Ενεργειακή κοινότητα Θεσσαλονίκης - Κεντρικής Μακεδονίας

Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #170161 από jnet
Από σήμερα είμαι και εγώ μέλος οπότε θα κανω ενημέρωση σε αυτό το θέμα και σε αρθρα που θα καταχωρουμε!

energypress.gr/news/idrythike-i-energeia...kentrikis-makedonias

22 01 2019 | 16:26
Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ευελπιστούν να καταναλώνουν μέλη αστικού συνεταιρισμού στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι ίδρυσαν πριν από λίγες μέρες, την "Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης - Κεντρικής Μακεδονίας", που διέπεται από τη λογική της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. "Πρόκειται για συνεταιρισμό με σκοπό και αντικείμενο την ενέργεια. Σ΄ αυτόν μπορεί να εγγραφεί οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαμένει στην Ελλάδα με προτεραιότητα τους κατοίκους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, Ξενοφών Ζήσης, προσθέτοντας ότι η αρχική ιδρυτική ομάδα αποτελείται από 15 μέλη-συνεταιριστές και το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας έχει ορισθεί στα 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζήση, δύο είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ενεργειακής τους κοινότητας "και αυτά τη διαφοροποιούν ισχυρά έναντι και των ιδιωτικών επενδύσεων".

"Το πρώτο είναι ότι έχει σαφή κοινωνικά γνωρίσματα. Η ωφέλεια για τα μέλη περνάει μέσα από τη βελτίωση της τοπικής κοινωνίας, έχει δημοκρατική – οριζόντια διοίκηση, συλλογικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα, συλλογικό κεφάλαιο και περιορισμένη διανομή κερδών, συμβάλλει στην κυκλική οικονομία και έχει εθελοντική συμμετοχή των μελών της. Το δεύτερο είναι το οικολογικό χαρακτηριστικό, καθώς βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αναγνώρισης της αξίας της βιοποικιλότητας και η δράση της είναι μικρής κλίμακας, τοπική και αποκεντρωμένη" εξηγεί.

Προς το παρόν πάντως, ο νεοϊδρυθείς συνεταιρισμός συγκεντρώνει στοιχεία για να επιλέξει το είδος και το χώρο της δράσης του.

«Θέλουμε να επιλέξουμε μια απλή, ώριμη αλλά και πρωτοπόρα επένδυση στον τομέα της ενέργειας, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί βηματικά και σταδιακά, κυρίως λόγω της πιθανής έλλειψης αρχικού "κεφαλαίου". Θα μπορούσε να είναι το "net metering" - μέθοδος συμψηφισμού ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ- ή ακόμη και το "virtual net metering" -η δυνατότητα δηλαδή της απομακρυσμένης αυτοπαραγωγής με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό» εξηγεί ο κ. Ζήσης, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στον συνεταιρισμό και άλλων ενδιαφερομένων.

Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #170162 από jnet
Το site
thessenergiacoop.blogspot.com/



Ποιοι είμαστε
Ο αστικός κοινωνικός ενεργειακός συνεταιρισμός με την επωνυμία Ενεργειακή Κοινότητα Θεσσαλονίκης - Κεντρικής Μακεδονίας (Energy Community of Thessaloniki - Central Macedonia) ιδρύθηκε το 2018 στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία).

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η άσκηση δραστηριοτήτων παραγωγής, συμπαραγωγής, εξοικονόμησης, μεταφοράς και παροχής υπηρεσιών ενέργειας από κάθε είδους πηγή – ήλιο, αέρα θάλασσα, γη κλπ. - καθώς και η άσκηση δραστηριοτήτων κάθε είδους αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, με βάση τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας. Ιδιαίτερα είναι προσανατολισμένος στην εξοικονόμηση και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και την παροχή υπηρεσιών εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής τιμής, προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής ενέργειας, ταυτόχρονα με την κάλυψη των αναγκών των μελών του και των πολιτών σε υπηρεσίες ενέργειας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, αποβλέποντας στη συλλογική και κοινωνική ωφέλεια και την κοινωνική καινοτομία.

Αρχές και αξίες λειτουργίας: Ο Συνεταιρισμός λειτουργεί στηριζόμενος στις ιδέες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) και της Άμεσης Δημοκρατίας, όπως αυτές αναδεικνύονται από τα σχετικά παγκόσμια κινήματα, καθώς και στις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αξίες και Αρχές όπως αυτές υιοθετήθηκαν διεθνώς.

Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #170203 από dryianni
Μπράβο. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": jnet

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.057 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ