Συζήτηση επί του άρθρου: "Ανάγκη ή επιλογή;"

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #77606 από cat
Γειά σας

Πριν 2 μερες επεσε στα χέρια μου μια εργασία με τον συγκεκριμένο τιτλο την οποία είχα γράψει το 1995 στο Πανεπιστήμιο για την πυρηνική ενέργεια. Με αφορμή και το της Βουλγαρίας αποφάσισα να γράψω το παρακάτω αρθρο που φιλόξενείται αυτή την στιγμή στα αρθρα μελών και στο πρωτοσέλιδο του energ.gr :

Η πυρηνική ενέργεια παρουσιάστηκε ως ‘σανίδα σωτηρίας’, ως η μόνη διέξοδος μπροστά στο αδιέξοδο της επερχόμενης εξάντλησης των αποθεμάτων του πετρελαίου, ειδικά μετά την κρίση πετρελαίου τον Οκτώβριο του 1973. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή μήπως η ‘σανίδα σωτηρίας’ είναι μία τεράστια επιλογή και μάλιστα πολιτική και οικονομική?

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, οι πολίτες της Βουλγαρίας καλούνται να ψηφίσουν και να απαντήσουν στο εξής ερώτημα ”Πρέπει η πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία να αναπτυχθεί με την κατασκευή καινούργιου πυρηνικού σταθμού;”. Πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που διεξάγεται μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.


Πρόκειται για ένα δημοψηφισμα που αφορά έμμεσα την κατασκευή σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε, παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αναθεώρησε το ερώτημα απαλείφοντας την ειδική αναφορά στο Μπέλενε.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή:

-1987: Ξεκίνησε η ανέγερση της πυρηνικής μονάδας παραγωγής ενέργειας στο Μπέλενε

-1990: πάγωσε το έργο, εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης

-1997: το τότε υπουργικό συμβούλιο έκρινε ότι το έργο είναι "τεχνικά μη ασφαλές και οικονομικά μη βιώσιμο", οπότε και εγκαταλείφθηκε

-2004: το έργο επανήλθε στο προσκήνιο με κυβερνητική απόφαση.

-2008: υπεγράφη μεταξύ των αρμόδιων βουλγαρικών θεσμών και της ρωσικής εταιρείας AtomStroyExport JSC συμφωνία για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία της δεύτερης μονάδας πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία

-2009: πάγωσαν εκ νέου οι κατασκευαστικές εργασίες, μετά την απόφαση της γερμανικής εταιρείας RWE Power AG, η οποία έχει επιλεγεί ως στρατηγικός εταίρος στην κοινοπραξία με την Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας, να αποχωρήσει από το έργο, αφήνοντας ουσιαστικά το βουλγαρικό κράτος ως το μόνο επενδυτή. Η Ρωσία προσφέρθηκε να παράσχει έως δύο δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου ως την επιλογή νέου στρατηγικού εταίρου, αλλά η Βουλγαρία απέρριψε την προσφορά

-2010 : η βρετανική τράπεζα HSBC ορίστηκε σύμβουλος για το έργο του Μπέλενε και κλήθηκε να καταρτίσει οικονομική ανάλυση του έργου και να γνωμοδοτήσει επί της χρησιμότητας κατασκευής μίας τέτοιας πυρηνικής μονάδας.

-Μάρτιος 2012: η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει την κατασκευή της μονάδας στο Μπέλενε, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για ένα ασύμφορο έργο. Η Σόφια λέει ότι ο αντιδραστήρας που κατασκευάστηκε από την AtomStroyExport JSC για το Μπέλενε θα χρησιμοποιηθεί στον ήδη υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.
-Σεπτέμβριος 2012: μία αμερικανικών συμφερόντων κοινοπραξία επέδειξε ενδιαφέρον να επενδύσει στην κατασκευή του συγκεκριμένου πυρηνικού σταθμού και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για την επανέναρξη του έργου.

Ιανουάριος 2013: το δημοψήφισμα

Στα παραλειπόμενα, να αναφέρουμε ότι η ρώσικη εταιρεία απαίτησε αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τη Βουλγαρία, με αφορμή την απόφαση αυτή της βουλγαρικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην κατασκευή του έργου. Αποτάθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας, στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 2011, απαιτώντας 58 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες που είχαν ήδη γίνει στο Μπέλενε. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2011, η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας ζήτησε να της καταβληθεί το ποσό των 61 εκατομμυρίων ευρώ από τη ρωσική εταιρεία για οφειλές που απορρέουν από μία συμφωνία-πλαίσιο του 2007. (Πηγή ΑΠΕ)

Συνολικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από την European Nuclear Society, λειτουργούν 96 Πυρηνικοί Αντιδραστήρες με 19 ακόμα να είναι υπό κατασκευή. Σε ολόκληρο τον κόσμο, 31 χώρες διαθέτουν συνολικά 439 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία παράγοντας το 14% του ηλεκτρισμού του κόσμου.

Στην Τουρκία, η κυβέρνηση εξετάζει την κατασκευή τριών νέων πυρηνικών σταθμών μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια.

Στην Ιαπωνία της Φουκοσίμα, ύστερα από τον σεισμό στις 11 Μαρτιου του 2011, σήμερα, αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, μέσα από δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της, Σίντσο Άμπε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Αντίθετα η νέα κυβέρνηση είναι υπέρ της κατασκευής νέων πυρηνικών εργοστασίων .

Η μνήμη αδυνατίζει στο πέρασμα του χρόνου. Οι ημερομηνίες όμως και τα νούμερα παραμένουν. Παραμένουν και οι θάνατοι και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον.

Πυρηνικά ατυχήματα εχουν γίνει πολλά, άλλα μικρη΄ς και αλλα μεγαλύτερης έκτασης. Τα σημαντικότερα θεωρούνται τα εξής:

28 Μαρτίου 1979: ΘΡΙ ΜΑΪΛ ΑΪΛΑΝΤ, ο σταθµός πυρηνικής ενέργειας του Θρι Μάιλ Αϊλαντ, του Νησιού των Τριών Μιλίων στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, Το πρώτο και χειρότερο ατύχηµα στις ΗΠΑ.

26 Απριλίου 1986: Τσερνόµπιλ, στην τότε ΕΣΣ∆ και σηµερινή Ουκρανία, 30 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της έκθεσης σε ραδιενέργεια αµέσως µετά το δυστύχηµα, εκτιµάται όμως πως λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος επηρεάστηκε η υγεία εκατοµµυρίων ανθρώπων. Μέχρι και σήµερα, το Τσερνόµπιλ παραµένει το χειρότερο πυρηνικό ατύχηµα, το µέγιστο προβλεπόµενο στην επταβάθµια ∆ιεθνή Κλίµακα Πυρηνικών Συµβάντων.

11 Μαρτίου 2011: Φουκοσίμα, ο σεισµός και το τσουνάµι που ακολούθησε διέκοψαν την ηλεκτρική τροφοδοσία του σταθµού. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.

Η χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς είναι τελικά μια ασφαλής, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον λύση? Η αρμονική συμβίωση με την φύση, ο επαναπροσδιορισμός των αξιών, αλλά και ο σεβασμός στις επόμενες γενιές οφείλουν να οδηγούν αναπόφευκτα σε σκέψεις και αλλαγές στην συμπεριφορα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Μια τελευταία επισήμανση, η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται μόνο από 31 χώρες και καλύπτει μόνο το 6% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας. Μήπως τελικά υπάρχουν και άλλες λύσεις?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #77612 από DOOM_NX
Ευχαριστούμε για το άρθρο Κατερίνα.

Φιλική στο περιβάλλον σε καμία περίπτωση η πυρηνική ενέργεια. Και εννοείται ότι υπάρχουν άλλες λύσεις, άλλες με λιγότερο, άλλες με περισσότερο κόπο. Δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε... Είδες στην Ιαπωνία...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": cat

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #77621 από dimlyk
θα θυμισω στους παλιοτερους κι ας τα ακουν και οι νεωτεροι
πανε χρονια αρκετα καμμια 40 μαθητης στο γυμνασιο ακομα τηλεοραση δεν ειχαμε (ευτυχως)
αλλα απ το σχολειο μας μαζευαν ταχτικα σε κινηματογραφους για να μας δειχνουν ξενικες μεταγλωτισμενες ταινιουλες .
μια απο τις αγαπημενες τους ηταν σχετικη με τα πυρηνικα (για οσους δεν γνωριζουν υπηρχαν σκεψεις και για την ελλαδα) το βασικο επειχηρημα ....το πετρελαιο μας τελειωνε σε μερικες δεκαετιες περασαν οι δεκαετιες η καταναλωση πετρελαιου αυξηθηκε θεαματικα και το πετρελαιο θα το εχουμε ακομα μερικες δεκαετιες ...και μολις χθες διαβαζα σε μια αναλυση οτι τα παγκοσμια αποθεματα αυξανονται κατα 1% ετησιως (με νεες ανακαλυψεις κοιτασματων) τα δε κοιτασματα ουρανιου επαρκουν για λιγοτερες δεκαετιες !!!! (με καθε επιφυλαξη τα νουμερα ) αλλα το συμπερασμα ειναι ιδιο και τ αφηνω σ εσας :)


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #77644 από Gdevil

cat έγραψε: ....
Σε ολόκληρο τον κόσμο, 31 χώρες διαθέτουν συνολικά 439 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία παράγοντας το 14% του ηλεκτρισμού του κόσμου.....
//
Μια τελευταία επισήμανση, η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται μόνο από 31 χώρες και καλύπτει μόνο το 6% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.

είτε το ένα νούμερο(14%) ισχύει είτε το αλλο (6%) εγώ στο τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ είδα 10% από ΑΠΕ και 6% από υδροηλεκτρικά. (αν δε κάνω λάθος)
οπότε κάτι γίνεται. αθόρυβα. σιγά σιγά. κάτι γίνεται σωστά

ΥΓ στην Ελλάδα αντιδραστήρα δεν έχουμε. Αλλά ρεύμα (κάποιο μερος του οποίου είναι) πυρηνικό εισάγουμε.
Και μπορεί το Κοζλοντούι να πεφτει μακριά από την Αθήνα αλλά εδώ εμείς τον έχουμε δίπλα μας ουσιαστικά
Τι και αν έχει ραγίσει και αν έχει κλείσει και αν έχει ξαναανοίξει και ξαναραγίσει και ματαξανακλείσει και ματαξαναανοίξει...Πουυυυυ μυαλό από τα 300 αστέρια μας να κάνουν θέμα στην Ευρώπη... Εχουν άλλα να ασχοληθούν.. Λϊστες, βίλες, επιτροπές... πούυυυυυυ να μείνει καιρός...


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #77659 από DOOM_NX

Gdevil έγραψε: είτε το ένα νούμερο(14%) ισχύει είτε το αλλο (6%)

Ενέργεια δεν είναι μόνο το ρεύμα. Είναι και η θερμότητα και ένα σωρό άλλα...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #77667 από Gdevil
Gdevil <<<<<<<<<<<<<<<< κουνάει το κεφάλι του πέρα δώθε διαπιστώνοντας ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικός...
:silly: :ohmy: :huh:


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by Gdevil.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.085 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ