Βοήθεια για επιλογή αερόθερμης σόμπας pellet

Περισσότερα
4 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 4 Χρόνια 6 Μήνες πριν #168355 από gtsag
Νοικιάζω διαμέρισμα 74 τ.μ. στον νομό Κιλκίς (είμαι 20 χλμ. από Γιαννιτσά, 80 από Θεσσαλονίκη). Παραθέτω σχέδιο στο περίπου για να πάρετε μία ιδέα για τη διαρρύθμιση. Τα υπνοδωμάτια είναι περίπου 11 τ.μ. το καθένα, καμιά 35αριά θα είναι η σαλοκουζίνα.

Πρόκειται για διώροφη οικοδομή με κεραμοσκεπή. Βρίσκομαι στον 2ο όροφο και είμαι εκθετιμένος νοτιοδυτικά και δυτικά. Έχει κουφώματα με διπλά τζάμια, αλλά δεν έχω ιδέα τι παίζει με την υπόλοιπη μόνωση. Γενικά, η αίσθηση μου είναι ότι ο εργολάβος που έκανε την οικοδομή ήταν αρπα-κολλατζής, οπότε δεν ξέρω πόσες εκτπώσεις έγιναν στη μόνωση.

Από πάνω μου είναι η πλάκα με τη σκεπή και από κάτω μου αυτός που νοικιάζει φεύγει και δεν ξέρω αν θα νοικιαστεί το διαμέρισμα, οπότε θα έχω απώλειες. Έχει εγκατάσταση καλοριφέρ, αλλά κανείς δεν καίει εδώ και χρόνια και θερμαίνονται με πέλλετ/ξυλόσομπες.

Οπότε, σκέφτομαι για αερόθερμη σόμπα πέλλετ με κανάλια, για να είμαι σίγουρος. Αφιέρωσα αρκετές ώρες να διαβάζω στο φορουμ και έκανα και μία πρώτη έρευνα αγοράς μέσω internet. Θεωρώ ότι έμαθα αρκετά πράγματα, αλλά φυσικά έχω και αρκετές απορίες. Για να αποφύγω ένα ιδιαίτερα μακροσκελές πρώτο post, θα αρχίσω με τα βασικά. Δηλαδή, τι τύπου σόμπα και τι μάρκα.

ΣΚΕΨΕΙΣ
Με τη διαρύθμιση που έχει το σπίτι που νοικιάζω, σκέφτομαι ότι ίσως να με εξυπηρετούσε σχεδόν ικανοποιητικά και αερόθερμη χωρίς κανάλια, αλλά θέλω με κανάλια επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετακομίσω σε μεγαλύτερο σπίτι εντός 2 ετών. Eίτε σε ιδιόκτητη μονοκατοικία 90-95 τ.μ., με ελαφρώς μεγαλύτερες απώλειες λόγω έκθεσης απ' όλες τις μεριές και χειρότερη διαρρύθμιση για αερόθερμη, είτε σε μεγαλύτερο διαμέρισμα με άγνωστη διαρρύθμιση. Οπότε, σκέφτομαι ότι καλύτερα είναι να αγοράσω καναλάτη σόμπα και ας είναι και κάπως μεγαλύτερης ισχύς για το σπίτι των 74 τ.μ. που μένω τώρα. Επιπλέον, προσανατολίζομαι σε αγορά σόμπας με 2 κανάλια, γιατί θεωρώ ότι θα λειτουργεί καλύτερα από αντίστοιχη με 1 κανάλι που θα πηγαίνει σε 2 δωμάτια.

Σημειώνεται ότι την αγορά υδραυλικής την απέρριψα, διότι απ' ότι διάβασα έχει αρκετό κόστος εγκατάστασης (ίσως και μεγαλύτερο κόστος αγοράς?) και δεν νομίζω ότι αξίζει κάτι τέτοιο σε σπίτι που νοικιάζω και λογικά όχι για πολύ καιρό. Επιπλέον, θεωρώ ότι θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες (=έξτρα κόστος) για να εγκατασταθεί στην ιδιόκτητη μονοκατοικία που σε κάποια φάση θα μετακομίσω, λόγω θέσης συλλέκτη κ.ά. θεμάτων.

Ως εκ τούτου, αυτή τι στιγμή είμαι μεταξύ των εξής τριών:

1) La Nordica Extra Flame Anastasia Plus - 10.8 KW ωφέλιμο, κατάλληλο για 344 κ.μ. σπίτι, 2 κανάλια.
2) Ravelli RC120 Touch Flow - 11.1 KW ωφέλιμο, κατάλληλο για 260 κ.μ. σπίτι, 2 κανάλια.
3) Ravelli Vittoria C - 11.1 KW ωφέλιμο, κατάλληλο για 265 κ.μ. σπίτι, 2 κανάλια.

Από τιμές, στο περίπου, η 1η μεταξύ 2600 και 3000, η 2η περίπου 2600-2700, η 3η γύρω στα 3000. Αναφέρω ενδεικτικές τιμές αγοράς που βρήκα στο internet, για λόγους σύγκρισης. Δεν είναι θέμα 100-200 ευρώ πάνω. Όχι ότι μου τρέχουν από τα μπατζάκια, αλλά εφόσον μπήκαμε στον χορό, θα χορέψουμε. Περισσότερο με ενδιαφέρει να κάνω όσο το δυνατό καλύτερη και καταλληλότερη αγορά. Όσον αφορά στις διαφορές μεταξύ στην 2η και 3η, αυτό που κατάλαβα είναι ότι η 3η έχει περισσότερο μαντέμι/ατσάλι και ίσως καναν αισθητήρα ασφάλειας περισσότερο... δεν είμαι σίγουρος.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1) Ravelli ή La Nordica:
α)Μάρκα: Από αυτά που διάβασα, μάλλον και οι 2 θεωρούνται αξιόπιστες μάρκες, ε? Ξέρετε κάτι παραπάνω σχετικά με ποιότητα/απόδοση για να ξεχωρίσουμε τη μία έναντι της άλλης;

β) Ισχύς: Από τα στοιχεία που δίνουν οι εταιρείες μου φαίνονται παρόμοιας ισχύος (περίπου 11 KW ωφέλιμη ισχύ), αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η La Nordica δίνει καταλληλότητα για 344 κ.μ., ενώ η Ravelli για 260-265 κ.μ. σπίτι. Η πρώτη μου σκέψη είναι ότι πρόκειται για διαφορά που οφείλεται σε διαφορετικές εκτιμήσεις των εταιρειών σχετικά με τις μέσες απώλειες που έχει το μέσο σπίτι και η διαφορά αυτή δεν μεταφράζεται σε πραγματική υπεροχή της La Nordica σε απόδοση. Τι λέτε?

γ) Υποστήριξη και βοήθεια από ιντερνετ/μαστόρια για ρυθμίσεις: Μου έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι Ravelli είναι πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα και άρα θα έχω περισσότερες πιθανότητες για καλύτερη τεχνική υποστήριξη, βιντεάκια στο ιντερνετ στα αγγλικά κτλ. Είναι έτσι? Είναι αρκετά σημαντικό αυτό για να γείρει η πλάστιγκα προς τις ravelli?

2) Αναζήτηση εμπόρου: Βρήκα κάποιους εμπόρους από το ιντερνετ και θα επικοινωνήσω μαζί τους τις επόμενες ημέρες να ρωτήσω για τεχνική υποστήριξη μετά την αγορά κτλ., καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αρκετοί συμφορουμίτες, είναι πολύ σημαντικό και αυτό το θέμα. Εφόσον όμως αγοράσω μία εκ των ανωτέρω, που υποτίθεται ότι είναι αξιόπιστες μάρκες, δεν θα καταφέρω να βγάλω άκρη μόνος μου λέτε σχετικά με τις ρυθμίσεις κτλ? Τα χέρια μου πιάνουν και το έχω και με το να παίζω με ρυθμίσεις κτλ... Βέβαια, δεν έχω ειδικές γνώσεις/εμπειρία προς το παρόν και ούτε και θα προτιμούσα να αφιερώνω 2 ώρες κάθε μέρα για πειραματισμούς...

3) Δεδομένου ότι δεν έχει ασανσέρ η οικοδομή και είμαι στον 1ο όροφο, υπερυψωμένη όμως, δηλαδή σαν 1,5 όροφος. Πόσο ρεαλιστικό είναι να ανέβει 190 κιλά σόμπα με καρότσι μεταφοράς από σκάλες; Παίζει να βγαίνουν αρκετά κομμάτια (π.χ. συρτάρι πελλετ, κτλ.) ώστε να ελαφρύνει αρκετά?

Επίσης η αίσθησή μου είναι ότι στην περιοχή μου δεν θα έχω και πολλές επιλογές σχετικά με τον έμπορο από τον οποίο θα αγοράσω και ίσως περισσότερο να δω την τιμή, γιατί βλέπω και διαφορές της τάξης των 300+ Ευρώ για το ίδιο προϊόν και δύσκολα θεωρώ θα αξίζει τα λεφτά του ο ακριβότερος, δηλαδή το θεωρώ ιδιαίτερα αμφίβολο ότι θα μου παρέχει τόσο καλύτερη υποστήριξη που θα αξίζει τα 300+ Ευρώ διαφορά. Τι λέτε?

Αυτά προς το παρόν... κάθε βοήθεια υπερπολύτιμη, συγνώμη αν που σας κούρασα με μακρυσκελές post :blush:
Συνημμένα:
Last edit: 4 Χρόνια 6 Μήνες πριν by gtsag.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 6 Μήνες πριν #168363 από Fokion
εχει κοστος να τραβηξεις 2 χαλκοσωληνες στο συλλεκτη αλλα δεν εχει να τραβηξεις 2 καναλια???

ENERGY GP 8000 (X2) εφυγαν - απολυτα ευχαριστημενος
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...mid=144&limitstart=0
ECOSPAR AUGIRA 23KW NEW ENTRY....
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=59591&Itemid=384

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 6 Μήνες πριν #168364 από ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΧΑΣ
Υδραυλικη φιλε να ζεσταθει το κοκκαλακι σου και οταν φυγεις και πας στο δικο σου σπιτι τη βαζεις εκει!!!!!!!!!!!!!σιγα τη χρεωση που θα φας για τις χαλκοσωληνες!(παρτες και αυτες οταν φυγεις!)οι αεροθερμες ειναι μονο για ενιαιο χωρο.τα υπολοιπα δωματια ξεπαγιαζουν!!!!!!!!!!και μπορεις να συνδεσεις και μποιλερ ζεστου νερου χρησης χωρις να καις ρευμα με θερμοσιφωνα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 6 Μήνες πριν #168365 από thomas
τι Ravelli ή La Nordica φίλε ....πηγαινε σε σε ένα λεβητα πέλλετ να σωθεις αμα είναι να δωσεις τοσα χρηματα,τι το συζητάς για σόμπα ή στην χειροτερη λύση σε μια υδραυλικη πέλλετ αν δεν υπαρχουν οι προυποθέσεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 4 Χρόνια 6 Μήνες πριν #168366 από gtsag
Για να πω την αλήθεια δεν το έχω ψάξει, η λογική όμως λέει ότι ο/οι συλλέκτης/ες θα είναι στο λεβητοστάσιο, δηλαδή δύο ορόφους κάτω. Στην καλύτερη περίπτωση θα έχει 5 ατομικούς συλλέκτες, 1 για κάθε διαμέρισμα και θα φεύγουν οι σωληνες προς τα πάνω.

Δεν είμαι υδραυλικός, αλλά μου φαίνεται ιστορία (= αρκετό έξτρα κόστος και αβεβαιότητα) η εγκατάσταση υδραυλικής, γιατί θεωρώ ότι θα έπρεπε να περαστεί ατομικός συλλέκτης στο διαμέρισμα που νοικιάζω = μεγάλη ιστόρια και κόστος που ίσως να μην αποσβέσω ποτέ, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετακομίσω σε 1-2 χρόνια.

Τί μου διαφεύγει? Θα μπορούσα να τη συνδέσω στο δίκτυο κάπως πιο απλά?

Τι πρέπει να προσέξω για να βεβαιωθώ ότι γίνεται να απομονωθεί το δίκτυο του διαμερίσματος από τα άλλα για να μη ζεσταίνω τους άλλους? :P

Η αλήθεια είναι ότι αν μπορούσα να βάλω λέβητα, θα μπορούσα στο μέλλον να τον μεταφέρω στο ιδιόκτητο σπίτι 95 τ.μ., στη θέση του λέβητα πετρελαίου που υπάρχει. Θα ρωτήσω για κλειδιά να δω το λεβητοστάσιο, τι πρέπει να προσέξω για να δω αν γίνεται, αν έχει ατομικούς συλλέκτες ή έστω έναν μεγάλο συλλέκτη με βανάκια για το κάθε σώμα?
Last edit: 4 Χρόνια 6 Μήνες πριν by gtsag.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 6 Μήνες πριν #168367 από PAPADAKIS
Μιά χαρά θα είσαι και με την αερόθερμη με λιγότερο σκοτούρες σε συνδέσεις αλλά θα έχεις μιά διαφορά 3-4 βαθμών στα υπνοδωμάτια,όμως μελέτησε και το μετά.
Δηλαδή εκεί που θα πάς μετά εάν σε καλύπτει ή εάν θα την πουλήσεις με την μετακόμιση.
Από το σχέδιο που είδα θα σου έλεγα να την τοποθετήσεις αριστερά γιά να διοχετεύει τον αέρα στα υπνοδωμάτια εκτός και εάν δεν βολεύει.
Δεξιά ή αριστερά αν την βάλεις έχεις προβλέψει ότι θα τρυπήσεις τοίχο γιά την σωλήνα με τα καυσαέρια της σόμπας??
Με τις σκάλες 190 κιλά είναι λίγο τι δύσκολο.
Εγω γιά να κατεβάσω λέβητα compact στο υπόγειο με 12 σκαλιά και 3 άτομα ήτανε λιγάκι δύσκολο έκανα και ζημιά στο τέλος.
Από εκεί που θα την πάρεις ρώτα τους γιατί κάποια πείρα θα έχουνε τόσα χρόνια που πουλάνε σόμπες διαφορετικά παπαγαλάκι μήπως από μπαλκόνι??
Και φυσικά θα έχεις και κάποιο κουβάλημα με τα σακιά και το πρόβλημα της αποθήκευσης των σακιών.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.073 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ