Eco Power 920 (Καμινοτεχνική): τοποθετήθηκε σωστά;

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #60756 από anthemios
Καλησπέρα, πρόσφατα αγόρασα και μου τοποθέτησαν το εν λόγω ενεργειακό. Η εστία από πλευράς ποιότητας κατασκευής είναι εξαιρετική , εφαμιλλη με ξένες που είδα. Το τζάκι αποδίδει αρκετά καλά στο χώρο αλλά μετά από συζήτηση με φίλο μηχανολόγο μου μπήκαν υποψίες ότι ίσως η τοποθέτηση ειναι εσφαλμενη. Περιγράφω τι κάνανε για να δούμε αν όντως ισχυει κατι τετοιο.

Διαμορφώθηκε περιμετρικά με απόσταση τουλαχιστον 5-8 εκατοστα κενό ενα κουτι που ντύθηκε με πετροβάμβακα με αλουμίνιο και αλουμινοταινία στις ενώσεις. Δοθηκε ιδιαιτερη προσοχή να μην ακουμπαει η μονωση σε λαμαρίνα. Στη συνέχεια 2 αεραγωγοί (νομίζω φ120) ξεκίνησαν από εξωτερική περσίδα (2 μετρα από το τζάκι)και φερνουν φρεσκο αέρα στις 2 πλευρες του μοτερ (κρυο από εξω) -> εδω πρεπει να ειναι το πρώτο φαουλ (θερμμαίνω κρύο αερα), η καμινοτεχνική λέει οτι ο ενας αγωγός ενδέχεται να φέρνει και από τον εσωτερικό χωρο αλλα ο αλλος οπωσδηποτε απο εξω. Στη συνέχεια υπάρχει μία εκτονωση στο κουτι που ντύνει την εστία ψηλα διαστασεων περσιδα 15Χ15 με ρυθμιζομενες περσιδες - το εχω βαλει στη μεση περιπου.
Τωρα ο θερμός αέρας εξαγεται στο χώρο απο 2 εξαγωγες φ140 με ρυθμιζομενες περσίδες στο 1,80 υψος περίπου και εχει μια τρίτη φ140 που με συστολή σε φ120 την στελνω 8 μετρα πιο μακρια στο υπόλοιπο σπίτι. Επίσης έχει το κλασσικό αισθητηριο της thiemme που ρυθμιζει το βεντιλατερ των 7320μ3/ωρα. Αερα καυσης παίρνει από μία σχισμή εμπρός η εστία από τον εσωτερικό χώρο του δωματίου. (ισως δευτερο φαουλ , καιω θερμό αέρα ?)

Αποτελέσματα:

Στη δεξιά εξοδο που ειναι πάνω απο το τζάκι έχω σουπερ ροή και θερμότητα (αναλόγως την ποσότητα ξύλου πάιζει 70-90 βαθμους) στην αριστερή που εχει μισό μετρο περισσότερη διαδρομή έχω λιγότερη ροή αέρα και ίσως 7-8 βαθμους λικότερο) Στην απομακρυσμένη εξοδο (ολη η διαδρομη ειναι σε γυψοσανίδα και πετροβαμβακα) εχω ελαχιστη ροή, μόνο αν κλέισω τις περσίδες των αλλων 2 εξόδων βλέπω ικανοποιητική ροή (σιγουρα όμως λιγοτερη) και σε βαθμούς 10 -15 κατω από οτι αυτες του αισθητηριου.

Απο μυρωδια στα πρώτα αναμματα ειχα αρκετη , στην πορεία σχεδον εξαφανιστηκε, μόνο καποιες φορες όταν πιανω 90+ εχω μια μυρωδια που μόνο εγω την καταλαβαινω ..
μηπως το κουτι μόνωσης θελει εκτόνωση και χαμηλα ?

Έχει νόημα να αλλαξω τους αεραγωγούς και να παιρνει το τζακι αερα από τον εσωτερικό χωρο για να τον θερμαίνει ? σε αυτην την περίπτωση πως θα εξσαφαλίσω την επαρκια οξυγονου του χωρου για σωστη καυση ?

Άλλες προτάσεις βελτίωσης ?

Ευχαριστώ
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by anthemios.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #60771 από GT
Καλωσήρθες στο φόρουμ!

Καλές και οικονομικές ζέστες!

Πάντα η εγκατάσταση των εστιών πρέπει να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Δεν ξέρω αν σου έδωσαν κάποιο manual να συμβουλευτείς.

Θα σου πω ενδεικτικά, για αντίστοιχου τύπου εστία άλλης μάρκας: στη 1 είσοδο του βεντιλατέρ κουμπώνεις αεραγωγό που φέρνει εσωτερικό αέρα (από περσίδα χαμηλά στην πρόσοψη) και στην άλλη αυτόν που φέρνει εξωτερικό αέρα. Αναφέρομαι σε αέρα θέρμανσης.

Εννοείται πρέπει να έχεις και 2η εξωτερική τρύπα για αέρα καύσης, τον οποίο πρέπει να οδηγείς με αεραγωγό κάτω από την εστία, το πλησιέστερο δυνατό στις χαραμάδες που λες.

Η άνω περσίδα εκτόνωσης, πρέπει να έχει το ελάχιστο εμβαδό που ορίζει ο κατασκευαστής σου. Σίγουρα όμως το 15x15 είναι υπερβολικά μικρό.
Για να δουλέψει η εκτόνωση αυτή όμως, πρέπει να υπάρχει και άλλη (λίγο μικρότερη) τρύπα κάτω από την εστία, για να εισέρχεται ο αέρας, να θερμαίνεται απάγοντας ζέστη από το χώρο αυτό, να ανεβαίνει εφόσον θερμαίνεται και να βγαίνει από την εκτόνωση.

Ελλείψει των σωστών περσίδων λοιπόν, υπερθερμαίνεται η κατασκευή και ο πετροβάμβακας μυρίζει, όταν το τσιτώσεις.
Οι αρχικές μυρωδιές ήταν το μαντέμι, είναι φυσιολογικό.

Για τον αεραγωγό που στέλνεις αλλού, με τη συστολή δυσκολεύεις τη ροή του αέρα.
Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να του αυξήσεις διατομή για να μπορέσει να στείλει αέρα ικανοποιητικής ροής, αλλιώς απλά θα ξεφυσάει. Σε αυτό μπορεί να σε συμβουλέψει ο φίλος σου ο μηχανικός που ξέρει από ρευστότητα. Επίσης ο αεραγωγός καλό είναι να μονωθεί για να μη χάνει θερμοκρασία.
Πάντως τα 8m μου φαίνονται λίγο αισιόδοξα.


Ακόμα στα πετρέλαια...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": anthemios

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #60773 από anthemios
Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου

Δυστυχώς η εστια δεν συνοδευόταν από κανένα manual, και το site τους ειναι εξαιρετικά λιτό επίσης....

Τελικά όσο διαβάζω το φορουμ βλέπω ότι θα πρέπει να γίνει αυτη η μετατροπή με τους αγωγούς, ο ένας που κουμπώνει στη μία ακρη του βεντιλατερ να φέρνει από τον εσωτερικό χωρο.

Με την εκτονωση θα το κοιτάξω επίσης...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #60806 από rivol
Η μια εισαγωγή του βεντιλατέρ οπωσδήποτε από μέσα και η άλλη από έξω. Καλό είναι να είναι και ρυθμιζόμενες οι περσίδες για να ρυθμίζεις κατά βούληση την ποσότητα αέρα εσωτερικό/εξωτερικό.

Αέρα καύσης δεν χρειάζεται αλλο μιας και το βεντιλατέρ υπερκαλύπτει την ανάγκη.

Για τον απομακρυσμένο αεραγωγό ίσως να είναι καλύτερο κάποιο μοτέρ αναρρόφησης.



Α. εσωτερικός αέρας

Β. εξωτερικός αέρας

Αλέξης

Συνημμένα:
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by rivol.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": anthemios

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #60820 από anthemios
οκ κατανοητό , η ρύθμιση με ποια λογική γίνεται ? (αναλογα πχ με την εξωτερική θερμοκρασία).

Όσο για την επάρκεια του αέρα καυσης -> από πλευράς οξυγόνου οκ το βεντιλατερ ανανενωνει τον αέρα του χωρου οπότε οκ. Ομως από πλευράς απόδοσης , στον χωρο καυσης πάει θερμασμένος αέρας από το σπίτι οπότε μήπως έχω απώλεια από εκεί? κάπου δίαβασα ότι ειναι περίπου 100μ3 την ώρα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #60827 από rivol
Η λογική είναι να μπορείς να αλλάζεις την σχέση μέσα/έξω από 50/50 σε όσο εσύ θέλεις.

Για καύση δεν χρειάζεται πάνω από 30 με 40 m³/h

Αλέξης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.073 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ