Ρύπανση από καμινάδες τζακιών - σομπών

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #64752 από stergiosbik

DOOM_NX έγραψε:

dimitris11 έγραψε: Ακομα να πεθανουμε απο τη γριπη,περασαν δυο χρονια και τιποτα.
Ειχαν κανει τεραστια προπαγανδα για να κανουμε εκεινο το περιφημο εμβολιο κατα της γριπης τα ΜΜΕ.
Τωρα μας φταινε τα τζακια.
Μας δουλευουν ψιλο γαζι.

Εγώ το έκανα εκείνο το εμβόλιο.



Υπηρχε περιπτωση εσυ να μη το κανεις?
Αφου εισαι by the book!!! :P

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #64758 από nivosgr
Μη ψαχνουμε για θεωρίες συνωμοσίας.
Εχουν δικιο, αλλα εχουν και τη λυση στα χερια τους.

Απλα πραγματα:

1) Φθηνοτερο πετρέλαιο και φυσικο αέριο. Ηδη και με το ενα ευρω το πετρελαιο στην Ελλαδα ηταν ακριβο. Τόσο εχει στη Γαλλία με πολύ μεγαλυτερους μισθους,

2) Ελεγχος της ποιοτητας των καυσοξυλων και δημιουργια ξηραντηριων. Κανενα χλωρο ξύλο να μην φτανει στην αγορα

3) πιστοποίηση των μηχανηματων και του πέλλετ

Γιατι δεν τα κανουν;
Τωρα αυτα με τη φορολογηση του ξυλου ειναι αστεία αφου ετσι κι αλλιως οι περισσότεροι ξυλάδες πουλανε χωρις αποδειξη, ενω αυτα με την απαγορευση των τζακιων ειναι γελοία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #64796 από tas
"Να επιδείξουν προσοχή στην ποιότητα των ξύλων που καίνε στα τζάκια και να...
περιορίσουν τη χρήση βιομάζας, ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αφορμή την κλιμάκωση του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
«Κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων» αναφέρει η ανακοίνωση.
Το φαινόμενο αυτό ευνοήθηκε και από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασιακή αναστροφή και από την έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα.
Η καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει την υγεία τόσο των χρηστών εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.
Το υπουργείο δηλώνει ότι παρακολουθεί, μέσω του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνεχή βάση, και ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Έτσι και προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, καθώς και εμπλεκόμενων φορέων και αρμοδίων επιστημόνων, προκειμένου να εξεταστεί σε όλες τις σύνθετες πτυχές του το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κατ’ εξοχήν στη ριζική αλλαγή του μέχρι τώρα προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ενεργοποιήσει την απορρόφηση λιμναζόντων κονδυλίων, ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του τηλεμετρικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη «διάγνωση» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με επιπλέον σταθμούς και καινούργια όργανα, καθώς και στην αξιοπιστία των μετρήσεων που θα διεξάγονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για την πιο ουσιαστική ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας και του κοινού."



Τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι... :lol:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #64804 από dimitris11
Το προβλημα με τα τζακια-ξυλοσομπες ειναι οτι καινε χλωρα ξυλα.
Που να βρεις στεγνα ξυλα σημερα;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #64807 από mastoras

nivosgr έγραψε: Μη ψαχνουμε για θεωρίες συνωμοσίας.
Εχουν δικιο, αλλα εχουν και τη λυση στα χερια τους.


2) Ελεγχος της ποιοτητας των καυσοξυλων και δημιουργια ξηραντηριων. Κανενα χλωρο ξύλο να μην φτανει στην αγορα


Αυτό και μόνο αρκεί για να πορευτεί σωστά η εναλλακτική θέρμανση με καυσόξυλα στην χώρα μας.

Αυτό είναι εφικτό, και σίγουρα θα το δούμε τα επόμενα χρόνια. Ηδη εδώ στην Θεσσαλονίκη από του χρόνου θα λειτουργεί ένα μεγάλο ξηραντήριο για καυσόξυλα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #64814 από Asterix
Τα τζάκια δημιουργούν ατμοσφαιρική ρύπανση ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνταν "καθαρές". Στο "κόκκινο" τα αιωρούμενα σωματίδια τα βράδια
news247 Δεκέμβριος 28 2012 21:58
Μετά το τεράστιο πέπλο αιθαλομίχλης που "έπνιξε" τον αττικό ουρανό, στο "κόκκινο" βρίσκονται πλέον περιοχές της Θεσσαλονίκης που θεωρούνταν "καθαρές" όσον αφορά την ποιότητα αέρα, καθώς η καύση στερεών καυσίμων έχει δημιουργήσει ατμοσφαιρική ρύπανση και συνθήκες ασφυξίας.
"Η Θέρμη, η Καλαμαριά, η Τούμπα, που χαρακτηρίζονταν από μία καλύτερη ποιότητα αέρα, 'μυρίζουν' τώρα έντονα από την καύση ξύλων ή άλλων στερεών, συνεισφέροντας στην αλλαγή των δεικτών της αέριας ρύπανσης/ αναφέρει ο Χρίστος Βλαχοκώστας από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διενεργεί ατμοσφαιρικές μετρήσεις και επεξεργάζεται τα δεδομένα από δύο σταθμούς, στην Τριανδρία και την Πυλαία.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση, η οποία έχει αναγκάσει πολλούς Θεσσαλονικείς να καίνε ανεξέλεγκτα ό,τι βρουν- από παλέτες έως βαμμένα ξύλα και υφάσματα -είναι πως ακόμη και τις βραδινές ώρες υπάρχει αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων.
"Η μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων, συνεπεία της αύξησης της τιμής των καυσίμων, συνετέλεσε στην πτώση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων αλλά, παράλληλα, στην αύξησή τους το βράδυ. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι οι οικογένειες μαζεύονται αργά το απόγευμα σπίτι και στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, καταφεύγουν στην καύση στερεών καυσίμων ως πιο οικονομικών" εξήγησε ο κ. Βλαχοκώστας.
Ασφυκτική κατάσταση και λόγω της υγρασίας
Επιπλέον, οι μετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, με τους υψηλούς δείκτες υγρασίας, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση από τις συγκεντρώσεις ρύπων "ακόμη και μέσα στα σπίτια όπου χρησιμοποιείται τζάκι" σημειώνει ο κ. Βλαχοκώστας.
Ο ίδιος αποδίδει στην απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών τις υπερβάσεις που παρατηρούνται στην αέρια ρύπανση με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
"Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς, θα έπρεπε η χώρα μας από την 1/1/2013 να πραγματοποιεί μετρήσεις και για το βενζοπυρένιο, έναν αέριο ρύπο που είναι καρκινογόνος και προέρχεται από την καύση στερεών καυσίμων. Εντούτοις, τίποτε δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή καθώς απαιτείται η αγορά εξειδικευμένων και ακριβών εργαλείων για τις συγκεκριμένες μετρήσεις που είναι απαραίτητες και στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να διενεργούνται από την περιφέρεια'' καταλήγει.
Η μέση συγκέντρωση σωματιδίων που εισπνέουν οι Θεσσαλονικείς ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας
Με δεδομένο μάλιστα, όπως επισημαίνεται, ότι ο μέσος άνθρωπος περνά περίπου 55% του χρόνου του στο σπίτι και λαμβάνοντας υπόψη τις μετρήσεις της σωματιδιακής ρύπανσης τόσο του ατμοσφαιρικού όσο και του αέρα εσωτερικών χώρων, η μέση συγκέντρωση σωματιδίων στον αέρα που εισπνέουν οι Θεσσαλονικείς που χρησιμοποιούν καύση ξύλων για θέρμανση σε ημερήσια βάση κατά την ψυχρή περίοδο του χειμώνα, είναι πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί από την Κοινοτική νομοθεσία.
"Αν υπολογίσουμε μάλιστα και το γεγονός ότι πολλοί καταφεύγουν στην καύση ξύλων εμποτισμένων με χημικά, μιλάμε για έγκλημα που γίνεται μέσα στα σπίτια σε βάρος του εαυτού μας αλλά και των ίδιων μας των παιδιών" επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος χημικών μηχανικών Δημοσθένης Α. Σαρηγιάννης.
Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αυξημένη ρύπανση τόσο του ατμοσφαιρικού όσο και του αέρα εσωτερικών χώρων προτείνονται, μεταξύ άλλων, αποξήρανση της χρησιμοποιούμενης ξυλείας και άλλων τύπων βιομάζας, επιδότηση της συντήρησης τζακιών και καυστήρων βιομάζας, έλεγχος ποιότητας και πιστοποίηση των μπρικετών και των πέλετς βιομάζας ώστε να αναπτυχθεί η αγορά της βιομάζας για ενέργεια ορθολογικά, χωρίς να αυξάνεται η παράνομη υλοτομία.
"Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι μια επικείμενη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για οικιακούς καταναλωτές απειλεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της άναρχης χρήσης βιομάζας για θέρμανση, επιτείνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία" καταλήγει ο κ.Σαρηγιάννης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.090 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ