Μέτρα για την αιθαλομίχλη

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν - 11 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #97065 από jnet
Απαντήθηκε από jnet στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη
Τα γνωστά σμήνη από μαυροπούλια στην περιοχή του Ιπποκράτειου Ν.Θ.


Κοστίζει τόσο να είσαι ειλικρινής όταν είσαι ευφυής! Είναι σαν να είσαι τίμιος όταν είσαι φιλόδοξος.
Συνημμένα:
Last edit: 11 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν by jnet.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #110599 από Fokion
Απαντήθηκε από Fokion στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη
Η αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης στο επίκεντρο

www.zougla.gr/greece/article/i-antimetop...mixlis-sto-epikentro

Υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, συνεδρίασε για πρώτη φορά η Συντονιστική Διϋπουργική Ομάδα που έχει συσταθεί για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες δράσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, ενόψει της χειμερινής περιόδου, αλλά και να υπάρξει αμεσότερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων κεντρικών υπηρεσιών.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Γ.Γ του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, της Συντονιστικής Διϋπουργικής Ομάδας, τέθηκαν:

-H εντατικοποίηση και o συντονισμός στοχευμένων ελέγχων της αγοράς βιοκαυσίμων και των αντίστοιχων συσκευών θέρμανσης, σε όλα τα στάδια (παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία) από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου.
-Η έκδοση Αγορανομικής Διάταξης σχετικά με τις υποχρεωτικές ενδείξεις των συσκευασιών καυσίμων στερεής βιομάζας (ετικέτα).
-Η έκδοση πορίσματος από την ήδη υπάρχουσα επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή & Βιομηχανίας, για την αποφυγή προώθησης μη ποιοτικών συστημάτων θέρμανσης στην αγορά.

Οι δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ή υλοποιούνται, είναι :

• Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με προμήθεια οργάνων μέτρησης αιωρουμένων σωματιδίων μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ.

• Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την καθιέρωση ορίων λήψης εκτάκτων μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια (μέσω έκδοσης ειδικού Πρακτικού της Επιτροπής του Υπ. Υγείας, που έχει την αρμοδιότητα εισήγησης παρόμοιων ορίων).

• Συστάθηκε ομάδα εργασίας στελεχών του ΥΠΕΚΑ που επεξεργάζεται προτάσεις εκτάκτων μέτρων που θα τεθούν υπόψη των εκπροσώπων συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων, ώστε να προωθηθούν για υπογραφή σχετικής ΚΥΑ.

• Προωθείται ολοκληρωμένο επικοινωνιακό σχέδιο που θα αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη χρήση οικιακών μέσων θέρμανσης, τόσο για την πρόληψη του φαινομένου, όσο και κατά τη διαχείριση των επεισοδίων.

• Έχει εκδοθεί Απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (198/30.9.2013) για τη θέσπιση προδιαγραφών των καυσίμων στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση.

• Αναμένεται η σύσταση διϋπουργικής ομάδας εργασίας για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής των λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη, ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς σε όλα τα στάδια αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης (μικροί οικιακοί ανεξάρτητοι λέβητες, θερμαντήρες χώρου – σόμπες, εντιθέμενα και ενεργειακά τζάκια), υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις εναρμονισμένων ευρωπαϊκών προτύπων σύμφωνα με την ΚΥΑ 6690/15.6.2012 (ΦΕΚ 1914/Β/2012). Κατά το τελευταίο έτος, έχουν διενεργηθεί 100 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 60 προϊόντα εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης, με ποσοστό παραβατικότητας περίπου 60%. Για τον έλεγχο των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και παραπλανητικών ισχυρισμών σε εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης, έχει ήδη συσταθεί Επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Αναφορικά με τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, μπριγκέτες ξύλου, καυσόξυλα κ.α), έχει εκδοθεί Απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (198/30.9.2013) για τη θέσπιση προδιαγραφών των καυσίμων στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση. Εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τον έλεγχο των καυσίμων στερεής βιομάζας είναι η Υπηρεσία Ελέγχου Αγοράς (ΥΠΕΑ) της Γεν. Γραμ. Καταναλωτή, καθώς και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Ανάπτυξης (Τμήματα Εμπορίου) σε εφαρμογή της Απόφασης περί κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ, ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013, άρθρο 132 λιανική πώληση καυσόξυλων και άρθρο 133 καύσιμα στερεής βιομάζας). Αναλύσεις επί των δειγμάτων που λαμβάνονται κατά τους παραπάνω ελέγχους, διενεργεί το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ με εκπροσώπους όλων των Περιφερειών της χώρας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης, εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης και καύσιμα στερεής βιομάζας, καθώς και για τη λήψη εκτάκτων μέτρων αν απαιτηθεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.



Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013, 17:20

ENERGY GP 8000 (X2) εφυγαν - απολυτα ευχαριστημενος
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...mid=144&limitstart=0
ECOSPAR AUGIRA 23KW NEW ENTRY....
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=59591&Itemid=384

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #114947 από Fokion
Απαντήθηκε από Fokion στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη
και η μ.......κια συνεχιζεται...................

Απαγορευτικό να καίνε τζάκια και ξυλόσομπες, ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα, όπου θα σημειώνονται επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων ετοιμάζεται...
να επιβάλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος στα ελληνικά νοικοκυριά. Η νέα ρύθμιση που προωθείται -πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας- περιλαμβάνεται σε πακέτο μέτρων που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Η καύση ξύλου για θέρμανση μπαίνει στο στόχαστρο της πολιτείας ως κύρια αιτία για τα πυκνά περιστατικά υψηλής συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το νέο αποπνικτικό φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης εξαπλώνεται η ενεργειακή φτώχεια και η αδυναμία της μεγάλης πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών να χρησιμοποιούν για θέρμανση το ακριβό πετρέλαιο.

Τα μέτρα για την αιθαλομίχλη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», περιλαμβάνονται σε σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο: «βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με 6 συναρμόδια υπουργεία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε χθες την κοινή απόφαση και την προώθησε στους ομολόγους του για να συνυπογράψουν, προκειμένου αφού οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, δηλαδή πριν έρθουν τα βαριά κρύα, να τεθούν σε ισχύ.

ΠΗΓΗ: Eλευθεροτυπία
tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/11/e_5574.html#

ENERGY GP 8000 (X2) εφυγαν - απολυτα ευχαριστημενος
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...mid=144&limitstart=0
ECOSPAR AUGIRA 23KW NEW ENTRY....
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=59591&Itemid=384

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #114951 από theoilia
Απαντήθηκε από theoilia στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη
Ναι αλλά θα έχουμε wi-fi,όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός μας,και έτσι θα μπορούμε από οπουδήποτε και αν είμαστε να δίνουμε εντολή στο τζάκι ή στον λέβητα ή στη σόμπα μας να ανάβει...Ρε δεν πάνε στο :evil: όλοι τους

φέτος καίμε πετρέλαιο...


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #114953 από petrosp13
Απαντήθηκε από petrosp13 στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη
Πάτε στο σπίτι του άνεργου και πείτε του να σβήσει το τζάκι που ζεσταίνει το παιδί του
Last edit: 10 Χρόνια 5 Μήνες πριν by petrosp13.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #114960 από lefteris
Απαντήθηκε από lefteris στο θέμα Μέτρα για την αιθαλομίχλη
Να έρθουν να πληρωθούν το όποιο πρόστιμο...θα είναι βρεγμένη και η σανίδα :evil:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.092 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ