Κοινωνία - Οικονομία (Η Εκκλησία του Δήμου)

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7291 από KERBEROS
"Για μένα αυτή η ζωή δεν αξίζει πλέον. Έχω κουραστεί"


Η κ. Σοφία είναι 78 χρόνων. Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα και παρά το τσουχτερό κρύο, «κατέβηκε» στην Ομόνοια για να βρει ένα ζεστό πιάτο φαγητό και να προμηθευτεί λίγο γάλα και μία κουβέρτα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Το ίδιο έκανε και ο κ. Τάσος 67 χρόνων, η Κατερίνα 40, ο Στάθης 30... και δεκάδες άλλοι. Όλοι τους θύματα της οικονομικής κρίσης. Ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας και δεν μπορούν να συντηρήσουν πλέον ούτε τους ίδιους, πόσο μάλλον τις οικογένειές τους.

«Από τότε που έχασα τον άνδρα μου, πριν δύο χρόνια, έρχομαι εδώ πολύ συχνά» λέει η κ. Σοφία, πολύ φυσικά, αφού πλέον η ανέχεια φαίνεται να έχει γίνει δεύτερη φύση της.

«Η σύνταξη που παίρνω φτάνει μόνο για τους λογαριασμούς του σπιτιού και το νοίκι, ενώ στην πολυκατοικία δεν υπάρχει πλέον θέρμανση, αφού οι περισσότεροι δεν έχουμε λεφτά για πετρέλαιο. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα», λέει και συμπληρώνει με παράπονο: «Για μένα αυτή η ζωή δεν αξίζει πλέον. Έχω κουραστεί πολύ» και μπαίνει με γρήγορο βήμα στο κτίριο του δήμου.

Ο κ. Τάσος, φιλοξενείται εδώ και μερικούς μήνες από ένα ζευγάρι μακρινών συγγενών του. Είναι οικοδόμος και δηλώνει άνεργος εδώ και πέντε χρόνια. Χώρισε με τη γυναίκα του, τα παιδιά του είναι στο εξωτερικό και κανείς δεν ξέρει τί κάνει ο ίδιος, όπως λέει.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι θα μας καταντήσουν να πηγαίνουμε στα συσσίτια», αναφέρει. Είναι οργισμένος. «Όλοι αυτοί που μας ζητάνε φόρους, βάζουν χαράτσια και απολύουν τον κόσμο, πρέπει να ζήσουν μία μέρα όπως εγώ για να δουν πως είναι και μετά να παίρνουν αποφάσεις».

Η Κατερίνα μένει στα Πατήσια και είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Ο σύζυγός της χρωστάει πολλά λεφτά, όπως εξομολογείται και η ίδια είναι άνεργη. «Έρχομαι εδώ πολλές ημέρες την εβδομάδα. Παίρνω φαγητό, πηγαίνω σπίτι και το ρίχνω στην κατσαρόλα, για να μην καταλάβουν τα παιδιά σε πόσο δύσκολη κατάσταση είμαστε», λέει και δακρύζει, ενώ δηλώνει ότι βρίσκεται σε απόγνωση τόσο η ίδια όσο και ο άνδρας της.

Ο τριαντάχρονος Στάθης είναι από την επαρχία. Ήρθε στην Αθήνα πριν μερικά χρόνια και άνοιξε ένα μικρό καφέ. Το έκλεισε πριν ένα χρόνο. Ξενοίκιασε το σπίτι του πριν μερικούς μήνες και πλέον μένει σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο μαζί με τοξικομανείς και μετανάστες.

«Δεν μπορώ να βρω δουλειά και δεν έχω πει τίποτα σε κανέναν. Θέλω να το παλέψω κι άλλο στην Αθήνα, μήπως ξαναφτιάξω τη ζωή μου, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», αναφέρει με συστολή και με εμφανή την απαισιοδοξία στο βλέμμα του.

«Σκέφτομαι να μαζέψω με κάποιο τρόπο χρήματα μήπως φύγω για Αυστραλία» και προσθέτει: «Εάν μάθουν οι συγγενείς μου ότι έρχομαι στον δήμο για φαγητό ή θα πεθάνουν ή εγώ θα πεθάνω από ντροπή. Είναι τόσο χάλια το πράγμα και τόσο δύσκολη η κατάσταση, που αύριο μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε μαζί με εμένα στο συσσίτιο. Δεν είναι δύσκολο».

Τα νούμερα επιβεβαιώνουν την θλιβερή κατάσταση, αφού αυξημένος κατά 25% εμφανίζεται ο αριθμός των αστέγων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 20.00 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στο Νομό Αττικής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΜΚΟ «Κλίμακα».

Μεγάλο ποσοστό του συγκεκριμένου πληθυσμού, είναι άτομα που μέχρι πρότινος είχαν μία κανονική ζωή και που πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, εντάσσονται στην κατηγορία των «νεοαστέγων».

Εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα, στην οικοδομή, ελεύθεροι επαγγελματίες, απολυμένοι από επιχειρήσεις, ακόμα και ραδιοφωνικοί παραγωγοί αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγαση και σίτιση.

Αν και μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός, όπως επίσης και ακριβείς μετρήσεις των αστέγων, σύμφωνα με έρευνες της «Κλίμακα» «Ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ έχει αλλάξει και η ταυτότητά τους», όπως ανέφερε η Άντα Αλαμάνου, συντονίστρια του Προγράμματος Αστέγων ΜΚΟ. Και εξηγεί: «Στην κατηγορία των νεοαστέγων βρίσκονται άτομα για καθαρά οικονομικούς λόγους. Πρόκειται για ανέργους ή εργαζόμενους με πολύ χαμηλό ή καθόλου εισόδημα.

Οι ηλικίες τους είναι κυρίως είναι από 30-45 ετών, ενώ υπάρχουν και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών που έχασαν τις δουλειές τους λίγο πριν βγουν στη σύνταξη και δεν έχουν κανένα στήριγμα. Είναι μετρίου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου και σε αντίθεση με τον παραδοσιακό πληθυσμό των αστέγων δεν αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα ή προβλήματα εξαρτήσεων και παραβατικότητας και έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα επανένταξης».

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται επίσης άτομα που φιλοξενούνται μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα για ένα δικό τους σπίτι, άτομα που συγκατοικούν με πολλά άλλα ή όσοι μένουν σε ακατάλληλα ή μη κατοικήσιμα σπίτια.

Οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων έχουν να κάνουν τόσο με τη στέγασή και τη σίτισή τους, αλλά και με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης σε συνδυασμό με την κακοκαιρία.

Από την πλευρά του υπουργείου, σύμφωνα πάντα με την κ. Αλαμάνου, αναμένεται αναγνώριση της κοινωνικής ομάδας των αστέγων, ενώ ήδη γίνονται προσπάθειες αξιοποίησης κονδυλίων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στη «μάχη» για την αντιμετώπιση του εντεινόμενου φαινομένου των νεοαστέγων έχουν «πέσει», μεταξύ άλλων, η οργάνωση «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Ερυθρός Σταυρός, οι ΜΚΟ Κλίμακα και Praxis, οι Γιατροί του Κόσμου όπως επίσης και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, παρέχοντας φιλοξενία, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ψυχολογική υποστήριξη σε όποιον απευθύνεται στις υπηρεσίες τους.

Παράλληλα, σε πολλούς δήμους διατίθενται εκτός από είδη πρώτης ανάγκης, και στεγασμένοι χώροι, προκειμένου να φιλοξενηθούν άστεγοι τις ημέρες που σημειώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7294 από KERBEROS
Πουλημένος λαός...


Ακουω και διαβαζω εδω και καιρο για τους πολιτικους..δεν κανουν αυτό, δεν κανουν εκεινο. Ο κ..λοτουμπας, ο Εβραιος, ο βολεψακιας...εμεις τι κάνουμε...
Γιατι δεν τους στελνουμε στα τσακιδια κι ακομη παραπέρα; Γιατι ανεχομαστε να οριζουν αυτοι τις ζωές μας; Αυτοι εχουν προσωπικά συμφέροντα, εμεις εχουμε εθνικα και σοβαρό προβλημα πλεον διαβίωσης. Ο ενας ξεσηκώνει τον αλλον και ολοι μαζι ΚΑΝΕΝΑΝ. Τέλος πια στην αναμονή, στο περιμενε, στο στασου να δουμε και σημερα. Δεν υπαρχει σημερα, δεν υπαρχει αυριο, υπάρχει ΤΩΡΑ! ΟΧΙ μονο απεργιες ...ολοι στον δρομο να αντισταθουμε οσες μερες χρειαστεί ωσπου να φυγουν ολοι. Και οι Τροικανοι και οι δικοι μας. Έτσι κι αλλιώς και στο σπιτι να καθίσουμε δεν υπαρχει μεροκάματο, δεν υπαρχει θερμανση, τι να φοβηθουμε, μήπως παγωσουμε απο την κακοκαιρία;; Σκελετους θα μας βρουν απο την πεινα. Μας εχουν ξεπουλησει ολους, απλά περιμενουμε να δουμε τι τιμη πιασαμε!!!

ΑΠΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
tromaktiko.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7298 από PARANOIA
Δημόσιος υπάλληλος ακόμη η Γιάννα με 55.000 ευρώ μισθό!


Την διόρισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος το 1998 και ακόμη παραμένει δημόσιος υπάλληλος παίρνοντας κανονικότατα τον μισθό της αλλά όπως λέει τον δίνει σε... φιλανθρωπίες

Υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών με μισθό 55.000 ευρώ ετησίως είναι η κυρία Γιάννα Αγγγελοπούλου. Η σύζυγος του κ. Θόδωρου Αγγελόπουλου διορίστηκε από τον Θόδωρο Πάγκαλο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων το 1998, λόγω του ρόλου της στην ανάληψη και προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα στη θέση αυτή εισπράττοντας κανονικά τον μισθό της, αλλά και θεμελιώνοντας τα συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα που έχουν όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Διπλωματικού Σώματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» η κυρία Αγγελοπούλου έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να αμείβεται, ωστόσο εισπράττει κανονικά το μισθό της από το υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία 13 χρόνια, ακόμη και μετά τη λήξη της αποστολής της με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για τη μακροβιότερη πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή κάποια συμμετοχή της σε διπλωματικές προσπάθειες της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Αντί να καταθέτει τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η κυρία Αγγελοπούλου, προκειμένου να μην επιβαρύνει το προϋπολογισμό της «χρεωκοπημένης» Ελλάδας, προτιμά να δίνει τα χρήματα σε φιλανθρωπίες και φυσικά να εξασφαλίζει έκπτωση φόρου!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας ακόμη λόγος που η κυρία Αγγελοπούλου δεν παραιτήθηκε από τη θέση είναι ότι κράτησε το διπλωματικό διαβατήριο που της εξσφαλίζει επαφές με τους «Αθανάτους» της ΔΟΕ και αξιωματούχους ξένων χωρών.

Το διορισμό της κυρίας Αγγελοπούλου έκανε ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος!

Ο ίδιος Πάγκαλος που αποκαλεί τους δημοσίους υπαλλήλους κοπρίτες και θέλει να μας πείσει ότι φάγαμε τα χρήματα της Ελλάδας μαζί!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7299 από Τάκης
Μη το ψάχνετε, ο πρωθυπουργός μας κατείχε επί 13 χρόνια τη θέση καθηγητή πανεπιστημίου, χωρίς να εμφανισθεί ούτε μια φορά έως που συνταξιοδοτήθηκε κανονικά. Και ύστερα του ανέθεσαν να κόψει μισθούς και συντάξεις, των άλλων, για να σωθεί η χώρα.

Για τον κόσμο του κεφαλαίου είμαστε όλοι ξένοι.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7328 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
Ας πει ένας φίλος.. Όλες αυτές τις δύσκολες μέρες του χιονία, που μας έχουν πεθάνει με τα συμβούλια και τα παρασυμβουλια... Για να σώσουν τη πατρίδα.. Τη χώρα... Που άφησαν να φτάσουν τα πράγματα εκεί που μονή επιλογή είναι να δεχθούν άνευ όρων τα πάντα....
Είπε κάτι.. Οτιδήποτε... Κάποιο από αυτά τα ρεμαλια.. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους?...
ΟΧΙ....
Ποια χώρα, ποια πατρίδα θέλουν να σώσουν? τι είναι πατρίδα?... Τα βουνά κι οι πέτρες?.
Δε ξέρω το νόημα μιας απεργίας... Αλλά πιστεύω πως αν μας δούνε όλους μαζί εκεί μπροστά να τους φωνάζουμε να φύγουν όλοι τους... Κι οι δικοί μας κι αυτά τα υπαλληλακια της τροικας.. Κάτι μπορεί να γίνει.
Αν μη τι άλλο, ένα μονάχα ζητάμε, ΚΑΘΑΡΈΣ ΚΟΥΒΈΝΤΕΣ... Τι θέλουν. Τι ζητάνε απο μας?
Να γνωρίζουμε το μέλλον μας.. Και μετά ν αποφασίσουμε γι αυτό..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 2 Μήνες πριν #7333 από ΕΥΘΥΜΙΟΥΓΙΑΝΝΗΣ
Προς jnet admin.
Έγραψα κάτι και το αποθηκευσα, πιστεύοντας πως το έστειλα για άρθρο.. Αλλά δε το βλέπω κάπου.. Υπάρχει και κάτι άλλο να κάνω?.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.312 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ