Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #6627 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Ιστορικό ρεκόρ ζήτησης φυσικού αερίου την Τετάρτη από τη ΔΕΠΑ


Τις 232.000 Mwh, έφτασε προχθές η ζήτηση αερίου από τη ΔΕΠΑ καταγράφοντας έτσι ιστορικό ρεκόρ. Μάλιστα η ΔΕΠΑ προχώρησε σε επιπλέον προμήθειες υγροποιημένου αερίου για να καλύψει τη ζήτηση και να διασφαλίσει πλήρη επάρκεια στο σύστημα.

Για να καλύψει την κατανάλωση, η ΔΕΠΑ έχει αγοράσει 4 πρόσθετα φορτία υγροποιημένου αερίου, εκ των οποίων τα τρία έχουν ήδη εκφορτωθεί στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, ένα της τάξης των 60.000 κ.μ. LNG, ένα των 40.000 κ.μ. LNG και ένα 75.000 κ.μ. LNG. Το τρίτο φορτίο αφορά επίσπευση παράδοσης φορτίου από την αλγερινή Sonatrac, που είναι ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ σε υγροποιημένο αέριο. Το τέταρτο φορτίο, ύψους 100.000 κ.μ., αναμένεται να αφιχθεί το Σαββατοκύριακο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή της ΔΕΠΑ υπαγορεύτηκε και από το γεγονός ότι η τουρκική Botas από τα μέσα Ιανουαρίου σταμάτησε την τροφοδοσία του ελληνοτουρκικού αγωγού λόγω προβλημάτων στο τουρκικό δίκτυο. Σήμερα η τροφοδοσία από τη Botas παραμένει περιορισμένη.

energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #6630 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Μειώνονται τα αποθέματα φυσικού αερίου


Ο συνδυασμός της παρατεταμένης κακοκαιρίας στην Ευρώπη με την αυξημένη ζήτηση στην Τουρκία έκανε την κατανάλωση φυσικού αερίου να φτάσει σε ύψη ρεκόρ, προκαλώντας ερωτήματα για την επάρκεια των αποθεμάτων.

Για την κάλυψη της ζήτησης τις προηγούμενες ημέρες έγινε χρήση των αποθεμάτων της Pεβυθούσας, τα οποία μπορούν να στηρίξουν το σύστημα μέχρι και την Kυριακή 5 Φεβρουαρίου. Την τελευταία στιγμή η ΔΕΠΑ «έκλεισε» ένα φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα καταφτάσει στη Ρεβυθούσα την Kυριακή.

Στην Eλλάδα η κατανάλωση αερίου έφτασε στα 20,3 εκατ. κ.μ. σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών που έσπασε το ρεκόρ της αμέσως προηγούμενης ημέρας που ήταν στα 20,1 εκατ. κ.μ.

Η Tουρκία συνεχίζει να παρακρατά για δική της χρήση και προκειμένου να καλύψει τις δικές της αυξημένες ανάγκες εξαιτίας του ψύχους, το αέριο του Aζερμπαϊτζάν που προορίζεται για την Eλλάδα. Kαι ενώ το πρόβλημα των ελλειμματικών παραδόσεων αερίου από την Tουρκία, που ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες, αντιμετωπίστηκε το προηγούμενο διάστημα με τη συνδρομή της Gazprom που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΔEΠA (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) για αύξηση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων, πήρε άλλες διαστάσεις από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας που η ρωσική εταιρεία ενημέρωσε τη ΔEΠA ότι δεν μπορεί να διαθέσει πλεονάζουσες ποσότητες λόγω τεχνικών προβλημάτων μεταφοράς του αερίου που προκύπτουν από την αυξημένη κατανάλωση και στη Bουλγαρία αλλά και τις άλλες βαλκανικές χώρες που τροφοδοτούνται μέσω του ίδιου συστήματος αγωγών με την Eλλάδα.

H ενημέρωση της Gazprom σήμανε συναγερμό στη ΔEΠA, η οποία είχε ενημερωθεί από το ΔEΣΦA ότι τα αποθέματα της Pεβυθούσας επαρκούν μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου. Aυτό σημαίνει ότι η χώρα θα έμενε από αέριο, καθώς το επόμενο προγραμματισμένο φορτίο LNG αναμένεται να φτάσει στις εγκαταστάσεις του σταθμού στις 13 Φεβρουαρίου. H ΔEΠA κινητοποιήθηκε άμεσα αναζητώντας φορτία στη spot αγορά και έκλεισε το ένα από τα τρία διαθέσιμα φορτία, για την Kυριακή τα ξημερώματα. Tο φορτίο, σύμφωνα με πηγές από το ΔEΣΦA, ανέρχεται σε 130 χιλ. κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για αρκετές ημέρες.

EnergyIn

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #6632 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
Απαντήθηκε από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Σιγά το θέμα!!!! :P :P από του χρόνου ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ.. λέβητα αερίου, πετρελαίου ΚΑΙ ΠΕΛΛΕΤ και με ρεύμα...
κάτι απ όλα θα βρίσκουμε.. απλά θα μειώσουμε λιγάκι το διαθέσιμο χώρο να χωρέσουν όλα αυτά.. αλλά θα ζεσταινόμαστε..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #6704 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Μόνο με εντολή του υπουργού Οικονομικών θα κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι!


Εντολή του υπουργού Οικονομικών θα χρειάζεται στο εξής για την διακοπή της ηλεκτροδότησης όσων καταναλωτών δεν έχουν καταβάλει εγκαίρως το τέλος ακινήτων, εντός δηλαδή της προθεσμίας των 80 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή, με την οποία «χαλαρώνει» στην ουσία κι άλλο το ισχύων καθεστώς διακοπών του ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν καταβάλουν εγκαίρως το τέλος ηλεκτροδότησης (αρχικά η προθεσμία ήταν 40 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού, μετά έγινε 80 ημέρες). Δεν σημαίνει βέβαια ότι θα σταματήσουν εντελώς οι διακοπές ρεύματος, ωστόσο, δεν θα μπορούν να γίνονται αυτόματα, όπως σήμερα, αφού θα απαιτείται πρώτα εντολή του υπουργού Οικονομικών, που σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά το ισχύoν σήμερα καθεστώς προβλέπει ότι μετά την πάροδο των 80 ημερών, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροδοι, υποχρεούνται να προβαίνουν σε διακοπή της σύνδεσης και να μην την επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το τέλος.

Εφορίες και Δήμοι στέλνουν στοιχεία…

Στο μεταξύ, πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει παραλάβει μαζικά από τις εφορίες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων γύρω στις 60.000 εξαιρέσεις από το σύνολο των 70.000 περίπου αιτήσεων που είχαν υποβληθεί για το λόγο αυτό, και ότι σταδιακά ενημερώνει τις βάσεις δεδομένων της, προκειμένου οι επόμενοι λογαριασμοί στους συγκεκριμένους καταναλωτές να σταλούν χωρίς τέλος. Όσο για τους Δήμους, ένας μεγάλος αριθμός έχει αποστείλει στη ΔΕΗ τα διορθωμένα στοιχεία (επιφάνειες, τιμή ζώνης, παλαιότητα, κ.ο.κ.) και εκείνη έχει ήδη περάσει στο σύστημα της, στοιχεία για 285 από τους 350 συνολικά ΟΤΑ της χώρας.

energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #6729 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Ασύμφορες για τους αγρότες οι νέες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές για Φ/Β


Μεγάλες αλλαγές στο τοπίο της αγοράς φωτοβολταϊκών επιφέρει η σημερινή απόφαση του ΥΠΕΚΑ για μείωση ύψους 12,5% στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών. Μάλιστα η απόφαση αυτή τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα κιόλας, 1 Φεβρουαρίου και δεν έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν θίγονται οι υφιστάμενες μονάδες ή όσες έχουν «κλειδώσει» τις τιμές πώλησης της ενέργειας έχοντας υπογράψει τη σύμβαση αγοραπωλησίας.

Αντίθετα, το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να μην κόψει τις τιμές σε άλλες τεχνολογίες και κυρίως στα αιολικά λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο ακύρωσης επενδύσεων και φυγής επενδυτών. Σε επικοινωνία του ΑγροΤύπου με ανθρώπους της αγοράς μας επισημαίνουν ότι αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αντίστοιχη αύξηση του κόστους των επενδύσεων κάνει την επένδυση στον ελληνικό χώρο για τους έλληνες επενδυτές και κυρίως για τους αγρότες ασύμφορη.

«Όσοι έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία προκειμένου να υπογράψουν την σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ δεν επηρεάζονται. Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν κάτω από το ίδιο καθεστώς με αποτέλεσμα να ανατρέπονται τα επενδυτικά τους σχέδια.

Η μείωση των τιμών συμφέρει τους ξένους επενδυτές οι οποίοι στηρίζονται σε δανειοδοτήσεις τραπεζών του εξωτερικού», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς φ/β».

Μεγαλύτερη η συνολική μείωση προσθέτουν ακόμα ότι η νέα διαδικασία που εφαρμόζεται προκειμένου να γίνει η σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ και να «κλειδώσουν» οι τιμές είναι και αυτή επιζήμια διότι θα πρέπει να έχουν εκδοθεί όλες οι προηγούμενες άδειες οι οποίες χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 6 μήνες).

«Από αυτή τη διαδικασία επέρχεται επιπλέον μείωση περίπου 12,5%. Συν το 12,5% της μείωσης των τιμών που ανακοινώθηκε σήμερα έχουμε σαν συνολική μείωση 25% στις σημερινές τιμές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Παλιά με τους όρους σύνδεσης "κλειδώναμε" τις τιμές, ενώ τώρα με την διαδικασία που απαιτείται ο επενδυτής μπορεί να επιβαρυνθεί με μειώσεις δύο εξαμήνων", εξηγούν στον ΑγροΤύπο άνθρωποι που ασχολούνται με τον κλάδο. ΥΠΕΚΑ Οι μειώσεις των τιμών γίνονται - σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ - Μετά από διαβούλευση και θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του λογαριασμού του Διαχειριστή του Συστήματος, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας το οποίο εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ σήμερα ξεπερνάει τα 2,4GW. Κυρίαρχες τεχνολογίες είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ενώ ακολουθούν τα μικρά υδροηλεκτρικά και η βιομάζα. Ειδικότερα, τα φωτοβολταϊκά, εμφανίζουν μία πολύ δυναμική εικόνα εξέλιξης αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ: Η εγκατεστημένη ισχύς τους τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν 460MW (με εκτίμηση για 580MW το τέλος του 2011), από 198MW στο τέλος του 2010, ενώ με σύμβαση αγοραπωλησίας («κλειδωμένες τιμές») βρίσκονται περίπου 2.000MW (+300% σε σύγκριση με το τέλος του 2010).

e-vonitsa.blogspot.com/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Μήνας πριν #6730 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Επικαιρότητα
Ανάσα 120 ημερών για όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι


Στην αύξηση της προθεσμίας πληρωμής του χαρατσιού από 80 σε 120 ημέρες φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο οικονομικών, λόγω του μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας που κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης τους, επειδή δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσα στο χρονικό περιθώριο των 80 ημερών που προβλέπει ο νόμος.

Αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όπως προκύπτει από ανακοίνωσή τους η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός Οικονομικών ανήσυχος απ΄ το γεγονός ότι οι λογαριασμοί για τους οποίους έχει λήξει το 80ημερο ξεπερνούν τις 500.000 (και συνεχώς αυξάνονται) ετοιμάζει τροπολογία για να αυξήσει, να επιμηκύνει το όριο (που μετά από αυτό βγαίνει η εντολή διακοπής) και να το πάει στις 120 ημέρες!»

Παράλληλα οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ προτρέπουν όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το λογαριασμό τους και κινδυνεύουν με διακοπή, αλλά και όλους τους πολίτες και τους φορείς να στρατευτούν μαζί τους, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, να αποσυνδεθεί η πληρωμή του χαρατσιού από την διακοπή του ρεύματος, να φύγει το χαράτσι από τους λογαριασμούς γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας

www.greenspot.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.147 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ