Πόσο καλές είναι οι Αντλίες Θερμότητας;

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #144084 από Savvas

ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ έγραψε: Και για το φίλτατο Σάββα, που "θα μας την πει ότι δεν κάνει κρύο εδώ στο Νότο"..

www.accuweather.com/el/gr/chania/182654/...ecast/182654?hour=49

Οκ, πρόβλεψη είναι, αλλά και το τριήμερο της προτωχρονιάς, είχε ψοφόκρυο.


Ξεκίνησα την παρέμβασή μου, γιατί όπως γράφονταν τα πράγματα είχε αφηθεί να εννοηθεί, ότι οι ΕΤΗΣΙΕΣ καταναλώσεις που αναφέρεις, αφορούν λειτουργία σε ΔΤ=18.
Αυτό που λέμε και οι δύο είναι πως ασχέτως αν η πρόβλεψη της μελέτης σου -για να εξυπηρετήσει τη διαστασιολόγηση-, αφορά το δυσμενές σενάριο για ΔΤ=18 (που σπανίως θα εκπληρωθεί) ότι οι πραγματικές συνθήκες λειτουργίας είναι σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες που πλησιάζουν στις υπερετήσιες μέσες τιμές και είναι αυτές που έγραψα νωρίτερα. Οι ετήσεις ηλεκτρικές σου καταναλώσεις, είναι πιο ταιριαστές με αυτά τα δεδομένα.
Αν μια μέρα με κακό καιρό κάψεις 40kWh ενώ μια μέρα με καλοκαιρία κάψεις 7kWh τι έγινε?
Οι τιμές που παρατίθενται θα πρέπει να είναι στιγμιαίες καταναλώσεις σε συνάρτηση με τις πρόσκαιρες συνθήκες ή μέσες τιμές κατανάλωσης με μέσες τιμές θερμοκρασίας. (΄Και τα διαστήματα δεν μπορούν να είναι μικρά π.χ. ημερήσιες τιμές, γιατί αν εσύ έχεις φορτίσει ζέστη το σπίτι μια εβδομάδα με καλό καιρό, και μετά σε μια τριήμερη κακοκαιρία μετράς καταναλώσεις ρεύματος δεν θα έχεις τη σωστή εικόνα).
Τους υπόλοιπους υπολογισμούς σου θα μου επιτρέψεις να μην τους σχολιάσω.

Τώρα τι θες να συζητήσουμε, αν υπάρχουν στην Κρήτη (όπως και σε όλη την Ελλάδα) επεισόδια κακοκαιρίας? Όπως υπάρχουν και επεισόδια καλοκαιρίας... Σιγά το νέο.
Last edit: 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν by Savvas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #144089 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Σάββα, σαφώς και οι μέσες ετήσιες καταναλώσεις δεν αναφέρονται σε ΔΤ=18. Εφόσον αναφέρομαι σε μέσες ετήσιες καταναλώσεις, αυτές πάνε πακέτο με τις μέσες ετήσιες θερμοκρασίες. Δεν υπάρχει κάποια διαφωνία σε αυτό.

Σχετικά με τις μετρήσεις: Σαφώς και το πιο σωστό θα ήταν να μετράται σε ωριαία βάση η κατανάλωση ενέργειας του συστήματος, πακέτο με μια θερμιδομέτρηση. Αυτό θα μπορούσε να παρέχει και το "στιγμιαίο" COP. Δε νομίζω όμως ότι αυτό θα το κάνει ο ιδιώτης. Θα μπορούσε κάλιστα να το κάνει κάποιος εγκαταστάτης, ο οποίος θα κατέγραφε με ότι συχνότητα ήθελε τα μεγέθη που τον ενδιέφεραν. Και θα το ένακε προς "γνώση και συμόρφωση", διαφήμιση, οτιδήποτε....
Εγώ που μετράω 2 φορές τη μέρα, το κάνω για δική μου ενημέρωση και διότι μου αρέσει.

Εκτιμώ ότι οι θερμικές απώλειες, αναφέρονται όταν το σπίτι έχει ήδη θερμοσυσσωρεύσει, και ο υπολογισμός αναφέρεται στο τι ενέργεια καλείται να καλύψει το σύστημα θέρμανσης. Όταν για παράδειγμα ξεκινάω τη θέρμανση το Νοέμβριο που έχει σχετικά καλές θερμοκρασίες, σαφώς και οι καταναλώσεις μου είναι μεγαλύτερες από τις απώλειες λόγω του ΔΤ. Αλλά είναι μεγαλύτερες διότι τότε ξεκινάω να "φορτίζω"το σπίτι.
Όταν θερμοσυσσωρεύσει πλήρως, τότε λογικά οι απώλειες λόγω ΔΤ καλύπτονται από το σύστημα θέρμανσης.

Εξάλλου, εγώ είμαι ευχαριστημένος. Από 21 Νοεμβείου που άναψε φέτος, δήλαδή 45 μέρες τώρα, έχω καταναλώσει: 680 νυχτερινές και 50 ημερήσιες kWh, ήτοι: 680*0.09+50*0.17=70 ευρώ. Πολύ καλά νομίζω. Εντάξει, δεν είμαι στη Σιβηρία, αλλά στα Χανιά, αλλά δεν παύει το σπίτι να είναι σχετικά μεγάλο και με σταθερή θερμοκρασία 24h/ημέρα.

Πάντα φιλικά, Γιώργος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #144096 από kiriak

panosf01 έγραψε: Φιλε μου δυστυχως τα σωματα καλοριφερ δεν λειτουργουν σε τοσο χαμηλες θερμοκρασιες προσαγωγης.Σκεψου οτι η ονομαστικη τους αποδοση ειναι για θερμοκρασια προσαγωγης 90 C και επιστροφης 70C.Για να ζεσταθεις με αυτες τις θερμοκρασιες νερου λογικα θα επρεπε να εχεις τα διπλασια -τριπλασια σωματα.Πιστευω οτι οποιοσδηποτε μηχανολογος μπορει να στο επιβεβαιωσει


δεν διαφωνώ, έχω παίξει πολύ και με τον υπολογισμό της απόδοσης των σωμάτων στις διάφορες θερμοκρασίες,
απλά δεν ξέρω πως μεταφράζεται στην πράξη.

Στο σπίτι μου τα σώματα με νερό 90/70 και 20 θερμοκρασία χώρου αποδίδουν 13000 W και στους 40/35 αποδίδουν 2500 W.

Κοιτώντας προηγούμενες χρονιές είδα ότι Ιανουάριο και Φεβρουάριο δούλευα τα καλοριφέρ για 45 ώρες τον μήνα (όταν τα ανάβαμε όλοι) και μέχρι 115 ώρες όταν τα ανάβαμε εγώ και ακόμη ένας μόνο (σε σύνολο 6 διαμερισμάτων).
Οπότε και το δυσμενέστερο σενάριο να πάρεις τα σώματα των 13000 W δουλεύανε μ.ο. λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα (που μεγάλο μέρος πήγαινε στην θέρμανση του κρύου νερού του καυστήρα).
Όταν ανάβαμε όλοι, δουλεύανε για μιάμιση ώρα την ημέρα. Δηλαδή μιάμιση ώρα την ημέρα επί 13000 W απόδοση, μέσος όρος βέβαια, στις κρύες μέρες θα δουλεύανε και πόσο να πω; 6 ώρες ίσως;

Στη λογική αυτή και με 24ωρη (ή 16ωρη) λειτουργία δε θα παίρνω την ίδια θέρμανση και με νερά στους 35 ή 40 βαθμούς; Ερώτηση είναι αυτό και όποιος έχει τη γνώση του θέματος ή την εμπειρία ας το σχολιάσει. Γιατί με τους αριθμούς έτσι μου βγαίνει, ίσως κάνω λάθος.
Προφανώς στα κρύα θα δουλέψω και στους 55 ή στους 60

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #144107 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Επανέρχομαι στο θέμα των υπολογισμών μου, με τους οποίους ο Σάββας - από ότι κατάλαβα - διαφωνεί.

(έκανα και κάποιες μικρές διορθώσεις)

Οι υπολογισμοί μου βασίζονται σε ΜΕΣΕΣ τιμές όπου αυτό απαιτείται.

Λαμβάνοντας υπόψη τις μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες που ανέφερε ο Σάββας πιο πριν από Νοέμβριο ως και Μάρτιο, προκύπτει ένα μέσο ΔΘ=7.88 βαθμών (θ εσωτερικό =21).

Για το δικό μου σπίτι, ισχύουν τα εξής: Αναφέρομαι σε συντελεστές θερμοερατότητας U.

α) 250 m2 τοιχοποιΐες με Uf=0.43 W/m2/oK
β) 50 m2 κουφώματα με Uw=1.80
γ) 40 m2 στέγη με Uf=0.35
δ) 90 m2 ταράτσα με Uf=0.35
ε) 110 m2 δάπεδο ισογείου με Uf=0.50

Αν όλα αυτά τα αθροίσουμε για 151 μέρες, 24 ώρες, δίνουν 8520 kWh θερμικές. Αν βάλουμε και ένα 10% για αερισμό, προκύπτει ένα σύνολο ίσο με 9372 kWh.

Πέρυσι κατανάλωσα 2422 kWh (βρήκα το αρχείο excel). Αν υποθέσω ένα ΜΕΣΟ COP=3, προκύπτουν 7266 θερικές
συν 1000 kg ξύλα στο τζάκι (θεωρώντας θερμογόνο 3.5 kWh/kg και βαθμό απόδοσης τζακιού 60%) 2422*3 + 2100 = 9366 kWh. Σχετικά κοντά τα νούμερα θεωρητικής και πραγματικής κατανάλωσης.

Πάω ανάποδα τώρα, προσπαθώντας να "εκτιμήσω" τις πραγματικές απώλειες του σπιτιού, βασιζόμενος στην πραγματική κατανάλωση: Έχουμε λοιπόν 9366 kWh για θέρμανση και αερισμό που ισοδυναμούν με ισχύ απωλειών ίση με 2.59 kW για ΔΘ=7.88 βαθμούς. Με αναγωγή στους 18, προκύπτει ισχύς απωλειών ίση με 5.91 kW.

Πριν είπα 7 kW και φαίνεται να είναι περίπου στα 6 kW.

(Έκανα κάποιες διορθώσεις...)
Last edit: 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν by ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #144112 από Stef

panosf01 έγραψε: Φιλε μου δυστυχως τα σωματα καλοριφερ δεν λειτουργουν σε τοσο χαμηλες θερμοκρασιες προσαγωγης.Σκεψου οτι η ονομαστικη τους αποδοση ειναι για θερμοκρασια προσαγωγης 90 C και επιστροφης 70C.Για να ζεσταθεις με αυτες τις θερμοκρασιες νερου λογικα θα επρεπε να εχεις τα διπλασια -τριπλασια σωματα.Πιστευω οτι οποιοσδηποτε μηχανολογος μπορει να στο επιβεβαιωσει

Ας μην γινόμαστε υπερβολλικοί.Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές εγκαταστάσεις τα τελευταία χρόνια με αντλίες οι οποίες δουλεύουν με νερό 50-55 βαθμών στην Β.Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα.Σωστά τα λες για τις θερμοκρασίες προσαγωγής και επιστροφής αλλά δεν πιστεύω ότι υπήρχαν και πολλές εγκαταστάσεις όπου η προσαγωγή στα σώματα ήταν 90 βαθμοί.Ειδικά αν ήσουν και στον τελευταίο όροφο 65 έως 70 το πολύ να έφτανε η θερμοκρασία στα σώματα.Και αν είναι και λίγο υπερδιαστασιολογημένα τα σώματα,που συνήθως είναι,δεν έχεις κανένα πρόβλημα να δουλέψεις πλέον με 50-55 βαθμούς.Και φυσικά παραίτητη προυπόθεση για κάτι τέτοιο μια μελέτη απωλειών.
Last edit: 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν by Stef.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #144140 από dimlyk
Αναρωτιεμαι τι ακριβως ψαχνεις .... Να κανεις μια αντλια να δουλευει οπως γουσταρεις; .... Απλα δεν ...αυτορυθμιζει και τα νερα της και το κοπ της τιποτα δεν ειναι σταθερο στην λειτουργια .... Αυτο που βασικα ενδιαφερει ειναι σε ποιο σημειο θα μπαινουν οι αντιστασεις ... Κι αυτο εχει σχεση και με την διαστασολογηση της


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.141 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ