Μέτρα για την αιθαλομίχλη

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #67359 από kakos
Μέτρα για την αιθαλομίχλη δημιουργήθηκε από kakos
Μέτρα για την αιθαλομίχλη

Δέσμη δράσεων, αλλά και η δυνατότητα λήψης συμπληρωματικών μέτρων άμεσου αλλά και μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού φαινομένου επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας λόγω των αυξημένων επιπέδων σε αιωρούμενα σωματίδια εξαιτίας της καύσης βιομάζας στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, συζητήθηκε σήμερα στην πρώτη ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ.



Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στη δέσμη των δράσεων περιλαμβάνονται η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς επίσης και ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης, με παράλληλες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών



Επίσης, εξετάζονται ήδη οι τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. σε Αυστρία, Νορβηγία, Γερμανία κλπ.), σχετικά με τα υλικά της καύσης τζακιών και ξυλοσομπών με ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό υγρασίας, ποιοτικός έλεγχος πέλετ κ.λπ., αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των τζακιών και ξυλοσομπών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, ως προς τις εκπομπές ρύπων.



Τη συζήτηση συντόνισε η γ.γ. Περιβάλλοντος, Μάρω Ευαγγελίδου, παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, ενώ συμμετείχαν ο γ.γ. Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μωυσής Κουρουζίδης, στελέχη των αρμόδιων Δ/νσεων των υπουργείων ΠΕΚΑ και Υγείας, των Διευθύνσεων Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ) και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αρμόδιοι επιστήμονες και καθηγητές του Πολυτεχνείου και της Ιατρικής.



Σύμφωνα με τη Γ.Γ. Περιβάλλοντος, για το μακροχρόνιο σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με εσωτερικοποίηση του περιβαλλοντικού κόστους και γνώμονα την παράμετρο της αειφορίας καθώς και της μακροχρόνιας χρήσης των φυσικών πόρων.



Κατά πληροφορίες, από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας κατά τη σύσκεψη υποστήριξε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας είναι σημαντικότερο από εκείνο του λαθρεμπορίου καυσίμων και τέθηκε επίσης το ενδεχόμενο της πρότασης προς το υπουργείο Οικονομικών για άμεση μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο, ενώ, παράλληλα, προτάθηκε και η διεύρυνση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.



Τέλος, στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια, κάτι που δεν ισχύει γενικώς με την κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη-μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το υπουργείο Υγείας.



Κατά τη σύσκεψη, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό για τη δημόσια υγεία, καθώς μακροχρόνια υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ως προς το ενδεχόμενο επιδείνωσής του, όπως άλλωστε επεσήμανε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ωστόσο, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάσταση όξυνσης που να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης.



Πηγή:ΑΜΠΕ

ΚΑΒΑΛΑ - ΚΩΣΤΑΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #67379 από stratis 1
Απαντήθηκε από stratis 1 στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη
Θα κάνουμε τα πάντα για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου!"

"Δεν είναι θέμα οικονομίας αλλά δημόσιας Υγείας" επεσήμανε η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Φ.Σκοπούλη μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το,,,
θέμα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Η κ.Σκοπούλη επεσήμανε ότι θα κάνει τα πάντα για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου καθώς το ζήτημα αφορά τη δημόσια Υγεία γενικότερα. Η υφυπουργός Υγείας όπως η ίδια είχε δηλώσει έκανε εισήγηση στα αρμόδια υπουργεία ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου και να μην καταφεύγουν στα τζάκια και τις ξυλόσομπες οι Αθηναίοι και δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία. Ωστόσο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε η κ.Σκοπούλη ήταν η μόνη υπουργός της κυβέρνησης καθώς οι υπόλοιποι ήταν είτε γενικοί γραμματείς είτε υπηρεσιακοί παράγοντες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία μας η συγκεκριμένη ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ παρ αυτά μέτρα δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Και ρωταω εγω
Με τα οικονονικα μας που ειναι χειροτερα απο περσι,αν το πετρελαιο παει παλι στα 90 λεπτα,ποιος θα σταματησει να καιει ξυλα και πελλετ???
Τα παραπανω 200 ευρω στο τονο ειναι το προβλημα?
οχι το χιλιαρικο??
Καλλυτερα να κανουν συσκεψεις για το πως θα βγη απο το κραχ η οικονομια,και μετα θα φυγει και το νεφος!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #67393 από mastoras
Απαντήθηκε από mastoras στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη
Απορώ που την είδαν την αιθαλομίχλη :dry:



Μήπως μπερδέψαμε τον κώλο με το σώβρακο :ohmy:



Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #96910 από Στελιος1
Απαντήθηκε από Στελιος1 στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη
Στρατη και μαστορα συμφωνω απολυτα μαζι σας! Ντε και καλα επρεπε εν μεσω κρισης να αναγκαστουν τα Ελληνικα νοικοκυρια να αλλαξουν συστημα θερμανσης (ολα κατα κυριο ποσοστο εισαγομενα ειναι), αλλο ενα παραδειγμα.. Επρεπε τα Ελληνικα νοικοκυρια εν μεσω κρισης να δουν καλυτερη εικονα και αναγκαστικα αγορασαμε ολοι δεκτες η νεες τηλ (υποχρεωτικοτατα ο καθε παππους η γιαγια επρεπε να δει καθαρη εικονα!) τα οποια παλι ολα εισαγομενα ειναι! Στο διαλο και αυτοι και η αιθαλομιχλη που μας ΕΠΕΒΑΛΑΝ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #96992 από ippomas
Απαντήθηκε από ippomas στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη
Δεν ξερω πανω σε τι μπορει να στηριχτη αυτο το θεμα αλλα μου θυμιζη κατι για καποια εξεταση η οποια γινετε αφου πεθανη καποιος για να δουνε τα αιτια του θανατου του. Αυτοι ολοι οι ρεμπεσκεδες εχουν το θρασσος να μαζευονται και να συζητουν για τα αποτελεσματα που εχουν επιφερει οι κερδοφορες πολιτικες τους πανω στα καυσιμα και μιλουν για μολυνση ποιοι αυτοι που οποιος εβαλε αεριο στο αυτοκινητο του για οικονομια και για να αποφυγη την μολυνση και την αιθαλομιχλη προωθουν την Diesel μηχανη γιατι αυτη τους υποβαλεται απο τα αφεντικα τους. Μα δεν γνωριζετε οτι το 80% της θερμανσης σε ευρωπαικες χωρες ειναι με αεριο, καθως και τα θερμοσιφωνα και οι κουζινες τους. Οι αγγλοι χρονια στο παραδοσιακο φτηνο καρβουνο ειναι οι μονοι που ξεχωρισαν και την πληρωσαν, τωρα εχουμε και την Ελλαδα με το τεραστιο κομφουζιο που εφεραν σπρωχνοντας τους καταναλωτες να ξοδεψουν χρηματα λες και τους περισσευαν για εναλακτικες πηγες θερμοτητος, τωρα ακομη και να επανελθη το πετρελαιο στις προηγουμενες τιμες του πολυ δυσκολα θα γυρισουν καποιοι στα παλια συστηματα. Ας βρουνε καινουργια θεματα να ασχοληθουν οι υπευθυνοι- ανευθυνοι των υπουργιων, δεν μας αγγιζουν οι προβληματρισμοι τους.

Το να ρωτας δεν ειναι κακο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": georgepap31

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #97008 από egglezos
Απαντήθηκε από egglezos στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη

mastoras έγραψε: Απορώ που την είδαν την αιθαλομίχλη :dry:

Μήπως μπερδέψαμε τον κώλο με το σώβρακο :ohmy:


τί βλέπουμε τώρα? πουλιά ή κάνουν πουλιά τα ματια μου? :cheer:

It would be possible to describe everything scientifically, but it would make no sense; it would be without meaning, as if you described a Beethoven symphony as a variation of wave pressure. - Albert Einstein

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.091 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ