Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3944 από KERBEROS
Θερμοστάτες εξοικονόμησης ενέργειας–25% στα έξοδα θέρμανσης


Φτηνή θερμανση σπιτιου με απλή αντικατάσταση του θερμοστάτη.

Οι περισσότεροι καίμε για να ζεσταθούμε ή Πετρέλαιο ή Φυσικό αέριο. Δύο πανάκριβες μη ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Κάποιοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή (για την Ελλάδα) τον φτηνό αλλά προβληματικό λιγνίτη.

Ο πιο απλώς και φτηνός τρόπος για να προστατεύουμε το περιβάλλον (ΚΑΙ την τσέπη μας!) είναι να μειώσουμε την κατανάλωση (έως 25%).

Ένας τρόπος για να μειώσουμε την κατανάλωση σε πετρέλαιο ή αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα, είναι η αντικατάσταση ενός θερμοστάτη παλιού τύπου με έναν θερμοστάτη εξοικονόμησης ενέργειας ή αλλιώς “ηλεκτρονικό θερμοστάτη”. Ιδανική πρόταση ΕΙΔΙΚΆ για σπίτια που έχουν σύστημα αυτόνομης θέρμανσης. Λειτουργούν σε οποιαδήποτε εγκατάσταση θέρμανσης, αδιαφορώντας για την πηγή ενέργειας. Πανεύκολοι στην εγκατάσταση αφού απλώς αντικαθιστούμε το κουτάκι του παλαιού τύπου θερμοστάτη.

Τι ξεχωριστώ κάνουν;

Εξοικονομούν έως και 25% Πετρέλαιο θέρμανσης ή Φυσικό αέριο ή στο ηλεκτρικό που δαπανάτε για την θέρμανση! Άρα κάνουν έκπτωση έως 25% στα έξοδα θέρμανσης. Και επιβαρύνουμε το περιβάλλον 25% λιγότερο!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έως 25% Με άλλα λόγια, σε ένα μήνα μπορούν να αποσβέσουν τα έξοδά αγοράς τους.

Πώς;

«Μαθαίνουν» διαρκώς και μόνα τους, πόσο χρόνο βγάζουν ακόμα ζέστη τα σώματα όταν ήδη έχει σταματήσει η παροχή, οπότε μετά κλείνουν πιο νωρίς την παροχή ενώ η θερμοκρασία βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα.

Μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να ανοιγοκλείνουν την παροχή με βάση της επιθυμίες του ιδιοκτήτη. Οπότε μπορούμε στάνταρ ώρες που απουσιάζουμε ή κοιμόμαστε να έχουμε χαμηλότερη θέρμανση κατά 3-4 βαθμούς, αντί να την έχουμε τελείως κλειστεί (με αποτέλεσμα το σπίτι να αργεί να ζεσταθεί και να καίει περισσότερο).

Είναι με ψηφιακή ακρίβεια οι ενδείξεις τους και δεν είναι στο «περίπου» όπως των αναλογικών θερμοστατών.

Πόσο στοιχίζουν;

Από 60€ και πάνω. Και συνήθως διαφέρει η τιμή τους ανάλογα με τις δυνατότητές τους σε προγραμματισμό (πχ ΟΝ/OFF κάθε μέρα ίδια ώρα ή 2-3 φορές την μέρα με ξεχωριστό πρόγραμμα για κάθε μέρα της εβδομάδας κτλ)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην μπερδεύεται τους «Ψηφιακούς Θερμοστάτες» με τους «Ψηφιακούς θερμοστάτες εξοικονόμησης ενέργειας με μικροεπεξεργαστή». Οι ψηφιακοί θερμοστάτες απλώς και μόνο έχουν ψηφιακές ενδείξεις και τίποτα περισσότερο. Λειτουργούν όπως οι αναλογικοί παλιού τύπου (και μπορεί να στοιχίζουν και μέχρι 40€) αλλά έχουν πλήκτρα και οθόνη αντί για το κλασικό «στρογγυλό κουμπί».

Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει και από εσάς μιας και στην ουσία η καλωδίωση παραμένει η ίδια και απλώς αντικαθιστάτε του κουτί.

SAFEWORLD

Γνωρίζει κανείς τίποτα σχετικό;

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #3964 από mpampisfirm
Δεν υπάρχει ebay APP ID ορισμένο στις ρυθμίσεις του Kunenawww.technotec.gr/26DDDF4F.el.aspx
www.e-u-c.gr/images/products/1208868728-AUBE%20TH%20136.pdf

www.technotec.gr/3A738830.el.aspx
www.e-u-c.gr/images/products/1208868552-AUBE%20TH%20135.pdf

Τους έχω χρησιμοποιήσει και τους δύο.Εχω μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένος..
Ο πρώτος είναι λιγο ακριβότερος, με περισσότερα προγράμματα, η κλίμακα θερμοκρασίας είαι κατα 0.5 και έχει ON - OF.
Ο δεύτερος κάνει την ίδια δουλειά αλλά δεν έχει προγράμματα ,η κλιμακα θερμοκρασίας ρυθμίζεται κατα 1 και δεν έχει ON - ΟF.
Το σίγουρο είναι ότι και με τους δύο ποτέ δεν θα δείς μεγαλύτερη θερμοκρασία απο αυτή που ζητάς και ποτέ δεν θα έχεις μεγάλες αποκλίσεις.Δηλ αν θές 22 βαθμούς δεν περιμένει να πέσει η θερμοκρασία στα 21 για να δώσει εντολή, ούτε και να σταματήσει στους 22 με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να φτάνει στούς 23.
Ο ένας έχει γύρω στα 60 και ο άλλος γύρω στα 70 Ευρώ στην Ελλάδα, γιατί έξω



Και η πλάκα είναι ότι έκανα παραγγελία για 3 και μου έστειλε και έναν δώρο!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": KERBEROS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4003 από KERBEROS
Επένδυση βιομάζας 80 εκ. ευρώ από ΔΕΗ ΑΠΕ στην Πτολεμαΐδα…


Ένα φιλόδοξο έργο παραγωγής βιομάζας, το πρώτο του είδους του στην ευρύτερη περιοχή του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, φιλοδοξεί να υλοποιήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 80 εκ. ευρώ, και μόνο για την εγκατάσταση του σταθμού και των αποθηκευτικών χώρων θα χρειασθούν 20-25 στρέμματα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη σχετική αίτηση για άδεια παραγωγής που κατέθεσε πρόσφατα στη ΡΑΕ η ΔΕΗ ΑΠΕ, ενώ για την παραγωγή της πρώτης ύλης θα χρειασθούν 100.000 περίπου στρέμματα γης για την καλλιέργεια των κατάλληλων ενεργειακών φυτών.

Εν προκειμένω, στα στρέμματα αυτά θα καλλιεργηθούν αγριαγκινάρα (το γνωστό γαϊδουράγκαθο), μίσχανθος, και ινώδες σόργος. Η ετήσια παραγωγή του σταθμού αναμένεται ότι θα είναι 186,150 MWh.

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να ενισχύσει την αγροτική απασχόληση και κυρίως να αποτελέσει τη συνέχεια σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενεργειακών φυτών στην περιοχή, κάτι που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, με πρωτοβουλία του τοπικού Δήμου.

Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας στη Κοζάνη

Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας άρχισε συστηματικά το 2009 στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας σε χωράφια που βρίσκονται στη «σκιά» των ατμοηλεκτρικών σταθμών του λιγνίτη. Στόχος της προσπάθειας την οποία επωμίστηκαν ο Δήμος και η «Αναπτυξιακή Κοζάνης Α.Ε.» ήταν να παραχθεί μια πλούσια βιομάζα που θα αναμειγνύεται με τον λιγνίτη και θα καίγεται στους σταθμούς της ΔΕΗ, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τοπική αγροτοοικονομία. Η καλλιέργεια επιδοτήθηκε για δύο χρόνια με 200 ευρώ/στρέμμα και δεκάδες αγρότες της περιοχής έσπειραν με το πολυετές φυτό 4.000 στρέμματα σε όλο το λεκανοπέδιο. Από την πρώτη παραγωγή, στάλθηκαν πέντε τόνοι ξηρής μάζας για εργαστηριακή πιλοτική καύση σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και τον Οκτώβριο του 2009 έγινε πιλοτική καύση πενήντα τόνων ξηρής μάζας αγριαγκινάρας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης με θετικά αποτελέσματα.

Το 2010 παραδόθηκαν στη ΔΕΗ/ΑΗΣ Καρδιάς 1.800 τόνοι ξηρής μάζας αγριαγκινάρας, η οποία κάηκε σε μείγμα 8-10% με λιγνίτη υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό. Η τιμή αγοράς της αγριαγκινάρας από τη ΔΕΗ ήταν 51ευρώ/τόνο ξηρής μάζας. Μάλιστα στις 15 Οκτωβρίου 2010 η ΔΕΗ είχε δεσμευτεί εγγράφως να συνεχίσει το πρόγραμμα σύγκαυσης της αγριαγκινάρας με τον λιγνίτη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη εξάπλωση του ενεργειακού φυτού στην περιοχή.

Μείωση της παραγωγής φέτος…

Παρ’ όλα αυτά, το 2011, η ΔΕΗ καθυστέρησε να δώσει τιμή για τη φετινή απορρόφηση της παραγωγής. Και καθώς έληξε η επιδοτούμενη πιλοτική περίοδος, παρ’ όλο που η καλλιέργεια δεν έχει επιπλέον έξοδα εκτός της (περιορισμένης) άρδευσης, αρκετοί προτίμησαν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου να εγκαταλείψουν ή να ξεριζώσουν το πολυετές φυτό. Κάποιοι στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες, άλλοι επέστρεψαν στις παλαιές καλλιέργειες που είχαν.

Έτσι, από τα 4.000 στρέμματα του 2010, φέτος καλλιεργήθηκαν μόνο 1.150 στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, έκταση που σαφώς θα ήταν μεγαλύτερη αν οι αγρότες γνώριζαν ότι η επιχείρηση θα προσδιόριζε τελικά πάνω από τα 70 ευρώ/τόνο τη φετινή τιμή. Η ΔΕΗ προσδιόρισε μόλις στα τέλη του περασμένου Ιουλίου το ποσό των 73 ευρώ/τόνο ξηρής μάζας αγριαγκινάρας με δυνατότητα αύξησής του στο πλαίσιο του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Με δεδομένο ότι ένα στρέμμα παράγει έως και δύο τόνους ξηρής βιομάζας, η τιμή είναι αρκετά κοντά στην επιδοτούμενη. Σε κάθε περίπτωση η τιμή αυτή δεν είναι η τελική. Και όπως ανέφερε σε προ μηνών έγγραφο της η ΔΕΗ, «η τιμή θα επαναπροσδιοριστεί εγκαίρως κατ’ εφαρμογή του νόμου 3851/2010 που αφορά στην «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», επισήμανση από την οποία προκύπτει ότι η τελική τιμή θα είναι πιθανώς μεγαλύτερη από την τιμή βάσης.

energypress

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4004 από KERBEROS
Υποχρεωτικές οι ΑΠΕ σε νέα κτίρια από το 2015


Υποχρεωτική γίνεται από τον Ιανουάριο του 2015, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη ενός μέρους των ενεργειακών αναγκών νέων κτιρίων ή κτιρίων στα οποία γίνεται σημαντική ανακαίνιση.

Τα παραπάνω προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, μέσω του οποίου θα εναρμονιστούν κοινοτικές οδηγίες. Οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της υποχρέωσης αυτής, θα προβλέπονται σε υπουργική απόφαση, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τότε. Θα περιλαμβάνει δε εκτός από τις γνωστές και διαδεδομένες τεχνολογίες των αιολικών, φωτοβολταϊκών κλπ, συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης που παράγονται με χρήση σε σημαντικό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ίδια απόφαση, θα καθορίζει επίσης "τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ισχύουν στον κτιριοδομικό κανονισμό, έτσι ώστε να αυξηθεί το μερίδιο κάθε μορφής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον οικοδομικό τομέα".

Αυτό σημαίνει ότι το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να προχωρήσει στην τροποποίηση του Οικοδομικού Κανονισμού, ώστε να χαρακτηρίζονται ως αποδεκτά οικοδομικά στοιχεία και να ενσωματώνονται στο κτίριο, φωτοβολταϊκά πάνελς κ.λπ.

Με την απόφαση, θα προσδιορίζεται επιπλέον τις προδιαγραφές των συστημάτων αυτών, ώστε να επιτρέπεται η χρήση τους, "μόνον εφόσον επιτυγχάνουν σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και με βάση ενεργειακά σήματα, οικολογικά σήματα ή άλλα κατάλληλα πιστοποιητικά ή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή κοινοτικό επίπεδο".

euro2day.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4005 από KERBEROS
"Δεν πληρώνουν" πετρέλαιο και φυσικό αέριο


Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών, το τελευταίο διάστημα, αφορά στο υψηλό κόστος θέρμανσης. Ιδιοκτήτες και ένοικοι, υπό το βάρος του υψηλού κόστους του πετρελαίου αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων, αποφασίζουν τη μείωση των ωρών λειτουργίας του καυστήρα, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος των κοινοχρήστων. Και βέβαια η παραγγελία νέων ποσοτήτων πετρελαίου είναι δύσκολη σε χιλιάδες πολυκατοικίες όπου τα κοινόχρηστα παραμένουν απλήρωτα για … μήνες και έχουν εξαντληθεί τα αποθεματικά. Το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τις ανάγκες για θέρμανση.

Εκτός όμως από τις πολυκατοικίες με καυστήρα πετρελαίου, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πολυκατοικίες που κάνουν χρήση του φυσικού αερίου, έστω και εάν αυτό είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο. Ακόμη πιο προβληματική είναι η κατάσταση σε πολυκατοικίες, όπου εκδίδεται ένας κοινός λογαριασμός και ο επιμερισμός του κόστους γίνεται στα κοινόχρηστα. Πληροφορίες και καταγγελίες που φθάνουν στο Capital.gr αναφέρουν ότι σε μεγάλο αριθμό πολυκατοικιών έχουν αυξηθεί οι ένοικοι που δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το λογαριασμό του φυσικού αερίου.

Η διαφορά με το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο δεν μπορούν να γίνουν νέες παραγγελίες εξαιτίας των απλήρωτων κοινοχρήστων, είναι ότι στο φυσικό αέριο ο κίνδυνος είναι να διακοπεί η παροχή από την εταιρεία παροχής αερίου. Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση όλοι οι ένοικοι των κτιρίων αυτών.

Οι εταιρείες

Στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι εταιρείες προσπαθούν να προσφέρουν κάποιες εναλλακτικές κυρίως μέσω συνεργασιών με πιστωτικές κάρτες που δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν με άτοκες δόσεις. Οι πληροφορίες μάλιστα που έρχονται από την πλευρά των εταιρειών αναφέρουν ότι γίνεται ευρεία χρήση των άτοκων δόσεων πιστωτικών καρτών για αγορές πετρελαίου θέρμανσης.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου εάν διακοπεί η παροχή, τότε οι επιπτώσεις είναι σοβαρές. Και αυτό γιατί προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η τροφοδοσία μετά από διακοπή λόγω χρεών, οι πελάτες πρέπει να πληρώσουν ειδικό τέλος επανασύνδεσης, ενώ η αναμονή για επανασύνδεση μπορεί να φτάσει μέχρι και τον ένα μήνα. Δηλαδή, σε περίπτωση διακοπής, η πολυκατοικία κινδυνεύει να μείνει χωρίς θέρμανση στην καρδιά του χειμώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες πολυκατοικίες, υπό το φόβο της διακοπής, πληρώνουν όσοι ένοικοι μπορούν το λογαριασμό για όλους.

capital.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #4030 από KERBEROS
Για να μην ξεχνάμε ποτέ σε ποια χώρα βρισκόμαστε (όπως είπα και σε άλλο θέμα), δείτε το παρακάτω διαφωτιστικότατο κείμενο.

«Χαμένο στοίχημα» το τέλος ΑΠΕ...


«Χαμένο στοίχημα» της ελληνικής πολιτείας χαρακτηρίζουν οι φορείς που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) το περίφημο Τέλος ΑΠΕ που καταβάλλεται κάθε δίμηνο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το τέλος αναπροσαρμόστηκε πρόσφατα μετά από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, από 1,95 ευρώ ανά MWh, σε 5,96 ευρώ ανά MWh (περίπου 0,005 ευρώ ανά χίλιες κιλοβατώρες), σημειώνοντας δηλαδή αύξηση της τάξεως του 205%. Επομένως, στο εξής ο λογαριασμός ενός μέσου νοικοκυριού με τέσσερα άτομα που καταναλώνει γύρω στις 1.000 KWh) θα επιβαρυνθεί επιπλέον με τουλάχιστον 5 ευρώ το δίμηνο.

Το Τέλος ΑΠΕ σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε με νόμο πριν από 13 χρόνια (Ν. 2773/1999), όταν δηλαδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχαν ακόμα ελάχιστη διείσδυση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Οπως αναφέρει η ίδια η ΔΕΗ, το ειδικό αυτό τέλος θεσπίστηκε για να «καλύπτει το ακριβότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έναντι παραγωγής από τα συμβατικά καύσιμα».

Στην ουσία, η χρέωση θα έπρεπε να αποτελεί ένα «ανταποδοτικό τέλος» που έχει επιβάλει η πολιτεία «για να καλυφθεί το κόστος του περιβαλλοντικού αγαθού που προσφέρει στους πολίτες, δηλαδή της καθαρής ενέργειας».

Παραπλανητική τακτική

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι φορείς, ο λόγος που επικαλείται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι καθόλα παραπλανητικός: «Tο σημερινό σύστημα υπολογισμού του Τέλους ΑΠΕ είναι στρεβλό και άδικο για τους καταναλωτές», τονίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), καθώς «αποκρύβει τα πραγματικά κόστη της ηλεκτροπαραγωγής, ευνοεί τις συμβατικές ρυπογόνες μονάδες, αποφέρει επιπλέον κέρδη στους προμηθευτές σε βάρος των καταναλωτών και συκοφαντεί, τελικά, χωρίς λόγο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά όχι ακριβώς στο ίδιο πνεύμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά τη μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, «ώστε να εκφράζει την πραγματική του φύση, που είναι το κόστος μετάβασης σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα για τη χώρα».

Υπερτιμήσεις

Τι συμβαίνει όμως ακριβώς; «Ο υπολογισμός του Τέλους ΑΠΕ λαμβάνει υπόψη το τι πληρώνει ο καταναλωτής για τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη όλα όσα γλιτώνει ο καταναλωτής χάρη στις ανανεώσιμες πηγές», εξηγεί ο Παναγιώτης Παπασταματίου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Δηλαδή, το σύνολο του χρημάτων που θα πλήρωνε για τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας -από λιγνίτη, φυσικό αέριο και πετρέλαιο- η οποία υποκαθίσταται από τις ανανεώσιμες.

Κατά συνέπεια, όπως καταδεικνύει και σχετική μελέτη του δρα Παντελή Κάπρου από το Εργαστήριο Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, το τέλος ΑΠΕ είναι υπερτιμημένο προς όφελος των προμηθευτών και εις βάρος των καταναλωτών, ενώ θα έπρεπε να είναι σημαντικά μικρότερο και μάλιστα σε ποσοστό από 45% έως 51%, «εάν η συνεισφορά των ΑΠΕ υπολογιζόταν σωστά και η ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούσε χωρίς στρεβλώσεις».

Πολύπλοκο σύστημα

Ο καθορισμός του Τέλους ΑΠΕ γίνεται βάσει της Οριακής Τιμής Συστήματος, της τιμής δηλαδή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κι εκείνης που εισπράττουν όλοι όσοι τροφοδοτούν με ενέργεια το σύστημα και πληρώνουν όσοι ζητούν ενέργεια από το σύστημα.

Οι μονάδες που παράγουν τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρισμού μπαίνουν πρώτες στο σύστημα και ακολουθούν οι ακριβότερες. Η οριακή τιμή καθορίζεται από την τελευταία -και ακριβότερη εν τέλει- μονάδα που μπαίνει στο σύστημα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί και ακόμα δυσκολότερα να επικοινωνηθεί ευρέως, παραδέχονται οι φορείς, όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: «Η τιμή δεν ορίζεται ορθολογικά, δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα και εμφανίζεται διογκωμένη», επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής στο WWF Ελλάς.

«Επιπλέον, στον καθορισμό της οριακής τιμής συστήματος δεν υπολογίζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που, σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμάται ότι θα μείωναν την τιμή. Πρόκειται, επομένως, για ένα σύστημα ατελές, που ουσιαστικά “πριμοδοτεί” τις συμβατικές μονάδες εις βάρος των εναλλακτικών».

Με αυτόν τον τρόπο, τα ορυκτά καύσιμα φαίνονται φτηνότερα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακριβότερες απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα.

e4energie.com

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.122 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ