανάλωσε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Εν συνεχεία, στο 4μηνο, προσωπικό της επιχείρησης μετρά τις ακριβείς ενδείξεις του ρολογιού του, και γίνεται εκκαθάριση : Δηλαδή από την αξία του ρεύματος που κατανάλωσε κάποιος στο 4μηνο, αφαιρείται η αξία του ρεύματος που του είχε χρεωθεί κατ’ εκτίμηση στον έναντι λογαριασμό του πρώτου 2μήνου.

Είναι ακριβής αυτός ο τρόπος υπολογισμού ; Όχι, είναι η απάντηση. Αν και η μέθοδος της «έναντι» κατανάλωσης δεν είναι αυθαίρετη, σε κάθε περίπτωση, η χρέωση μπορεί να διαφέρει από αυτό που πραγματικά καταναλώσαμε το συγκεκριμένο δίμηνο, για τον απλούστατο - για παράδειγμα- λόγο ότι πέρυσι μπορεί οι καιρικές συνθήκες να ήταν χειρότερες, οπότε να χρησιμοποιήσαμε για περισσότερες ώρες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως σόμπες, τις οποίες φέτος, δεν χρειάστηκε να βάλουμε τόσες ώρες στη μπρίζα.

Υπάρχει επομένως τρόπος να μην πληρώνουμε «στο περίπου», αλλά ακριβώς, τις κιλοβατώρες που «καίμε» ; Υπάρχει, απαντά η ΔΕΗ, η οποία και εγκαινίασε πρόσφατα ένα νέο τρόπο, που δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να μετρά και να καταχωρεί ο ίδιος στο σύστημα τις ενδείξεις του μετρητή του.

Με ποιο τρόπο γίνεται η καταχώρηση

Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό ; Απλά, ο καταναλωτής μπορεί να καταχωρήσει την ένδειξη του μετρητή του, είτε τηλεφωνικά στον αριθμό 10410, είτε εισάγοντας τα στοιχεία σε ένα ειδικό πεδίο που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr). Προσοχή όμως, γιατί η καταχώρηση πρέπει να γίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα 5 ημερών το οποίο αναγράφεται ευδιάκριτα στην πρώτη σελίδα του εκκαθαριστικού λογαριασμού πάνω ακριβώς από τον πίνακα που με κόκκινα γράμματα γράφει «Ενδείξεις μετρητή- Καταναλωτική Συμπεριφορά».

Τι στοιχεία πρέπει να γνωρίζετε

Ιδού τώρα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε : Καταρχήν τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που αναγράφεται σε ευδιάκριτο σημείο στον εκκαθαριστικό σας λογαριασμό.

Κατά δεύτερον, την ένδειξη του μετρητή σας. Επιβεβαιώστε λοιπόν ότι ο Αριθμός Παροχής που αναγράφεται στο λογαριασμό σας, είναι ο ίδιος με αυτόν που εμφανίζεται στο μεταλλικό ταμπελάκι πάνω στο μετρητή σας. Στη συνέχεια, σημειώστε την ένδειξη, παραλείποντας τα δεκαδικά ψηφία που εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα. Εάν τώρα έχετε Μειωμένο Νυχτερινό Οικιακό Τιμολόγιο, τότε θα πρέπει να σημειώσετε δυο ενδείξεις, την ένδειξη Κ (Κανονικό Ημερήσιο Τιμολόγιο) και την ένδειξη Μ (Μειωμένο Νυχτερινό Τιμολόγιο).

Όσο για το πώς θα καταχωρήσετε την ένδειξή σας, υπάρχουν οι εξής τρόποι : Είτε τηλεφωνικά, καλώντας 10410 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση ή από κινητό τηλέφωνο, με την αντίστοιχη χρέωση κλήσης από κινητό.

Είτε ηλεκτρονικά, μέσω της εταιρικής ιστοσελίδας (www.dei.gr). Τέλος, μπορείτε να το κάνετε και μέσω smartphone (iPhone ή android) κατεβαζόντας δωρεάν την εφαρμογή της ΔΕΗ.


energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2674 από KERBEROS
Χριστούγεννα με κουβέρτες...

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Χριστούγεννα με κουβέρτες και μπουφάν στο σπίτι θα κάνουν χιλιάδες Ελληνες, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας να αγοράσουν έστω και λίγο πετρέλαιο θέρμανσης, ή να θέσουν σε λειτουργία τα καλοριφέρ με φυσικό αέριο.

Η αύξηση των τιμών, που έχουν εκτινάξει το κόστος της θέρμανσης τουλάχιστον κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι, οδηγεί στην απόγνωση και την... παγωνιά χιλιάδες νοικοκυριά.

Φέτος, τα χιόνια που έκαναν την εμφάνισή τους και στα πεδινά της Μακεδονίας από την Τετάρτη, δεν ήταν καλοδεχούμενα από τους πολίτες για τα «λευκά Χριστούγεννα» που θα φέρουν, αλλά δημιούργησαν προβληματισμό για το πώς θα καταφέρουν να ζεστάνουν το σπίτι τους.

«Τις τελευταίες ημέρες που έπιασαν τα κρύα ανέβηκε λίγο η κίνηση, όμως είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι και όσοι παίρνουν ζητάνε 100 - 200 ευρώ για να περάσουν τις μέρες των εορτών. Φοβάμαι ότι πολλοί δε θα έχουν ούτε γι' αυτό», σημείωσε ο Σίμος Τσινιάρης, πωλητής πετρελαίου θέρμανσης.

«Η ζήτηση είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 40%. Ο κόσμος τα καταφέρνει δύσκολα. Αν τυχόν προχωρήσουν από το επόμενο έτος στην εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, πολλοί άνθρωποι θα παγώσουν», συμπλήρωσε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων Θεσσαλονίκης.

20% ακριβότερα από πέρσι

Το ράλι τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, που είχε ξεκινήσει από πέρσι, λόγω των αυξήσεων στους φόρους συνεχίστηκε και φέτος. Σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογα με την περιοχή και την ποσότητα πωλείται από 91 έως 95 λεπτά το λίτρο, δηλαδή τουλάχιστον 20% ακριβότερα από πέρσι, καθώς μεσολάβησε νέα αύξηση του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ. Παραμονές Χριστουγέννων του 2010 το πετρέλαιο θέρμανσης είχε φτάσει να πωλείται, έπειτα από αλλεπάλληλες αυξήσεις, στα 75 - 77 λεπτά το λίτρο.

Αντίστοιχα αυξήθηκε και η χρέωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου. Τον Ιανουάριο του 2011 η χρέωση για την αυτόνομη ανεξάρτητη θέρμανση (Τ2) που χρησιμοποιούν τα περισσότερα νοικοκυριά ήταν 0,048 ευρώ/ kWh και το Δεκέμβριο έφτασε στα 0,055 ευρώ/kWh, δηλαδή 15% υψηλότερα. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 αυξήθηκε ο ΦΠΑ από το 11% στο 13%, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης, καθώς και ειδικό τέλος 5%, με αποτέλεσμα η συνολική επιπλέον επιβάρυνση σε σύγκριση με πέρσι να υπερβαίνει το 20%.

Επίσης, λόγω της αυξημένης ζήτησης έχουν ανέβει και οι τιμές στα καυσόξυλα, τα οποία σε ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας φτάνουν να πωλούνται έως και 160 ευρώ ο τόνος (από 120 έως 160 ευρώ ο τόνος).

Τέλος, οι επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα κάνουν ασύμφορη ακόμη και τη χρήση θερμαντικών ηλεκτρικών σωμάτων και κλιματιστικών για τη θέρμανση των σπιτιών.

Κάτι ξέχασαν στις αυξήσεις. :huh:

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2858 από KERBEROS
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ PELLETS
Τι είναι τα Pellets?


Τα Pellets είναι συσσωματώματα βιομάζας , κυλινδρικού σχήματος και διατομής 6-8 mm. Χρησιμοποιούνται ως καύσιμο στην οικιακή ή και βιομηχανική θέρμανση εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες του εξωτερικού σε συσκευές όπως Αερόθερμες Σόμπες, Λέβητες Νερού (καλοριφέρ), Αερολέβητες, Σομπες Λέβητες, Τζάκια Λέβητες κ.α. Το πελλετ είναι μια εναλλακτική λύση για το πρόβλημα της θέρμανσης. Το πελλετ προσφέρει οικονομία σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμα και πριν την αναμενόμενη εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ ταυτόχρονα έχει σταθερότερη τιμή και είναι και φιλικό προς το περιβάλλον.



Τι πρέπει να ξέρετε?

Το πιο βασικό για κάθε συσκευή καύσης pellets είναιη Τεχνική Εξυπηρέτηση μετά την πώληση. Όταν θα κληθείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε συσκευές θέρμανσης διαφόρων κατασκευαστώνείναι πολύ σημαντικό να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάποιος τεχνικός στην εταιρία που να ασχολείται με την λειτουργία την συσκευής και να μπορεί να σας βοηθήσει στο στήσιμο την εγκατάστασης.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα της Ελληνικής αγοράς συσκευών καύσης Pellets είναι η ποιότητα του καυσίμου. Η ποιότητα των pellets εξαρτάται από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.



Από τι εξαρτάται η ποιότητα των Pellets?

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη οι μηχανισμοί εκείνοι που θα επέτρεπαν την σωστή αξιοποίηση των διαφόρων πηγών βιομάζας του Ελληνικού χώρου και γι’αυτό το λόγο οι βιομηχανίες pellets που λειτουργούν στην χώρα μας δεν μπορούν να έχουν σταθερή προμήθεια πρώτης ύλης.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η σύσταση των pellets που παράγονται, μπορεί να διαφέρει σε κάθε παρτίδα που βγαίνει από την γραμμή παραγωγής, κάτι που δεν οφείλεται απαραίτητα στην κακή βούληση και την ασυνειδησία των Ελλήνων παραγωγών που στην πλειονότητά τους είναι υπέρμαχοι της ποιότητας των προϊόντων που παράγουν και βελτιώνουν τις παραμέτρους της παραγωγής τους διαρκώς.
Η μέχρι τώρα πάντως εμπειρία έδειξε ότι η ποιότητα των περισσότερων Ελληνικών pellets, είναι σημαντικά καλύτερη από διάφορα προϊόντα εισαγωγής που βασίζονται για την διακίνησή τους μόνο στην φτηνή τους τιμή.

Αντίθετα σε γειτονικές χώρες το πρόβλημα παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο, καθώς υπάρχει μεν πληθώρα πρώτης ύλης αλλά όχι της σωστής και κατάλληλης πρώτης ύλης που χρειάζεται για την παραγωγή pellets καλής ποιότητας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του προβλήματος είναι γειτονική μας χώρα, της οποίας ο μεγαλύτερος αριθμός των βιομηχανιών που παράγουν pellets τα διαθέτουν μεν σε χαμηλή τιμή αλλά είτε χρησιμοποιούν ρητινούχα ξύλα ως πρώτη ύλη, κάνοντας τα pellets ακατάλληλα για χρήση καθώς δεν έχουν μηχανική αντοχή και το κυριότερο παράγουν όξινα υπολείμματα στα καυσαέρια τους με αποτέλεσμα συσσωματώματα στα στερεά υπολείμματα της καύσης τους, είτε θρυμματίζουν και χρησιμοποιούν αδιάκριτα ότι βρουν μπροστά τους με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί ακόμη και κομμάτια εφημερίδας ενσωματωμένα στα pellets.

Στις περιπτώσεις αυτές η ποιότητα του προϊόντος θυσιάζεται στο βωμό την φτηνής τιμής, καταλήγοντας στην κλασική κουβέντα «αγοράζει κανείς ότι είναι διατεθειμένος να πληρώσει».



Πόσο σημαντική είναι η επίδραση της ποιότητας των Pellets?

Η ποιότητα των Pellets είναι κάτι που αλλάζει δραματικά την συμπεριφορά των συσκευών καύσης βιομάζας. Κακή ποιότητα καυσίμου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα τα οποία μπορεί να ξεκινούν από μικρές δυσλειτουργίες και μείωση του χρόνου ανάμεσα στους περιοδικούς καθαρισμούς για να καταλήξουν ακόμη και σε σοβαρές βλάβες ή και αδυναμία λειτουργίας της συσκευής.



Πως ξεχωρίζουν διαφορετικές ποιότητες των Pellets?

Ο ιδιοκτήτης κάθε συσκευής μπορεί μετά από κάποια περίοδο χρήσης να εντοπίσει πολύ εύκολα τα Pellets εκείνα τα οποίο βοηθούν στην σωστή λειτουργία της. Αφού αποκτήσετε εμπειρία στον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή σας, μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια που κάνουν κάποια παρτίδα pellets καλής ποιότητας ή κατώτερης.

Εφόσον είστε ιδιοκτήτης συσκευής Θέρμανσης με pellets και επιθυμείται να δοκιμάσετε μια νέα μάρκα Pellets από κάποιον εργοστάσιο που δεν γνωρίζετε, η πιο σωστή τακτική είναι η δοκιμή.



Πώς να δοκιμάσετε τα Pellets?

• Βήμα 1

Ζητήστε να σας αποσταλεί με τον πιο οικονομικό τρόπο μια μικρή ποσότητα Pellets, ένα ή δύο σακιά, ώστε να τα δοκιμάσετε πριν δεσμευτείτε αγοράζοντας μεγαλύτερη ποσότητα.

• Βήμα 2

Αφού τα παραλάβετε καθαρίστε την συσκευής σας από όλα τα κατάλοιπα των προηγούμενων καυσίμων, αδειάστε την δεξαμενή της συσκευής σας από το προηγούμενο Pellet και τοποθετήστε την νέα ποσότητα. Καθώς τα αδειάζετε δείτε εάν έχει πολύ σκόνη κάθε σακί και ελέγξτε με το χέρι σας εάν έχουν αντοχή. Τα pellets πρέπει να έχουν μηχανική αντοχή και να μην θρυμματίζονται. Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι γυαλιστερή και όταν το σπάτε με το χέρι να μην γίνεται τρίμμα. Η επιπλέον σκόνη μέσα στο σακί, η έλλειψη γυαλάδας στην επιφάνεια των pellets αλλά και η έλλειψη συνοχής είναι ενδείξεις προβλήματος για τα pellets και σημαίνει πρόβλημα στην γραμμή παραγωγής του εργοστασίου ή κακή πρώτη ύλη για την παραγωγή των pellets.

• Βήμα 3

Παρατηρήστε την συμπεριφορά της συσκευής κατά το άναμμα βλέποντας τα καυσαέρια και την ποσότητα του ορατού καπνού.

• Βήμα 4

Αφού ξεκινήσει η καύση δείτε το χρώμα της φλόγας μέσα στο θάλαμο. Το ιδανικό είναι η φλόγα να πλησιάζει το λευκό χρώμα και να μην παρουσιάζει κάποια κλίση. Στην περίπτωση που συνεχίζει να παράγεται ορατός καπνός από την καπνοδόχο παρόλο που έχει παρέλθει η περίοδος ανάμματος σημαίνει πως είτε η λειτουργία της συσκευής σας χρειάζεται κάποια ρύθμιση είτε τα pellets είναι κατώτερης ποιότητας. Επικοινωνήστε με την εταιρία από όπου αγοράσατε την Συσκευή Θέρμανσης και ζητήστε τον υπεύθυνο Τεχνικό των συσκευών. Εκείνος θα πρέπει να μπορέσει να σας κατευθύνει ώστε να λύσετε κάποια προβλήματα που αφορούν την καύση. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό και ο καπνός συνεχίζει να παράγεται σημαίνει πως το καύσιμο είναι φτιαγμένο από ακατάλληλη πρώτη ύλη και θα ήταν καλό να μην το προτιμήσετε.

• Βήμα 5

Αφού καεί όλη η ποσότητα των pellets παρατηρήστε τα στερεά υπολείμματα της καύσης και ανακατέψτε την στάχτη που υπάρχει μέσα στον θάλαμο. Ψάξτε για συσσωματώματα με υφή πέτρας μέσα στην στάχτη και στα τοιχώματα του θαλάμου καύσης. Σε περίπτωση που εντοπίσετε σβόλους μέσα στην στάχτη με υφή πέτρας ή τσιμέντου σημαίνει πως τα Pellets που χρησιμοποιήσατε έχουν παραχθεί από ρητινούχα ξύλα ή άλλα ακατάλληλα υλικά και θα ήταν καλό να τα αποφύγετε.

Εάν τα αποτελέσματα την παραπάνω διεργασίας είναι θετικά τότε μπορείτε με περισσότερη σιγουριά να παραγγείλετε μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου.


Γουναρίδης Ιωσήφ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2901 από KERBEROS
Πρόβλεψη εξαμήνου σε αργό έκαναν τα ΕΛΠΕ για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο Ιράν

26/12/2011 11:53

Tο θέμα της προμήθειας αργού πετρελαίου εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας της χώρας, εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 15 Iανουαρίου, για εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Iράν. Eλλάδα, Iταλία, Iσπανία και Iρλανδία, χώρες που θα πληγούν άμεσα από μια τέτοια απόφαση, λόγω της υψηλής εξάρτησης από το πετρέλαιο του Iράν, πέτυχαν με παρέμβασή τους στην προηγούμενη συνεδρίαση των 27 υπουργών Eξωτερικών της E.E., την αναβολή των αποφάσεων και κέρδισαν χρόνο για την υποκατάσταση των ποσοτήτων αργού που προμηθεύονται από το Iράν, προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην επάρκεια τροφοδοσίας των εσωτερικών τους αγορών.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Eλλάδα μέσα από συντονισμένες ενέργειες των δύο μεγάλων διυλιστηρίων της χώρας (EΛΠE και Motor Oil) και των υπουργείων Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής και Eξωτερικών.

H εντολή που δόθηκε από το YΠEKA προς τα δύο διυλιστήρια της χώρας είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων αποθεμάτων που προβλέπει ο νόμος για περιπτώσεις κρίσης. Tα EΛΠE από την πλευρά τους, όπως και τα υπόλοιπα διυλιστήρια της Mεσογείου, έχουν προχωρήσει σε εξαμηνιαίο προγραμματισμό προμήθειας πετρελαίου από άλλες πηγές. Kύκλοι του ομίλου τονίζουν στην «K» ότι προβλήματα τροφοδοσίας θα εμφανιστούν στην αγορά μετά τον Iούνιο, καθώς το διυλιστήριο έχει διασφαλίσει τον ομαλό εφοδιασμό του για ένα εξάμηνο. Eνα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα EΛΠE και οδήγησαν στην αύξηση εισαγωγών αργού από το Iράν, είναι, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο περιορισμός των πιστώσεων εξαιτίας του υψηλού ρίσκου της χώρας. H αύξηση των ποσοτήτων στο 30-35% ιρανικού πετρελαίου έχει προκαλέσει, όπως αποκάλυψε η «K» σε προηγούμενο δημοσίευμα, διάβημα της αμερικανικής πλευράς προς την ελληνική κυβέρνηση.

Aκόμα πάντως και εάν στην αγορά δεν υπάρξουν ελλείψεις σε καύσιμα, το βέβαιο είναι ότι η επιβολή εμπάργκο στο Iράν θα εκτοξεύσει τις τιμές αργού και των προϊόντων του. Παρατηρητές περιγράφουν την αναμενόμενη απόφαση της E.E. ως έναν νέο γεωπολιτικό κίνδυνο, που θα εκτινάξει την τιμή του αργού, σύμφωνα με ακραία σενάρια, στα 170 δολ. το βαρέλι. H φημολογία μόνο για επιβολή εμπάργκο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του IEA (Διεθνής Oργανισμός Eνέργειας), συνέβαλε στην αύξηση των τιμών του αργού τον Nοέμβριο. Η επίπτωση του πετρελαϊκού «εμπάργκο» στις τιμές απασχολεί όχι μόνο την Eλλάδα αλλά συνολικά τη διεθνή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίες οι επαφές ανώτατων αξιωματούχων των HΠA και της Eυρώπης να πείσουν άλλους Aραβες παραγωγούς να αυξήσουν τις εξαγωγές τους ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

(Χρύσα Λιάγγου - Καθημερινή, 24/12/2011)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2903 από KERBEROS
Μπογιά μετατρέπει επιφάνειες σε...φωτοβολταϊκά κύτταρα

26/12/2011 12:06

Μια ημιαγώγιμη πάστα, η οποία έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει επιφάνειες σε φωτοβολταϊκά κύτταρα δημιούργησαν ερευνητές από το Notre Dame.

Ειδικότερα, μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Prashant Kamat, δημιούργησε το νέο υλικό επικάλυψης από νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου είτε με θειούχο κάδμιο, είτε με σεληνιούχο κάδμιο, που στη συνέχεια τοποθετούσε σε μείγμα νερού-αλκοόλης για να δημιουργήσει την πάστα.

Η εν λόγω πάστα, μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί σε ένα διαφανές αγώγιμο υλικό το οποίο να δημιουργεί ηλεκτρισμό όταν εκτίθεται στο φως.

Αυτή η ηλιακή «μπογιά» είναι φθηνή για την παραγωγή, αλλά επί του παρόντος έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, την χαμηλή αποδοτικότητα. Τα ηλιακά κύτταρα πυριτίου έχουν συνήθως 10-15% απόδοση, ενώ το υλικό που δημιουργήθηκε από τον Kamat και την ομάδα του έχει απόδοση μόλις 1% στην καλύτερη περίπτωση.

«Αυτή η βαφή είναι οικονομική στην παραγωγή και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα με κάποιο τρόπο, μπορεί να οδηγηθούμε σε νέους τρόπους σχετικά με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας στο μέλλον», δηλώνει ο Kamat.

Λόγω των καταπληκτικών ιδιοτήτων του, ο Kamat και η ομάδα του ονόμασαν το νέο υλικό «Sun-Believable». Ο ερευνητής πιστεύει ότι, εάν τελειοποιηθεί, το νέο υλικό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας εποχής στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #2909 από KERBEROS
Η υγροποίηση των καυσίμων


Τα καυσαέρια περιέχουν υγρά στοιχεία με χημική σύσταση και πυκνότητα διαφορετική ανάλογα με το καύσιμο. Τα υγρά αυτά στοιχεία σχηματίζουν υγροποιήσεις στα εσωτερικά τοιχώματα της καμινάδας. Στην περίπτωση του ξύλου σχηματίζεται το γνωστό κρεόζωτο που παρότι δεν είναι τοξικό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους ανάφλεξης, ενώ στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, η υγροποίηση είναι τοξική και επικίνδυνη για την υγεία. Οι υγροποιήσεις αυξάνονται όταν η διάσταση και θερμομόνωση της καμινάδας δεν είναι μελετημένη ούτως ώστε να διατηρηθεί η απαραίτητη θερμοκρασία στο εσωτερικό της για να «προλάβουν» τα καυσαέρια να ελευθερωθούν στο περιβάλλον προτού ψυχθούν.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κατοικίες που μετατρέπουν την τροφοδοσία του λέβητα από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο χωρίς πρώτα να έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μελέτες στην καμινάδα τους. Η αιτία είναι ότι το φυσικό αέριο αφενός «καίγεται» σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή του πετρελαίου και αφετέρου τα καυσαέρια του περιέχουν περισσότερη υγρασία. Στο φυσικό αέριο απαιτείται μικρότερη διάσταση αγωγού και λεία εσωτερική επιφάνεια ώστε να αυξάνεται η ταχύτητα ροής και να μειώνονται αντίστοιχα οι τριβές.

Το σημαντικό ωστόσο πρόβλημα στις υγροποιήσεις είναι ότι η υγρασία εισχωρεί στα τοιχώματα της καμινάδας και αποδυναμώνει σημαντικά την δομική συνοχή αυτής. Στις εσωτερικές καμινάδες αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή καυσαερίου εντός κατοικήσιμου χώρου, ενώ στις εξωτερικές εγκυμονεί κίνδυνος κατάρρευσης. Σε πολλές χώρες είναι υποχρεωτικός ο ετήσιος εσωτερικός καθαρισμός της καμινάδας και σε περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα οι καμινάδες υποχρεωτικά επενδύονται εσωτερικά με μεταλλικό αγωγό.

Kaminada.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.125 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ