Θερμοθάλαμος - Πληροφορίες κατασκευής

Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #170171 από k.harrys
Γεια σας,

Ετοιμάζομαι να αγοράσω το Pallazzeti Ecomonoblocco S25:9 και θα φτιαξω τα πάντα από την αρχή.
Αυτή την στιγμή έχω ένα Salgueda Helios 800 χωρίς θερμοθάλαμο φτιαγμένο και χωρίς κάποια περσίδα. Ο λόγος είναι ότι φοβόμουν τις μοιρωδιές που ακούω οτι πολύ έχουν στο μέλλον. Επίσης δεν εμπιστευόμαι το κατά πόσο επικίνδυνα για την υγεία είναι αυτός περιβόητος πετροβάμβακας.

- Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απόδοση όταν έχουμε φτιάξει θερμοθάλαμο με περσίδες κτλ;

- Πίσω από το τζάκι είναι μεσοτοιχία με άλλο σπίτι, υπάρχει λόγος να μονώσω το πίσω μέρος οπότε;

- Το εμπρος μέρος που θα είναι πυραντοχη πλάκα A1 (οχι απλή πυραντοχη γυψοσανιδα) υπάρχει λόγος μόνωσης; Αφού η θερμοκρασία και απο την πλάκα θα περνάει στο χώρο. Αυτή την στιγμή ο τοίχος (απο τούβλα) πάνω από τα μάρμαρα του τζακιού φτάνουν μέχρι και τους 100C!!

- Αν πρέπει να βάλω μόνωση από οτι κατάλαβα οι πλάκες ασβεστίου IZOL σε συνδιασμό με λαμαρίνα inox ή αλουμινίου είναι το καλύτερο σωστά;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #170185 από dryianni

k.harrys έγραψε: Γεια σας,

Ετοιμάζομαι να αγοράσω το Pallazzeti Ecomonoblocco S25:9 και θα φτιαξω τα πάντα από την αρχή.
Αυτή την στιγμή έχω ένα Salgueda Helios 800 χωρίς θερμοθάλαμο φτιαγμένο και χωρίς κάποια περσίδα. Ο λόγος είναι ότι φοβόμουν τις μοιρωδιές που ακούω οτι πολύ έχουν στο μέλλον. Επίσης δεν εμπιστευόμαι το κατά πόσο επικίνδυνα για την υγεία είναι αυτός περιβόητος πετροβάμβακας.


Δεν ευθύνεται ο πετροβάμβακας για τις μυρωδιές, αλλά το κάψιμο της κόλλας με την οποία είναι συγκολλημένες οι ίνες του πετροβάμβακα για να γίνει πλάκα και το φύλλο αλουμινίου πάνω στην πλάκα.

k.harrys έγραψε: - Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απόδοση όταν έχουμε φτιάξει θερμοθάλαμο με περσίδες κτλ;

Όπως μαθαίναμε και στο σχολείο, η θερμότητα (πιο σωστά "θερμική ενέργεια)¨μεταδίδεται μέσω επαγωγής (αγωγή με επαφή) και μέσω ακτινοβολίας. Ο θερμοθάλαμος είναι αυτός που εγκλωβίζει τη θερμική ενέργεια που παράγεται από όλη τη συσκευή του τζακιού και τη μεταδίδει στο χώρο μας μέσα από τις περσίδες που βρίσκονται στο πάνω μέρος του, πάνω από την εστία.
Η περίπτωση τζακιού χωρίς θερμοθάλαμο προσδίδει στο χώρο θερμική ενέργεια πρακτικά μόνο από την ακτινοβολία, η οποία εκλύεται στο θάλαμο καύσης και ελάχιστη από επαγωγή (υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που εκπέμπουν τα στοιχεία της τοιχοποιΐας μέσα στην οποία βρίσκεται ένθετη η εστία).

k.harrys έγραψε: - Πίσω από το τζάκι είναι μεσοτοιχία με άλλο σπίτι, υπάρχει λόγος να μονώσω το πίσω μέρος οπότε;

Τη μόνωση δεν την κάνουμε για να μη ζεσταίνεται ο τοίχος του γείτονα. Την κάνουμε για να εγκλωβίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη θερμότητα στο θερμοθάλαμό μας για να την παραλάβουμε στο χώρο μας μέσα από τις περσίδες. Συνεπώς μόνωση σε όλες τις πλευρές του θερμοθαλάμου.

k.harrys έγραψε: - Το εμπρος μέρος που θα είναι πυραντοχη πλάκα A1 (οχι απλή πυραντοχη γυψοσανιδα) υπάρχει λόγος μόνωσης; Αφού η θερμοκρασία και απο την πλάκα θα περνάει στο χώρο. Αυτή την στιγμή ο τοίχος (απο τούβλα) πάνω από τα μάρμαρα του τζακιού φτάνουν μέχρι και τους 100C!!

Για να απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα πρέπει να γνωρίζουμε:
α) τη θερμοκρασία καυσαερίων στη μέγιστη ισχύ του τζακιού (έτσι μπορούμε να προσεγγίσουμε και τη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης)
β) το πάχος λαμαρίνας και το σχεδιασμό του τζακιού (σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία θαλάμου καύσης υπολογίζουμε τη θερμοκρασία επιφανείας της εστίας στη μέγιστη ισχύ λειτουργίας)
γ) το συντελεστή θερμοπερατότητας της πλάκας Α1 στη θερμοκρασία επιφανείας της εστίας μείον τις απώλειες μεταφοράς σε αέρα θερμοκρασίας περίπου 15°C και όγκου 3 Χ (0,80Χ3,00)
δ) το πάχος της πλάκας Α1 (με τον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας κατά γ) βρίσκουμε την τελική θερμική αντίσταση της πλάκας)

k.harrys έγραψε: - Αν πρέπει να βάλω μόνωση από οτι κατάλαβα οι πλάκες ασβεστίου IZOL σε συνδιασμό με λαμαρίνα inox ή αλουμινίου είναι το καλύτερο σωστά;

Είναι το ακριβότερο σε υλικό και το φθηνότερο σε εφαρμογή. Γι αυτό το προτιμούν οι τζακάδες μια και το κόστος του υλικού -πάντα- το επιβαρύνεται ο πελάτης και η εργασία είναι πολύ πιο εύκολη από το στήσιμο γυψοσανίδων (ίδιο κέρδος για την εργασία με λιγότερο κόπο, πατώντας σε ένα -πραγματικό- ελάττωμα του "πετροβάμβακα για τζάκια").
Σωστό είναι ότι επιτυγχάνει μονωτική συμπεριφορά σύμφωνα με τη μελέτη (θερμική αντίσταση, που λέγαμε πιο πάνω). Ο πετροβάμβακας δε βγαίνει μόνο σε πλάκες με κόλλα και επικάλυψη κολλητού φύλλου αλουμινίου. Βγαίνει και σε άλλες μορφές, χωρίς κόλλα, που δε μυρίζει. Την εργασία αυτή όμως δεν ξέρει κανείς -και όταν γράφω "κανείς" έχω πλήρη επίγνωση του τι γράφω- τζακάς στην Ελλάδα να εκτελέσει. Δεν ξέρω για το εξωτερικό (αν κρίνω από τα videos των κατασκευαστριών εταιρειών των τζακιών μάλλον ούτε εκεί - izol, skamotec, promasil και Άγιος ο Θεός).
Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που έχετε θέσει αποτελούν αντικείμενο μελέτης μηχανικού. Ελπίζω να βοήθησα τουλάχιστον ως προς την κατεύθυνση της σκέψης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #170188 από dimlyk
στμφωνωντας με τον προλαλησαντα θα πω οτι οι πλακες πυριτικου ασβεστιου πρεπει να εχουν παχος 6 εκ για να συγκρινονται με τον πετροβαμβακα αλλος ενας λογος για μονωση ειναι και η αποφυγη ρωγμων στην εξωτερικη επιφανεια του θερμοθαλαμου και δεν υπαρχει λογος για πλακες πυραντοχης α1 το τζακι ειναι μια φωτια που πιθανη μεταδοση εχει μονο την καμιναδα


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #170196 από dryianni

dimlyk έγραψε: στμφωνωντας με τον προλαλησαντα θα πω οτι οι πλακες πυριτικου ασβεστιου πρεπει να εχουν παχος 6 εκ για να συγκρινονται με τον πετροβαμβακα

Το πάχος της πλάκας εξαρτάται από την πυκνοτητά της, η οποία της δίνει συγκεκριμένο συντελεστή θερμοπερατότητας
Υπάρχουν πετροβαάβακες με πυκνοτητα 50 kgr/m3 και άλλοι με 100 kgr/m3. Αυτοί για. τα τζάκια ανήκουν στην πρώτη περίπτωση και έχουν υψηλό συντελεστή θερμοπερατότητας (υψηλότερο από αυτόν των πλακών πυριτικού ασβεστίου).
Συμφωνώ σε όλα τα υπόλοιπα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #170235 από k.harrys
Καλησπέρα και πάλι. Το Palazzetti 25.9 το παραγγείλαμε και ξεκινήσαμε εργασίες.

Καταρχην η Palazzeti λέει ότι δεν υπάρχει λόγος για θερμοθάλαμο και μονώσεις αφού το συγκεκριμένο τζάκι περικλείεται όλο από θερμοθάλαμο. Η αλήθεια είναι ότι βγάζει τις εξαγωγές του στο 1,5 μέτρο ύψος που τελειώνει το τζάκι. Λέει μόνο να μπει μια περσίδα ψηλά για εκτόνωση. Με λίγα λόγια λέει οτι θα προσφέρει έργο με το βεντιλατέρ της και τα 4 χ Φ140 που σου προσφέρει.

Όπως κατάλαβα δεν χρειάζεται να γίνει με πλάκες Α1 που έλεγα αλλά με απλή πυραντοχη γυψοσανίδα.

Το σπίτι έχει περασμένο από πριν 20χρόνια που φτιάχτηκε και ήταν συμβατικό τζάκι τότε ένα Φ250 inox σπιραλ.
Από το 1,5 μέτρο ύψος που τελειώνει το τζάκι έως το σπιράλ λέω να συνδεθώ με ίσιο σωλήνα. Αλλά να χρησιμοποιήσω με μόνωση ή χωρίς μόνωση;

Για κρύο αέρα μπορώ να του δώσω παροχή από την κάτω πλάκα που είναι υπόγειο γκαράζ και θα αναπνέει ας πούμε από εκεί που έχει απώλειες ή αν περάσω ένα σπιραλ Φ120 μέσα από την παλιά καμινάδα του πετρελαίου που έχει καταργηθεί πλέον. Να επισημάνω ότι μιλάμε για τεράστιο σπίτι 100τμ ανά όροφο μεζονέτα με σκάλες που επικοινωνεί από παντού. Με λίγα λόγια δεν ξέρω πόση ανάγκη υπάρχει πια για φρέσκο αέρα.


Τι τζάκι είχε πριν το σπίτι.. Όπως είπα Salgueda Helios 800 το οποίο βγαίνει με 2 αεραγωγούς. Ο ένας ήταν με σφικτήρα αλλά όχι στην θέση του. Ο άλλος στην θέση του χωρίς σφικτήρα ίσα που πιανόταν. Ο τζακάς που έβαλε την κασέτα ήταν απλά άχρηστος. Για κρύο αέρα είχαμε κάνει την τρύπα στην πλάκα για να παίρνει από το υπόγειο. Βέβαια το Salgueda μοτερ έχει από μπροστά στην πόρτα οπότε δεν ξέρω αν έπαιρνε κρύο αέρα τελικά. Το σπίτι όπως είπα είναι πολύ μεγάλο για να νιώσω ότι δεν είχαμε οξυγόνο. Η χρήση του τζακιού ήταν καθημερινή ως βασική θέρμανση μαζί με κλιματιστικά.

Πιστεύω ότι αυτό το τζάκι που παίρνω είναι αρκετά σοβαρότερο και θα μου προσφέρει ακόμα καλύτερες στιγμές.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #170236 από k.harrys
Κάτι που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί μιλάτε για φύλλο αλουμινίου μέσα στις μονώσεις και δεν βάζετε φύλλο inox που ειναι φτηνότερο και καλύτερο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.071 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ