Χτιστή ξυλόσομπα (μασίνα) με πήλινα μπουριά

Περισσότερα
4 Χρόνια 4 Μήνες πριν #168707 από drer
Καλημέρα σας,

σε παλιό σπίτι που ανακαινίζεται, παλιά χτιστή μασίνα γκρεμίστηκε και έχουν διατηρηθεί μόνο τα πήλινα μπουριά και ο διάκοσμος στο πάνω μέρος. Οδηγίες και τεχνικές του πώς χτίστηκε η μασίνα δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να βρεθούν (ο μάστορας που την είχε φτιάξει απεβίωσε και ήταν εμπειρικός τεχνίτης που δεν χρησιμοποιούσε σχέδια κτλ.). Η χτιστή μασίνα θα αντικατασταθεί με μαντεμένια αγορασμένη, και πρέπει να κατασκευαστεί μια ειδική κατασκευή σύνδεσης της εξόδου καπνού με τα υφιστάμενα πήλινα μπουριά.
Επισυνάπτω αρχείο με κάποιες φωτογραφίες και σχέδια για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ (να με συγχωρήσουν οι έμπειροι τεχνίτες για τα λάθη αλλά δεν γνωρίζω από τεχνικό σχέδιο ούτε από τεχνική ορολογία).
Ενδιαφέρομαι να βρω κάποιον επαγγελματία να αναλάβει την κατασκευή ή αν κάποιος γνωρίζει να με κατευθύνει πού θα μπορούσα να απευθυνθώ για να την αναλάβουν.

Ευχαριστώ πολύ!
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 4 Μήνες πριν #168709 από drer
Επειδή το pdf βλέπω πως δε φαίνεται αν δεν συνδεθεί κάποιος, ανεβάζω και μία ενδεικτική εικόνα.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 4 Μήνες πριν #168710 από Nasikas
Έχοντας μεγαλώσει 60 χρόνια με μασίνα - που χρησιμοποιούμε ακόμα και τωρα στο πατρικό- θέλω να δηλώσω ότι έχω μείνει άφωνος με την μαστοριά και συγκινημένος με την απόφαση να κρατήσετε την κατασκευή .
Γράψτε και σε ποιά περιοχή είστε, μήπως καταφέρω να βοηθήσω σας παρακαλώ.

- Υποθέτω ότι το γαλάζιο πλαίσιο στον τοίχο θα παραμείνει.


Χαίρομαι που όλοι έγιναν ειδικοί στο πέλλετ.
Χαίρομαι που βλέπουν με δέος καθε ξενικό όνομα που κυκλοφορεί.
Επιβεβαιώνομαι.
Πάντα...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": drer

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 4 Μήνες πριν #168711 από drer
Καλησπέρα σας,

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας κε Nasikas. H σόμπα βρίσκεται σε χωριό της Δυτικής Μακεδονίας (ορεινό με βαρύ χειμώνα). Η σόμπα αυτή μαζί με άλλη μία πανομοιότυπης τεχνοτροπίας ζέσταιναν αποτελεσματικά και με μικρή κατανάλωση (κατ' αναλογία) ξύλου διόροφο σπίτι περίπου 50 τ.μ. ανά όροφο και κάλυπταν όλες τις μαγειρικές ανάγκες πολυμελούς νοικοκυριού. Το σπίτι είναι πέτρινο στον κάτω όροφο και πλίνθινο στον επάνω (μίξη τσατμά, πλίνθων και τούβλων) με ξύλινο πάτωμα και ξύλινη στέγη. Μέχρι πρόσφατα τα κουφώματα ήταν απλά ξύλινα με μονό τζάμι και ελάχιστη μονωτική ικανότητα. Παρόλα αυτά οι σόμπες το κρατούσαν πολύ ζεστό ακόμη και σε θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν.
Επειδή βλέπω πως είστε γνώστης του θέματος, παραθέτω μερικές λεπτομέρειες για την κατασκευή τους που ίσως σας φανούν χρήσιμες:
-Τα υλικά όλης της κατασκευής είναι πηλός (από τοπικό κοκκινόχωμα και ποταμίσια άμμο), γιδόμαλλο, τούβλα (όχι πυρότουβλα, απλά) ολόκληρα και σπασμένα, ελάχιστο τσιμέντο για τη βάση, λαμαρίνες, και μαντέμι στην πλάκα των εστιών (επάνω μέρος σόμπας), γύψος για τα διακοσμητικά της πρόσοψης (και ενδεχομένως ασπράδι αυγού)
- Εκτός από τη μαντεμένια πλάκα που έφτιαχνε χυτήριο και τα δαχτυλίδια των εστιών, τα υπόλοιπα υλικά τα μάζευε/κατασκεύαζε ο μάστορας με ότι μέσα διέθετε (χώμα από το βουνό, λαμαρίνες από παλιούς τενεκέδες, κτλ.)
- Η κατασκευή έχει ένα μικρό θάλαμο καύσης (χωράει μικρά ξυλάκια) ο οποίος στο κάτω μέρος έχει μικρό "σχαράκι" για να πέφτουν οι στάχτες στο συρταράκι ακριβώς από κάτω, και ένα λαμαρινένιο θάλαμο φούρνου. Τα καυσαέρια κυκλοφορούν μέσα στο σώμα της σόμπας (με κανάλια) και "κυκλώνουν" το φούρνο ενώ "βγαίνουν" στα δύο μπουριά ταυτόχρονα. Με σχετικά λίγα ξύλα μπορεί να μαγειρευτεί φαγητό σε μέτριο ταψί και μια μεσαία κατσαρόλα.
- Τα πήλινα μπουριά και όλη η πρόσοψη που φαίνεται στη θερμοκρασία ζεσταίνονται και διατηρούνται ζεστά για αρκετή ώρα μετά το σβήσιμο της σόμπας, ομοίως και η ίδια η σόμπα προφανώς λόγω των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί - η ζέστη που έχει αποθηκευτεί στη σόμπα και τα μπουριά διαχέεται σταδιακά στο σπίτι διατηρώντας τη θερμοκρασία του χώρου.
Κλείνοντας και απαντώντας στο ερώτημά σας, ασφαλώς και θέλουμε να διατηρήσουμε το διακοσμητικό πλαίσιο το οποίο φέρει τα αρχικά του μάστορα, τη χρονολογία και σχέδια τυπικά της λαϊκής τέχνης της περιοχής (κεφάλι Μέγα Αλέξανδρου, γεωμετρικά σχέδια). Οι σόμπες αυτές έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμάς (ο μάστορας ήταν ο παππούς μου). Η μία σόμπα δυστυχώς γκρεμίστηκε (και θέλουμε να διατηρήσουμε τα μπουριά και την πρόσοψη) ενώ η άλλη στον επάνω όροφο υπάρχει και προσπαθούμε να δούμε πώς θα τη "διασώσουμε".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 4 Μήνες πριν #168715 από Nasikas
Δυστυχώς δεν είμαι μάστορας - αλλά λάτρης της παραδοσιακής τέχνης και παράδοσης γενικά.
Και έμεινα έκθαμβος απο την λαϊκή αυτή κατασκευή.
Ψάχνω να βρω έναν εμπειρο κατασκευαστή που μου έκανε δύο τέλεια τζάκια- αλλά έχει χαθεί σε Αθήνα και ίσως εξωτερικό.
- Το μυστικό του ελκυσμού, είναι κρυμένο ΝΟΜΙΖΩ στο σημείο αυτό. Καθώς και η στήριξη της κατασκευής.
Αφαιρώντας το κάτω μέρος (μασίνα) υπάρχει μήπως κίνδυνος να υποχωρήσει το υπέροχο πλαίσιο με την περικεφαλαία ? Τσιατμάς είναι αυτός. Δεν κρατάει συνήθως.

- Ειλικρινά αν ήμουν στην θέση σας θα προσπαθούσα να κρατήσω ακέραια την κατασκευή του παππού, διορθώνοντας με κάθε τίμημα τα μέρη που πιθανολογώ έχουν σαπίσει. (και αναγκάζεστε να βάλετε νέα σόμπα)

Επανέρχομαι στο θέμα του ελκυσμού. Απο Φ120 σε Φ90 ενέχει κίνδυνος. Θα είναι κρίμα να βάλετε την σόμπα και να καπνίζει. Εδώ στην φωτογραφία ΝΟΜΙΖΩ είναι η λύση.



*(σε κάποια άλλη χώρα, θα έστελνες την φωτογραφία στο Πολυτεχνείο και θα έσπευδε καθηγητής άμεσα..


Χαίρομαι που όλοι έγιναν ειδικοί στο πέλλετ.
Χαίρομαι που βλέπουν με δέος καθε ξενικό όνομα που κυκλοφορεί.
Επιβεβαιώνομαι.
Πάντα...
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 4 Μήνες πριν #168716 από drer
Η σόμπα η οποία θα αντικατασταθεί με μαντεμένια μασίνα έχει ήδη καταρρεύσει ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω - αναφέρομαι σε όλο το κάτω μέρος της (ευτυχώς τα μπουριά και ο διάκοσμος, δηλαδή ότι υπάρχει πάνω από το σημείο που εμφανίζετε στη φωτογραφία του post σας, παρέμειναν ανέπαφα και έχουν στηριχτεί προσωρινά με δοκούς) και χρησιμοποίησα φωτογραφία της άλλης σόμπας που διατηρείται στην κατάσταση που φαίνεται στην φωτογραφία (έχει αρκετές φθορές εσωτερικά όμως) για να εξηγήσω τι θέλουμε να κάνουμε.
Για το θέμα του ελκυσμού, έχω κι εγώ επιφυλάξεις αλλά άλλη εναλλακτική πλην του ανοίγματος νέας τρύπας που θα χαλάσει λόγω θέσης τα παλαιά μπουριά και το διάκοσμο δεν ξέρω αν υπάρχει. Ο τεχνίτης που μας πρότεινε την ιδιοκατασκευή που περιγράφω πιστεύει πως αξιοποιώντας και τα 2 υπάρχοντα μπουριά θα μειώσει/περιορίσει το πρόβλημα.
Η μοναδική άλλη λύση θα ήταν να ξαναφτιάχναμε χτιστό το κάτω μέρος της σόμπας και να το ενώναμε με το πάνω, αλλά όσο κι αν έχουμε ψάξει, τεχνίτη που να μπορεί να βοηθήσει δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε. Κάποιες λύσεις με χτιστές σόμπες με πυρότουβλα κτλ. έχω δει στο διαδίκτυο αλλά ακριβή σχέδια και οδηγίες δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω και δεν ξέρω αν θα ταιριάζουν με την κατασκευή αυτή.
Επομένως, κάθε ιδέα/βοήθεια/οδηγίες θα ήταν ευπρόσδεκτη, είτε από εσάς είτε από άλλα μέλη του forum!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.081 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ