Συζήτηση επί του άρθρου: "Πότε θ' αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη;"

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #76870 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
Επειδή με το τρόπο που μπαίνουν τα άρθρα στη πρώτη σελίδα δε δίνεται η δυνατότητα σχολιασμού και ανταλλαγής απόψεων, θα τα βάλω και εδώ, ώστε κάθε φίλος να μπορέι ελέυθερα να σχολιάσει, να πει τη δική του άποψη η οποία μπορεί να επηρεάσει φυσικά και τα γραφόμενα στο άρθρο, καθώς δε πιστεύω πως η προσωπική,υποκειμενική μου άποψη, έχει τη βαρύτητα του "σωστού" από μόνη της.
Πιστεύω πως μέσα από ένα διάλογο, μπορέι να δημιουργηθεί και μιά άλλη άποψη, τελέιως διάφορη, που μπορέι να οδηγήσει σε αναθεωρήσεις.

ΠΟΤΕ Θ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ?

Τι περιμένουμε? Πότε θ αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη? Πότε θα πέσουν χρήματα στην αγορά? Πότε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας? Τι θ απογίνουν τα παιδιά? Θα γίνουμε Βουλγαρία?? (σε μισθούς)? Θα παίρνουμε σύνταξη αύριο? Θα υπάρχει ιατρική περίθαλψη σε λίγο?? Πως θα τα βγάλουμε πέρα, με τόσες μειώσεις στο εισόδημα και τόσες αυξήσεις σε φόρους, ΔΕΗ, εισφορά για φάρμακα και υγεία?
Τόσες και πολλές άλλες ερωτήσεις, έχουν ριζώσει μέσα μας, μας τρώνε, έχουν χαλάσει τη ζωή και τη διάθεση μας και δυστυχώς οδήγησαν χιλιάδες συνανθρώπους μας σε αυτοκτονία.
Όλοι μας λέμε πως δε μπορούμε να πληρώσουμε όλα αυτά που μας ζητάνε. Είναι πλέον πάρα πολλοί αυτοί που δεν πληρώνουν, καθώς αντικειμενικά δε μπορούν.
Τα συμπεράσματα ίσως μπορούν να βγουν (αν και μπορεί να ναι εντελώς λάθος) αν ερμηνεύσουμε με απλές λογικές όλα αυτά που αποφασίζονται και λειτουργούν γύρω μας.
Υπάρχει κάποιος φίλος εδώ μέσα που δεν κατάλαβε πως η εξίσωση του φόρου πετρελαίου και η εκτίναξη της τιμής του, δε θα έφερνε μείωση της κατανάλωσης? Μείωση υπήρξε σημαντική και πέρυσι, μας το είπαν στη τηλεόραση τόσες και τόσες φορές, φέτος έχουν λυσσάξει τα δημοσιογραφικά κοράκια, με τις αμοιβές των εκατοντάδων χιλιάδων, να λένε για τη δραματική μείωση, τον κόσμο που κρυώνει, το κόστος όσο ένας μισθός για ένα λίτρο πετρέλαιο… οδήγησαν τον κόσμο ακόμα κι αν μπορεί, να μη βάζει πετρέλαιο, γιατί ο γείτονας θα σου κάνει καταγγελία για παράνομο πλουτισμό.
Δε το ήξερε αυτό το υπουργείο οικονομικών? Σας δείχνει αυτός (και ο κάθε) κος Στουρνάρας, να μην ήξερε τι θα γίνει? Ήξερε (λέω εγώ).
Γιατί το κανε λοιπόν , ανακοινώνοντας μάλιστα πως αναμένουν πρόσθετα έσοδα (????!!!!) από την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο? Με αυτή τη λογική, μπορούν ν αυξήσουν το φόρο στις πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 5.000% και να γράψουν προσδοκώμενα αυξημένα έσοδα κατά τόσα εκατομμύρια… και να κοροϊδέψουν τους "ηλίθιους" της τρόικα..
Όλοι μας καταλαβαίνουμε πως κάτι δε πάει καλά, τουλάχιστον με αυτά που μας λένε. Η ΔΕΗ έχει ανείσπραχτα 1-1,5 δις από λογ/μούς και ζητά αύξηση 10-15%. Ανοησία δεν ακούγεται?
Αφού μας έβαλαν «χαρατσοενοίκιο» στα σπίτια μας, τώρα βαλαν φόρο και στα κορφοβούνια.
" Θέλουν να μας τα πάρουν όλα, να τα ξεπουλήσουν στους ξένους, στους Τούρκους, ή οπουδήποτε αλλού."
Εύκολο συμπέρασμα, αλλά δε μου κάθεται. Ενδιαφερθήκαμε εμείς ποτέ, στις μέχρι πριν λίγα χρόνια καλές εποχές, για ένα διαμέρισμα στη Σόφια, στη Πράγα, στη Κωνσταντινούπολη, στις εργατικές κατοικίες αυτών των πόλεων? Μας ενδιέφερε για αγορά ένα χέρσο χωράφι, αλλά και ένα ποτιστικό σε άλλη χώρα, να πάμε να το βάλουμε λάχανα?

Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης προβλέπει πως οι δανειστές μπορούν να μας πάρουν την Ακρόπολη. Να τη πάνε που? Θα τη πάρουν για οικόπεδο, να χτίσουν εκεί ένα MΑll. Ακόμα καλύτερα, θα τη κρατήσουν, θα βάλουν Γερμανική σημαία και θα φέρνουν τουρίστες στους οποίους οι Γερμανοί ξεναγοί, θα τους λένε πως εδώ είναι το μέρος που οι αρχαίοι γερμανοί δημιούργησαν τη δημοκρατία. Μπα, ούτε αυτό παίζει μάλλον. Αρρωστημένο σενάριο λέει πως θα τη πάρουν, θα ρίξουν πολύ χρήμα σε ανακαινίσεις και αξιοποίηση, να φέρουν πολύ τουρισμό, ν αφήσει φράγκα να κονομήσουν τα έξοδα, να βάλουν υπαλλήλους που θα μιλάνε πολλές γλώσσες, και θα εργάζονται μέχρι τις 8-10 το βράδυ, πουλώντας τη δημοκρατία, που με το πνεύμα τους δημιούργησαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Παράλληλα μπορεί και ν αγοράσουν καταστήματα στη Πλάκα και το Μοναστηράκι, να βγάζουν κι από κει (all inclusive).
Σε κάποια λογική, αυτό, για οτιδήποτε Ελληνικό που θα μπορούσε να αποφέρει χρήματα σε κάποιους, δείχνει ως πιθανή επιδίωξη. Κάθε πόλεμος στο παρελθόν, γι αυτό έγινε. Για συμφέροντα. Η Αφρική , η Ρωσία, η Ελλάδα, είχαν κάποια σημασία στο Β παγκόσμιο. Το τριάρι στη Κυψέλη και στο Κορδελιό όμως δεν είχε ούτε έχει.
Χρήματα που δεν υπάρχουν, δε θα τα πάρουν και το γνωρίζουν. Όσους φόρους και να βάλουν, φράγκα δεν έχει. Μπορεί να θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια, να τα πουλήσουν κοψοχρονιά σε επενδυτές εξωτερικού και μετά να πληρώνουμε ενοίκιο για το σπίτι μας. Όμως δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο. Πρέπει να μαστε πολύ μεγάλη αξία «γης» για να το ψάχνουν έτσι.
Θέλουν να μας πάρουν το χρυσό, το ουράνιο, τα πετρέλαια, το αέριο. Σε 500δις υπολογίζει την αξία η deutsche bank. Μας ανοίγει τα μάτια η ίδια η Γερμανική εταιρεία και λέμε εμείς οι Βλάχοι… για να λένε τόσα αυτοί, βάλε 10 φορές επάνω. Αλλού πάλι Γερμανική εταιρεία αναφέρει πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα σε παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη.
Μονάχα φιλογερμανός δεν είμαι, σοβινιστικό γουρούνι θα ταν ένας καλός χαρακτηρισμός για μένα, αλλά δε μου κολλάνε όλα αυτά.. Κανένας Έλληνας μέχρι τώρα δε μπορεί να βγάλει ένα ποτηράκι πετρέλαιο, το μοναδικό που είπαμε τόσα χρόνια, ήταν πως «έχουμε πετρέλαιο» κι αυτό βασιζόταν σε έρευνες και μελέτες πάντοτε ξένων. Καναδική ήταν η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Από εκείνα τα περίφημα πακέτα βοήθειας που δόθηκαν δισεκατομμύρια, τίποτα για όλα αυτά δε πήγε για να βγάλουμε, να ψάξουμε να βρούμε τι δυνατότητες και πλούτο έχουμε.
Θέλουν να μας οδηγήσουν σε μισθούς πείνας, να γίνουμε Βουλγαρία, Ρουμανία, ώστε τι?
Να έρθει μετά εδώ η Γερμανική βαριά βιομηχανία, να βγάλει φτηνότερα τα προϊόντα της?? Μα μπορεί να πάει εκεί σ αυτές τις χώρες που υπάρχουν ήδη. Γιατί θέλουν εδώ κι όχι εκεί? Εκεί οι μισθοί είναι ήδη χαμηλοί. Θέλουν ντε και καλά Ελλάδα??
Όχι, θέλουν φτηνή ντομάτα, αγγούρι και κολοκύθι, γι αυτό πρέπει να πέσουν οι μισθοί.
Τα τελευταία 15 χρόνια ποιοι καλλιεργούν (ότι καλλιεργούν) στην χώρα μας? Οι μετανάστες, οι λαθρομετανάστες. Με τι μισθούς? Αποφάσισαν λοιπόν τώρα πως θέλουν Έλληνες εργάτες με μισθούς αλλοδαπών?
Η Ελληνική ιστορία έχει 2.500 περίπου χρόνια, λίγα περισσότερα ίσως η Αιγυπτιακή, πολύ λιγότερα η ιστορία του Δυτικού κόσμου. Κάθε αρχαία ιστορία από τους Μάγια, μέχρι το Μέγα Αλέξανδρο, την Περσική, την Ελληνική, τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή, αλλά και τη Τουρκική, Ισπανική, Αγγλική, Γαλλική, και προ μόλις 70 ετών Γερμανική έχει σβήσει.
Μεγάλοι λαοί έχουν παρακμάσει (κι είναι φυσιολογικό αυτό), άνοδοι και πτώσεις αυτοκρατοριών έχουν συντελεστεί πολλές στην ιστορία. Πάντοτε αυτά συνέβησαν μετά από περιόδους μεγάλης άνθισης. Ο πεινασμένος αναζητά, ο χορτάτος επαναπαύεται.
Περάσαμε πολλά χρόνια που λειτουργήσαμε σχεδόν παρασιτικά. ΟΧΙ ΟΛΟΙ, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό. Μισθοί δημοσίου πολλοί και αλόγιστα υψηλοί για υπηρεσίες όχι ανάλογες. Μισθοί υπαλλήλων, κλειδωμένοι από συμβάσεις, που ποτέ δε συσχετίσθηκαν με το κέρδος και τη παραγωγή μιας επιχείρησης. Επιχειρήσεις που φοροδιέφευγαν συστηματικά και φώναζαν για την ανυπαρξία υποδομών στη χώρα, λες και δε ήταν και οι ίδιες μέρος του προβλήματος. Το «μεγάλο ποσοστό» είναι πιθανόν αυτό που γιγάντωσε το πρόβλημα. Η ίδια η νοοτροπία μας, με βάση την οποία ψηφίσαμε και εκλέξαμε ακατάλληλους και άσχετους, συχνά με αντάλλαγμα τη δική μας βόλεψη.
Δε χρειαζόταν κάποιοι απ έξω να μας τα πουν αυτά και στην ουσία να μας κόψουν τη πίστωση, με την οποία λειτουργούσαν όλα αυτά. Καλό θα ήταν να μην έχουν γίνει. Όμως έγιναν.
Τι (μάλλον) θα γίνει από δω και πέρα. Κάθε υπερβολή που έγινε, επιβάρυνε κάθε φυσιολογικό. Η υπερβολές θα διορθωθούν βίαια. Οι υπερβολές που βασίστηκαν σε δανεικά, που τώρα μας λείπουν, είναι μάλλον καταδικασμένες , «τόσο» όσο περισσότερο ήταν κάθε τομέα που υπήρχε. Στον εξορθολογισμό αυτό της μέσης αμοιβής ο μέσος μισθός έχει πιεσθεί πολύ κι ενδέχεται λιγάκι ακόμα. Είναι σα μια πίτα που πρέπει να μοιραστεί. Θελήσαμε και φτιάξαμε μια πολύ μεγαλύτερη προκειμένου να δώσουμε σε περισσότερους μεγάλα κομμάτια. Τώρα μας μίκρυναν τη πίτα. Ή θα δώσουμε μικρότερα κομμάτια στους ίδιους, ή θα αφήσουμε κάποιους απ έξω. Υπάρχουν τομείς που δυστυχώς κανείς δε θέλει ν αγγίξει εύκολα σαν δουλειά, όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, και κάποια παραγωγικά δεδομένα, που αναγκαστικά θ αποτελέσουν επιλογές πολλών που δε θα χουν αλλού να στραφούν.
Δυστυχώς όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ σκληρή για πολλούς συνανθρώπους μας. Είναι δύσκολο να προσπαθείς να ξαναρχινήσεις μετά από δεκαετίες δουλειάς (που δυστυχώς έχασες.) Είναι αυτό ΠΟΥ ΔΕ ΛΕΝΕ οι ίδιοι πολιτικοί, που με τις επιλογές που είτε επέλεξαν, είτε τους ζητήθηκε ν ακολουθήσουν, μας οδήγησαν εδώ. Απλά μας το επιβάλλουν.
Η ιστορία λέει όμως πως πάντα η ζωή πήγε μπροστά. Δεν περίμενε ποτέ, δεν έκανε βήματα στο ίδιο σημείο ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Ο άνθρωπος πέρασε από πολέμους , έχασε, καταστράφηκε και πάντα βρήκε τη δύναμη και ξαναστάθηκε.
«λεφτά στην αγορά», σ αυτό τουλάχιστον που εννοούσαμε σαν «αγορά» δε νομίζω να περιμένουμε πολλά και κατά περίπτωση καθόλου.
Νοιώθω πολύ συχνά κι όλο και συχνότερα, μια ανασφάλεια για το μέλλον, για το τι θα γίνει, που θα καταλήξει. Είναι εύκολο να κατηγορώ τους "φίλους μας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πως γνώριζαν κι έπρεπε να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο νωρίτερα, να πιέσουν να μη φτάσουμε σα λαός σ αυτή την υπερβολή. Ολόκληρη η νότια Ευρώπη καταφέρετε εναντίον των Γερμανών και νιώθω πως μία ακόμα φωνή, η δική μου, δε θα επηρεάσει κάπου. Έτσι το μόνο που μπορώ είναι να φωνάζω στον εαυτό μου, να μιλάω στους συμπάσχοντες συμπατριώτες μου, να καταλάβουμε στην ουσία και στη πράξη τα λάθη μας, όχι για να κλαίμε, αλλά για να κάνουμε εμείς οι ίδιοι κάτι γι αυτά. Πολλοί μαζί, με εμπιστοσύνη στο «ΚΟΙΝΟ» καλό μπορούμε. Από την επιφύλαξη για τη κοινή προσπάθεια, μέχρι την άρνηση της, λόγω επιφύλαξης…. υπάρχει η κατάθεση λύσεων που θα αίρουν την επιφυλακτικότητα.

Σ αυτή τη διαδικασία δυστυχώς πάντα υπήρξαν απώλειες. Η ανάγκη όμως έβγαλε πάντα δυνατές πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Κι όταν μιλάμε για όλα αυτά, πάντα υπάρχει μονάχα το σύνολο. Ένα σύνολο Ελλήνων, όλοι εμείς μαζί, που θα βρούμε τους τρόπους να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας, βασισμένες σε ουσία πραγματική.
Το «μαγαζί» που λέγεται Ελλάδα είναι γωνιακό, ένα βαρύ όνομα, με ένδοξο παρελθόν. Πάντα στην ιστορία, τέτοια «βαριά» ονόματα επαναπαύθηκαν στο ίδιο το όνομα και με λάθος ιδιοκτήτες, που προσέλαβαν λάθος υπαλλήλους, έπεσαν έξω. Στα χέρια μιας άλλης διαχείρισης, με φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά, το όνομα αποκαταστάθηκε και ξανάφερε πελάτες. Αυτό λέει η πραγματικότητα. Θα ζητήσουμε, έχουμε πολλά δικαιώματα, αλλά πρώτα καλό είναι να αποκαταστήσουμε το όνομα μας, ‘Έλληνες.
Σ αυτό υπάρχει εξυπνάδα, επιχειρηματικότητα, δουλειά, δύναμη και θάρρος. ‘Έχει όμως και κακά. Όλα μόνο καλά δε γίνεται, απλά είμαστε σε εποχές που πρέπει τα καλά να υπερτερήσουν. Αυτό μονάχα όλοι μαζί το μπορούμε.
Κι αν πραγματικά θέλουμε ν αφήσουμε κάτι καλύτερο αύριο στα παιδιά μας, ας είναι η προσπάθεια και η θέληση πως μπορούμε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": EFI, GIANNISCATERPILLAR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #76883 από giogud
Φίλε Γιάννη. Η μόνη πολιτική δύναμη που έλεγε τα ίδια με αυτά που γράφεις και το εννοούσε, πήρε 1,5% στις εκλογές.
Στην Ελλάδα το σύνολο του κόσμου είναι κρατηστές. Ολοι έχουν την εντύπωση ότι η οικονομία και οι επιχειρήσεις μπορούν να βαδίσουν στο σωστό δρόμο με βάση την απόφαση ενός υπουργού. Θεωρούν κερδοφόρα, μια μονοπωλιακή επιχείρηση όταν καταφέρνει να εισπράττει περισσότερα από όσα ξοδεύει. Ποτέ δεν σκέφτονται αν η εταιρία αυτή θα μπορούσε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές. Οι απαντήσεις που θα ακολουθήσουν, μάλλον θα με δικαιώσουν.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #76888 από dimlyk
μαζι με την δημοκρατια και την φιλοσοφια διδαξαμε και τον καπιταλισμο και την αποικοιοκρατια
και 2000 (με μια εξαιρεση) χρονια πλεον ειμαστε μια αποικια :(
νομιζω αυτο τα λεει ολα


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by dimlyk.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #76907 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ

dimlyk έγραψε: μαζι με την δημοκρατια και την φιλοσοφια διδαξαμε και τον καπιταλισμο και την αποικοιοκρατια
και 2000 (με μια εξαιρεση) χρονια πλεον ειμαστε μια αποικια :(
νομιζω αυτο τα λεει ολα


... που στη πραγματικότητα του σήμερα σημαίνει???.....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #76919 από dimlyk
...οτι οσο ο αποικιοκρατης αντιμετωπιζει δικα του οικονομικα (η οποια αλλα) προβληματα αυτα θα μεταφερονται στις αποικιες .


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #76981 από stratis 1
Η οικονομικη αναπτυξη θα ξεκινησει οταν θα αρχισουν να μιλουν στη βουλη για την λεξη ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
Για να αρχισει να συζητιεται αυτη η λεξη μεταξυ τους,θα πρεπει ο λαος πρωτα να καταλαβει οτι ειναι η μοναδικη λυση και να το απαιτησει.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.098 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ